Szele Tamás: Egy morózus cár

A cár atyuska mostanság rossz kedvében van, de annyira, hogy már le se csapatja senkinek a fejét, beéri azzal, ha a kényelmetlenebb muzsikok és bojárok kiesnek mindenféle magas ablakokból, duzzogva rója fényes termeit luxus-atombunkerében, és senkit sem akar látni, senkivel sem áll szóba. Bár van ennek egy olyan megfejtése is, hogy inkább azt szeretné, ha őt nem látná vagy kérdezné senki.

Elmarad a nagy nemzetközi sajtótájékoztatója is, pedig tavaly ilyenkor még órákon át mennydörgött az akkorin a világ ellen (akkor adott ultimátumot is a NATO-nak, a nyugati karácsonyestén, amit Oroszországban később tartanak, hogy megemlegessük az ajándékát), idén már se sajtótájékoztató, se beszéd az Oroszországi Föderáció Közgyűlése előtt, a nép közé se ereszkedik le még telefonos „közvetlen vonalon” sem, csak süket csend, néma, dölyfös hallgatás – a cár atyuska rossz hangulatban van! Bár az is igaz, nincs oka örömre, nem kap jó híreket a háborúból.

De lássuk inkább az elmúlt nap fontosabb híreit, melyeket ma is, mint mindig az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utaló döntése, hogy elhalasztja az Oroszországi Föderáció Közgyűléséhez intézett éves beszédét, azt jelzi, hogy továbbra is bizonytalan abban, hogy képes-e befolyásolni az orosz információs teret, miközben egyre több kritika éri az ukrajnai invázióval kapcsolatos magatartását. A Szövetségi Gyűléshez intézett elnöki beszéd az orosz Állami Dumához és a Szövetségi Tanácshoz egy 1994 februárjában az orosz alkotmányba bevezetett éves felszólalás, amely nagyjából az amerikai elnök éves, az Unió helyzetéről szóló beszédének felel meg. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Putyin 2023-ban tarthatja meg a Föderációs Gyűléshez intézett beszédét, és felszólította az oroszokat, hogy hagyjanak fel a „kávézaccból való jóslással” a következő beszéd időpontját illetően. Egy meg nem nevezett kormányzati forrás a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek azt mondta, hogy az új beszéd időpontja az előző beszéd napjától számított egy év, megjegyezve, hogy a beszédre valószínűleg nem 2022-ben kerül sor. 2021 áprilisának végén tartotta utolsó beszédét Putyin, amelyben a 2021 elején az ukrán határon végrehajtott orosz katonai felvonulással okozott első válságot követő évre vonatkozó kezdeményezéseit tárgyalta.

A 2022 áprilisában a Kijevi Területről és Észak-Ukrajnából való orosz kivonulás valószínűleg elrontotta Putyin azon terveit, hogy a Föderációs Gyűlésen tartott beszédében győzelmet hirdessen. Putyin már korábban, 2014 márciusában megragadta az alkalmat, hogy elmondja a „krími beszédet”, amelyben bejelentette a Krím és Szevasztopol városának illegális annektálását. Putyin valószínűleg hasonló eredményre számított kora tavasszal, csakhogy határozatlan időre elhalasztotta a beszédet, valószínűleg az orosz katonai kudarcok, az orosz erők által nem ellenőrzött területek általa bejelentett annektálása és a mozgósítással kapcsolatos általános elégedetlenség következtében. Putyin talán még mindig vár és reméli, hogy 2023-ban tarthat egy grandiózus győzelmi beszédet, vagy elhalasztja azt a pillanatot, amikor be kell majd ismernie, hogy Oroszország nem tudja elérni a gyakran ismételgetett maximalista céljait Ukrajnában.

Lehet, hogy Putyin nem bízik abban, hogy az orosz közvéleményhez és elithez szólva meg tudja indokolni az orosz belpolitikai és globális ügyekre gyakorolt háborújának költségeit. A meg nem nevezett TASZSZ-forrás megjegyezte, hogy a beszéd jelentős felkészülést igényel az elnök és stábja részéről, mivel általában az orosz társadalom minden aspektusával – gazdaság, oktatás, katonaság, globális partnerségek stb. – kapcsolatos tervekkel foglalkozik. Egy ukrajnai győzelem lehetővé tette volna Putyin számára, hogy elhomályosítsa az orosz emberi és pénzügyi veszteségeket, ahogyan azt 2014-ben tette, de Oroszországnak nem volt jelentős győzelme Liszicsanszk július eleji orosz megszállása óta. Putyin korábban megpróbálta jelentős győzelemként eladni a részben megszállt Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk területek szeptember 30-i annektálását, ami a jelentések szerint csak további zúgolódást váltott ki az orosz elit körében, és aláásta az állami propagandanarratívákat. Putyin legutóbbi, december 7-i és december 9-i megjelenései homályos válaszokat adtak néhány aggályos kérdésre a háború hosszával, egy második mozgósítási hullámmal és az orosz területeket fenyegető állítólagos ukrán fenyegetéssel kapcsolatban, de némi kritikát és zavart is generáltak az orosz háborúpárti közösségen belül. A Herszon városából való orosz kivonulás feldühítette a prominens nacionalista ideológusokat is, akik kezdték megkérdőjelezni Putyin elkötelezettségét és képességét „Nagy-Oroszország” létrehozására.

Putyin már lemondta az orosz nyilvánosság tagjaival tartott éves sajtótájékoztatóját, valószínűleg azért, hogy elkerülje az Oroszország katonai kudarcaival kapcsolatos kérdések megválaszolását anélkül, hogy a kérdezők és a kérdések túlságosan nyilvánvaló manipulálásához folyamodna. Peszkov december 12-én jelentette be, hogy Putyin nem tartja meg az oroszok előtt tartott élő sajtótájékoztatóját, amelyet tíz éve mindig megtartott. Úgy tűnik, hogy Putyin egyre inkább a forgatókönyv szerinti és előre felvett megjelenések felé fordul, mint például november 25-én a 18 személyesen kiválasztott, politikailag befolyásos nővel tartott találkozója, akik hamisan mozgósított katonák anyjaként mutatkoztak be. Putyin valószínűleg megpróbálja megelőzni az összetett kérdésekre való válaszadással járó kockázatokat. A sajtótájékoztató lemondása azonban alááshatja Putyin populista vonzerejét, mint a lakossággal kapcsolatban álló uralkodóét.

Ukrán tisztviselők előrejelzései szerint Oroszország 2023 első hónapjaiban megkísérelhet egy nagyszabású offenzívát indítani. Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter december 13-án kijelentette, hogy az olyan mutatók, mint az orosz mozgósítási erőfeszítések, a sorozás bejelentése és a nehézfegyverzet mozgatása arra utalnak, hogy Oroszország 2023 januárjában és februárjában nagyszabású offenzívára készülhet. Kuleba kijelentése összhangban van az ISW régóta fennálló értékelésével, miszerint a téli hónapokban mindkét oldalon megnő a műveletek üteme, és a terepkörülmények Ukrajna-szerte valószínűleg kedvezni fognak az offenzív műveleteknek.

Az orosz hadsereg az elkövetkező hónapokban két fő előrenyomulási tengely mentén indíthatná meg legkönnyebben a támadó hadműveleteket – az északkelet-ukrajnai Harkiv-Luhanszk határ mentén, vagy a Donyecki Területen. Úgy tűnik, hogy az orosz csapatok a Luhanszki Terület hátországi területeiről a jelenlegi frontvonalhoz közeli területekre, a Harkiv-Luhanszki Terület határa mentén lévő területekre szállítják a nehéz felszerelést, és e vonal mentén alakították át és erősítették meg újra erőcsoportosításukat, amint arról az ISW a közelmúltban beszámolt. Ukrán és orosz források a közelmúltban arról számoltak be, hogy az orosz csapatok korlátozott támadó műveleteket hajtanak végre ezen a vonalon, különösen a Kreminnától nyugatra elvesztett pozíciók visszaszerzése érdekében. A hőmérséklet közelmúltbeli, tartósan fagypont alatti szintre történő csökkenése ezen a területen lehetővé tette a talaj megszilárdulását, ami valószínűleg megteremti a feltételeket a támadó műveletek ütemének fokozásához.

A Herszoni Terület nyugati (jobb) partjáról való kivonulást követően felszabadult orosz harci erőket a Donbássz különböző területeire csoportosították át, mozgósított tartalékosokkal megerősítve. Az orosz csapatok emellett azt remélik, hogy támadást indíthatnak a Donyecki Terület nyugati részén, hogy a Vuhledar-Pavlivka térségben novemberben elért marginális előrenyomulásra építhessenek. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy az orosz egységek a Donyecki Terület egészének elfoglalására törekszenek, és a Donyecki Terület nyugati részén a jövőbeni esetleges támadások célja az lehet, hogy kiegészítsék a Donyeck város nyugati külterületén és Bakhmut környékén folyó támadásokat e szélesebb körű területi cél elérése érdekében. Az új támadó műveletek lehetőségei ellenére azonban az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy az orosz harci képességek továbbra is korlátozottak, és az orosz csapatok nagy valószínűséggel nem lesznek képesek stratégiailag jelentős területeket elfoglalni az elkövetkező hónapokban.

Az ukrán légvédelmi egységek lelőtték az összes Shahed drónt, amelyet az orosz hadsereg december 14-én indított Ukrajna ellen. Ukrán katonai források arról számoltak be, hogy az orosz erők 13 Shahed-136 és Shahed-131 típusú drónt vetettek be ukrajnai kritikus infrastrukturális létesítmények ellen, beleértve Kijev régió területeit is, és az ukrán légvédelmi erők lelőtték az összes drónt.

Ukrán források arról számoltak be, hogy 64 ukrán hadifogoly, köztük egy amerikai civil december 14-én visszatért Ukrajnába. Az ukrán reintegrációs minisztérium bejelentette a cserét, de nem pontosította, hogy hány orosz katona volt része az üzletnek. Az orosz védelmi minisztérium konkrétan nem kommentálta a cserét e cikk megjelenésének időpontjáig, ami kritikát válthat ki az orosz katonai bloggerek információs terének prominens hangjaiból, akik nagyobb átláthatóságot követeltek az orosz védelmi minisztériumtól a fogolycserék kezelésében.

A Kreml valószínűleg fokozni fogja a meglévő információs műveleteket, amelyekben az ukrán kormányt a vallásszabadság ukrajnai elnyomásával vádolja. A Readovka nevezetű oroszbarát Telegram-csatorna 1,5 millió feliratkozója számára tett egy bejegyzést, amelyben azt állította, hogy az ukrán Állambiztonsági Szolgálat (SBU) kilenc ukrajnai területen razziát tartott orosz ortodox templomokban, és azzal vádolta az SBU-t, hogy önkényes „terror”-házkutatásokat hajtott végre az orosz ortodox papság december 14-i őrizetbe vétele céljából. Ez a narratíva számos megfigyelt orosz információs művelet elemeit tartalmazza, amelyek célja, hogy Ukrajnát hamisan az orosz vallási kisebbségek elnyomásának állítsák be.


Ukrajna nem támadja a vallásszabadságot vagy a keleti ortodoxiát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök december 2-án aláírta azt a rendeletet, amely személyi szankciókat rendel el az orosz kormánnyal kapcsolatban álló vallási szervezetek képviselői ellen. Ez a rendelet az Ukrán Ortodox Egyház Moszkvai Patriarchátusának (UOC MP) Kremlhez kötődő elemeit célozza. Az UOC MP nem független vallási szervezet. Az UOC MP a Kreml által ellenőrzött orosz ortodox egyház ukrajnai alárendelt ága. Az UOC MP anyagilag támogatta a Krím Oroszország általi annektálását és a kelet-ukrajnai inváziót 2014-ben, és továbbra is támogatja Oroszország jelenlegi invázióját. 2022 áprilisától például az ukrán hatóságok elítélték a Luhanszki területen található Szeverodonyeckben a Moszkvai Patriarchátus egyik papját, mert 2022 áprilisa óta információkat szolgáltatott az ukrán erőkről az orosz hadseregnek.

Az UOC MP nem az ukrán ortodox egyház, annak ellenére, hogy egyes pontatlan nyugati tudósítások „ukrán ortodox egyházként” jellemzik. Az ukrán ortodox egyház egy különálló entitás, amely 2019-ben elnyerte az autokefáliát (hivatalos függetlenséget) a moszkvai patriarchátustól. Az UOC MP egy kis elem Ukrajna vallási demográfiáján belül. Több 2022-ben végzett felmérés szerint az ukránoknak mindössze négy százaléka azonosítja magát a Moszkvai Patriarchátus tagjaként, míg az ukránok több mint 50 százaléka az Ukrán Ortodox Egyház tagjaként azonosítja magát. 2021-ben az UOC MP jelenlegi híveinek több mint kétszerese (8,8 százalék) görög katolikusként azonosította magát.

A Kreml a következő három hónapban valószínűleg fokozza az Ukrajnát a sajtószabadság elleni támadással vádoló tájékoztatási műveleteket. Az ukrán parlament december 13-án médiatörvényt fogadott el, hogy megfeleljen egy európai uniós tagsági előfeltételnek. Ez a törvény kiterjeszti az ukrán állami cenzorok hatáskörét a médiaszervezetekre – beleértve az online médiát is -, megtiltja az orosz propaganda vagy az ukrán nyelvet becsmérlő vagy az 1917-1991 között uralkodó szovjet rendszert védelmező információk terjesztését, és szabályozási arányokat állapít meg az ukrán nyelvű tartalmak és az orosz nyelvű tartalmak között a rádióállomásokon. Ezek a szabályok nem tiltják be az orosz nyelvű médiát vagy az orosz nyelv használatát Ukrajnában, hanem lépéseket tesznek az ukrán nyelv használatának megőrzése érdekében a Kreml kulturális népirtó kampányával szemben, amely az egyedi ukrán kulturális identitás fogalmának felszámolására törekszik. A Kreml 2021 elején fokozta azokat a tájékoztatási műveleteket, amelyek szerint Ukrajna megtámadta a sajtószabadságot, miután Ukrajna betiltott három prominens oroszbarát televíziós csatornát, amelyek Putyin kulcsfontosságú szövetségeséhez, Viktor Medvegycsukhoz kötődnek. Ukrajna új médiatörvénye három hónappal a ratifikálása után lép hatályba.


A legfontosabb hírek röviden:

      • Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólag elhalasztotta az orosz szövetségi gyűléshez intézett éves beszédét, jelezve, hogy a Kreml nem bízik abban, hogy továbbra is képes lesz alakítani az orosz információs teret.
      • Ukrán tisztviselők előrejelzései szerint az orosz hadsereg 2023 elején megkísérelhet egy nagyszabású offenzívát indítani.
      • Az ukrán légvédelem december 14-én lelőtte az összes drónt, amelyekkel az orosz hadsereg támadásokat indított.
      • Ukrán források arról számoltak be, hogy 64 hadifogoly tért vissza az ukránok által birtokolt területre.
      • A Kreml valószínűleg fokozni fogja a tájékoztatási műveleteket, amelyek célja, hogy az ukrán kormányt a vallásszabadság és a sajtószabadság elnyomójaként tüntessék fel.
      • Az ukrán alakulatok folytatták az ellentámadó hadműveleteket, az orosz csapatok pedig ellentámadásokat hajtottak végre Szvatove és Kreminna térségében.
      • Az orosz haderő folytatta a támadó hadműveleteket Bakhmut és Avdiivka térségében.
      • Az orosz csapatok folytatták a védelmi műveleteket a Dnyeper folyótól délre, a Herszoni Területen.
      • A Kreml tisztviselői elismerték, hogy a mozgósítás „de facto befejezése” ellenére is kaptak panaszokat a mozgósítással kapcsolatban.
      • Ukrán partizánok továbbra is segítik az ukrán hadsereget az értékes orosz célpontok azonosításában.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Orosz források szerint az ukrán hadsereg december 14-én folytatta az ellentámadást Szvatove irányában. A RIA Novosztyi orosz médiaorgánum azt állította, hogy az orosz csapatok az elmúlt napokban rendszeresen visszaverték az ukrán támadásokat Szvatove irányában. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán egységek megpróbálnak áttörni az R-66-os (Szvatove-Kreminna) autópályára Szvatove közelében, és fenntartották a védelmet a Luhanszki területhez tartozó Novoszelivkszében ( Szvatovétól 14 km-re északnyugatra). Az orosz blogger azt állította, hogy a Harkivból és Csuhujivból érkező ukrán tartalékok lehetővé teszik az ukrán alakulatok számára, hogy tovább fokozzák az ellentámadó műveletek ütemét Szvatove irányába.


Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok december 14-én folytatták az ellentámadó hadműveleteket Kreminna irányában. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azt állította, hogy az orosz erők meghiúsították az ukrán támadásokat Kreminna és Ploscsanka (Kreminnától 16 km-re északra) közelében, és megsemmisítették az ukrán felderítő csoportokat Torszke (Kreminnától 14 km-re nyugatra) és Dibrova (Kreminnától 5 km-re délnyugatra) közelében. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy a jelenlegi sáros időjárási körülmények Kreminna térségében akadályozzák az ukrán csapatokat a könnyű járművek használatában. Az orosz blogger azt is állította, hogy a mozgósított személyzettel megerősített, erősen megerősített orosz frontvonalak megakadályozzák, hogy az ukrán rohamcsapatok áttörjenek az orosz védelmi állásokon Kreminna térségében. Egy BARS–13 (orosz harci tartalékos) kötelékéhez tartozó forrás arra figyelmeztetett, hogy az ukrán egységek képesek lesznek a kezdeményezést magukhoz ragadni, ha elfoglalják Kreminnát. Az ukrán vezérkar december 14-én jelentette, hogy az ukrán tüzérség december 12-ről 13-ra virradó éjszaka csapást mért egy orosz erőkoncentrációs területre a Luhanszki Területen Novoajdar közelében (58 km-re délkeletre Kreminnától ), több mint 15 orosz katonát megölve.

Az orosz hadsereg december 14-én folytatta az ellentámadásokat Szvatove és Kreminna térségében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Szvatovétól északnyugatra, a Harkivi területhez tartozó Hrjanyikivka (Szvatovétól 51 km-re északnyugatra) és Novoszelivszke közelében. Egy orosz miliblogger azt állította, hogy az orosz egységek az ukrán csapatokat Novoszelivszke külterületére szorították. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy az orosz alakulatok megpróbáltak a Luhanszki Területhez tartozó Sztelmahivka (Szvatovétól 15 km-re északnyugatra) felé is előrenyomulni. Orosz bloggerek azt állították, hogy az orosz csapatok megpróbáltak előrenyomulni Makiivka irányába (21km Kreminna-tól északnyugatra), és folytatták az ellentámadásokat Kreminna közelében, hogy korlátozzák az ukrán haderő tevékenységét. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Kreminnától északra Cservonopopivka közelében (6km Kreminnától északra) és Kreminnától délre Szerebrianka (11km Kreminnától délre) és Bilohorivka (12km Kreminnától délre) közelében.

Orosz fő erőkifejtés-Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg december 14-én folytatta a Bakhmut körüli offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut közelében, Bakhmuttól 14 km-re délre Kurdjumivka közelében, valamint Bakhmuttól 23 km-re északkeletre Bilohorivka, Szoledar és Bakhmutszke közelében. Orosz bloggerek azt állították, hogy az orosz csapatok támadásokat hajtottak végre Bakhmuttól északkeletre Jakovlivka és Pidhorodne közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz alakulatok ellenőrzésük alá vontak egyes állásokat Szoledar külterületén. Orosz bloggerek azt állították, hogy a Wagner-csoport egységei és az ukrán csapatok harcolnak Bakhmut keleti külterületén. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz és ukrán egységek közötti harcok a Bakhmut keleti külterületén lévő ipari övezetből lakóövezetekbe helyeződtek át. Orosz bloggerek azt állították, hogy az orosz erők támadásokat hajtottak végre Bakhmuttól délre, Kliscsivka közelében, és folytatták Opitnye megtisztítását, miután korábbi orosz állítások szerint az oroszok szinte teljes egészében elfoglalták a települést. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport pénzügyi vezetője azt állította, hogy Opitnyében folynak a harcok, és az ukrán eegységek heves ellenállást tanúsítanak a térségben.


Az orosz hadsereg december 14-én folytatta a támadó hadműveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától 37 km-re délnyugatra, Nevelszke, Marinka, Pobjeda és Novomikhailivka közelében. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok elfoglalták Vodyane (Avdiivkától 8 km-re délnyugatra) fő részét. Orosz források azt állították, hogy Vodyane elfoglalása lehetővé teszi az orosz alakulatok számára, hogy a jövőben támadó hadműveleteket indítsanak Tonenke (Avdiivkától 8 km-re északnyugatra) felé, és lehetővé teszi azt is, hogy megszakítsák az Orlivka és Avdiivka közötti ukrán utánpótlási útvonalakat. Orosz bloggerek azt állították, hogy az orosz egységek támadásokat hajtottak végre Pjervomajszke közelében (Avdiivkától 12 km-re délnyugatra), és hogy Marinka városközpontjában harcok folynak az orosz és ukrán csapatok között. Orosz bloggerek azt állították, hogy az ukránok megpróbálták visszaszerezni az Avdiivkától délnyugatra, Piszki és Vodyane közelében elveszített állásokat.

Az orosz csapatok állítólag december 14-én védelmi műveleteket hajtottak végre Donyeck nyugati részén. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek meghiúsították az ukrán ellentámadásokat Donyeck városától 75 km-re délnyugatra, a nyugat-donyecki terület Pavlivka, Novomajorszke és Neszkucsnye irányában. Egy orosz blogger azt állította, hogy az oroszok védelmi műveletekre tértek át, miután sikertelenül próbálták megrohamozni az ukrán állásokat Velika Novoszilka irányában (Donyeck városától 74 km-re délnyugatra). Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz tüzérség folytatta a rutinszerű közvetett tüzelést az érintkezési vonal mentén Donyeck és Zaporizzsja megye keleti részén.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz hadsereg folytatta a Dnyeper folyótól délre a védelmi műveleteket, és december 14-én tüzérségi csapásokat mért a Herszoni Terület nyugati (jobb) partjára. Az orosz és ukrán csatornák által terjesztett műholdfelvételek három sor „sárkányfogból” álló orosz erődítményeket mutatnak a Herszon területen, de egy orosz blogger megjegyezte, hogy az orosz árkok képeken látható szerkezetében hiányosságok vannak, és megkérdőjelezte, hogy azok hatékonyan védenek-e a jelentős robbanáshullámok vagy az akna- és lövedékszilánkok ellen. A Donyecki Népköztársaság (DNK) felvételeket tett közzé harcosairól, amelyeken a jelentések szerint kézifegyverekkel és gránátokkal lőtték az ukrán állásokat az érintkezési vonalon a Dnyeper folyó mentén. Az orosz csapatok a Dnyeper folyó nyugati partvidékén fekvő településeket lőtték, és rakéta-sorozatvetőik tüzével jelentősen megrongálták a herszoni városi közigazgatás épületét.


Az ukrán csapatok folytatták az orosz hátországok támadását Herszon és Zaporizzsja megyékben. Lakosok és ukrán források arról számoltak be, hogy az ukrán alakulatok december 13-án éjjel és december 14-én reggel Szkadovszkban és Lazurnéban (mindkettő a Dnyepertől délre) olyan üdülőközpontokat támadtak, ahol orosz katonák éltek. Az ukrán vezérkar jelentése szerint december 12. és 14. között ukrán csapások érték az orosz koncentrációs területeket az egész Zaporizzsjai Területen.

Az orosz hatóságok folytatják az erőfeszítéseket a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) és a környező Enerhodar város adminisztratív, bürokratikus és információs ellenőrzésének megszilárdítására. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai területfoglaló képviselője december 14-én jelentette, hogy Eduard Senovoz, a Roszatom (orosz atomenergetikai vállalat) munkatársa, a szmolenszki atomerőmű korábbi vezérigazgatója lett az Enerhodar új vezetője. Az Ukrán Ellenállási Központ arról is beszámolt, hogy az orosz hatóságok arra kényszerítik a ZNPP ukrán alkalmazottait, hogy írjanak alá munkaszerződést a Roszatommal, és azzal fenyegetik őket, hogy elbocsátják és orosz operátorokkal helyettesítik őket, ha január 1-jéig nem teszik ezt meg. Orosz források folytatták a félretájékoztatási műveleteket, melyek Ukrajnát a ZNPP biztonságának veszélyeztetésével vádolják.

Az orosz tüzérség december 14-én folytatta a rutinszerű ágyúzást Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk és Mikolajiv terület nyugati részén. Az ukrán Mikolajiv terület vezetője, Vitalij Kim arról számolt be, hogy orosz csapások a Mikolajiv területenn fekvő Ocsakivban lévő kikötői infrastruktúrát találták el. Az ukrán légvédelem lelőtte a Shahed–136 drónokat, amelyeket az orosz erők állítólag Odessza területére indítottak.

Az orosz mozgósítás hírei:

A Kreml tisztviselői elismerték, hogy folyamatos panaszokat kaptak a mozgósítással kapcsolatban, annak de facto befejezése ellenére. A Kreml emberi jogi biztosa, Tatjana Moszkalkova kijelentette, hogy körülbelül 60-70 „szörnyű, gyötrelmes, súlyos” fellebbezést kapott a mozgósítási problémákkal kapcsolatban, annak ellenére, hogy a mozgósítás „de facto” befejeződött Oroszországban. Moszkalkova homályos kijelentése ellentmond Vlagyimir Putyin orosz elnök folyamatos állításainak, hogy Oroszország jogilag befejezte a mozgósítási kampányát, és táplálja a folyamatos orosz aggodalmat azzal kapcsolatban, hogy Putyinnak alá kell írnia egy rendeletet a mozgósítás formális befejezéséről.


Egyes orosz szövetségi szubjektumok továbbra is tagadják a mozgósított személyzet panaszait a rossz felszereléssel és életkörülményekkel kapcsolatban. A Kemerovói Terület tisztviselői egy videót terjesztettek, amelyben Jurij Jelegin mozgósítási tanácsadó megpróbálja cáfolni a 247. légvédelmi ezred egy csoportjának vádjait, akik a ruházat és az ellátmány hiányára panaszkodtak. Jelegin azt állította, hogy ő személyesen osztott ki felszerelést az ezrednek, és hogy az ezred parancsnokai tagadták ezeket a jelentéseket. A Kemerovói Terület illetékesei ezután olyan felvételeket osztottak szét, amelyeken egy kisebb csoport férfi látható, akik azt állították, hogy a 247. légitámadó ezred mozgósított tartalékosai, és azt állították, hogy nem tapasztaltak ellátási hiányt, és hogy nem volt panaszuk az orosz védelmi minisztériumra. A csoportban nem szerepeltek az eredeti videón szereplő személyek, és a videót ugyanazon a helyszínen rögzítették, mint az eredeti panaszt.

Az orosz háborús erőfeszítések tovább járulhatnak hozzá az agyelszíváshoz és korlátozhatnak egyes szakmai szakterületeket Oroszországban. A Kreml által támogatott Kommerszant gazdasági lap arról számolt be, hogy a Rosszija Airlines azt tervezi, hogy felfüggeszti az Airbus repülőgépeken repülő pilótáinak egyharmadát, és egyes orosz tisztviselők megjegyezték, hogy a döntés célja az Airbus repülőgépek tartalék alkatrészeinek megőrzése a szankciók közepette. A Kommerszant arról számolt be, hogy más orosz légitársaságok fenntartják a személyzetüket, sőt egyesek új pilótákat is felvesznek. Az ISW korábban is megfigyelt olyan eseteket, amikor a Kreml megpróbált kereskedelmi pilótákat mozgósítani, és az ilyen létszámleépítések a következő mozgósítási hullámra való felkészülés vagy az orosz légitársaságokra vonatkozó nyugati szankciók hatását tükrözhetik. Orosz ellenzéki orgánumok arról is beszámoltak, hogy orosz tisztviselők olyan törvényt készítenek elő, amely megtiltaná az IT, közszolgálati és biztonsági személyzet otthoni munkavégzését. Egy meg nem nevezett orosz parlamenti képviselő kijelentette, hogy a törvény célja közvetve arra kényszeríteni az Oroszországból a mozgósítás miatt elmenekült orosz személyzetet, hogy visszatérjenek az országba.

A Kreml továbbra is pénzügyi ösztönzőkre támaszkodik, hogy a férfiakat az ukrajnai háborúban való részvételre csábítsa. Szergej Akszjonov krími megszálló vezető december 14-én bejelentette, hogy a Krím megszálló Államtanácsa elfogadott egy törvényt, amely ingyenes földterületet biztosít a Krímben a „különleges katonai művelet” résztvevőinek. Akszjonov pontosította, hogy a megszálló közigazgatás földet oszt ki azoknak a személyeknek, akik 2022. február 24-én krími állandó lakhellyel rendelkeztek.


A megszállt területek hírei:

Az ukrán partizánok továbbra is gyengítik az orosz megszállást azáltal, hogy segítik az ukrán hadsereget az értékes orosz célpontok azonosításában. Az Ukrán Ellenállási Központ december 14-én arról számolt be, hogy a Donyecki Területen élő ukrán partizánok olyan információkat szolgáltattak az ukrán haderőnek, amelyek eredményeképpen a Donyecki Területen lévő Horlivkában ukrán precíziós csapást mértek az orosz emberekre és felszerelésekre, ami 100 orosz katona halálát okozta. A Wall Street Journal (WSJ) arról számolt be, hogy Herszon városában legalább 20 ukrán partizán folyamatosan hírszerzési információkat szolgáltatott az ukrán csapatoknak az orosz megszállás alatt. A WSJ megállapította, hogy az ukrán partizánok által szolgáltatott hírszerzési információk kulcsszerepet játszottak az ukrán precíziós csapások irányításában, amelyek végül arra kényszerítették az orosz egységeket, hogy novemberben elhagyják a várost. Az ISW korábban, november 1-jén úgy értékelte, hogy az orosz megszálló erőknek nem sikerült semlegesíteniük az ukrán szervezett partizánmozgalmat, és valószínűleg a jövőben sem fognak rendelkezni az ehhez szükséges képességekkel.

Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők fokozzák a nyomást az ukrán állampolgárokra, hogy orosz útlevelet igényeljenek, egy sikertelen kísérletként a szeptember 30-i orosz annexiós népszavazás érvényesítésére. Az Ukrán Ellenállási Központ megállapította, hogy a megszállt orosz területeken nagyon alacsony az orosz útlevelek kibocsátásának aránya – inkább tízezrek, mint milliók -, ami közvetlenül megcáfolja az orosz állítást, miszerint az ukránok 99%-a támogatta az annexiós népszavazást. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok életképtelen körülményeket teremtenek az orosz útlevelek igénylését elutasító ukránok számára, és gyorsított útlevélkiadást vezettek be, hogy megpróbálják orvosolni az állításaik és az orosz útlevelek megszerzése iránti ukrán érdeklődés bizonyított hiánya közötti eltérést.

Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is korlátozták az ukrán lakosok mozgását a megszállt területekről. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy mióta az orosz megszálló hatóságok októberben bevezették a kiutazási igazolványokat, a megszállt területeket elhagyni engedett ukránok száma drasztikusan csökkent, a napi átlag 2000 ukránról heti 800-ra. A Zaporizzsjai Területi Állami Adminisztráció vezetője, Oleksandr Sztarukh szintén arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok Zaporizzsjában megakadályozzák a lakosok távozását.

Az orosz média egyik ellenzéki forrása arról számolt be, hogy a donyecki közüzemi dolgozók hamarosan sztrájkot tervezhetnek a fokozódó mozgósítási erőfeszítések és a munkaerőhiány okozta túlterheltség miatt. A forrás december 13-án arról számolt be, hogy a donyecki közüzemi szektor dolgozói krónikus túlterheltségre, béremelések elmaradására és rossz munkakörülményekre panaszkodnak. A forrás azt is elmondta, hogy a mozgósítás gazdasági pusztítást okozott és nagyban csökkentette a munkaerő-állományt, mivel sok helyi férfi meghalt vagy súlyosan megsebesült.

Ennyi lényeges és figyelemre méltó harctéri hír érkezett ma, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!