Szele Tamás: Khamenei, a földrengés meg a birkavese

Tegnap Iránban folytatódtak a tüntetések és holnap is folytatódnak majd – hogy azután mi lesz, azt még majd meglátjuk, de ennyit biztosan állíthatunk.

A rendszer továbbra is nyers erőszakkal és kínzásokkal, halálos ítéletekkel válaszol, legyen szó utcai demonstrációról vagy sztrájkról, de egyre világosabban látszik, hogy nem elég erős a tiltakozások vérbe fojtásához.

Kapkodnak, ez egyre láthatóbb, hol kurdisztáni hitszónokokat próbál utasítgatni Khamenei (csak nem sikerül neki), hol izraeli tankhajók ellen intéz támadást egy Shahed 136-os drónnal a Forradalmi Gárda, mindent megtesznek a lázas tevékenység látszata kedvéért, de ezekkel a lépésekkel csak annyit érnek el, mintha birkavesével akarnák megelőzni a földrengést.

De lássuk inkább az elmúlt nap eseményeit. Az iráni válságról szóló frissítéseket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) készíti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

November 16-án tovább fokozódott a tiltakozó tevékenység, amely 19 tartomány legalább 29 városában zajlott. A tiltakozások valószínűleg november 17-én – a 2019. novemberi Véres Aban tiltakozási hullám háromnapos megemlékezésének utolsó napján – is folytatódnak Irán-szerte, és november 18-án, pénteken Szisztánban és Beludzsisztánban összpontosulnak. A biztonsági erők továbbra is keményen fellépnek és gyilkos erőszakot alkalmaznak, de nem használják ki teljes erejüket, valószínűleg azért, hogy elkerüljék a tüntetők további felbőszítését és további 40 napos megemlékezések létrehozását, amelyek további tüntető tömegeket mozgósítanának. Továbbra is úgy tűnik, hogy a rendszernek nincs egységes elképzelése arról, hogyan kezelje a tüntetéseket, ami valószínűleg a politikai és biztonsági vezetésen belüli nézeteltéréseknek tudható be.

Ali Khamenei legfelsőbb vezető erőfeszítései, amelyekkel a prominens szunnita papot, Moulana Abdol Hamidot próbálta lebeszélni arról, hogy nyilvánosan bírálja a rezsimet, valószínűleg kudarcot vallottak. Abdol Hamid november 16-án tweetelt, amelyben bírálta azt a klerikális küldöttséget, amelyet Khamenei Szisztán és Beludzsisztán tartományba küldött. A küldöttség – amelyet a pénteki ima vezetője, Mohammad Dzsavad Haj Ali Akbari, a Politikai Tanács elnöke vezetett – találkozott Abdol Hamiddal és más helyi vezetőkkel, valószínűleg azért, hogy közöljék Khamenei utasítását, hogy hagyjanak fel a tartományban a tüntetések szításával. Abdol Hamid tweetjében azzal vádolta a küldöttséget, hogy inkább megfélemlíti és fenyegeti az embereket, mint hogy vigasztalja őket. Abdol Hamid nyilvános kritikája napokkal a küldöttséggel való találkozó után azt jelzi, hogy továbbra is nyilvánosan elítéli a rezsim elnyomását és támogatja a tiltakozókat. Abdol Hamid és támogatói valószínűleg további tüntetésekre buzdítanak majd egész Szisztán és Beludzsisztán tartományban a november 18-i pénteki prédikáció során, ahogyan azt a szeptember 30-i zahedáni tüntetés rezsim általi brutális vérbe fojtása óta szinte minden pénteken teszik.

Hamis állítás kering az interneten, miszerint az iráni parlament 15 000 letartóztatott tüntetőt ítélt halálra. Sok online felhasználó, köztük Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is, akaratlanul terjesztette ezt a téves információt. Ez az állítás azon a valós jelentésen alapul, amely szerint 277 parlamenti képviselő írt alá egy levelet, amelyben felszólította az igazságszolgáltatást, hogy november 6-án keményen és gyorsan ítélje el a letartóztatott tüntetőket. Az igazságszolgáltatás eddig legalább öt tüntetőt ítélt halálra, és valószínűleg még többeket fog kivégezni, de a rendszer valószínűleg nem döntött 15 000 letartóztatott tüntető megöléséről. Ez a félretájékoztatás eltereli a közvélemény figyelmét azokról az atrocitásokról és emberi jogi jogsértésekről, amelyeket a rezsim valóban elkövet a népe ellen.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A tüntetések száma tovább nőtt, 19 tartomány 29 városában és 19 tartományban zajlottak a tiltakozások.
      • Ali Khamenei legfelsőbb vezető erőfeszítései, amelyek célja az volt, hogy a prominens szunnita papot, Moulana Abdol Hamidot visszatartsa a rezsim nyilvános bírálatától, valószínűleg kudarcot vallottak.
      • Hamis állítás kering az interneten, miszerint az iráni parlament 15 000 letartóztatott tüntetőt ítélt halálra.
      • A BBC közzétett egy állítólag kiszivárgott hangfelvételt, amely a rendszeren belüli belső nézeteltérésekről árulkodik a tüntetések okát és a tüntetésekre adott helyes választ illetően.
      • Ismeretlen fegyveresek legalább hat embert lelőttek és megöltek, legalább 15-öt pedig megsebesítettek egy bevásárlóközpontban a Khuzestan tartománybeli Izehben.
      • Ismeretlen fegyveresek lövéseket adtak le a Baszidzs és a Rendfenntartó Parancsnokság (LEC) alkalmazottaira, és két embert megöltek Iszfahán városában, Iszfahán tartományban.
      • Az igazságszolgáltatás három tüntetőt halálra ítélt.
      • Az Iszlám Forradalmi Gárdista Hadtest (IRGC) vagy annak egyik megbízottja valószínűleg kamikaze dróntámadást hajtott végre egy izraeli tulajdonú tankhajó ellen az Ománi-öbölben.

Rendszerellenes tüntetések:

November 16-án 19 tartomány 29 városában legalább 37 tüntetésre került sor. A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy az alábbi helyszíneken tüntetések zajlottak.

Fardis, Alborz tartomány (lakosság: kb. 181 174 fő)

Meghatározatlan számú tüntető demonstrált az esti tüntetések során egy fardisi utcán.

Karaj, Alborz tartomány (lakosság: körülbelül 1 592 000 fő)

Egy-két tucat tüntető elzárta egy karaji utcát, majd a „szabadság, szabadság, szabadság” mottót és más rezsimellenes jelszavakat skandált.

Borazjan, Bushehr tartomány (lakosság: 110 567 fő)

Néhány tucat tüntető tüzeket gyújtott és tüntetett egy borazjani utcán. A jelentések szerint a rendszer biztonsági erői megpróbálták megzavarni a tüntetéseket.

Shahr-e Kord, Chaharmahal és Bakhtiari tartomány (lakosság: körülbelül 190 441 fő)

Több tucatnyi tüntető rendszerellenes jelszavakat skandált, tüzeket gyújtott és útlezárásokat állított fel Shahr-e Kord utcáin.

Tabriz, Kelet-Azerbajdzsán tartomány (lakosság: kb. 1 599 000)

A tabrízi Azad Egyetem meghatározatlan számú hallgatója tiltakozott az egyetemen, és rendszerellenes jelszavakat skandált.

Több tucatnyi tüntető vonult végig Tabriz utcáin és skandált rendszerellenes jelszavakat az esti tüntetések során.

Iszfahán város, Iszfahán tartomány (lakosság: kb. 1 961 000 fő)

Legalább 200 tüntető demonstrált egy iszfaháni parkban, és a rezsim elleni jelszavakat skandáltak, valamint a gazdasági sérelmeket állították a figyelem középpontjába.

Meghatározatlan számú tüntető felgyújtotta a rendszer biztonsági erőinek két motorkerékpárját egy iszfaháni utcán.

Fouladshahr, Eszfahán tartomány (lakosság: körülbelül 88 426 fő)

A közösségi médiából származó felvételeken legalább 50 tüntető látható, amint a biztonsági erők elől menekülnek egy fouladshahri utcán. A tüntetők tüzeket gyújtanak az utcán, és hallani lehetett, hogy a rendszerellenes jelszavakat skandálnak.

Lar, Fars tartomány (lakosság: kb. 62 045 fő)

A rendszer biztonsági erői könnygázt vetettek be és megpróbálták megzavarni a Lar egyik utcáján demonstráló tüntetőket.

Shiraz, Fars tartomány (lakosság: kb. 1 566 000)

Több tucatnyi tüntető gyújtogatott és rendszerellenes jelszavakat skandált egy sirazi utcán az esti tüntetések során.

Soumesara, Gilan tartomány (lakossága: körülbelül 47 083 fő)

Legalább 50 tüntető vonult végig Soumesara utcáin, és „szabadság, szabadság, szabadság” és „halál a diktátorra” jelszavakat skandálták.

Kerman város, Kerman tartomány (lakosság: kb. 537 718 fő)

Több tucatnyi tüntető vonult végig Kerman utcáin, és az esti tüntetések során a „szabadság, szabadság, szabadság” és „halál a diktátorra” jelszavakat skandálták.

Kermanshah város, Kermanshah tartomány (lakosság: kb. 946 651 fő)

Több tucat tüntető lezárta Kermanshah utcáit, és „halál a diktátorra”, „halál Khameneire” és más rendszerellenes jelszavakat skandáltak. A jelentések szerint a rendszer biztonsági erői éles lőszert vetettek be a tüntetők ellen, legalább egy embert megölve.

Mashhad, Khorasan Razavi tartomány (lakosság: kb. 3 000 000)

Több tucat tüntető gyújtogatott egy mashadi utcán. A közösségi médiában közzétett felvételeken a tüntetőkkel szemben egy nagy létszámú csoportosulás látható, ami valószínűleg a rendszer biztonsági erőinek jelenlétére utal.

Meghatározatlan számú tüntető rendszerellenes jelszavakat skandált és blokkolta a forgalmat Mashhad utcáin az esti tüntetések során.

Abadan, Khuzestan tartomány (lakosság: körülbelül 231 476 fő)

Az Abadáni Orvostudományi Egyetem több tucat diákja gyűlt össze egy abadáni utcán, és rendszerellenes jelszavakat skandált.

Ahvaz, Khuzestan tartomány (lakosság: kb. 1 185 000)

Az Ahvazi Chamran és Jundishapur Egyetem legalább 100 hallgatója felvonult és rendszerellenes jelszavakat skandált az egyetemen.

Meghatározatlan számú tüntető gyűlt össze és gyújtogatott az Ahvaz utcáin az esti tüntetések során. A közösségi médiában közzétett felvételeken több lövés látható, valószínűleg a rezsim biztonsági erői által leadott lövések.

Izeh, Khuzestan tartomány (lakosság: körülbelül 119 339 fő)

Több tucat tüntető vonult végig Izeh utcáin, és rendszerellenes jelszavakat skandáltak az esti tüntetések során. A tüntetők valószínűleg felgyújtottak egy izehi szemináriumot.

Sanandaj, Kurdisztán tartomány (lakosság: kb. 461 000)

Meghatározatlan számú tüntető gyújtogatott és állított akadályokat Sanandaj utcáin az esti tüntetések során.

Körülbelül 50 sanandaji orvostudományi egyetemista a „szabadságot, szabadságot, szabadságot” jelszót skandálta a kampusz egyik épületében tartott tüntetés során. A diákok végigvonultak az egyetemen is. A rendszer biztonsági erői szembeszálltak a tiltakozó diákokkal, és megpróbálták letartóztatni őket.

Saghez, Kurdisztán tartomány (lakosság: körülbelül 165 258 fő)

Több tucatnyi tüntető tüntetett és gyújtogatott Saghez utcáin. A tüntetők egy saghezi kórház előtt gyűltek össze, ahol egy, a rendszer biztonsági erői által lelőtt tinédzsert tartottak fogva.

*Kamyaran, Kurdisztán tartomány (lakosság: kb. 57 077 fő)

Több mint 200 tüntető gyűlt össze egy kamyaráni utcán, hogy november 15-én a rendszer biztonsági erői ellen tüntessenek, akik megölték a tiltakozás mártírját, Fawad Mohammadit. A biztonsági erők könnygázt vetettek be és állítólag éles lőszerrel lőttek a tüntetőkre, megölve egyet és megsebesítve legalább 10 embert.

Saveh, Markazi tartomány (lakosság: körülbelül 220 762 fő)

Legalább két tucat tüntető gyűlt össze az esti tüntetések során egy szavehi utcán.

Ghaem Shahr, Mazandaran tartomány (lakossága: körülbelül 204 953 fő)

Egy-két tucatnyi tüntető vonult végig Ghaem Shahr utcáin, és azt skandálták, hogy „szabadság, szabadság, szabadság”.

Abbasabad, Mazandaran tartomány (lakosság: kb. 13 482 fő)

Néhány tucat tüntető gyűlt össze egy abbasabadi utcán, és a rendszerellenes jelszavakat skandáltak az esti tüntetések során.

Birjand, Dél-Khoraszán tartomány (lakosság: kb. 203 636 fő)

Meghatározatlan számú tüntető vonult végig egy birjáni utcán és rendszerellenes jelszavakat skandált az esti tüntetések során.

Teherán város, Teherán tartomány (lakosság: kb. 8 700 000)

Feltehetően helyi munkások tiltakoztak és gyújtogattak egy ipari piacon Teherán délnyugati részén lévő városrészben. A jelentések szerint a rendszer biztonsági erői tűzoltónak öltözve próbálták meg elfojtani a tüntetéseket.

A Khajeh Nasir Műszaki Egyetem 50-100 hallgatója tüntetett az egyetemen, miközben egy egyetemi tisztviselő beszédet tartott. A tüntetők azt skandálták: „Nem akarjuk a Sepahi [IRGC] egyetemet, nem akarjuk.”.

50-100 tüntető rendszerellenes jelszavakat skandált és tüzeket gyújtott Teherán utcáin az esti tüntetések során.

Több tucatnyi tüntető a „halál a diktátorra” jelszót skandálta egy teheráni utcán a napközben zajló tüntetések során.

Meghatározatlan számú tüntető gyűlt össze egy teheráni metróállomáson. A biztonsági erők megkíséreltek letartóztatni egyes személyeket, és paprikagáz-gránátokkal próbálták megzavarni a tüntetéseket.

Boukan, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány (lakossága: körülbelül 193 501 fő)

Tüntetők tucatjai vonultak végig Boukan utcáin, és az esti tüntetések során a „Halál Khameneire” és más rezsimellenes jelszavakat skandálták.

Zanjan, Zanjan tartomány (lakosság: kb. 430 871 fő)

Meghatározatlan számú tüntető blokkolta a forgalmat és vonult végig Zanjan utcáin, a „halál a diktátorra” és más rendszerellenes jelszavakat skandálva.

A CTP alacsony valószínűséggel véli úgy, hogy az alábbi helyszíneken tüntetések zajlottak.

Ilam város, Ilam tartomány (lakosság: kb. 194 030)

A közösségi médiából származó felvételeken látható, amint a tüntetők egy sikátorban menekülnek, állítólag az őket üldöző biztonsági erők elől.

Behshahr, Mazandaran tartomány (lakosság: kb. 94 702 fő)

Meghatározatlan számú tüntető gyűlt össze Behshahr utcáin az esti tüntetések során. A közösségi médiából származó felvételeken a rendszer biztonsági erői valószínűleg könnygázt és villanógránátokat vetettek be a tiltakozók ellen.

A BBC november 15-én közzétett egy állítólag kiszivárgott hangfelvételt, amely a rendszeren belüli belső nézeteltérésekről árulkodik a tüntetések okát és a tüntetésekre adott helyes választ illetően. A BBC nem jelezte, hogyan hitelesítette és szerezte meg a felvételt, és a CTP sem tudja függetlenül ellenőrizni annak hitelességét. A felvételen mindazonáltal nincs nyilvánvaló jele annak, hogy manipulált vagy hamisított lenne.

Egy magas rangú hírszerzési és biztonsági minisztériumi tisztviselő a felvételen kijelentette, hogy belső nézeteltérések bénították meg a rendszer reakcióját a tüntetésekre. Ezek a megjegyzések összhangban vannak a CTP korábbi értékelésével, miszerint a rendszer határozatlansága és belharcai összezavarták a tüntetésekre adott válaszlépéseket. A tisztviselő azt is elismerte, hogy az elmúlt hetek tüntetéseinek nagy részét belpolitikai problémák és a rendszer brutalitása – nem pedig külföldi befolyás és felforgatás – okozta.

Ismeretlen fegyveresek november 16-án a Khuzestan tartománybeli Izehben egy bevásárlóközpontban legalább hat embert lelőttek és megöltek, és legalább 15-öt megsebesítettek. Az áldozatok között több férfi, valamint legalább egy nő és egy gyermek volt. Az áldozatok közül ketten a Baszidzs tagjai voltak. Az iráni állami média a támadókat „terrorista csapatként” jellemezte. Nem világos, hogy ki a felelős a támadásért. A CTP először november 15-én rögzített tiltakozó tevékenységet Izehben.

November 16-án az Iszfahán tartománybeli Iszfahán városban ismeretlen fegyveresek rálőttek a Baszidzs és a Rendfenntartó Parancsnokság (LEC) munkatársaira, és megöltek két embert. Nem világos, hogy ki a felelős a támadásért.

A LEC november 16-án letartóztatott egy személyt, aki Molotov-koktélt és mérgező vegyi anyagokat készített Teherán városában, Teherán tartományban. A személy állítólag 30 milliárd tománért (nagyjából 828 000 dollár) cserébe készítette ezeket az anyagokat.

Az igazságszolgáltatás november 16-án három tüntetőt ítélt halálra. Az igazságszolgáltatás két személyt a biztonsági erők megtámadásával vagy azzal való fenyegetéssel, a harmadikat pedig utak elzárásával és köztulajdon megrongálásával vádolt meg. Az elítélt személyek fellebbezhetnek ezen ítéletek ellen. Az igazságszolgáltatás eddig legalább öt tüntetőre szabott ki halálbüntetést a tüntetések szeptember 16-i kezdete óta.


Az ellenállás tengelye és a regionális fejlemények:

Az Iszlám Forradalmi Gárdák Testülete (IRGC) vagy annak egyik megbízottja valószínűleg kamikaze dróntámadást hajtott végre egy izraeli tulajdonú tartályhajó ellen az Ománi-öbölben november 16-án. Teherán valószínűleg megtorlást akart alkalmazni a közelmúltbeli szíriai izraeli légicsapásokért és Izraelnek a tüntetések szításában játszott vélt szerepéért. Az IRGC 2021 óta egyre gyakrabban támad kereskedelmi hajókat a Perzsa-öbölben és az Ománi-tengeren az Izraellel való regionális eszkalációs ciklus részeként. 2021 óta egy Shahed–136 kamikaze drón használata a támadásban figyelemre méltó, tekintettel a közelmúltbeli jelzésekre, hogy Izrael támogathatja Ukrajnát az Oroszország által ugyanezen iráni gyártású drónok használatával szembeni fellépésben.

Az iraki és szíriai kurd katonai és politikai csoportok egyre több támadással nézhetnek szembe Irán és Törökország részéről egyszerre. Az IRGC november 14-én újraindította támadásait az iraki Kurdisztánban a rendszerellenes kurd fegyveresek ellen, megtorlásul a tüntetések szításában játszott vélt szerepükért. Iráni katonai vezetők megerősítették, hogy folytatják a támadásokat, amíg ezeket a csoportokat nem fegyverezik le vagy nem űzik ki a határvidékről. A török vezetők külön megvádolták a Kurdisztáni Munkáspártot a november 13-i isztambuli terrortámadás végrehajtásával, és válaszul kurd célpontok megtámadását ígérték Észak-Szíriában.


A felületes szemlélő számára úgy tűnhet, hogy ez az iráni elégedetlenség valamiféle diáklázadás, ifjúsági mozgalom, teheráni ’68, ami annyiban érthető, hogy ahol egyetem – vagy akár csak középiskola – van, ott van tüntetés is, hiszen a fiatalság reagál a legérzékenyebben a rendszer tévedéseire, hibáira, nekik teszik tönkre a jövőjüket. De a többi társadalmi réteg is mérhetetlenül elégedetlen. Lássuk például, mit ír az Iran International a földművesek helyzetéről?

Semmi jót. Az iráni mezőgazdasági termelők negyede az elmúlt hét évben elvesztette munkáját, főként a vízhiány miatt – jelentette egy helyi médium.

A Farhikhtegan című lap az iráni statisztikai központ jelentését idézte, amely szerint 2015 és 2022 között a mezőgazdasági ágazatban foglalkoztatottak száma 1,3 millióval, 5,1 millióról csaknem 3,7 millióra csökkent.

Irán az elmúlt két évtizedben többnyire szárazsággal küzdött, részben az éghajlatváltozás miatt, de a kormány is bűnösen rosszul gazdálkodott a vízkészletekkel, mivel nem ellenőrizte a földalatti erőforrások nem kellőképpen hatékony felhasználását.

A jelentés alapján a mezőgazdasági termelők munkanélkülisége növelte a falvakból a városok peremére történő elvándorlást, ami a nyomornegyedek nagyarányú megnövekedését okozta.


Míg a déli, olajban gazdag Khuzestan tartomány Irán egyik legtermékenyebb tartománya volt az élelmiszer-termelés szempontjából, ma már itt él a legtöbb ember nyomornegyedben az ország területén. Becslések alapján nagyjából 14 millió iráni él nyomornegyedekben, és Khuzestan 1,75 millió nyomornegyedlakással az első helyen áll.

2021 nyarán Khuzestan 11 városában a polgárok tiltakoztak a vízhiány miatt.

Eszfahán és Chaharmahal és Bakhtiari tartományokban a gazdák hasonló gyűléseket tartottak, hogy tiltakozzanak „a szárazság, a vízhiány és az állatállomány elvesztése” ellen, de a rendszer biztonsági erői erőszakkal vetettek véget a tiltakozásoknak.

Farhikhtegan idézte a városi tisztviselőket, akik szerint „a városok peremén a népesség növekedése kiegyensúlyozatlanságot okozott a városfejlesztésben, ami a bűnözési ráta megugrását eredményezte”.

Földrengés ellen birkavese, aszály ellen erőszak – megy a hókuszpókusz az ajatollahoknak, csak valahogy nem sikeresek a módszereik. És mi a helyzet az iparral?

Ha lehet, még rosszabb állapotok uralkodnak. Tegnapi hír, hogy az egyik legnagyobb iráni acélipari vállalat alkalmazottai csatlakoztak számos más acél- és olajipari dolgozóhoz, akik szolidaritást vállalva a jelenlegi tiltakozási hullámmal sztrájkolnak.





Szerdán már második napja sztrájkoltak a közvetlenül az ország ipari és bányászati minisztériumának ellenőrzése alatt álló Iszfaháni Acélipari Vállalat dolgozói, de a hatóságok cáfolják a híreket, mondván, hogy a cég a szokásos módon működik. Az Iszfaháni Acélipari Vállalat – vagy Zob Ahan – Irán harmadik legnagyobb acélgyártója, és a legnagyobb gyár, amely építőipari acélt állít elő.

A közösségi médiában kedden közzétett videókon és fotókon látható volt, hogy a dolgozók nagy tömege gyűlést tart a cég telephelyén, de az iráni kormány kitart amellett, hogy nincs sztrájk, azt állítva, hogy a gyűlésről készült fotókat olyan szögből készítették, hogy a nézők azt higgyék, hogy tüntetést tartanak.

A vállalat PR-vezetője elmondta, hogy az Iszfaháni Acélipari Vállalat mintegy 14 ezer alkalmazottat foglalkoztat, az ilyen munkástömegek normálisak a műszakváltások idején, és eddig nem volt gyülekezés.

Az állami műsorszolgáltató még egy videót is sugárzott a vállalatról, amelyen a dolgozók munka közben láthatók, de a közösségi médiában azt írják, hogy a videót néhány éve vették fel, és a videón szereplő dolgozók közül sokan már nyugdíjba mentek.

Az ország acélipari vállalatainál zajló sztrájkok azért fontosak, mert amellett, hogy az acél az egyik legfontosabb építő- és infrastrukturális anyag, számos gyártási tevékenységet tesz lehetővé, és széles körben használják más ágazatokban is. Az iráni acélexport emellett fontos bevételi forrást jelent kemény valutában.

A közösségi médiában az emberek sztrájkokra szólították fel azokat a vállalatokat, amelyek a kisebb vállalkozások és a kereskedők számára nyersanyagot biztosítanak a hagyományos iráni piacokon, azzal érvelve, hogy ha csatlakoznak a tiltakozásokhoz, akkor az iszlám köztársaság megbénul. Az aktivisták szerint ha a céhek és a kereskedők nem lépnek sztrájkba, bojkottálni fogják áruikat és termékeiket.


A sztrájkok az olaj-, gáz- és petrolkémiai termékeket előállító vállalatoknál is költségesek, amelyek kulcsfontosságú bevételi forrást jelentenek a kormány számára, amely közvetlenül vagy közvetve ellenőrzi a nagyvállalatok többségét.

A múlt héten a jelentések szerint az iráni olajminisztérium több tucat déli olajfúrótornyon dolgozó alkalmazottai léptek sztrájkba, hogy a kormány rossz gazdálkodása és a tisztességtelen bérek miatti haragjukat kifejezzék. Atena Daemi polgárjogi aktivista szerint legalább 37 fúrótorony dolgozói megtagadták egy szimbolikus akció keretében, hogy ételt fogyasszanak az étkezdékben.

Több vállalat – például a South Pars gáz-kondenzátum mező, a Bushehr Petrolkémiai Vállalat és a Hengam Petrolkémiai Vállalat, az Abadan Petrolkémiai Vállalat és finomító, a Mahshahr finomító és csőgyár, a Neyriz Ghadir acélkomplexum, valamint a Perzsa-öböl partján fekvő olajtermelő régiókban működő többi vállalat – dolgozói sztrájkkal fejezték ki szolidaritásukat a 22 éves Mahsa Amini őrizetben bekövetkezett halála miatt kirobbant iráni tüntetésekkel.

Az elmúlt hetekben több száz sztrájkoló alkalmazottat tartóztattak le, míg sokakat azzal fenyegetnek, hogy elbocsátják őket, vagy más munkavállalókkal, nevezetesen kínaiakkal helyettesítik őket, ha nem szakítják meg a sztrájkot.

Szerdán volt a második napja annak a háromnapos tüntetésnek, amelyet a 2019-es „Véres november” harmadik évfordulója alkalmából tartottak, amikor a kormány legalább 1500 tüntetőt ölt meg.

Aszály, nyomor, általános sztrájk… mi okozhatja? Természetesen Brüsszel, jaj, nem, elnézést, Teheránban vagyunk. Akkor Izrael, ki más? Még véletlenül sem a vezetés tehetségtelensége. Pár perces hír, hogy az iráni kormány ismét izraeli, nyugati összeesküvésekről vizionál, ahogy a tüntetések fokozódnak.


Az iráni külügyminiszter csütörtökön azzal vádolta Izraelt és a nyugati hírszerző ügynökségeket, hogy polgárháborút akarnak kirobbantani és megosztani Iránt, miközben országszerte tüntetések tombolnak.

A különböző biztonsági szolgálatoknak, Izraelnek és néhány nyugati politikusnak, akik polgárháborúra, pusztításra és Irán felbomlasztására irányuló terveket szőttek, tudniuk kell, hogy Irán nem Líbia vagy Szudán”

tweetelte Hoszein Amir-Abdollahian, hozzátéve, hogy az irániak nem dőlnek be az ilyen terveknek.

A héten felerősödtek a tiltakozások, amikor névtelenül nyilatkozó aktivisták háromnapos tüntetésre szólítottak fel, hogy megemlékezzenek a 2019 novemberében országos tüntetéseken megölt legalább 1500 ember haláláról. A felhívásukra kedden és szerdán érkezett elsöprő lakossági reakció és több ember halála miatt újabb bejelentést tettek a tüntetés november 21-ig történő meghosszabbításáról.


Az állami média szerdán a délnyugati Izeh városában tartott tüntetések során hét ember halálát „terrortámadásként” tüntette fel, és azt a narratívát dobolta fel, hogy a kormányellenes tüntetéseket „ellenségek” szították fel és részben ők is irányítják.

Az iráni tisztviselők hetek óta ragaszkodnak ehhez a narratívához, mivel a Mahsa Amini rendőrségi őrizetben történt meggyilkolásával kezdődött népi tiltakozások teljes értékű rendszerellenes mozgalommá váltak.

A hatóságok eddig semmilyen kézzelfogható bizonyítékot nem mutattak be, kivéve néhány külföldi, valószínűleg kettős állampolgárságú személy őrizetbe vételét, azt állítva, hogy külföldi hírszerző ügynökök voltak. A kormány nem hozott nyilvánosságra neveket, de Franciaország a múlt héten elismerte, hogy két további állampolgárát tartóztatták le Iránban.

Hogy mi történt Izehben, nem világos. Fegyveresek tüzet nyitottak az utcán lévő emberekre, hét felnőttet és gyermeket megölve. A kormány szerint „motoros terroristák” nyitottak tüzet, de könnyen lehet, hogy civil ruhás ügynökök és polgárőrök voltak, akiket a kormány a tüntetők ellen alkalmaz. Gyakran jelennek meg motorkerékpárokon, verik az embereket az utcán és lőnek a tüntetőkre.

A jelentések szerint november 15-én és 16-án legalább 8 embert öltek meg Iszfahán tartományban, és a kormányzati média azt állítja, hogy ezek szintén terroristák támadásai voltak, noha Iszfahán az ország közepén fekszik, és messze van olyan térségektől, ahová viszonylag könnyű lenne beszivárogni.


A Forradalmi Gárdához kötődő Fars hírportál csütörtökön egyenesen a „szeparatistákat” hibáztatta, mint olyan utolsó érvet, amelyet az Iszlám Köztársaság már korábban is használt a tüntetők elleni erőszak igazolására és a félelem szítására az ország területi integritása mellett túlnyomórészt elkötelezett irániak körében.

A biztonsági erők eddig mintegy 350 embert öltek meg és akár 15 ezret is őrizetbe vettek anélkül, hogy a felkelést ellenőrzésük alá tudták volna vonni. Kövéren az e heti tüntetések voltak a legintenzívebbek a felkelés szeptemberi kezdete óta.

Valójában a különböző etnikumú és vallású emberek figyelemre méltóan egységesek voltak az elmúlt két hónapban, a pakisztáni határhoz közeli Zahedan szunnita többségű városától a főváros Teheránon át a nyugati és délnyugati kurd és arab régiókig. A tüntetők rendszeresen skandálnak olyan jelszavakat, mint például: „Zahedántól Teheránig, az életemet adom Iránért”.


A kurd Mahsa Amini meggyilkolása azért váltotta ki az országos tiltakozásokat, mert az irániak többsége minden etnikai csoportot egy sokszínű ország részének tekint.

Nagy földrengés készülődik Teheránban, amondó vagyok, és Khamenei nem fogja tudni elhárítani birkavesével.

Ennyi iráni hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója.


Oszd meg másokkal is!