Szele Tamás: Harcterek és rakétatámadások

Kezdjük azzal, hogy szegény ember szándékát boldog Isten bírja. Másként: ember tervez, Isten végez. Ez mindig igaz, de háborúban tízszeresen így van. Ma, lévén hétfő, vagy egy átlagos napi jelentésre számíthattunk az ISW részéről, vagy arra, hogy megint elsül Kagan professzor úr tolla és kapunk egy kis hadászati továbbképzést.

Ehhez képest egy mindennél rosszabb forgatókönyv valósult meg: kaptunk egy átlagos napi jelentést (amit tegnap este negyed nyolckor zártak le, vasárnap volt, korán végeztek) és mire nekiálltam volna a magyar olvasó számára is valamennyire érthető formába önteni, újabb tömeges rakétatámadás érte Ukrajna teljes területét. Amiről pontos hír az ISW-ben nem is lehetett, de azt nem mondhatom ma az olvasónak, hogy nyugalom, a mai hírekkel várjunk holnapig, ez ma fontos, holnap már nem sokat ér – viszont a tegnap estig lezajlott harctári események is lényegesek, azokat sem szabad kihagyni, mert azok nélkül nem fogjuk holnap érteni, mi történt ma. Ehhez még vegyük azt is, hogy a kritikus infrastruktúrára mért tömeges rakétatámadás a szó klasszikus értelmében véve nem is igazán harctéri hír, hiszen minden eltalált célpont messze van a fronttól és kifejezetten civil: de épp ezért különösen fontos is.

Nem volt más megoldás, úgy kellett döntenem, hogy előbb ismertetem az ISW tegnap este lezárt jelentését, hogy ne szakadjon meg az események fonala, azután pedig készítek egy összefoglalót a rakétatámadásról, szóval ez, amit most éppen olvasnak, nem is egy írás, hanem kettő, amit még majd követ egy harmadik is, az ellenség megtévesztése céljából a második részben. Bonyolult? Nem kicsit, de ez jutott nekünk… akkor tehát lássuk előbb az ISW jelentését.

Ukrán tisztviselők jelezték, hogy az ukrán hadsereg a következő télen folytatni kívánja a támadó hadműveleteket, hogy kihasználja a közelmúltbeli harctéri sikereket, és megakadályozza, hogy az orosz csapatok visszaszerezzék a harctéri kezdeményezést. Az Ukrán Fegyveres Erők Keleti Csoportjának szóvivője, Szerhij Cserevatyi december 4-én kijelentette, hogy a fagyott talaj lehetővé teszi a nehéz kerekes és lánctalpas járművek előrenyomulását, és hogy az ukrán hadsereg felkészíti ezeket a járműveket a téli hadműveletekre. Cserevatyi azt is kijelentette, hogy az orosz foglyokból toborzott, alacsony minőségű mozgósított újoncok és a Wagner-csoport személyzete nincs felkészülve a téli harcokra. Az ukrán védelmi minisztérium november 20-án kijelentette, hogy azok, akik azt sugallják, hogy a tél szünetelteti a harcokat, „valószínűleg soha nem napoztak januárban a Krím déli partvidékén”, ami arra utal, hogy az ukrán katonaság a következő télen is folytatni kívánja azokat az ellentámadásokat, amelyek hozzájárulnak a Krím visszafoglalásához. Volodimir Havrylov ukrán védelmi miniszterhelyettes november 18-án kijelentette, hogy az ukrán csapatok folytatni fogják a harcot a télen, mert bármilyen szünet lehetővé teszi az orosz alakulatok számára, hogy megerősítsék egységeiket és állásaikat. Az ukrán tisztviselők korábbi nyilatkozatai a Herszoni Területen zajló ukrán ellentámadási akciókról további bizonyítékot jelentenek arra, hogy ezek a téli ellentámadási akciókról szóló hivatalos nyilatkozatok az ellentámadási műveletek folytatását jelzik.

Magas rangú amerikai kormányzati tisztviselők tévesen a tavaszban és nem a télben határozzák meg az Ukrajna számára a további ellentámadások végrehajtásához szükséges optimális időablakot, az ukrán tisztviselők ellenkező értelmű nyilatkozatai ellenére. Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzési igazgató (DNI) december 3-án úgy értékelte, hogy az ukrajnai háború üteme a tél folyamán lelassul, hogy mindkét fél feltöltődhessen, utánpótlást kapjon és újjáalakulhasson, annak ellenére, hogy bizonyítékok vannak arra, hogy a terepkörülmények kedveznek egy újabb offenzívának, és annak ellenére, hogy az ukrán csapatok bizonyítottan hajlamosak viszonylag gyorsan új ellentámadást kezdeményezni, miután az előző erőfeszítés tetőzött.

Az, hogy Ukrajna képes lesz-e fenntartani a katonai kezdeményezést és folytatni a jelenlegi műveleti sikereinek lendületét, attól függ, hogy az ukrán haderő 2022-2023 telén is folytatja-e az egymást követő hadműveleteket. Oroszország 2022 nyarán elvesztette a kezdeményezést, miután a donbászi offenzívája tetőzött. 2022 augusztusa óta az ukrán hadsereg megszerezte és megtartotta a kezdeményezést, és azóta sikeres, egymást követő hadműveletek sorozatát hajtja végre. Az ukrán erők 2022 augusztusa óta megtartották a kezdeményezést: Ukrajna szeptemberben felszabadította Harkiv területének nagy részét, novemberben Herszon városát, és jelenleg teremti meg a feltételeket a télen máshol is végrehajtandó további ukrán előrenyomulásokhoz. Az egymást követő műveletek kulcsfontosságú részét képezik Ukrajna hadműveleti tervének. Az egymást követő ukrán ellentámadó hadműveletek sorozata Harkiv és Herszon területeken bizonyítja az ukrán hadsereg figyelemre méltó hadműveleti tervezési készségét és a szovjet hadműveleti eszközök erősségeinek ismeretét. A szovjet hadműveleti gyakorlat hangsúlyozza, hogy a hadseregek stratégiai céljaikat csak az egymást követő, ideális esetben a műveletek közötti operatív szünetek nélkül végrehajtott műveletek halmozott sikere révén érhetik el. A közelmúltbeli hivatalos ukrán nyilatkozatok világossá teszik, hogy Ukrajna hadjáratának tervezése úgy van kialakítva, hogy az egymást követő műveletek sorozata lehetővé tegye Oroszország megfosztását a kezdeményezéstől, az orosz hadsereg legyőzését és további ukrán területek felszabadítását.

2023 telén az időjárási körülmények valószínűleg olyan időkeretet fognak diktálni, amelyben Ukrajna manőverező hadviselést folytathat és folytathatja a hadműveleti sikerek sorozatát minimális szünetekkel, amelyek növelnék annak kockázatát, hogy Ukrajna elveszíti a kezdeményezést. A novemberi őszi iszapszezon akadályozta a manőverező hadviselést, amint azt az ISW korábban megjegyezte. Mind Oroszország, mind Ukrajna mindazonáltal folytatta az agresszív támadó és ellentámadó műveleteket ebben a sáros időszakban, annak ellenére, hogy egyes nyugati előrejelzések szerint a sár felfüggeszti a műveleteket. A december végi kemény fagy közeledtével az ukrán alakulatok ismét képesek lesznek kihasználni az időjárási körülményeket. A tél általában a legjobb évszak a gépesített hadviselésre Ukrajnában, míg a tavasz a rémálom az ukrajnai harcok számára. Az olvadás felduzzasztja a folyókat és patakokat, és sártengerré változtatja a mezőket. Az ukrán egységek valószínűleg arra készülnek, hogy kihasználják a fagyott terep előnyeit, hogy könnyebben mozogjanak, mint ahogyan azt a sáros őszi hónapokban tehették.

Ha Ukrajna szövetségesei és partnerei nem támogatják az ukrán haderőt abban, hogy ezen a télen nagyszabású, döntő ellentámadási műveleteket hajtsanak végre – ahogyan a DNI nyilatkozatai értelmezhetőek -, akkor az ukránok manőverező hadviselésre való képessége valószínűleg legalább a 2023 márciusában kezdődő tavaszi sárszezonig korlátozva lesz. Egy ilyen lépés valószínűleg idő előtt lezárja Ukrajna jelenlegi lendületét, és értékes három-négy hónapos haladékot ad a megtépázott orosz erőknek, hogy újjáalakuljanak és felkészüljenek a jobb alapokon történő harcra.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Ukrán tisztviselők jelezték, hogy az ukrán hadsereg a következő télen is folytatja az ellentámadó hadműveleteket.
      • Az, hogy Ukrajna képes lesz-e fenntartani a katonai kezdeményezést, attól függ, hogy az ukrán egységek 2022-2023 telén is folytatják-e az ellentámadó műveleteket.
      • Orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok folytatták az ellentámadó hadműveleteket Kreminna és Szvatove irányában.
      • Az orosz hadsereg folytatta a támadó hadműveleteket Bakhmut és Avdiivka környékén.
      • A mozgósított orosz katonák csoportjai továbbra is harcmegtagadással, engedetlenséggel és dacolással zavarják az orosz erőfejlesztő törekvéseket.
      • Az orosz csapatok valószínűleg nyilvánosan kivégeztek egyes lakosokat a megszállt Luhanszki Területen partizántevékenység vádjával.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszki terület):

Orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán hadsereg december 4-én folytatta az ellentámadást Szvatove irányában. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azt állította, hogy az orosz csapatok meghiúsították az ukrán támadásokat a Szvatovétól 28 km-re északnyugatra, a Luhanszki területen lévő Kuzemivka és a Harkivi területen lévő Jahidne közelében. A december 4-én közzétett geolokációs felvételeken látható, hogy az ukrán alakulatok csapásokat mérnek az orosz állásokra Szvatovétól északnyugatra, a Luhanszki Területen lévő Sztelmahivka és Krivoszijivka közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy az ukránok valószínűleg fokozni fogják a Kuzemivka, valamint a Szvatove és Kreminna közötti R–66-os autópálya elleni támadásaikat. Az ISW nem készít értékelést konkrét, jövőbeli ukrán műveletekről.


Az ukrán hadsereg a jelentések szerint december 4-én korlátozott orosz ellentámadások közepette folytatta az ellentámadást Kreminna irányában. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek meghiúsították az ukrán támadásokat Kreminna közelében, és megsemmisítették az ukrán szabotázs- és felderítő csoportokat Kreminnától 5 km-re délnyugatra, Dibrova közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz csapatok visszavertek egy ukrán támadást a Zsuravka Balka folyó térségében (Kreminnától 16 km-re északnyugatra). Orosz bloggerek azt állították, hogy az orosz csapatok visszaverték az ukrán támadásokat Cservonopopivka közelében (Kreminnától 7 km-re északra), és azt állították, hogy sem az orosz, sem az ukrán haderő nem ellenőrzi a települést. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) volt oroszországi nagykövete, Rodion Miroshnik azt állította, hogy orosz tisztviselők ukrán csapásmérő csoportok megjelenését észlelték Kreminna közelében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán alakulatok Kreminnától 17 km-re északnyugatra Ploscsanka közelében és 12 km-re Kreminnától délre Bilohorivka közelében visszaverték az orosz támadásokat. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz tüzérség folytatta a rutinszerű közvetett tüzelést az érintkezési vonal mentén Harkiv keleti és Luhanszk nyugati részén.

Orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán tüzérség december 4-én folytatta a Luhanszki Terület hátországának támadását. Orosz források azt állították, hogy az ukrán erők HIMARS rakétákkal csapást mértek a Luhanszki területen lévő Novocservone és Alcsevszk városára.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg december 4-én folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut északkeleti részén Beresztove, Bilohorivka, Jakovlivka, Szoledar és Bakhmutszke közelében, valamint Bakhmut déli részén Opitnye, Klicsiivka, Andrijivka és Kurdjumivka közelében. Ukrán és grúz források megerősítették, hogy az orosz csapatok az elmúlt napokban Bakhmut közelében bekerítettek egy grúz önkéntesekkel kiegészült ukrán különítményt, megsebesítve a grúz parancsnokot és megölve hat grúz önkéntest. Az ukrán csapatok által a közösségi médiában közzétett felvételek súlyos harcokat mutatnak Bakhmuttól délre, Opitnyénél, és orosz bloggerek azt állították, hogy Opitnye elfoglalása kulcsfontosságú a Bakhmut felé történő további orosz előrenyomuláshoz. Orosz források emellett azt állították, hogy az ukrán csapatok sikertelen ellentámadást hajtottak végre Kurdjumivkában (13 km-re délnyugatra Bakhmuttól), és hogy a harcok több településen is folynak Bakhmuttól délre.


Az orosz haderő valószínűleg továbbra is magas veszteségeket szenved a Bakhmut körüli műveletekben. Szerhij Cserevátyi, az ukrán hadsereg keleti csoportjának szóvivője kijelentette, hogy az orosz csapatok napi 50 sebesült és 50 halott veszteséget szenvednek el Bakhmut környékén. Cserevátyi azt is megjegyezte, hogy az orosz csapatok parancsot kaptak arra, hogy a Donyeck térségében lévő frontvonal 100 km-es körzetébe ne vigyenek tüzérségi lövedékeket, mivel a közelmúltban sikeres ukrán csapások érték az orosz lőszerraktárakat. Az ukrán határőrség emellett arról is beszámolt, hogy az ukrán csapatok december 3-án lelőttek egy orosz Szuhoj–34-es vadászbombázót Bakhmut külterületén. A Bakhmut körüli orosz hadműveletek továbbra is embereket, lőszert és más katonai eszközöket emészt fel, miközben korlátozott taktikai előnyöket érnek el, amelyeknek korlátozott a műveleti haszna, amint azt az ISW korábban már értékelte.

Az orosz csapatok december 4-én folytatták a támadásokat Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok sikertelen támadásokat hajtottak végre mind Vodiane, Pjervomajszke, Veszele, Marinka és Novomikhailivka közelében, mind Donyeck város nyugati peremén. Az RT orosz média december 4-én közzétett felvételeket, amelyeken állítólag a Donyecki Népköztársaság (DNK) „Szomáli” zászlóaljának és 11. ezredének harcosai visszavertek egy ukrán támadást Donyeck város északnyugati peremén, Piszki közelében. Orosz bloggerek azt állították, hogy a DNK 11. ezredének csapatai Pjervomajszke közelében tisztítják meg az ukrán erődítményeket. Orosz források azt is állították, hogy az orosz alakulatok előrenyomultak Marinkán belül (Donyeck város délnyugati külterületén), és a település szélére szorították az ukrán csapatokat.


Az orosz hadsereg december 4-én folytatta a védelmi műveleteket Donyeck nyugati és Zaporizzsja keleti területén. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok visszavertek egy sor korlátozott ukrán ellentámadást, hogy visszaszerezzék elvesztett állásaikat Donyeck várostól délnyugatra, Vuhledar térségében. Az orosz csapatok folytatták a rutinszerű ágyúzást az érintkezési vonal mentén ezen a területen.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz tüzérség december 4-én folytatta a rutinszerű ágyúzást a Herszoni Területen. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz egységek gyakran lövik a polgári területeket Herszonban, különösen Herszon városát. Ukrán források jelentették, hogy az oroszok lőtték Antonivkát Herszon városának északkeleti peremén. Egy ukrán forrás jelentette, hogy az ukrán erők csapást mértek Csaplinkára (40 km-re délre Nova Kakhovkától a T2202 Nova Kakhovka-Armiansk autópályán), ahol ukrán tisztviselők gyakran jelentenek csapásokat az orosz hadsereg koncentrációi ellen.

Az orosz csapatok december 4-én folytatták a Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területeken a rutinszerű ágyúzást. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az oroszok Nikopolt és Marhanecet lőtték a Kakhovka víztározó északi partján. Vitalij Kim ukrán Mikolajiv területvezető arról számolt be, hogy az orosz erők lőtték Ocsakiv kikötői területét, a Kinburn-nyárstól kissé északra. Szerhij Bratcsuk, az Odesszai Katonai Adminisztráció szóvivője arról számolt be, hogy az ukrán tüzérség csapást mért egy orosz erőkoncentrációra a Zaporizzsjai Területhez tartozó Persotravneve közelében. November 30-i műholdfelvételek azt mutatják, hogy az oroszok erődítményeket, köztük sárkányfogas páncéltörő szerkezeteket építenek a Zaporizzsjai Területen, Melitopoltól északra.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hadsereg továbbra is küzd azzal, hogy a mozgósított katonák nem hajlandók harcolni. Egy független orosz hírügynökség interjút készített egy mozgósított katonával, akit az orosz hadsereg egy pincében tartott más orosz katonákkal együtt, akik megtagadták a harcot a Donyecki területen található Zavtine Bazhannia településen. A hírügynökség jelentése szerint legalább 12 orosz katona maradt még mindig ott. Az orosz katona követelte, hogy a hatóságok engedjék szabadon a többi katonát, és vonják felelősségre az őket fogva tartó parancsnokokat. Az ISW korábban már beszámolt hasonló informális fogolytáborokról a frontvonalakon, ahol több száz más, harcolni nem hajlandó orosz katonát tartottak fogva.


Az orosz mozgósított katonák a jelentések szerint továbbra is ellenszegülnek az orosz védelmi minisztérium ellenőrzésének a függelemsértés és parancsmegtagadás révén. Egy orosz Telegram-csatorna december 2-án azt állította, hogy a Tatár Köztársaságban, Kazanyban állomásozó mozgósított katonák „fellázadtak”, amikor parancsnokaik megakadályozták őket abban, hogy szabadságot vegyenek ki, vagy meglátogassák rokonaikat. A Telegramra feltöltött videón látható, amint mozgósított katonák egy nagy csoportja átnyomul egy kapun, és kilép az egység területéről, majd szembeszáll más katonákkal, akik megpróbálták megállítani őket. Egy helyi orosz hírügynökség december 3-án hamisítványnak nevezte a videót. A forrás azt állította, hogy a mozgósított katonák annyira siettek a rokonaikhoz, hogy elfelejtettek kijelentkezni a kijáratnál. A katonák állítólag visszatértek, miután a tisztek emlékeztették őket a kijelentkezésre. A „lázadó” mozgósított katonákról készült videó eredeti közzétevője állítólag a helyi ügynökség bejelentését követően levette a videót. Az ISW csak novemberben három másik esetről számolt be, amikor mozgósított katonák Kazanyban randalíroztak, nem engedelmeskedtek a parancsoknak és rendbontó magatartást tanúsítottak. Egy független orosz hírportál arról számolt be, hogy az orosz hatóságok december 2-án letartóztattak egy kazanyi újságírót a mozgósítás elleni tüntetéseken való részvétel miatt.

Az orosz mozgósított katonák hozzátartozói továbbra is támogató csoportokat alakítanak Oroszország-szerte, hogy kapcsolatba lépjenek a hatóságokkal a mozgósítással kapcsolatban, és segélyt gyűjtsenek az orosz katonáknak. A hozzátartozói csoportoknak állítólag korlátozott sikereket értek el a helyi önkormányzatokkal való találkozók szervezésében. A csoportoknak azonban valószínűleg gondosan vissza kell fogniuk erőfeszítéseiket, hogy elkerüljék az állami erőfeszítések kritizálásának látszatát. Úgy tűnik, a Kreml óvakodik attól, hogy ezek a csoportok megismételjék azokat a forgatókönyveket, amelyeket akkor láthattunk, amikor az anyák csoportjai a szovjet-afgán háború idején a szovjet állami döntéseket támadták meg. A Kreml igyekezett megrendezett találkozókat tartani a mozgósított katonák anyáival, miközben elhallgattatta a valódi panaszokat. Egy orosz hírforrás december 2-án arról számolt be, hogy az orosz hatóságok figyelmen kívül hagyták az Anyák és Feleségek Tanácsának felhívásait, amely szervezetet közvetlenül a mozgósítás kezdete után hoztak létre. A forrás szerint az Anyák és Feleségek Tanácsának aktivistája, Olga Cukanova bejelentette, hogy meg nem nevezett hatóságok megfigyelik őt, és büntetőeljárást indítottak ellene. Az orosz védelmi minisztérium és más orosz források továbbra is elégedettnek, jól gondozottnak és jól felszereltnek mutatják az orosz katonákat, annak ellenére, hogy bizonyítékok vannak a folyamatos rossz körülményekre és felszereléshiányra.

Az orosz hatóságok a jelentések szerint továbbra sem teljesítik a katonáknak ígért kifizetéseket. Egy orosz hírforrás arról számolt be, hogy az orosz Védelmi Minisztérium kidolgozott egy eljárástervezetet a mozgósítottaknak az egységparancsnokokon keresztül történő szociális kifizetések irányítására. A szerződéses katonák a jelentések szerint elveszítik a jogot arra, hogy e keret alapján kifizetéseket kapjanak. A kifizetések egységparancsnokokon keresztül történő átutalásának engedélyezése rendszerszintű lehetőséget teremt a kifizetések elsikkasztására is.


Az orosz hatóságok továbbra is mozgósítanak férfiakat orvosi vizsgálat vagy befejezett kiképzési időszak nélkül, valamint olyan állapotban, amely alapján mentesíteni kellene őket a mozgósítás alól. Számos ilyen mozgósítás ellentmond az orosz törvényeknek és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a részleges mozgósítás megszüntetéséről szóló nem hivatalos nyilatkozatának.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok december 4-én fenntartották a megszállt Herszon és Zaporizzsja megyékben a lakosok mozgásának korlátozására irányuló intézkedéseket. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a megszállt Herszoni Területen orosz tisztviselők a felforgatás elleni intézkedések ürügyén útzárakat állítottak fel a Csajka folyón, amelyek megakadályozzák a magánhajók áthaladását. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok megakadályozzák, hogy a hadra fogható férfiak elhagyják a megszállt Zaporizzsjai Területet. Fedorov arról is beszámolt, hogy az orosz megszálló hatóságok néha megakadályozzák, hogy az ideiglenes utazási engedéllyel rendelkező ukrán állampolgárok az ukránok által birtokolt Zaporizzsjai Területre utazzanak.

Az orosz megszálló hatóságok december 4-én folytatták a rubelhasználat kikényszerítésére és a megszállt területeken a további gazdasági ellenőrzés kialakítására irányuló erőfeszítéseket. Szerhij Haidai, a Luhanszki Terület vezetője december 4-én kijelentette, hogy az orosz megszálló tisztviselők azt tervezik, hogy 2023. január 1-től kivonják az ukrán hrivnyát a forgalomból. Haidai azt is kijelentette, hogy az orosz megszálló tisztviselők közüzemi tarifákat vezettek be a Luhanszki Terület Szeverodonyeck, Liszicsanszk és Kreminna járásaiban. Haidai hozzátette, hogy az orosz megszálló hatóságok júliustól visszamenőlegesen vezették be a tarifákat, és arról számolt be, hogy nyár óta nem volt szemétszállítás, és a megszállt Luhanszki terület lakosai közül csak néhányan kaptak vizet szeptemberben és októberben.


Az orosz megszálló hatóságok december 4-én folytatták az orosz megszállás alatt álló területeken élő gyermekek erőszakos integrálására irányuló erőfeszítéseket az orosz oktatási rendszerbe. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok továbbra is azzal fenyegetőznek, hogy megfosztják szülői jogaiktól azokat az ukrán szülőket, akik nem hajlandóak gyermekeiket orosz programok keretében tanulni küldeni a megszállt Herszoni Területen.

Az orosz csapatok valószínűleg nyilvánosan kivégezték a megszállt Luhanszki területen a lakosokat partizántevékenység vádjával. Szergej Sztarenko ukrán újságíró december 4-én olyan képeket tett közzé, amelyeken öt lakos látható Luhanszk megyében, akiket Sztarenko jelentése szerint az orosz katonák nyilvánosan felakasztottak partizántevékenység vádjával. Az orosz csapatok valószínűleg azért végezték ki a lakosokat ilyen módon, hogy megakadályozzák a további partizántevékenységet az oroszok által megszállt ukrajnai területeken. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a hatékony ukrán partizántevékenység arra kényszeríti az orosz erőket, hogy erőforrásokat vonjanak el a frontvonalbeli műveletekről a hátországok biztosítására.


Akkor most következik a mai tömeges rakétatámadásról szóló hírek összefoglalója.

Az orosz hadsereg december 5-én újabb rakétacsapásokat mért a kritikus ukrajnai infrastruktúrára. Hétfő délután légiriadót rendeltek el Ukrajna szinte egész területén, beleértve Kijevet és a Kijevi Területet is.

Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője elmondta, hogy a rakétákat stratégiai bombázókról és hajókról indították a Volgodonszk, a Kaszpi-tenger és a Fekete-tenger térségéből. Hozzátette, hogy az első hullámot még több orosz indítás követheti. „Rendszerint több hullámban képesek rakétákat szétteríteni Ukrajna-szerte, és összezavarni az ukrán légvédelmet” – mondta. A mikolajivi területi közigazgatás vezetője, Vitalij Kim elmondta, hogy december 5-én összesen három hullámban volt várható rakétacsapás.

Az ukrán média szemtanúk beszámolóit idézve robbanásokról számolt be a cserkaszi, zaporizzsjai, kijevi, vinnyicai, odesszai, harkivi és hersoni régiókban. Azokban a régiókban, ahol riadókészültséget hirdettek, a légvédelmi erők dolgoznak, és ott szükséghelyzeti áramszünetet rendeltek el. Több regionális központban – Odessza, Zsitomír és Mikolajiv – részben megszűnt az áramszolgáltatás. Odesszában az összes szivattyútelepet és tartalékvezetéket is áramtalanították.


Nem kevesebb mint 10 orosz rakétát lőttek le a légvédelmi erők a Poltavai terület felett – közölte Dmytro Lunin, a régió közigazgatásának vezetője. Tíz rakétából kilencet megsemmisítettek a Kijevi Területen. A Dnyipropetrovszki Területen a regionális közigazgatás vezetője, Valentyin Reznyicsenko szerint 15 rakétát lőttek le. Az ukrán légierő parancsnoksága arról számolt be, hogy az Oroszország által kilőtt 70 rakétából több mint 60-at lelőttek. Az orosz rakéták Kijev, Vinnyica és Odessza régiók energetikai infrastrukturális létesítményeit találták el – közölte Denisz Shmygal ukrán miniszterelnök.

Kijev polgármestere, Vitalij Klitschko elmondta, hogy a légitámadás idején a város sok lakosa a metróban keresett menedéket, ezért egyes állomásokon a tömeg miatt átmenetileg nem tudták leszállítani az utasokat. A vonatok nem közlekedtek a metró föld feletti szakaszain.

Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Kirill Timosenko arról számolt be, hogy a Zaporizzsjai Területen lévő Novoszofijivka faluban két ember meghalt a lövések következtében, további három ember, köztük egy kétéves gyermek pedig megsebesült. Odessza régióban két infrastrukturális létesítmény megrongálódott, egy személy pedig sérülésekkel került kórházba – tette hozzá.

Az Ukrajnára mért orosz rakétacsapások következtében több moldovai településen is áramkimaradások és áramszünetek voltak – jelentették a médiajelentések. A moldovai belügyminisztérium szerint egy rakéta darabjait találták meg az ország területén, Briceni város közelében. A roncs egy ukrán rakéta lehet, mivel az SZ–300-as légvédelmi rendszer felső fokozata.

Körülbelül két órával a rakétatámadások megkezdése után az ukrán régiók elkezdték megszüntetni a légiriadót. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rövid beszédet tett közzé, amelyben elmondta, hogy az orosz rakéták többségét a légvédelmi erők lőtték le. Köszönetet mondott a katonaságnak, valamint az áramszolgáltatóknak, akik már megkezdték az áramellátás helyreállítását.

Eddig tartottak a harctéri és rakétatámadással kapcsolatos hírek, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része, ami igazából a harmadik.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!