Szele Tamás: Moszkvai mirhaságok

A mai második rész megint egyetlen témát jár körbe: ráadásul nem is szívesen nyúlok hozzá, ugyanis az orosz ortodox egyházról van szó, és hitbéli ügyeket nem szívesen taglalok, csak hát most politikáról van szó.

Ami világnézet kérdése lehet ugyan, de vallásé nem: ha azzal összekeveredik, igen veszélyes gyúelegyet alkot. De mint mondtam múlt héten is: fogott figura lép, fogott témát folytatni kell.

Arról már tegnap is írtam, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SBU házkutatást tartott a Kijev-Pecserszk Lavrában, más néven a kijevi barlangkolostorban, de arról tegnap nem is szólhattam, mert nem tudtam róla, hogy milyen eredménnyel. Érdekessel, kérem. A The Insider híre szerint tényleg találtak ezt-azt.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) az Ukrán Ortodox Egyház (UOC, amely májusban nyilvánította függetlennek magát a moszkvai patriarchátustól) helyiségeiben tartott házkutatások során oroszbarát irodalmat, 2 millió hrivnya készpénzt (3 285 497 rubel), 100 000 dollárt, több ezer rubelt, valamint „kétes” orosz állampolgárokat talált. A fotókat a biztonsági szolgálat Telegram-csatornáján tették közzé.

A talált irodalom egy részét a szemináriumokban és egyházi iskolákban használták, többek között az „orosz világ” népszerűsítésére – áll az SBU jelentésében.

A kémelhárítási tevékenységet a kijevi Nagyboldogasszony Kijev-Pecserszk Lavra, a Koretszkij Szentháromság kolostor és az ukrán ortodox egyház Rivnei Területen lévő Sarnensk-Poleskij egyházmegyéje területén végezték. Az SBU a Nemzeti Rendőrség és a Nemzeti Gárda tisztjeivel együtt összesen több mint 350 egyházi épületet és 850 embert ellenőrzött.

Több mint 50 embert kérdeztek ki alaposan, többek között poligráf segítségével. Nemcsak ukrán állampolgárok, hanem külföldiek, köztük orosz állampolgárok is voltak köztük. Az SBU szerint néhányan közülük okmányaik ellenőrzésekor a Szovjetunió útleveleit és katonai igazolványait mutatták be, vagy egyáltalán nem rendelkeztek eredeti okmányokkal, csak azok másolataival. Találtak olyan ukrán állampolgárokat is, akiknek ukrán útlevelén hamisítás vagy sérülés nyomai voltak.



A kijevi Pecserszk Lavra területén tartózkodott egy 32 éves ukrán állampolgár, aki részt vehet az Antvan oroszbarát hírügynökség illegális tevékenységében. Ugyanakkor az azonos nevű orosz Antvan Group vállalat tulajdonosának, az orosz állampolgárságú A. V. Orlovnak a vagyonkezelője, aki számos földterület és vendéglátó létesítmény tulajdonosa Ukrajnában. Ezeket az ingatlanokat most lefoglalták a büntetőeljárás részeként.”

Az SBU tisztjei november 22-én házkutatási parancsokkal érkeztek az ukrán ortodox egyház helyiségeibe, különösen a kijevi Pecserszk Lavrába. Ellenőrizték a helyiségeket többek között fegyverek, szabotázs- és felderítő csoportok után kutatva. November 13-án a kijevi Pecserszk Lavrában tartott imaórán elhangzott a „Dicséret a Legszentebb Szűzanyának” című orosz egyházi ének, amelyben megtalálható a következő sor: „Lebeg, lebeg, lebeg Oroszország felett a harangszó, Oroszország-anyjácska ébredezik”. Ezt Mykhaylo Jemeljan, az ukrajnai ortodox egyház papja énekelte, aki közzé is tette az eseményről készült videót.

Ezt követően az SBU elkezdte vizsgálni a részleteket. Az ügynökség vezetője, Vaszil Maljuk kijelentette, hogy nem fogja megengedni, hogy az UOC oroszbarát propagandát folytasson Ukrajnában az ország Oroszországgal folytatott teljes körű háborúja közepette. Zakhary atyát, aki felolvasott egy imaórán, amely alatt egy orosz nyelvű éneket énekeltek, felfüggesztették – mondta Pavel (Petro Lebed) lavrai apát.

Május 27-én az UOC tanácsa az ukrán ortodox egyház teljes függetlenségéről és autonómiájáról döntött, mivel nem értett egyet Kirill moszkvai és össz-oroszországi pátriárka álláspontjával az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Ezt megelőzően Epfanyij, a helyi ukrán ortodox egyház vezetője, Kijev és egész Ukrajna metropolitája felszólította a (konstantinápolyi) ökumenikus pátriárkát és a többi helyi autokefál ortodox egyház vezetőit, hogy ítéljék el a háborús propaganda miatt, és fosszák meg Kirill pátriárkát a tróntól. Áprilisban 190 UOC parlamenti képviselő pap követelte, hogy Kirill pátriárkát állítsák bíróság elé.

Hát, azt így, messziről nem mondanám meg, mennyire bűnösök a szent életű atyák, bizonyára nem mindegyikük az, de néhánynak igenis lehet vaj a fején. Sok közöttük az oroszbarát, birodalmi gondolkodású. És hát emlékeim szerint ők szerzetesek, szegénységi fogadalmat tettek: mit keresett náluk az a sok pénz, egy eleven vagyonkezelővel súlyosbítva? Az lehet, hogy nem kémkedtek, de nem lehetnek mind olyan ártatlanok sem, mint a ma született bárány.

Persze az SBU-akciónak oka volt. Ukrajnának mindig is sok baja volt az orosz ortodoxiával, azért is létezik önálló ukrán ortodoxia már 2018 óta. Meg hát magam sem bíznék Kijev helyében egy olyan pátriárkában, mint Kirill, akit a KGB nevelt fel és illegális dohányüzleteken gazdagodott meg. Azonban az SBU-akció egy terv része lehetett, mert ma délután a Verhovna Rada törvényjavaslatot terjesztett elő az orosz ortodox egyház betiltásáról Ukrajnában.

Az ukrán parlament elé terjesztették az orosz ortodox egyházat, valamint az egyházhoz tartozó vagy annak alárendeltségét elismerő valamennyi intézményt és vallási szervezetet betiltó törvénytervezetet. A dokumentumot a parlamentben az Európai Szolidaritás frakciója jegyezte be, mondta Iryna Friz képviselő.

Elmondása szerint a törvénytervezet célja az Ukrajna nemzetbiztonságát fenyegető veszélyek megelőzése és a rend biztosítása. Az orosz ortodox egyház – írta Friz – „túl sokáig folytatott nyilvánvalóan ukránellenes és felforgató tevékenységet, és támogatta a bűnöző orosz rezsim minden cselekedetét”.

Mindenkinek felhívnám a figyelmét: nem az ortodox keresztény hit betiltásáról van szó, hanem csak arról, hogy az ukrán ortodoxok ne tartozzanak Kirill pátriárka hatáskörébe. Sőt, van is precedens rá, hogy ilyenkor mi a teendő, mármint világi szempontból. Szeptemberben a lett Seimas feloldotta a helyi ortodox egyházat az orosz ortodox egyház alá rendeltség alól, lényegében autokefállá téve azt. Lett politikusok és tisztviselők úgy vélik, hogy a moszkvai pátriárkának nem szabadna hatalmat gyakorolnia a helyi ortodox közösség felett, amelyhez a lakosság mintegy 15%-a tartozik, és Lettország számára ez biztonsági kérdés.

Az ukrán ortodox egyház meg már eleve autokefál, úgyhogy kismise, nagymise, nem lesz itt baj semmise. Csak Moszkva ne küldjön csuhába bújtatott ügynököket.


Erre már az ukrán ortodox egyház zsinata is politikai gesztussal reagált, legalábbis az RBK hírügynökség szerint. Idézem, mert csak szó szerint szép:

Az ukrán ortodox egyház zsinata úgy döntött, hogy a mirhát maguk fogják előállítani ahelyett, hogy Moszkvából kapnák készen.

Történelmileg a mirhagyártás Kijev városában a 15. század közepén kezdődött. Ezt követően a Szent Myrrhát a Kijev-Pechersk Lavrában, a Szent Nagyboldogasszony Kievo-Pechersk Lavrában állították elő. Az 1917-es forradalmi események miatt ez a gyakorlat Ukrajnában megszűnt” – áll a közleményben.

Ezt figyelembe véve a Szent Szinódus úgy döntött, hogy az ukrán ortodox egyházban újraindul a mirhagyártás, amelyre egy megfelelő bizottságot hoztak létre, amelyet az odesszai egyházmegye vikáriusa, Viktor arcsiszai érsek vezet” – döntött a zsinat.”

No, akkor már meg is van a baj gyökere (olyan hatalmas, vallásüldöző baj nem lehet, ha a zsinat össze tudott ülni és még határozatképes is volt).

Ha nem jön több mirha Moszkvából, minden megoldódik.

Csak maszlag se jöjjön.

Ennyi fért ebbe a mai második részbe, holnap folytatódik a krónika.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!