Szele Tamás: Mindenféle mozgósítások

A frontok állnak, csak a katonák halnak, esnek el tömegével ebben az értelmetlenül indított és oktalanul fenntartott háborúban, aminek nem lesz egyhamar vége. Úgy tűnik, kevésnek bizonyultak az önkéntesek, a szerződéses katonák, a mozgósítottak – az Oroszországi Föderáció területén legújabban titkos mozgósítás kezdődött.

Persze úgy, hogy az előzőt, a „részlegest” sem hagyták abba, bármit is mondott Putyin. Mondani mondhatott, amit akart, ha nem írta alá a mozgósítást lezáró rendeletet, márpedig ez nem történt meg, így aztán hivatalosan nincs mozgósítás, mert a cár atyuska nem hazudik az ő felszentelt szájával, a valóságban viszont még csak most van igazán.

De lássuk inkább a reális híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz illetékesek további titkos mozgósítási erőfeszítésekre készülnek, még akkor is, amikor az őszi sorozási ciklus már folyamatban van, ami valószínűleg tovább terheli az amúgy is túltelített orosz haderőfejlesztő apparátust oly módon, hogy az károsan hat a mozgósított és besorozott katonák fejlődésére. Az orosz Telegram-csatornák november 18-án aktívan tárgyalták azokat a jeleket, amelyek szerint a Kreml egy második mozgósítási hullámra készül, és egy olyan behívó képét terjesztették, amelyet egy szentpétervári polgár kapott, akinek állítólag azt mondták, hogy 2023 januárjában kell megjelennie mozgósításra, annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök október 31-én bejelentette a részleges mozgósítás hivatalos befejezését. Nacionalista katonai bloggerek emellett olyan állításokat is terjesztettek, hogy az általános mozgósítás decemberben vagy januárban kezdődik. Egy független orosz hírügynökség november 18-án közzétett egy vizsgálatot, amely szerint az állami szervek és vállalatok folytatják alkalmazottaik felkészítését a mozgósításra, különböző képzési programokra és a mozgósítással kapcsolatos oktatási tanfolyamokra küldve őket. Egy másik orosz hírügynökség megjegyezte, hogy a Moszkvai területen található Odinszovo helyőrségi katonai bíróság véletlenül megerősítette, hogy a mozgósítás a hivatalos befejezés ellenére folytatódik. A bíróság állítólag azzal vádolt meg egy mozgósított katonát, hogy november 13-án megverte a parancsnokát „a katonai szolgálati kötelezettségeinek teljesítése során, vagy e kötelességek teljesítésével összefüggésben a mozgósítás ideje alatt”, ami arra utal, hogy a bíróság azon a jogi alapon működik, miszerint a mozgósítás még nagyon is folyamatban van. A Kreml azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nincs szüksége arra, hogy aláírja a mozgósítási időszakot formálisan lezáró rendeletet, ahogy arról az ISW korábban beszámolt.

A titkos mozgósítási erőfeszítések folytatásával és a jelenlegi őszi sorozási ciklussal párhuzamosan egy újabb mozgósítási hullám lehetséges előkészületei valószínűleg jelentős terhet rónak az amúgy is túlterhelt orosz haderőfejlesztő apparátusra. Ahogy az ISW korábban értékelte, Putyin valószínűleg azért rendelte el a részleges mozgósítás befejezését, hogy felszabadítsa a bürokratikus és adminisztratív kapacitást a november 1-jei sorozási osztály számára. Azonban nyilvánvaló, hogy az orosz hatóságok soha nem állították le teljesen a mozgósítási törekvéseket, ami azt jelenti, hogy korlátozott számú mozgósított újoncot még mindig a képzési rendszeren keresztül kényszerítenek, miközben a sorkatonák a saját képzési ciklusukon mennek keresztül. Ez valószínűleg még alacsonyabb színvonalú képzéshez fog vezetni mind a mozgósított újoncok, mind a sorkatonák esetében, mivel versenyeznek az elégtelen képzési kapacitásért. A mozgósítás újabb hulláma az elkövetkező hónapokban csak rontani fogja a helyzetet, és valószínűleg rontja az ukrajnai frontvonalra vezényelt orosz csapatok általános minőségét.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bejelentette, hogy nem ismeri el a zaporizzsjai atomerőmű (ZNPP) illegális orosz elfoglalását és működtetését, illetve a megszállt ukrán területek illegális annektálását, ami a NAÜ retorikájának éles eszkalálódását jelenti. A NAÜ igazgatótanácsa november 17-én nyilatkozatot adott ki, amelyben felszólította Oroszországot, hogy „haladéktalanul hagyjon fel az erőmű tulajdonjogára vonatkozó alaptalan követeléseivel”, és vonja ki „a katonai és egyéb személyzetet” a ZNPP-ből, a ZNPP épségével kapcsolatos „súlyos aggodalmak” miatt. A NAÜ november 18-án közleményt adott ki arról, hogy az orosz csapások november 17-én részben vagy teljesen lekapcsolták az ukrajnai Hmelnyickij atomerőmű és Rivne atomerőmű áramellátását, Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója pedig kijelentette, hogy ezek a csapások azt mutatják, hogy „a szörnyű háború során Ukrajna valamennyi nukleáris létesítményét, nem csak a Zaporizzsjai Atomerőművet fenyegető potenciális nukleáris biztonsági és védelmi kockázatokról van szó”. Az ISW nemrégiben úgy értékelte, hogy a NAÜ retorikai váltása arra utal, hogy a ZNPP feletti orosz fizikai ellenőrzés és üzemeltetési jogkör riasztja a NAÜ-t. Az orosz hadsereg folyamatos fenyegetései mind a ZNPP-re, mind a megszállt területen lévő ukrán atomerőművekre (atomerőművek) vonatkozóan azt jelzik, hogy Oroszország nem alkalmas gondnoka a ZNPP-nek, még akkor sem, ha az orosz kormány arra az állításra támaszkodik, hogy ő a ZNPP felelős üzemeltetője, hogy legitimálja az erőműben való folyamatos jelenlétét.

A közösségi médiában november 18-án terjedő felvételeken látható, amint egy orosz katona tüzet nyit ukránokra, miközben más orosz katonák megadják magukat. A grafikus felvételen az látható, hogy a Luhanszki területen lévő Makiivkában az ukrán csapatok foglyul ejtenek egy csoport orosz katonát, amikor az egyik orosz katona egy házból előbújik, kezében fegyverrel, és tüzet nyit. A drónfelvételeken az incidens után az elhunyt orosz katonák holttestei láthatók. Nyílt forrású elemzők arra a következtetésre jutottak, hogy az orosz katona nyitott tüzet először, de nem világos, hogy ki, mikor és milyen körülmények között végzett az orosz foglyokkal. Az orosz információs tér azonban azonnal reagált a felvételre, és széles körben az ukrán erőket vádolta meg az orosz foglyok „tömeges kivégzésével”. Az orosz Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított az ukrán fegyveres erők ellen, és állítólag megpróbálja azonosítani a videón látható ukrán katonákat.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz tisztviselők további rejtett mozgósítási erőfeszítésekre készülnek, még akkor is, amikor az őszi sorozási ciklus folyamatban van, ami valószínűleg tovább csökkenti a mozgósított és besorozott katonák minőségi fejlődését.
      • A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bejelentette, hogy nem ismeri el a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) illegális orosz elfoglalását és más megszállt ukrán területek illegális annektálását, ami a NAÜ retorikájának éles eszkalálódását jelenti.
      • A közösségi médiában november 18-án elterjedt felvételeken látható, amint egy orosz katona tüzet nyit ukránokra, miközben más orosz katonák megadják magukat.
      • Az orosz csapatok megerősítették a Luhanszki Terület hátországát, és megpróbálták visszaszerezni az elvesztett pozíciókat, miközben az ukrán egységek folytatták az ellentámadást a Szvatove-Kreminna vonal mentén.
      • Az orosz csapatok folytatták a zárazföldi támadásokat Bakhmut és Avdiivka közelében, valamint a Donyecki Terület nyugati részén.
      • Az orosz megszálló tisztviselők és a katonai vezetés láthatóan egyre inkább aggódik a dél-ukrajnai ukrán ellentámadás miatt.
      • Oroszország továbbra is rendkívül alacsony morállal és gyenge fegyelemmel szembesül erői körében, a részleges mozgósítással kapcsolatos folyamatos belföldi ellenreakciók hátterében.
      • Az orosz megszálló tisztviselők és csapatok tovább fokozták a szűrőintézkedéseket az oroszok által megszállt ukrajnai területeken, és aláássák az ukrán nemzeti identitást.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkivi terület – Nyugat-Luhanszki terület):

Az orosz csapatok megerősítették a Luhanszki Terület hátországát, és megpróbálták visszaszerezni az elvesztett pozíciókat, miközben az ukrán egységek november 18-án folytatták az ellentámadást a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy a Herszoni Terület nyugati (jobb) partjáról való orosz visszavonulással felszabadult orosz egységek a Luhanszki Területen lévő Novoaidarba (Kreminnától 55 km-re délkeletre, a T1306 Novoaidar-Szeverodonyeck és a H21 Novoaidar-Sztarobilszk útvonalak találkozásánál) települtek át. Ukrán katonai források arról is beszámoltak, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Novoszelivszke és Sztelmahivka ellen, mindkettő Szvatovétól 13 km-re északnyugatra. Orosz források azt is állították, hogy ukrán erők támadtak ebben a térségben Kuzemivka felé ( Szvatovétól 13 km-re északnyugatra). Geolokációs felvételeken ukrán légideszant alakulatok láthatóak, amint megsemmisítenek egy orosz TOR-M2 föld-levegő rakétakomplexumot Dachnénál, Szvatovétól 3 km-re nyugatra. Orosz források azt állították, hogy az ukrán alakulatok sikertelenül támadtak Cservonopopivka felé (Kreminnától 6 km-re északnyugatra), és folytatják a támadási kísérleteket Kreminnától délkeletre, Liszicsanszk és Popaszna felé.

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg november 18-án folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut és Avdiivka közelében, valamint a Donyecki Terület nyugati részén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Bakhmut északkeleti részén Spirne és Bilohorivka közelében, valamint Bakhmuttól délre Opitnye közelében. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) belügyminiszter-helyettese, Vitalij Kiszeljov azt állította, hogy a Wagner-csoport erői visszaverték az ukrán ellentámadásokat Bakhmut délkeleti peremén és Opitnye közelében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Avdiivkától délnyugatra Pjervomajszke és Vodiane közelében, valamint Donyeck városától délnyugatra Novomikhailivka közelében. Az orosz védelmi minisztérium november 17-én azt állította, hogy az orosz csapatok elfoglalták Opitnyét (4 km-re délnyugatra Avdiivkától), két nappal azután, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) azt állította, hogy erői elfoglalták a települést. Az ISW jelenleg nem tudja megerősíteni ezeket az orosz területi állításokat. A november 17-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz egységek csekély előnyre tettek szert, amikor nyugat felé, Pjervomajszke felé nyomultak előre. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz alakulatok visszaverték az ukrán szárazföldi támadásokat Vuhledartól keletre Szolodke közelében, Vuhledartól délkeletre Volodimirivka közelében, és Vuhledartól délnyugatra Pavlivka közelében.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz hadsereg november 18-án folytatta a védelmi műveleteket a Dnyeper folyó keleti (bal) partján, a Herszoni Területen. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az orosz alakulatok folytatják a védelmi vonalak felszerelését és erőik feltöltését a keleti Herszoni Területen. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról is beszámolt, hogy az orosz csapatok tovább vonulnak vissza a Dnyeper folyó keleti partjáról, erőszakkal kitelepítik a civileket Novokiivkából és orvosi felszerelést szállítanak Nova Kakhovkából a Krímbe. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz eegységek továbbra is támadják a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partján lévő területeket, köztük Herszon városát, Csornobajevkát, Antonivkát és Beriszlavot.

Az ukrán tüzérség továbbra is támadta az orosz katonai eszközöket és koncentrációs területeket a Dnyeper folyótól délre. Az ukrán vezérkar november 18-án arról számolt be, hogy az ukrán csapások az előző napokban több mint 50 orosz katonai személyt öltek meg Szkadovszkban, és megsemmisítettek egy lőszerraktárt Csaplinkában. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság közölte, hogy az ukrán csapások katonai eszközöket semmisítettek meg a folyó keleti partján, többek között Nova Kakhovkában, Hola Prisztanban és Oleskiben.

Az orosz megszálló tisztviselők és a katonai vezetés a jelek szerint egyre jobban aggódik a későbbi ukrán ellentámadó műveletek miatt Dél-Ukrajnában. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz egységek mérnöki felszerelést halmoznak fel, hogy védelmi vonalakat építsenek a Zaporizzsjai Területen Myihailivka körzetében (a T0810 és T0818 autópálya kereszteződésénél, mely összeköti Melitopolt a Vasziljivka és Enerhodar ellenőrző pontokkal), és a Zaporizzsjai Területen lévő termelőüzemeket használják fel további védelmi építmények építésére. A Zaporizzsjai Terület megszállási tisztviselője, Vlagyimir Rogov kijelentette, hogy az orosz tisztviselők nem készülnek a téli „szünetre” a harcokban a Zaporizzsjai Területen. Szergej Akszjonov krími megszálló vezető november 18-án bejelentette, hogy az orosz csapatok védelmi vonalakat építenek a Krím északi részén, miután november 10-én műholdfelvételek jelentek meg orosz védelmi vonalakról a térségben. Amint arról az ISW korábban beszámolt, az orosz haderő a Kercsi-szoros hídja elleni támadást követően egyre inkább a Dél-Ukrajnán keresztül vezető logisztikai vonalakra támaszkodik, különösen a Melitopolt a Krím félszigettel összekötő vonalakra, hogy ellássák a dél-ukrajnai erőket.

Az orosz erők november 18-án folytatták a rutinszerű tűzharcot Zaporizzsja, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben lévő területek ellen. Ukrán hivatalos források arról számoltak be, hogy az orosz csapatok csapást mértek Zaporizzsja városára, Dnyipro városára és Odessza városára. Ukrán hivatalos források arról is beszámoltak, hogy az orosz erők Nikopol és Marhanec városát (Dnyipropetrovszki terület), valamint Ocsakiv városát (Mikolajivi terület), a Kinburn-nyárstól északra lőtték.

Az orosz mozgósítás hírei:

Oroszországnak továbbra is rendkívül alacsony morállal és gyenge fegyelemmel kell szembenéznie a haderői körében, a részleges mozgósítással szembeni folyamatos belföldi ellenérzések közepette. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy részeg mozgósítottak tömeges fizikai összetűzésbe keveredtek az oroszországi Omszkban lévő Leninszkij piacon november 6-a körül. A november 18-án közzétett felvételeken orosz sorkatonák panaszkodtak, hogy rosszul bánnak velük. Egy orosz forrás kiemelte, hogy az orosz hatóságok továbbra is magyarázat nélkül mozgósítják az egészségügyi problémákkal küzdő férfiakat és azokat, akiknek eredetileg halasztást ígértek. A szentpétervári polgárok megerősítették az orosz katonák panaszait a rossz kiképzésről, a hiányos felszerelésről és a rossz bánásmódról azzal, hogy változtatásokat követeltek és sztrájkőrséget állítottak a szentpétervári Nyugati Katonai Körzet parancsnoksága elé. Egy orosz médiaforrás arról számolt be, hogy egy orosz bíróság úgy döntött, hogy blokkolja a Change.org-on a mozgósítás ellen indított népszerű petícióra mutató linkeket, amelyet több mint 500 000-en írtak alá. Egy másik orosz forrás arról számolt be, hogy az orosz hatóságok arra kényszerítették az egyetemi hallgatókat, hogy a moszkvai területen található Dolgoprudnyiban lévő katonai kiképzőtáborba menjenek, azzal a fenyegetéssel, hogy ellenkező esetben nem kapják meg a diplomájukat. A forrás szerint ezek a diákok attól tartanak, hogy az orosz hatóságok a kiképzés után mozgósítani fogják őket. Egy orosz katonai blogger „háborús bűncselekményként” bírálta a hatóságok rosszul kezelt mozgósítását és a mozgósított oroszok megfelelő kiképzésének és felszerelésének elmulasztását.


Az orosz hadsereg folytatta erőfeszítéseit a kiképzési képességek bővítésére és a csökkenő készletek pótlására. Az orosz védelmi minisztérium november 17-én több jelentést is megosztott arról, hogy a mozgósított orosz katonákat a Burját Köztársaságban, a Kalinyingrádi Területen és a Novoszibirszki Területen található központokban képzik. Az orosz védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy tapasztalt oktatók készítik fel a mozgósított férfiakat különböző harci tudnivalókra, beleértve a fegyveres kiképzést, a közelharcot, a drónok kezelését és az elsősegélynyújtást. Az orosz védelmi minisztérium valószínűleg azért mutatja be ezeket a jelentéseket, hogy továbbra is próbálja eloszlatni a mozgósított katonák képzésének színvonalával kapcsolatos elégedetlenséget. Egy orosz forrás november 18-án arról számolt be, hogy az orosz erők iráni gyártmányú golyóálló mellényeket és sisakokat kezdtek kapni, ami összhangban van azokkal a korábbi jelentésekkel, amelyek szerint az orosz hadsereg a hazai kínálat hiánya miatt külföldi szállítású fegyverekre és páncélzatra támaszkodik. Több orosz forrás arról számolt be, hogy a lakosságnak saját hozzájárulásával kellett kiegészítenie az orosz ellátási hiányt.

Az orosz megszálló hatóságok november 18-án folytatták a kényszermobilizációt az ukrajnai ideiglenesen megszállt területeken. Az ukrán vezérkar és a luhanszki területi közigazgatás arról számolt be, hogy az orosz egészségügyi minisztérium elrendelte, hogy a Luhanszki Területen az egészségügyi dolgozók jelentkezzenek katonai szolgálatra, hogy betöltsék a megüresedett létszámhelyeket, mivel az orosz veszteségek nagymértékben megterhelték az orosz megszálló egészségügyi hálózatot. Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere is megerősítette azokat a jelentéseket, amelyek szerint az orosz megszálló hatóságok azt tervezik, hogy a déli megszállt területeken lévő orosz útlevéllel rendelkezőket erőszakkal mozgósítják az orosz haderőbe.


A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló tisztviselők és csapatok november 18-án tovább fokozták a szűrőintézkedéseket az orosz megszállás alatt álló ukrajnai területeken. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy a megszálló tisztviselők az ukránbarát tevékenységgel gyanúsított helyi lakosokat evakuálták a Zaporizzsjai Területen található Mikhailivkában, és helyi kollaboránsok segítségével a Zaporizzsjai Területen található Timosivkába küldték őket. Több ukrán forrás arról számolt be, hogy az orosz alakulatok erőszakkal evakuálták a Herszoni Területen található Novokiivka lakóit. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy orosz orvosok ukrán gyerekeket vizsgáltak meg és küldtek Oroszországba kezelésre. Az ukrán Zaporizzsjai Területi Katonai Adminisztráció arról számolt be, hogy orosz tisztviselők egy nap alatt 170 embert, köztük 37 gyermeket evakuáltak a Zaporizzsjai Területről. Szevasztopol megszállási kormányzója, Mihail Razvozsajev arról számolt be, hogy 79 evakuált lakos érkezett a krími Szevasztopolba a Herszoni Területről, és kijelentette, hogy a krími tisztviselők szervezik számukra a megfelelő dokumentációt.

Az orosz megszálló tisztviselők folytatták az ukrán nemzeti identitás aláásására irányuló erőfeszítéseket. A Luhanszki Területi Adminisztráció arról számolt be, hogy a megszálló tisztviselők egy Novoszibirszkből származó orosz állampolgárt neveztek ki a Luhanszki Területen található Novoolekszandrivka középiskolájának igazgatójává, és hogy a megszálló tisztviselők arra kényszerítették az ukrán köztisztviselőket, hogy írják alá az ukrán állampolgárságukról lemondó dokumentumokat. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy a megszálló tisztviselők iskolai rendezvényeket tartottak, hogy megtanítsák az ukrán gyerekeknek, hogyan fedezzék fel az ukránbarát lakosokat, és hogyan értesítsék az orosz megszálló tisztviselőket róluk. A Központ tisztázta, hogy eddig az ukrán gyerekek még nem mentek a tisztviselőkhöz, hogy tájékoztassák őket az ukránbarát tevékenységekről, és csak a szüleiknek szólnak.


Az orosz megszálló tisztviselőknek november 18-án továbbra is nehézségeik voltak a megszállt ukrán területen lévő sebesült orosz csapatokkal kapcsolatban. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy a megszálló tisztviselők orosz orvosokat és egészségügyi gyakornokokat hoztak a megszállt területekre, mert az ukrán lakosok megtagadták az orosz katonák orvosi ellátását, és egyre nő a sebesült orosz katonák száma. Ivan Fedorov ukrán melitopoli polgármester megerősítette az elmúlt napok jelentéseit, miszerint az orosz megszálló tisztviselők megpróbálnak vért gyűjteni az ukrán lakosoktól a sebesült orosz katonák számára. Fedorov megismételte, hogy a megszálló tisztviselők kiutasítják az ukrán lakosokat a melitopoli kórház fekvőbeteg osztályáról, hogy kórtermeket szabadítsanak fel a sebesült orosz katonáknak.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak az Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!