Szele Tamás: Kis orosz kaleidoszkóp

A mai második rész megint vegyes lesz, de a maga módján mindhárom hír érdekes: szó lesz majd benne Putyin aviatikai szakértelméről, az orosz mozgósítottak sanyarú sorsáról és arról, mi történik az anyjukkal, feleségükkel, ha azok szót mernek emelni értük.

Kzdjük azzal, hogy senki se gondolta volna, miszerint Vlagyimir Putyin ért a repüléshez. Pedig ért. Ahogy mindenhez, vagyis semennyire, de azért méltatta. Mint a Moscow Times írja:

Az orosz katonai repülés nagyon jól működik. És a harci szolgálatban kiválóan dolgozik, valójában éjjel-nappal, nagyon hatékonynak mutatkozik. Mindent időben elvégeznek. És nagyon ügyesek. A támadó repülőgépek nagyon jól harcolnak, és a Szuhojok nagyon jók. A fegyverek kiválóak. Jelentősen hozzájárulnak a hadsereg hatékonyságához.”




mondta Putyin a tesztpilóták díjátadó ünnepségén. Azért nem vitte túlzásba a részleteket, csodálnám, ha meg tudná különböztetni a szárnyat a vezérsíktól, de lássuk az orosz katonai repülés kiemelkedő sikereit az elmúlt három hónap folyamán és előtte is!

A legutóbbi baleset a héten történt: egy MiG–31-es vadászgép közvetlenül a felszállás után lezuhant a Primorszkij területen. Alekszejevka falu közelében egy erdős területen. „A baleset oka műszaki hiba lehetett” – közölte a védelmi minisztérium.

Októberben négy másik repülőgép zuhant le. Október 24-én Irkutszkban egy magánházra zuhant egy Szu–30-as, amely kiképző repülést hajtott végre. A pilóták a levegőellátó rendszer meghibásodása miatt fulladtak meg. A Krasznodari Területen fekvő Jeiszk városában október 17-én egy Szu–34-es egy lakóházra zuhant, mert a hajtóműve kigyulladt. Tizenöt ember meghalt.

Október 9-én lezuhant egy Szu–25-ös repülőgép a Rosztovi területen lévő Rogalik tanya közelében. A 161-es portál a bűnüldöző szervek egyik forrására hivatkozva arról számolt be, hogy a pilóta meghalt. A balesetet motorproblémák okozhatták. Ugyanezen a napon egy Szu–24-es repülőgép műszaki hiba miatt kényszerleszállást hajtott végre a Rosztovi Területen – jelentette a Jugopolis című újság. Kiképző repülést hajtott végre. A két pilótának sikerült katapultálnia.

Október 9-én lezuhant egy Szu–25-ös repülőgép a Rosztovi területen lévő Rogalik tanya közelében. A 161-es portál a bűnüldöző szervek egyik forrására hivatkozva arról számolt be, hogy a pilóta meghalt. A balesetet motorproblémák okozhatták. Ugyanezen a napon a Szu-24-es repülőgép műszaki hiba miatt kényszerleszállást hajtott végre a Rosztovi területen – jelentette a Jugopolis című újság. Kiképzési repülést hajtott végre. Két pilótának sikerült katapultálnia.

Az orosz légi közlekedés veszteségei azonban ezzel nem érnek véget. Júniusban két, a szárazföldi csapatok támogatására tervezett orosz Szu–25 Gracs repülőgép zuhant le az ukrán határ közelében. Az egyik Belgorod régióban történt – a pilótának akkor sikerült katapultálnia. A másodikat a Rosztovi Területen hajtották végre, és a pilóta meghalt. A védelmi minisztérium mindkét lezuhanást „műszaki hibának” tulajdonította.

Június 24-én Rjazanyban zuhant le egy IL–76-os teherszállító repülőgép egy kiképző repülés során, motorhiba miatt. Négy ember meghalt, öt másik pedig megsérült.

Így működik az orosz légierő, amikor nagyon jól dolgozik. Képzelem, milyen lehet, ha rossz passzban vannak.

De a gyalogság élete sem fenékig tejfel. A frissen mozgósított, kiképzetlen, felszerelés nélkül a frontra küldött, lényegében véve civil állományé főleg nem az. A Vazsnije Isztorii számol be az uráli mozgósítottak kálváriájáról.

Az uráli mozgósítottakat, akik éhségük miatt megtagadták a harcot, visszavitték a frontra.

A katonák feleségei, akik nyilvánosságra hozták a helyzetet, „megértették, hogy ők maguk is rossz úton járnak” – állítja a szverdlovszki terület állami dumájának egyik képviselője.

Azokat a katonákat, akik elhagyták az ukrajnai állásaikat, és éhségük miatt nem voltak hajlandók harcolni, visszavitték a frontra – idézte a 7×7 című lap az orosz állami duma egyik szverdlovszki képviselőjét, Maxim Ivanovot.”

Ivanov szerint a „lelkiismereti okokból tiltakozókat” különböző egységekhez küldték, a lázadás vezetőjével pedig a kémelhárítók külön beszélgetést folytattak, és „a tapasztalt szerződéses katonák közül egy magas rangú tisztet” bíztak meg a felügyeletével.

November végén 29 mozgósított irbiti férfi hagyta el az ukrajnai harcálláspontokat. A férfiak elmondták hozzátartozóiknak, hogy parancsnokok, élelem és víz nélkül maradtak, és senki sem válaszolt a rádión keresztül érkező segítségkérésekre. Az egyetlen feladat, amit kaptak, az volt, hogy lövészárkokat ássanak, de nem kaptak lapátot, és azt a parancsot kapták, hogy ássanak szuronyokkal.

December 5-én a hozzátartozóik felhívást intéztek a katonai ügyészséghez, a Katonaanyák Bizottságához, Maxim Ivanovhoz, a szverdlovszki állami duma képviselőjéhez, a védelmi minisztériumhoz, a szverdlovszki terület kormányzójához és a katonai komisszárhoz, amelyben férjeik hazatérését követelték. Ivanov azt írta, hogy a mozgósítottak „saját hibájukból kerültek nehéz helyzetbe”: állítólag berúgtak, automata fegyverekkel lőttek egy benzinkútra, majd támadást színlelve elhagyták az 500 méteres frontot, eldobták fegyvereiket, sisakjaikat és gránátjaikat, majd „a városba menekültek”. „Úgy vélem, ez dezertálás és árulás. Keményen kell vele szemben fellépni” – mondta Ivanov. Hozzátette, hogy az 1990-es években „fejek hullottak volna” az ilyesmiért, és hogy azok a férfiak, akik a családjuknak meséltek a fronton uralkodó állapotokról, „szoknyák mögé bújtak”.

Örök kár, hogy ez az Ivanov képviselőnek állt, nagy orosz mesemondó válhatott volna belőle. De lássuk, hogy bánnak a renitens asszonyokkal, anyákkal, feleségekkel az ilyen ivanovok? A The Insider jelenti:

Olga Cukanovát, a Mozgósítottak Anyáinak és Feleségek Tanácsának aktivistáját és két másik nőt bevittek a rendőrségre. Cukanovának a Telegram-csatornáján sikerült beszámolnia arról, hogy a közlekedési rendőrök megállították őket, mert kábítószert találtak az autójukban. A nőket most a Szamara terület 34-es rendőrkapitányságára szállítják. Olga maga is az „Anyák és Feleségek Tanácsában”, a mozgósított férfiak hozzátartozóinak nyilvános egyesületében végzett tevékenységével hozza összefüggésbe fogva tartását – számol be az Avtozak LIVE Telegram-csatorna. A mozgósítottak anyái és feleségei panaszkodtak, hogy a férfiakat felkészületlenül és megfelelő egyenruha nélkül vetették be a háborúba.”





November 25-én Vlagyimir Putyin találkozót tartott az ukrajnai háború résztvevőinek édesanyjaival. Sem a Katonaanyák Bizottságát, sem a Mozgósítottak Anyáinak és Feleségeinek Tanácsát nem hívták meg a találkozóra; ehelyett mindkét szervezet képviselőit megfigyelés alá helyezték. Ennek eredményeként kiderült, hogy Putyin tárgyalópartnerei között az anyák mellett az Egységes Oroszország tisztségviselői mellett egyéb funkcionáriusok is szerepeltek.

November 28-án a VKontakte a főügyészség kérésére letiltotta az Anyák és Feleségek Tanácsának oldalát. November 29-én vált ismertté, hogy Olga Cukanova ellen büntetőeljárás indult. Ezt a Tanács élő közvetítése során jelentette be. Cukanova nem pontosította, hogy milyen cikkely alapján indult az ügy. Ennyi az utolsó üzenete:

Az az információ érkezett, hogy büntetőeljárás indult ellenem. Amikor Moszkvában megkezdődött a megfigyelés, már feltételeztem. Ezek a zubbonyos férfiak félnek tőlem, büntetőügyet készítenek elő.”

Mindig gyanús volt nekem, hogy egyeseket nem anya szült, hanem gyárban készültek, azért hiányzik belőlük az emberségnek még a szikrája is… ki volna képes elképzelni azt, hogy Cukanova és társai kábítószerügyletekkel foglalkoztak volna? Ha volt is a kocsiban ilyesmi, azt a rendőrök tették oda, mint régen, házkutatáskor a tízdollárost (szegényebb kapitányságoknak csak ötdollárosa volt). Aljas, gonosz, hazug, koncepciós eljárás ez.

Odáig eljutottam, hogy ezt a romlott rendszert Putyin szerelte össze, csinovnyikostól, mindenestől, ez világos. De Putyint ki építette? Mert hogy nem az édesanyja, az is biztos: olyan neki nem lehetett a jelek szerint.

Ennyi fért a mai második részbe, hagyjunk munkát holnapra is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!