Szele Tamás: Energiaháború és befagyott frontok

Tovább tart a furcsa, sokarcú háború, jelenleg az ukrán energetikai hálózat ötven százaléka áll – ami nem jelenti azt, hogy ez így is fog maradni, csak azt jelenti, hogy az orosz félnek fontosabb a civil lakosság ellen folytatott, méregdrága rakéta-hadművelet, mint a saját újoncainak a kiképzése és a harcok úgy általában.

Egyes jelek viszont arra mutatnak, hogy előbb fogynak ki az oroszok a rakétákból, mint az ukránok az energiából: már maga a civil célpontok pusztítása is ellent mond nem csak a hivatalos orosz katonai doktrínának, de a józan észnek is. Moszkvában közben továbbra is fortyog a kvász, az egyik hírhedett háborús uszítót, Szása Kots-ot kinevezték az emberi jogi tanács tagjának, ellenben a valódi jogvédőket kiebrudalták onnan: abszurd ez is, mint minden Putyin rendszerében.

De lássuk inkább a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz hadsereg november 17-én újabb nagyszabású rakétacsapásokat mért Ukrajnára. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok a nap folyamán öt légicsapást és 25 cirkálórakéta-csapást mértek polgári infrastrukturális objektumokra Dnyipropetrovszk, Odessza, Harkiv, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk és Mikolajiv megyékben. Az ukrán légierő parancsnoksága közölte, hogy az ukrán légvédelmi erők négy cirkálórakétát, öt Shahed–136-os drónt és két H–59-es irányított rakétát semmisítettek meg. (Más források H–55-ösöket említenek). Az orosz erők a háború kezdete óta a legnagyobb rakétatámadást hajtották végre november 15-én, és ahogy az ISW korábban értékelte, az ilyen rakétahadjáratok felemésztik Oroszország már amúgy is kimerült precíziós lőszerkészletét.

A keleti Herszoni Területen lévő orosz csapatok valószínűleg részben sebezhetőek egy olyan ukrán megtorló hadjárattal szemben, mint amilyet az ukrán hadsereg sikeresen kihasznált a nyugati Herszoni Terület visszafoglalására. Kelet-Herszon területén keresztül több fontos földi kommunikációs vonal (GLOC) fut át Dél-Ukrajna más, orosz ellenőrzés alatt álló területeire: a déli T2202 Nova Kahkovka-Armjanszk útvonal, a délkeleti P47 Kakovkha-Henicseszk útvonal, valamint az M14-es autópálya, amely kelet felé Melitopolba, Berdjanszkba és Mariupolba vezet. A geolokációs műholdfelvételek azt jelzik, hogy az orosz csapatok védelmi állásokat létesítenek e kritikus GLOC-ok némelyike mentén, és a közösségi médiából származó jelentések szerint az ukrán tüzérség már megkezdte az orosz koncentrációs területek és katonai eszközök célba vételét ezeken az útvonalakon. A korlátozott számú, jó minőségű út és vasútvonal ezen a területen, különösen a Krímet a szárazfölddel összekötő, potenciális szűk keresztmetszeteket hoz létre, amelyek sebezhetőek lehetnek az ukrán erőfeszítésekkel szemben, amelyek fokozatosan rontanák az orosz képességet, hogy folytassa a Kelet-Herszon területen és Dél-Ukrajna más területein lévő csoportosulásának ellátását. Az ISW korábban már beszámolt arról, hogy hasonló szűk keresztmetszeteket céloztak meg a kulcsfontosságú GLOC-ok mentén – nem csak a Dnyeper folyón átívelő hidakat – az augusztus végétől október közepéig tartó ukrán herszoni ellentámadás során, amely az oroszok visszavonulásában csúcsosodott ki a Herszoni Terület nyugati partjáról a Dnyeper folyótól délebbre fekvő állásokba. Az ukrán csapatoknak valószínűleg nehezebb lesz ilyen drámai hatást elérni Kelet-Herszonban, de talán képesek lesznek megzavarni az orosz erőfeszítéseket, hogy megszilárdítsák és megtartsák új védelmi vonalaikat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök november 17-én rendeletet írt alá, amely megváltoztatta az orosz Elnöki Civil Társadalmi és Emberi Jogi Tanács (HRC) összetételét. A rendelet elsősorban négy orosz emberi jogi aktivistát zár ki, köztük Jekatyerina Vinokurovát, aki írt egy cikket, amelyben bírálta a „hazafias” Telegram-csatornák és a nacionalista katonai bloggerek térnyerését, akik sarokba szorították az információs teret az ukrajnai háborúval kapcsolatban a Kreml uralkodó vonalától eltérő ellenzéki kiadványokkal szemben. Az orosz média korábban arról számolt be, hogy Vinokurova és a HRC más tagjai az orosz Nyomozó Bizottsághoz fordultak, hogy vizsgálja meg azt a széles körben terjesztett videót, amely egy volt Wagner-csoport harcos kivégzéséről készült, aki állítólag Ukrajnába disszidált. Putyin újonnan kinevezett tagjai a HRC-ben egy sor orosz politikai és meghatalmazott személyt foglalnak magukban, és különösen Sasha Kotsot, egy ismert katonai bloggert és haditudósítót, aki nagymértékben részt vett az ukrajnai orosz műveletekről való tudósításban. Kots legutóbb november 17-én szólította fel Oroszországot, hogy tartsa fenn a kritikus ukrán infrastruktúra elleni masszív rakétacsapásokat. Ez a rendelet valószínűleg a Kreml szélesebb körű törekvését képviseli a hazai civil ellenzék megfojtására azáltal, hogy továbbra is platformot biztosít az információs térben olyan prominens hangok számára, akik a Kreml ukrajnai háborúval kapcsolatos irányvonalát propagálják.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz hadsereg november 17-én újabb nagyszabású rakétacsapásokat hajtott végre Ukrajna-szerte.
      • A keleti Herszoni Területen lévő orosz csapatok valószínűleg részben sebezhetőek egy olyan ukrán megtorló hadjárattal szemben, mint amilyet az ukrán erők sikeresen kihasználtak a nyugati Herszoni Terület visszafoglalására.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök november 17-én rendeletet írt alá, amely megváltoztatta az orosz elnöki civil társadalmi és emberi jogi tanács összetételét.
      • Orosz források továbbra is azt állították, hogy az ukrán csapatok ellentámadást folytatnak a Szvatove-Kreminna vonal mentén.
      • Az orosz hadsereg folytatta a támadásokat Bakhmutnál, Avdiivkánál és Donyeck városától délnyugatra.
      • Az ukrán csapatok november 17-én folytatták az orosz katonai eszközök és koncentrációs területek megtámadását a Herszoni Terület keleti partján és a Zaporizzsjai Terület hátországában.
      • Az orosz hatóságok továbbra is elégedetlen mozgósított személyi állománnyal és alacsony morállal szembesülnek a frontvonalakon.
      • Az orosz megszálló tisztviselők folytatták az ukrán kultúra rombolását az oroszok által megszállt területeken.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkivi terület-nyugati Luhanszki terület):

Orosz források azt állították, hogy az ukrán hadsereg november 17-én folytatta az ellentámadást Szvatove és Kreminna irányában. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz légi- és tüzérségi csapások megakadályozták az ukrán csapatok támadását Novoszelivszke és Kolomicsika (mindkettő Szvatove-tól 15 km-re északnyugatra); Makiivka, Ploscsanka és Cservonopopivka (mindkettő Kreminnától 22 km-re északnyugatra); valamint Dibrova (Kreminnától 5 km-re délnyugatra) irányában. Az ukrán vezérkar november 17-én jelentette, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Szvatovétól 16 km-re északnyugatra, Sztelmahivka közelében és Kreminnától délre, Bilohorivka közelében is. Orosz bloggerek azt állították, hogy az ukrán erők megpróbálták megtámadni az orosz védelmet Szvatove közelében, és november 16-án támadó műveleteket hajtottak végre Kuzemivka közelében (Szvatove-tól 13 km-re északnyugatra). Egy katonai blogger idézett egy BARS–13 (orosz harci tartalékos) parancsnokot, aki azt állította, hogy az ukrán erők nagy offenzívára készülnek az Orljanka-Zatizsnye-Szvatove vonal mentén, bár az ISW nem ad értékelést a jövőbeli ukrán műveletekről.

A BARS–13 parancsnoka azt is állította, hogy az ukrán csapatok november 16-án Kreminna közelében tesztelték az orosz védelmet, és hogy az ukrán hadműveletek Kreminnától délre az ukrán ellentámadás egy újabb aktív szektorát hozták létre a Luhanszki Területen. Egy másik BARS–13 forrás azt állította, hogy november 16-án a Kreminnától 12 km-re délre, a Luhanszki Területen lévő Bilohorivkában folynak a harcok. Orosz források azt is állították, hogy az ukrán tüzérségi alakulatok HIMARS rakétákkal támadták a Luhanszki Területen található Mirne, Zimohiria, Sztarobilszk, Szvatove, Biloukrakinye és Kadiivka településeket. Az ukrán tüzérség valószínűleg továbbra is célba veszi az orosz katonai koncentrációkat és logisztikát a Luhanszki Területen, ahogy a kelet-ukrajnai ellentámadás előrehalad.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg november 17-én folytatta a Donyecki Területen folytatott támadó műveletek prioritását. A fő műveleti főigazgatóság ukrán főnökhelyettese, Olekszij Hromov dandártábornok kijelentette, hogy a legnehezebb a helyzet Kelet-Ukrajnában, ahol az orosz csapatok megpróbálják átlépni a Donyecki Terület közigazgatási határát. Hromov szerint csak az elmúlt héten 500 harci összecsapás volt az ukrán és az orosz egységek között a Donyecki Területen. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz hadsereg valószínűleg a korábban a Herszoni Terület nyugati partján telepített mozgósított személyi állományt és csapatokat próbálja felhasználni a donyecki offenzíva újjáélesztésére, de valószínűleg továbbra sem fog sikerülni operatív szempontból jelentős előnyöket elérni.

Az orosz egységek november 17-én folytatták a Bakhmut körüli offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Bakhmuttól 34 km-re északkeletre Verkhnokamjanszke és Szoledar közelében. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az orosz erők Veszelét és Bilhorivkát is megtámadták, hogy elvágják az utat Szoledar környékén. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy a Wagner-csoport alakulatai Bakhmuttól délkeletre továbbra is ellenőrzésük alatt tartják Veszela Dolinát, Odradivkát, Opitnye nyugati külvárosát és Bakhmut délkeleti külvárosát.

Az orosz hadsereg november 17-én folytatta a támadó hadműveleteket Avdijivka-Donyeck város térségében és Donyeck megye nyugati részén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától 28 km-re délnyugatra, Nevelszke, Marinka és Pjervomajszke közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy a 100. Donyecki Népköztársaság (DNK) Népi Milícia ellenőrzése alá vont egy erődítményt Nevelszke délkeleti külterületén, amely állításuk szerint lehetővé teszi az orosz egységek számára, hogy ellenőrzésük alá vonják a Krasznohorivka-Pjervomajszke-Avdiivka utánpótlási utat. Az orosz blogger azt is állította, hogy az orosz erők Avdiivkától délnyugatra megtisztítják Opitnye északi külterületét és Vodiane keleti részét. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy az orosz alakulatok megtámadtak egy ukrán erődítményt magának Avdiivkának a városhatárán belül. Orosz bloggerek azt állították, hogy az Avdiivka-Donyeck város térségében lévő ukrán erődök kiépült hálózata különösen lassúvá teszi az orosz előrenyomulást a térségben.Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz erők teljes mértékben ellenőrzésük alá vonták a Pavlivka és Mikilszke (Donyeck várostól 47 km-re délnyugatra) közötti utat. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők 400 főt telepítettek a Roszgvargyija gyorsreagálású különleges erők egységéből a Donyecki Területen lévő Mariupolba. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz erők november 17-én folytatták a rutinszerű közvetett tüzelést a Donyecki Területen lévő kontaktvonal mentén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz erők november 17-én folytatták a védelmi műveleteket a Herszoni Terület keleti (bal) partján. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága jelentette, hogy az orosz csapatok megpróbálják biztosítani a biztonságos utánpótlási vonalakat a keleti parton, és az ukrán tüzérség okozta károk elkerülése érdekében tovább húzódnak a Herszoni Terület hátországába. Az ukrán vezérkar fő műveleti főigazgatóságának helyettes vezetője, Olekszij Hromov dandártábornok megjegyezte, hogy a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partjának ukrán ellenőrzése lehetővé teszi az ukrán csapatok számára, hogy a megszállt Krím félsziget közelében lévő területet ellenőrizzék (feltehetően tűzzel, mivel az ukrán csapatok még nem a folyó keleti partján tevékenykednek), és hogy az ukrán tüzérség továbbra is maximális távolságból célozza a keleti parton lévő orosz állásokat.


A november 15-i geolokációs műholdfelvételek azt mutatják, hogy az orosz csapatok további védelmi állásokat építettek ki Cskalove településen, amely körülbelül 55 km-re délre fekszik a Dnyeper folyó jelenlegi frontvonalától.

Az ukrán csapatok november 17-én folytatták az orosz katonai eszközök és koncentrációs területek célba vételét a Herszoni Terület keleti partján és a Zaporizzsjai Terület hátországában. A közösségi média jelentései szerint az ukrán csapások Csaplinkát (50 km-re délre a Dnyeper folyótól) és Kalancsakot (58 km-re délre a Dnyeper folyótól) érték. Ukrán katonai források által közzétett felvételeken ukrán csapatok csapást mértek egy orosz páncélozott személyszállítóra Oleskiben, Herszon városától délre. Egy orosz médium emellett egy Nova Kakhovka-i közigazgatási épületre mért ukrán csapásokról számolt be. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy egy ukrán csapás orosz főhadiszállást semmisített meg a Zaporizzsjai Területen lévő Melitopolban.

Az orosz hadsereg november 17-én rakétacsapásai során a Zaporizzsjai, Dnyipropetrovszki és Odesszai Területen lévő övezeteket vették célba. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága jelentette, hogy az orosz haderőknovember 17-én reggel légi és tengeri indítású rakétákat küldtek az Odesszai Területen található infrastrukturális létesítményekre. Az orosz rakéták ezen kívül kritikus infrastruktúrát találatk el Dnyipro városában, amely az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) állítása szerint egy védelmi vállalkozás volt. Orosz és ukrán források emellett orosz rakétacsapásról számoltak be Zaporizzsja város és a Zaporizzsjai terület vilnyánszki járása, valamint a Mikolajivi terület Ocsakiv városának infrastruktúrája ellen. Orosz források arról számoltak be, hogy az orosz erők lelőttek egy ukrán drónt az oroszok által megszállt Krím-félszigeten, Feodoszija közelében. Az orosz csapatok egyébként folytatták a rutinszerű tüzérségi csapásokat az érintkezési vonal mentén Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk és Herszon terület nyugati részén.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hatóságok folytatják az orosz haderőgenerálási erőfeszítéseket a megszállt ukrán területen és az Oroszországi Föderáció területén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy orosz tisztviselők olyan törvénytervezetet készítenek elő, amely 2023 tavaszától az ideiglenesen megszállt területeken élő, orosz útlevéllel rendelkező ukrán állampolgárok számára a katonai szolgálatra való behívás legalizálását írja elő. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz hadsereg az előző héten mintegy 650 foglyot toborzott az Oroszországi Föderáció büntetés-végrehajtási intézeteiből, és kiképzésre küldte őket a Rosztovi Területre. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy a Hanti-Manysi Autonóm Körzet katonai nyilvántartó és sorozási hivatalai továbbra is behívókat küldenek minden hadköteles személynek, állítólag azért, hogy ellenőrizzék a szolgálatra való alkalmasságra vonatkozó információkat. Az orosz védelmi minisztérium továbbra is megosztja azokat a videókat, amelyeken a Murmanszki Területen, a Habarovszki Területen, Szentpéterváron, Szevasztopolban és a Sztavropoli Területen behívott sorkatonák szolgálattételre, valamint a Sztavropoli és Cseljabinszki területen kiképzésre készülnek.


Több forrás is beszámolt orosz katonai felszerelések mozgásáról az ideiglenesen megszállt területeken, feltehetően a beérkező orosz újoncok támogatása céljából. Videófelvételeken látható, amint az orosz erők nehéz felszerelést, köztük harckocsikat rakodnak le a vonatokról a Luhanszki Területen, Bilokurakinéban. Videófelvételeken látható továbbá, amint orosz teherautók előregyártott betonbunkereket szállítanak Melitopol közelében, és orosz erők önjáró tüzérséget rakodnak le a Luhanszki Területen.

Az orosz hatóságok továbbra is elégedetlen mozgósított személyzettel és alacsony morállal szembesülnek a frontvonalakon. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy a Novoszibirszki Területről mozgósított katonák jelentéseket írtak, amelyek szerint nem kaptak elégséges kiképzést, és ezért további kiképzés nélkül nem hajlandóak harcolni. Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes egy tájékoztatóban kijelentette, hogy az orosz alaklulatoknál a sikeres ukrán ellentámadó műveletek következtében fokozódik a pánik és csökken a morál. Malyar kijelentette, hogy az orosz csapatok tömeges alkoholfogyasztásba kezdenek, és egyes esetekben öncsonkítást követnek el, hogy elhagyják a frontvonalat. Továbbra is részletek látnak napvilágot a Luhanszki és Donyecki Területen a dezertáló, mozgósított orosz katonáknak fenntartott börtönökről, egy forrás szerint nyolc ilyen börtönt azonosítottak a régiókban.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló tisztviselők november 17-én folytatták az ukrán kultúra rombolását az orosz megszállás alatt álló területeken. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők a Zaporizzsjai Területen fekvő Enerhodarban lefoglalták az összes ukrán történelemtankönyvet, és tervezik azok megsemmisítését. A közösségi médiaforrások felerősítették a november 17-én közzétett képeket, amelyeken ukrán könyvek és portrék láthatóak egy hulladékkupacban egy meg nem határozott helyen Luhanszk megyében. Az ukrán Melitopol polgármestere, Ivan Fedorov arról számolt be, hogy az orosz megszálló oktatási intézmények az ukrán iskolás gyerekeket az Oroszországi Föderáció nagyságára tanítják és arra kényszerítik őket, hogy leveleket írjanak az orosz katonai állománynak. Fedorov arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők új tantervet terveznek bevezetni, amely azt hangsúlyozza, hogy az ukránok és az oroszok „egy nép”, és amely igazolja Oroszország ukrajnai invázióját. Az orosz megszálló tisztviselők valószínűleg továbbra is olyan intézkedéseket fognak hozni, amelyek célja az ukrán kulturális identitás minimalizálása és megsemmisítése, mivel Oroszország folytatja azt, ami az ISW korábbi értékelése szerint valószínűleg egy szándékos etnikai tisztogatási kampánynak felel meg.


Az orosz megszálló tisztviselők és alakulatok november 17-én tovább fokozták a szűrési intézkedéseket és a mozgáskorlátozásokat az oroszok által megszállt ukrajnai területeken. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz megszállók fokozzák a szűrési intézkedéseket a Luhanszki Területhez tartozó Rubizsnye, valamint a Herszoni Területhez tartozó Kakhovka körzetében. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz csapatok korlátozzák a mozgást Rubizsnyében a Luhanszki Területhez tartozó Kreminna és Varvarivka irányából. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy Vlagyimir Szaldo, a Herszoni Terület megszállási vezetője november 15-én rendeletet írt alá, amely új ellenőrzőpont-hálózatot hoz létre az oroszok által megszállt Herszoni Területen, hogy megakadályozza a speciális felszerelések és teherautók „exportját” a területről. Az orosz megszálló tisztviselők és erők valószínűleg tovább fogják fokozni a szűrési intézkedéseket és a mozgáskorlátozásokat, ahogy az ukrán ellentámadás előrehalad.

Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is kényszerítették Ukrajna megszállt területeinek lakóit, hogy támogassák az orosz háborús erőfeszítéseket. A Zaporizzsjai Terület megszálló vezetője, Jevgenyij Balickij november 17-én kijelentette, hogy a megszállt területek lakói a véradásért a szociális támogatási intézkedések teljes skáláját megkapják. Balickij kijelentette, hogy adminisztrációja 736 rubel (12 dollár) kifizetést kíván felajánlani fejenként a véradás népszerűsítésére. Az Ukrán Ellenállási Központ november 17-én arról számolt be, hogy az orosz megszállás alatt álló Donyecki Területen számos vállalat kapott egy tervet, amelyben meghatározott számú alkalmazottnak kell vért adnia, ami azt jelzi, hogy a véradási intézkedések nem biztos, hogy önkéntesek. Az orosz megszálló tisztviselők valószínűleg valamilyen szintű kényszer-véradási rendszert folytatnak, hogy segítsenek a megszállt területeken lévő jelentős számú sebesült orosz katonai személynek, és kezeljék az orosz hadsereg valószínűsíthető vérkészlethiányát.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert nemsokára érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!