Szele Tamás: Háborús hírbazár

Ma megint vegyesbolt-napot tartunk ebben a második részben, kirakodó vásárt, száz forintos (most már egy eurós) boltot, lesz ma ebben a hírbazárban ezer apró cikk, amit összehordott a nap és valahogy mind a háborúval kapcsolatos. Még fontos is lesz közötte, azt veszem legelőre.

Az tényleg fontos ugyanis, hogy ukrán zászló lobog a Dnyeper bal (keleti) partján. A Carlson önkéntes légi felderítő egység tűzte ki és tett közzé róla videót. Mint írják:

Az első ukrán zászló a Dnyeper bal partján. Ezt a zászlót a „Carlson” különleges egység harcosai húzták fel. Most már van hídfőállásunk a Herszon régió bal partjának visszafoglalására! A művelet sikeresen végződött, mindez a srácok precíz koordinációjának és támadó készségének köszönhető.”

https://www.youtube.com/watch?v=sNfEx-HaSm0&t=2s

November 9-én Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Szergej Szurovikin, az ukrajnai orosz hadseregcsoport parancsnoka elrendelte a csapatok visszavonását a Dnyeper mögé. November 11-én az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy visszaszerezte az ellenőrzést Herszon felett. Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy a Dnyeper jobb partján egyetlen katonai felszerelés és fegyver sem maradt:



Minden személyi állományt, fegyvert és katonai felszerelést a bal partra vontak vissza. Összesen több mint 30 000 orosz katonát, mintegy ötezer fegyvert és katonai felszerelést, valamint anyagi javakat vontak ki. Az összes javításra szoruló orosz haditechnikai eszközt is kivonták a Dnyeper bal partjára. Az orosz egységek hatékony irányításának és összehangolt fellépésének eredményeként a jobb parton egyetlen katonai felszerelés vagy fegyverzet sem maradt. Az összes orosz katonát a Dnyeper bal partjára szállították.”

Az interneten közzétett videók azonban ennek az ellenkezőjét mutatják. Már november 10-én, az AFU Herszonba való bevonulása előtt megjelentek felvételek zsákmányolt orosz felszerelésekről. Novemberben olyan videók jelentek meg, amelyeken orosz katonák saját tankjaikat robbantották fel Herszon régióban, miután visszavonultak a régióközpontból.

Nos, ha ez valóban azt jelenti, hogy a Dnyeper bal partján ukrán hídfőállás létesült, akkor kezdhetnek csomagolni a Herszoni Terület még megszállt részén is az orosz csapatok. Különös ez a mai nap, nagyon különös… reggel még félő volt hogy elmarad a zaporizzsjai offenzíva az atomerőmű átadása és az emiatt létrehozandó demilitarizált övezet miatt, este meg már kitűzik az ukrán lobogót ott is, ahová el sem juthattak volna. De menjünk tovább.

Nem csak Putyint veszélyes kritizálni manapság, hanem Kadirovot is. Az ellenzéki csecsen blogger, Tumso Abdurakhmanov, aki többször bírálta Ramzan Kadirov csecsen vezetőt és a hatóságokat, nem kommunikál többé Svédországból, ahol 2021-ben politikai menedékjogot kapott. Emberi jogi aktivisták és újságírók már harmadik napja nem tudnak kapcsolatba lépni vele, miközben a Telegram-csatornák a blogger meggyilkolásáról szóló információkat terjesztik. A médiajelentések felhívták az Ügynökség figyelmét a kiadványokra.

Abdurakhmanov meggyilkolásáról először az Ichkeria: Hősök, ellenségek és árulók című távirati csatornán jelentek meg hírek december elsején.

A csatorna szerzői leszögezték, hogy az információkat továbbító források nem hivatalosak, és hitelességük alacsony szintű. A kiadvány azt is közölte, hogy Abdurakhmanov szomszédja hallotta a lövéseket, és az Instagram-oldalán számolt be róla. Ugyanezen a napon a Kavkaz Front oroszbarát Telegram-csatornán megjelent egy videó, amelyen egy lőtt sebekkel kórházba szállított férfi látható. A videó alatti felirat szerint Abdurakhmanovot megölték. A Kreml-barát Rybar távirati csatorna szerint Abdurakhmanovot „úgy tűnik, hogy megölték”.

A VAYFOND csecsen emberi jogi szervezet szerint Mokhmad Abdurakhmanov, aki Tumso testvére, szintén elvesztette a kapcsolatot a szervezettel. A csatornának azonban nincs információja a blogger meggyilkolásáról. Shamil Albakov, az Európai Csecsenek Gyűlésének szóvivője a Caucasian Knotnak elmondta, hogy Abdurakhmanov szomszédságában élő férfi megölése lehetséges, de ezt az információt sem erősítették meg.

Abdurakhmanov tavaly decemberben azt állította, hogy kilenc rokonát elrabolták Csecsenföldön. Ezt megelőzően, szeptemberben mintegy 30 fegyveres férfi kereste fel Abdurakhmanov családját, és azzal fenyegetőzött, hogy „vérbosszút” hirdet rájuk, ha a blogger nem hagy fel a köztársasági hatóságok bírálatával. Már 2020 februárjában is merényletet követtek el ellene egy svédországi lakásán elkövetett támadás során, de Abdurakhmanovnak sikerült lefegyvereznie támadóját és kihívnia a rendőrséget. Az ügyész a meghallgatáson elmondta, hogy a gyanú szerint a támadók kapcsolatban álltak a csecsen vezetéssel. Az ellenzéki vezető a 2010-es évek közepén hagyta el Oroszországot a Kadirov rokonaival való konfliktus miatt, és 2021-ben politikai menedékjogot kapott Svédországban.

Az elmúlt néhány évben Kadirov több kritikusát ölték meg merényletekben európai országokban, köztük Mamikhan Umarov bloggert, Mansur Sztarij (Imran Alijev) és Zelimkhan Hangosvili egykori szakaszvezetőt, akinek meggyilkolásáért egy volt FSZB-tisztet ítéltek el.

Moszkvában is szigorú világ járja, még a könyvtárakat is kiürítik. Nem teljesen, csak az ellenzékinek minősülő szerzők könyvei kell eltűnjenek. Mint a Vazsnoje Isztorii írja:

A moszkvai könyvtárosok Akunyin, Ulickaja és más ellenzéki írók leírására szólították fel a moszkvai könyvtárosokat

Az ügyészség ellenőrzéssel fenyegette meg őket.

Egy moszkvai könyvtári alkalmazottat arra utasítottak, hogy selejtezze le az ellenzéki és „külföldi ügynök” írók könyveit, valamint az ukrán irodalmat – jelentette a Feminista Háborúellenes Ellenállás.

Nem hivatalos utasítást kaptunk, hogy rejtsünk el és vonjunk ki minden „szabad irodalmat” a gyűjteményből. A kollégáimmal együtt felírjuk az könyvek címeit, és hazavisszük őket” – mondta a csatornának az intézmény egyik alkalmazottja.”




Elmondása szerint az utasítás a kulturális osztályról érkezett az igazgatóhoz, azzal az aláírással: „Holnap jön az ügyészség ellenőrizni. Nem szabad, hogy ezek a könyvek itt legyenek”. A betiltott szerzők listáján 20 név szerepel, köztük Dmitrij Gluhovszkij, Dmitrij Bykov, Mihail Zygar, Anton Dolin, Viktor Shenderovics, Andrej Makarevics, Tamara Eidelman, Borisz Akunin és Ljudmila Ulitskaja. Azt kérték, hogy rejtsék el feminista és ukrán irodalmat is.

A „külföldi ügynökök” listáján szereplő szerzők nyáron kezdtek eltűnni a könyvesboltok polcairól. Októberben nemcsak a „külföldi ügynökök”, hanem az ellenzéki írók műveit is betiltották. Borisz Akunin, Mihail Zygar, Leonyid Parfjonov, Alekszej Poljarinov és Ljudmila Ulitskaja feketelistára kerültek.

December 1-jén új jogi szabályozás lépett hatályba a „külföldi ügynöki” tevékenységekre vonatkozóan. Az egyik követelmény, hogy a „külföldi ügynök” szerzők könyveinek borítóját el kell rejteni.

Olyan volt régebben is, hogy bújtatni kellett a szerzőt, rejtegetni a könyvet, de azért egyetlen ország sem állítja, hogy ez legfényesebb korszakában történt. De ez még semmi ahhoz képest, hogy Moszkvában hogyan fogják mostanában a katonát. Nem kötéllel, az elavult módszer. Okostelefonnal! Erról a legkorszerűbb sorozási módszerről a Novaja Gazeta Evropa ír.

A moszkvai rendőrség úgy csapott le egy sorkötelesre, hogy egy hirdetési szolgáltatáson keresztül csalták el egy találkozóra. A bűnügyi osztály munkatársai letartóztattak egy moszkvai lakost, és a katonai nyilvántartási és sorozási hivatalba vitték. Emberünk korábban a Yula weboldalon közzétett hirdetés alapján vállalt telefonjavítást.




A 20 éves Alexandr (neve meg van változtatva) irodai berendezések javításával keresi a kenyerét hirdetési szolgáltatásokon keresztül. Egy lány december 2-án felhívta őt, és megbeszélt egy találkozót, hogy átadja neki a telefont javításra. Alexandr valódi neve és vezetékneve csak a Yula hirdetőtábláján szerepelt, így biztos benne, hogy a rendőrség csak ezen a szolgálaton keresztül tudott rajtaütni.

Lemegyek a lépcsőn, ott áll egy nő és egy férfi. Nos, előfordul, hogy az ügyfél férjjel vagy feleséggel érkezik, nem probléma. Kinyújtom a kezét, hogy megrázzam, erre ő megbilincsel, a kurva életbe!” – mondta Alexandr.

A fiatalember elmondása szerint egy civil ruhás férfi bűnügyi nyomozóként mutatkozott be neki, megmutatta az igazolványát, és egy közönséges, nem hivatalos autóval a rendőrőrsre vitte.

A rendőrségen nem engedték, hogy telefonáljak, levették a bilincsemet, és normálisan bántak velem. A rendőrség feljelentést tett nyilvános helyen történő trágár beszéd miatt. Írásba adtam, hogy nem értek egyet a jelentéssel. Megígérték, hogy nem zárnak börtönbe, de mégis megtették. Hoztak ételt és gyümölcslevet. Azt mondták, hogy reggel elmegyünk a sorozási irodába” – mondta Alexandr.


Korábban is kapott már idézést postai úton, de levelet még soha nem adtak át neki. Reggel a Golovinszkij körzet katonai nyilvántartási és sorozási irodájában orvosi vizsgálaton vett részt, ahol megállapították, hogy beteg, majd az Ugreshszkaja utcai katonai nyilvántartási és sorozási irodába küldték.

Valamiféle strébert a katonai nyilvántartási és sorozási irodából rám osztottak, átmentem egy orvosi vizsgálaton, az ellenőrzőpont kijáratánál pedig két rendőrtiszt és a Roszgvargyija várt rám. Elbúcsúztam, lehajtottam a fejem, nyugodtan a sarokba sétáltam és onnan – elfutottam” – zárta szavait a sorköteles.

A rendőrség korábban csak egy levelet küldött Alekszandrnak a katonai sorozóhivataltól, amelyben orvosi vizsgálatre rendelték be. A Belügyminisztériumtól nem kapott más papírokat. Ezen kívül a fiatalember nem írt alá semmilyen dokumentumot sem a katonai nyilvántartási és sorozási irodában, sem a rendőrségen.

November végén, ahogy a „Mediazona” írta, az emberi jogi aktivisták arról számoltak be, hogy egyre gyakrabban fordulnak elő razziák a sorkötelesek ellen, amelyekben fenyegető operatívok vesznek részt, mert nem tudják teljesíteni az őszi sorozási tervet.

December 2-án vált ismertté, hogy a rendfenntartók a moszkvai Pénzügyi Egyetem több nappali tagozatos hallgatóját őrizetbe vették, és a kollégiumból a katonai nyilvántartási és sorozási irodába vitték őket. Ugyanerre a gyűjtőhelyre vitték őket.

Ennyi fért ebbe a mai második részbe, holnap folytatom.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!