Szele Tamás: A Wagner és Afrika

Ez a mai második rész ugyan nem csak egy témával foglalkozik majd, de mégis úgy alakult, hogy ma három olyan hír is érkezett, ami valamiképpen mind ugyanarról szól: a Wagner PMC és Jevgenyij Prigozsin sajátos viszonyáról Afrikához. Valami különös kényszerképzettől hajtva ugyanis azt képzelik, hogy afrikai katonákkal fognak győzni Ukrajnában.

Nem őrültem meg: de Prigozsin valószínűleg megtette. Mikor tizenegy napja a zambiai Lemehani Nirendáról írtam, aki előbb belekényszerült a Wagner-csoportba (jégre vihették dörzsölt csibészek, és börtönbe került kábítószer-ügy miatt, különben nukleáris fizikát hallgatott a moszkvai egyetemek egyikén), aztán el is esett Ukrajnában, naiv módon azt hittem, egy ritka, kirívó esetet látok, a háború keserű tréfáját, a sors gonosz iróniáját: hiszen Lemehani Nirendának semmi, de semmi köze nem volt ehhez a háborúhoz, mégis belehalt. Hát ma kiderült, hogy az ő esete nem kivételes, hanem lassan már rendszeres!

Először is, megszólalt az ügyben maga Prigozsin is, aki egész patetikus kiseposzra való hazugságot rögtönzött az elhunytról. A Novaja Gazeta Evropa szerint:

A Wagner PMC alapítója, Jevgenyij Prigozsin megerősítette az Ukrajnában elhunyt zambiai állampolgár Lemehani Nirenda toborzásáról szóló információkat. Erről a Concord sajtószolgálata számolt be.

Prigozsin azt mondta, hogy emlékszik Nirendára. „A Tveri régióban beszélgettem vele, és feltettem neki egy kérdést: Miért van szükséged erre a háborúra? Pár év múlva szabadulsz, hamarosan otthon leszel, és láthatod a rokonaidat. Miért mész? Elvégre elég nagy az esélye annak, hogy meghalunk” – mondta a PMC alapítója.

Ti, oroszok, hosszú évek óta segítetek nekünk, afrikaiaknak függetlenségünk kivívásában. Amikor bajban voltunk, segítettél nekünk, és most is így teszel. A Wagner PMC afrikaiak ezreit menti meg, és ha háborúba megyek veletek, valószínűleg ez a legkevesebb, amit tehetek, hogy kifizessem az adósságunkat. És ha életben maradok, megtanulok harcolni a hazámért. És még valami: megtiszteltetés ez számomra. A Wagnerről csak hallomásból tudok, de most egy lehetek közületek” – idézte fel Nirenda válaszát Prigozsin.

Azt is bizonygatja, hogy a zambiai „az elsők között lépett be szeptember 22-én az ellenség lövészárkaiba”, és hősként halt meg.”




Holnapután kiskedden, pont akkor hiszem el, uram. Nirenda nem rögtönzött ilyen fellengzős szónoklatokat, Nirenda szabadulni akart a pokoli orosz börtönből, ahol afrikaiként valószínűleg rengeteg bántalmazásban lehetett része. Csak épp belehalt.

És az esete nem egyedi. A The Daily Beast jelenti:

Orosz egyetemi tisztviselők könyörtelen nyomásgyakorlással kényszerítik a külföldi diákokat, hogy csatlakozzanak a háborúhoz, beleértve az ösztöndíjak megszüntetésével és a tandíj emelésével való fenyegetést.

Orosz tisztviselők az ukrán határhoz közeli Rosztov-na-Donu városában található Déli Szövetségi Egyetem (SFedU) orosz tisztviselői nyomást gyakoroltak az intézmény afrikai diákjaira, hogy csatlakozzanak Vlagyimir Putyin erőihez az ukrajnai Donbássz régióban folyó harcokban – mondta el a The Daily Beastnek az SFedU három diákja.

A diákok szerint az elmúlt három hónapban az SFedU tisztviselői megpróbálták rávenni őket, hogy fogadják el az orosz hadsereg vagy a hírhedt Wagner-csoport ajánlatát, azt állítva, hogy mindkettő hajlandó akár 3000, illetve 5000 dollárt fizetni azoknak a külföldieknek, akik hajlandóak háborúzni Ukrajnában. A diákok elmondták, hogy egyes iskolai tisztviselők figyelmeztették őket, hogy az orosz kormány megtagadhat tőlük bizonyos kiváltságokat, megemelhetik a tandíjukat és egyes nemzetközi diákösztöndíjakat is törölhetnek, ha nem fogadják el az ajánlatot.

Nem csak az SFedU tisztviselői próbálják rábeszélni az afrikai diákokat, hogy menjenek háborúba, az intézmény egy másik nigériai diákja szerint, aki szerint a Rosztov-na-Donuban lévő orosz biztonsági alakulatok személyzete már megpróbálta rábeszélni az afrikai diákokat, hogy harcoljanak Ukrajnában.

Ha nem a rendőrség sétál oda az afrikai diákokhoz egy parkban, akkor katonák közelítenek meg minket az utcán, hogy meggyőzzenek minket arról, hogy harcoljunk Ukrajnában” – mondta a másik nigériai diák a The Daily Beastnek. „Meglepő volt hallani, hogy a biztonsági tisztek azt mondták nekünk, hogy választhatunk, hogy az orosz hadsereghez vagy egy katonai magáncéghez csatlakozunk”.

A The Daily Beastnek nyilatkozó nigériai diákok elmondták, hogy nem áll szándékukban Ukrajnában harcolni, de elmondásuk szerint ismernek néhány pénzszűkében lévő afrikai diákot, akik azt mondják, hogy fontolgatják az ajánlatot, mivel sok afrikai diák továbbra is anyagi nehézségekkel küzd, miután kormányaik nem képesek kifizetni a havi ösztöndíjakat.”




Ilyen nincs. Ez valami kényszerképzet, honnan veszik, hogy speciel afrikaiakra van szükségük? Aki azt hinné, hogy ezt már nem lehet fokozni, nagyon téved. Most tessék bekötni magukat, rázós rész következik: a mai The Insider vezető híre, miszerint:

A Wagner PMC megkezdi a foglyok toborzását a közép-afrikai börtönökben”

Jól olvasták. Foglyokat toboroznak, a közép-afrikai börtönökben. Méghozzá nem is akárkiket. A wagneristák több tucatnyi lázadót toboroztak, akiket korábban őrizetbe vettek, többek között nők és gyermekek meggyilkolása és megerőszakolása miatt. A tisztek szerint az újoncok közül sokan terroristák, akik a polgárháború idején körülbelül egy évtizeden át uralták a Közép-afrikai Köztársaság nagy részét, erőszakot és megfélemlítést alkalmazva a civilekkel szemben.

Ezt két katonai tisztviselőtől tudni, akik a Banguiban lévő parancsnokságon dolgoznak, és elmondták:

A Wagner PMC októberben kezdte meg a foglyok toborzását. Senki sem állíthatja meg őket, mert a kormány felhatalmazást adott nekik, hogy úgy cselekedjenek, ahogy akarnak. Azt mondták a wagneristák, hogy sürgősen szükségük van emberekre Maliban és Ukrajnában.Azt hiszem, több mint 20 embert engedtünk szabadon, akiket nagyon súlyos bűncselekmények miatt tartottunk fogva.”

Egyáltalán, lehetséges ez az orosz jog alapján? Már igen, ugyanis Putyin nemrég aláírta azt a törvényt, ami lehetővé teszi külföldi állampolgárok alkalmazását az orosz fegyveres erőknél. Azt ellenben még nem írta alá, ami legalizálná a Wagner működését, de szerintem csak idő kérdése.

Hát, szépen állunk. Az antikolonializmusról szónokló Oroszország „gyarmati alakulatokat” szervez, ami azt jelenti, hogy lesznek neki gyarmatai is nemsokára, legfeljebb másképp fogja majd hívni őket.

De a Wagner nem lehet rajtuk az Idegenlégió.

Oda ugyanis már jó ideje nem vesznek fel büntetett előéletűeket.

Ennyi lett a mai második rész, holnap folytatódik a krónika.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!