Szele Tamás: Charlie Hebdo és Richard Sorge találkozása Moszkvában

A mai második rész rövid lesz, és inkább kesernyésen komikus hírek kerülnek bele: ilyen a kor, amiben élünk, ilyenek vagyunk magunk is benne, a humorunk is fekete. Már persze, amikor humor, mert ott tartunk, hogy az orosz propaganda azt is hamisítja.

Közepes botrányt kavar jelenleg az, hogy kiderült: az orosz állami propaganda nyugati karikatúrákat hamisít és terjeszt. A hír maga az Agnetsztvo hírügynökségtől származik, és meglehetősen részletesen elemzi a helyzetet.

Úgy derült ki a machináció, hogy az elmúlt hetekben a Kreml-barát médiában legalább két hamis címlap jelent meg a Charlie Hebdo szatirikus magazinból, amelyek negatív fényben tüntették fel Ukrajnát. A hamisítványok még azután is megjelentek, hogy a francia kiadvány hivatalosan bejelentette, miszerint Oroszországban hamisítványokat rajzolnak, és azokat kiadják magazinjuk címlapjának.

Ilja Ber, a Checked.Media tényellenőrző kiadvány kiadója és főszerkesztője elmondta, hogy idén nagyszámú népszerű nyugati kiadvány hamisított címlapja jelent meg az internet orosz szegmensén. A Charlie Hebdo az egyik meghamisított kiadvány. Nyár és szeptember között legalább három, a Charlie Hebdo szatirikus magazinnak tulajdonított címlap jelent meg a közösségi oldalakon. Ezeken Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt kutyaként ábrázolták, és a Verified.Media elemzése szerint két képen is hibás francia szavak szerepeltek.

Szeptember 23-án a Charlie Hebdo közleményt tett közzé. Azt mondta, hogy orosz propagandisták hamisított címlapokat jelentetnek meg a magazinról. Két karikatúrát idéztek Zelenszkijjel példaként.

Azonban már október 21-én a Kreml-barát távirati csatornák elkezdték terjeszteni a Charlie Hebdo új „címlapját”, amely a kijevi áramkimaradásokkal foglalkozik. A legújabb hamis borító november 16-án jelent meg. A képen egy lezuhanó ukrán rakétától megrémült lengyeleket ábrázol. Valójában a Charlie Hebdonak sosem volt ilyen címlapja. A Verified elemzése szerint ezeket a hamis borítókat szinte senki sem látja az internet orosz nyelvű szegmensén kívül.

Az orosz propagandisták nem csak a Charlie Hebdónak tulajdonítottak hamis karikatúrákat. Október 3-án megjelent a propagandacsatornákon a Mad című amerikai szatirikus kiadvány hamis címlapja, amely az Északi Áramlat ellen elkövetett robbantásokat a Fehér Házzal hozta összefüggésbe. A „Verified.Media” nem talált ilyen címlapot a kiadvány weboldalán, ellenben a FactCheck grúz projekt kapcsolatba lépett a Maddel, és azt a választ kapta, hogy a szóban forgó karikatúra nem a magazin által készített és jóváhagyott alkotás. A propagandisták a Leman magazin hamisított címlapját is terjesztették, amelyen Zelenski csontváza volt látható. A hamis magazin szeptember 29-i keltezésű volt, bár a valódi számai szeptember 28-án és október 5-én jelentek meg. Egy másik hamis karikatúrát a propagandisták a spanyol El Jueves címlapjaként adtak ki.

A hamisított borítók terjesztése több alkalommal is a Kreml-barát Nasi mozgalom egykori szóvivőjének, Krisztina Potupcsiknak (182 000 feliratkozó) a telegram-csatornáján kezdődött (182 000 feliratkozó). Három hamis Charlie Hebdo-karikatúrát, valamint a Mad és a Leman „címlapjait” tette közzé. A hamisítványokat a Kreml-barát Nyebozsena (480 000 előfizető) és Pool N3 (274 000 előfizető) csatornákon is terjesztették.

Később ezeket a karikatúrákat több százezer előfizető osztotta meg – köztük a televíziós műsorvezető Vlagyimir Szolovjov (1,4 millió előfizető), a Mash (1,7 millió), a Legitimnij (824 ezer), a Bullet (792 ezer) és más telegram-csatornák. Az egyik karikatúrát az Igazságos Oroszország – Az Igazságért vezetője, Szergej Mironov tette közzé a közösségi oldalakon.

Az orosz propaganda nemcsak az orosz, hanem a nyugati közönséggel való munkában is a karikatúra műfajához nyúlt. November elején a Graphika Inc. elemző cég arról számolt be, hogy oroszbarát internetes fiókok politikai karikatúrák segítségével próbálták befolyásolni az amerikai félidős választások eredményét. A Graphika Inc. szerint a képeket közzétevő fiókok egy Jevgenyij Prigozsinhoz köthető „trollgyárhoz” kapcsolódtak.

A „Project” korábban arról számolt be, hogy Potupcsik kormánypárti telegram-csatornák hálózatát működteti, és „a hatóságok iránti negatív hozzáállásra adott rendszerszintű válaszokért is felelős a közösségi médiában”, 2020-ban pedig a Kreml egyik fő szerződője lett az Alekszej Navalnij elleni „harcban” részt vevő csatornáknak.

Hát, régen voltam már olyan szegény, hogy a poént is lopnom kelljen, vagy talán soha. Az orosz állam idáig is eljutott – jobba mondva ők a kiadványok nevét, brandjét lopják, azzal „hitelesítik” a saját rajzaikat. Csúnya dolog ez, de nem nagyon lehet tenni ellene.

A mai nap másik botránya egy kém-ügy. A minap őrizetbe vettek Svédországban egy orosz házaspárt kémkedés gyanújával. Az orosz állami média persze azonnal „ruszofóbiát” kiáltott, ártatlannak nevezte őket, csakhogy elkezdett nyomozni a Bellingcat tényfeltáró portál. Érdekes eredménnyel. Az orosz titkosszolgálatoknak való kémkedés gyanújával Svédországban őrizetbe vett házaspárnak lakása van Moszkvában egy olyan házban, ahol számos magas rangú GRU-tiszt él. Ezt Eliot Higgins, a Bellingcat projekt alapítója tweetelte, utalva a projektben részt vevő kollégájára, Hristo Grozev tényfeltáró újságíróra.

Amint arról korábban beszámoltunk, november 22-én Stockholmban őrizetbe vettek két állítólagos orosz bevándorló kémet. A Dossier Center és az Expressen megnevezte a gyanúsítottakat: az 59 éves Szergej Szkvorcov és az 58 éves Jelena Kulkova, akik 1997 óta éltek Svédországban, és az orosz állampolgárság mellett svéd állampolgárságot is kaptak. A stockholmi kerületi bíróság szerint a letartóztatottak 2013 óta kémkedésben vettek részt.

Grozev szerint a házaspár és lányuk 1999 októberében a moszkvai Zorge utca 36. szám alatti lakás tulajdonosaként volt bejegyezve. Nem világos azonban, hogy a házastársak valaha is ebben a lakásban laktak-e.

Mint a Bellingcat írja, a Zorge utcai házban, a mellettük lévő 288-as lakásban lakik a GRU egyik vezérőrnagya, Denisz Szergejev (ügynöknevén Szergej Fedotov), a Szkripalok megmérgezésének feltételezett bűntársa. Úgy vélik, hogy köze van Emelian Gebrev bolgár üzletember 2015-ös Novicsok-mérgezéséhez is.


Ugyanebben a házban lakik Andrej Averjanov vezérőrnagy, a GRU 29155-ös egységének vezetője. Többek között őt nevezték meg a csehországi Vrbetice településen 2014-ben a lőszerraktárakban végrehajtott robbantások előkészítésére irányuló művelet parancsnokaként. Ebben a műveletben Alekszandr Petrov és Ruszlan Boshirov állítólagos GRU-tisztek vettek részt.

Ezen kívül ebben a házban található Andrej Ilcsenko vezérőrnagy lakása, aki a Bellingcat szerint a GRU dezinformációs műveleteiért felelős. A The Insider című orosz kiadvány Bellingcat-partnerei szerint például Ilcsenko felügyelte többek között a volt RT-újságíró, Yana Urlashova és a holland állampolgárságú Max van der Werff duó tevékenységét, akik a Bonanza Media oknyomozó projekt álcája alatt hamisítványokat terjesztettek az MH17-es ügyről. Miután a The Insider ezt a publikációt közzétette, a főszerkesztőjét, Roman Dobrohotovot a van der Werff elleni rágalmazási perben házkutatást tartottak moszkvai lakásában. Dobrohotov maga is hamarosan elhagyta Oroszországot.

Az utca nevét szándékosan hagytam meg oroszos helyesírásúnak, de most lerántom róla a leplet: Richard Sorgéról, a legendás mesterkémről van elnevezve az ulica, de annyira, hogy a sarkán ott is áll, kis emlékpark közepén a hírszerző szobra, akit annak idején Japánban végeztek ki.

Általában az ember azt hinné, hogy az orosz szolgálatok legalább azon a szakmai szinten mozognak, mint Sorge idejében, de ilyenkor kételkedni kezd. A szigorúan titkos ügynököket közös lakóparkba telepítik (talán, hogy egymást is tudják figyelni, de akkor is feltűnő), aztán az utcát elnevezik Sorgéről és biztos, ami biztos, a szobrát is odaállítják a sarokra, ha esetleg valaki nem venné észre, miről van szó azon a környéken… nem tehetek róla, megint egy régi Stirlitz-vicc jut eszembe:

Stirlitz kilép a Gestapo épületéből:
– Daszvidanyja! – veti oda az őrnek, majd rögtön elgondolkodik, hogy nem hibázott-e.”

Mára ennyi hír jutott, hagyjunk munkát holnapra is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

(címlapfotó: Agentsztvo)


Oszd meg másokkal is!