Szele Tamás: Rakétacsapások és propagandaháború

A tegnapi újabb, tömeges orosz rakétacsapás kissé elvonta a figyelmet a harcokról, melyek egyébként is mérsékelt lelkesedéssel, ám annál nagyobb vérontás és fosztogatás közepette zajlanak. Ennek a háborúnak a legharcosabb szellemei viszont továbbra is Moszkvában tanyáznak és politikával, valamint propagandával foglalkoznak.

Pedig mennyivel jobb helyen volnának a fronton! Nem gondolom, hogy komoly katonai eredményeket érnének el, de a hátország hangulata hihetetlenül megjavulna, ha legalább a háborús propagandát nem kéne hallgassa a közönség, és tagadhatatlan, hogy ha Szolovjov műsorvezető hirtelen aknára lépne és szétszóródna legalább száz négyzetméteren, az orosz társadalom átlagos türelme és jóindulata napok alatt ugrana a jelenlegi sokszorosára. Ha Margarita Szimonjan markotánysnőnek állna, az még hasznosabb volna ilyen szempontból, de nem teheti – már most is valami olyasmivel foglalkozik.

Hagyjuk az ábrándozást, tekintsük inkább a valós híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz hadsereg újabb tömeges, összehangolt rakétacsapásokat mért az ukrán kritikus infrastruktúrára, hogy elhibázott kísérletet tegyen az ukrán harci kedv csökkentésére. Az ukrán légierő parancsnoksága november 23-án jelentette, hogy az oroszok 70 cirkálórakétát és öt drónt indítottak ukrán kritikus infrastrukturális célpontok ellen. Az ukrán légierő parancsnoksága jelentette, hogy az ukrán légvédelem 51 orosz cirkálórakétát és mind az öt drónt lelőtte. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz hadsereg lakóházakat, hőerőműveket és alállomásokat támadott Kijev városában, valamint Kijev, Vinnyica, Lviv és Zaporizzsja megyékben. Ukrán, orosz és közösségi médiaforrások azt állították, hogy az orosz erők Ivano-Frankivszk, Odessza, Mikolajiv, Herszon, Cserkaszi, Dnyipropetrovszk, Szumi, Poltava, Kirovohrad és Harkiv megyékben is célpontokat támadtak. Ukrán tisztviselők az orosz csapások következtében az energia-, fűtés- és vízellátás széles körű zavarairól számoltak be. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz hadsereg még mindig képes arra, hogy rövid távon léptékben támadja az ukrán kritikus infrastruktúrát, annak ellenére, hogy továbbra is kimeríti a nagy pontosságú fegyverrendszerekből álló arzenálját. Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes kijelentette, hogy az orosz hadsereg tévesen úgy véli, hogy az energetikai infrastruktúra megsemmisítése az ukrán erőfeszítéseket a hátország védelmére irányítja, és eltereli az ukrán figyelmet a kelet- és dél-ukrajnai frontról. Malyar kijelentette, hogy Oroszország kritikus infrastruktúra elleni hadjárata nem fogja gyengíteni Ukrajna polgári lakosságának motivációját, és az Ukrán Biztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danilov is azt állította, hogy az orosz rakéta- és dróncsapások nem fogják tárgyalásra kényszeríteni Ukrajnát.

Prominens orosz politikusok továbbra is nyíltan népirtó retorikát hirdetnek Ukrajna ellen. A moszkvai városi duma képviselője és Kreml-barát újságíró Andrej Medvegyev november 23-án hosszú eszmefuttatást tett közzé Telegram-csatornáján, amelyben kategorikusan tagadta az ukrán nemzet létezését, az ukrán identitást „politikai irányultsággá” degradálva. Medvegyev Ukrajnát pogány halálkultusznak nevezte, amely imádja a fogolykivégzéseket, és az ukrán államiság teljes „felszámolására szólított fel a jelenlegi formájában.” Ez a retorika nyíltan megsemmisítő, dehumanizáló, és népirtó háború lefolytatására szólít fel az ukrán állam és népe ellen, ami feltűnően áthatotta az orosz politikai mainstream legmagasabb szintjein folyó diskurzust. Amint arról az ISW korábban már beszámolt, Vlagyimir Putyin orosz elnök hasonló módon alkalmazta az ilyen népirtó nyelvezetet, amely alapvetően összeegyeztethetetlen a tárgyalásokra való felhívásokkal.

A Kreml nem hátrált meg az Ukrajna feletti ellenőrzés visszaszerzésére irányuló maximalista céljaitól, viszont részben elhomályosítja Oroszország céljait, hogy félrevezesse a nyugati országokat, és nyomást gyakoroljon Ukrajnára, hogy kérjen békét. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője november 21-én kijelentette, hogy a jelenlegi ukrajnai kormány leváltása nem célja az Ukrajnában zajló orosz „különleges katonai műveletnek”, megjegyezve, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „már beszélt erről.” Putyin október 26-án azt mondta, hogy Ukrajna „elvesztette szuverenitását”, és teljes mértékben a NATO ellenőrzése alá került. Putyin október 27-én a Valdai Vitaklubban tartott beszédében ismét elutasította Ukrajna szuverenitását, megjegyezve, hogy Oroszország „teremtette” Ukrajnát, és hogy az ukrán szuverenitás „egyetlen valódi garanciája” csak Oroszország lehet. Putyin következetesen fenntartotta azt a beszédtémáját is, hogy Ukrajna náci állam, amelyet „denácifikálni kell”. Putyin követelései a kijevi rendszerváltás követelésével érnek fel, még ha ezekben a legutóbbi nyilatkozatokban nem is szólít fel kifejezetten erre. Az a tény, hogy Peszkov visszautal Putyin ezen megjegyzéseire, erősen kétségessé teszi, hogy Peszkov megjegyzéseiből az orosz célok bármilyen komoly feladását kiolvassuk.

A Kreml céljainak elhomályosítása, amelyet valószínűleg a nyugati közönségnek szánt, mindazonáltal összezavarja az orosz háború támogatóit. Peszkov nyilatkozatának célja valószínűleg az volt, hogy enyhítse Konsztantyin Koszacsovnak, az Orosz Föderációs Tanács alelnökének háborúpárti szónoklatát, amelyben kijelentette, hogy Oroszország csak az ukrán kormány kapitulációja után normalizálhatja a kapcsolatokat Ukrajnával. A két ellentétes nyilatkozat összezavarta a háborúpártiakat. Egy Wagner-csoporthoz tartozó blogger Peszkov nyilatkozatára reagálva szarkasztikusan megjegyezte, hogy Oroszország céltalanul vív egy világos cél nélküli háborút. Az ISW hasonló reakciókról számolt be a Kremlnek a mariupoli ukrán hadifoglyok kicseréléséről szóló döntésére adott válaszáról, akiket a Kreml tisztviselői és propagandistái „náciként” és „háborús bűnösként” rágalmaztak.

A Kreml vonakodása, hogy nyilvánosan teljes mértékben elkötelezze magát egy szélsőséges nacionalista ideológia és a háború mellett, szintén zavarba hozza azokat a propagandistákat, akik ilyen ideológiát hirdetnek az orosz tömegeknek. Orosz politikai és katonai „szakértők” az orosz állami televízió egyik műsorában visszavágtak Vlagyimir Szolovjov orosz propagandista azon állításának, hogy a Herszoni Terület teljes mértékben orosz, ami indokolná a nukleáris fegyverek bevetését. A „szakértők” szerint irracionális a nukleáris fegyverek bevetése olyan területek védelmére, amelyek nincsenek teljes mértékben megszállva, és még azt is kijelentették, hogy a NATO nem jelent fenyegetést Oroszországra. Az orosz propagandisták Putyin kormányzása alatt, és különösen a 2022. februári ukrajnai invázió előtt és alatt, végig hangoztatták a szokatlan nukleáris fenyegetéseket, és azzal vádolták a NATO-t, hogy Oroszország megtámadását tervezi; a Kreml szokásos beszédtémáinak ilyen elutasítása egy ilyen fórumon példátlan. Az ISW korábban arról is beszámolt, hogy Alekszandr Dugin orosz szélsőséges nacionalista ideológus azzal vádolta Putyint, hogy nem kötelezte el magát teljes mértékben a háborúpárti ideológia mellett. Putyin általában igyekezett egyensúlyt teremteni a szélsőséges nacionalista álláspontok között, hogy támogatást szerezzen a nacionalista irányultságú közösségből, és egy mérsékeltebb narratívát, hogy fenntartsa az orosz lakosság többi részének támogatását. Az orosz katonai kudarcok és a növekvő áldozatok, amelyeket Putyin az orosz néptől követel a katasztrofális invázió folytatásához, éles megvilágításba helyezik a háborús célok szándékos elfedését és a retorikai egyensúlyra tett kísérleteit, ami potenciálisan táplálja az elégedetlenséget a kritikus választói csoportokban.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz hadsereg újabb tömeges, összehangolt rakétacsapásokat mért az ukrán kritikus infrastruktúrára.
      • Az orosz politikusok továbbra is nyíltan népirtó retorikát hirdetnek Ukrajna ellen.
      • A Kreml továbbra is maximalista céljait követi, és valószínűleg szándékoltan homályos nyilatkozatokat ad ki, hogy félrevezesse a nyugati országokat és tárgyalásokra kényszerítse Ukrajnát.
      • Orosz források azt állították, hogy az ukrán egységek folytatták az ellentámadást Kreminna és Szvatove irányában.
      • Az orosz csapatok folytatták a támadó hadműveleteket Bakhmut és Avdiivka környékén.
      • Az orosz hadsereg folytatta a védelmi műveleteket a Dnyeper folyó keleti (bal) partján a Herszoni Területen.
      • A Kreml folytatja a kriptomobilizációs erőfeszítéseket más orosz biztonsági szolgálatok rovására.
      • Az orosz erők és a megszálló tisztviselők folytatták a lakosok erőszakos kitelepítését és vagyonuk elkobzását.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (kelet-harkivi terület – nyugati luhanszki terület):

Orosz források szerint az ukrán egységek november 23-án folytatták az ellentámadást Szvatove és Kreminna irányában. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz tüzérségi alakulatok meghiúsítottak egy ukrán támadást Szvatovétól 14 km-re északnyugatra, Novoszelivszke irányában. Egy orosz katonai blogger olyan videókat tett közzé, amelyeken állítólag az orosz csapatok egy ukrán felderítő és szabotázscsoportra mérnek csapást Szvatove irányában. Az orosz védelmi minisztérium azt is állította, hogy az orosz tüzérségi alakulatok visszavertek egy ukrán támadást Kreminnától 6 km-re északnyugatra, Cservonopopivka közelében. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán erők megkísérelték a támadást Cservonopopivka felé, hogy elvágják az R–66-os autópálya egy szakaszát, amely Kreminnát és Szvatovét köti össze. Egy orosz forrás azt állította, hogy az ukrán hadsereg Harkiv területen összpontosítja erőit egy esetleges Szvatove elleni nagyobb offenzíva előkészítésére Az ISW nem értékeli a jövőbeli ukrán hadműveletekre vonatkozó állításokat.

Az orosz hadsereg november 23-án korlátozott ellentámadásokat hajtott végre, amelyek célja az ukrán erők akcióinak korlátozása volt Harkiv és Luhanszk megyékben. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán egységek semlegesítettek egy orosz felderítő és szabotázscsoportot Harkiv városától 47 km-re északkeletre, a Harkivi Területen található Sztarica közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz csapatok támadást hajtottak végre Szvatove városától 15 km-re északnyugatra, Sztelmahivka irányában Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán erők szintén visszavertek egy orosz támadást Kreminnától 12 km-en belül délre, Bilohorivka közelében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz alakulatok folytatták a rutinszerű közvetett tüzelést a kelet-ukrajnai érintkezési vonal mentén.

Az ukrán tüzérség továbbra is célba vetta az orosz katonai koncentrációkat és logisztikát a Luhanszki Területen. Az ukrán vezérkar november 23-án arról számolt be, hogy az ukrán alakulatok az előző napokban több orosz ember- és eszközkoncentrációra mértek csapást, és megsemmisítettek egy orosz lőszerraktárt a Luhanszki Területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukránok a csapásokban az orosz személyi állomány mintegy 50 orosz tagját megölték és további 50-et megsebesítettek.

Orosz fő erőfeszítés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg november 23-án folytatta a támadó hadműveleteket Bakhmut irányában. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut közelében, Bakhmuttól 14 km-re délre Kurdjumivka közelében, valamint Bakhmuttól 30 km-re északkeletre Spirne és Beresztove közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy a Wagner-csoport egységei továbbra is megpróbálják áttörni az ukrán védelmi állásokat Bakhmut külterületén, és hogy az orosz alakulatok támadásokat hajtottak végre Bakhmuttól 26 km-en belül északkeletre Jakovlivka és Bilhorivka térségében, a Donyecki Terület északkeleti részén. A blogger azt is állította, hogy Szoledartól délkeletre (Bakhmut-tól 12 km-re északkeletre) heves harcok folynak. Orosz források továbbra is azt állították, hogy az ukrán egységek súlyos veszteségeket szenvednek Bakhmut térségében, de az említett veszteségekről nem adtak konkrét információkat. A közösségi médiaforrások geolokalizált felvételeket tettek közzé, amelyeken az oroszok gyújtóbombákat lőttek ki ukrán állások közelében, Spirne közelében. A Genfi Egyezmény III. jegyzőkönyve tiltja a levegőből indított gyújtóbombák alkalmazását katonai célpontok ellen, polgári lakossági koncentrációban.


Az orosz alakulatok november 23-án folytatták a támadó hadműveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától 28 km-re délnyugatra Krasznohorivka, Pjervomajszke, Nevelszke, Szjeverne és Marinka közelében, valamint Avdiivkától 15 km-re északnyugatra Novobakhmutivka közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz csapatok támadásokat hajtottak végre Avdiivkától délnyugatra Novomikhajlivka és Opitnye közelében, valamint Avdiivkától északkeletre 6 km-en belül Kamjanka közelében. Egy másik orosz blogger geolokációs felvételeket tett közzé, amelyeken az orosz erők minimális előrenyomulást mutatnak Nevelszke felé, és azt állította, hogy az új pozíciók lehetővé teszik az orosz tüzérségi egységek számára, hogy tüzeljenek a Krasznohorivka felé vezető utakra. Orosz források azt állították, hogy az orosz egységek folytatják az előrenyomulást Marinkában, és a közösségi médiaforrások geolokalizált felvételeket tettek közzé, amelyek azt mutatják, hogy az orosz csapatok minimális előrenyomulást hajtanak végre. Egy orosz forrás azt állította, hogy Marinka ellenőrzése kulcsfontosságú a Vuhledar térségben, és hogy az orosz erők folytatják a támadó hadműveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében november 23-án is folytatták. Ezek az orosz előrenyomulások Marinkában kevesebb mint 1 km-re vannak a Donyecki Terület 2014-es területi határától, és több mint 8 éves orosz katonai erőfeszítés gyümölcsét jelentik.

Az orosz haderő november 23-án folytatta a védelmi műveleteket Donyeck nyugati és Zaporizzsja keleti részén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok defenzívában vannak ezekben az irányokban. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők visszavertek egy ukrán támadást Pavlivka közelében (Donyeck várostól 52 km-re délnyugatra). Egy orosz blogger azt állította, hogy az ukrán tüzérségi egységek visszatartották a további orosz támadó műveleteket Pavlivka térségében. A november 23-án közzétett geolokációs felvételeken az ukrán alakulatok Pavlivkában láthatók, annak ellenére, hogy az orosz csapatok ismételten azt állították, hogy teljesen elfoglalták a települést. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz tüzérség folytatta a rutinszerű közvetett tüzelést az érintkezési vonal mentén Donyeck és Zaporizzsja megye keleti részén.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz hadsereg november 23-án folytatta a védelmi műveleteket a Herszoni Terület keleti (bal) partján. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok Herszon irányában pozícióvédelmet folytatnak, javítják az erődítményeket és további felszereléseket telepítenek az M14-es (Kakhovka-Melitopol) autópálya mentén húzódó védelmi vonalakhoz. A november 2. és november 15. között készült műholdfelvételeken orosz erődítmények építése látható Radenszktől északra, Herszon városától 25 km-re délkeletre, a Herszon város és a megszállt Krím-félszigeti Armanszk között húzódó E97-es autópálya mentén. A műholdfelvételek azt is mutatják, hogy Zaozerne közelében, a P47 Kakhovka-Henicseszk útvonal mentén folyamatban van a védelmi állások építése, beleértve az építőanyagokat, a gyalogsági árkokat és a támogató vonal árkait. Az orosz egységek a jelentések szerint november 23-án gyújtólövedékekkel csapást mértek Herszon városára, és folytatták a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partján lévő települések tűz alá vételét. Az oroszok rutinszerű tüzérségi csapásokat mértek az érintkezési vonal mentén a nyugati parton Herszon területén, valamint Dnyipropetrovszk és Zaporizzsja területeken.


Az ukrán tüzérség november 23-án folytatta az orosz koncentrációs területek támadását Zaporizzsjai területen. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy egy ukrán csapás megsemmisített egy orosz S-300-as föld-levegő rakétarendszert Orikhiv közelében, egy ellenőrzőpontot Veszele közelében, valamint egy személyzeti koncentrációt Melitopolban november 21. és 23. között. Orosz bloggerek továbbra is egy közelgő ukrán offenzíva lehetőségére figyelmeztettek a Zaporizzsjai Terület frontvonalán.

Az Energoatom ukrán atomenergetikai vállalat november 23-án bejelentette, hogy az ukrajnai energiaellátás csökkenése miatt a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) teljes áramszünet üzemmódba lépett, és hogy az összes dízelgenerátor üzemel. Az Energoatom nyilatkozatát alátámasztják a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Grossi és a Roszatom főigazgatója, Alekszej Lihacsov között a törökországi Isztambulban folytatott tárgyalások, amelyek célja egy nukleáris biztonsági és védelmi övezet létrehozása a ZNPP körül. A Roszatom továbbra is azzal vádolja Ukrajnát, hogy lövi az erőművet, és Renat Karchaa, a Roszatom tanácsadója azt állította, hogy az ukrán tüzérségi tűz november 19. és 20. között megrongálta a ZNPP két erőműblokkja közötti desztillátumtartályokat. Az orosz tisztviselők valószínűleg folytatják az Ukrajnát a ZNPP veszélyeztetésével vádoló információs műveletet, hogy aláássák a NAÜ-vel való tárgyalási kísérleteket és megszilárdítsák az erőmű feletti orosz ellenőrzést.

Az orosz mozgósítás hírei:

A Kreml folytatja kísérleteit arra, hogy az erőgenerálási kérdéseket egyes orosz biztonsági szolgálatok rovására oldja meg, és folytatja a kriptomobilizációt. Egy orosz blogger arról számolt be, hogy az orosz fegyveres erők Észak-Oszétiában a katonai rendőrség mobilizált tartalékosait képzik ki, akik részt vesznek majd az ukrajnai harcokban. Az orosz hadsereg folytatta a férfiak kényszermobilizálását a proxy köztársaságokban is, és állítólag a Luhanszki területen lévő Dovzsanszkban minden férfit (beleértve a 60 év alattiakat is) mozgósítottak. Orosz bloggerek videófelvételeket osztottak meg, amelyek a Donyecki Városi Katonai Iskola 2022 áprilisában végzett diákjainak korai érettségijét mutatják be, megjegyezve, hogy a diákok közül 12-en meghaltak, és szinte mindenki megsebesült a harcokban. A bloggerek hozzátették, hogy a 2023-as évfolyam is korábban fog érettségizni. Az ISW korábban arról számolt be, hogy orosz tisztviselők tervezik a kadétok korai diplomáztatását Oroszországban. A Wagner-csoport is folytatta a személyzet toborzását, több neves blogger is megosztotta a toborzási hirdetéseket egy három hónapos ukrajnai „üzleti útra”.


Az orosz mozgósított férfiak és családjaik továbbra is panaszkodnak a mozgósítási problémákra. Videófelvételeken panaszkodtak a moszkvai területhez tartozó Serpukhovból származó orosz mozgósított katonák a rossz irányításra és a rossz vezetésre. A mozgósított férfiak megjegyezték, hogy az orosz parancsnokság mindenféle utasítás nélkül magára hagyta őket a Luhanszki Területhez tartozó Baranykivkában, a Szvatove-Kreminna frontvonalon. A mozgósított férfiak hozzátették, hogy a rossz vezetés következtében az egység fele az ukránok által felszabadított Makiivkában, Baranykivkától nyugatra kötött ki. Egy másik videón látható volt, amint a jekatyerinburgi mozgósítottak a városvezetéshez fordulnak a kifizetések elmaradása miatt. Makszim Ivanov orosz parlamenti képviselő azt is állította, hogy a Szverdlovszki Területről mozgósított férfiak 537 családjától kapott fellebbezéseket az ígért kifizetések elmaradása miatt. Az orosz háborúpárti bloggerek azzal is vádolták a helyi közigazgatást, hogy a mozgósítottak kifizetése helyett inkább ünnepi dekorációra költik a pénzt. Az orosz mozgósítás mindazonáltal továbbra is kimeríti a helyi önkormányzatok költségvetését. Naberzsnije Cselnyi polgármestere, Najil Magdejev megígérte, hogy félmilliárd rubelt (körülbelül 10 millió dollárt) különít el a mozgósítottak és családjaik támogatására egy hat hónapos időszakra. Ilyen költségvetési előirányzatok csak egyetlen tatárföldi város esetében mutatják igazán Vlagyimir Putyin orosz elnök mozgósításának költségességét.

Az orosz mozgósítottak továbbra is az alacsony morál jeleit mutatják. Húsz mozgósított férfi a Mordvin Köztársaságból állítólag nem tért vissza egy uljanovszki gyakorlótérre, miután a katonai parancsnokságuk szabadságot adott nekik a november 4-i orosz nemzeti egység napja alkalmából. Orosz források arról is beszámoltak, hogy egy Szaratov területről származó mozgósított férfi, aki korábban megosztott egy videót a rossz életkörülményekről, majd nyilvánosan visszavonta állításait, pszichiátriai kórházban kötött ki. A férfi állítólag azt mondta a családjának, hogy más katonák meg akarták fojtani, és hogy most kábítószeres állapotban van.


Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz alakulatok mind az orosz, mind az iráni gyártmányú UAV-k kezelőit kiképzik az oroszok által megszállt Szevasztopol egyik oktatási intézményében. Az orosz hadsereg a jelentések szerint jelenleg 30 katonát képez ki három héten keresztül. Roman Golovcsenko fehérorosz miniszterelnök november 23-án Teheránban találkozott Ebrahim Raisi iráni elnökkel, és ukrán tisztviselők korábban arról számoltak be, hogy Irán segíthet Fehéroroszországnak tüzérségi lövedékek gyártásában.

A geolokációs felvételek november 9-én orosz katonai felvonulást mutattak a Belgorodi területen az államhatár közelében, de a felvételeken a Harkivi Területről kivont és sérült orosz katonai felszerelés látható. A közösségi média felhasználói két katonai felszerelés-koncentrációs területet geolokáltak Verigovkában és Biriuchban, Velyiji Burluktól mintegy 25 km-re északkeletre. A közösségi média felhasználói rámutattak, hogy a felszerelések nagy része sérültnek vagy javításra szorulónak tűnik.

A megszállt területek hírei:

Az orosz csapatok és megszálló tisztviselők november 23-án folytatták a civilek kitelepítését és az ukrán magán- és köztulajdon elkobzását. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz fegyveresek a felforgató akciók felszámolása ürügyén folytatták az ukrán lakosok erőszakos kitelepítését a Luhanszki Területen, és legalább 20 helybéli lakost telepítettek át a luhanszki Denezsnyikove és Sztoromove településekről (mintegy 25 km-re északkeletre Szeverodonyecktől) ismeretlen helyre. Az ukrán Luhanszki Területi Adminisztráció vezetője, Szerhij Haidai arról is beszámolt, hogy az orosz egységek folytatták a lakosok kilakoltatását házaikból és az elhagyott házak elfoglalását a luhanszki Sztarobilszk körzetben. Az Ukrán Ellenállási Központ konkrétan arról számolt be, hogy az orosz erők továbbra is laktanyákká alakítják a megszállt területeken lévő oktatási intézményeket, mivel a Herszoni Területről való orosz kivonulás után megnőtt a laktanyák iránti igény ezen a területen. Az Ukrán Ellenállási Központ arról is beszámolt, hogy az orosz egységek az oktatási intézmények egy részét elfoglalják, miközben az oktatási programok továbbra is zajlanak. Az Ukrán Ellenállási Központ azt is megjegyezte, hogy az orosz erők továbbra is a megszállt területeken lévő civil kórházakban kezelik a sebesült orosz katonákat. Ezek az erőfeszítések arra irányuló erőfeszítést jelenthetnek, hogy a megszállt területeken lévő civileket és civil objektumokat élő pajzsként használják.


Az orosz megszálló hatóságok november 23-án folytatták a társadalmi ellenőrzés szigorítására és az ukrán nemzeti identitás erodálására irányuló kiterjedt erőfeszítéseket a megszállt területeken. Az ukrán Mariupol város tanácsosa, Andriuscsenko arról számolt be, hogy az orosz megszállók ellenőrzik az iskolások holmiját, mielőtt az iskolások belépnek az iskolába, és minden reggel megkövetelik tőlük az orosz és a Donyecki Népköztársaság (DNK) himnuszának eléneklését. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy a megszálló tisztviselők Melitopolban november közepén emlékművet állítottak Grigorij Bojarinovnak, egy orosz háborús hősnek és a Belügyi Népbiztosság (NKVD) munkatársának, aki arról ismert, hogy ő vezette Hafizullah Amin miniszterelnök palotájának megrohamozását az afganisztáni Kabulban, és részt vett Amin meggyilkolásában 1979-ben, a szovjet invázió kezdetén. Az Ukrán Ellenállási Központ november 23-án arról számolt be, hogy Melitopol lakói tiltakozásul feketére festették az emlékművet. Jevheny Balickij, a Zaporizzsjai Terület megszállási vezetője konkrétan azt jelentette, hogy a zaporizzsjai megszálló hatóságok a Zaporizzsjai Területen a társadalmilag jelentős ukrán tárgyak és infrastruktúra széles körű államosítását tervezik. Balitsky kijelentette, hogy a megszálló tisztviselők több mint 400 társadalmi objektumot azonosítottak, amelyeket 2022 végéig terveznek államosítani, és megjegyezte, hogy jelenleg egy melitopoli gyermek-zeneiskola leltározásán dolgoznak. Ez a terv lényegében legalizálja az ukrán tulajdon kifosztását, megszilárdítja a megszállt területek feletti adminisztratív ellenőrzést, és hozzájárul az ukrán identitás és kultúra eróziójához azáltal, hogy a társadalmilag jelentős infrastruktúrát orosz rendszerekbe sorolja.

Az orosz és ukrán hadsereg november 23-án újabb fogolycserén vett részt. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy az orosz és ukrán erők 35 ukrán katonát és egy ukrán civilt cseréltek ki 35 orosz katonára és egy orosz civilre. A lett székhelyű Meduza független orosz nyelvű hírügynökség arról számolt be, hogy a kicserélt ukrán katonák között volt néhány olyan ukrán katona, akik a mariupoli Azovstal erőmű védelmezői voltak, és néhány olyan ukrán nemzetőr, akik a háború korai szakaszában a csernobili atomerőművet védték.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!