Szele Tamás: Buffalo soldier Ukrajnában

Tegnap műszaki hiba miatt nem volt második része az ukrajnai és orosz hírösszefoglalónak, ma már volt második rész, de mivel tegnap megígértem, hogy bepótolom a lemaradást, van harmadik rész is – azért ebből nem lesz rendszer, de az ígéret szép szó, be kell tartanom.

Kezdjük azzal, ami tegnap vezető hír lett volna, de még ma is nagyon fontos. Egy hollandiai bíróság elítélt a Malaysia Airlines MH17-es járatának 2014-es donyecki lezuhanása miatt négy vádlottat. A Boeing 777-es Amszterdamból Kuala Lumpurba tartott. A fedélzeten 298 ember tartózkodott, akik mind életüket vesztették. Bizony, az a régi, híres ügy, amiről annyit hazudoztak, még azt is, hogy Putyin gépét akarták lelőni az ukránok, csak „összetévesztették” (légiközlekedésben ilyen nincs). Lássuk, mi történt a tárgyaláson.

Bizonyítást nyert, hogy a repülőgépet az önjelölt DNK hadserege lőtte le Buk föld-levegő rakétarendszerrel. Hogy ki adta a parancsot, már nem lehet megállapítani. A rakétát Pjervomajszkoje faluból indították (igen, ahol most véres harcok dúlnak), amely akkor a DNK szeparatistáinak ellenőrzése alatt állt,

A Bukot Oroszországból hozták Ukrajnába, és a Moszkvával a szállításról folytatott tárgyalásokat Igor Girkin (Sztrelkov), a DNK akkori „védelmi minisztere” vezette. A Buk-kezelők azt hitték, hogy katonai repülőgépre lőnek. Amikor kiderült, hogy a szeparatisták lőttek le egy polgári Boeinget, a rendszert visszavitték Oroszországba,

Az MH17-es járat lezuhanásának napján a DNK orosz ellenőrzés alatt állt. Az orosz hatóságok feladatokat tűztek ki az önhatalmúlag kikiáltott köztársaság vezetése elé, akik beszámoltak Moszkvának.

A bíróság Girkint, valamint Szergej Dubinszkijt és Leonyid Harcsenkót, akik a DNK oldalán harcoltak, bűnösnek találta a Boeing lezuhanásában és 298 ember halálában. Dubinszkij az orosz védelmi minisztérium egykori GRU-tisztje, aki 2014-ben a DNK kémelhárító szolgálatát vezette. Harcsenko egy volt orosz légideszantos tiszt, aki 2014-ben Dubinszkij helyettese volt. Mindhármukat távollétükben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Emellett 16 millió euró kártérítést kell fizetniük a halottak hozzátartozóinak. A negyedik vádlottat, Oleg Pulatov orosz állampolgárt felmentették.

Ami Girkint illeti, ő most már tényleg ott tart, mint Senki Alfonz: illegálisan tartózkodik a bolygón, minden államban súlyos büntetés várja (igen, Oroszországban is keresik), szóval ha van ember, akinek érdeke, hogy elhúzódjon ez a háború, az ő. Jelenleg a Donbásszban szervez „önkéntes” zászlóalj-harccsoportot Prigozsinnak, de mivel az ukránok több, mint százezer dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére, nem túl valószínű, hogy nyugalmas és mély az álma.

A harctér amúgy is pokoli egy hely. A Meduza számol be annak a novoszibirszki lakosnak a történetéről, aki nyolc éven át szolgált az LNK milíciájában önkéntesként, majd idén nyáron elege lett, megunta (el is hiszem, épp elég harcban lehetett része), hazament, majd – besorozták és visszaküldték!

2022. november közepén novoszibirszki mozgósított férfiak feleségei elmesélték, hogy férjeik nem voltak hajlandóak harcolni Ukrajnában, miután kiképzés nélkül küldték őket a frontvonalra. Tizenkét ember jelentkezett a parancsnokságon. Egyikük, a donbásszi „milícia” tagja, aki megpróbálta elkerülni a mozgósítást, interjút adott az NGS.ru munkatársainak.

A Novoszibirszkben élő Pjotr M. (vezetéknevét biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra) elmondta, hogy 2022 februárja óta vett részt az ukrajnai háborúban az önjelölt LNK fegyveres alakulatainak soraiban. Sőt, hozzátette, hogy 2014 óta „a milíciában is volt”. 2022 nyarán visszatért Novoszibirszkbe, ősszel pedig behívót kapott a hadseregbe.

Pjotr elmondása szerint nem állt szándékában visszatérni Ukrajnába, de mégis elment a katonai nyilvántartó és sorozó irodába. Végül mozgósították. „Odaadtam nekik a luhanszki katonai igazolványomat, mindent megtettem, az összes dokumentumot, úgy általában, összegyűjtöttem. De senki sem hallgatott rám” – mondta.

Pjotr körülbelül egy hónapot töltött a Novoszibirszki Felsőbb Katonai Parancsnoki Iskola kiképzőtáborában. Azt mondja, hogy az újoncoknak mindössze három lövészetet tartottak, ahol fejenként 60 lövést adtak le, és a kiképzésük nagy része parádés menetelésből állt. Pjotr azt mondta, hogy minden nap három-négy órát töltöttek ezzel.

Október végén Pjotrt más sorkatonákkal együtt egy dél-oroszországi faluba küldték, majd a frontvonalhoz vezényelték. „Egész idő alatt tüzérségi tűz alatt álltunk. Talán 12 napot töltöttünk ott. Kihoztam a srácokat onnan, amennyire tudtam. Összeszedtem 12 embert” – mondta.

A mozgósított férfiak kollektív jelentést írtak alá, amelyben megtagadták, hogy részt vegyenek a további harci műveletekben a fronton. Ezután elvették a fegyvereiket és a felszerelésüket, és a frontvonal melletti táborba vitték őket, ahol sátrakban élnek, várva, hogy a parancsnokság eldöntse, mi legyen velük a következő lépés.

Viszont ennek a háborúnak a legszerencsétlenebb hősi halottja, akinek aztán semmi köze nem volt sem az orosz, sem az ukrán ügyhöz, a zambiai Lemehani Nirenda. Jól olvasták: zambiai volt szegény.

Stanley Kakubo zambiai külügyminiszter november 14-én közölte, hogy Ukrajnában meghalt Lemehani Nirenda, egy 23 éves zambiai, aki korábban egy orosz börtönben töltötte büntetését. A minisztérium szerint szeptember 22-én „a harctéren” halt meg. Holttestét Rosztov-na-Donuba szállították, ahonnan hazaszállítják. Továbbra is tisztázatlan, hogyan került a külföldi állampolgár az ukrajnai háborúba. A zambiai külügyminisztérium magyarázatot követelt Oroszországtól. A BBC újságírói Muzangala Nirendával, az elhunyt nővérével beszéltek.


Lemehani Nathan Nirenda Zambiában, egy egyetemi tanár családjában született. 2019-ben kormányzati ösztöndíjat kapott, és Oroszországba utazott, hogy a nukleáris erőműek építésének alapjait tanulmányozza. A moszkvai Mérnöki és Fizikai Intézetben tanult.

Tanulmányai alatt Nirenda részmunkaidőben futárként dolgozott, mondta a nővére. 2020-ban őrizetbe vették egy csomag miatt, amelyben a bűnüldöző szervek munkatársai kábítószert találtak. Kilenc és fél év börtönbüntetésre ítélték.

Biztosak vagyunk benne, hogy nem tudta, mi van az általa kézbesített csomagokban. Azt mondta nekünk, hogy nem tudott róla. Üzeneteket küldtek neki, hogy hol vegye át a csomagot és hol adja le” – állítja Muzangalu Nirenda.

Az elhunyt hozzátartozói úgy vélik, hogy 2022 nyarán, az ukrajnai háború kezdete után a Wagner PMC toborozhatta őt be, hogy részt vegyen az ukrajnai harci műveletekben.

Lemehani Nirenda augusztus 31-én beszélt utoljára a szüleivel. Azt mondta, hogy már nincs börtönben, de hogy hol van, azt nem árulta el, azzal magyarázta, hogy „ez titok”.


Ez mindannyiunknak nagy aggodalmat okozott. Tudtuk, hogy fogoly egy idegen országban, ahol nincsenek jogai, nagyon aggódtunk amiatt, hogy mi történik, de nem tudott részleteket elárulni, és a szülei sem akarták kényszeríteni” – mondta a nővére.

Lemehani Nirenda családja a beszélgetés után a zambiai hatóságokhoz fordult, akik megígérték, hogy kiderítik a férfi hollétét. Néhány hónappal később a hozzátartozói értesítést kaptak arról, hogy az ukrajnai háborúban elesett.

Fiatal volt, de ellopták az életét. Annyi terve volt! Azért tanult, hogy visszamenjen és gondoskodjon anyánkról. Segíteni akart egy új élet felépítésében Zambiában. És ellopták tőlünk. Nincsenek válaszaink, csak kérdéseink. Miért nem tudtak a zambiai hatóságok arról, hogy háborúba küldték? Hogyan szervezték be anélkül, hogy a családja tudott volna róla? Lehet, hogy megfélemlítették és kényszerítették?” – kérdezi Muzangalu Nirenda, és igaza van.

Bob Marley száma jut az ember eszébe:

Buffalo Soldier, dreadlock Rasta
There was a Buffalo Soldier
In the heart of America
Stolen from Africa, brought to America
Fighting on arrival, fighting for survival”

Szegény Lemehani Nirenda nyugodjon békében, de ezért – és még rengeteg hasonlóan értelmetlen halálért – Prigozsin felelni fog majd a bíróság előtt. Girkint is elítélték – akkor is, ha egyelőre szökésben van – őt is el fogják. Szép, nagy tárgyalás lesz, jó lenne róla tudósítani.

Ennyi fért a mai második vagyis harmadik részbe, holnap folytatódik a krónika.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!