Szele Tamás: Gyilkosságok és éhezés

Iránban most már egyre komolyabb a helyzet, Mohsen Shekari tegnapi kivégzése és annak körülményei – még a családjának sem árulták el, hol van eltemetve – az egész országot felháborították, ami újabb lendületet adhat a tiltakozásoknak. Ezért-e vagy másért, de a biztonsági erők két munkatársát már megölték, ellenben Szisztán-Beludzsisztánban egy szunnita klerikust gyilkoltak meg ismeretlenek, aki ellenzéki lehetett.

A Forradalmi Gárda vezérkara szokás szerint össze-vissza beszél az „Irán ellen vívott nyugati-izraeli hibrid háborúról”, lefizetett tüntetőket emlegetnek, pedig elég volna kimenjenek a piacra, hogy lássák, mi a baj: hiperinfláció sújtja az országot, de ők piacozás helyett inkább a vagyonukat próbálják kijuttatni az országból, biztos, ami biztos.

De lássuk az elmúlt nap eseményeit. Az iráni válságról szóló híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Az iráni rendszer december 8-án először végzett ki egy tüntetőt a Mahsa Amini-tüntetések kezdete óta. Az igazságszolgáltatás bejelentette a 23 éves Mohsen Shekari kivégzését, miután elítélték „Isten elleni harc” vádjával. A biztonsági erők letartóztatták Shekarit, mert 2022 szeptemberében a teheráni tüntetések során útlezárást követett el, és machetével támadt egy biztonsági tisztre.

A rendszer valószínűleg arra használja a kivégzést, hogy elriassza a tiltakozókat a tüntetéseken való részvételtől, és félelmet keltsen a demonstrálókban. A kivégzés és annak módja azonban éppen ellenkező hatást válthat ki. A közösségi médiából származó jelentések szerint sem Shekari, sem a családja nem kapott előzetes tájékoztatást a közelgő kivégzéséről, és a rezsim eltüntette a holttestét, megfosztva a családját a temetés lehetőségétől és a sír helyétől, ahol gyászolni tudták volna. A tüntetések koordinátorai és szervezetei elítélték a kivégzést, és bosszút fogadtak Shekariért. A rendszer valószínűleg arra törekedett, hogy ne adjon lehetőséget a tüntetőknek arra, hogy Shekari kivégzése előtt gyülekezzenek, és hogy megfossza őket egy olyan sírhelytől, amely köré a jövőbeni megemlékezéseket szervezhetnének, amelyek viszont tüntetésekké válhatnának. Shekari titkos temetése azonban lehetőséget ad a tüntetők számára, hogy tetszőleges helyen vagy több helyen is megemlékezzenek róla. A rendszer e cikk írásakor 10 másik letartóztatott tüntetőt ítélt halálra, és így az elkövetkező hetekben további kivégzésekre kerülhet sor. A kivégzések ugyanúgy új lendületet adhatnak a folyamatban lévő tiltakozásoknak, mint a megölt tüntetők temetései és megemlékezései.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az iráni rendszer december 8-án először végzett ki egy tüntetőt a Mahsa Amini-tüntetések kezdete óta.
      • Hat tartomány hét városában legalább kilenc tüntetésre került sor.
      • December 7. óta két iráni biztonsági alkalmazott halt meg.
      • Hossein Taeb az Irán elleni állítólagos nyugati-izraeli hibrid háborúról beszélt.

Rendszerellenes tüntetések:

December 8-án hat tartomány hét városában legalább kilenc tüntetés zajlott. A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy véli, hogy a következő helyszíneken zajlottak tüntetések:

Karaj, Alborz tartomány

Méret: Meghatározatlan

Demográfiai összetétel: Rasam Felsőoktatási Intézet hallgatói

Dezfoul, Khuzestan tartomány

Méret: Közepes

Demográfiai összetétel: Gyászolók

Megjegyzések: Mohammad Ghamei Far 40 napos megemlékezése.

Saghez, Kurdisztán tartomány

Méret: Kicsi

Tiltakozó tevékenység: Tüzek az utcákon

Sanandaj, Kurdisztán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Gyászolók

Megjegyzések: 40 napos megemlékezés Sarina Saedi emlékére

Sanandaj, Kurdisztán tartomány

Méret: Közepes

Demográfiai összetétel: Gyászolók

A rendszer megtorlása: A biztonsági erők betonakadályokat helyeztek el, hogy megakadályozzák a temetőbe való bejutást; a temető közelében lövéseket hallottak.

Megjegyzések: A meggyilkolt tüntető, Houman Abdollahi temetése.

Qom város, Qom tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Qomi Azad Egyetem hallgatói

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: 1,5 millió tonna: Kicsi

Jegyzetek: A letartóztatott tüntető, Hamid Gharah Hasanlou halálos ítélete elleni tiltakozás az Evin börtön előtt.

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Terület: Sattar Khan

Megjegyzések: A letartóztatott tüntető, Mohsen Shekari kivégzése ellen tiltakozva a tüntetők állítólag a családja házához vonultak.

A CTP alacsony valószínűséggel ítéli úgy, hogy a következő helyszíneken tiltakozásokra került sor:

Arak, Markazi tartomány

Méret: Kicsi

Megjegyzések: Egybeesik a Mehrshad Shahidi 40 napos megemlékezésével, amelyet a biztonsági személyzetnek látszólag sikerült megakadályoznia.

December 7. óta két iráni biztonsági alkalmazott halt meg. Ismeretlen fegyveresek december 7-én összecsaptak a Rendfenntartó Parancsnokság határőrségének egyik tagjával a Szisztán-Beludzsisztán tartománybeli Zabol közelében, és megölték őt. A biztonsági erők egy tagja december 8-án halt meg a Fars tartománybeli Sirázban október 26-án tartott tüntetéseken szerzett sérülések következtében. A szeptember 16-án kezdődött tüntetések óta mintegy 66 biztonsági alkalmazott halt meg.

Hossein Taeb december 8-án az Irán elleni állítólagos nyugati-izraeli hibrid háborúról beszélt. Taeb az IRGC parancsnokának, Hossein Salami vezérőrnagynak a tanácsadója, mióta Ali Khamenei legfelsőbb vezető 2022 júniusában felmentette Taebet az IRGC hírszerző szervezetének vezetői posztjáról. Taeb talán megpróbálja magát pozícionálni Ali Shamkhani helyére a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkáraként. A közösségi médiában terjedő pletykák azt állították, hogy Taeb és politikai szövetségesei megpróbálják bejuttatni őt a pozícióba, ahogy arról a CTP korábban beszámolt, bár sikerük esélye jelenleg kevésnek tűnik. Taeb eltávolítása óta egyre gyakrabban lép fel a nyilvánosság előtt, és rendszeresen tesz nyilvános, az Egyesült Államokat és Izraelt bíráló nyilatkozatokat.

A tegnapi kivégzéssel kapcsolatban még nemzetközi vita is kialakult. Az Iran International beszámolt a történtekről.

A rezsim külügyminisztériuma Twitter-fiókján közzétett rövid közleményében azt állította, hogy a kormány „a lehető legnagyobb önmérsékletet tanúsította a zavargások kezelése során”.

A zavargások leküzdésében az Iszlám Köztársaság a legnagyobb önmérsékletet tanúsította, és – ellentétben sok nyugati rezsimmel, amelyek még a békés tüntetőkkel szemben is mocskolódnak és erőszakosan lépnek fel – Irán arányos és szabványos zavargásellenes módszereket alkalmazott. Ugyanez igaz a bírósági eljárásra is: visszafogottság és arányosság” – áll a közleményben.

A minisztérium ezután megismételte a hivatalos retorikát, más országokat hibáztatva a tüntetésekért, mondván: „Mégis, a közbiztonság vörös vonal. A fegyveres támadás és a vandalizmus még a nyugati rezsimek számára sem tolerálható… Ahelyett, hogy politizáló nyilatkozatokkal leplezné le álságosságát, a Nyugatnak fel kell hagynia a terroristák befogadásával, támogatásával és bátorításával”.

Ebrahim Raisi elnök az első tüntető, Mohsen Shekari kivégzése utáni első beszédében bejelentette, hogy „a tüntetők pere és megbüntetése” folytatódni fog. Ahmad Khatami keményvonalas egyházi személyiség és pénteki imám is háláját fejezte ki „az igazságszolgáltatás határozottságáért, amely az első lázadót akasztófára küldte”.


Masoud Setayeshi igazságügyi szóvivő kedden jelentette be, hogy további öt embert ítéltek halálra, akiket a Baszidzs milícia egyik tagja, Rouhollah Ajamian meggyilkolásával vádoltak.

Shekari felakasztása egy elsietett és igazságtalan tárgyalás után mély haragot váltott ki az irániak körében, akik szerint a gyilkossággal félelmet akartak kelteni az emberek között, valamint a világ vezetői körében, akik a tettet az atrocitás csúcspontjának és az emberiesség mélypontjának nevezik.

A lakosság Irán-szerte, különösen a fővárosban, Teheránban és Szisztán-Beludzsisztán tartomány fővárosában, Zahedánban gyűléseket tartott, hogy tiltakozzanak Shekari és sok más halálra ítélt személy kivégzése ellen.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa is sajnálatát fejezte ki Shekari felakasztása miatt, és aggodalmát fejezte ki legalább 11 másik halálra ítélt tüntető miatt. „A kivégzések azonnali leállítására szólítunk fel. A halálbüntetés összeegyeztethetetlen az emberi jogokkal, és nem egyeztethető össze az élethez való joggal” – mondta a testület.


A kivégzések miatti globális felháborodás nem korlátozódik a politikusokra és állami tisztviselőkre, mivel számos híresség és jogvédő szervezet is elítélte a cselekményt, a Teherán környéki fiatalok néven ismert alulról jövő aktivisták pedig szombat délutánra tüntetésre szólítottak fel.

A Kanadában élő Hamed Esmaeilion aktivista, akinek lányát és feleségét az IRGC megölte, szintén gyűlésekre szólított fel a világ számos városában szombatra és vasárnapra, hogy tiltakozzon Shekari kivégzése és a következő napokra tervezett többi kivégzés ellen.

Richard Branson brit vállalkozó és iparmágnás „elfogadhatatlannak és kegyetlennek” nevezte a kivégzést, mondván: „Irán brutális és korrupt rezsimjét a nemzetközi közösségnek felelősségre kell vonnia”.

J. K. Rowling brit író és filantróp pénteken egy tweetben azt írta, hogy „Mohsen Shekari-t az állam azért gyilkolta meg, mert olyan sokunk által természetesnek tartott szabadságjogokat akart”.

Halálát követően Shekari az iráni közösségi média felhasználói körében lelkes játékosként vált ismertté, ami nagy visszhangot váltott ki a játékos közösségből. David Jaffe, a God of War-sorozat megalkotásáról ismert videojáték-tervező „szomorúnak, szánalmasnak és szívszorítónak” nevezte a kivégzését. „MINDENKI, aki szembeszáll azzal a fajta vezetéssel, ami Iránban van, az én szememben hős. Nyugodj békében és erőben, Mohsen Shekari. Remélve, hogy bátorságod, erőd és aktivizmusod milliók számára szolgál inspirációként” – tweetelte.


Nem tudni, milyen összefüggésben van a kivégzéssel, talán semmilyenben, de egy másik gyilkosságról is be kell számolnom, aminek kétségtelenül nagyon komoly következményei lesznek.

A Szisztán-Beludzsisztán tartománybeli Khash városában megöltek egy prominens szunnita klerikust, egy mecset imavezetőjét. Maulavi Abdol Vahed (Abdulwahid) Rigit csütörtök délután rabolták el ismeretlenek, és pénteken találták meg a holttestét, három golyó ütötte sebbel a fején.

Zahedan ügyésze, Mehdi Shamsabadi megerősítette a halálát, és kifejtette, hogy az Imam Huszein mecset hátsó ajtajából rabolták el, és egy rendszám nélküli autóval vitték el. Hozzátette, hogy a rendőrség nyomoz az ügyben, hogy azonosítsa az elkövetőket.

A zahhedáni véres péntek és a Khash városában történt gyilkosságok után Ali Khamenei legfelsőbb vezető küldöttséget küldött a térségbe a helyzet megnyugtatására. Abdolvahed egyike volt azoknak a papoknak, akik találkoztak Khamenei képviselőivel.

A tüntetőkkel szembeni, Szisztán-Beludzsisztán tartományi fővárosában, Zahedanban szeptember 30-án történt a véres péntekként ismert leszámolás, amikor a biztonsági erők közel 100 embert, köztük nőket és gyerekeket öltek meg.

Azóta a tartomány lakói szinte minden héten pénteki ima után tiltakozó megmozdulásokat tartanak, és a rezsim és uralkodója, Khamenei elleni jelszavakat skandálnak.

Korábban a nap folyamán Maulavi Abdol Hamid, a tartományban élő, többségében szunnita vallású iráni beludzs lakosság legjelentősebb vallási vezetője ismét bírálta a rezsimet Mohsen Shekari, egy fiatal tüntető kivégzése miatt, akit azért akasztottak fel, mert késsel megsebesített egy biztonsági őrt és lezárta az egyik utcát a fővárosban, Teheránban, valamint más tüntetők ellen hozott halálos ítéletek miatt.


Nagyon érdekes, hogy az ajatollahok rendszere előbb gyanakszik végtelenül bonyolult és költséges nemzetközi összeesküvésekre a tiltakozások hátterében, mint arra, hogy a nép – éhes és szegény. Ez valahogy nem tűnik fel nekik, pedig talán nem véletlen, hogy a demonstrációk ott a legélénkebbek – Szisztán-Beludzsisztánban és Loresztánban – ahol a legmagasabb az élelmiszer-árak inflációja. Micsoda egybeesés… lássuk akkor, hogyan áll az iráni gazdaság?

Irán élelmiszerár-inflációja riasztó szintet ért el 12 tartományban

Iránban az előző iráni naptári hónapban – amely november 21-én ért véget – az infláció mintegy 50 százalékos volt, és 12 tartományban 70 százalék feletti élelmiszerár-inflációt mértek.

Az EcoIran weboldal friss jelentése szerint, mivel a kormány az év elején megszüntette az alapvető fontosságú termékek importtámogatását, az élelmiszerárak átlagosan 67,7 százalékkal ugrottak meg az előző év azonos időszakához képest. A hírportál szerint legalább 12 tartományban az élelmiszerinfláció tekintetében vörös riadó van, ami nagyon kritikus állapotra utal.

Az élelmiszerek inflációja különösen magas volt Szisztán-Beludzsisztán tartományban, elérte a bődületes 84 százalékot, Loresztán tartomány pedig 78 százalékkal a második helyen áll. A két tartomány alacsony jövedelmű régió, ahol a fogyasztási cikkek minősége is gyengébb, mint más tartományokban.


A számok az árak lassabb emelkedését jelezték, mivel az élelmiszeráruk inflációja az előző hónapokban egyes tartományokban elérte a 100 százalékot is. Az Iráni Statisztikai Központ (SCI) július végén közzétett adatai szerint 2022 júniusában az élelmiszerárak országos szintű éves inflációs rátája 2021 azonos időszakához képest összességében 87 százalék volt, de négy tartományban az arány megközelítette a 100 százalékot.

A legtöbb áremelkedés május eleje óta történt, amikor a kormány eltörölte az élelmiszerimport-támogatást, hogy évente mintegy 15 milliárd dollárt takarítson meg. A lépés azonnal masszív áremelkedést váltott ki az alapvető élelmiszerek, például a kenyér, a tejtermékek, az étolaj és a hús áraiban. Bár a kormány többször is kijelentette, hogy olajexportja az Egyesült Államok szankciói ellenére folyamatosan növekszik, a gazdasági feltételek folyamatosan romlanak, és a megtépázott iráni valuta, a riál az elmúlt hónapokban történelmi mélypontra süllyedt, szórványos fellendülésekkel.

A riál árfolyama szabadesésben van, amióta a Mahsza Amini őrizetben bekövetkezett halálát követően a jelenlegi tiltakozási és sztrájkhullám megrázta az országot, és novemberben több mint 360 000 riálnál alacsonyabb szintre süllyedt az amerikai dollárral szemben. Az amerikai dollár két hónap alatt 295 000 rialról 365 000 rialra emelkedett, de ez csak egy korai jele annak, ami a folyamatban lévő tiltakozások miatt még várat magára.

Annak ellenére, hogy Ebrahim Raisi elnök kormánya biztosította, hogy abbahagyta a pénznyomtatást, Mahmoud Jamsaz teheráni közgazdász ragaszkodott ahhoz, hogy csupán az állami hitelfelvétel formája változott, nem pedig az, hogy a pénzkészletet növelik. Ez viszont további inflációt gerjeszt, ami emberek tízmillióit szegényíti el, akik korábban szerény keresetűek vagy a középosztály tagjai voltak, és viszonylag kényelmes életet tudtak élni. Nem világos, hogy a kormány mennyi devizát juttatott a piacra szeptember első hete óta, amikor a riál árfolyama zuhanni kezdett. Az iráni központi bank (CBI) gyakran visszatartja az ilyen információkat.


Meg nem erősített hírek szerint a kormányhoz kötődő személyek elkezdték kijuttatni tőkéjüket az országból, mivel a tiltakozások nem mutatják a leállás jeleit. A korábbi országos zavargásokkal ellentétben ezúttal egyértelmű, hogy a tüntetők az Iszlám Köztársaság klerikális rezsimjének végét akarják, és nem elégednek meg könnyen minimális engedményekkel, még akkor sem, ha a rezsim keményvonalas magja úgy dönt, hogy olajágat kínál.

Mivel Iránban folytatódnak a kormányellenes tüntetések, a kormánynak az elkövetkező hónapokban számos további gazdasági problémával és energiaválsággal kell szembenéznie.

Ennyi iráni hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója.


Oszd meg másokkal is!