Szele Tamás: Girkin Moszkvában, Putyin a hídon

Ha röviden össze akarom foglalni a friss (és ellenőrzött) háborús híreket, azt mondom, hogy szokás szerint minden másképpen van. A harcok zajlanak, a lőszer fogy, az emberek hullanak, de különösebb eredmény nélkül, Putyin áthajtott a kercsi hídon, remélem, legközelebb úsznia kell majd, de mint sportember, bizonyára attól sem ijed majd meg, maximum az aknákat nem fogja szeretni.

Időközben előkerült a háborús bűnös Igor Girkin/Sztrelkov, és dacosan írta Moszkvából, hogy tessék őnélküle háborúzni, ő ebből a frontból kiszáll, őt nem engedték harcolni és még pénzébe is került a kaland. Tekintve, hogy még pár hete úgy tudtuk, Prigozsinnak szervez ezredet Luhanszkban, a tény, mely szerint csak álnéven tudta felvétetni magát egy harcoló alakulatba, eltörpül a róla szállongó legendák mellett. Közben Peszkov, a Kreml sajtószóvivője tagadja az újabb mozgósítási hullámról szállongó híreket, tehát Moszkvában már a kóbor kutyák is tudják, hogy lesz ilyen, aki beleeshet a szórásba – és lassan minden férfiember beleeshet – jobban teszi, ha mostanság házon kívül kendőben és pirosbabos kartonruhácskában mutatkozik, mert akkor a hatályos törvények értelmében katonának nem viszik el, csak börtönbe kerül. A börtönből meg majd elviszi a Wagner, tehát a kényelmetlen viselet megspórolható.

Lássuk tehát a híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

A Kreml közvetlenül reagált a mozgósítás második hullámáról szóló orosz pletykákra, nyilvánvalóan arra törekedve, hogy kezelje a növekvő társadalmi aggodalmat, és újra központosítsa a háborúval kapcsolatos információkat az orosz kormánynál és az általa felhatalmazott csatornáknál. Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára december 6-án felszólította az oroszokat, hogy hagyatkozzanak az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) és az elnök közleményeire, és hagyják figyelmen kívül a közösségi médiaplatformokon, például a Telegramban közzétett „provokatív üzeneteket” a mozgósítás második hullámáról. Peszkov nyilatkozata valószínűleg arra irányult, hogy hiteltelenítse mind az orosz ellenzéki, mind a háborúpárti Telegram-csatornák növekvő befolyását, amelyek folyamatosan beszámoltak a Kreml 2023-as mozgósítás folytatásának szándékára utaló jelekről. 2023-ban Vlagyimir Putyin orosz elnök is fokozza az intézkedéseket annak megakadályozására, hogy a mozgósított férfiak és családjaik panaszkodjanak a mozgósítási problémákra. Putyin például törvényt írt alá, amely megtiltja a gyűléseket a kormányzati épületekben, egyetemeken, iskolákban, kórházakban, kikötőkben, vasútállomásokon, templomokban és repülőtereken – valószínűleg azért, hogy elnyomja a mozgósított férfiak és családjaik lázadásait és tiltakozásait. (Megjegyzem, a tiltakozások megszűnéséhez elég volna megtiltani a gyülekezést a laktanyákban és gyakorlótereken is, rögtön sokan elégedettebbek lennének).

Úgy tűnik, hogy a Kreml eltér attól a korlátozott háborús üzenettől, amelyet arra használt, hogy csökkentse a háborúval kapcsolatos aggodalmakat az orosz közvélemény körében, valószínűleg azért, hogy a közvéleményt kondicionálja a jövőbeli mozgósítási hullámokra. A Belgorodi és a Kurszki Terület bejelentette a területi védelmi egységek felállítását, sok civilt kitéve a háborúnak az Oroszország határ menti régióit fenyegető ukrán szárazföldi támadás abszurd feltevése alapján. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a Kreml propagandistái hasonló valószínűtlen elméleteket kezdtek hirdetni az orosz területet fenyegető ukrán szárazföldi fenyegetésről. Moszkvai tisztviselők még a különleges katonai műveletre vonatkozó hirdetéseket is kiragasztották városszerte, amit az ISW korábban csak távoli városokban és településeken figyelt meg 2022 nyarán az orosz önkéntes toborzó kampányok közepette. 2022 nyarán azonban ezek a tájékoztatási körülmények valószínűleg nem elegendőek ahhoz, hogy meggyőzzék a teljes orosz lakosságot a további mozgósítás szükségességéről, tekintve az önkéntes toborzó hirdetési erőfeszítésekre a nyár folyamán adott elmaradó választ. A Kreml azt kockáztatja, hogy tovább rontja hitelességét azzal, hogy olyan mozgósítást jelent be, amelyet nem hivatalos források előre jeleztek, de az orosz tisztviselők nem beszéltek róla. Az orosz tisztviselőknek komoly kihívásokkal kell szembenézniük, hogy egyensúlyt teremtsenek az orosz haderőfejlesztési igények – amelyekhez a katonai bloggerek közösségének lelkes támogatására van szükség – és az orosz információs tér ellenőrzése között.

Putyin döntése egy második mozgósítási hullám, általános mozgósítás elrendeléséről, vagy akár egy hivatalos hadüzenet bejelentéséről Ukrajnával szemben nem fogja rövid távon orvosolni az ukrajnai háborúhoz rendelkezésre álló orosz katonai erő eredendő korlátait. Az orosz védelmi minisztérium békeidőben egy kétéves sorkatonai ciklus alatt egyszerre csak körülbelül 130 000 sorköteles katonát tud kiképezni, és kínkeservesen küzd, hogy rövidebb idő alatt nagyobb számú mozgósított férfit készítsen fel. A szárazföldi erők ukrán parancsnoka, Olekszandr Szirszkij vezérezredes megjegyezte, hogy a frontvonalra most érkező orosz mozgósítottak jobban képzettek, mint azok a mozgósítottak, akik közvetlenül Putyin szeptember 21-i részleges mozgósítási parancsát követően érkeztek a frontvonalra. A Kremlnek csaknem három hónapjába telt, hogy felkészítse ezen egységek egy részét, míg más, rosszul felkészített és rosszul ellátott mozgósított elemeket idő előtt a frontvonalra vezényelt. A Kreml látszatbejelentése a mozgósítási behívások október 28-i befejezéséről szintén azt jelzi, hogy az orosz védelmi minisztérium elismeri, hogy nincs meg a kapacitása a tartalékos mozgósítás és a sorozás egyidejű fenntartására. A Kreml haderőfejlesztésre irányuló erőfeszítései továbbra is attól függnek, hogy képes-e időt és utánpótlást fektetni a személyi állományába, olyan követelmények, amelyek súlyosan ellentétesek a Kreml hosszú távú stratégiai tervezésének hiányával.

Igor Girkin, egy volt orosz katonai parancsnok és az orosz katonai bloggerek információs terének kiemelkedően kritikus hangja, közel kéthónapos ukrajnai tartózkodását követően visszatért a Telegramhoz, és visszatérését arra használta fel, hogy első kézből, vitriolos beszámolót adjon a frontvonalakon kialakult helyzetről. Girkin december 6-án posztolt a Telegramra, hogy először beszéljen ukrajnai tapasztalatairól azóta, hogy októberben bejelentette, hogy az orosz hadsereghez csatlakozik, hogy Ukrajnában harcoljon. Girkin részletezte többszöri, sikertelen próbálkozását a különböző egységek regisztrációjára és csatlakozására, valamint az orosz és a Donyecki Népköztársaság (DNK) parancsnokaival folytatott ellentmondásos beszélgetéseit, és megjegyezte, hogy végül illegálisan csatlakozott egy DNK zászlóaljhoz, ami lehetővé tette számára, hogy a Luhanszki Területen lévő Szvatove területére települjön. Girkin arra a következtetésre jutott, hogy a fronton szerzett tapasztalatai alapján egyértelmű, hogy az orosz erők „stratégiai tervezési válságban” szenvednek, mivel a csapatok csak a taktikai tehetetlenségre támaszkodnak, és nem állnak össze egy szélesebb stratégiai cél köré. Girkin azt is megjegyezte, hogy a Kreml sikertelen lesz abban, hogy a kritikus energetikai infrastruktúra elleni rakétakampányával tüntetéseket szítson Ukrajnában, továbbá megjegyezte, hogy a téli időjárás nem fogja megállítani az ukrán erők előrenyomulását. Több más neves katonai blogger is felerősítette Girkin történetét és következtetéseit, kiemelve Girkin korábbi vezető szerepét a 2014-es donbásszi harcokban. Az orosz katonai vezetésnek ez az éles kritikája a hipernacionalista információs tér egyik leghangosabb és legismertebb figurájától, aki mostanra állítólag első kézből szerzett tapasztalatokat a frontélet árnyalatairól, valószínűleg tovább fokozza a feszültséget az orosz katonai vezetés és a bloggerek között, és újra fellángolhat a széttöredezettség magában az ultranacionalista közösségben.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A Kreml közvetlenül reagált a második mozgósítási hullámról szóló orosz pletykákra, nyilvánvalóan a növekvő társadalmi aggodalom kezelésére és a háborúval kapcsolatos információk újbóli központosítására tett erőfeszítéseként az orosz kormány és az általa felhatalmazott csatornák segítségével, de több jel is arra utal, hogy Oroszország továbbra is szándékozik egy második mozgósítási hullámot végrehajtani.
      • Igor Girkin, egy korábbi orosz katonai parancsnok és az orosz katonai bloggerek információs terének kiemelkedően kritikus hangja, közel kéthónapos ukrajnai tartózkodását követően visszatért a Telegramhoz, és visszatérését arra használta fel, hogy első kézből, vitriolos beszámolót adjon a frontvonalakon kialakult helyzetről.
      • Az ukrán hadsereg valószínűleg újabb előnyöket ért el az északkeleti Harkivi Területen, az orosz erők pedig korlátozott támadásokat hajtottak végre, és védekeztek az ukrán ellentámadások ellen.
      • Az orosz csapatok folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmut és Avdiivka közelében.
      • Orosz források azt állították, hogy az orosz egységek csekély területi előrenyomulást hajtottak végre Bakhmut közelében, de az orosz alakulatok nem jártak sikerrel a város bekerítésére irányuló erőfeszítéseikben.
      • Az orosz hatóságok nagy valószínűséggel információs műveletet hajtanak végre, hogy meggyőzzék az oroszokat a Kercsi-szoros hídjának biztonságáról és épségéről a hídfő javítását követően.
      • Marija Zaharova, az orosz Külügyminisztérium (MFA) szóvivője december 5-én cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Oroszország arra készül, hogy kivonuljon a Zaporizzsjai Atomerőműből vagy átadja az irányítást egy másik szereplőnek.
      • Az orosz megszálló hatóságok tovább fokozták a biztonsági intézkedéseket a megszállt területeken.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az orosz megszállás alatt álló területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Az ukrán hadsereg valószínűleg a folyamatban lévő ellentámadások részeként a közelmúltban győzelmeket ért el az északkeleti Harkivi Területen. Az ukrán vezérkar december 5-én jelezte, hogy az orosz csapatok ukrán állásokat lőttek Tavilzanka, Bohdanyivszke és Liman Persji közelében (mindegyiket Szvatovétól mintegy 50 km-re északnyugatra és a nemzetközi határtól 15 km-re délre), ami azt jelzi, hogy az ukrán csapatok valószínűleg korlátozott előrehaladást értek el ezen a területen. Az orosz védelmi minisztérium véletlenül azt is jelezte, hogy az ukrán csapatok átvették az ellenőrzést Kiszlivka (Szvatovétól 25 km-re északnyugatra) felett, azt állítva, hogy az orosz csapások célba vettek egy ukrán parancsnoki állást Kiszlivkában december 5-én. Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok december 5. és 6. között továbbra is támadták a Szvatovétól északnyugatra lévő orosz állásokat.

Az orosz egységek folytatták a védekezést az ukrán ellentámadó hadműveletekkel szemben, és korlátozott támadásokat hajtottak végre az elvesztett állások visszaszerzése érdekében a Szvatove-Kreminna vonal mentén december 5-én és 6-án. Szerhij Haidai ukrán Luhanszk megyei vezető december 5-én arról számolt be, hogy az orosz csapatok megpróbálják tartani állásaikat a Szvatove-Kreminna vonal teljes hosszában, miközben Sztarobilszkban (50 km-re keletre a Szvatove-Kreminna vonaltól) védelmi tartalékállásokat készítenek elő. Haidai december 6-án azt is megjegyezte, hogy az orosz csapatoknak ezen a területen elegendő idejük volt a szinteltolásos védelmi vonalak előkészítésére, és erősen aláaknázták a környező területet, hogy megnehezítsék az ukrán előrenyomulást. Orosz és ukrán források december 4. és 6. között harcokról számoltak be a Szvatove-Kreminna vonal mentén Raihorodka ( Szvatovétól 11 km-re délnyugatra), Ploscsanka (Kreminnától 15 km-re északnyugatra), Cservonopopivka (Kreminnától 5 km-re északra), Zsitlivka (Kreminnától 3 km-re északra) és Bilohorivka (Kreminnától 10 km-re délre) közelében. Orosz katonai bloggerek megjegyezték, hogy az 1. Páncélos Gárdahadsereg elemei Szvatove közelében tevékenykednek.

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg december 5-én és 6-án folytatta a támadó műveleteket Bakhmut körül, de nem tudták bekeríteni a várost. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők a Bakhmut körüli taktikai pozícióik javítására összpontosítanak, és december 5-én és 6-án szárazföldi támadásokat hajtottak végre Bakhmutban; Bakhmuttól északra, Bilohorivkában, Szoledarban, Beresztovéban, Verhnyokamjanszkban, Bakhmutszkban és Andrijivkában; valamint Bakhmuttól délre, Opitnyében, Kurdjumivkában, Jakovlivkában és Klicsijivkában. Az Ukrán Fegyveres Erők Keleti Csoportjának ukrán szóvivője, Szerhij Cserevaty december 5-én kijelentette, hogy jelenleg Bakhmut térségében folynak a legintenzívebb harcok a frontvonalon, de az ukrán egységek tartják a védelmüket és maximális veszteségeket okoznak az orosz erőknek.


Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok Bakhmut környékén december 5-én és 6-án csekély előnyre tettek szert. A Donyecki Népköztársaság (DNK) szóvivője, Daniil Bezsonov azt állította, hogy a Wagner-erők előrenyomulnak Bakhmut térségében, és jelentős veszteségeket okoznak az ukrán csapatoknak. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz alakulatok december 6-án visszaverték az ukrán támadásokat Kurdjumivka közelében (13 km-re délkeletre Bakhmuttól), ami súlyos ukrán veszteségeket okozott. Orosz bloggerek december 5-én és 6-án azt állították, hogy a Wagner-erők Opitnyénél (Bakhmuttól 4 km-re délre) és Bakhmut délkeleti részénél áttörték az ukrán védelmet, és megpróbálják megteremteni az ellenőrzést a településen, de a Wagner finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin december 6-án cáfolta ezeket az állításokat. Orosz bloggerek azt is állították, hogy a harcok Szoledar (13 km-re északkeletre Bakhmuttól), Bakhmut, valamint Opitnye, Klicsijivka és Kurdjumivka (mindhárom Bakhmut-tól 14 km-re délre) környékén december 6-án is hevesek maradtak. A volt DNK biztonsági miniszter, Alekszandr Hodakovszkij megjegyezte, hogy az oroszoknak nincs meg az az előnyük, hogy sokkolják a gyanútlan ukrán erőket Bakhmutban, ahogyan azt Mariupol márciusi ostroma során tették. Hodakovszkij azzal érvelt, hogy az orosz csapatok marginális előretörést hajtanak végre Bakhmut környékén, de megjegyezte, hogy a frontvonal elrendezése és Ukrajna hónapok óta tartó ellenállása megakadályozza, hogy az orosz egységek nagyszabású sikereket érjenek el Bakhmut irányában.

Az orosz hadsereg december 5-én és 6-án folytatta a támadó hadműveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok december 5-én és 6-án visszaverték az orosz támadásokat Marinka ( Avdiivkától 30 km-re délnyugatra), Novomikhailivka (Avdiivkától 36 km-re délnyugatra) és Krasznohorivka (Avdiivkától kb. 28 km-re délnyugatra) ellen. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek december 6-án visszaverték az ukrán támadásokat Marinkában, és több orosz forrás is megosztotta azokat a videofelvételeket, amelyek állítólag orosz alakulatokat mutatnak a Marinkában elfoglalt ukrán állásokban december 5-én és 6-án. Egy orosz forrás december 6-án videófelvételeket osztott meg a DNK népi milícia 100. brigádjáról Nevelske irányában, Avdijivkától délnyugatra. Pavlo Kirilenko, a Donyecki Terület ukrán vezetője arról számolt be, hogy az orosz tüzérség december 5-én Avdiivkát lőtte, orosz források pedig azt állították, hogy december 6-án orosz alakulatok, köztük a DNK 1. hadtestének tüzérsége, ukrán állásokat lőttek Avdiivkában. Kirilenko arról is beszámolt, hogy az orosz tüzérség december 5-én Kurakhove és Hosztre településeket lőtte. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) belügyminiszter-helyettese, Vitalij Kiszelev azt állította, hogy az orosz erők december 5-én Pjervomajszkében (Avdiivkától mintegy 28 km-re délnyugatra) és Krasznohorivkában lévő ukrán állásokat lőttek. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok folytatták a rutinszerű ágyúzást a kontaktvonal mentén ebben a térségben.


Az orosz hadsereg december 5-én és 6-án folytatta a védelmi műveleteket Donyeck nyugati és Zaporizzsja keleti részén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz haderő december 5-én légicsapást hajtott végre Vuhledar közelében. Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint az orosz csapatok december 6-án visszaverték az ukrán támadásokat a Vuhledartól délkeletre fekvő Volodimirivka és a Zaporizzsjai Terület keleti határán fekvő Novodarivka közelében. Több ukrán és orosz forrás is megismételte azokat a jelentéseket, amelyek szerint az orosz erők december 5-én lőtték Vuhledart. Kiszelev azt állította, hogy az orosz erők december 5-én csapást mértek a Vuhledartól nyugatra fekvő Zolota Nivában lévő ukrán koncentrációkra. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők folytatták az intenzív támadásokat az érintkezési vonal mentén Donyeck nyugati és Zaporizzsja megye keleti részén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz hadsereg december 5-én és 6-án folytatta a védelmi műveleteket a keleti Herszoni Területen. Az orosz tüzérség lőtte a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partját, beleértve Herszon várost és környékét. Orosz és ukrán források szerint az ukrán tüzérség lőtte a Dnyeper folyó keleti (bal) partján lévő területeket, beleértve Hola Prisztant (Herszon várostól 11 km-re délnyugatra az R57-es Herszon város-Armjanszk autópályán) és Tavriiskot (Nova Kakhovkától keletre).


Az orosz haderő december 5-én és 6-án folytatta a front menti települések és a hátországi energetikai infrastruktúra célba vételét Dél-Ukrajnában. Orosz és ukrán források szerint az orosz erők célba vették az infrastruktúrát Cserkaszi, Dnyipropetrovszk (beleértve Krivij Rih), Herszon, Mikolajiv, Odessza és Zaporizzsja (beleértve Zaporizzsja városát) megyékben. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy az orosz tüzérség december 5-én és 6-án folytatta a rutinszerű ágyúzást az érintkezési vonal mentén nyugatra Huljajpole, a Zaporizzsjai terület, Nikopol és Marhanets, Dnyipropetrovszki terület, valamint Ocsakiv és a Mikolajivi terület ellen.

Az orosz hatóságok nagy valószínűséggel (dez)információs műveletet hajtanak végre, hogy meggyőzzék az oroszokat a Kercsi-szoros hídjának biztonságáról és épségéről a hídfő javítását követően. Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes december 5-én bejelentette, hogy az orosz hatóságok befejezték a Kercsi-szoros híd mind a négy közúti hídfőjének javítását a híd elleni szeptemberi támadást követően. Az orosz médiumok és bloggerek olyan felvételeket terjesztettek, amelyeken maga Vlagyimir Putyin orosz elnök vezet át a hídon, valószínűleg azért, hogy meggyőzzék az oroszokat arról, hogy a híd elég stabil és biztonságos Putyin és így a lakosság többi része számára is. Ez az erőfeszítés valószínűleg egy szélesebb körű tájékoztatási művelet része, amelynek célja, hogy elnyomja a pánikot egy esetleges dél-ukrajnai ukrán ellentámadás kilátása miatt, amely végül veszélyeztetheti a Krímben lévő orosz állásokat és azt a néhány logisztikai vonalat, amely összeköti a Krímet és a megszállt Dél-Ukrajna többi részét.

Az orosz külügyminisztérium (MFA) szóvivője, Marija Zakharova december 5-én cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Oroszország arra készül, hogy kivonuljon a Zaporizzsjai Atomerőműből vagy átadja az irányítást egy másik szereplőnek. Zakharova azt is kifejezetten állította, hogy Oroszország az egyetlen biztonságos üzemeltetője a Zaporizzsjai Atomerőműnek. Zakharova a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Grossi december 2-i nyilatkozatára reagált, miszerint komoly előrelépés történt a ZNPP körüli biztonsági és védelmi övezet kialakításáról szóló tárgyalásokon. Azonban, ahogy az ISW korábban már beszámolt róla, az orosz média, a bloggerek és alacsony rangú megszálló tisztviselők már régóta terjesztik a pletykákat egy ukrán ellentámadásról, amely fenyegetheti a ZNPP-nél és tágabb értelemben a nyugati Zaporizzsjai területen lévő orosz pozíciókat oly módon, hogy az információs feltételeket (szándékosan vagy másként) egy esetleges orosz kivonuláshoz a ZNPP-ből. Zakharova december 5-i nyilatkozatai arra utalnak, hogy az orosz egységek jelenleg nem tervezik a ZNPP-ből való kivonulást, de megtehetik, ha bizonyos feltételek – például a nyugati Zaporizzsjai területen lévő biztos pozíciók és az erőmű feletti orosz szuverenitás de facto NAÜ általi elismerése – nem teljesülnek. Zakharova nyilatkozata azt is jelzi, hogy a Kreml november 28-i, ugyanezen pletykákat tagadó nyilatkozatai nem tudták elfojtani ezt a narratívát.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz tisztviselők továbbra is folytatják a mozgósítást és a bürokratikus feltételek megteremtését egy jövőbeli mozgósítási hullámhoz, annak ellenére, hogy a hivatalos szervek megpróbálják elhallgatni a két intézkedésről szóló jelentéseket. Egy orosz hírportál december 5-én azt állította, hogy az orosz tisztviselők az őszi sorozási hullám során behívott sorköteleseket arra kényszerítik, hogy jelentkezzenek a katonai komisszároknál, és ezeket a sorköteleseket egy napon belül besorozzák a hadseregbe. 2023 januárjában egy nagyszabású orosz mozgósítási hullám kezdődik, állították prominens orosz és ukrán források. Az ukrán hírszerzési főigazgatóság (GUR) december 5-én arról számolt be, hogy az orosz hadsereg az orosz belügyminisztériummal együttműködve lépéseket tesz annak érdekében, hogy 2023 februárjáig elindítson egy elektronikus adatbázist, amely minden katona és sorköteles személyes adatait dokumentálja. Ez az adatbázis felgyorsítaná az orosz mozgósítási kísérleteket, mivel lehetővé tenné az orosz hatóságok számára, hogy nyomon kövessék az orosz katonák és sorkatonák mozgását, ellenőrizzék a pénzügyeikhez való hozzáférést, és virtuálisan küldjenek behívókat az orosz férfiaknak. Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára december 3-án ismét bejelentette a részleges mozgósítás nem hivatalos végét, december 6-án pedig megvédte annak nem hivatalos jellegét. Egy neves orosz hírforrás december 5-én arról számolt be, hogy a Kosztromai terület meg nem nevezett hatóságai utasították az újságírókat, hogy a „mozgósított” szót „újonnan behívott katonák”-ra cseréljék.


Andrej Klicsasz orosz szenátor a kormányzó Egységes Oroszország párttól december 5-én azt javasolta a Kremlnek, hogy korlátozza az országból a mozgósítás elől elmenekült oroszok azon lehetőségét, hogy Oroszországba visszatérve fizetett munkát kapjanak. A Kreml sajtótitkára, Dmitrij Peszkov azt válaszolta, hogy a Kreml nem fontolgat ilyen lépést. Eközben a megszállt Ukrajnában az orosz közigazgatás és az orosz vezetésű közigazgatás továbbra is küzd a mozgósítás okozta munkaerőhiánnyal. Egy ellenzéki hírforrás december 3-án arról számolt be, hogy több oroszországi régió fűtési problémákkal néz szembe a közüzemi dolgozók mozgósítása miatt. Az ukrán Luhanszki Területi Adminisztráció december 5-én bejelentette, hogy a donbásszi megszálló hatóságok a dolgozók több mint felének mozgósítása miatt bányákat zárnak be és felszereléseket visznek el a bányákból.

Az Ukrán Ellenállási Központ december 6-án jelentette, hogy a Wagner Magán Katonai Társaság (PMC) toborzói elkezdtek foglyokat toborozni a megszállt ukrán területekről és kiképzés nélkül a frontvonalakra telepíteni őket. Az ISW korábban már beszámolt az Oroszországon belüli börtönökből toborzott zsoldosok ellenőrzésének orosz nehézségeiről. Az ukrán vezérkar közölte, hogy egy 21 orosz vezetésű katonából álló csoport, köztük 13 fogoly, akik a Donyecki Terület Verhnotoretszkij járásában állomásoztak, november 30-án csoportosan dezertált. Meg nem nevezett személyek állítólag december 5-e előtt likvidálták az összes dezertőrt. A Wagner PMC tisztjei szinte biztosan ugyanilyen vagy még nagyobb nehézségekkel fognak szembesülni a megszállt Ukrajnából kiszabadult foglyok ellenőrzése során.


A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok fokozták a biztonsági intézkedéseket a megszállt területeken, és fokozták a partizánok felkutatását. Az ukrán vezérkar december 5-én közölte, hogy az oroszok megerősítették a helyi rendőrségi rendszert, megerősítették a helyi közigazgatási rendszert, és kijárási tilalmat vezettek be a Herszoni Területen található Szkadovszki járásban. Az orosz csapatok a jelentések szerint teljes mértékben megtiltják a lakosoknak a települések közötti mozgást, és csak nap közben engedélyezik a településeken belüli mozgást. Az ukrán Luhanszki Területi Adminisztráció arról számolt be, hogy orosz tisztviselők a Luhanszki Területen található Novoajdarban lekapcsolták az internet-hozzáférést, hogy megakadályozzák az ukrán partizánokat abban, hogy az orosz erők pozícióit jelentsék az ukrán katonáknak. Szergej Akszjonov, a Krími Megszállási Adminisztráció vezetője bejelentette, hogy a Krím a krími téli turisztikai szezon folytatása ellenére december 7-től december 22-ig magas (sárga) szintű terrorfenyegetettségi tudatosság mellett, nem részletezett fokozott biztonsági protokollokkal működik. Az Ukrán Ellenállási Központ december 6-án jelentette, hogy egy feltételezett partizán robbanóanyagot helyezett el egy orosz kollaboráns melitopoli lakásának bejáratánál, ami miatt a férfi kórházba került. A Zaporizzsjai Terület megszállási adminisztrációjának helyettese, Vlagyimir Rogov azt állította, hogy az orosz erők fegyverek, lőszerek és ukrán egyenruhák rejtekhelyét fedezték fel a megszállt Melitopolban, a Zaporizzsjai Területen. Ukrán források házkutatásnak álcázott orosz fosztogatásról számoltak be a Zaporizzsjai Területen, Berdjanszkban található garázsszövetkezetekben, a Zaporizzsjai Terület Melitopolban található „orosz világban” való élettel szemben ellenálló ukránok őrizetbe vételéről és kényszerítéséről, valamint az ukrán szimbólumok iskolai tanterveinek ellenőrzéséről a megszállt Donyecki Területen, Mariupolban.

Ukrán források továbbra is beszámolnak az ukrán hadsereg támogatásával gyanúsított ukrán civilek orosz kínzásáról és kivégzéséről. Egy Twitter-alapú nyílt forrású hírszerzési aggregátor megerősítette azokat a jelentéseket, amelyek szerint az orosz erők öt ukrán civilt végeztek ki kínzásokat követően. Egy helyi ukrán Telegram-csatorna december 6-án közölte, hogy a Herszoni Terület ügyészsége azonosított egy újabb épületet, ahol az orosz erők fizikai és pszichológiai módszerekkel ukránbarát civileket tartottak fogva és hallgattak ki, valamint egy listát 112 személyről, akiket valószínűleg az épületben tartottak fogva Herszon területének megszállt részén.

Az orosz megszálló hatóságok a jelek szerint ukrán civileket köteleznek arra, hogy elkvártélyozzák az orosz katonákat. Az Ukrán Ellenállási Központ december 5-én megjegyezte, hogy az orosz erők nehezen találnak helyet a katonák elszállásolására Ukrajna megszállt területein, és elkezdték „kérni” a civileket, hogy biztosítsanak számukra lakhatást. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy a mozgósított orosz katonákat magánházakban kezdték elszállásolni a Luhanszki Területen, Sztarobilszkban. Az Ukrán Ellenállási Központ olyan eseteket azonosított Herszon és Zaporizzsja területén, ahol az orosz alakulatok iskolákat és kórházakat foglaltak le, hogy kielégítsék a katonák lakhatási és egészségügyi szükségleteit.

Az orosz megszálló hatóságok az egész megszállt Ukrajnában 2023. január 1-jét jelölték meg a hrivnya forgalmának végnapjaként. A hatóságok ettől kezdve a lakosoknak rubelben kell fizetniük.

Eddig tartottak ma a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert nemsokára érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!