Szele Tamás: Lövészárokharc és vérszivattyú

Bakhmut környékén teljes a zűrzavar, minden forrás mást mond, szinte lehetetlen megállapítani ebben a hírkáoszban, mi a helyzet – az oroszok talán, de csak talán minimális előnyre tettek szert, de olyan áldozatok árán, amelyek kétségessé teszik Bakhmut bekerítésének sikerét. A területen első világháborús típusú lövészárokharc látszik kialakulni, aminek rengeteg áldozata lesz.

Szvatove és Kreminna környékén is komoly ütközetek dúlnak, bár ott viszont az ukránok vannak offenzívában, szóval semmi sem dőlt még el attól, hogy eljött a tél, pedig sokan jósolták, hogy az majd elhozza a fegyverszünetet. Ellenkezőleg, véres harcokat hozott. Mindeközben az oroszok lopják a megszállt területekről az elítélteket, rabokat, orosz büntetés-végrehajtási intézetekbe szállítják őket, egyelőre megállapíthatatlan céllal: az ember azt hinné, ha valamiből, hát bűnözőből nem szorul Oroszország behozatalra, de ahogy a helyzet kinéz, lehet, hogy már a csibészekből is kezdenek kifogyni.

Lássuk egyelőre a híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz hadsereg november 29-én csekély előnyre tett szert Bakhmut környékén, de a csapatok valószínűleg nem haladtak előre olyan ütemben, mint ahogy azt orosz források állították. A geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz egységek csekély mértékben előrenyomultak Bakhmut délkeleti részén, de az ISW továbbra sem tudja megerősíteni a november 27-e óta Bakhmut környékén elért állítólagos előnyök többségét. Néhány orosz katonai blogger megalapozatlanul állította, hogy az orosz erők áttörték az ukrán védelmi vonalat Bakhmut déli részén, a T0513-as országút mentén, hogy a Csasziv Jar felé nyomuljanak, ami elvágná a Bakhmut felé vezető két megmaradt ukrán szárazföldi kommunikációs vonal egyikét, de ezek az állítások valószínűleg egy folyamatos orosz információs művelet részei, és az ISW korábbi értékelése szerint elhamarkodottak. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy a Bakhmut körüli orosz alakulatok állapota miatt nem valószínű, hogy Bakhmutot hamarosan fenyegetné a közvetlen bekerítés veszélye.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma november 29-én jelentette, hogy az orosz haderő az elmúlt három hónapban valószínűleg leállította a taktikai zászlóalj-csoportok (BTG-k) bevetését. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint a BTG-k viszonylag alacsony gyalogsági részaránya, a tüzérség decentralizált elosztása és a BTG-k döntéshozatali függetlenségének korlátozott volta akadályozta a BTG-k sikerét Ukrajnában. Az ISW április elejétől kezdve úgy értékelte, hogy az orosz BTG-k különböző sikertelen vagy tetőzött orosz offenzívák során – beleértve a Kijev, Mariupol, Szeverodonyeck és Liszicsanszk elleni támadásokat – leromlottak, és a későbbiekben kudarcot vallottak azok az erőfeszítések, amelyek a BTG-k újjáalakítására irányultak, hogy helyreállítsák harci erejüket. Az orosz hadsereg erők azóta valószínűleg a megmaradt harci erejét és az új személyzetet, beleértve a mozgósított személyzetet is, rosszul kiképzett, felszerelt és szervezett ad hoc struktúrákba szervezte, alacsony morállal és fegyelemmel. A BTG-k felépítése és az a mód, ahogyan az orosz hadsereg a doktrinális zászlóaljak, ezredek és dandárok feloszlatásával kialakította őket, valószínűleg megfosztotta az oroszokat attól a képességtől, hogy visszatérjenek a doktrinális szervezetekhez, ahogyan az ISW korábban értékelte, így az oroszoknak most a mozgósított személyzettel rendelkező ad hoc struktúrákra kell támaszkodniuk.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz hadsereg november 29-én marginális előnyökre tett szert Bakhmut környékén, de az orosz csapatok továbbra sem valószínű, hogy olyan ütemben haladtak előre, ahogy azt orosz források állították.
      • Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy az orosz erők az elmúlt három hónapban valószínűleg leállították a zászlóalj-taktikai csoportok (BTG-k) telepítését, ami alátámasztja az ISW korábbi értékeléseit.
      • Az orosz haderő továbbra is védekezett az ukrán ellentámadó műveletek ellen Szvatove környékén, miközben az ukrán egységek folytatták az ellentámadó műveleteket Szvatove és Kreminna környékén.
      • Az orosz hadsereg Kreminnától nyugatra folytatta a korlátozott támadásokat, hogy visszaszerezze elvesztett pozícióit.
      • Az orosz csapatok támadásokat hajtottak végre Sziverszk és Avdiivka közelében, valamint a Donyecki Terület nyugati részén.
      • Az orosz hadsereg folytatta a védelmi pozíciók megerősítését a keleti Herszoni Területen, miközben az ukrán haderő folytatta az orosz erőkoncentrációk elleni támadásokat Dél-Ukrajnában.
      • Az orosz hadsereg továbbra is küzd az elavult felszereléssel és a hazai személyzeti hiányosságokkal a mozgósítás valószínűsíthető második hullámára utaló hivatalos intézkedések közepette.
      • Egy független vizsgálat megállapította, hogy Oroszország több ezer ukrán foglyot szállíthatott a megszállt Ukrajnában lévő büntetőtelepekről Oroszországba a Herszoni Terület nyugati partjáról való kivonulást követően.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv megye – Nyugat-Luhanszk megye):

Az orosz hadsereg november 29-én Szvatovétól északnyugatra folytatta az ukrán ellentámadó hadműveletekkel szembeni védekezési erőfeszítéseket. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz egységek folytatták a szokásos védelmi műveleteket a Harkivi Területen lévő Kupjanszk irányában. Oleh Synehubov, a Harkivi Terület vezetője felerősítette azokat a jelentéseket, amelyek szerint az orosz egységek folyamatos tüzérségi támadásokat folytatnak az ukrán állások ellen Kupjanszkban, de kijelentette, hogy az ukrán alakulatok tartják a vonalat és visszaverik az orosz csapatokat. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők visszavertek egy ukrán támadást Ivanivkában (Kupjanszktól 22 km-re délkeletre), és hogy az orosz egységek csapást mértek Petropavlivka (Kupjanszktól 7 km-re keletre) és Beresztove (Kupjanszktól 26 km-re délkeletre) ukrán ellenőrző pontokra.

Ukrajna november 29-én folytatta az ellentámadást Szvatove és Kreminna irányában. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán tüzérségi erők csapást mértek a Luhanszki Területen lévő Szvatove városában lévő orosz koncentrációs körzetre, amely Szerhij Hajdaj luhanszki területi vezető állítása szerint egy felvonulási pont és lőszerraktár volt. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) oroszországi nagykövete, Rodion Mirosnyik azt állította, hogy az ukrán csapatok tömeges bombázást folytattak Szvatove városában, és sikertelenül próbáltak áttörni az orosz védelmi vonalakon a Szvatove-Kreminna országútra. Mirosnyik emellett azt állította, hogy az ukrán alakulatok megkísérelték az orosz védelmi rendszer szondázását a Szvatovétól 13 km-re északnyugatra fekvő Kuzemivkában. Orosz források továbbra is azt állították, hogy az orosz egységek visszaverték az ukrán támadásokat ezen a területen. Egy orosz forrás azt állította, hogy Ukrajna a Harkivi Területen erőket halmoz fel, hogy esetleg folytassa a Szvatove és Sztarobilszk elleni offenzívát. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Novoszelivszke közelében (Szvatovétól 14 km-re északnyugatra), míg orosz források azt állították, hogy az oroszok elfoglalták Novoszelivszkét. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz alakulatok támadó hadműveleteket kezdtek a Szvatove-Kreminna vonalon, és feltételezte, hogy a műveletek az elkövetkező napokban fokozódni fognak, ahogy az időjárás javul. Az ukrán csapatok emellett továbbra is célba veszik az orosz hátországot Luhanszk megyében a kritikus földi kommunikációs vonalak (GLOC) mentén, és csapást mértek egy koncentrációs területre Luhutinyéban, Luhanszk városától délnyugatra, a H21-es út mentén.

Az orosz haderő november 29-én Kreminnától nyugatra folytatta a korlátozott támadásokat az elveszített pozíciók visszaszerzése érdekében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok folytatták a szokásos támadó műveleteket Liman irányában, és az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek meghiúsítottak egy ukrán támadást Cservonopopivka felé (Kreminnától 6 km-re északnyugatra) Az ukrán vezérkar azt is közölte, hogy az orosz csapatok folytatták a Kreminnától 10 km-re délre fekvő Bilohorivka megtámadására irányuló erőfeszítéseket.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Az orosz hadsereg továbbra is korlátozott előnyökre tett szert Bakhmut környékén, miközben november 29-én súlyos harcokról érkeztek jelentések a térségből. A november 29-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz egységek Bakhmut délkeleti külterületén nyomultak előre. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán erők visszaverték a támadásokat Bakhmut északkeleti részén, Bakhmutszke közelében, a T1302-es autópálya mentén és Szoledar közelében. A Donyecki Népköztársaság (DNK) tisztviselői azt állították, hogy az orosz egységek november 29-én elfoglalták Ozarjanivkát (Bakhmuttól 15 km-re délnyugatra) és Andriivkát (Bakhmuttól 10 km-re délnyugatra). Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszaverték a támadásokat Bakhmut északkeleti részén, Bakhmut közelében, a T1302-es autópálya mentén és Szoledar közelében. Orosz katonai bloggerek megismételték azokat az állításokat, hogy az orosz erők Bakhmttól délnyugatra nyomultak előre, elfoglalták Andriivkát, Ozarjanivkát és Zelenopillját (13km Bakhmuttól délre), és hogy a Wagner-erők elfoglalták Kurdjumivkát (13km Bakhmuttól délnyugatra). Különböző orosz források azt is állították, hogy az orosz csapatok november 29-én ellenőrzésük alá vonták a Sziverszkij-Donyec-Donyec-Donbássz csatornát (Bakhmuttól 13 km-re délnyugatra), amely közvetlenül befolyásolja Horlivka és Jaszinuvata vízellátását. Orosz bloggerek olyan meg nem erősített állításokat is terjesztettek, hogy az oroszok áttörték az ukrán vonalat a T0513-as autópálya Csasziv Jar felé vezető szakaszánál – amely az ukrán GLOC része -, ami az ISW értékelése szerint valószínűtlen. Egy orosz blogger azt is állította, hogy az orosz erők előrehaladást értek el Opitnyénél (4 km-re délre Bakhmuttól) és november 29-én szárazföldi támadást kezdtek Kliscsijivka (7 km-re délnyugatra Bakhmuttól) ellen. Pavlo Kirilenko ukrán donyecki területi vezető arról számolt be, hogy az orosz egységek Csasziv Jar, Paraszkoviivka, Jakovlivka és a Szvitlodarszki járás Majorszka állomása közelében csapást mértek november 28-ra és 29-re virradó éjszaka. Orosz bloggerek azt állították, hogy az orosz előrenyomulás Bakhmut déli részén közelebb vitte az orosz csapatokat Bakhmut operatív bekerítéséhez és egy további offenzívához Toretszk irányába. Egy orosz blogger ezt a Bakhmut körüli operatív offenzívát idő előtt az első győzelemnek nevezte Szeverodonyeck és Liszicsanszk elfoglalása óta; azonban nincs bizonyíték arra, hogy az orosz egységek jelenleg fenyegetik a Bakhmutba vezető kulcsfontosságú ukrán logisztikai vonalakat, és az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy Bakhmutot jelenleg nem fenyegeti orosz bekerítés.

Az orosz hadsereg november 29-én fokozta a támadó műveleteket Bakhmut északkeleti részén, Sziverszk és Szoledar környékén, valószínűleg megpróbálták kihasználni a Bakhmut körüli állítólagos orosz sikerekből megnövekedett morált. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán egységek visszaverték a támadásokat Szerebrjanka, Verhokamjanszke, Beresztove, Bilohorivka és Jakolivka közelében, amelyek mindegyike 35 km-en belül van Bakhmuttól északkeletre. Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok a T1302-es út mentén, Bilohorivka és Jakolivka közelében támadó hadműveleteket folytatnak a heves ellenállás dacára is. Egyes orosz források azt állították, hogy az ukránok súlyos veszteségeket szenvedtek, és hogy az orosz erők elfoglalták Spirnét és Verhnokamjanszkén keresztül Sziverszk felé nyomultak előre, de Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója cáfolta ezt az állítást, és kijelentette, hogy Spirnénél folynak a harcok. Prominens orosz bloggerek azt állították, hogy Szoledar közelében nem történt jelentős változás a terep ellenőrzésében.

Orosz források súlyos ukrán áldozatokkal és kisebb hadműveleti sikerekkel büszkélkedtek Avdiivka és Marinka környékén november 29-én. Egy prominens orosz blogger azt állította, hogy az oroszok Marinka több mint kétharmadát ellenőrzik, és azzal dicsekedett, hogy az orosz erők nyolc év óta először érnek el sikereket ezen a területen. Egy másik orosz blogger azonban elismerte, hogy az orosz előrenyomulás üteme lassú ezen a területen. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Pjervomajszke, Nevelszke és Krasznohorivka közelében. Az orosz tüzérség november 29-én folytatta a rutinszerű csapásokat az érintkezési vonal mentén Kelet-Ukrajnában.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz haderő folytatta védelmi pozícióinak megerősítését a keleti Herszoni Területen, és november 29-én rutinszerű bombázást folytattak a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partján. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz egységek növelték adminisztratív rendfenntartó jelenlétüket a megszállt Herszoni Területen, és tervezik a Roszgvargyija (orosz nemzeti gárda) elemeinek a területre történő telepítését. Amint arról az ISW korábban már beszámolt, a Roszgvargyija elemeinek a hátország rendfenntartására történő alkalmazása azt jelenti, hogy ezek az egységek nem állnak rendelkezésre a fronton folyó harci műveletek végrehajtására vagy a meglévő védelem megerősítésére. Az ilyen Roszgvargyija-egységek végül megerősíthetik az orosz védelmi képességeket az egész megszállt Herszoni Területen, ami alátámasztja az ISW közelmúltbeli értékelését, miszerint az orosz erők komolyan veszik egy esetleges jövőbeli ukrán ellentámadás fenyegetését. A geolokációs műholdképek azt mutatják, hogy az orosz csapatok november 15. és november 28. között kiépítették a meglévő védelmi erődítményeket az E58/M14 Herszon város-Melitopol autópálya mentén és arra merőlegesen Fedorivka, Volinszke és Sztyepne közelében, a Herszoni Területen. Az orosz tüzérség folytatta a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partján lévő területek bombázását, beleértve Herszon várost, Csornobajivkát, Antonivkát és Beriszlavot.


Az ukrán tüzérség továbbra is támadta az oroszok koncentrációit és katonai eszközöket Dél-Ukrajnában. Az ukrán vezérkar november 27-én ukrán csapásokról számolt be négy orosz erőkoncentráció ellen, köztük Polohi, Tokmak és a Zaporizzsjai Területen fekvő Basan ellen (mind a T0401-es autópálya mentén), 470 főnyi személyi állomány, 50 darab katonai jármű és meg nem határozott mennyiségű lőszer megsemmisítésével. Ukrán források november 29-én robbanásokról számoltak be a Herszoni Területen lévő Szkadovszkban, Henicseszkben és Novoolekszijivkában, november 29-én, amelyek valószínűleg ukrán csapásokból eredtek. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz légvédelem lelőtt két ukrán Uragan rakétát Nova Kakhovka közelében.

Az orosz hadsereg november 29-én folytatta a rutinszerű ágyúzást Huljajpolétól nyugatra és Dnyipropetrovszk megyében. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz tüzérség az éjszaka folyamán csapást mért Dnyipro városára és Szinelnukovéra (Dnyipro várostól 40 méterre délkeletre). Az orosz egységek bombázták Nikopolt és Marhanecet a Dnyipropetrovszki területen. Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint az orosz csapatok csapást mértek egy ukrán lőszerraktárra a Zaporizzsjai területen lévő Bilohirja közelében, Orikhivtól 14 km-re délkeletre.

Az orosz mozgósítás hírei:

Egy prominens orosz katonai blogger azt állította, hogy az orosz hadseregnek II. világháborús tüzérséget és olcsó, gyengébb minőségű katonai felszereléseket kellene felhasználnia az orosz katonák ellátásával kapcsolatos kihívások megoldására. Az ISW kiterjedten beszámolt a mozgósítottak ellátásával kapcsolatos orosz nehézségekről, valamint az orosz felszereléshiányról. A blogger azt állította, hogy mind Oroszország, mind a NATO-államok fegyverhiánnyal küzdenek, és olcsó, egyszerű és régi, alacsonyabb minőségűnek vélt felszerelést mutatott be, hogy „gyorsan és olcsón el lehessen látni a csapatokat”.


Orosz forrásokból származó jelentések szerint Oroszország megpróbálhatja a börtönmunkát, a túlórákat és a gyermekmunkát felhasználni az orosz hadiipari komplexum újraélesztésére és az általános munkaerőhiány pótlására. A Meduza orosz ellenzéki médiaforrás november 29-én arról számolt be, hogy 250 elítélt a Szverdlovszki Területről kényszermunkát fog végezni egy orosz harckocsikat és páncélozott járműveket építő üzemben. A Meduza külön arról számolt be, hogy az üzem alkalmazottai hétköznap négy plusz órát dolgoznak, hétvégén pedig plusz műszakba váltanak. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Foglalkoztatási Adminisztrációs Tanács tagja november 29-én Maria Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztos felszólalását idézte, miszerint az orosz Állami Duma meg fogja fontolni az orosz munka törvénykönyvét módosító törvényjavaslatot, amely egyszerűsítené a 18 év alattiak munkavállalási eljárását. Az orosz képviselők azt remélhetik, hogy az ilyen intézkedések csökkentik a súlyos orosz munkaerőhiányt, amelyet súlyosbít a mozgósítás, és amelyről az ISW korábban már beszámolt.

Az orosz hírforrások továbbra is olyan hivatalos intézkedésekről számolnak be, amelyek egy valószínű második mozgósítási hullámra utalnak, amelyre az orosz katonai rendszer rendkívül felkészületlen. Egy orosz forrás november 27-én azt állította, hogy a Kirov város (Kirovi Terület) katonai nyilvántartási és sorozási hivatala idézéseket adott ki egy meg nem nevezett helyi vállalkozás alkalmazottai számára, hogy „tisztázzák a katonai igazolványokat” 2023 kezdete előtt. Egy másik orosz forrás november 28-án azt állította, hogy az orosz katonai nyilvántartási és sorozási hivatalok elkezdték megtiltani az adatok tisztázására beidézett férfiaknak, hogy elhagyják az országot. Egy nyílt forrású hírszerzési aggregátor a Twitteren november 28-án egy állítólagos orosz jelentést tett közzé, amely szerint a 3. hadtestben hiány van szakasz- és századszintű tisztekből. Az orosz haderőfejlesztő struktúrák még nem heverték ki a legutóbbi mozgósítást, és az orosz katonai-ipari komplexum továbbra is feszült, így az orosz haderőfejlesztő infrastruktúra valószínűleg nem lesz képes ilyen gyorsan befogadni egy újabb mozgósítási hullámot.


Az orosz állam továbbra is küzd a mozgósított katonák és családjaik olyan szintű kompenzálásáért, amelyet a lakosok megfelelőnek tartanak. Egy orosz hírforrás november 28-án közölte, hogy a Novoszibirszki Terület regionális kormányához több mint 100 panasz érkezett a mozgósított katonák családjaitól. A panaszok közül 52 arra vonatkozott, hogy az orosz hatóságok nem nyújtottak megfelelő kompenzációt a szén és tűzifa vásárlására, valamint a gyermekek szanatóriumi kezeléséhez szükséges utalványok kiosztása is elmaradt.

Bizonyos orosz társadalmi szereplők kihívást jelentenek a katonai és logisztikai hiányosságok kezelésének átható orosz intézményi mulasztásai ellen. Egy prominens orosz blogger megerősítette a Roman Juneman független, nacionalista orosz politikustól hallható, az orosz katonai vezetést és az ukrajnai háború alakítását illető éles kritikát. Juneman azt állította, hogy több százezer mozgósított katona okostelefonokkal közvetlenül aláásta az állami narratívákat, miszerint a szervezési és tervezési problémákról szóló jelentések rágalmak vagy hamisított állítások. Juneman úgy érvelt, hogy a „szervezeti katasztrófa” és a „katonai vezetés teljes impotenciája” megakadályozza Oroszországot abban, hogy elérje céljait Ukrajnában. Juneman kijelentette, hogy lehetetlen megreformálni az orosz katonai apparátust, mert a valódi reformhoz a jelenlegi vertikális hatalmi struktúrával ellentétes lépésekre van szükség: objektív tájékoztatásra és visszacsatolásra, a korrupció megszüntetésére és decentralizációra. Ez a nézet a nagy orosz vita egyik oldalát képviseli, azzal kapcsolatban, hogy el kell-e fojtani a rendszerszintű orosz katonai kudarcokról szóló jelentéseket, vagy a megoldások reményében foglalkozni kell a kihívásokkal, amiről az ISW korábban már beszámolt.

A moszkvai területen lévő Szerpuhovból november 23-án mozgósított személyzet hangos panaszai táplálták a vitát az orosz katonai logisztikával és a Kreml információs terének kezelésével kapcsolatban. Egy független orosz hírportál november 29-én arról számolt be, hogy a mozgósított katonák hozzátartozói már meg nem határozott számú napja nem kaptak semmiféle kommunikációt a szerpuhovi katonáktól, ami eltér a kommunikációs szokásoktól. A hírportál a Luhanszki Területen lévő Baranikivkában lévő frontvonalakat jelülte meg a mozgósított katonák utolsó megerősített tartózkodási helyeként.


A megszállt területek hírei:

Alekszej Navalnij „Sziréna” nevű csoportja által végzett független vizsgálat megállapította, hogy Oroszország több ezer ukrán foglyot szállíthatott Oroszországba a megszállt Ukrajna büntetőtelepeiről a Herszon terület nyugati partjáról való kivonulást követően. A vizsgálat az „Oroszország a rácsok mögött” jogvédő szervezet, a „Gulagu.net” emberjogi szervezet adataira és az ukrán foglyok családjaival készített interjúkra támaszkodik, és megállapítja, hogy az orosz hatóságok májusban kezdték meg a foglyok szállítását a Herszoni és a Mikolajivi Területről a Sztara Zburivkában (Herszon városától délre) lévő IK–7 büntetőtelepre. A vizsgálat szerint az orosz tisztviselők két héttel az oroszok nyugati partvidéki Herszon területről való kivonulása előtt kezdték meg körülbelül 2500 fogoly átszállítását a Krasznodari és a Volgográdi Terület büntetőtelepeire. Más független vizsgálatok megállapították, hogy az orosz tisztviselők november eleje óta tömegesen szállítottak ukrán foglyokat orosz régiókba. Az orosz tisztviselők valószínűleg azért hoznak intézkedéseket a foglyok áthelyezésére, hogy felszabadítsák a börtönök infrastruktúráját a megszállt területeken, akár azért, hogy a zárkákat katonai bázisként használják a személyzet és a felszerelés tárolására, akár azért, hogy helyet szabadítsanak fel ukrán állampolgárok fogva tartására, mivel a bűnüldözési szigorítások az egész megszállt területeken folytatódnak.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!