Szele Tamás: Raszputyica tábornok fogságában

Ma viszonylag nyugodtabb a helyzet a harctereken, köszönhetően öreg barátainknak, az őszi időjárásnak és a raszputyicának, vagyis a sártengernek. Komoly csapatmozgások nincsenek, mindenki beleragadt a dágványba, vagy vigyáz, hogy bele ne ragadjon, várják a páncélosok a fagyot, hogy tudjanak közlekedni, a csapatok csak tüzérségi párbajokat vívnak.

Moszkvában meg forrnak a tervek, ugyanis forralják őket: most éppen Jevgenyij Prigozsin Wagner-csoportjának akarnak üzleti konkurenciát támasztani ellenérdekelt üzleti és társadalmi körök, bizonyos Armen Szarkiszjan úr segítségével. Ahogy én Prigozsin üzleti morálját ismerem, Szarkiszjan mester jól teszi, ha legkésőbb holnap reggel elsétál a koporsóshoz méretet vétetni magáról, mert sok ideje nem lesz már erre, és olyan snassz, ha egy gazdag embert tucatkoporsóban, mondhatni konfekcióban temetnek.

De lássuk a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

A hadműveletek általános üteme a frontvonal mentén az elmúlt napokban lelassult a romló időjárási körülmények miatt, de a következő hetekben valószínűleg fokozódni fog, ahogy a hőmérséklet csökken és a talaj az egész hadszíntéren megfagy. Az ukrán és orosz jelentések a frontvonal kritikus területeiről Kelet- és Dél-Ukrajnában, köztük Szvatove, Bakhmut és Vuhledar területéről azt jelzik, hogy a hadműveleteket jelenleg mindkét oldalon megakasztja a heves esőzés és az ebből eredő nagy sár. Az előrejelzések szerint a hőmérséklet a következő héten Ukrajna-szerte csökkenni fog, ami valószínűleg megfagyasztja a talajt és felgyorsítja a harcok ütemét, mivel mindkét oldalon nő a mobilitás. Ukrajna északkeleti részén, például a Szvatove-Kreminna vonal mentén a hőmérséklet november 28. és december 4. között a fagypont közeli vagy az alatti napi csúcsértékekre süllyed. A talajnak valószínűleg néhány napra lesz szüksége a tartósan fagyos hőmérséklet megszilárdulásához, ami azt jelenti, hogy a talajviszonyok valószínűleg úgy lesznek beállítva, hogy a december 3-4-i hétvége folyamán és a következő héten Ukrajna-szerte fokozódjon a műveletek üteme. Nem világos, hogy bármelyik fél aktívan tervezi-e vagy készül-e arra, hogy ekkor folytassa a nagyobb támadó vagy ellentámadó műveleteket, de az ilyen műveleteket akadályozó meteorológiai tényezők kezdenek majd feloldódni.

Az orosz tisztviselők folytatják a gyermekek oroszországi deportálására irányuló erőfeszítéseket orvosi rehabilitációs programok és örökbefogadási programok ürügyén. Az Ukrán Ellenállási Központ november 26-án jelentette, hogy az orosz megszálló közigazgatás a Luhanszki Területen 15 000 két és 17 év közötti gyermek orvosi vizsgálatát végezte el, és megállapította, hogy a gyermekek 70%-a (10 500 fő) „speciális orvosi ellátásra” szorul, ami miatt Oroszországba kell szállítani őket „kezelésre.” Az Ellenállási Központ szerint az orosz tisztviselők célja, hogy ezekkel a kényszerű deportálási programokkal Oroszországba csalogassák a gyermekek családjait, hogy a gyermekek kezelését követően átvegyék gyermekeiket, és ekkor az Ellenállási Központ értékelése szerint az orosz tisztviselők megakadályozzák, hogy ezek a családok hazatérjenek Ukrajnába. A Központ jelentése összhangban van az ISW korábbi értékelésével, miszerint az orosz tisztviselők szándékos elnéptelenedési kampányt folytatnak a megszállt ukrán területeken.

Maria Lvova-Belova, a gyermekek jogaiért felelős orosz biztos ezen felül egy részletet tett közzé egy dokumentumfilmből, amely a Mariupolból örökbe fogadott gyermekek történetét mutatja be. Lvova-Belova nagyrészt az élére állt annak az összehangolt orosz erőfeszítésnek, hogy ukrán gyermekeket távolítsanak el ukrán területről és fogadjanak örökbe orosz családokba, ami a genfi egyezmény megsértésének, valamint szándékos etnikai tisztogatási kampánynak minősülhet. Lvova-Belova dokumentumfilmje valószínűleg arra szolgál, hogy legitimitást adjon az ukrán gyermekek orosz családokba történő folyamatos örökbeadásának, ahogyan az orvosi szükségesség álcája is valószínűleg arra szolgál, hogy igazolja az ukrán gyermekek tömeges deportálását orosz területre.

Az orosz tisztviselők talán más párhuzamos katonai struktúrák támogatásával próbálják ellensúlyozni a Wagner-csoport finanszírozójának, Jevgenyij Prigozsinnak a befolyását. Az ukrán hírszerzési főigazgatóság (GUR) november 26-án jelentette, hogy orosz tisztviselők egy Viktor Janukovicshoz kötődő, Kreml-barát üzletembert, Armen Szarkiszjant nevezték ki az oroszok által megszállt ukrajnai területek börtöneinek új adminisztrátorává, és hogy Szarkiszjan ezt a szerepet egy új „katonai magáncég” létrehozására kívánja felhasználni. A GUR arról számolt be, hogy Szarkiszjan az új katonai magáncég létrehozására irányuló törekvését a Wagner-csoport által az Orosz Föderációban foglyok toborzására tett erőfeszítések mintájára alakította ki, és hogy Szamvel Karapetjan orosz-örmény üzletember szponzorálja a törekvést. Karapetjan a Tashir Holding vállalat tulajdonosa, amely régóta az orosz állami tulajdonú Gazprom energiaipari vállalat alvállalkozója. A GUR arról számolt be, hogy Szarkiszjan új katonai magánstruktúra létrehozására tett kísérlete egy ellensúlyt próbál létrehozni Prigozsin de facto monopóliumával szemben az orosz katonai magánvállalatok területén. Valószínű, hogy magas rangú orosz tisztviselők jóváhagyták Szarkiszjan erőfeszítéseit, mivel a katonai magánvállalatok illegálisak Oroszországban.

Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető arról számolt be, hogy november 25-én találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és azt állította, hogy megvitatták a csecsen egységek részvételét az ukrajnai háborúban, valamint csecsen személyzetből álló új orosz katonai és Roszgvargyija-egységek létrehozását. Az ISW korábban már beszámolt arról, hogy Kadirov rendszeresen népszerűsíti a csecsen alapú párhuzamos katonai struktúrák létrehozására irányuló erőfeszítéseit. Az orosz tisztviselők tovább támogathatják Kadirov meglévő párhuzamos katonai struktúráit és Szarkiszjan törekvéseit egy katonai magáncég létrehozására, hogy ellensúlyozzák Prigozsin növekvő befolyását, aki az ISW korábbi értékelése szerint saját párhuzamos katonai struktúráit használja fel arra, hogy központi figurává váljon az orosz háborúpárti ultranacionalista közösségben.

Az orosz erők valószínűleg inert H–55 cirkálórakétákat használnak az ukrán kritikus infrastruktúra elleni tömeges rakétacsapás-kampányukban, ami még inkább rávilágít az orosz hadsereg nagy pontosságú fegyverarzenáljának kimerülésére. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma november 26-án jelentette, hogy Oroszország valószínűleg eltávolítja a nukleáris robbanófejeket az öregedő H–55 rakétákból, és robbanófejek nélkül indítja a rakétákat ukrajnai célpontokra. A brit védelmi minisztérium szerint az orosz hadsereg valószínűleg csaliként indítja az inert rakétákat, hogy elterelje az ukrán légvédelem figyelmét. Ukrán tisztviselők korábban arról számoltak be, hogy október közepe óta az orosz erők széles körben használják a rakétarendszer nem nukleáris változatát, a H–555-öst, hogy csapásokat mérjenek a kritikus ukrán infrastruktúrákra. Az, hogy az orosz hadsereg valószínűleg egy stratégiai fegyverrendszert használ az ukrán légvédelem megtévesztésére, megerősíti az ISW korábbi jelentését, miszerint az orosz hadsereg jelentősen kimerítette a nagy pontosságú rakétákból álló arzenálját. A stratégiai fegyverrendszerek használata az ukrán infrastruktúra elleni hadjárat támogatására azt sugallja, hogy az orosz hadsereg erősen elkötelezett a csapásmérő kampány mellett, és még mindig azt hiszi (tévesen), hogy stratégiai szempontból jelentős hatást tud elérni a hadjárat révén.*

*Megjegyezném, a hír igaz, de jóval régebbi, egyetlen ilyen esetet tapasztaltunk, tehát nem általánosítanék, az pedig, hogy az elmúlt két-három napban ezt felkapta a sajtó, kizárólag egy tévedésnek köszönhető: a brit védelmi minisztérium csak most tette közzé az október 18-án, Kijev fölött lelőtt H–55-ös esetét, és a kedves kollégák nem vették észre, hogy a hír nem friss. De az alapvető tévedést a britek követték el.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az ukrajnai hadműveletek általános üteme a következő hetekben valószínűleg fokozódni fog, ahogy a talaj az egész hadszíntéren megfagy.
      • Az orosz tisztviselők folytatják az ukrán gyermekek Oroszországba való deportálására irányuló törekvéseket.
      • Az orosz tisztviselők talán megpróbálják ellensúlyozni a Wagner finanszírozó Jevgenyij Prigozsin növekvő befolyását más párhuzamos orosz katonai struktúrák támogatásával.
      • Az orosz erők valószínűleg kizárólag nukleáris robbanófejek hordozására tervezett inert H-55 rakétákat használnak az ukrán infrastruktúra elleni hadjárat során, ami rávilágít az orosz hadsereg nagy pontosságú fegyverekből való kimerülésére.
      • Az orosz csapatok folytatták a védelmi műveleteket a folyamatban lévő ukrán ellentámadással szemben a Szvatove-Kreminna vonal mentén.
      • Az orosz hadsereg folytatta a támadó hadműveleteket Bakhmut és Avdiivka irányában.
      • Az orosz haderő folytatta az erődítmények kiépítését a keleti Herszoni Területen.
      • Az orosz taktikai, logisztikai és felszerelési hibák továbbra is csökkentik az orosz csapatok morálját, és bűnbakokat keresnek.

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg november 26-án folytatta a védelmi műveleteket a folyamatban lévő ukrán ellentámadásokkal szemben a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok aktív védelmi műveleteket folytatnak Szvatovétól északnyugatra, Kupjanszk irányába és Kreminnától nyugatra, Liman irányába. Orosz források továbbra is beszéltek a Szvatovétól 15 km-re északnyugatra fekvő Novoszelivszkén belüli marginális orosz előrenyomulásról. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok visszaverték az ukrán támadásokat Kolomicsikha (Szvatovétól 10 km-re nyugatra) és Ploscsanka (Kreminnától 15 km-re északra) ellen. Szerhij Haidai ukrán Luhanszki területi vezető megjegyezte, hogy az ukrán csapatok továbbra is sikeresek Szvatove és Kreminna környékén, részben a térségben működő mozgósított orosz újoncok alacsony minősége és inkoherenciája miatt Haidai arról számolt be, hogy az ukrán csapatok emellett folyamatosan védekeznek a Kreminnától 10 km-re délre fekvő Bilohorivka elleni orosz támadások ellen.

Orosz főerőfeszítés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz egységek november 26-án folytatták a Bakhmut körüli offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut közelében, Bakhmuttól 4 km-re délre Opitnye közelében, valamint Bakhmuttól 18 km-re északkeletre Szoledar, Bakhmutske és Jakovlivka közelében. Egy orosz blogger egy terepellenőrzési térképet tett közzé, amely azt állítja, hogy az orosz alakulatok ellenőrzik Opitnyét, bár az ISW nem figyelt meg olyan vizuális bizonyítékot, amely ezt az állítást alátámasztaná. Orosz és ukrán források továbbra is azt állították, hogy a sáros körülmények lassítják a műveleteket Bakhmut térségében. Egy orosz blogger azt állította, hogy Bakhmut déli peremén folytatódtak a heves harcok az ukrán és orosz egyégek között.

Az orosz hadsereg november 26-án folytatta a támadó hadműveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán alakulatok visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától 23 km-re délnyugatra Pjervomajszke, Krasznohorivka és Nevelszke közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz csapatok Novomikhailivka (Avdiivkától 36 km-re délnyugatra) irányában is folytatták a támadó hadműveleteket. A november 26-án közzétett geolokációs felvételeken az ukrán egységek Novoszelivka Druhától délnyugatra (Avdiivkától 9 km-re északkeletre) előrenyomuló orosz harckocsikra mérnek csapásokat.


Az orosz csapatok november 26-án folytatták a védelmi műveleteket Donyeck nyugati és Zaporizzsja keleti részén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz egységek aktív védelmi műveleteket folytatnak ezeken a területeken. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz alakulatok visszaverték az ukrán ellentámadásokat Donyeck városától 79 km-re délnyugatra, a nyugat-donyecki területen, Mikilszke és Vremivka közelében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok folytatták a rendszeres tüzérségi és légi csapásokat az érintkezési vonal mentén Donyeck és Kelet-Zaporizzsja területén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz hadsereg folytatta az erődítmények kiépítését a keleti Herszoni Területen, és november 26-án rutinszerű tüzérségi tüzet zúdítottak a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partján lévő területekre. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok megerősítik állásaikat egy meg nem nevezett partvonal mentén, valószínűleg a Fekete-tenger partvidékére utalva, és mélységi védelmet készítenek elő. Az oroszok a jelentések szerint rakéta-sorozatvető és S–300 rendszereket helyeznek közelebb Herszon városához, ami arra utal, hogy az elkövetkező napokban növelni szándékoznak a Dnyeper folyótól északra fekvő szárazföldi célpontok elleni rakéta- és légvédelmi rakétacsapások ütemét. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz erők lőtték Herszon várost, Antonivkát, Csornobajivkát és Beriszlavot – mind a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partján.

Az ukrán tüzérség továbbra is támadta az orosz állomány koncentrációit és katonai eszközöket az orosz hátországokban Dél-Ukrajnában. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek csapást mértek egy orosz lőszerraktárra Melitopolban, Zaporizzsjai területen, megsebesítve 50 orosz katonát, valamint két raktárra Vasziljevszkij körzetben, megsebesítve 130 személyt és megsemmisítve nagy mennyiségű felszerelést. Melitopol ukrán polgármestere, Ivan Fedorov arról számolt be, hogy az ukrán erők november 25-én csapást mértek egy orosz lőszerraktárra Melitopol északi külvárosában, Mykhailivkában. Egy orosz blogger azt állította, hogy az ukránok csapást mértek Csaplinkára (40 km-re délre Nova Kakhovkától a T2202 Nova Kakhovka-Armjanszk útvonalon) és Szkadovszkra (R57-T2213 kereszteződés a Herszon város-Szkadovszk útvonalon) Herszon területén.


Az orosz hadsereg november 26-án folytatta a rutinszerű tüzérségi, rakéta- és rakétacsapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz hadsereg csapást mért Dnyipro városára. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz tüzérség lőtte a Kinburn-nyárstól kevesebb mint 5 km-re északra fekvő Ocsakivot. Ukrán tisztségviselők arról számoltak be, hogy oroszok Nikopolt és Marhanecet lőtték a Dnyipropetrovszki területen.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz taktikai, logisztikai és felszerelési hibák továbbra is csökkentik az orosz csapatok morálját, és bűnbakok keresésére ösztönöznek. A Donyecki Népköztársaság (DNK) első információs miniszterhelyettese, Danil Bezsonov november 25-én azt állította, hogy „a katonai hatóságok minden szintjének hibái” kényszerítették Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy elrendelje a népszerűtlen részleges mozgósítást. Bezsonov azt állította, hogy az orosz katonai hatóságok a mozgósított állományra támaszkodnak a hatóságok tervezési hibáinak kijavításában, miközben a mozgósított katonákat rossz körülmények között hagyják. Egy ismert orosz katonai blogger azt a „rendkívül elavult felszerelést”, amellyel a mozgósított katonákat a kosztromai kiképzés során lefényképezték, „lehangolónak” nevezte. Egy másik orosz blogger azon siránkozott, hogy az orosz erők képtelenek az ukrán drónok elleni védekezésre drónellenes rendszerek, hőkamerák, drónok és rádióállomások nélkül. A blogger a gazdag eliteket hibáztatta azért, hogy nem értették meg a drónellenes hadviselés fontosságát. Az ukrán vezérkar november 26-án kijelentette, hogy az orosz hatóságok továbbra is küzdenek a mozgósított katonák logisztikai támogatásával. Az orosz civilek állítólag egyre kevésbé hajlandóak támogatni a hiányt pótló anyaggyűjtési akciókat, bár a mozgósított katonáknak szóló civil gyűjtési akciók folyamatban vannak.


Az orosz információs tér szereplői megosztottak abban a kérdésben, hogy az orosz katonák panaszait a javulás irányába mutató útmutatásként fogadják-e el, vagy pedig elfojtják azokat, mert csökkent az orosz katonai vezetésbe vetett bizalom, ahogy arról az ISW korábban már beszámolt. A Donyecki Népköztársaság (DNK) első információs miniszterhelyettese, Danil Bezsonov vitatta, hogy a mozgósított katonák megérdemlik a megfelelő bánásmódot, felszerelést, fegyvereket és figyelmet, és joguk van panaszkodni a megfelelő felszerelés hiányára november 25-én. Bezsonov kijelentette, hogy a mozgósítottaknak nincs joguk panaszkodni arra, hogy egy katonai toborzóiroda padlóján töltik az éjszakát, vagy a fronton uralkodó kemény körülményekre.

Egy orosz forrás az Ukrajnában harcoló katonák jobb ellátásának támogatásában hasznos forrásként fogalmazta meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök november 25-én létrehozott egy elektronikus állami információs forrást a hadseregnél regisztrált állampolgárokról szóló információk számára. Az adatbázis a tervek szerint április 1-jén kezdi meg működését, a tavaszi sorozással egy időben.

Az orosz hadsereg folyamatos nehézségei a katonák egészségügyi szükségleteinek ellátásában már most is akadályozzák az orosz megszállás alatt álló területeken élő civilek ellátását. Az ukrán vezérkar november 26-án arról számolt be, hogy az orosz erők a Luhanszki Területen jelentős veszteségeket szenvedtek el, és egyre inkább kisajátítják a megszállt területeken lévő polgári kórházakat katonai célokra. A jelentések szerint a Luhanszki Területen élő civilek egyre nehezebben jutnak orvosi ellátáshoz és egyre nehezebben találnak helyet az elhunytaknak a hullaházakban. Az ISW november 25-én beszámolt az orosz erők növekvő egészségügyi ellátási igényének további hatásairól.

A Kreml továbbra is aránytalanul reagál az Oroszország ukrajnai háborújával szembeni korlátozott hazai ellenállásra. Egy neves orosz hírforrás november 25-én arról számolt be, hogy az orosz hatóságok három további rendőrségi ellenőrzési pontot hoztak létre, és csaknem egy tucatnyi rendőrt és a Szövetségi Védelmi Szolgálat (FSO) munkatársát küldték ki a Kreml falain való éjjel-nappali járőrözésre, miután egy ismeretlen személy azt írta a Kreml falára, hogy „nem a háborúra”. Az ilyen mértékű válaszlépés azt jelzi, hogy a Kreml továbbra is aggódik a hazai ellenállás miatt, és elkötelezett a hazai információs tér alakítása és/vagy maga a Kreml biztonsága iránt.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!