Szele Tamás: Ötmillió mobik háborúja

Örömmel jelenthetem, hogy ma már újból pontos hírekkel szolgálhat a Zóna, helyreállt a napi jelentések forrása, az ISW, és nem csak újból dolgozik, de be is pótolta a tegnapi kihagyást, miáltal kissé hosszabbak lesznek a mai harctéri hírek, de legalább pontosak. A legjobb nyilván az lenne, ha nem is volnának, de míg ki nem tör a béke, a maximum, amit elérhetünk a tárgyilagos tájékoztatás.

Az mindenképpen elmondható, hogy minkét hadviselő fél messze képességei határán túl próbál teljesíteni, és ennek a gigászi küzdelemnek az az eredménye, hogy állnak a frontvonalak, mint a Sion hegye, maximum egy keveset mozognak ide-oda. Csak ez a látszólagos stagnálás rengetegbe kerül emberéletben, fegyverben, pénzben – de el nem engedhetik egymást a seregek, mert aki enged egy kicsit is, az már veszített. Itt említeném meg a hadtörténetben is valószínűleg igen járatos Georg Spöttle mestert, aki képes volt tegnapelőtti kicsiny „georgpolitikai” eligazításában leírni, hogy szerinte

A helyzet kissé a második világháború lövészárok-harcmodorára hasonlít.”

Ez úton szeretném jelezni a tanult stratégának, hogy Verdun az első világháborúban volt, lehet, hogy a Pesti Srácok Clausewitze és a Mandiner Mannerheimje átette a másodikba, és azóta ott is marad, mi vagyunk a hülyék, akik másképp tudjuk – de azért a tények roppant makacs dogok, még akkor is, ha túltesszük magunkat rajtuk.

Mi viszont maradjunk a valóság rögös talaján, és tekintsük át, mi történt az elmúlt két napban a harctereken – az összefoglalót szokás szerint az ISW napi jelentése alapján készítettem. Vigyázat, hosszú lesz.

A rosszul felszerelt, ellátott és ellátott orosz mozgósított állományról szóló jelentések megosztják az orosz információs teret, és feltárják a katonai bloggerek mozgósítási narratívái, a Wagner-csoport narratívái és a morális problémák enyhítésére irányuló tényleges orosz erőfeszítések közötti feszültséget. A moszkvai területhez tartozó Szerpuhovból származó mozgósított személyzet november 23-án azt állította, hogy az orosz katonai parancsnokság megfelelő kiképzés, egyenruha és védőfelszerelés nélkül küldte őket a harcba, ami tömeges veszteségeket okozott nekik. Ezek a katonák azt is állították, hogy a parancsnokság csak naponta egyszer eteti a mozgósítottakat, annak ellenére, hogy elegendő élelemmel rendelkeznek több étkezésre is. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy a szerpuhovi mozgósítottak most katonai bíróság elé állnak dezertálás miatt, de a férfiak később kiadtak egy második videót, amelyben tagadják, hogy dezertőrök lennének, és kijelentették, hogy inkább a második és harmadik védelmi vonalon kívánnak szolgálni, mint a frontvonalon.

Az orosz katonai bloggerek reakciói megoszlottak a mozgósított személyzet iránti együttérzésre és csak a vezetőség büntetésére, illetve az egész egység megbüntetésére való felszólítás között. Egy orosz blogger azt állította, hogy ezek az orosz katonák elhagyták állásaikat a Luhanszki Területen lévő Makiivkában, és az egységük többi tagját magukra hagyták, hogy kivégezzék őket, amikor megadták magukat az ukrán erőknek (ezt a vádat az ukrán kormány vizsgálja). Néhány orosz blogger, köztük legalább egy, a Wagner-csoporthoz kapcsolódó csatorna, szimpatizált a szerpuhovi állomány tagjaival, és bírálta az orosz kiképzési és parancsnoki problémákat, amelyek ehhez a helyzethez vezettek. Ezek a bloggerek más orosz bloggereket is bíráltak, akik szerintük jogtalanul ítélték el a szerpuhovi állományt az orosz katonai parancsnoki, kiképzési és ellátási problémák miatt, amelyek kívül estek az ellenőrzésükön. Az egyik orosz blogger még azt is állította, hogy a katonai személyzet nem a harcot utasítja vissza, hanem azt, hogy nem akarnak „ágyútöltelék” lenni. Alekszandr „Szása” Kots milblogger, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég nevezett ki az orosz Emberi Jogi Tanácsba, a videó megtekintésekor objektivitásra szólított fel, és azt mondta, hogy az Emberi Jogi Tanácsban betöltött új pozíciójában fel fogja vetni a kérdést Putyinnak. Néhány blogger azonban továbbra is kritizálta Kotsot, amiért túlságosan elnéző volt a szerpuhovi katonákkal szemben, és keményebb büntetéseket követelt. A különböző Kreml- és külső kötődésű bloggerek vegyes reakciói a folyamatban lévő mozgósítási kérdésekkel kapcsolatban még jobban illusztrálják az orosz morál eróziójának mértékét és a háborúpárti orosz nacionalista közösség körében a rosszul végrehajtott mozgósítási és egyéb erőfejlesztő erőfeszítésekből eredő zavarodottság növekedését.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tévesen úgy mutatott be egy találkozót 18 általa kiválasztott, az orosz politikai szférában befolyásos pozíciókat betöltő nővel, mint egy nyílt megbeszélést a mozgósított állomány anyáival november 25-én, két nappal az orosz anyák napja előtt. Az orosz média nyilvánosságra hozta a találkozót, nyilvánvalóan a mozgósítottak rokonainak elégedetlenségét és a valódi anyák és feleségek csoportjainak felhívásait próbálva csillapítani. Putyin arra használta fel a találkozót, hogy ígéretet tegyen a mozgósítottak körülményeinek javítására, felszólította az oroszokat, hogy ne bízzanak a mozgósítással kapcsolatos kedvezőtlen médiajelentésekben, és szolidaritást mutasson az orosz katonák családjaival. Mindeközben az orosz katonák hozzátartozóinak felhívásaira állítólag nem érkezett válasz. Egy orosz hírcsatorna november 24-én közzétett egy videót, amelyben egy orosz nő azt állítja, hogy a hatóságok nem hajlandóak beszélni vele, annak ellenére, hogy márciusban eltűnt katona fiát keresi. A Katonaanyák és Feleségek Tanácsa azt közölte, hogy ismeretlen személyek elkezdték megfigyelni tagjaikat, miután november 21-én kerekasztal-beszélgetést hirdettek a sorkatonák problémáinak megvitatására. A YouTube-csatorna Moms of Russia (Oroszország anyái) egy Putyinhoz intézett videofelhívást tett közzé, amelyben több anya arra kérte Putyint, hogy akadályozza meg egyetlen gyermekük mozgósítását. Az ISW nem látott bizonyítékot arra, hogy Putyin válaszolt volna a videóra. Az Anyák és Feleségek Tanácsa állítólag szintén annak a véleményének adott hangot, hogy Putyin meghívása az anyák találkozójára csak a speciálisan kiválasztott személyekre vonatkozott.

A Forbes ukrán szolgálatának vizsgálata feltárta, hogy az ukrajnai háború milyen pénzügyi terheket rótt Oroszország éves költségvetésére. A Forbes megállapította, hogy Oroszország 82 milliárd dollárt költött az ukrajnai háború első kilenc hónapjára, ami a teljes 2021-es, 340 milliárd dolláros éves költségvetésének egynegyedét teszi ki. A vizsgálat kiemelte, hogy a mozgósítás október óta milyen hatással volt a hadsereggel kapcsolatos kiadásokra, és megállapította, hogy a 300 000 mozgósított ellátása havonta további 1,8 milliárd dollárba került a lőszer, a felszerelés és a mozgósított újoncok fizetésének megnövekedett költségei mellett, ami összesen 2,7 milliárd dolláros növekedést jelentett a mozgósítást követően. Az ISW korábban már beszámolt a mozgósításnak és a Kreml általános háborús erőfeszítéseinek az orosz szövetségi költségvetésre gyakorolt káros hatásairól. A háború első kilenc hónapjának a szövetségi költségvetésre gyakorolt hatalmas hatásán túl az ISW azt is megfigyelte, hogy a helyi orosz közigazgatás regionális szinten aránytalanul nagy terhet viselt a mozgósításból, ami 2023-ig visszaható társadalmi és pénzügyi hatásokkal jár majd.

Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) talán azért növelte a hadifogolycserék gyakoriságát, hogy megpróbálja csillapítani az információs térben az elégedetlenséget az orosz hadifoglyok visszatéréséről folytatott tárgyalások korábbi kudarcai miatt. Orosz és ukrán források három egyidejű hadifogolycseréről számoltak be november 23. és 25. között. Orosz és ukrán tisztviselők november 23-án 35 orosz hadifoglyot cseréltek 35 ukrán hadifogolyra, november 24-én 50 orosz hadifoglyot 50 ukrán hadifogolyra, november 25-én pedig kilenc orosz hadifoglyot kilenc ukrán hadifogolyra. A hadifogolycserék gyakorisága az elmúlt néhány napban önmagában is újdonság – az orosz védelmi minisztérium feltűnően visszafogott volt az ilyen cserék lebonyolításában, és az elmúlt hónapokban jelentős kritikával szembesült az orosz hadifoglyok iránti nyilvánvaló tiszteletlenség miatt. A hadifogolycserék gyakoribbá válása valószínűleg részben az orosz bloggerek elégedetlenségét hivatott kezelni, akik viszonylag semleges hangnemben számoltak be a legutóbbi cserék sorozatáról, és hangsúlyozták a cserék egyenlő arányát.

Egy ukrán tisztviselő megerősítette, hogy az ukrán hadsereg októberben iráni tanácsadókat ölt meg az oroszok által megszállt Krímben, és hangsúlyozta, hogy Ukrajna megtámad minden iráni katonai jelenlétet ukrán területen. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danilov a Guardiannek adott november 24-i interjújában megerősítette, hogy az ukrán erők megölték az iráni katonai tanácsadókat. Danilov nem pontosította, hogy hány iráni tanácsadót öltek meg az ukrán erők, de a Jerusalem Post október 10-i jelentése 10 főre tette a számukat. John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője október 20-án megerősítette, hogy iráni katonai személyzet tartózkodik az oroszok által megszállt Krímben, hogy segítse az orosz hadsereget az iráni gyártmányú drónok működtetésében az ukrán civilek és polgári infrastruktúra elleni támadásokban. Danilov azzal is fenyegetőzött, hogy az ukrán haderő célba vesz minden iráni katonai jelenlétet ukrán területen. A megerősítés és a fenyegetés valószínűleg nem fogja eltántorítani Iránt attól, hogy továbbra is támogassa Oroszországot a nagy pontosságú fegyverrendszerek biztosításával. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Irán drónokat és potenciálisan ballisztikus rakétákat szállíthat az Orosz Föderációnak, hogy egyértelműbbé tegyen egy olyan kifejezett kétoldalú biztonsági kapcsolatot Oroszországgal, amelyben egyenrangúbb partnerek.

Az orosz vezetés talán egy olyan dokumentumot terjeszt az orosz katonák között, amely szerint Oroszországnak ötmillió katonát kell mozgósítania ahhoz, hogy megnyerje az ukrajnai háborút, ami lehetetlen feladat az Oroszországi Föderáció számára. Olekszij Hromov ukrán vezérkari főnökhelyettes november 24-én kijelentette, hogy az Oroszországi Föderáció katonai-politikai vezetése elkészített egy dokumentumot „A NATO-val folytatott háború lezárása Ukrajnában” címmel, és megkezdte annak terjesztését az orosz katonák között. A dokumentum állítólag az orosz fegyveres erők hiányosságait állapítja meg, és megállapítja, hogy Oroszországnak ötmillió oroszt kell mozgósítania az ukrajnai háború megnyeréséhez. Nem világos, hogy az orosz vezetés az ötmilliós számot lehetséges célnak tekinti-e, vagy ez egy elérhetetlen, előrevetített erőszükséglet, akár ésszerű, akár nem, ami azt sugallja, hogy nem tudják elérni céljaikat Ukrajnában. Oroszország részleges mozgósításának kaotikus és eredménytelen lebonyolítása a 300 000 mozgósított személyi állomány célszámával azt sugallja, hogy az ötmillió orosz mozgósítása lehetetlen feladat az Orosz Föderáció számára. Az orosz vezetés a dokumentumot a szovjet típusú utólagos jelentések módjára készíthette és terjeszthette, amelyek elterelik a felelősséget a háború átfogó stratégiai vezetési hibáiról, és a kudarcért való felelősséget az orosz hadsereg operatív és taktikai hibáira hárítják. Hromov azonban nem szolgált további részletekkel, és az ISW nem tudott megerősítést vagy független jelentést szerezni a dokumentumról.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz információs teret megosztják az emberhiányos és rosszul ellátott mozgósított állományról szóló jelentések.

      • Vlagyimir Putyin elnök tévesen úgy állított be egy általa kiválasztott nőkkel tartott találkozót, mint egy nyílt megbeszélést a mozgósított személyzet anyáival.

      • A Forbes ukrán szolgálatának vizsgálata kimutatta, hogy az ukrajnai háború komoly pénzügyi hatással van az Oroszországi Föderáció éves költségvetésére.

      • Az orosz védelmi minisztérium növelhette a hadifogolycserék gyakoriságát, hogy csillapítsa az orosz információs térben lévő elégedetlenséget.

      • Egy ukrán tisztviselő megerősítette, hogy az ukrán hadsereg iráni katonai tanácsadókat ölt meg az oroszok által megszállt Krímben, és azzal fenyegetőzött, hogy megtámadja az ukrán területen lévő iráni katonai jelenlétet.

      • Az orosz katonai vezetés egy olyan dokumentumot terjeszthet, amely szerint Oroszországnak ötmillió katonát kell mozgósítania az ukrajnai háború megnyeréséhez, amire Oroszország nem képes.

      • Az orosz hadsereg korlátozott ellentámadásokat hajtott végre, hogy visszaszerezze elvesztett pozícióit Szvatovétól északnyugatra, és orosz források azt állították, hogy az ukrán erők folytatták az ellentámadást Kreminna felé.

      • Az orosz csapatok folytatták az offenzív műveleteket Bakhmut és Avdiivka térségében, és befolyásos orosz személyiségek információs feltételeket teremthetnek, hogy eltereljék a felelősséget a Bakhmut térségében elért haladás elmaradásáért.

      • Az orosz erők folytatták a védelem kiépítését a Dnyeper folyótól délre, a Herszoni Területen és a Krímet a Herszoni Terület déli részével összekötő kritikus földi kommunikációs vonalak (GLOC) körül.

      • Orosz források és tisztviselők továbbra is próbálják a narratívát egy lehetséges második részleges mozgósítás köré formálni, miközben tagadják az általános mozgósítás lehetőségét.

      • Az orosz tisztviselők továbbra is igyekeznek ösztönözni a demográfiai változásokat Ukrajna megszállt területein azáltal, hogy ukrán lakosokat deportálnak és importált orosz állampolgárokkal helyettesítik őket.

Ukrán ellenoffenzívák (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg november 24–25. között korlátozott ellentámadásokat hajtott végre, hogy visszaszerezze elvesztett pozícióit Szvatovétól északnyugatra. Az ukrán vezérkar fő műveleti főosztályának helyettes vezetője, Olekszij Hromov dandártábornok november 24-én jelentette, hogy az orosz csapatok folytatják az erőfeszítéseket a Szvatovétól mintegy 45 km-re északnyugatra fekvő Kupjanszk környéki állások visszafoglalására. Az ukrán vezérkar november 25-én megjegyezte, hogy az ukrán csapatok visszaverték a Szvatovétól 15 km-re északnyugatra fekvő Sztelmahivka elleni orosz támadásokat. Orosz források azt is széles körben állították, hogy az orosz csapatok november 24-én kezdték meg Novoszelivszke (Szvatovétól 14 km-re északnyugatra) megtámadását, és hogy az orosz csapatok november 25-én behatoltak a településre és megkezdték az állásaik megerősítését, hogy elvágják az ukrán hozzáférést a Szvatovéba vezető P07-es autópályához. Egy orosz katonai tudósító november 24-én képeket tett közzé orosz lövészárkokról és beton sárkányfogakból álló erődítményről Szvatove térségében, és megjegyezte, hogy az orosz nyugati katonai körzet mozgósított újoncokból álló tüzérségi egységei tartják Kreminna védelmét. Orosz források továbbra is kiemelik a rossz körülményeket és a sáros terepet ezen a területen, bár az előrejelzések szerint körülbelül egy hét múlva kezdődő mélyfagy valószínűleg felgyorsítja a műveletek ütemét.


Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok november 24-én és 25-én folytatták az ellentámadást Kreminna felé. Az orosz védelmi minisztérium és más orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán egységek november 24-én és 25-én sikertelenül próbáltak támadást indítani a Kreminnától 6 km-re és 15 km-re északnyugatra fekvő Cservonopopivka és Ploscsanka felé. Az ukrán vezérkar azt is megjegyezte, hogy az orosz csapatok megpróbáltak támadást indítani a Kreminnától 5 km-re délnyugatra fekvő Dibrova felé. Orosz források továbbra is azt állították, hogy az ukrán alakulatok november 24. és 25. között csapásokat mérnek a Szvatove-Kreminna vonal mögötti orosz hátországi területekre.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg továbbra is a Donyecki Területen folytatott offenzív műveletekre összpontosítja fő erőit. Az ukrán vezérkar operatív főosztályának helyettes vezetője, Olekszij Hromov dandártábornok november 24-én kijelentette, hogy az orosz erők Sziverszk, Bakhmut és Avdiivka térségében összpontosítják erőfeszítéseiket azzal a céllal, hogy bekerítsék Bakhmutot. Hromov kijelentette, hogy az elmúlt héten 290 harci összecsapásra került sor a Donbásszban, ebből 90 harci összecsapásra Bakhmut térségében. Hromov kijelentette, hogy a legnehezebb a helyzet Bakhmut térségében, és hogy az orosz csapatok az elmúlt héten többször is megpróbálták áttörni az ukrán védelmet Nevelszke körül ( Avdiivkától 16 km-re délnyugatra).

Az orosz egységek november 24-én és 25-én folytatták a támadó hadműveleteket Bakhmut irányába. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán alakulatok november 24-én és 25-én visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut közelében; Bakhmut 23 km-es körzetében északkeletre Bilohorivka, Jakovlivka és Bakhmutszke közelében; valamint Bakhmut 16 km-es körzetében délnyugatra Andriivka, Klicsiivka, Ozarianivka és Opitnye közelében. Orosz források november 24-én azt állították, hogy Bakhmut közelében heves pozícióharcok voltak, és hogy az orosz csapatok új pozíciókat vontak ellenőrzésük alá a város délkeleti külterületén. Orosz források november 24-én arról is beszámoltak, hogy az orosz erők befejezték Majorszk átfésülését Bakhmuttól délre. Orosz bloggerek azt állították, hogy az orosz erők november 24-én és 25-én támadást hajtottak végre Bakhmuttól 13 km-en belül délnyugatra, Kurdiumivka felé, és egy katonai blogger azt állította, hogy az orosz erők át akarják vágni a vasútvonalat a térségben. Egy orosz blogger november 25-én azt állította, hogy az oroszok tüzet nyitottak az északkeletről Kramatorszk és Szlovjanszk érintésével Bakhmut felé haladó ukrán erősítésre.*

*Egy kedves és ráadásul értelmes olvasóm szinte naponta teszi fel a jogos kérdést, hogy mit keresnek annyira az orosz alakulatok Bakhmut körül, miért éri meg nekik ez a rengeteg áldozat? Nos, szerintem a vasútvonalat, de az sincs kizárva, hogy Kityezs láthatatlan városát keresik, esetleg Fevronia szűz leányt is, és mivel Kityezs láthatatlan, nem találják…


Befolyásos orosz személyiségek megpróbálhatják megteremteni az információs feltételeket az orosz támadó műveletek további lassú előrehaladásához Bakhmut térségében. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója november 25-én kijelentette, hogy megtiltja a Wagner-harcosoknak, hogy interjúkat adjanak a Bakhmut térségében kialakult helyzetről, és hogy az orosz médiában megjelenő tartalmak összezavarják az orosz katonákat, és negatívan befolyásolják a térségben folyó hadműveleteket. Prigozsin azt is kijelentette, hogy a Wagner-csoport alakulatainak feladata a térségben nem Bakhmut elfoglalása, hanem az ukrán erők és harci potenciáljuk leépítése. Prigozsin legutóbbi megjegyzései ellentétben állnak az ISW korábbi értékelésével, miszerint a Wagner-csoport erői eltúlozzák a Bakhmut körüli területi nyereségeket és az említett nyereségekért való felelősségüket, hogy még jobban megkülönböztessék magukat a proxy és hagyományos orosz egységektől. Az ISW korábban azt is megjegyezte, hogy a Wagner-csoport erői június óta nem értek el jelentős előnyöket Bakhmut körül. Prigozsin talán arra készül fel, hogy megvédje magát és a Wagner-csoportot a kritikától, miszerint a Bakhmut elfoglalására irányuló, hónapok óta tartó offenzívájuk eredményei nincsenek összhangban a sikereikről és a térségbeli operatív jelentőségükről szóló folyamatos állításokkal.

Az orosz csapatok november 24-én és 25-én folytatták a támadó műveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek november 24-én és 25-én visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától 37 km-re délnyugatra Krasznohorivka, Marinka, Pjervomajszke és Novomikhailivka közelében. Orosz bloggerek azt is állították, hogy az orosz csapatok november 24-én és 25-én Avdiivkától 10 km-re délnyugatra, Vodiane közelében támadó műveleteket hajtottak végre. Egy orosz blogger november 25-én azt állította, hogy az orosz haderő támadást hajtott végre Nevelszke közelében is. Orosz bloggerek november 24-én és 25-én azt állították, hogy Marinkánál heves városi harc folyik az ukrán és orosz alakulatok között. Egy orosz blogger november 24-én azt állította, hogy az ukrán erők ellentámadásra készülnek Opitnye irányában (Avdiivkától 4 km-re délnyugatra). Az ISW nem készít értékelést a jövőbeli ukrán hadműveletekről.


Az ukrán vezérkar november 24-én és 25-én jelentette, hogy az orosz csapatok aktív védelmi műveleteket folytatnak Donyeck nyugati és Zaporizzsja keleti részén. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azt állította, hogy az orosz egységek november 24-én és 25-én visszaverték az ukrán ellentámadásokat Donyeck városától 91 kilométerre délnyugatra Novomikhailivka, Novodonyetszke, Volodimrivka, Pavlivka és Vremivka közelében a nyugati Donyecki területen, valamint Novodarivka és Levadne közelében a keleti Zaporizzsjai területen. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz tüzérség november 24-én és 25-én folytatta a rutinszerű közvetett tüzet az érintkezési vonal mentén Donyeck és Zaporizzsja keleti részén.

Egy ukrán tisztviselő arról számolt be, hogy az orosz alakulatok valószínűleg folytatják az állások megerősítését Donyeck nyugati és Zaporizzsja keleti részén. Petro Andrjuscsenko, Mariupol polgármesterének ukrán tanácsadója november 24-én és 25-én kijelentette, hogy az orosz erők folytatják a katonai személyzet és felszerelés mozgatását Mariupolba és azon keresztül. Andrjuscsenko kijelentette, hogy november 25-én orosz katonai erősítés kezdett érkezni Mariupolba a Herszoni Területről. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a közelmúltbeli orosz katonai mozgások arra utalnak, hogy az orosz erők valószínűleg megerősítik a Kelet-Zaporizzsja és a nyugati Donyecki Területen lévő állásokat.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

November 24-én és 25-én az orosz csapatok folytatták a Dnyeper folyótól délre fekvő Herszoni Területen a védelmi állások kialakítását és az erődítmények építését. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz hadsereg folytatja az erődítmények és az egységek logisztikai támogatásának javítását a keleti Herszoni Területen. Az Ukrán Ellenállási Központ jelentette, hogy az orosz hatóságok Mariupolból civileket hozatnak a keleti Herszoni Területen lévő erődítmények építéséhez, ami arra utal, hogy az orosz hadseregnek ezen a területen nincs annyi mozgósított személyzete, amennyi szükséges lenne az erődítményeknek a vezetés által kívánt sebességgel és mértékben történő építéséhez. Az ukrán civilek arra kényszerítése, hogy az orosz megszállók nevében katonai feladatokat lássanak el, beleértve az erődítmények építését is, sérti a polgári személyek háború idején való védelméről szóló genfi egyezmény 40. cikkét. Egy orosz blogger november 25-én azt állította, hogy egy orosz szabotázs- és felderítőcsoport rövid támadást hajtott végre a Dnyeper folyó jobb partján, Antonivkában lévő ukrán állások ellen, de ez az állítás valószínűtlen, és az ISW nem tudja megerősíteni a jelentés valódiságát. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy az orosz erők november 24-én és 25-én folytatták a Dnyeper jobb partján lévő területek, köztük Herszon város, Antonivka, Csornobaivka, Kozatszke, Beriszlav és Dudcsany bombázását.

Az ukrán csapásmérő alakulatok továbbra is támadták a Dnyeper folyó nyugati (bal) partján és a dél-ukrajnai hátországokban lévő orosz erőkoncentrációkat és katonai eszközöket. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán erők csapást mértek az orosz csapatokra a Dnyeper folyó keleti partján Nova Kakhovka, Kakhovka és Ljubimivka közelében, valamint az orosz hátországban Csaplinka és Szkadovszk térségében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán tüzérség november 23-án csapást mért egy orosz erőkoncentrációra Zelenij Jarban, a Zaporizzsjai Területen, megsemmisítve két teherautót, megsebesítve 12 személyt és megölve 20 főt.


Az orosz hadsereg folytatta a védekezés kiépítését a Krímet és a déli Herszoni Területet összekötő kritikus logisztikai vonalak körül. Andrij Csernyak, az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) szóvivője kijelentette, hogy az orosz erők védelmi övezeteket hoznak létre a Herszoni Terület-Krími közigazgatási határ mentén, különösen két területet az északi Dzsankoj járásban. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz hatóságok védműveket gyártanak a Krímben, amelyeket a krími Armjanszkban állítanak fel. Dzsankoj és Armjanszk az E105-ös, illetve az E97-es autópálya mentén helyezkedik el, és az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz erők egyre inkább ezekre a földi kommunikációs vonalakra (GLOC) támaszkodnak, hogy a Krímből a déli Herszon és Zaporizzsja megyékben lévő erőket ellássák, de elképzelhető, hogy szűk lesz a keresztmetszetük. A Herszoni Terület ukrán katonai tanácsadója, Szerhij Hlan kijelentette, hogy az orosz hadsereg egyre inkább militarizálja a Krím-félszigettől és a Perekop-szorostól keletre fekvő Arbat-nyársat, és katonai helikoptereket és mozgósított személyzetet összpontosítottak a nyárson. Az oroszok megpróbálhatják az Arbat-nyárson átvezető utakat arra használni, hogy egy másik GLOC-ot hozzanak létre, amely összeköti a Krímet Dél-Ukrajna más részeivel, de ez az útvonal egy ukrán ellentámadás esetén sebezhető lehet az ukrán tiltással szemben, mivel két hídra támaszkodik a Herszoni Területen található Henicsenszk 5 km-es körzetében. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők egyre inkább aggódnak egy Krím elleni ukrán ellentámadás miatt, bár az oroszok valószínűleg nem számítanak arra, hogy tudnak védekezni ellene.

Az orosz hadsereg november 24-én és 25-én folytatta a rutinszerű tüzérségi, rakéta- és rakétatüzet Huljajpolétól nyugatra, valamint a Mikolajivi és Dnyipropetrovszki területen. Ukrán és orosz források szerint az oroszok csapást mértek Zaporizzsja városára, Ocsakivra a Mikolajivi Területen, valamint Nikopolra és Marhanecre a Dnyipropetrovszki Területen. Orosz bloggerek továbbra is aggodalmukat fejezték ki egy esetleges ukrán ellentámadással kapcsolatban Zaporizzsja irányában. Néhány orosz blogger azt állította november 25-én, hogy az orosz csapatok visszavertek egy ukrán szárazföldi támadást Huljajpolétól délre, Polohij közelében, de az ISW nem tudja megerősíteni ezeket az állításokat.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz média, a bloggerek és a tisztviselők továbbra is próbálják a narratívát egy potenciális második részleges mozgósítás köré formálni, miközben tagadják az általános mozgósítás lehetőségét. Egy orosz ellenzéki médium azt állította, hogy egy azonosítatlan magas rangú orosz képviselő kijelentette, hogy a mozgósított erők a tél végére „elfogynak”, és lyukakat hagynak a jövőbeni mozgósítás befoltozására. Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte egy olyan állami információs forrás létrehozását, amely naprakész információkat tartalmaz a hadseregnél regisztrált orosz állampolgárokról. Ez a fejlemény megfelelő feltételeket teremt egy jövőbeli mozgósítási hullám megkönnyítéséhez.

Az általános orosz mozgósítás továbbra is rendkívül valószínűtlen. Az egyik orosz ellenzéki médium az orosz elnöki adminisztráció egy meg nem nevezett forrását idézte, amely szerint a Kreml október végén elvetette az általános mozgósítás gondolatát, és ehelyett egy második mozgósítási hullámot fog folytatni. A Wagner-csoport pénzembere és a Csecsen Köztársaság vezetője, Ramzan Kadirov állítólag mind a hadiállapot, mind az általános mozgósítás mellett szállt síkra, bár a Kreml képviselőinek többsége ellenezte ezt.


A Kreml kerüli a további mozgósítást sugalló nyilvános narratívákat, és informálisan (de nem jogilag) bejelentette a részleges mozgósítás befejezését, válaszul a politika népszerűtlenségére és eredménytelen végrehajtására, ahogyan arról az ISW korábban beszámolt. Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára november 25-én kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az Orosz Szövetségi Gyűléshez intézett közelgő üzenete nem fog mozgósításról szóló bejelentést tartalmazni. A rejtett mozgósítás és a média előrejelzései a jövőbeli mozgósításról folytatódnak, ahogyan arról az ISW korábban beszámolt.

Az orosz kormány a nemrég elcsatolt területek státuszát figyelembe véve küzd a megfelelő eszkalációs lépések és a haderőfejlesztés követelményeinek meghatározásával. Vikor Szobolev, az orosz Duma védelmi bizottságának tagja egy november 11-én megjelent interjúban kijelentette, hogy a részleges mozgósítás megfelel az orosz követelményeknek, amíg a harcok ukrán területen belül maradnak, míg az orosz terület elleni eszkaláció általános mozgósítást igényelhet. Ez a megkülönböztetés ellentétes a megszállt ukrán területek hivatalos orosz annexiójával és azzal a politikával, hogy még az orosz erők által feladott vagy soha el nem ért területek is Oroszország részei.

Egy neves orosz hírforrás november 24-én azt állította, hogy az orosz erők megalakítottak egy teljes mértékben ukrán hadifoglyokból álló zászlóaljat a Donyecki területen. A forrás azt állította, hogy a hadifogolyzászlóalj készen áll a bevetésre. Az ISW nem tudja függetlenül megerősíteni ezeket az állításokat.

Szerhij Haidai luhanszki területi vezető november 24-én kijelentette, hogy a mozgósított orosz foglyok elmenekültek a frontvonalon lévő állásaikból. Az orosz csapatokk állítólag a Luhanszki Terület környékén polgári lakásokban keresik a szökött foglyokat.


Az orosz tisztviselők talán megpróbálják visszavonni a mozgósított katonáknak tett irreális ígéreteket, és létrehozni egy megvalósítható jogszabályi rendszert az ukrajnai háború veteránjainak minősítésére, beleértve a katonai magáncégek (PMC-k) katonáit is. Egy orosz hírportál szerint az orosz duma képviselőinek egy tekintélyes csoportja javasolta az orosz mozgósított katonák jogszabályi felosztását három csoportra: a mozgósítás során katonai szolgálatra behívott katonák, a vészhelyzetekben határozott idejű szerződéssel rendelkezők, valamint azok, akik szerződést kötöttek az orosz erők által kijelölt feladatokban való közreműködésre. Az orosz hírportál előrejelzése szerint a mozgósítás során behívott katonák és a szerződéses katonák ilyen felosztása a mozgósított katonák és a szerződéses katonák közötti fizetési egyenlőség megszűnését vonhatja maga után. A „segítő” erők harmadik kategóriájának létrehozása valószínűleg jogi kiskaput teremt a PMC-k, például a Wagner-csoport által alkalmazott zsoldosok juttatásainak biztosítására. A katonai magáncégek illegálisak Oroszországban.

Az orosz mozgósított haderő továbbra is alkalmatlanságot és rendkívüli rendezetlenséget mutat. Egy orosz forrás november 23-án azt állította, hogy a Belgorodi terület Fedoszejevka központjában lévő gyakorlótéren mozgósított katonák véletlenül lelőttek egy hétéves kisfiút, aki az iskolából hazafelé tartott. Ez valószínűleg az oroszok hibáját mutatja mind a gyakorlótér városközpontban való elhelyezésében, mind pedig a várt útvonalakon és irányokon kívüli vad lövöldözésben. Egy orosz forrás november 24-én arról számolt be, hogy egy nemrég mozgósított hírszerző őrmester véletlenül lelőtte egy katonatársát a Kurszki terület Tolpino városában. Egy orosz forrás november 24-én azt állította, hogy egy orosz közlegény négyszer megszúrt egy altisztet egy meg nem határozott témán való veszekedés során. Egy orosz forrás november 24-én arról számolt be, hogy egy transzbajkáli mozgósított katona rejtélyes körülmények között fejsérülésben meghalt, és azonosítatlan személyek továbbra is alkoholt vásároltak a kártyájával.


A mozgósítás hatásai továbbra is rövid távú kihívásokat okoznak, valamint hosszú távon destabilizáló feltételeket szabnak az orosz társadalom számára. Az orosz hadsereg és a katonai magáncégek (PMC-k) egészségügyi szakembereket mozgósítanak, az átlagos kórházi fizetéseknél akár tízszer nagyobb díjazást ígérnek azoknak az orvosoknak, akik vállalják, hogy harci övezetekben szolgálnak, és alapvető orvosi eljárásokról tartanak képzést a katonák körében. Ezek az intézkedések arra utalnak, hogy az orosz erők a vártnál vagy az előirányzottnál jóval nagyobb arányban veszítettek el szerződéses egészségügyi szakembereket és/vagy a vártnál vagy az előirányzottnál jóval nagyobb arányban szembesülnek veszteségekkel. A sebesült orosz katonák valószínűleg rosszabb ellátásban részesülnek. A szélesebb orosz társadalomnak a jövőben valószínűleg egészségügyi szakemberhiánnyal kell szembenéznie, amit várhatóan súlyosbít a COVID–19 világjárvány áldozatainak mértéke is. Az orosz hatóságok a mozgósítottakat körülvevő gazdasági és pénzügyi feltételek kezelésével is küzdenek. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy Novoszibirszkben a helyi képviselők a szövetségi kormányhoz fordultak, hogy tegyen meghatározatlan intézkedéseket válaszul arra, hogy a bankok megtagadták a mobilizáltaktól a hiteleket, mivel nagy a nemfizetési kockázatuk. Egy orosz munkaközvetítő szolgálat azt állította, hogy a munkaerő-kölcsönző cégek nehezen tudnak férfiakat felvenni, és megjegyezte, hogy legalább 300 000 munkaképes korú álláskereső hagyta el Oroszországot a mobilizáció kezdete óta.

Az orosz férfiak továbbra is minden eszközt felhasználnak a mozgósítás elkerülésére. A Sibir Realii november 25-én arról számolt be, hogy a szibériai férfiak a mozgósítás kezdete óta a szokásosnál jóval nagyobb arányban vállaltak apaságot. Az orosz vezérkar október 4-én elrendelte, hogy a három vagy több 16 év alatti gyermeket nevelő apák nem mobilizálhatóak. Egy orosz forrás november 24-én arról számolt be, hogy a Szverdlovszki Területen lévő Jelanban lévő gyakorlótéren mozgósított katonák megállapodást kötöttek egy helyi kórházzal, hogy a kórház eltávolítja a vakbelüket, majd egy hónapos lábadozási időszakot ír elő, amelyben tilos a fizikai aktivitás. A kórház állítólag eddig mintegy 30 „akut vakbélgyulladásos” esetet állapított meg mozgósított katonáknál.

Az orosz morál továbbra is rendkívül alacsony. Egy orosz ellenzéki orgánum azt állította, hogy 250 orosz katona Zajcevében megtagadta, hogy a frontvonalon harcoljon, és most pincékben bujkál. Az orosz tisztek állítólag november 21-én behatoltak a pincékbe, és fegyverrel kergettek ki 100 katonát.

A megszállt területek hírei:

Az orosz tisztviselők folytatják az ukrán megszállt területeken a demográfiai változások ösztönzésére irányuló erőfeszítéseket az ukrán lakosok kitoloncolásával és a helyükre behozott orosz katonákkal és állampolgárokkal való helyettesítésével. Az Ukrán Ellenállási Központ november 24-én arról számolt be, hogy Oroszország demográfiai változásokat próbál előidézni a megszállt területeken, és példaként említette, hogy orosz diákoknak ingyenes oktatást ígérnek azzal a feltétellel, hogy a megszállt területeken lévő intézményekben végzik el a képzésüket. Petro Andrjuscsenko, Mariupol polgármesterének ukrán tanácsadója november 25-én kijelentette, hogy Denisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője bejelentette, hogy Mariupol összes lakóházát kiürítik és orosz állampolgárokkal és megszálláshoz kötődő személyekkel telepítik be. Más ukrán források továbbra is arról számoltak be, hogy az ukrán lakosokat a megszállt területekről egy kiterjesztett elnéptelenítési program részeként kényszerdeportálják. Egy dagesztáni állami televízió és rádióadó társaság azt állította, hogy Dagesztán 50 ukrán gyermeket fogadott be Donbászból „rehabilitációra”, ami – ahogy az ISW korábban már beszámolt róla – az orosz tisztviselők által használt álca, hogy igazolják az ukrán gyermekek tömeges, erőszakos deportálását orosz területre.

Orosz források arról számoltak be, hogy azonosítatlan személyek (valószínűleg ukrán partizánok) november 24-én este improvizált robbanószerkezetes (IED) támadást hajtottak végre a Mariupol városi közigazgatás épületének közelében. A Donyecki Népköztársaság (DNK) Területi Védelmi Parancsnokság arról számolt be, hogy a robbanást autóbomba okozta, egy lakos meghalt, és megjegyezte, hogy a DNK rendfenntartó erői eszkalált „operatív-kutató és nyomozati intézkedéseket” hajtanak végre. Az orosz hadsereg összességében november 24-én és 25-én Ukrajna megszállt területein folytatta az eszkalált rendfenntartó műveleteket, válaszul a partizánok fenyegetésére és az ukránbarát érzelmektől való félelemre.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!