Szele Tamás: Madársörét a szembe

Jelentem, visszaállt a világ rendje, újból pontos hírekkel szolgálhatok Iránból is, Ukrajnából is, megint működik az ISW. A hírek pontosak, de nem jók: a tüntetések intenzitása minden szervezés mellett is enyhül, ami talán nem baj jelenleg, mert a rendfenntartó erők olyan brutalitással csapnak le a demonstrálókra, ami még a Közel-Kelet történelmében is ritka.

Mindeközben a Forradalmi Gárda vezetése egyszerre fenyegeti Izraelt, Szaúd-Arábiát és a Nyugatot úgy általában (Grönland előttem is érthetetlen módon kimaradt a bűnbakok közül), és olyan, katonailag nehezen megindokolható lépéseket intéz, hogy például hét harckocsit telepítettek a nyugat-azerbajdzsáni tartománybeli Oroumiyeh közelébe, mely igen régi település, sok ezer éves, ám mivel 1300 méterrel a tengerszint fölött fekszik, magas hegyek között, a harckocsiknak ott nem sok haszna lesz. Mondjuk nem is baj, hogy ennyi gyakorlati érzékük van a hadászathoz.

De lássuk a konkrét híreket az elmúlt két napból! Az iráni válságról szóló híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

A tüntetések november 24-én és 25-én folytatódtak, de a tiltakozásokra való felhívások ellenére nem erősödtek meg Irán-szerte. A tiltakozások koordinátorai és szervezetei november 24-26-ra országos tüntetésekre szólítottak fel a Kurdisztán tartományban tüntetőkkel való szolidaritás jegyében. Egyes protestáló szervezetek azt kérték, hogy a tiltakozók gyülekezzenek az egyes városok főutcáin, valószínűleg a nagy létszámú tömeg demonstrálása érdekében. Nem világos, hogy ezek a felhívások miért nem valósultak meg. A biztonsági erők talán sikeresen megelőzték a tervezett tüntetéseket, a biztonsági személyzetet a főutak mentén koncentrálva, és ezáltal elrettentve a tüntetőket, bár a CTP egyelőre nem tudja megerősíteni ezt a feltételezést. A CTP korábban azzal érvelt, hogy a tervezett tüntetések jellege növelte a tüntetőkre leselkedő kockázatot, mivel az előzetes bejelentés időt adott a rezsimnek a felkészülésre és megjelölte az egyetlen helyszínt, ahová a biztonsági személyzetet koncentrálni lehetett. A tüntetések szétszórt jellege a tüntetéshullám nagy részében megterhelte a biztonsági erők korlátozott kapacitását.

A tüntetések leverése és a letartóztatott tüntetőkkel szembeni bántalmazás a rezsim részéről elidegeníti a lakosság nagy részét, és évtizedekre bebetonozza a rendszerellenes érzelmeket Irán-szerte. Az amerikai székhelyű Human Rights Activists in Iran (HRAI) civil szervezet november 25-i becslése szerint a rezsim eddig több mint 18 000 tüntetőt tartóztatott le. A HRAI becslése szerint a letartóztatott tüntetők közül 110 gyermek és tinédzser. Ezek a számok, ha igazak, lényegesen nagyobbak, mint a korábbi nagyobb iráni tiltakozási hullámok esetében. A rezsim mintegy 4000 tüntetőt tartóztatott le a 2009-es Zöld Mozgalom idején, és mintegy 8000-et a 2019-es Véres Aban-tüntetések idején. A CNN november 21-én közzétett egy riportot, amelyben részletesen bemutatja a szexuális erőszak és brutalitás szörnyűségeit, amelyeket a rezsim a letartóztatott tüntetőkkel szemben követ el. Egy fiatal iráni tüntető november 23-án azt mondta az NPR-nek, hogy inkább azt szeretné, ha a rezsim megölné őt, minthogy letartóztassa. Ezek a szörnyű visszaélések folyamatosan szítják a dühöt és a neheztelést ezzel a rendszerrel szemben, hangsúlyozva azt a hosszú távú kihívást, amelyet az Iszlám Köztársaság teremt magának azzal a brutalitással, amellyel elnyomja ezeket a tüntetőket.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A tüntetések folytatódtak, de nem erősödtek meg Irán-szerte a tiltakozásokra való felhívások ellenére.
      • A tüntetések elfojtása és a letartóztatott tüntetőkkel szembeni bántalmazás a rendszer részéről elidegeníti a lakosság nagy részét, és hosszú időre bebetonozza a rendszerellenes érzelmeket Irán-szerte.
      • A Radio Farda szerint Mazandaran tartomány polgárai orvosi ellátmányt küldtek a Kurdisztán tartományban tüntetőknek.
      • Moulana Abdol Hamid prominens szunnita klerikus továbbra is tüntetésekre buzdított Szisztán és Beludzsisztán tartományban.
      • A Black Reward hackercsoport megrongálta az IRGC-hez kötődő Fars hírügynökség honlapját.
      • Az IRGC szárazföldi alakulatai páncélos és különleges erők egységeit telepítették Északnyugat- és Nyugat-Irán meg nem határozott helyszínekre, valószínűleg a tüntetőkkel szembeni fellépés és a további tüntetések megakadályozása érdekében.
      • Az amerikai székhelyű Emberi Jogi Aktivisták Iránban (HRAI) nevű civil szervezet becslése szerint a rezsim eddig több mint 18 000 tüntetőt tartóztatott le.

Rendszerellenes tüntetések:

November 24-én nyolc tartomány kilenc városában legalább 16, november 25-én pedig négy tartomány kilenc városában legalább 10 tüntetésre került sor. A CTP nagy vagy közepes valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy november 24-én a következő helyszíneken voltak tüntetések:

Megjegyzés: A CTP a kisebb tüntetéseket 100 főnél kevesebbnek, a közepes tüntetéseket 100 és 1000 fő közöttinek, a tüntetéseket pedig ezer fő felettinek tekinti.

Karaj, Alborz tartomány

Tömegméret: Kicsi

Tiltakozó tevékenység: Tűzgyújtás az utcán

Iszfahán város, Iszfahán tartomány

Tömegméret: A tömeg nagysága: Kicsi

A rendszer megtorlása: A biztonsági erők tüzet nyitottak a tüntetőkre

Tiltakozó tevékenység: Tűzgyújtás az utcán

Ghazvin város, Ghazvin tartomány

A tömeg nagysága: Kicsi

Demográfiai összetétel: Munkások

Hamedan város, Hamedan tartomány

Tömegméret: Kicsi

Mahidast, Kermanshah tartomány

Tömegméret: Kicsi vagy közepes

Tiltakozás típusa: Hétnapos megemlékezés a meggyilkolt Farhad Khosravi tüntető emlékére.

Kamiyaran, Kurdisztán tartomány

Tömegméret: A tömeg nagysága: Közepes

Tiltakozás típusa: Fuad Mohammadi meggyilkolt tüntető emlékére rendezett megemlékezés

Jakigour, Szisztán és Beludzsisztán tartomány

Tömegméret: Kicsi

Megjegyzések: A tüntetők elzárták az utat.

Zahedan, Szisztán és Beludzsisztán tartomány

Tömegek száma: kb: Kicsi

Tiltakozó tevékenység: Tűzgyújtás az utcán

Teherán város, Teherán tartomány

Tömegméret: A tömeg nagysága: Kicsi

Tiltakozás típusa: Hétnapos megemlékezés a meggyilkolt Hamid Reza Rouhi tüntető emlékére.

Teherán város, Teherán tartomány

Tömegméret: Kicsi vagy közepes

Megjegyzések: Ez két különböző tüntetés lehet.

Teherán város, Teherán tartomány

Tömegméret: Kicsi

Tiltakozó tevékenység: Tűzgyújtás az utcán

Teherán város, Teherán tartomány

Tömegméret: Kicsi

Teherán város, Teherán tartomány

Tömegméret: Kicsi

Teherán város, Teherán tartomány

Tömegméret: Kicsi

Teherán város, Teherán tartomány

Tömegméret: Kicsi

A CTP nagy vagy közepes valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy november 25-én a következő helyszíneken került sor tüntetésekre:

Karaj, Alborz tartomány

Tömegek mérete: Kicsi vagy közepes

Iszfahán város, Iszfahán tartomány

Tömegméret: Kicsi

Chabahar, Szisztán és Beludzsisztán tartomány

Tömegméret: Kicsi

Iranshahr, Szisztán és Beludzsisztán tartomány

Tömegméret: Kicsi és közepes

Khash, Szisztán és Beludzsisztán tartomány

Tömegméret: Közepes

A rendszer megtorlása: A biztonsági erők tüzet nyitottak a tüntetőkre

Nouk Abad, Szisztán és Beludzsisztán tartomány

Tömegméret: Kicsi

A rendszer megtorlása: A biztonsági erők tüzet nyitottak a tüntetőkre

Saravan, Szisztán és Beludzsisztán tartomány

Tömegméret: Kicsi

Zahedan, Szisztán és Beludzsisztán tartomány

Tömegméret: Nagy

A rendszer megtorlása: A biztonsági erők tüzet nyitottak a tüntetőkre

Tiltakozók tevékenysége: A tüntetők végigvonultak az utcán, utakat zártak el.

Megjegyzések: A rendelkezésre álló felvételek helye és időpontja arra utal, hogy a tüntetések az esti órákban is zajlottak, bár kisebb mértékben. A tüntetők az esti tüntetések során tüzet gyújtottak egy városi utcán.

Teherán város, Teherán tartomány

A tömeg mérete: Közepes (nappal) és kicsi (este)

Megjegyzések: A rendelkezésre álló felvételek helye és időpontja arra utal, hogy a tüntetések este is tartottak, bár kisebb mértékben.

Teherán város, Teherán tartomány

Tömegméret: Kicsi

A Radio Farda szerint Mazandaran tartomány polgárai november 24-én orvosi ellátmányt küldtek a Kurdisztán tartományban tüntetőknek. Ez a támogatás azt jelzi, hogy legalább néhány tüntető segíti egymást, és valószínűleg országszerte együttműködnek egymással a rezsim elnyomásával szembeni ellenállás érdekében. A tüntetők az elmúlt hetekben informális orvosi ellátási hálózatot hoztak létre a sérült tüntetők számára, amint arról a CTP korábban beszámolt. Az ilyen jellegű kapcsolatok megalapozhatják a tüntetők nagyobb együttműködését Irán-szerte.

Az IRGC parancsnoka, Hossein Salami vezérőrnagy november 24-én megfenyegette a Nyugatot, Izraelt és Szaúd-Arábiát a tüntetések szításában játszott állítólagos szerepük miatt.

Mehdi Sayyari dandártábornok, az IRGC hírszerzési szervezetének helyettes vezetője november 24-én azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy a nép gazdasági csalódottságát kihasználva szítja a tüntetéseket. A rendszer tisztviselői gyakran vádolják az Egyesült Államokat azzal, hogy gazdasági és pszichológiai eszközöket használ a zavargások szítására. A rendszer növekvő figyelme arra, hogy a gazdasági hiányosságok hogyan segítik elő a tiltakozásokat, nagyobb belső nyomást gyakorolhat Ebrahim Raisi elnökre és kormányára a gazdaság javítása érdekében. A Raisi-kormányzat azonban a strukturális hiányosságok és az IRGC különböző ágazatokban fennálló monopóliuma miatt nem tudja végrehajtani a gazdaság érdemi javításához szükséges reformokat.

A reformpárti Zahra Rahnavard november 24-én nyilatkozatot tett közzé, amelyben bírálta a rendszer elnyomását. Rahnavard azt követelte a rezsimtől, hogy „vagy öljön meg, vagy adja meg magát a nép akaratának”. Rahnavard a reformista vezető, Mir Hoszein Muszavi felesége, aki korábban bírálta az elnyomást, és október 1-jén támogatásáról biztosította a tüntetőket.

A prominens szunnita klerikus, Moulana Abdol Hamid november 25-én továbbra is tüntetésekre buzdított egész Szisztán és Beludzsisztán tartományban. Abdol Hamid a heti pénteki prédikációjában megismételte a rezsim elnyomásának kritikáját. Szolidaritását fejezte ki az északnyugat- és nyugat-iráni kurd tüntetőkkel is, akik ellen a rendszer bevetette az IRGC szárazföldi erőit. November 25-én Szisztán és Beludzsisztán tartomány legalább hat városában tiltakozásokra került sor. Abdol Hamid rendszerellenes üzenete egyre nagyobb visszhangra találhat az északnyugat- és nyugat-iráni szunniták és más tüntetők körében, ahogyan azt a CTP korábban értékelte.

A Black Reward hackercsoport november 25-én megrongálta az IRGC-hez kötődő Fars News Agency honlapját.* A csoport azt állította, hogy a Fars News Agency belső adatait, dokumentumait és fájljait szerezte vissza. A Black Reward korábban feltörte az Iráni Atomenergia Szervezet honlapját, és október 22-én 50 gigabájtnyi, az iráni atomprogrammal kapcsolatos dokumentumot tett közzé, amint arról a CTP korábban beszámolt.

*Erről még lesz szó a későbbiekben.


Az IRGC szárazföldi erői páncélos és különleges erők egységeit telepítette Északnyugat- és Nyugat-Irán meg nem határozott pontjaira, valószínűleg azért, hogy leszámoljanak a tüntetőkkel és elrettentsenek a további tüntetésektől. Az IRGC szárazföldi erők parancsnoka, Mohammad Pak Pour dandártábornok november 25-én jelentette be ezeket az erősítéseket, és kijelentette, hogy ezek az egységek a szeparatista fegyveresek ellen fognak harcolni. A közösségi médiában Nyugat-Azerbajdzsán tartományból érkező jelentések erősítették meg Pak Pour állítását. Arról számoltak be, hogy az IRGC november 24-én Oroumiyehből Oshnaviyehbe, november 25-én pedig Piranshahrba szállított páncélosokat. Ezek a telepítések az IRGC szárazföldi erőinek 2. Imam Zaman gépesített dandárjából származhatnak a kelet-azerbajdzsáni tartománybeli Shabestar közelében, a nyugat-azerbajdzsáni tartománybeli Oroumiyeh közelében lévő 3. Hamzeh Seyyed ol Shohada különleges hadosztályból és/vagy a kelet-azerbajdzsáni tartománybeli Tabrizban lévő 31. Ashoura gépesített hadosztályból. A közzétett videókon hét harckocsi látható.(Az általam látott képeken Rakhsh 4×4 összkerék-meghajtású páncélozott csapatszállítók láthatóak, de a hegyoldalon az sem mászik fel, szóval sok hasznuk nem lesz).

Az ellenállás tengelye és a regionális fejlemények:

Az iraki központi kormány és a Kurdisztáni Regionális Kormány (KRG) november 24-én tovább próbált eleget tenni az iráni követeléseknek, amelyek az iraki Kurdisztánban lévő kurd militáns csoportok lefegyverzésére és eltávolítására vonatkoztak. Az iraki központi kormány és a KRG tisztviselői megvitatták az iraki hadsereg és a KRG Peshmerga dandárjainak közös bevetését az Iránnal és Törökországgal közös iraki határokhoz. Hossein Amir Abdollahian külügyminiszter november 23-án jelezte, hogy Bagdad elkötelezte magát az iráni követelések teljesítése mellett, amint arról a CTP korábban beszámolt.


Az Irán által támogatott milíciák és a szíriai rezsim erői november 23-án közös hadgyakorlatot tartottak az amerikai csapatoknak otthont adó al Tanf helyőrség közelében, valószínűleg azért, hogy az amerikai katonákat fenyegessék.

Idegborzoló, de sajnos pontos írást közöl a tüntetéseken elkövetett erőszakról az Iran International.

Több tucat szemészorvos figyelmeztetett az iráni biztonsági erők által használt „madársörétekre” és más lövedékekre, amelyek szeptember közepe óta több mint 500 tüntetőt vakítottak meg.

Egy pénteken kiadott levélben a mintegy 140 szemészorvosból álló csoport azt írta, hogy számos tüntetőt szállítottak egészségügyi központokba, akiket gumilövedékek és fémgolyók, valamint paintball-lövedékek találtak el a szemükön, ami az egyik vagy mindkét szemük látásának elvesztéséhez vezetett.

A múlt héten egy másik, 230 szemészből álló csoport hasonló levelet adott ki, amelyben a tüntetők látásvesztésére figyelmeztetett.

Az Iszlám Köztársaság, amelyet korábban elítéltek az utcán tüntetők megvakítása miatt, és amely fokozta a fegyverek, köztük a katonai fegyverek használatát a fegyvertelen tüntetők ellen.

A The New York Times november 19-i cikkében három teheráni fővárosi kórház – nevezetesen a Farabi, a Rasoul Akram és a Labbafinezhad – szemészeit, valamint több Kurdisztán tartománybeli orvost idézett, akik szerint mintegy 580 tüntető szenvedett súlyos szemsérüléseket a rendfenntartás során.


A tömeges szemsérülések teljes terjedelmét az internet lekapcsolása révén nagyrészt eltitkolták, de az orvosok, tüntetők, a betegek családtagjai és jogvédő csoportok által a The Timesnak adott orvosi bizonyítékokból kiderült, hogy a kórházak szemészeti osztályait elárasztották a szemsérültek. A sérülések között csonkolt retinák, átvágott látóidegek és kilyukasztott íriszek is szerepeltek.

A rezsim biztonsági erői országszerte nagy számban használtak számos kis golyóval vagy madársörétekkel, illetve közepes méretű sörétekkel töltött sörétes lőszert a tüntetések leverésére.

A FRANCE 24 pénteken közzétett oknyomozó jelentésében bizonyítékot talált arra, hogy a francia–olasz Cheddite gyártó által gyártott sörétes puskapatronokat széles körben használták az iráni tüntetők ellen, ami nyilvánvalóan sérti a 2012-ben életbe lépett uniós szankciókat.

A csoport több mint 100 fotót és videót elemzett, amelyeken könnygázpalackok, puskagolyók, paintball-lövedékek és sörétes puskákhoz készült töltények láthatók. Míg a legtöbb lefényképezett puskalövedék Iránban készült, a nyolc különböző iráni városból visszaszerzett 13 sörétes hüvelyen olaszországi és franciaországi gyárakból származó Cheddite logó szerepelt. A vállalat azt állítja, hogy a világ legnagyobb üres sörétes puskatöltény- és gyújtókupak-gyártója, évente több mint egymilliárd üres töltényt állít elő.

Nicholas Marsh, az oslói Békekutató Intézet (PRIO) vezető kutatója a FRANCE 24-nek Iránnal kapcsolatban elmondta: „A jelenleg hatályos szabályozás szerint tilos bármilyen típusú sörétes puskát, az ezekhez tervezett lőszert és a kapcsolódó alkatrészeket értékesíteni. A lőfegyverekre vonatkozó korlátozást egy 2012. március 24-i módosítással egészítették ki. Azóta a sörétes puskák és a hozzájuk tartozó lőszerek az uniós szankciók hatálya alá tartoznak, és a szankciók még mindig hatályban vannak”. Az ügynökség idézte az Amnesty International fegyverzetellenőrzéssel és emberi jogokkal foglalkozó kutatóját, Patrick Wilckent is, aki szerint „a Cheddite-nak felelőssége van az emberi jogok tiszteletben tartásában; emberi jogi átvilágítást kell végeznie a teljes értékláncában, és le kell állítania a szállítást, ha fennáll a veszélye annak, hogy az áruk sorozatos emberi jogi jogsértők kezébe kerülnek…”.


Halkan megjegyezném, hogy ez a szemkilövetés, nem az az egy vagy két eltévedt gumilövedék 2006 őszén, amiből azóta politikai közhely lett Magyarországon. De beszéljünk valami furcsábbról, megígértem, hogy beszámolok a Black Reward hackelésének eredményéről. Azért az írásnak ez a része nem okvetlenül lesz gyerekeknek való…

Az a helyzet, hogy ezek a hackerek nagyon kínos videót tettek közzé az egyik iráni állami hírügynökségről.

Az iráni közösségi médiában elterjedt egy videó, amelyen az iráni keményvonalas Fars hírügynökség egyik szerkesztője látható, aki nyilvánvalóan maszturbál az ügynökség irodájában.

Az IRGC-hez kötődő Fars hírügynökséget célba vevő hackerek által kiszivárogtatott állítólagos biztonsági kamerafelvételek az egyik alkalmazottat mutatják kompromittáló helyzetben a munkahelyén.

A csoport feltörte Habib Torkashvandnak, a hírügynökség egyik vezetőjének Twitter-fiókját, és a videót a következő felirattal tette közzé fiókján: „Ezek a Fars ingyenélői! Minden hét elején, miután bejönnek az irodába, meg kell nézniük, hogy előző nap ki ült az asztaluknál és ki verte ki!”.


Az ügynökség tagadta, hogy a felvétel a Fars Newshoz tartozna, azonban a Twitteren egyes felhasználók a honlap egyik gazdasági szerkesztőjeként azonosították az illetőt.

A videón látható, ahogy a zsurnaliszta bezárja az ajtót, majd leveszi a nadrágját, mielőtt lejátszana egy videót, hogy megnézze és maszturbáljon.

Az, hogy dohányzik és burgonyachipset eszik, miközben jól érzi magát, a közösségi média iráni felhasználóinak szórakoztató témájává vált.

A keményvonalas Fars News megalakulása óta kulcsszerepet játszik az IRGC propagandájának terjesztésében és a rezsim ellenfelei elleni pszichológiai hadviselésben.

A Black Reward hacktivista csoport pénteken (november 25.) bejelentette, hogy megtámadta a Fars News Agency adatbázisát, azt állítva, hogy közel 250 terabájtnyi adatot törölt a weboldal összes szerveréről és számítógépéről.

A Black Reward azt is közölte, hogy megszerezte a hírügynökség számára az Ali Khamenei legfelsőbb vezető hivatalából küldött bizalmas közleményeket és utasításokat.

A csoport közleménye alapján a feltört adatok között szerepel a hírügynökség összes rögzített hívása, az adminisztratív beszélgetésekkel kapcsolatos belső portálok információi, valamint a hírmappák, képarchívumok és pénzügyi dokumentumok.


A Fars szerint azonban a mostani támadás során a hackerek csak a pénteki információkat és híreket tudták megsemmisíteni, a hírügynökség más adatait és adatbázisát nem hackelték meg.

Csendesen közbevetném: valószínűleg félreértésről lehet szó, az adatok egy részét valóban törölhették, a többit viszont elvihették, ennek így volna értelme: az egyszerű szabotázs kevesebb kárt okoz, de ugyanannyi kockázattal jár.

Még októberben a Black Reward az iráni atomprogramról szóló dokumentumok tömkelegét hozta nyilvánosságra, miután lejárt a kormánynak adott 24 órás határidő. A csoport közölte, hogy feltörte az iráni atomenergia-termelő és -fejlesztő vállalat e-mail rendszerét, és azzal fenyegetőzött, hogy nyilvánosságra hozza a dokumentumokat, ha a kormány nem hagy fel a tüntetők elleni fellépésével. Azt is közölte, hogy összesen 50 GB adatot szereztek meg.

Az elmúlt hetekben a Black Reward a Press TV állami csatorna vezetőinek és alkalmazottainak e-mailjeit is feltörte, megszerezve személyes adataikat. A hackercsoport, amely saját bevallása szerint „az iráni hacker közösség része”, és „a bűnöző klerikális rezsimmel való szembeszállásért” dolgozik, arra kérte a Press TV újságíróit, hogy „legyenek a nép hangja”. A Press TV egyébként azt állítja, hogy „a névtelenek hangja”, de az Európai Unió nemrégiben szankciókkal sújtotta a céget az emberi jogok megsértése miatt.

A rezsimellenes tüntetések szeptember közepi kezdete után a Black Reward a Tepandegan nevű hackercsoporttal együtt több millió sms-t küldött, amelyben a tiltakozó megmozdulásokon való részvételre hívta fel az embereket.

Ennyi iráni hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi összefoglaló is.


Oszd meg másokkal is!