Szele Tamás: Lövészárkok a strandokon

A fronton ősi módszert követnek az orosz fegyveres erők: mivel csak minimális eredményt képesek elérni, inkább átszerveznek. Ez ugyan nem sokat fog segíteni, de a lázas tevékenység látszatát kelti, és amúgy is van benne gyakorlatuk. Ettől még a harcok intenzitása fikarcnyit sem csökken és az elesettek száma sem, de legalább valami mégis tettek. Orosz metódus.

Valerij Geraszimov vezérkari főnököt pedig vagy leváltották, vagy le fogják váltani, esetleg egyáltalán nem váltják le, ez a három lehetőség van, esetleg még felválthatják, kicsit úgy viselkedik az orosz védelmi minisztérium ebben az ügyben, melyet tagad, mint az MTI szokott, mikor kiadja egy hír cáfolatát, de nem adja ki magát a hírt. Geraszimov vezérkari főnököt pedig vagy leváltották, vagy le fogják váltani, esetleg egyáltalán nem váltják le, ez a három lehetőség van, esetleg még felválthatjákMindenesetre elmondható, hogy Geraszimovval vagy van valami, vagy nincs, de az egészen biztos.

Lássuk inkább az elmúlt nap eseményeinek összefoglalóját, amit ma is az ISW napi jelentése alapján készítettem.

Az orosz hadsereg továbbra is alakítja és megszilárdítja erőinek összetételét Kelet-Ukrajnában, hogy megerősítse a Harkiv-Luhanszk megyei határ közelében zajló ukrán ellentámadásokkal szembeni védelmet, és támogassa a Donyecki Területen zajló korlátozott támadási törekvéseket. Egy független ukrán elemző szervezet, a Védelmi Stratégiák Központja december 12-én megjegyezte, hogy az oroszok központosítják és rendszerezik a nyugati katonai körzet (WMD) csapatainak parancsnokságát és irányítását Harkiv-Luhanszk irányában. A Központ megjegyezte, hogy a WMD 20. kombinált hadserege jelenleg három általános csoportosításban tevékenykedik ezen a területen: a 144. motorizált lövészhadosztály elemei Szvatove közelében; a 3. motorizált lövészhadosztály elemei a Kreminna-Rubizhne vonalon; és a 11. hadtest 18. motorizált lövészhadosztályának elemei az északnyugati Luhanszki területen Troitszke közelében. A Központ arról is beszámolt, hogy az 1. és 2. hadtest (a Donyecki, illetve a Luhanszki Népköztársaság csapatai), a 76. légitámadó hadosztály és a 106. légideszant hadosztály elemei, valamint akár három BARS (harci tartalékos) különítmény, összesen 15-17 zászlóalj is koncentrálódik ezen az általános területen. Ezek a csapatkoncentrációk valószínűleg jelentősen leromlottak és létszámhiányosak.

Az ISW korábban megfigyelte, hogy a Harkivi Terület egészén WMD-elemek működtek a szeptemberi átfogó ukrán ellentámadások előtt, amelyek végül visszaszorították az orosz csapatokat a jelenlegi vonalra a Harkivi-Luhanszki Terület határa mentén. Az orosz és ukrán jelentések továbbá azt sugallták, hogy ezen a tengelyen nagy koncentrációban mozgósított személyzet működik, valószínűleg azért, hogy betöltsék a WMD egységek hiányosságait, amelyek az északkelet-ukrajnai folyamatban lévő ukrán ellentámadások során leépültek. A BARS-13 és BARS-16 különítményei különösen aktívak voltak a Szvatove-Kreminna vonal mentén. A Központi Katonai Körzet (CMD) elemeit korábban megfigyelték a Szeverodonyeck-Liszicsanszk térségben. Az a megfigyelés, hogy az orosz légierő (VDV) elemei a Luhanszki területen tevékenykednek, arra utal, hogy átcsoportosították őket a Herszoni Terület nyugati (jobb) partjáról, ahol az ISW korábbi jelentése szerint a jobb partról történő tömeges orosz kivonulás előtt tevékenykedtek. A Kelet-Herszonban lévő orosz kontingens jelenlegi erőösszetétele nem világos. Az orosz Déli Katonai Körzet (SMD) elemei valószínűleg jelen vannak a megszállt Herszoni és Zaporizzsjai Területen.

A Wagner-csoport harcosai, akiket az 1. és 2. hadtest elemei támogatnak, nagyrészt a Donyecki Területen, különösen Bakhmut környékén és Donyeck város nyugati külterületén vezetik az offenzív műveleteket. Az ISW korábban már beszámolt a Wagner-csoport alakulatainak szerepéről a Bakhmut körüli kisebb térnyerések biztosításában az elmúlt hónapokban. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) 2. hadteste 6. ezredének csapatai Bakhmuttól északkeletre, Szoledar térségében tevékenykedtek. Az ISW emellett megfigyelte a Donyecki Népköztársaság (DNK) 1. hadteste csoportosulásainak túlsúlyát Donyeck város-Avdiivka térségében, különösen a „Spárta” és a „Szomáli” zászlóaljakét, amelyek Donyeck város nyugati peremén, például Piszki, Vodiane és Marinka térségében értek el térnyerést. A DNK elemei 2014 óta aktívak ezen a területen. Orosz források arról számoltak be, hogy a DNK csapatai, az orosz Keleti Katonai Körzet (EMD) elemei, valamint a Csendes-óceáni Flotta 155. haditengerészeti gyalogosdandárja és 40. különálló haditengerészeti gyalogosdandárja novemberben áldozatokkal járó offenzív műveleteket hajtottak végre Donyeck városától délnyugatra, Vuhledar-Pavlivka térségében.

Az ukrajnai orosz háború költségei valószínűleg továbbra is veszélyeztetik Vlagyimir Putyin orosz elnök geopolitikai kampányait világszerte. A brit védelmi minisztérium december 11-én jelentette, hogy Putyin aláírta azt a törvényt, amely több mint kilenc trillió rubelt (körülbelül 143 milliárd dollárt) különít el a védelemre, biztonságra és bűnüldözésre a 2023-as költségvetésben. Ez az összeg a Világbank szerint Oroszország 2021-es bruttó hazai termékének mintegy 8 százaléka. A brit védelmi minisztérium úgy értékelte, hogy Oroszország védelmi kiadásai jelentősen megnövekedtek, és a teljes 2023-as orosz költségvetés több mint 30 százalékát teszik majd ki. Putyin tehát továbbra is az ukrajnai háborújára fordítja költségvetését, és lehet, hogy közben más nemzetközi vagy belföldi kampányok finanszírozását is meg kell szüntetnie. Az ISW már régóta úgy értékeli, hogy az orosz erők más konfliktusövezetekből, például Szíriából és Hegyi-Karabahból szállítják a felszerelést és a személyi állományt, és lehet, hogy más harci és puha hatalmi elköteleződéseket háttérbe szorítanak egy elhúzódó ukrajnai háború fenntartása érdekében.

Úgy tűnik azonban, hogy Putyin továbbra sem hajlandó rövid távon feláldozni geopolitikai kezdeményezéseit, és azt kockáztatja, hogy olyan pénzügyi kényszerhelyzetbe kerül, amelyben nem lesz képes egyensúlyt teremteni az ukrajnai maximalista célok és a globális hatalomprojekciós kampányai között. Putyin például folytatta az Oroszország közép-ázsiai pozícióinak helyreállítására tett kísérleteit azzal, hogy november végén, valamint a Legfelsőbb Eurázsiai Gazdasági Tanács december 9-i ülésén a kirgizisztáni Biskekben tartott ülésén sikertelenül javasolta egy háromoldalú unió létrehozását Oroszország, Kazahsztán és Üzbegisztán között. Putyin folyamatos költekezése a regionális soft-power kezdeményezésekre már felháborított néhány prominens háborúpárti katonai bloggert, akik bírálták a Kremlt, amiért állítólag közel hatmilliárd rubelt (kb. 95,5 millió dollár) fordít Tádzsikisztánban orosz nyelvű iskolák fejlesztésére, miközben nem gondoskodik az orosz csapatok harctéri ellátásáról. A bloggerek hozzátették, hogy a Kreml nem használja ki hatékonyan a soft powerjét Tádzsikisztánban, ami megkérdőjelezi az ilyen kiadások szükségességét.

Az orosz védelmi minisztérium hivatalosan cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnököt leváltották vagy hamarosan leváltják, bár nem nyújtott olyan hiteles alátámasztást a cáfolathoz, mint amilyennel Szergej Sojgu védelmi minisztert igazolta. Egy neves orosz médiaaggregátor december 11-én olyan állítást terjesztett, hogy Geraszimovot hamarosan leválthatják. Az állítás állítólag azonosítatlan orosz katonai bloggerektől származik, és néhány orosz forrás vagy megerősítette az állítást, vagy figyelmeztette közönségét, hogy ne foglalkozzon ilyen pletykákkal. Az orosz védelmi minisztérium közvetlenül tagadta Geraszimov lemondását vagy leváltását, ukrán „hamisítványnak” nevezte az állításokat, és linkeket adott olyan képekre, amelyeken állítólag Geraszimov látható, amint az elmúlt hetekben hivatalos feladatokat látott el. Az orosz védelmi minisztérium korábban is hasonló érzékenységet mutatott a Geraszimov lemondásáról vagy leváltásáról szóló jelentésekkel szemben, és közvetlenül reagált az ilyen állítások cáfolatára, amint arról az ISW júliusban beszámolt. Ez az összehangolt erőfeszítés annak bizonyítására, hogy Geraszimov még mindig a vezérkari főnökként működik, arra utal, hogy az orosz védelmi minisztérium megpróbálja az orosz katonai vezetést úgy bemutatni, mint ami jelen van és részt vesz az orosz katonai ügyekben, és próbálja ellensúlyozni az orosz parancsnoki struktúrában az ukrajnai széleskörű kudarcok miatt bekövetkezett masszív zavarokról és inkoherenciákról szóló jelentéseket. Geraszimov hírnevének fenntartásában való e nyilvánvaló érdekeltség ellenére az orosz védelmi minisztérium elmulasztotta, hogy videobizonyítékot szolgáltasson a tevékenységéről, amit következetesen megtett Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter esetében, és a vezérkari főnök esetében is könnyen meg kellene tudnia tenni.

Az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov kijelentette, hogy Ukrajna 2022-2023 telén folytatni kívánja az ellentámadásokat, miután a kemény fagy lehetővé teszi a manőverező hadviselést, ami alátámasztja az ISW értékelését. Reznyikov december 11-én kijelentette, hogy Ukrajna folytatja az ellentámadásokat, miután a tél folyamán „szilárdabb lesz a talaj”, amikor válaszolt egy kérdésre Avril Haines amerikai nemzeti hírszerzési igazgató (DNI) előrejelzésére, miszerint Ukrajna valószínűleg nem télen, hanem tavasszal hajt végre ellentámadásokat. Reznyikov korábban december 6-án kijelentette, hogy Ukrajnának tüzérségi lőszerre, páncélozott járművekre, harckocsikra és harci repülőgépekre van szüksége az ukrán ellentámadások támogatásához.

Magas rangú amerikai kormánytisztviselők talán korrigálják az Ukrajna képességére és szándékára vonatkozó értékelésüket, hogy ezen a télen ellentámadó hadműveleteket hajtson végre. Jeff Seldin, az Amerika Hangja nemzetbiztonsági tudósítója jelentette, hogy egy meg nem nevezett magas rangú amerikai katonai tisztviselő december 12-én kijelentette, hogy „Tudjuk, hogy az ukránok tudnak harcolni és jól harcolnak ilyen (téli) körülmények között.” Haines korábban tévesen tavasszal, nem pedig télen határozta meg december 3-án az Ukrajna számára a további ellentámadások lefolytatásának optimális időablakát. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Ukrajna valószínűleg 2022-2023 telén keresztül egymás utáni hadműveleteket kíván folytatni.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma úgy értékelte, hogy Oroszország valószínűleg továbbra is arra törekszik, hogy megtartsa az ellenőrzést az általa megszállt teljes ukrán terület felett, ami alátámasztja az ISW közelmúltbeli értékelését, miszerint a Kreml valószínűleg fenntartja maximalista célkitűzéseit Ukrajnában. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma úgy értékelte, hogy az orosz katonai vezetés továbbra is további előrenyomulást kíván végrehajtani a Donyecki területen belül, de a jelenlegi orosz katonai stratégia nagy valószínűséggel nem teszi lehetővé Moszkva számára, hogy ezt a célt elérje. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő december 8-i nyilatkozatai, amelyekben az orosz területi célokat úgy határozta meg, hogy az oroszok Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsjai terület egészét ellenőrzik, továbbra is maximalisták, tekintettel Putyin február 24-i, Ukrajna „demilitarizálására” és „denazifikálására” vonatkozó céljainak újrafogalmazására, ami gátolná Ukrajna képességét, hogy ellenálljon a jövőbeli orosz katonai vagy felforgató kampányoknak.


A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz hadsereg továbbra is alakítja és megszilárdítja erőösszetételét Kelet-Ukrajnában, hogy megerősítse a védelmet a folyamatban lévő ukrán ellentámadásokkal szemben a Harkiv-Luhanszk megyei határ közelében, és támogassa a korlátozott támadási erőfeszítéseket Donyeck megyében.
      • Az ukrajnai orosz háború költségei valószínűleg továbbra is veszélyeztetik Vlagyimir Putyin orosz elnök geopolitikai kampányait világszerte.
      • Az orosz védelmi minisztérium hivatalosan cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnököt, hadseregtábornokot leváltották vagy hamarosan leváltják, bár nem kínált olyan hiteles alátámasztást e cáfolathoz, mint amilyet ahhoz nyújtott, hogy Szergej Sojgu védelmi miniszter továbbra is a helyén van.
      • Az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov kijelentette, hogy Ukrajna 2022-2023 telén folytatni kívánja az ellentámadásokat, miután a kemény fagy lehetővé teszi a manőverező hadviselést, ami alátámasztja az ISW értékelését.
      • Magas rangú amerikai kormánytisztviselők korrigálhatják az Ukrajna képességére és szándékára vonatkozó értékelésüket, hogy ezen a télen ellentámadó hadműveleteket hajtson végre.
      • Az orosz csapatok folytatták a korlátozott támadásokat Szvatove és Kreminna közelében, miközben az ukrán erők a Luhanszki Területen hátországi körzeteket támastak.
      • Az orosz egységek folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmut és Avdiivka-Donyeck város térségében, és védelmi műveleteket hajtottak végre Donyeck várostól délnyugatra.
      • Az ukrán haderő továbbra is célba vette az orosz katonai eszközöket és logisztikai csomópontokat a kritikus földi kommunikációs vonalak (GLOC) mentén Dél-Ukrajnában.
      • Az orosz hadsereg megerősíti a Krím északi partjait a Fekete-tenger partja mentén.
      • Az orosz haderőnek lehet, hogy nincs elegendő infrastruktúrája a Krímben lévő csapatai támogatásához.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg korlátozott ellentámadásokat hajtott végre Szvatove közelében, hogy december 11-én és 12-én visszaszerezze elvesztett pozícióit. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok december 11. és 12. között visszaverték az orosz támadásokat Szvatovétól 15 km-re nyugatra, Andriivka közelében és 15 km-re északnyugatra, Novoszelivszke és Sztelmahivka közelében. A december 11-én és 12-én közzétett geolokációs felvételeken egy ukrán harckocsi látható, amint Novoszelivszke nyugati részén lévő állásokból megsemmisít egy orosz páncélost, ami arra utal, hogy az ukrán csapatok továbbra is ellenőrzik a település egy részét annak ellenére, hogy a korábbi orosz állítások szerint az orosz alakulatok az előző hetekben átvették a teljes ellenőrzést. Egy orosz forrás olyan felvételeket tett közzé, amelyeken orosz csapatok TOS-1A termobarikus rakétákat lőnek ki Kuzemivka melletti állásokból, Szvatovétól 11 km-re északnyugatra. A december 10-én közzétett geolokációs felvételeken továbbá egy orosz nehézgép-szállító teherautó látható, amely egy T–90M harckocsit szállít Luhanszk városától északra, Szvatovétól mintegy 118 km-re délkeletre. Ez a felvétel összhangban van a korábbi jelentésekkel, amelyek szerint az orosz csapatok Luhanszk városát a Szvatove-Kreminna frontra szánt felszerelések szállítási csomópontjaként használják.


Az orosz hadsereg december 11-én és 12-én folytatta korlátozott támadó akcióit, hogy visszaszerezze a Kreminnától nyugatra elvesztett állásait. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok sikertelen támadásokat hajtottak végre Cservonopopivka és Zsitlivka (mindkettő Kreminnától 5 km-re északra), Makiivka (Kreminnától 22 km-re északnyugatra), valamint Bilohorivka és Szerebrjanka (mindkettő Kreminnától mintegy 10 km-re délre) közelében. Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy a Kreminna-front, különösen a Makiivka-Kreminna vonal mentén, a legnehezebb előrenyomulási tengely Ukrajnában, kivéve Bakhmutot. Több orosz blogger azt állította, hogy az ukrán csapatok Kreminna környékén területet veszítettek, és hogy az orosz csapatok december 11. és 12. között jelentős előnyre tettek szert az R66-os (Szvatove-Kreminna) autópályától nyugatra, bár az ISW nem figyelt meg vizuális megerősítést ezekre az állításokra. Orosz források széles körben arról számoltak be, hogy a legintenzívebb harcok Kreminnától északnyugatra folynak, különösen a Cservonopopivka-Zsitlivka-Ploscsanka zónában.

Az ukrán erők december 11-én és 12-én folytatták az orosz koncentrációs területek támadását a Luhanszki Terület hátsó részén. Szerhij Hajdaj ukrán luhanszki területi vezető december 11-én kijelentette, hogy az ukrán csapatok csapást mértek egy szállodára Kadiivkában (Kreminnától 60 km-re délkeletre), ahol állítólag a Wagner-csoport harcosai tartózkodtak. Hajdaj megjegyezte, hogy a csapás következtében a Wagner-erők nagy veszteségeket szenvedtek. Az ukrán csapások célba vették az orosz erők egy szvatovei szállását is, jelentős károkat okozva az épületben.

Orosz főerőfeszítés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg december 11-én és 12-én folytatta a támadásokat Bakhmut környékén. Egy meg nem nevezett amerikai katonai tisztviselő kijelentette, hogy a Wagner-csoport és az orosz egységek intenzív harcokat folytatnak Bakhmutért, és jelentős erőforrásokat fordítanak az ütem fenntartására, de megjegyezte, hogy az ukrán csapatok „továbbra is tartják a vonalat.” Az ukrán haderő keleti csoportjának szóvivője, Szerhij Cserevaty ezredes kijelentette, hogy az orosz alakulatok megváltoztatták taktikai erőik összetételét Bakhmut irányában, és a taktikai század- és zászlóalj-csoportok (BTG) használatáról áttértek a tisztán támadó feladatok ellátására szolgáló rohamegységekre. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek december 11-én és 12-én visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut közelében és a várostól északkeletre fekvő Bilohorivka, Verhnokamjanszke, Szoledar, Bakhmutszke és Pidhorodne településeken. Orosz források azt állították, hogy a Wagner-erők megrohamozták Pidhorodne-t, hogy december 12-én részben bekerítsék Bakhmutot. A geolokációs felvételek egy lerombolt vasúti hidat mutattak az E40 (M–03) autópálya felett Pidhorodne-tól északnyugatra, amely az orosz források szerint a Bakhmutba vezető két megmaradt fő földi kommunikációs vonal (GLOC) egyike. Orosz források azt állították, hogy az ukránok felrobbantották a hidat, hogy mesterséges barikádot hozzanak létre az E40-es úton Szlavjanszk felé. Egy orosz forrás azt is állította, hogy Wagner-rohamosztagok ellenőrzés alá vontak két korábbi ukrán szakaszállást a Bakhmut-Szoledar vonalon, a településeket összekötő országúthoz közeledve, valószínűleg a T1302-es országútra utalva. Orosz források azt is állították, hogy a Wagner-csoport egységei Opitnye közelében (3 km-re délre Bakhmuttól) előrenyomultak, és a térségben folynak a harcok. Egy orosz forrás azt állította, hogy a Wagner-csoport erői Andriivka térségéből (Bakhmuttól 9 km-re délnyugatra) támadásokat indítottak meg nem nevezett települések ellen, és azt állította, hogy Bakhmut-tól keletre folynak a harcok, megjegyezve, hogy az ukrán csapatok nem vonulnak vissza a városból. Egy másik orosz forrás azt állította, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) erői tüzérségi támogatással próbálnak előrenyomulni kelet felé Toretszk felé (Bakhmuttól 23 km-re délnyugatra).


Az orosz csapatok december 11-én és 12-én folytatták a szárazföldi támadásokat Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek december 12-én visszaverték az orosz támadásokat Krasznohorivka (Donyeck várostól 19 km-re nyugatra), Marinka (Donyeck város délnyugati peremén) és Novomikhailivka (Donyeck várostól mintegy 25 km-re délnyugatra) ellen. A DNK vezetője, Denis Pushilin azt állította, hogy az oroszok december 12-én Marinka 70%-át ellenőrizték. Orosz források azt állították, hogy az orosz egységeknek nem sikerült áttörniük az ukrán védelmet a Marinka központjában lévő Druzsba utca mentén, de a harcok még folynak. Orosz források azt állították, hogy az ukrán alakulatok megpróbálják visszaszerezni az ellenőrzést Piszki (Donyeck város északnyugati külvárosában) felett, és hogy az orosz csapatok december 12-én meghiúsítottak egy ukrán ellentámadást a térségben. Orosz források azt állították, hogy az orosz egységek december 11-én és 12-én marginális előrenyomulást hajtottak végre Pjervomajszke és Vodiane felé Donyeck város északnyugati külvárosában. Az ISW nem tudja megerősíteni a bloggerek vagy Pusilin állításainak valóságtartalmát.

Az orosz hadsereg december 11-én és 12-én védelmi műveleteket hajtott végre a Donyecki Terület nyugati részén. Az ukrán vezérkar december 11-én jelentette, hogy az orosz egységek védik állásaikat Vuhledar, Velika Novoszilka (31 km-re északnyugatra Vuhledartól), Zolota Niva (19 km-re északnyugatra Vuhledartól) és Pavlivka (3 km-re délnyugatra Vuhledartól) közelében. Orosz források azt állították, hogy az orosz alakulatok december 11-én és 12-én marginális előrenyomulást hajtottak végre Velika Novoszilka felé. Orosz források ukrán visszavonulással dicsekedtek ezen a területen, míg egy ukrán forrás azt állította, hogy az ukrán védelem megállította az orosz előrenyomulást. Egy orosz blogger december 11-én azt állította, hogy az orosz csapatok úgy csoportosultak, mintha teljes szárazföldi támadásra készülnének, de csak felderítést végeztek Velika Novoszilka közelében, és azt állította, hogy egy ilyen lépés gyenge felkészültségre utal. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok december 11-én visszavertek egy ukrán előrenyomulási kísérletet Neszkucsne felé (33 km-re nyugatra Vuhledartól). Az orosz hadsereg december 11-én és 12-én folytatta a rutinszerű közvetett tüzelést az érintkezési vonal mentén Donyeck nyugati és Zaporizzsja keleti részén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz haderő december 11-én és 12-én rossz időjárási körülmények között folytatta a védelmi állások megerősítését Herszon területén. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság közölte, hogy Herszon területén erős köd van, a látási viszonyok rosszak és az utak jegesek, ami megnehezíti a közúti közlekedést. Az ukrán Tavria védelmi erők csoportosításának szóvivője, Jevheny Jerin kijelentette, hogy az orosz alakulatok egységeket csoportosítanak át Herszon irányába, megerősítik a védelmi vonalakat, valamint szabotázs- és felderítő műveleteket hajtanak végre. Jerin kijelentette, hogy az orosz csapatok célja, hogy megfigyelőállásokat létesítsenek a Dnyeper folyó deltavidékén lévő szigeteken, Herszon városától délnyugatra. Ukrán és orosz források szerint az orosz tüzérség december 11-én és 12-én folytatta a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partján lévő területek, köztük Herszon város és környéke bombázását.


Az ukrán egységek továbbra is célba vették az orosz katonai eszközöket és logisztikai csomópontokat a kritikus földi kommunikációs vonalak (GLOC) mentén Dél-Ukrajnában. Geolokációs felvételek mutatják a december 10-11-én éjszaka a Zaporizzsjai területen található Melitopolban egy étterem-szálloda komplexum elleni csapás utóhatását, amelyet Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere szerint az orosz erők a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) bázisaként és katonák elszállásolására használtak. Fedorov azt is kijelentette, hogy az ukrán alakulatok csapást mértek egy orosz ellenőrzőpontra és logisztikai központra Bohdanivkában és egy radarállomásra Szemenivkában, mindkettő Melitopoltól északkeletre, valamint két orosz katonai támaszpontra Polohiban és Majszkében, a frontvonaltól délre. Fedorov hozzátette, hogy ezek a csapások együttesen több tucat orosz katonát öltek, és több mint 200 katonát sebesítettek meg. Az ukrán Zaporizzsjai Területi Katonai Igazgatóság december 11-én közölte, hogy az ukrán csapások Zaporizzsja területének egy meg nem határozott területén több mint 150 orosz katonát sebesítettek meg. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az ukrán tüzérség december 11-én és 12-én csapásokat mért a Dnyeper folyó keleti (bal) partján lévő területekre Herszon területen, köztük Oleszkij és Hola Prisztan, valamint a keleti Herszon területen lévő hátországi övezetekre, mint Szkadovszk, Csaplinka és Radenszk.

Az orosz erők december 11-én és 12-én továbbra is rutinszerű tüzelést folytattak Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területén. December 11-én és 12-én az orosz tüzérség csapást mérte Nikopolra és Marhanecre, Dnyipropetrovszk területén, valamint Ocsakivra, Mikolajiv területén. Orosz források továbbra is aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az ukrán hadsereg ellentámadásra készül a Zaporizzsjai Terület frontvonala mentén.

Az orosz hadsereg megerősíti a Krím északi partjait a Fekete-tenger partján. Egy december 10-én közzétett képen látható, hogy az orosz egységek árkokat ásnak a krími Csornomorszke (Herszon várostól 124 km-re délre) egyik strandja mentén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a krími orosz megszálló hatóságok megerősítik a rendfenntartási és elhárítási intézkedéseket Csornomorszkban és Mizsvodnében, mind az északnyugati partvonal mentén, mind a T0107-es autópályán, amely összeköti a Krím északnyugati parti területeit Szimferopol és más hátországi területek között. Egyes orosz bloggerek azt állították, hogy az ezen erődítésekről készült képek inkább a krími strandok turisztikai célú helyreállítására irányuló erőfeszítések részét képezik, de továbbra sem világos, hogy az árokszerű erődítések ásása hogyan segítené az ilyen helyreállítási erőfeszítéseket. Az orosz haderőt aggaszthatja egy esetleges jövőbeli ukrán ellentámadás a Krím ellen a Fekete-tenger túloldaláról.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hadsereg nem rendelkezik megfelelő infrastruktúrával a krími csapatok támogatásához. Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy a szevasztopoli 1472. haditengerészeti klinikai kórházban hiány van a sebesült orosz katonák számára biztosított vérkészletekből. A bloggerek azt állították, hogy a kórház személyzete értesítette az orosz katonai parancsnokságot arról, hogy hiányoznak a kereskedelmi forgalomban kapható vérvételhez szükséges készletek, de nem kaptak támogatást a probléma orvoslásához. A bloggerek szerint az ellátmányhiány fő oka az, hogy a kórházak 2022-ben nem rendelkeztek a vérátömlesztéssel kapcsolatos anyagokra vonatkozó költségvetési előirányzatokról, és utaltak arra, hogy korrupció áll a háttérben. Az orosz csapatok valószínűleg a Kercsi-szoros hídjának megrongálódása miatt is ellátási hiányt tapasztalnak. Vlagyimir Putyin orosz elnök december 9-én megjegyezte, hogy Oroszország várhatóan márciusban javítja meg a közúti hidat, a vasútvonalakat pedig a nyár közepén, ami valószínűleg továbbra is kihívást jelent majd Oroszország számára a haderők ellátásában.


Az orosz sziloviki-csoport – az orosz elit félkatonai intézményekkel rendelkező tagjai – továbbra is toboroznak személyzetet az alakulataikba. Az orosz ellenzéki Meduza megszólaltatott ingusföldi katonákat és a csecsenföldi Groznijban található orosz különleges erők (SZPECNAZ) egyetemének munkatársait, akik utaltak arra, hogy Ramzan Kadirov csecsen vezető politikai szívességekért cserébe önkénteseket toboroz Ingusföldről. A Meduza beszámolója megjegyezte, hogy Kadirov támogatja az ingusföldi szúfi testvériséget, amelynek népszerűsége a 2010-es évek eleje óta csökken a régióban, cserébe önkéntesekért, akiket Ukrajnába vezényelnek. A SZPECNAZ Egyetem munkatársai azt állították, hogy Csecsenföld már mintegy 10 000 önkéntest vetett be az egyetemről mindössze két hét kiképzés után, és Kadirov továbbra is következetesen hirdeti az önkéntes egységek bevetését. Roman Sztarovojt, a Kurszki Terület kormányzója szintén bejelentette, hogy a Kurszki Területi Védelem, vagyis a „Hazafias Népi Osztag” 6000 ember toborzását tervezi. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin olyan megjegyzéseket tett, amelyek arra utalnak, hogy kapcsolatban áll a Belgorodi és Kurszki Területen nemrég bejelentett területi védelmi egységekkel.

Ukrán illetékesek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy az orosz fegyveres erők fokozzák a megszállt Luhanszki és Zaporizzsjai Területeken a kényszermobilizációs kampányukat egy előre jelzett második oroszországi mozgósítási hullám előtt. Az Ukrán Ellenállási Központ közölte, hogy az orosz erők keresik az ukrán férfiakat és idézéseket osztogatnak nekik a 2023 január-februárjára tervezett újabb orosz mozgósítási hullám előtt. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz hadsereg erőszakosan mozgósít ukrán férfiakat, hogy feltöltse a Szeverodonyeck irányában működő egységeket, és szigorú mozgáskorlátozást alkalmaznak a Donyeck-Luhanszki Terület közigazgatási határán lévő Hkrisztalnijban lakó férfiakkal szemben. A száműzetésben élő ukrán helyi tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz haderő erőszakkal mozgósít férfiakat a Luhanszki területen Dovzsanszkban (az orosz határ közelében) és a Zaporizzsjai területen Melitopolban is. Az ukrán tisztviselők nem pontosították, hogy az oroszok kiképzik-e egyáltalán, és ha igen, hol ezeket a mozgósított újoncokat, és Mariupol polgármesterének egyik tanácsadója, Petro Andrjusenko megjegyezte, hogy az orosz hadsereg Mariupol külvárosában egy második kiképzőtábort épített a mozgósított oroszok számára.


A Kreml továbbra is küszködik a mozgósítottaknak történő kifizetések adminisztrációjával kapcsolatos problémákkal, és megpróbálja elterelni a felelősséget a kifizetések késedelméért Vlagyimir Putyin orosz elnökről. A Kreml szabályokat fogadott el a mozgósított és szerződéses katonáknak járó 195 000 rubel (kb. 3100 dollár) egyszeri kifizetések elosztására. Az orosz katonáknak vissza kell téríteniük az egyszeri kifizetéseket, ha a házastársuk külföldön pénzügyi számlát nyit, vállalkozói tevékenységet finanszíroz, vagy ha a katona bűncselekményt követ el. A szabályok arra is felszólítják a katonákat, hogy térítsék vissza a kifizetések egy részét, ha megszegik az orosz fegyveres erőkkel kötött szerződésüket. Az orosz tisztviselők valószínűleg továbbra is küzdeni fognak ezeknek az egyszeri kifizetéseknek a biztosításával, amelyek a szokásos orosz bérek több mint kétszeresét teszik ki, és amelyek részei annak az erőfeszítésnek, hogy megelőzzék a katonák és hozzátartozóik további tiltakozásait. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Területi Megszállási Adminisztrációs Tanács tagja kijelentette, hogy a mozgósított férfiak ne forduljanak Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz vagy az orosz Védelmi Minisztériumhoz (Védelmi Minisztérium), ha nem kapták meg az egyszeri kifizetéseket, hanem inkább a parancsnokaiknál tegyenek panaszt. Rogov kérése valószínűleg kísérlet arra, hogy elterelje a felelősséget az orosz vezetésről, amely valójában jogosult engedélyezni ezeket a kifizetéseket.

Az orosz mozgósított férfiak és kiképzőik azonban továbbra is a felszerelés és az ellátmány hiányával kapcsolatos problémákat írnak le. A sztavropoli 247. légideszant-ezred egyik harci kiképzője és mozgósított beosztottjai videófelhívást tettek közzé, amelyben a ruházat és a felszerelés hiányára, valamint az egyik kiképzőközpontban uralkodó egészségtelen körülményekre panaszkodnak. Néhány orosz blogger megosztotta a felhívást, megjegyezve, hogy a mozgósított állomány megfelelő felszereléséért a helyi hatóságok helyett a szövetségi hatóságoknak kellene felelniük. A Gulagu.net orosz emberi jogi projekt alapítója, Vlagyimir Oszecskin szintén közzétett felvételeket arról, hogy a börtönhatóságok a Kalugai Területen megverték a foglyokat, mert nem voltak hajlandóak beállni a Wagnerbe, ami arra utal, hogy az oroszországi félkatonai struktúrák sem bánnak megfelelően az erőikkel.


A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok folytatják az erőfeszítéseket, hogy a megszállt területeken az ukrán állampolgárok felett jogi ellenőrzést gyakoroljanak. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Területi Adminisztráció vezetője december 12-én kijelentette, hogy az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság (LNK) tisztviselői fokozatosan orosz állampolgárokkal töltik fel az LNK területén megüresedett rendvédelmi állásokat. Az Ukrán Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központ december 12-én arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok jelenleg több mint 230 ukrán állampolgárt tartanak fogva a megszállt Zaporizzsjai Területen, hogy az orosz megszállási törekvésekkel való együttműködésre kényszerítsék őket. Az ukrán vezérkar december 11-én arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok továbbra is arra kényszerítik az ukrán állampolgárokat, hogy orosz útlevelet szerezzenek a megszállt területeken, különös tekintettel a Zaporizzsjai Területen található Melitopolra.

Az orosz megszálló hatóságok december 11-én és 12-én folytatták a megszállt területek gazdasági ellenőrzésének megszilárdítására és az ukrán civilek rubelre való átállásra való kényszerítésére irányuló lépéseket. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok felajánlják az ukránoknak, hogy a valutájukat rubelre válthatják, 1,25 hrivnyáért egy rubelt, ami nem felel meg a hivatalos valutaárfolyamnak, amely szerint egy rubel 0,59 hrivnya. Az Ukrán Ellenállási Központ december 12-én arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok továbbra is nyomást gyakorolnak az ukrán vállalkozásokra, hogy szüntessék de a hrivnya hazsnálatát, de a bírságok és fenyegetések ellenére ellenállásba ütköznek. Az ukrán vezérkar december 11-én arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok 10 000 rubel összegű anyagi támogatást nyújtanak a nyugdíjkorhatárt betöltött személyeknek, és magasabb fizetést ajánlanak azoknak a helyieknek, akik hajlandóak a megszálló hatóságok intézményeiben dolgozni. Az ukrán vezérkar december 11-én arról is beszámolt, hogy az orosz megszálló hatóságok fokozatosan kivonják az ukrán hrivnyát a kereskedelmi hálózatokból, arra kényszerítve a lakosságot, hogy áttérjenek az orosz rubelre.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is a megszállt területeken élő ukrán gyerekeket célozzák meg propagandával, hogy igazolják Oroszország ukrajnai invázióját. Az Ukrán Ellenállási Központ december 12-én közölte, hogy a megszállt területeken lévő iskolák orosz tanárokat béreltek fel, hogy agymosást végezzenek az ukrán gyerekeken olyan történetekkel, hogy Oroszország felszabadította őket a „náciktól”. Az Ukrán Ellenállási Központ december 12-én arról is beszámolt, hogy az orosz megszálló hatóságok Dél-Ukrajnában fokozták a propaganda-rendezvényeket, amelyeken híres orosz bloggereket, sportolókat és zenészeket látnak vendégül.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is partizántámadásoknak vannak kitéve a megszállt területeken. Az „Atesh” ukrán és tatár partizáncsoport december 10-én vállalta a felelősséget a krími Szovjetszkben lévő orosz laktanya felgyújtásáért, megjegyezve, hogy csak a mozgósított orosz férfiak bázisát semmisítették meg.

Ennyi harci hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!