Szele Tamás: Háború szokás szerint

A harcok köszönik szépen, zajlanak, ha nem is akkora intenzitással, mint pár napja, közben pedig várható, hogy Lukasenka fehérorosz államfőt Putyin kinevezi Potemkinnek, de a „Tavria hercege” cím nélkül, mert azt Kirijenkonak ígérte.

Lukasenka attól lesz Potemkin, hogy most nem falvakat épít, mint a hajdani herceg, hanem úgy tesz, mintha meg akarná támadni Ukrajnát, közben pedig esze ágában sincs.

Potemkini vállalkozás, csakhogy az ukránok sem most jöttek a hat húszassal, átlátnak a szitán. Mindeközben dúl a hatalmi harc, Prigozsin egyre nyilvánvalóbban határozza meg magát Putyin utódjaként – a háború csodákra képes, év elején ez fel sem merülhetett volna – a katonai bloggerek folyamatosan szidják a védelmi minisztériumot, dicsérik Prigozsint, szóval ha nem vigyáz magára, még kiesik valami nagyobb tengeralattjáró ablakán, akkor is, ha nincs a járművön ilyen nyílászáró. De sajnos vigyáz.

Mindenesetre lássuk inkább az elmúlt nap híreit, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Továbbra sem valószínű, hogy a fehérorosz hadsereg megtámadja Ukrajnát, annak ellenére, hogy december 13-án a fehérorosz katonaság készenléti állapotának ellenőrzése megszakadt. Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök december 13-án elrendelte a fehérorosz hadsereg átfogó készenléti ellenőrzését. Úgy tűnik, hogy a gyakorlat nem arra szolgál, hogy a belarusz és/vagy orosz erőket Ukrajna lerohanásának kiindulási pontjai közelében összpontosítsák. A belarusz elemek Fehéroroszország különböző részein lévő gyakorlóterepekre települnek, mérnöki feladatokat hajtanak végre, és gyakorolják a Nyeman és a Berezina folyókon való átkelést (amelyek több mint 170 km, illetve 70 km távolságra vannak a fehérorosz-ukrán határtól). A közösségi médiában december 13-án közzétett felvételeken látható volt egy valószínűleg fehérorosz gyalogsági harcjárművekből és teherautókból álló oszlop, amely a jelentések szerint Kolodiscsiből (Minszktől keletre) Hatava (Minszktől 6 km-re délre) felé haladt. 25 BTR–80-as 30 teherautónyi személyzettel együtt a jelentések szerint december 13-án a breszti Malarita (Ukrajnától mintegy 15 km-re) felé települt. Az orosz T–80-as harckocsik a jelentések szerint december 12. körül a fehéroroszországi Bresztben lévő Obuz-Lesnovszkij gyakorlótérről a szintén breszti gyakorlótérre települtek (mintegy 30 km-re a fehérorosz-ukrán határtól). Oroszország a jelentések szerint december 13-án három MiG–31K elfogó repülőgépet telepített a fehéroroszországi Macsuliscsi repülőterére. Ezek a telepítések valószínűleg részei a folyamatban lévő orosz dezinformációs műveleteknek, amelyek azt sugallják, hogy a fehérorosz hagyományos szárazföldi erők csatlakozhatnak Oroszország ukrajnai inváziójához. Az ISW hosszasan írt arról, hogy miért rendkívül valószínűtlen, hogy Fehéroroszország belátható időn belül megszállja Ukrajnát.

Ukrán illetékesek december 13-án továbbra is úgy értékelik, hogy Fehéroroszország valószínűleg nem fogja megtámadni Ukrajnát. Az ukrán vezérkar december 13-án megismételte, hogy a helyzet Észak-Ukrajnában, Fehéroroszország közelében nem változott jelentősen, és hogy az ukrán hatóságok még mindig nem észlelték, hogy az orosz erők csapásmérő csoportokat alakítanának Fehéroroszországban. Az Ukrán Állami Határőrszolgálat arról számolt be, hogy a helyzet a Fehéroroszországgal közös határon a közelmúltbeli fehérorosz készenléti vizsgálatok ellenére is kontroll alatt van.

Orosz katonai bloggerek azzal vádolták az orosz védelmi minisztériumot, hogy performatív „túlzott jelentéstételbe” bocsátkozik ahelyett, hogy az orosz hadsereggel és az ukrajnai orosz műveletekkel kapcsolatos rendszerszintű problémákkal foglalkozna. Egy prominens orosz blogger az orosz hadseregben a „fotóriportok ördögi gyakorlatáról” értekezett, és megjegyezte, hogy az orosz katonákat gyakran kényszerítik arra, hogy egyenruhába öltözzenek és megjelenjenek a kamerák előtt, hogy a felkészültség és a professzionalizmus érzetét propagálják ahelyett, hogy ténylegesen felkészülnének a harci bevetésekre. A blogger hangsúlyozta, hogy az ilyen bemutatók pusztán teátrális jellegűek, és az orosz fegyveres erőkben az összetartás hamis érzetét keltik anélkül, hogy ténylegesen foglalkoznának a logisztikai, kommunikációs és az egységek alapvető ellátásával kapcsolatos érdemi kérdésekkel. Több más blogger is megemlítette ezt a vitát, és azzal vádolta az orosz hatóságokat, hogy „eltúlzott tudósításokkal” foglalkoznak annak érdekében, hogy elárasszák az információs teret olyan fotó- és videomegjelenésekkel, amelyek célja az orosz védelmi minisztérium „létének igazolása” és az ukrajnai orosz műveletek sikerének látszatának megteremtése. Az egyik forrás hangsúlyozta elégedetlenségét az ilyen „tudósításokkal” kapcsolatban, és az orosz védelmi minisztériumot „a kamuflázs és a szelfik minisztériumának” nevezte.” Az orosz bloggerek továbbra is kihasználják platformjaikat és hírnevüket, hogy árnyalt kritikákat fogalmazzanak meg az orosz Védelmi Minisztériummal szemben, oly módon, amely továbbra is jelzi a növekvő szakadékot a minisztérium bürokratikus gyakorlata és a valóság között, amellyel az orosz katonák a terepen szembesülnek, és amelyről az orosz katonai tudósítók egy sora számol be. Az ilyen diskurzus lehetővé teszi a nacionalista információs tér kiemelkedő hangjainak, hogy érdemi változások mellett szálljanak síkra, miközben aláássák a minisztérium intézményét.

Magas rangú izraeli tisztviselők kijelentették, hogy Irán igyekszik korlátozni az Oroszországnak szállítandó rakéták hatótávolságát. Az Axios december 12-én arról számolt be, hogy Irán nemzetközi visszahatástól tart amiatt, hogy Oroszországnak nagy hatótávolságú rakétákat szállít az ukrajnai háborúban való felhasználásra, és megjegyezte, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Biztonsági Tanácsának 2015-ben elfogadott 2231-es határozata 2023 októberéig megakadályozza a 300 kilométernél nagyobb hatótávolságú és 500 kilogrammnál nagyobb hasznos teherbírású iráni ballisztikus rakéták átadását vagy átvételét. 2023 októberéig az Axios megjegyezte, hogy e határozat megsértése egy „visszacsapási” mechanizmust eredményezhet, amely újra ENSZ-szankciókat vezet be Irán ellen.

Az ukrán hírszerzés arról számolt be, hogy az orosz hadsereg olyan rakétákkal támadja Ukrajnát, amelyeket Ukrajna az 1990-es években adott át az oroszoknak egy nemzetközi megállapodás (a Budapesti Memorandum) részeként, amelyet Oroszország kifejezetten megsértett azzal, hogy 2014-ben és 2022-ben megszállta Ukrajnát. A The New York Timesnak adott kommentárjában az ukrán hírszerzési főigazgatóság (GUR) képviselője, Vagyim Szkibickij elmondta, hogy az orosz erők ballisztikus rakétákat és Tu–160-as és Tu–95-ös stratégiai bombázókat használnak, amelyeket Ukrajna a Budapesti Memorandum részeként adott át Oroszországnak, amelynek értelmében Ukrajna nukleáris arzenálját leszerelésre átadta Oroszországnak. Oroszország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság cserébe vállalta, hogy „tiszteletben tartja Ukrajna függetlenségét és szuverenitását, valamint meglévő határait”. Ez a megállapodás némi vitát generált arról, hogy vajon kötelezte-e az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot Ukrajna megvédésére, amit nem tett meg. Az azonban nem lehet vita tárgya, hogy ezzel a megállapodással Oroszország kifejezetten elismerte, hogy a Krím, valamint az általa 2014-ben elfoglalt donyecki és luhanszki területek Ukrajna részei. Ezzel a megállapodással Oroszország azt is vállalta, hogy „tartózkodik Ukrajna területi integritása vagy politikai függetlensége elleni erőszakkal való fenyegetéstől vagy annak alkalmazásától”, sok más olyan rendelkezés mellett, amelyet Oroszország megsértett. Szkibickij megjegyezte, hogy Oroszország eltávolította a nukleáris robbanófejet ezekből a leszerelt Kh-55 szubszonikus cirkálórakétákból, amelyeket most Ukrajna elleni nagy erejű rakétacsapások indítására használnak.

Amerikai tisztviselők december 13-án kijelentették, hogy a Pentagon véglegesíti a terveket a Patriot rakétavédelmi rendszerek Ukrajnába küldésére. Az amerikai tisztviselők arra számítanak, hogy megkapják a szükséges jóváhagyásokat Lloyd Austin védelmi minisztertől és Joe Biden elnöktől, és a Pentagon már december 15-én hivatalos bejelentést tehet. A CNN jelentése szerint nem világos, hogy a Pentagon terve szerint hány Patriot rakétarendszert biztosítana Ukrajnának, de egy tipikus Patriot-üteg akár nyolc indítóállást tartalmaz egyenként négy tüzelésre kész rakétával, radarcélzó rendszereket, számítógépeket, áramfejlesztőket és egy bevetésirányító állomást.

Oroszország továbbra is a terrorizmus fogalmait használja a belföldi elnyomás jogi kereteként. A Meduza nevű független orosz hírügynökség december 13-án megjegyezte, hogy Oroszország az elmúlt két évtized során folyamatosan bővítette a terrorizmus fogalmát az orosz törvényhozásban. Még idén decemberben az Állami Duma új módosításokat javasolt az orosz büntető törvénykönyvhöz, amelyek a szabotázst a terrorcselekménnyel teszik egyenlővé. A Meduza megerősítette egy másik független orosz lap, a Novaja Gazeta vizsgálatát, amely megjegyezte, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a kaukázusi iszlamista militáns tevékenység terrorizmusként való meghatározásáról áttért a terrorizmusnak az ukrán „szabotőrök” fogalma köré való orientálására. Alekszandr Bortnyikov, az FSZB vezetője ezzel kapcsolatban december 13-án azt állította, hogy 2022-ben megnőtt a „terrorista” tevékenység Oroszországon belül, amit az ukrán biztonsági szolgálatokkal (SBU) hozott összefüggésbe, amelyek állítólag nyugati támogatással működnek. Úgy tűnik, az orosz hatóságok fegyverként használják fel az ukrajnai háború hátterét, hogy a belbiztonság védelmének ürügyén igazolják a terrorizmusra vonatkozó jogszabályok kiterjesztését. Az ilyen intézkedések valószínűleg nagyobb mozgásteret biztosítanak az orosz biztonsági hatóságoknak a hazai másként gondolkodók elleni fellépésben. Amint arról az ISW korábban már beszámolt, az orosz hatóságok hasonló lépéseket tettek annak érdekében, hogy jogi kereteket használjanak fel az orosz biztonságra veszélyesnek minősülő személyek és cselekedetek széles körű meghatározására, és nemrégiben új törvényjavaslatokat terjesztettek elő a „külföldi ügynökök” fogalmának kiterjesztéséről és a szabotázsnak minősülő bűncselekmények büntetéséről.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A fehérorosz hadsereg valószínűleg továbbra sem támadja meg Ukrajnát a december 13-án tartott gyorsított fehérorosz katonai készültségi ellenőrzés ellenére sem.
      • Ukrán tisztviselők december 13-án továbbra is úgy értékelik, hogy Fehéroroszország valószínűleg nem fogja megtámadni Ukrajnát.
      • Magas rangú izraeli tisztviselők kijelentették, hogy Irán igyekszik korlátozni az Oroszországnak szállítani tervezett rakéták hatótávolságát, hogy elkerülje az ENSZ „visszacsapó” szankcióinak kiváltását.
      • Az ukrán hírszerzés arról számolt be, hogy az orosz hadsereg olyan rakétákkal támadja Ukrajnát, amelyeket Ukrajna az 1990-es években adott át Oroszországnak annak a nemzetközi megállapodásnak a részeként, amellyel Oroszország a Krímet, valamint Donyeck és Luhanszk megye egészét Ukrajna részeként ismerte el, és kötelezettséget vállalt arra, hogy nem fenyegeti és nem támadja meg Ukrajnát.
      • Amerikai tisztviselők december 13-án közölték, hogy a Pentagon véglegesíti a Patriot rakétavédelmi rendszerek Ukrajnába küldésének terveit.
      • Oroszország továbbra is a terrorizmus fogalmát használja a belföldi elnyomás jogi kereteként.
      • Az orosz hadsereg korlátozott ellentámadásokat hajtott végre Szvatove és Kreminna közelében.
      • Az orosz csapatok marginális előrenyomulást hajtottak végre Bakhmuton belül, és folytatták a szárazföldi támadásokat Avdiivka és Vuhledar közelében.
      • Az orosz erők valószínűleg visszavonulnak a Dnyeper folyótól délre fekvő bizonyos területekről, mivel folytatják a hátországi állásaik megerősítését a megszállt Herszoni Területen.
      • Valószínűleg ukrán fegyveresek leromboltak egy hidat a Zaporizzsjai Területen található Melitopolban, miközben az elmúlt napokban egyre több jelentés érkezett a Melitopol közelében lévő orosz katonai eszközök elleni ukrán csapásokról.
      • A Wagner-csoport folytatja erőfeszítéseit, hogy orosz foglyokból rekrutált újoncokat alkalmazzon harci erőforrásként.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg december 13-án folytatta a korlátozott ellentámadásokat, hogy visszaszerezze a Szvatovétól északnyugatra fekvő állásait. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok sikertelenül támadtak Novoszelivszke és Sztelmahivka felé, mindkettő Szvatovétól mintegy 15 km-re északnyugatra. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán csapatok Szvatovétól északnyugatra megerősítik állásaikat, hogy felkészüljenek egy várható orosz offenzívára a térségben. Az orosz haderő állítólag S-300-as föld-levegő rakétákkal csapást mért Kupjanszkra (Szvatovétól 45 km-re északnyugatra).


Az orosz hadsereg korlátozott ellentámadásokat hajtott végre Kreminnától nyugatra, hogy december 13-án visszaszerezze elvesztett pozícióit a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Novojehorivka (Kreminnától 35 km-re északnyugatra), Makiivka (Kreminnától 22 km-re északnyugatra), Cservonopopivka (Kreminnától 5 km-re északra) és Bilohorivka (Kreminnától 10 km-re délre) közelében. Egy orosz blogger arra figyelmeztetett, hogy az ukrán egységek egy új offenzívára készülnek a Szvatove-Kreminna vonal mentén, és embereket és felszerelést összpontosítanak erre a területre. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az ukrán csapatok Kreminnától nyugatra sikertelen támadásokat hajtottak végre Ternyi és Jampolivka közelében. Egy másik orosz forrás azt állította, hogy az orosz csapatok megpróbálják visszaszorítani az ukrán különítményeket a Zserebec folyón túlra, szintén Kreminnától nyugatra.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok december 13-án csekély mértékű előrenyomulást hajtottak végre Bakhmut területén. Egy orosz blogger arról számolt be, hogy a Wagner-csoport erői áttörték az ukrán védelmi vonalakat Bakhmut keleti részén, és teljes ellenőrzést szereztek a Bakhmut pezsgőpincészet és a „Siniat” vállalkozás felett. Orosz bloggerek azt is állították, hogy az orosz csapatok több utcában is előrenyomulnak Bakhmut délkeleti és keleti szektorában. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az ukrán egységek továbbra is visszaverik az orosz támadásokat Bakhmut északkeleti részén Verkhnokamjanszke, Szoledar, Jakovlivka és Bakhmutszke közelében, valamint Bakhmut déli részén Kliscsiivka, Kurdjumivka és Majorszk közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz csapatok ellenőrzésük alá vonták a Bakhmuttól 3 km-re délre fekvő Opitnye 90%-át. Orosz források továbbra is súlyos ukrán veszteségeket hangsúlyoznak, és azt állítják, hogy az ukrán csapatok váltakozva vagy teljesen kivonulnak Bakhmut egyes részeiről.


Az orosz haderő december 13-án folytatta a szárazföldi támadásokat Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok sikertelenül támadtak Avdiivka és Marinka (Donyeck város délnyugati peremén) térségében. A Donyecki Népköztársaság (DNK) 11. ezrede felvételeket tett közzé az ukrán állásokat ért csapásokról, amelyek állítólag Pjervomajszkében (Avdiivkától 10 km-re délnyugatra) történtek, és egy orosz blogger azt állította, hogy a 11. ezred és a „Szomáli” zászlóalj aktívan részt vesz az ukrán ellentámadások visszaverésében Pjervomajszke közelében. Orosz források emellett azt állították, hogy az orosz csapatok ellenőrzésük alá vonták a Marinkából Krasznohorivkába (Marinkától 5 km-re északra) vezető utat, amit a Donyeck város délnyugati peremén lévő ukrán csoportosulás számára súlyos csapásként emeltek ki. A geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az ukrán erők visszavették a Marinka központjában lévő Druzsbij sétánytól keletre lévő állásaikat, ami arra utal, hogy a Marinka városközpontjában lévő terület folyamatosan vitatott. Orosz források továbbra is azt állították, hogy az ukrán alakulatok korlátozott ellentámadásokat hajtanak végre a Donyeck várostól délnyugatra, Vuhledar térségében zajló orosz előrenyomulással szemben.

Támogató erőfeszítések-déli tengely:

Az orosz erők visszavonulhatnak bizonyos területekről a Dnyeper folyótól délre, miközben folytatják a hátország megerősítését a megszállt Herszoni Területen. Az ukrán vezérkar december 13-án jelentette, hogy az orosz alakulatok Herszon irányában egyes egységeket leváltanak és visszavonulnak Novomikhailivkából (az R47-es autópályától nyugatra, Henicseszktől 23 km-re nyugatra) és Mikhailivkából (a T2209-es autópályán, Henicseszktől 45 km-re északnyugatra). Ukrán tisztviselők korábban kijelentették, hogy céljuk megakadályozni, hogy az orosz erők megközelíthessék a Dnyeper folyó keleti (bal) partját. A december 12-én közzétett képeken látható, hogy az orosz erők sárkányfogakkal ellátott páncéltörő erődítményeket emelnek a Zaporizzsjai Területen lévő Vjazivka (Melitopoltól nyugatra, az E56-os Herszon város-Melitopol autópályán) és a Herszoni Területen lévő Novotrojtszke (Henicseszktől északnyugatra, az R47-es Nova Kakhovka-Henicseszk autópályán) közelében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erők továbbra is lövik a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partján lévő területeket, beleértve Herszon városát és környékét.


Valószínűleg ukrán személyek leromboltak egy hidat a Zaporizzsjai Területen található Melitopolban, miközben az elmúlt napokban megszaporodtak az ukrán jelentések a Melitopol közelében lévő orosz katonai eszközök elleni ukrán csapásokról. A december 13-án készült képek jelentős károkat és ledőlt gerendákat mutatnak a Molocsna folyón átívelő M14/E58 hídon Melitopolban (nagyjából 100 km-re a frontvonalak mögött), és az orosz megszálló tisztviselők azt állították, hogy ukrán „szabotőrök” 15-20 kg robbanóanyagot robbantottak fel a híd lerombolása érdekében az éjszaka folyamán. A Zaporizzsjai Terület megszálló tisztviselői azt állították, hogy az orosz hatóságok két héten belül ideiglenes elkerülő hidat fognak felállítani, és alternatív útvonalakat jelöltek ki a szárazföldi szállításhoz. Orosz tisztviselők azt állították, hogy a híd elleni támadás nem érintette a Melitopol és a Krím közötti orosz logisztikai útvonalakat, de egyes bloggerek ennek ellenkezőjét bizonygatták, és bírálták a megszálló tisztviselőket, amiért nem őrizték a hidat. Az ukrán vezérkar december 13-án arról számolt be, hogy az ukrán csapások megsemmisítették az orosz 58. Összhaderőnemi Hadsereg parancsnoki állását Melitopolban, további csapások Enerhodar, Tokmak és Huljajpole ellen összességében 150 személyt sebesítettek meg, valamint három tüzérségi létesítményt és 10 katonai berendezést semmisítettek meg. Egy orosz blogger megjegyezte, hogy a Zaporizzsjai Terület hátországa ellen jelenleg is zajló ukrán csapások hasonlítanak a herszoni ellentámadást megelőző ukrán stratégiára, és figyelmeztette az orosz parancsnokságot, hogy tanuljanak a herszoni terület katonai kudarcaiból.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) december 13-án bejelentette, hogy előrelépés történt a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) demilitarizálásával kapcsolatos tárgyalásokon, Emmanuel Macron francia elnök pedig azt állította, hogy mindkét fél megállapodott az orosz nehézfegyverek eltávolításáról a ZNPP területéről (Ukrajna semmilyen fegyverrel nem rendelkezik a ZNPP területén). Macron határozottan kijelentette, hogy tárgyalások folynak az orosz nehézfegyverek ZNPP területéről való eltávolításának végrehajtásáról. Az orosz megszálló tisztviselők és bloggerek fanyalogtak Macron bejelentése miatt, tévesen azt állítva, hogy Macron kijelentése a könnyűfegyverek ZNPP területéről való eltávolítására is kiterjedt. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Terület megszálló főtisztviselője azt állította, hogy az orosz csapatok nem tárolnak nehézfegyvereket a ZNPP területén, és hogy a könnyűfegyverzet, például a puskák eltávolítása veszélyeztetné az erőmű fizikai biztonságát. Az ISW korábban már beszámolt műholdas felvételekről, amelyek bizonyítják, hogy az orosz erők nehézfegyvereket tároltak a ZNPP területén és környékén, beleértve a ZNPP infrastruktúrája alatti területet is. Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója kijelentette, hogy bízik abban, hogy mindkét fél hamarosan megállapodásra jut a ZNPP-vel kapcsolatban. A ZNPP demilitarizálására vonatkozó megállapodás továbbra sem valószínű, hogy teljes vagy részleges orosz katonai kivonulást jelentene a ZNPP-ből vagy Enerhodarból, és nem szüntetné meg a ZNPP-t fenyegető folyamatos fenyegetést, ahogyan azt az ISW korábban már értékelte.


Az oroszok december 12-én továbbra is rutinszerű tüzelést folytattak Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területeken. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz hadesereg Nikopolt és Marhanecet (Dnyipropetrovszki Terület), valamint Ocsakivot (Mikolajivi Terület) lőtték.

Az orosz mozgósítás hírei:

A Wagner-csoport folytatja erőfeszítéseit az orosz börtönökből toborzott újoncok harci erővé képzésére. Az Ukrán Ellenállási Központ december 13-án arról számolt be, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója több mint 23 000 orosz foglyot küldött az ukrán frontvonalakra annak a kiterjesztett erőfeszítésnek a részeként, hogy megerősítse politikai befolyását és potenciálisan Putyin utódjaként pozicionálja magát. Az Ukrán Ellenállási Központ azt állította, hogy az orosz társadalmat nem érdekli a foglyok sorsa, ami lehetővé teszi Prigozsin számára, hogy ágyútöltelékként használja őket a nagy kockázatú és magas halálozási arányú műveletekben, miközben a Wagner-csoport vezetését távol tartja a harctól. A Meduza orosz ellenzéki csatorna közzétett egy december 12-i interjút Vjacseszlav Izmailov Wagner hadifogollyal és orosz elítélttel, aki azt állította, hogy a Wagner a fogoly újoncoknak hat hónapos szerződést, 200 000 rubelt, kiváltságokat ígért a családjuknak, a szerződés teljesítése után teljes felmentést a büntetésük alól, és biztonságosabb pozíciót az ukrajnai második frontvonal mentén lévő lövészárkokban. Izmailov azt állította, hogy Wagner egyik ígéretet sem tartotta be, és a fogoly újoncokat két hét kiképzés után azonnal a frontvonalba küldték, ahol a halálozási arány rendkívül magas volt. Izmailov azt állította, hogy 90 fős szakaszából 70 Wagner-elítélt esett el.


Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz hatóságok fokozták a kényszermobilizációt a megszállt területeken. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erők Donyecki területen fokozták a kényszermobilizációt, hogy pótolják az orosz 1. hadtest (a Donyecki Népköztársaság csapatai) veszteségeit. A jelentés szerint a donyecki Horlivkában az oroszok kényszersorozásnak vetik alá a lakosokat, különösen azokat, akik korábban páncélos egységben szereztek tapasztalatokat.

Az orosz hatóságok továbbra is arra törekednek, hogy a háborút jogalkotási intézkedésekkel könnyítsék meg. Az orosz Állami Duma december 13-án elfogadta annak a törvénytervezetnek az első olvasatát, amely az állami védelmi rend részeként egyszerűsíti a katonai termelés átadását a szövetségi hatóságoktól az orosz nem kormányzati szervezeteknek. A kezdeményezés célja annak biztosítása, hogy a haditechnikai eszközök – például fegyverek, lőszerek, járműalkatrészek, speciális alkatrészek és eszközök – gyártása proaktív maradjon, és hogy minden ilyen állami termelési feladatot időben elvégezzenek a termelés bürokratikus korlátainak csökkentésével. Egy neves orosz blogger szerint a törvénytervezet célja a háború hatékonyságát lassító szervezeti és bürokratikus akadályok felszámolása.

Az orosz védelmi minisztérium, különböző katonai bloggerek támogatásával, megpróbálja megteremteni a mozgósított személyzet igényeire való odafigyelés látszatát. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az orosz csapatok megoldják a problémáikat, és hogy a mozgósított állomány körében nő a professzionalizmus és a rend, ahogy az orosz alakulatok „egységes organizmussá” válnak. A blogger azt állította, hogy az orosz védelmi minisztérium új felszereléssel és technológiával látta el a csapatokat, például drónok elleni fegyverekkel, és hogy az orosz egységek javítottak a hadviselési taktikájukon, például a tüzérség lövésidején. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy az orosz védelmi minisztérium a mozgósított személyzet egyik videós panaszára, amely az elégtelen felszerelésre vonatkozott, úgy reagált, hogy új felszerelést küldött az adott egységnek. A blogger kijelentette, hogy az orosz közvélemény büszke lehet arra, amit az orosz védelmi minisztérium elért, és hogy az a „legjobb a világon”.


Az orosz hadsereg továbbra is problémákkal küzd a mozgósított újoncok alapfelszerelésével és ellátásával kapcsolatban. Egy nyílt forrású hírszerzési aggregátor megerősített egy jelentést, miszerint egy szibériai kiképzőbázison a mozgósított sorkatonák tömegesen betegednek meg hörghurutban és tüdőgyulladásban, valószínűleg azért, mert sátrakban élnek a -30*C (-22*F) hőmérsékleten. Nyílt forrású hírszerzési aggregátorok és egy ukrán forrás is terjesztett fotókat orosz sárkányfogak barikádjairól, amelyek egy meg nem nevezett ukrajnai helyszínen a zord időjárási körülmények miatt romlanak, összehasonlítva egy, a második világháború alatt készült sárkányfogakról készült fotóval, amelyek a több évtizedes korkülönbség ellenére kevésbé tűnnek leromlottnak.

A megszállt területek hírei:

Ukrán partizánok december 12-én merényletet követtek el egy orosz megszálló tisztviselő ellen. Az Ukrán Ellenállási Központ jelentése szerint ukrán partizánok rögtönzött robbanószerkezetes (IED) támadást hajtottak végre Vitalij Buljuk, a Herszoni Terület megszállási helyettes vezetője ellen az autójában a Herszoni Területen található Szkadovszkban, megölve az autó sofőrjét és megsebesítve Buljukot. Vlagyimir Szaldo, a Herszoni Terület megszállási vezetője elítélte a merényletet, azt állítva, hogy „ukrán terroristák” követték el a támadást. Szaldo kijelentette, hogy Buljuk keletkezett sérülései nem életveszélyesek.

Az orosz hatóságok december 13-án bejelentették, hogy jelenleg csak a megszállt Donyecki és Luhanszki Területeket integrálják az orosz igazságszolgáltatásba. Irina Pankina, az orosz Állami Duma Állami Építkezési és Jogalkotási Bizottságának első elnökhelyettese kijelentette, hogy csak a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (DNK és LNK) orosz igazságszolgáltatási rendszerbe való integrálásáról szóló jogszabály áll „a felkészültség magas fokán”, kifejezetten kijelentve, hogy a jogszabály „nem vonatkozik Zaporizzsja és Herszon” területekre. Pankina nem indokolta a megszállt Zaporizzsja és Herszon területekre vonatkozó jogszabály késedelmét. Egy orosz blogger azt állította, hogy Pankina bejelentése „riasztó”, tekintettel arra, hogy Oroszország mind a négy illegálisan megszállt területet „az Orosz Föderáció elidegeníthetetlen területeinek” tekinti. A megszállt területek ilyen eltérő kezelése hozzájárulhat az információs feltételek megteremtéséhez a Herszon és Zaporizzsjai terület egy részének vagy egészének esetleges területi elvesztéséhez, akár szándékos, akár nem, és arra utal, hogy Oroszország annexiós programjában állandó zavar uralkodik.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!