Szele Tamás: Orvtámadás délután

Ma kivételes a helyzet, mint háború idején általában mindig. Az történt ugyanis, hogy a pontos munkának jelenleg egy akadálya van, éspedig a pontosság. A minden forrását ellenőrző ISW-jelentést tegnap este fél kilenckor zárták le, és hajszálpontos, ellenőrzött tükre a tegnapi eseményeknek (azért nem tették közzé azonnal, mert eltartott reggelig, míg ellenőrizték), csak éppen kenhetjük a hajunkra.

Ugyanis arra senki sem számított, hogy az orosz hadsereg ma minden eddigi szokását felrúgva nem éjjel, hajnalban vagy reggel fog rakétazáport zúdítani Ukrajna energetikai infrastruktúrájára és civil lakosságára, hanem délután. Így aztán a tegnap esti helyzetnek semmi köze a ma estihez, azt tudom kitalálni, hogy előbb közlöm a szép, pontos, ellenőrzött ISW-jelentést, aminek igaz ugyan, hogy minden szava ellenőrzött, csak épp most már nem olyan fontos, aztán összefoglalom, amit a mai támadásról lehet tudni. Akkor lássuk, mit írt az ISW:

Úgy tűnik, hogy a Kreml egy hamis zászlós támadás előfeltételeit teremti meg az oroszországi Belgorodi Területen, valószínűleg azért, hogy visszaszerezze a közvélemény támogatását az ukrajnai háborúhoz. A Kreml propagandistái elkezdték feltételezni, hogy az ukrán hadsereg a Belgorodi területre akar betörni, más orosz források pedig megjegyezték, hogy az orosz csapatoknak vissza kell szerezniük az ellenőrzést a Harkivi Területen található Kupjanszk felett, hogy minimalizálják az ukrán támadás veszélyét. Ezek az állítások már régóta keringenek a milblogger közösségen belül, amely bírálta az orosz katonai parancsnokságot, amiért szeptemberben, a régióból való orosz kivonulást követően elhagyta az északkeleti Harkivi Területen található Vovcsanszkban lévő ütközőállásokat. Az orosz milbloggerek november 22-én fokozták az Oroszországnak a felszabadított területek visszaszerzésére irányuló felhívásaikat a Harkivi Területen is, mondván, hogy az ilyen megelőző intézkedések megakadályozzák az ukránokat abban, hogy támadó hadműveleteket hajtsanak végre Kupjanszk és Vovcsanszk irányában. Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi Terület kormányzója olyan felvételeket is közzétett, amelyek a Zasecsnaja vonal erődítményeinek építését mutatják az Ukrajna-Belgorodi Terület határán. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin tisztázta, hogy a Wagner azért építi a Zasecsnaja vonalat, miután megváltoztatta a nevét Wagner-vonalról, mert „sok embernek (Oroszországban) nem tetszik a Wagner katonai magáncég tevékenysége.” A katonai magáncégek működése különben illegális Oroszországban.

Az orosz állítások a Belgorodi Terület elleni küszöbön álló ukrán támadásról abszurdak, és csak arra irányulnak, hogy a közvéleményt megrémítsék, hogy támogassa a háborút. Ukrajnának nem áll stratégiai érdekében Oroszország lerohanása, és nem is képes ilyen léptékű támadásra. Az ukrán hadsereg folytatja a megszállt települések felszabadítását a nyugati Luhanszki Területen az északi Harkivi Területen aratott győzelmük után. Az oroszok értelmetlen inváziójának támogatása csökken a határ menti régiók és az ország többi részének orosz lakosai körében a mozgósítás és a katonai kudarcok következtében. Orosz ellenzéki orgánumok arról számoltak be, hogy a mozgósítottak hozzátartozói október vége óta 15 orosz régióban szerveztek tüntetéseket, a legjelentősebbek az Ukrajnával határos régiókban zajlottak. Egy orosz ellenzéki orgánum, a Meduza két, a Kremlhez közeli, meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz elnöki adminisztráció belső felmérést végzett különböző régiókban, ahol sokan kifejezték apátiájukat a háborúval szemben. Bár az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni a Meduza jelentését, a mozgósított férfiak hozzátartozói körében megjelenő demobilizációs felhívások arra utalnak, hogy az orosz propaganda hatástalan a háború társadalomra gyakorolt valós következményeivel szemben.

Ezek a nevetséges spekulációk egy fantasztikus ukrán invázióról Oroszország ellen szintén részei lehetnek a Kreml azon törekvésének, hogy elismerje és megnyugtassa az orosz háborúpárti nacionalista közösséget. Az orosz katonai bloggerek többször vádolták a Kremlt és az orosz védelmi minisztériumot azzal, hogy nem védi meg Oroszországot, beleértve az újonnan elcsatolt területeket is, a Kreml azonban valószínűleg nem lesz képes újra megszállni Harkiv területét, ahogyan azt ezek a nacionalista figurák követelik.

Prigozsin a kitalált ukrán inváziós fenyegetéssel és a Zasecsnaja vonal megépítésével kapcsolatos félelemkeltést is felhasználja arra, hogy megszilárdítsa hatalmát az orosz határ menti régiókban és Oroszországban. A Belgorodi Terület tisztviselői korábban leállították a Wagner-vonal építését, és a vonal átnevezése más szentpétervári és kurszki területen megvalósuló Prigozsin-projektekkel együtt azt jelzi, hogy továbbra is meg akarja szilárdítani pozícióját Oroszországban, miközben látszólag támogatja Vlagyimir Putyin orosz elnök háborúját.

Az orosz hadsereg jelentősen kimerítette a nagy pontosságú rakétákból álló arzenálját, de valószínűleg még mindig képes lesz arra, hogy rövid távon komoly léptékben támadja az ukrán kritikus infrastruktúrát. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter november 22-én számadatokat tett közzé, amelyek részletezik, hogy az orosz hadsereg már csak 119 Iszkander rakétával rendelkezik, ami a 2022. februári eredeti arzenál 13 százaléka. Reznyikov adatai azt is mutatják, hogy az orosz erők más kulcsfontosságú nagy pontosságú fegyverrendszereket is jelentősen kimerítettek: már csak 229 Kalibr rakéta (a 2022. februári eredeti készlet 45 százaléka), 150 H–155 rakéta (a 2022. februári eredeti készlet 50 százaléka) és 120 H–22/32 rakéta (a 2022. februári eredeti készlet 32 százaléka) maradt. Reznyikov adatai szerint az orosz erők jelentősen kimerítették a 3M–55 „Onyx”, az S–300, a H–101, a H–35 és a H–47M2 Kindzsal rakéták készleteit is.

Az Ukrenergo vezetője, Volodimir Kudrickij november 22-én kijelentette, hogy az orosz hadsereg szinte az összes hőerőművet, nagy vízerőművet és az Ukrenergo csomóponti alállomásokat megrongálta Ukrajnában. november 18-án Denisz Smihal ukrán miniszterelnök kijelentette, hogy az ukrán elektromos hálózat több mint fele meghibásodott az orosz rakétatámadások következtében. Maxim Timcsenko, a DTEK vezérigazgatója november 19-én arra szólította fel az ukránokat, hogy lehetőség szerint hagyják el az országot, hogy enyhítsék az ukrán áramhálózat igénybevételét, Szerhij Kovalenko, a YASNO vezérigazgatója pedig november 21-én kijelentette, hogy a rendszeres áramkimaradások valószínűleg legalább 2023 márciusának végéig tartanak majd. Az orosz erők az ukrán áramhálózat jelenlegi állapotára tekintettel rövid távon valószínűleg tovább tudják majd csökkenteni az ukrán kritikus infrastruktúra teljes kapacitását. Az orosz hadsereg nagy pontosságú rakétaarzenáljának kimerülése azonban valószínűleg megakadályozza, hogy nagy ütemben hajtson végre rakétacsapásokat. Az ISW továbbra is úgy ítéli meg, hogy az orosz hadsereg nem fogja elérni azt a célját, hogy az ukrán infrastruktúra elleni összehangolt hadjárat révén megtörje az ukrán harci szellemet.

Az orosz hadseregnek valószínűleg gondot okoz a nagy pontosságú fegyverrendszerekből álló arzenál feltöltése. Jurij Ignat, az Ukrán Légierő Parancsnokság szóvivője november 21-én kijelentette, hogy Oroszország problémákat tapasztal az iráni rakéták Oroszországi Föderációba történő szállításával kapcsolatban. Ignat úgy vélte, hogy a diplomáciai erőforrások, a tárgyalások vagy más országok befolyása befolyásolhatta Irán képességét vagy hajlandóságát arra, hogy ballisztikus rakétákat szállítson Oroszországnak. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Oroszország egyre inkább függ Irántól a nagy pontosságú fegyverrendszerek biztosítása tekintetében. Ignat arról is beszámolt, hogy Oroszországnak nincsenek meg a szükséges külföldön gyártott alkatrészei ahhoz, hogy támogassa az ukrán infrastruktúra elleni hadjáratához szükséges számú rakéta gyártását. 2022 februárja óta Oroszország 120 Kalibr és H–101 rakétát és 360 H–35 rakétát gyártott, ami lehetővé tette az orosz hadsereg számára, hogy részben ellensúlyozza e fegyverrendszerek nagyarányú használatát az ukrán infrastruktúra elleni tömeges csapásokban. 2022 februárja óta Oroszország valószínűleg jelentősen megterhelte hadiiparának meglévő kapacitását e rakéták gyártásával.

Roman Golovcsenko fehérorosz miniszterelnök Iránba utazott, hogy a gazdasági együttműködésről és esetleg a biztonsági kapcsolatokról tárgyaljon. Golovcsenko találkozott Mohammad Mokhber iráni első alelnökkel, és az elkövetkező napokban valószínűleg találkozik Ebrahim Raisi iráni elnökkel és más tisztviselőkkel. Golovcsenko teheráni látogatása azt követően történt, hogy november 17-én az ukrán hírszerzés főigazgatósága arról számolt be, hogy Irán segíthet Fehéroroszországnak tüzérségi lövedékek gyártásában.

Az orosz katonai mozgások arra utalnak, hogy az orosz hadsereg valószínűleg megerősíti állásait a keleti Zaporizzsjai és a nyugati Donyecki területen. Az ukrán vezérkar november 22-én jelentette, hogy csecsen és Wagner-csoportos alakulatokat telepítettek a Donyecki Területen lévő Debalcevébe, és hogy az orosz csapatok egyes egységeket csoportosítanak át a Zaporizzsjai Területen lévő Molcsanszk térségében (Melitopoltól északkeletre). A közösségi médiaforrások november 21-én olyan képeket tettek közzé, amelyeken orosz teherautók és járművek láthatóak Melitopolban, amelyek november folyamán délről észak felé haladnak. A geolokációs képek azt mutatják, hogy orosz katonai járművek a Donyecki Területen lévő Bezimenne és Mariupol területén keresztül haladnak, és jelentős mennyiségű katonai felszerelést szállítanak. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz erők megkezdték az állások megerősítését a Zaporizzsjai Terület keleti részén a Herszoni Területről származó személyzettel és mozgósított személyzettel. Az orosz csapatok talán azért erősítik meg az állásokat a Zaporizzsjai Terület keleti részén és a Donyecki Terület nyugati részén, hogy felkészüljenek a jövőbeli ukrán műveletek észlelt fenyegetéseire, vagy hogy támogassák a donyecki offenzíva újraindítására irányuló erőfeszítéseket.


A legfontosabb hírek röviden:

      • A Kreml előfeltételeket teremthet egy hamis zászlós támadáshoz a Belgorodi Területen.
      • Az orosz hadsereg jelentősen csökkentette nagy pontosságú rakétákból álló arzenálját, de valószínűleg továbbra is fenyegetni fogja az ukrán infrastruktúrát.
      • Az orosz hadsereg valószínűleg küzd a nagy pontosságú fegyverrendszerek arzenáljának feltöltéséért.
      • A fehérorosz miniszterelnök Iránba utazott, hogy a gazdasági együttműködésről és a lehetséges biztonsági kapcsolatokról tárgyaljon.
      • Az orosz katonai mozgások arra utalnak, hogy az orosz csapatok valószínűleg megerősítik állásaikat a keleti Zaporizzsjai és a nyugati Donyecki területen.
      • Orosz források azt állították, hogy az ukrán hadsereg folytatta az ellentámadást a Szvatove-Kreminna vonal mentén.
      • Az orosz csapatok folytatták a támadó hadműveleteket Bakhmut és Avdiivka környékén.
      • A krími megszálló tisztviselők fokozott nyugtalanságot mutattak a félszigeten lévő orosz földi kommunikációs vonalakra (GLOC) mért ukrán csapások és a Kinburn-nyárson folyó katonai műveletek miatt.
      • A Kreml továbbra is az orosz védelmi minisztériumra hárítja a mozgósítással kapcsolatos aggodalmakat.
      • Orosz források továbbra is az ukrán gyermekek orosz családokba történő kényszer-örökbefogadását hirdetik.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv megye – Nyugat-Luhanszk megye):

Orosz források szerint az ukrán erők november 22-én folytatták az ellentámadást a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy a rossz időjárás továbbra is lassítja az orosz hadműveleteket a Szvatove-Kreminna vonalon. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz tüzérségi egységek visszaverték az ukrán csapatokat, amelyek Novoszelivszke (Szvatove városától 23 km-re északnyugatra) irányába próbáltak előrenyomulni. Az ukrán Luhanszki Területi Adminisztráció közölte, hogy az orosz tüzérség védelmi műveleteket hajtott végre és folytatta a tüzérségi támadást Novosezlivstke, Sztelmahivka, Ploscsanka és Makiivka térségében, melyek mind az N26-os és az R66-os autópályától nyugatra fekszenek. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán egységek visszavertek egy orosz támadást Sztelmahivka közelében (Szvatovétól 16 km-re északnyugatra), míg az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok megállították a település elfoglalására irányuló ukrán kísérletet. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) belügyminiszter-helyettese, Vitalij Kiszelev megosztott egy videofelvételt, amely állítólag egy ukrán támadási kísérlet utóhatását mutatja Orljanka közelében (Kupjanszktól 22 km-re keletre). Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz alakulatok visszavertek egy ukrán támadást Kuzemivka (Szvatovétól 13 km-re északnyugatra), valamint ukrán támadásokat Holikove (Kreminnától 17 km-re északra) és Cservonopopivka (Kreminnától 6 km-re északnyugatra) irányába. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők folytatták a rutinszerű közvetett tüzelést az érintkezési vonal mentén Kelet-Harkiv és Nyugat-Luhanszk megyékben.


Az ukrán egységek továbbra is visszaverték az orosz támadásokat Liszicsanszktól nyugatra. Szerhij Haidai, a Luhanszki Terület közigazgatási vezetője arról számolt be, hogy az ukrán csapatok naponta visszaverik az orosz támadásokat Bilohorivka (Luhanszktól 15 km-re északnyugatra) ellen. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz erők rendkívül aktívak Verhnokamjanka (Luhanszktól 17 km-re délnyugatra) környékén, és kijelentette, hogy az ukrán erők tüzérségi tűzzel alatt tartják az e területen lévő orosz eszközöket.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz erők november 22-én folytatták a támadó hadműveleteket Bakhmut és Avdiivka irányában. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Bakhmutnál; Bakhmuttól 30 km-re északkeletre Spirne, Bilohorivka, Jakovlivka és Szoledar közelében; és Bakhmuttól 4 km-re délre Opitnye közelében. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától 8 km-en belül északkeletre Kamianka és Veszele közelében, valamint Avdiivkától 37 km-en belül délnyugatra Pjervomajszke, Krasznohorivka, Marinka és Novomikhailivka közelében. A Donyecki Népköztársaság (DNK) Népi Milíciája november 22-én közzétett egy videót, amelyen állítólag a DNK Népi Milícia 100. brigádja látható, amint támadást hajt végre az ukrán állások közelében, Avdiivkától 16 km-re délnyugatra, Nevelszke közelében. Több orosz forrás azt állította, hogy az orosz csapatok előrenyomulást hajtottak végre Marinkában, és hogy az ukrán egységek súlyos veszteségeket szenvedtek, és lassan visszavonulnak a városban lévő állásokból. Orosz bloggerek azt állították, hogy az orosz alakulatok három Marinkába vezető utánpótlási útból kettőt is elvágtak. Egy orosz forrás november 21-én azt állította, hogy az orosz légierő rendszeresen csapásokat mér az ukrán hadsereg Marinkában lévő állásaira. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz előrenyomulás Marinka térségében lassú, mivel a környező tájat főként nyílt mezők alkotják, kevés fedezékkel.


Az orosz hadsereg november 22-én védelmi műveleteket hajtott végre Donyeck nyugati részén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok védik az elfoglalt vonalakat a Donyecki Terület nyugati részén. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az orosz egységek november 20-án és 21-én visszaverték az ukrán ellentámadásokat az orosz állások ellen Pavlivkában (Donyeck várostól 53 km-re délnyugatra). Egy grúziai székhelyű nyílt forrású hírszerző csoport szerint az orosz erők talán szárazabb időjárásra várnak, hogy újraindítsák a támadó hadműveleteket Huljajpole, Vuhledar és Marinka irányában. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz hadsereg folytatta a rutinszerű közvetett tüzelést az érintkezési vonal mentén Zaporizzsja és Donyeck megye keleti részén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz hadsereg november 22-én folytatta a védelmi intézkedéseket és az erődítmények kiépítését a Dnyeper folyótól délre fekvő Herszoni Területen. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erők folytatták az ukrán állások bombázásátt a Dnyeper folyó jobb (nyugati) partján. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz tüzérség visszavert egy ukrán felderítő csoportot, amely csónakkal próbált átkelni a Dnyeper folyón, de nem szolgáltatott bizonyítékot erre az állításra. Az Ukrán Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központ arról is beszámolt, hogy az ukrán alakulatok továbbra is folytatják a nem részletezett műveleteket a Kinburn-nyárson, de pontosította, hogy az orosz csapatok továbbra is állásokat tartanak ott fenn. Az orosz tüzérség november 22-én folytatta a rutinszerű ágyúzást Dél-Ukrajnában.

Az orosz védelmi minisztérium november 22-én továbbra is azzal vádolta Ukrajnát, hogy ember okozta katasztrófát idézett elő a Zaporizzsjai Atomerőműben (ZNPP). Az orosz Védelmi Minisztérium november 21-én a ZNPP bombázásával vádolta az ukrán erőket, azt állítva, hogy Ukrajna azzal fenyegetőzött, hogy katasztrófát okoz a ZNPP-nél. Az orosz Védelmi Minisztérium és egy másik orosz forrás azt állította, hogy az orosz erők megsemmisítették a Dnyipropetrovszki Területen lévő Marhanecben azokat az ukrán tüzérségi rendszereket, amelyek a ZNPP bombázásáért felelősek voltak. A Dnyipropetrovszki Terület tisztviselői arról számoltak be, hogy az oroszok november 22-én Enerhodar irányából lőtték Marhanecet és a környező településeket. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy ezek a vádak valószínűleg az erőmű feletti ellenőrzés megszilárdítására irányuló orosz információs és hamis zászlós műveletek folytatásai, valamint annak a törekvésnek a részei, melynek célja, hogy a ZNPP feletti orosz ellenőrzést az ember által okozott nukleáris vagy radiológiai katasztrófa elkerülésének elengedhetetlen feltételeként állítsák be. Egyes orosz források azt feltételezik, hogy az orosz megszálló hatóságok átadják a ZNPP-t a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) és az ukrán hatóságoknak a ZNPP-ben érzékelt fokozott instabilitás miatt. A Kreml azonban valószínűleg továbbra is a nemzetközi befolyásszerzés eszközeként fogja érvényesíteni a ZNPP feletti ellenőrzést.


A krími megszálló tisztviselők november 22-én fokozott nyugtalanságot mutattak, valószínűleg a félszigeten lévő orosz GLOC-ok elleni ukrán csapások és a Kinburn-nyárson folyó katonai műveletek miatt. Orosz források november 22-én megosztották az orosz légvédelem aktiválódásáról készült felvételeket, azt állítva, hogy az orosz egységek több ukrán drónt lőttek le a Krím felett. A krími megszállás vezetője, Szergej Akszjonov ezt követően bejelentette, hogy a Krím legalább december 7-ig magasra (sárga) emeli a terrorfenyegetettségi szintet. Orosz bloggerek azt állították, hogy az orosz hatóságok a Krím északi részét érintő ukrán csapások veszélye miatt a közigazgatási tisztviselők és a katonai felszerelések evakuálására készülnek Armjanszkban (Herszon várostól mintegy 100 km-re délkeletre). Egy blogger még azt is állította, hogy ő segített az evakuálás lebonyolításában, míg egy másik azt állította, hogy a nők és a gyerekek már evakuálnak Armjanszkból. Akszjonov tagadta az evakuálási állításokat, és néhány blogger azt állította, hogy Armjanszk megszálló hatóságai csak evakuálási gyakorlatot tartottak. Az ISW nem tudja megerősíteni ezen állítások valóságtartalmát. Az Ukrán Ellenállási Központ arról is beszámolt, hogy az orosz erők egy út kibővítését tervezik az Arabat-nyárson (45 km-re Dzsankojtól), hogy katonai felszereléseket szállítsanak át, annak érdekében, hogy a GLOC-ot áthelyezzék Armjanszkból. Az ISW úgy értékeli, hogy az ukrán erők nem képesek azonnali támadást végrehajtani Armanszk ellen, de ezek az állítások valószínűleg azt jelzik, hogy az orosz hatóságok a pánikhoz közeli szintű aggodalmat mutatnak.

Az orosz mozgósítás hírei:

A Kreml továbbra is az orosz védelmi minisztériumra hárítja a mozgósítással kapcsolatos aggodalmakat. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője november 22-én kijelentette, hogy a Kreml nem tárgyalja egy újabb mozgósítási hullám lehetőségét, de megjegyezte, hogy „nem tud az orosz Védelmi Minisztérium nevében beszélni.” A Kreml alacsonyabb rangú tisztviselői is kezdenek megszólalni a mozgósítás időtartamával és annak problémáival kapcsolatban. A karéliai törvényhozás Jabloko pártjának egyik tagja, Emilia Slabunova egy másik parlamenti képviselővel videofelhívást rögzített, amelyben azt követelték, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök adjon ki egy rendeletet, amelyben törvényesen bejelentik a mozgósítás végét. A Jabloko tagjai hozzátették, hogy az orosz tisztviselők Putyin, az orosz Védelmi Minisztérium és Peszkov mozgósítás végére vonatkozó bejelentéseitől függetlenül folytatják az emberek mozgósítását. Putyin azonban nem valószínű, hogy kiadna egy ilyen parancsot, mivel a mozgósítási időszak hivatalos befejezése az orosz mozgósítási törvény értelmében a katonák leszerelését igényelné. Putyin szintén nem valószínű, hogy aláírna egy olyan rendeletet, amely kimondja, hogy Oroszország nem mozgósít további embereket, miközben a már mozgósított embereket a frontvonalakon tartja, mivel a Kremlnek érdeke, hogy folytassa a kriptomobilizációs kampányát.

Az orosz toborzási tisztviselők továbbra is folytatják a kriptomobilizációs eljárásokat Oroszországban és a megszállt ukrán területeken. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin finoman utalt arra, hogy „Kuzbasz (Kemerovói terület) közelében van”, amikor egy, a régióban zajló fogolytoborzásra vonatkozó kérdésre válaszolt. Prigozsin később megosztott egy videóválaszt, amelyet állítólag a kuzbaszi Wagner-toborzóktól kaptak, azt állítva, hogy jelenleg kiképzésen vesznek részt. Jevgenyij Balickij, a Zaporizzsjai Terület megszálló vezetője felvételeket tett közzé a megszállt Zaporizzsjai Területen működő „Szudoplatov” önkéntes zászlóaljról, amely állítólag Zaporizzsja és Herszon terület, a Krím, az Ural és meg nem nevezett orosz régiók lakosait toborozta.


A Kreml továbbra is arra törekszik, hogy még több férfit csábítson szolgálatba, fenntarthatatlan pénzügyi ösztönzők ígéretével, amelyek hosszú távon hatással lesznek az orosz gazdaságra. Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök kijelentette, hogy az ukrajnai „különleges katonai műveletben” való részvétel kétszeres szolgálati időnek számít, ami a veteránok számára a szokásos nyugdíjkifizetések dupláját fogja jelenteni. A Kreml valószínűleg jelentős hosszú távú gazdasági kihívásokkal fog szembenézni, ha úgy dönt, hogy a jövőben is fenntartja a nyugdíjakra vonatkozó rendelkezéseit, miközben a jelenben következetesen elmulasztja kifizetni az orosz katonáknak a járandóságokat. Orosz források arról számoltak be, hogy a Szverdlovszki Területről mozgósított férfiak továbbra is panaszkodtak a havi kifizetések elmaradására. Egy Kreml-közeli forrás megosztott egy beszámolót egy Szmolenszki Területről származó szerződéses katona feleségéről, aki közölte, hogy a férje nem kapta meg az egyszeri besorozási prémiumát sem.

Az orosz fegyveres erők nem képesek megfelelően kiképezni vagy ellátni minden mozgósított férfit, ami társadalmi feszültségeket vált ki az orosz társadalomban. Misusztyin november 22-én bejelentette, hogy az orosz Koordinációs Tanács jóváhagyta kilenc biztonsági szolgálat, köztük a Roszgvargyija, a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat és a Belügyminisztérium számára a hadianyagok egyszerűsített beszerzését. Bár ez a rendelkezés a biztonsági szolgálatokat kívánja előnyben részesíteni a katonai felszerelések javításában, illetve lehetővé teszi a fegyverek gyorsabb beszerzését, nem valószínű, hogy megoldja a nyugati szankciók és az orosz ipari-katonai komplexum problémái által kiváltott ellátási hiányokat. Natalja Cserepanova, a Nyizsnyij Novgorodi Terület biztonsági főosztályvezetője kijelentette, hogy a Kurszki Területen állomásozó Nyizsnyij Novgorodból mozgósított férfiaknak nincs elég felszerelésük ahhoz, hogy belépjenek a harci zónába. A Szamarai Terület airsoft-oktatói is részt vesznek a mozgósított férfiak kiképzésében. A Katonaanyák és -Feleségek Tanácsa oroszországi mozgalom találkozót követelt Putyinnal a mozgósítási és sorozási aggályok miatt, és demobilizálást követelt.

Az orosz fegyveres erők továbbra is veszteségeket szenvednek a személyi állomány körében a rossz kiképzés, a felszerelés hiánya és a csökkenő morál miatt. A 7×7 – Horizontális Oroszország című orosz oknyomozó csatorna arról számolt be, hogy legalább 39 mozgósított orosz férfi halt meg, mielőtt elérte volna a frontvonalat, egészségügyi problémák és öngyilkosság miatt. Más ellenzéki orgánumok a Primorszki Terület mozgósítottjaira hivatkozva azt állították, hogy a 155. Különleges Gárdista Tengerészgyalogos Brigádhoz tartozó 120 emberből csak 19 élte túl a Pavlivkáért vívott csatát. A The Guardian arról számolt be, hogy Herszon város lakosai azt is elmondták: az orosz erők folyamatosan égették a halott orosz katonákat egy szeméttelepen, ami valószínűleg negatívan hatott az orosz morálra. A mozgósított katonák továbbra is gyenge fegyelmet mutattak, mivel a Kemerovói Területről, Jurgából származó videofelvételek azt mutatják, hogy a mozgósított férfiak egy kávézóban verekedtek a helyiekkel.


A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló tisztviselők november 22-én folytatták a megszállt területeken a rendfenntartás megerősítésére és a helyi lakosság elnyomására irányuló intézkedéseket. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz egységek a Zaporizzsjai Területen található Melitopol térségében magángarázsokat kutatnak át azzal az indokkal, hogy partizánok után kutatnak, és hogy az orosz tisztviselők Luhanszki Területen önkényesen letartóztatnak állampolgárokat ukránbarát szimpátiák gyanújával. Az Ukrán Ellenállási Központ arról is beszámolt, hogy az orosz tisztviselők „rendőrállam” létrehozására törekszenek a megszállt Ukrajnában, és megjegyezte, hogy jelenleg több mint 52 000 orosz rendfenntartó személy tartózkodik a megszállt területen, és még több van úton. Ez a szám valószínűleg tükrözi a megszálló tisztviselők folyamatos aggodalmát az ukrán ellentámadás előretörésének és a megszállási rendszerek partizán megtámadásának veszélye miatt.

Orosz források továbbra is az ukrán gyermekek november 22-én orosz családokba történő erőszakos örökbefogadását hirdetik. Egy orosz katonai blogger terjesztette egy orosz dokumentumfilm-sorozat ötödik részét, amely a Donyecki Területen található Sznyizsnye három gyermekének orosz családba történő örökbefogadását követi nyomon. Amint azt az ISW korábban megjegyezte, ez az orosz források által terjesztett dokumentumfilm-sorozat egyértelműen ukrán gyermekek orosz családokba történő örökbefogadását ábrázolja, ami a népirtás bűntettének megelőzéséről és büntetéséről szóló egyezmény megsértését jelentheti, és egy szélesebb körű etnikai tisztogatási kampány része lehet. Ez a dokumentumfilm-kampány valószínűleg olyan információs feltételeket kíván propagálni, amelyek normalizálják az ukrán gyermekek orosz társadalomba való erőszakos asszimilációját.

Az orosz politikusok továbbra is ápolják a kapcsolatokat Ukrajna megszállt területeivel, hogy felügyeljék e területek bürokratikus, adminisztratív és gazdasági asszimilációját az Orosz Föderációba. Az orosz építésügyi és regionális fejlesztési miniszterelnök-helyettes november 22-én találkozott Vlagyimir Szaldóval, a Herszoni Terület megszállási vezetőjével, hogy megvitassák az infrastruktúra, az utak és a gazdaság helyreállítását a megszállt Herszoni Területen. Szergej Kirijenko, az orosz elnöki adminisztráció első helyettes vezetője találkozott Denisz Pusilinnal, a Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetőjével, hogy meglátogassák a megszállt Donyecki Terület állami intézményeit. A megszállási tisztviselők valószínűleg azt remélik, hogy az orosz politikusokkal való kapcsolatokat kihasználva legitimációt tudnak kölcsönözni adminisztratív erőfeszítéseiknek.


Eddig tartottak az ISW ellenőrzött, tegnapi hírei, most következnek a mai tömeges rakétatámadás részletei és következményei.

Katonai szempontból az történt, hogy november 23-án Oroszország mintegy 70 H–101/H–555 és Kalibr cirkálórakétát lőtt ki Ukrajnára.

Az ukrán légierő jelentése szerint a védők 51 rakétát lőttek le és öt Lancet típusú kamikaze drónt is megsemmisítettek délen.

Megjegyzendő, hogy Oroszország a Fekete-tengeri Flotta stratégiai repülőgépeiről és hajóiról hatalmas rakétacsapást mért az ukrajnai kritikus infrastrukturális létesítményekre.

Az indításokat 10 Tu–95MS rakétahordozó repülőgépről hajtották végre Volgodonszkból, a Rosztovi területről és a Kaszpi-tengerről, valamint két kis rakétahordozó hajóról a Fekete-tengerről” – áll a jelentésben.

Tehát a károk körülbelül 19 találatnak köszönhetőek. Akkor lássuk azokat is, mert bizony súlyosak.


Három ukrajnai régió teljesen áram nélkül maradt az orosz rakétacsapások miatt. Két atomerőmű blokkjait leállították. Moldovában sincs áram.

Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Kirill Timosenko szerint az orosz hadsereg „megpróbálja tönkretenni Ukrajna áramellátó rendszerét”. Az ukrán hatóságok szerint az újabb csapások miatt három régió teljesen áramellátás nélkül maradt: Kijev, Odessza és Csernyihiv. Ukrajna valamennyi régiójában rendkívüli áramkimaradások tapasztalhatók a bombázások miatt, amelyek akár 24 órán keresztül is eltarthatnak – közölte az Ukrenerho. Országszerte előfordultak internet-összeomlások. „Az energiaterror folytatódik” – mondta Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője.

Két ukrán atomerőművet leválasztottak az energiarendszerről. A dél-ukrajnai atomerőmű összes energiablokkján vészleállást hajtottak végre a hálózat megsemmisülése miatt – közölte Leonyid Olajnyik, az Energoatom szóvivője: „Az erőműben minden rendben van. Nincs hova tenni az áramot” – mondta az RBK-Ukrajina című lapnak. A hmelnyickiji atomerőmű blokkjait is lekapcsolták az energiarendszerről – közölte Szerhij Gamalij, a hmelnyickiji területi közigazgatás vezetője (Hmelnyickij városa teljesen áramtalanítva van). Ukrán médiajelentések szerint a rivnei atomerőművet vészhelyzeti üzembe helyezték, valószínűleg az áramfogyasztás hirtelen csökkenése miatt.

Lviv teljesen áram, fűtés és víz nélkül maradt. A Lvivi Területen a helyi közigazgatás közlése szerint két rakéta csapódott be az elektromos alállomásokba, ami három körzetben áramkimaradást okozott. Maga Lviv teljesen sötét – mondta Andrij Szadovij, a város polgármestere. Az áramhiány miatt a fűtés és a vízellátás ideiglenesen szünetel. Lvivben nem járnak a villamosok és trolibuszok, a közlekedési lámpák 70%-a nem működik, és a légiriadó-rendszer is csak időszakosan működik.


Kijev teljesen víz nélkül maradt a rakétacsapás miatt – közölte a város polgármestere, Vitalij Klicsko. A vízellátás szünetel, ami sorban állást okozott az üzletekben és a vízosztó pontokon. Kijevben a polgármester szerint megrongálódott az egyik infrastrukturális létesítmény. A szemtanúk által készített videó szerint több autó kigyulladt a találatok miatt. Klicsko szerint három ember meghalt, köztük egy 17 éves lány. További 11 ember megsérült.

A kijevi régióban rakéták csapódtak be lakóházakba. Olekszij Kuleba, a területi közigazgatás vezetője szerint „Visgorodban találat ért egyes magasépületeket, Csabanyban pedig a magánszektort. Egy ember meghalt, és több mint 20-an megsérültek.” Kuleba elmondta, hogy a régió kritikus infrastrukturális létesítményei is tűz alá kerültek.

Chișinău és számos más moldovai település áram nélkül maradt – közölte Andrei Spinu miniszterelnök-helyettes. Az áramkimaradásokat az orosz védelmi minisztérium ukrajnai bombázásával hozta összefüggésbe. „Az egész országban tömeges áramkimaradásokat észleltek” – mondta Spinu. Az el nem ismert Transznisztria területén is áramkimaradások voltak. Az orosz nagykövetet beidézték a moldovai külügyminisztériumba. Maia Sandu elnök beszédet mondott a helyzetről, az ő szavait idézném:

Oroszország sötétbe borította Moldovát. Oroszország ukrajnai háborúja embereket öl, rakétákkal pusztítja az otthonokat és az energetikai infrastruktúrát. Ukrajnában folytatódnak a támadások. Az emberek a romok alól húzzák ki sebesültjeiket. És gyászolják halott szeretteiket. Az emberek életét nem lehet visszaadni. De az áramellátás helyreállítható. Megoldjuk a technikai problémákat, és újra lesz áram. Minden kormányzati szerv dolgozik rajta. Nem bízhatunk egy olyan rendszerben, amely sötétségbe és hidegbe taszít minket, amely szándékosan gyilkol embereket attól az egyszerű vágytól vezérelve, hogy más embereket szegénységben és gyalázatban tartson. Bármilyen nehéz is most, egyetlen utunk, a Moldovai Köztársaság jövőbeli útja a szabad világba kell, hogy vezessen.”

És ezt a humanitárius katasztrófát fogja ünnepelni – vagy tán már ünnepli is – nem egy honfitársunk, a hazai kormánymédiáról nem is szólva.

Eddig tartottak a tegnapi és mai harcok hírei, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része – bár nem tudom, ennél mi többet fogok tudni még mondani.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!