Szele Tamás: Háború és garanciák

Úgy tűnik, Nyugaton van még ember, aki képes és hajlandó lenne használt autót venni Vlagyimir Putyintól, és ez nem más, mint Macron francia elnök – nos, lelke rajta, de ne akarja egész Európával, főleg ne az egész világgal megvétetni azt a gyanús járművet. Mindenesetre egyedül ő hiszi el Lavrovnak, hogy Oroszország szívességet tesz azzal, ha tárgyalóasztalhoz ül.

Ellenkezőleg, túl azon, hogy jelenleg minden tárgyalás értelmetlen, a világ tezs szívességet Putyinnak, ha szóba áll vele, mert minden tárgyalás életmentő időnyereség a nem túl jó állapotban vitézkedő orosz hadseregnek. Mely a tegnapiaknál nem kevésbé véres harcokat vív jelenleg is az ukrán fegyveres erőkkel.

De lássuk az ISW napi jelentését. Ettől nem térek el, amit csak azért tartok fontosnak megjegyezni, mert akadt ma már ismerős, aki meg akarta nekem magyarázni, hogy a jelentésbe nem az van írva, amit odaírtak, hanem az, amit ő gondol. Gondolni szabad, a pontos adatoktól eltérni azonban nem tanácsos. És nem is fogok.

Az ukrán csapatok a jelentések szerint elérték a Dnyeper folyó keleti (bal) partját Herszon városával szemben. Az ukrán „Carlson” önkéntes különleges légi hírszerző egység december 3-án felvételeket tett közzé arról, hogy ukrán katonák csónakokkal átkelnek a Dnyeper folyón, elérnek a keleti parton egy fából készült, kikötőszerű építményhez, és a part közelében lévő toronyra ukrán zászlót tűztek ki. A „Carlson” különleges egység arról számolt be, hogy ez az első eset, hogy ukrán zászlót tűztek ki a Dnyeper keleti partján, és hangsúlyozták, hogy ez a művelet ugródeszkát jelent majd a keleti parton végrehajtott későbbi ukrán műveletekhez. Ha ez a korlátozott ukrán behatolás a keleti partra megerősítést nyer, akkor ez utat nyithat az ukrán hadsereg számára a keleti parton történő műveletek megkezdéséhez. Amint arról az ISW korábban már beszámolt, a bal parton megfigyelt orosz erődítmények arra utalnak, hogy az orosz egységek számolnak az ukrán támadó akciókkal a keleti parton, és védelmi vonalakat építettek a Dnyeper folyótól délre. A keleti folyóparton lévő állások kialakítása valószínűleg megteremti a feltételeket a megszállt Herszon területre irányuló jövőbeli ukrán támadó műveletekhez, ha az ukrán csapatok úgy döntenek, hogy ezt az előrenyomulási vonalat folytatják délen.

Emmanuel Macron francia elnök egy december 3-i televíziós interjúban felerősítette az orosz kommunikációs tevékenységet azzal kapcsolatban, hogy a Nyugatnak tárgyalnia kell az orosz „biztonsági garanciákról”. Macron kijelentette, hogy a Nyugatnak meg kell fontolnia, hogyan foglalkozzon az orosz biztonsági garanciákkal, ha Vlagyimir Putyin elnök beleegyezik az ukrajnai háború befejezéséről szóló tárgyalásokba: „Ez a téma a béke témáinak része lesz, ezért fel kell készülnünk arra, hogy mit vagyunk készek tenni, hogyan védjük meg szövetségeseinket és tagállamainkat, és hogyan adjunk garanciákat Oroszországnak azon a napon, amikor visszatér a tárgyalóasztalhoz.” Az ISW részletesen dokumentálta, hogy a Kreml „biztonsági garanciákat” követelt és „vonalakat” hirdetett annak az ultimátumnak a részeként, amelyet a 2022. februári invázió megindítása előtt az USA-nak és a NATO-nak nyújtott be. Az Oroszország által követelt biztonsági garanciák magukban foglalják a NATO részleges felszámolását a NATO 1997-es határainak visszaállításával, és vétójogot biztosít Oroszországnak a NATO jövőbeli bővítésével szemben, követelve, hogy a NATO függessze fel a „nyitott ajtók” politikáját. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter december 1-jén pontosan ezekre a követelésekre hivatkozott, ahogyan arról az ISW korábban beszámolt. Az állítólagos „biztonsági garanciák” orosz követelése egy nagyobb orosz dezinformációs művelet része, amely úgy állítja be a NATO-t, mint amely Oroszország fenyegetésével provokálta a 2022-es orosz inváziót. Az, hogy Ukrajna, a NATO és Európa többi része milyen biztonsági garanciákat fogadna el Oroszországtól a Kreml Ukrajna elleni, provokálatlan és brutális hódító háborúját követően, talán megfelelőbb beszédtéma lenne a Moszkvával való tárgyalást fontolgató nyugati vezetők számára.

Független orosz közvélemény-kutatási adatok azt mutatják, hogy az orosz állampolgárok még mindig támogatják Oroszország ukrajnai katonai műveleteit, annak ellenére, hogy az elmúlt hat hónap során egyre inkább megnőtt a háborús fáradtság. A Levada Center független orosz közvélemény-kutató szervezet december 2-án közzétett novemberi felmérésében az oroszok 74 százaléka támogatja az orosz erők ukrajnai háborús akcióit. A felmérés szerint a megkérdezettek 42 százaléka „erősen támogatja”, 32 százaléka pedig „valamelyest támogatja” az orosz erők ukrajnai akcióit. A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadóknak azonban csak 41 százaléka támogatja, hogy Oroszország folytassa a katonai műveleteket Ukrajnában, míg 53 százalékuk szerint Oroszországnak béketárgyalásokat kellene kezdenie. A Levada Center 2022 júliusa és novembere közötti közvélemény-kutatása azt mutatja, hogy az oroszok körében a háború támogatottsága kismértékben, de folyamatosan csökken. A Levada Center eredményei hasonlóak egy novemberi, a Kreml által megrendelt belső felmérésről szóló jelentéshez, amely szerint az oroszok 55 százaléka támogatja a béketárgyalásokat Ukrajnával, és csak 25 százalékuk támogatja a háború folytatását.

Mindkét felmérés azt jelzi, hogy az orosz állampolgárok egyre csökkenő, de még mindig jelentős része támogatja – sőt kifejezetten lelkesedik érte – az ukrajnai háború folytatását az orosz katonai kudarcok ellenére. A háború orosz morálja és politikai támogatottsága idővel valószínűleg tovább fog romlani, ha a jelenlegi tendenciák fennmaradnak. Minél tovább folytatódik a háború, amely orosz veszteségeket okoz, miközben az ukrán csapatok teret nyernek, annál inkább valószínű, hogy a társadalmi-politikai dinamika a Kreml ellen fog fordulni. A béketárgyalások ürügyén tartott hadműveleti szünet enyhíthetné a Kremlre nehezedő növekvő politikai nyomást, és lehetővé tenné Oroszország számára, hogy újjáalakítsa erőit a későbbi újrainduló támadó műveletekhez.

A kelet-ukrajnai körülmények a jelentések szerint a tél beálltával egyre kedvezőbbé válnak a műveletek nagyobb ütemű folytatásához. Egy orosz katonai blogger december 3-án azt állította, hogy a Kreminna-Szvatove vonal mentén megfagyott a talaj, és arra számít, hogy az ukrán egységek ennek következtében valószínűleg növelni fogják ellentámadási műveleteik ütemét a térségben. Szerhij Haidai, a Luhanszki Terület vezetője szintén december 2-án azt állította, hogy a Kreminna-Szvatove vonalon végre változik az időjárás, és arra számít, hogy az ukrán egységek hamarosan képesek lesznek javítani ellentámadási manővereiket, amint a sár teljesen megfagy a térségben. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a műveletek általános üteme valószínűleg fokozódni fog az elkövetkező hetekben, mivel a tartósan hideg időjárás lehetővé teszi, hogy a talaj az egész hadszíntéren megfagyjon, különösen Kelet-Ukrajnában, ahol a műveletek mindkét oldalon elakadtak az erős sár miatt. Sem az oroszok, sem az ukránok nem fogják valószínűleg felfüggeszteni a támadó műveleteket az év egyik legoptimálisabb időszakában a gépesített manőverező hadviselés számára ebben a régióban.

Az orosz és a fehérorosz védelmi miniszter Minszkben találkozott, valószínűleg az Oroszország és Fehéroroszország közötti kétoldalú biztonsági kapcsolatok további erősítése érdekében. Az orosz védelmi miniszter Szergej Sojgu hadseregtábornok találkozott Viktor Khrenin fehérorosz védelmi miniszterrel, vezérőrnaggyal, és aláírták a katonai téren a regionális biztonság közös garanciáiról szóló megállapodás módosításait. Sojgu találkozott Alexander Lukasenko fehérorosz elnökkel is, amelynek során Lukasenko kijelentette, hogy a fehérorosz és az orosz erők továbbra is közösen gyakorolnak fehérorosz területen, hogy az „uniós állam képes legyen visszaverni bármilyen agressziót.” Sojgu valószínűleg azért találkozott Khreninnel és Lukasenkóval, hogy nyomást gyakoroljon Fehéroroszországra, hogy tovább támogassa Oroszország ukrajnai offenzív kampányát. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Fehéroroszország nagy valószínűséggel nem fog belépni az ukrajnai háborúba olyan belpolitikai tényezők miatt, amelyek korlátozzák Lukasenko hajlandóságát.*

*Lukasenko „uniós állama” nem az Európai Unióra, hanem az orosz-fehérorosz államszövetségre vonatkozik.

Az iráni fegyveres erők vezérkari főnöke, Mohammad Bagheri vezérőrnagy állítólag december 3-án Teheránban találkozott Alekszandr Fomin orosz védelmi miniszterhelyettessel, vezérezredessel. Az iráni állami média hivatalos közlése szerint a két fél nem részletezett katonai együttműködésről tárgyalt. Megvitathatták iráni drónok és rakéták eladását Oroszországnak ukrajnai felhasználásra. Bagheri Irán védelmi főnöke, és a katonai politikáért és stratégiai irányításért felelős. A találkozóról az orosz média e sorok írásáig nem számolt be.


A legfontosabb hírek röviden:

      • Az ukrán csapatok a jelentések szerint elérték a Dnyeper folyó keleti (bal) partját Herszon városával szemben.
      • Emmanuel Macron francia elnök december 3-án egy televíziós interjúban megerősítette az orosz kommunikációs műveleteket azzal kapcsolatban, hogy a NATO-nak fontolóra kell vennie, hogy a feltételezett tárgyalások során „biztonsági garanciákat” adjon Oroszországnak.
      • A kelet-ukrajnai körülmények a tél beálltával valószínűleg egyre inkább kedveznek a hadműveletek fokozottabb ütemének.
      • Az orosz és a fehérorosz védelmi miniszter Minszkben találkozott, valószínűleg az Oroszország és Fehéroroszország közötti kétoldalú biztonsági kapcsolatok további erősítése érdekében.
      • Az ukrán egységek valószínűleg tovább nyomulnak Kreminnától északnyugatra.
      • Az orosz csapatok folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén, Avdiivka-Donyeck város térségében, valamint Donyeck nyugati és Zaporizzsja keleti részén.
      • Az orosz hatóságok állítólag evakuálták az orosz kollaboránsokat Oleskiből.
      • A Roszgvargyija szervezeti és személyzeti osztálya megerősítette, hogy a mozgósítás folytatódik annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök október 31-én bejelentette a részleges mozgósítás hivatalos befejezését.
      • Az orosz hatóságok továbbra is igazságügyi intézkedéseket alkalmaznak a megszállt területek adminisztratív ellenőrzésének megszilárdítására.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz csapatok december 3-án Kreminna és Szvatove irányában továbbra is védték állásaikat az ukrán ellentámadó hadműveletekkel szemben. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz egységek heves harcok közepette védelmi műveleteket folytatnak Kreminna és Szvatove közelében. Szerhij Haidai, a Luhanszki Terület vezetője kijelentette, hogy az orosz haderő egy második védelmi vonalat is kiépít Sztarobilszk közelében (55 km-re délkeletre Szvatovétól). Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok megakadályozták az ukrán támadásokat Szvatovétól 14 km-re északnyugatra Kuzemivka és Kolomijicska közelében, valamint Kreminnától 2 km-re északra Zsitlivka közelében. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán alakulatok elérték Cservonopopivkát (Kreminnától 6 km-re északra), és az orosz csapatok már nem ellenőrzik a P–66-os autópálya egy részét Kreminnától északra. Az orosz blogger azt is állította, hogy az ukrán erők fokozzák ellentámadó hadműveleteik ütemét a keleti Harkivi és a nyugati Luhanszki Területen. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán egységek visszavertek egy orosz támadást Cservonopopivka közelében, ami további jelzi, hogy az ukránok valószínűleg előretörtek a térségben. Egy neves orosz blogger december 3-án közzétett térképe hasonlóan az orosz ellenőrzési körzeten kívül mutatja Cservonopopivkát. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz hadsereg folytatta a rutinszerű közvetett tüzelést a kelet-ukrajnai érintkezési vonal mentén.


Az ukrán egységek továbbra is támadták az orosz hadsereg koncentrációs területeit és logisztikai csomópontjait a Luhanszki Területen. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukránok december 2-án Sztarobilszk közelében csapást mértek egy orosz erőkoncentrációra, 14 orosz személyt megölve és 30-at megsebesítve. Orosz források december 3-án azt állították, hogy az ukránok HIMARS rakétákkal csapást mértek a Luhanszki területen lévő Korose, Sztarobilszk, Szvatove és Novocservone településekre.

Orosz fő erőkifejtés-Kelet-Ukrajna:

Az orosz haderő december 3-án folytatta a Bakhmut körüli offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Bakhmuttól 13 km-re északkeletre Szoledar közelében és Bakhmuttól 4 km-re délre Opitnye közelében. Orosz bloggerek azt állították, hogy hamisak azok a jelentések, amelyek szerint az ukrán erők visszavonulnak Bakhmut külvárosából, és Opitnyében komoly harcok folynak. Egy másik orosz blogger december 3-án azt állította, hogy az ukrán eegységek megpróbáltak áttörni orosz állásokat Spirne közelében (Bakhmuttól 30km-en belül északkeletre), és december 2-án súlyos veszteségeket szenvedtek. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az ukránok sikertelenül próbálták visszaszerezni az elveszett állásokat Bakhmuttól délre Andriivka és Kurdjumivka közelében.

Az orosz hadsereg december 3-án folytatta a támadó hadműveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától 27 km-re délnyugatra, Nevelszke, Krasznohorivka és Marinka közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy az ukrán állások Nevelszke környékén erősen megerősítettek, és az orosz alakulatok a térség jelenlegi körülményei miatt nehezen tudnak előrehaladni. A december 3-án közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz csapatok közelebb tevékenykednek Heorhiivkához (Avdiivkától 30 km-en belül délnyugatra) Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az ukrán erők sikertelenül próbálták visszaszerezni az Avdiivka, és Marinka közelében elvesztett állásokat.


Az orosz haderő december 3-án folytatta a védelmi műveleteket Donyeck nyugati és Zaporizzsja keleti részén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok védelmi vonalakat tartanak fenn a front ezen szakaszán. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz alakulatok visszaverték az ukrán ellentámadásokat Donyeck városától 11 km-re délnyugatra, a nyugati Donyecki Területen Szolodke és Novomajorszk, valamint a keleti Zaporizzsjai Területen Sevcsenka közelében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz tüzérség folytatta a rutinszerű közvetett tüzelést az érintkezési vonal mentén a Donyecki és a keleti Zaporizzsjai Területen.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz csapatok december 3-án folytatták a védelmi műveleteket a Dnyeper keleti (bal) partján. Ukrán katonai források megjegyezték, hogy a keleti parton lévő orosz csapatok a korábban elfoglalt vonalak védelmére és a Dnyeper nyugati (jobb) partján lévő, nemrég felszabadított települések, különösen Herszon város bombázására összpontosítanak. Ukrán források továbbá arról számoltak be, hogy orosz tisztviselők minden orosz kollaboránst kivontak Oleskiből, egy Herszon várostól 10 km-re délkeletre lévő, a keleti parton lévő településről.

Az ukrán egységek folytatták a Zaporizzsjai Terület hátországában lévő orosz koncentrációs területek elleni megtorló erőfeszítéseket. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy december 2-án a Melitopol és Vasziljevka elleni ukrán csapásokban akár 270 orosz személyt is megsebesítettek. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere kijelentette, hogy a Melitopoltól északra fekvő Mikhailivka lakói hangos robbanásokról számoltak be a falu közelében, valószínűleg egy orosz koncentrációs terület közelében. Orosz források továbbra is azt állították, hogy az ukrán csapatok a zaporizzsjai frontvonal közelében tömegesen készülnek az orosz hátországba irányuló támadásra. Az orosz alakulatok folytatták a rutinszerű tüzelést az érintkezési vonal mentén Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk és Mikolajiv terület nyugati részén, és főként rakétacsapásokat mértek Zaporizzsja városára és Ocsakivra (Mikolajivi Terület).

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz dokumentumok azt mutatják, hogy az orosz hatóságok továbbra is mozgósítják az orosz állampolgárokat annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök október 31-én bejelentette a részleges mozgósítás hivatalos befejezését. Egy orosz Telegram-csatorna, amely az oroszok számára jogi támogatást nyújt a kötelező katonai szolgálat elkerülése érdekében, közzétett egy november 29-én kelt dokumentumot az Orosz Nemzeti Gárda (Roszgvargyjia) Szervezeti és Személyzeti Osztályától. A Roszgvargyija-dokumentum szerint Putyin bejelentése a mozgósítási kiválasztás („набор”) befejezéséről nem jelenti a részleges mozgósítás végét. A dokumentum szerint Putyin eredeti mozgósítási rendelete továbbra is érvényben van, és „a katonai szolgálatból való elbocsátásnak a szolgálati szerződés lejártával nincs jogi alapja.” Ez a jelentés összhangban van az ISW korábbi megállapításaival, amelyek szerint az orosz egységek további mozgósítási erőfeszítésekre készülnek. A Moszkvai Területen található Odincovo helyőrségi katonai bíróság például november közepén véletlenül megerősítette, hogy a mozgósítás a hivatalos befejezés ellenére folytatódik.


Az orosz megszálló erők továbbra is folytatják az ukrán állampolgárok mozgósítását az orosz hadseregbe. Az Ukrán Ellenállási Központ december 3-án arról számolt be, hogy a Donyecki Területen található megszállt Makiivkában az orosz hatóságok kihasználják a palackozott vízért sorban álló ukrán állampolgárok helyzetét, hogy mobilizációs idézéseket adjanak át nekik, és biztosítsák, hogy a helyi katonai komisszárságon regisztrálják őket.

A megszállt területek hírei:

Az orosz hatóságok továbbra is igazságügyi intézkedéseket alkalmaznak a megszállt területek feletti adminisztratív ellenőrzés megszilárdítására. Az orosz Állami Duma november 30-án törvénytervezetet terjesztett elő, amely olyan rendelkezést vezet be, amely szerint az Oroszországi Föderáció új szubjektumának területén szeptember 30-a (Zaporizzsja, Herszon, Donyeck és Luhanszk megyék Oroszországhoz való jogellenes csatolásának időpontja) előtt elkövetett bűncselekményt nem ismerik el bűncselekménynek vagy büntetendőnek az Orosz Föderáció büntetőeljárási törvénykönyve vagy büntető törvénykönyve alapján, ha az Oroszország vagy a fent említett szubjektumok érdekeinek védelmét célzónak minősül. Ez a törvénytervezet lényegében széles mozgásteret adna az orosz ellenőrzés alatt álló bíróságoknak a megszállt területeken a büntetőügyek elutasítására azon az alapon, hogy a bűncselekményeket orosz érdekek védelmében követték el. Nem világos, hogy az orosz Duma milyen illegális cselekményeket kíván engedélyezni ezzel a törvénytervezettel. Az Ukrán Ellenállási Központ nevezetesen arról számolt be, hogy a Krímben az orosz ellenőrzés alatt álló bíróságok a „szélsőségesség” és az „orosz hadsereg lejáratása” vádját használják a krími lakosok elleni elnyomás fokozására. Ezek az erőfeszítések a megszállt területek igazságszolgáltatási rendszere feletti orosz ellenőrzést olyan módon erősítik az orosz büntető igazságszolgáltatási rendszerbe, amely szélesebb mérlegelési jogkört biztosít az orosz jog számára annak meghatározásában és megítélésében, hogy mi számít törvényesnek a megszállt területeken.


Ukrán források arról számoltak be, hogy ukrán partizántevékenységek továbbra is fenyegetik az orosz földi kommunikációs vonalakat (GLOC) a megszállt Luhanszki Területen. Szerhij Haidai ukrán luhanszki területi vezető kijelentette, hogy ukrán partizánok felgyújtották az automatizált vasúti irányító berendezéseket a Luhanszki Erőmű közelében, a Luhanszk várostól mintegy 15 km-re északra fekvő Shasztia településen. Haidai megjegyezte, hogy ez a támadás valószínűleg jelentősen megnehezíti az orosz erőfeszítéseket a felszerelések vasúti szállításában a frontvonalra. Az ilyen partizánakciók a Luhanszki Terület hátországában folyamatos logisztikai kihívások elé állíthatják az orosz erőket, miközben azok megpróbálják megerősíteni a jelenlegi frontvonalat a Luhanszki Terület nyugati részén, miközben az ukrán csapatok folytatják a korlátozott ellentámadási műveleteket.

Eddig tartottak ma a harctéri hírek, ma sajnos idő hiányában elmarad a második rész.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!