Szele Tamás: Háborús viccelődések

Elég vicces, vagy inkább vicceskedő hely ez a mostani háború, nem a mi hibánk, hogy nem őszinte a mosolyunk, mikor a humorával találkozunk. Ma is volt benne undorító vicc, rossz vicc és gonosz vicc – igaz, ez utóbbi legalább jól sikerült, de mivel Prigozsin poénja volt, azon sem lehet olyan remekül szórakozni, mint a Monty Pythonon. Akkor lássuk a sutkákat.

Undorító viccelődést mutatott be az orosz köztévé. A Rosszija 24 orosz állami televíziós csatorna tegnapi élő adásában gúnyt űzött azokból az ukránokból, akiknek generátorokat kellett beszerezniük és használniuk otthonukban. A „Hírek Alekszej Kazakovval” műsorvezetői – maga Kazakov és Jevgenyija Petruhina – szarkasztikusan magyarázták, hogy az ukrán lakosok állítólag egymástól lopják a generátorokat, majd megfulladnak a kipufogógázoktól, mert a készülékeket a pincében szerelik fel, és „túl hülyék ahhoz, hogy légcsatornát szereljenek fel”. Nevettek olyan videókon is, amelyeken egy férfi borotválkozik egy bankautomata mellett, egy lány pedig egy gáztűzhely fölött szárítja a haját. „Nemsokára nem lesz több hajszárítója” – kuncogott Petruhina.

A műsorvezetők szerint az egyetlen bűnös Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Azt nem pontosították, hogy miben is volt bűnös.

Egyrészt szomorú látvány, másrészt várható volt, mert Zelenszkij makacssága már ezt és sok más várost és települést is teljes energiaválságba sodort. Odesszában például még legalább két-három hónapig, vagyis a tél végéig nem számíthat stabil áramellátásra. Ez a helyi hatóságok előrejelzése. Eközben a ‘Nyezalezsna’ elnöke Joe Bidennel folytatott beszélgetésben arra panaszkodott, hogy a hőerőművek és a kapcsolt energiatermelő erőművek infrastruktúrája hatalmas károkat szenvedett, természetesen anélkül, hogy beismerné, hogy a szörnyű helyzetről ő maga tehet” – mondta Kazakov.

A továbbiakban a feketézőkre és a generátortolvajokra összpontosított a műsor. Jevgenyija Petruhina megmutatta a térfigyelő kamerák felvételeit, amelyeken két férfi egy takaróba csomagolt generátort cipel ki egy lakóház előszobájából, valamint az Ukraina.Ru Telegram-csatorna bejegyzését, amelyen egy bejárati előtér falán graffitivel ellátott fotó látható: „Szemét, hozd vissza a generátoromat”. Az Ukraina.Ru csatornát a Russia Today orosz állami médium alapította, amelyet Dmitrij Kiszeljov vezérigazgató és Margarita Szimonjan főszerkesztő vezet.

Úgy tűnik, Ukrajnának egyre több gondja lesz a médiaötletek előállításával, mert ehhez legalább áramot kell termelni. És ez problematikus. A hírekben egyre több a szén-monoxid-mérgezésről szóló jelentés. Így Belgorodka faluban egy lány rosszul használta a generátort, és kórházba kellett szállítani. Ezek a készülékek igazi halálgenerátorok. (…) A kijevi kormányt azonban nem győzték meg. Dmytro Kuleba például kijelentette, hogy egész Ukrajna áramellátás nélkül maradhat. Paradox módon a külügyminiszter nem hisz abban, hogy emiatt az ukránok tömegesen menekülnének az országból. Ez azt jelenti, hogy nem engedik meg nekik? Ami az elektromos hálózat újjáépítését illeti, a kilátásaik ugyanilyen borúsak. Így Odesszában már részben leszerelték a távvezetéket. A kábelek megereszkedtek. Nyilvánvalóan nem tervezik, hogy egyhamar használni fogják őket. (…) Közben egyes ukránok generátorokat lopnak, hogy a feketepiacon továbbértékesítsék őket – ahelyett, hogy felmásznának a szomszédjuk erkélyére, hogy ellopjanak egy szendvicset. De ha ez így megy tovább, mit fognak még lopni? Tűzifát? A generátorok hajlamosak elromlani” – jegyezte meg Petrukhina.

Kedélyes egy hölgy ez a Petruhina, a humorával egész falvakat lehetne kiirtani, reméljük, utoléri a jól megérdemelt sorsa.

Nem volt ennyire undorító, de azért eléggé nyögvenyelős Vlagyimir Putyin vicce, mert komolyan mégsem gondolhatta a dolgot. Az orosz elnök utasította a kormányt, hogy május 15-ig dolgozzon az orosz történelem és folklór „hagyományos értékeknek” megfelelő hőseinek népszerűsítésén. Erről szóló dokumentumot tettek közzé a Kreml honlapján.

Putyin azt javasolja, hogy a hősök képeit grafikus formában, nyomtatva, ajándéktárgyak és „egyéb sokszorosított termékek, valamint fogyasztási cikkek előállításához” használják fel.

A rendelet végrehajtásáért Mihail Misusztyin miniszterelnököt nevezték ki felelősnek.

Ezen túlmenően az elnök utasítást adott „olyan mechanizmusok kidolgozására, amelyek népszerűsítik a modern tudományos ismereteket a fiatalok körében, elsősorban Oroszország történelmével kapcsolatban.”

November elején Putyin azt mondta, hogy a történelmet már az óvodától kezdve tanítani kellene.

Batman ismert, de a bogatirjaink nem. Rajzfilmekben, filmekben, gyermekirodalomban kellene szerepelniük, animáltan, ismételten” – mondta.

Ugye, a három bogatir Ilja Muromec, Dobrinya Nyikitics és Aljosa Popovics, nagydarab, marcona emberek, remekül fognak mutatni a pinkszínű plüssmacikon (egy animációs film már készül róluk). Most majd velük lesz tele minden, ami még mindig jobb, mint mikor az óvszeren is Sztálin volt. Mondjuk az volt a legmegfelelőbb hely Joszif Visszárionovicsnak.

Akkor most lássuk a gonosz, de jó viccet. Péterváron nagy a botrány, a „Szentpétervár” önkormányzati tévécsatorna keresi azt az alkalmazottat, aki rossz felvételt kapcsolt be Alekszandr Beglov szentpétervári kormányzó „adása” közben, és ezzel leleplezte a hírhamisítást. Erről a Rotunda számolt be.

Ehhez tudni kell, hogy mi az a „közvetlen vonal”. Az az „orosz demokrácia” egyetlen bizonyítéka, vagyis egy olyan tévé- vagy rádióadás, amiben egy politikai vezető válaszol a betelefonálóknak, és állítólag bárki felhívhatja (persze, csak nem fognak bárkit kapcsolni is). Ilyent rendezett volna Beglov kormányzó, csak épp az ősi orosz hagyományok szerint meghamisítva, felvették előre, kérdésekkel, válaszokkal, aztán leadták. Az „adás” során Alekszandr Beglovnak sajtótitkára, Inna Karpushina tette fel kérdéseket. Csak becsúszott némi gikszer.

Azt, hogy Beglov beszédét előre felvették, a nézők abban a pillanatban tudták meg, amikor az 50. percben azt mondta, hogy „már két órája dolgozik”. A műsornak ez a része lett volna a finálé, de korábban adták le – a csatornán valaki „összekeverte a gombokat”, és rossz időben indította el. Az adást ezután megszakították, és körülbelül 50 perccel később Beglovnak egy valódi élő adásban kellett megjelennie a Rotonda beszélgetőpartnere szerint. Elmondása szerint a tévécsatorna és az önkormányzat vizsgálja az esetet, de egyelőre nem jutottak eredményre. Az incidens okaként említett verziók „az adást biztosító alkalmazott rossz állapota” és egy „erőteljes kibertámadás” voltak, amelyet a tisztviselőknek kellett visszaverniük.

Elképzeltem a rossz állapotú tévéseket, akiknek törékeny termetét a vodka megtörte, amint pingpongütővel verik vissza a sorozatban érkező a kibertámadásokat.

Ha ennyi nem volna elég a blamázsból, Alekszandr Beglov kormányzó „közvetlen vonalának” felvétele már azelőtt megjelent az interneten, hogy az elkezdődött volna.

A videót a szentpétervári tévécsatorna oldalán moszkvai idő szerint 11:25-kor, azaz fél órával az „adás” előtt tették közzé.

Sajtótörténeti fordulat: ez az első élő adás, ami saját maga előtt fél órával kezdődött!

A tréfacsináló Prigozsin lehet, ő ugyanis Beglov kormányzó esküdt ellensége, mivel komoly pénzektől esett el miatta, holott annak idején még ő intézte el, hogy megválasszák – most minden eszközt megragad, hogy bosszút álljon. Ez legalább ügyes volt és gonosz: nem is tudtam, hogy Prigozsinnak nem csak pörölye, hanem humora is van. Persze, gonosz, rosszindulatú blatnoj-humor.

Ennyi fért ebbe a mai második részbe, hagyjunk munkát holnapra is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!