Szele Tamás: Putyin és Lexi

Találkozott hát tegnap a legendás pár, Putyin elment meglátogatni Alekszandrt Minszkbe, szaladt feléje, mikor meglátta, a repülőgép lépcsőjének utolsó fokát ki is hagyta, szökellt a reptér betonján, mint egy vágtázó csodaszarvas, volt csók, ölelés, virág, de valahogy érezni lehetett, hogy oda a régi tűz és szenvedély, már nem szikrázott közöttük a levegő.

Még nem jött el a válás napja, de már elmúlt a tomboló érzelmek ideje. Kölcsönösen bizonygatták, mennyire tisztelik a másikat, Putyin az ő Lexijét, Lexi az ő Vlágyáját, és mi mindent meg nem tennének érte, de azt is, mennyire fontos nekik a másik függetlensége, és mennyire ostoba, aki azt hiszi, hogy Oroszország bekebelezné Belaruszt. Ugyan már, ők csak nagyon szeretik egymást, semmi több. Láttunk már ilyent, lesz ebből még nyílt házasság is…

De hagyjuk a szappanoperát, lássuk inkább az elmúlt nap híreit, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök december 19-i minszki találkozóján valószínűleg elhárította Vlagyimir Putyin orosz elnök azon próbálkozásait, hogy további orosz-belorusz integrációs engedményekre kényszerítse Fehéroroszországot. Putyin és Lukasenko tartózkodott attól, hogy nyilvánosan megvitassák az ukrajnai orosz inváziót, és mindkét vezető megjegyezte, hogy Fehéroroszországot továbbra is nyugati veszély fenyegeti. Putyin bejelentette, hogy az uniós állam külső határain kialakult „eszkalálódó” helyzet miatt fontolóra veheti a fehérorosz légierő személyzetének kiképzését „különleges robbanófejjel ellátott lőszerek” használatára. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Lukasenko a fehérorosz határok védelmének retorikáját a Nyugattal és a NATO-val szemben használja, hogy elkerülje az ukrajnai orosz invázióban való részvételt. Lukasenko február 17-én hasonló célzásokat használt a nukleáris fegyverek esetleges fehéroroszországi telepítéséről is az állítólagos nyugati agresszióval összefüggésben. Lukasenko megjegyezte, hogy Oroszország Sz–400-as légvédelmi komplexumokat és Iszkander komplexumokat fog szállítani, míg Putyin kijelentette, hogy a két vezető megvitatta az egységes védelmi tér kialakítását. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy Fehéroroszország részvétele Putyin Ukrajna elleni háborújában továbbra sem valószínű. Az a tény, hogy Putyin a jelek szerint elfogadta Lukasenko beszédtémáit anélkül, hogy közvetve meggyőzte volna Lukasenkót azok kiigazításáról, alátámasztja ezt az értékelést. Lukasenko valószínűleg azért igazítaná retorikáját, hogy valamilyen hihető magyarázatot adjon saját népe számára arra, hogy miért fordul el hirtelen az általa gyártott fiktív NATO-inváziós fenyegetéstől, hogy csatlakozzon Putyin katasztrofális ukrajnai inváziójához.

A Kreml is megpróbálta elrejteni Putyin valószínű eredeti szándékát, hogy Lukasenkóra nyomást gyakoroljon, hogy további engedményeket tegyen az Orosz Föderációval való integrációval kapcsolatban. Putyin nevezetesen kijelentette, hogy „Oroszország nem érdekelt senki bekebelezésében”, amikor Fehéroroszországra utalt. Ez a kijelentés Lukasenko december 16-i megismételt fehérorosz függetlenségét és teljes szuverenitását követte, és úgy tűnik, hogy védekező reakció Lukasenko megjegyzéseire. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt is kijelentette, hogy Putyin nem azért ment Fehéroroszországba, hogy meggyőzze Lukasenkót a csatlakozásról, megjegyezve, hogy az ilyen spekulációk alaptalanok és „ostobák”. Peszkov már napokkal az offenzív hadművelet kezdete előtt is lelkesen tagadta Putyin azon szándékát, hogy hasonló módon lerohanja Ukrajnát, az biztos, de ez a tagadás inkább csak egy kísérlet arra, hogy elfedje Putyin kétségbeesését, hogy Lukasenkót is be akarta vonni a háborúba, és nyilvánvalóan – megint csak – kudarcot vallott.

Az orosz erők december 18-ról 19-re virradó éjszaka Shahed–131 és –136 kamikaze dróncsapásokkal vették célba Kijevet. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az ukrán erők 30 orosz Shahed drónt lőttek le, köztük 10-et Dél-Ukrajna felett és 18-at Kijev felett. Szerhij Popko, Kijev város katonai közigazgatásának vezetője kijelentette, hogy az orosz csapásoknak sikerült eltalálniuk egy meg nem határozott infrastrukturális objektumot Kijevben, és orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az orosz csapások energetikai infrastruktúrát céloztak. Az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danilov úgy értékelte, hogy az orosz erőknek elegendő rakétájuk maradt még három-négy csapássorozat végrehajtására, és utána további rakétákat kellene beszerezniük Irántól, amelyek ellen Ukrajna nehezen tudna védekezni; de megjegyezte, hogy az ukrán erők tudják, hogyan kell védekezni a Shahed kamikaze drónok ellen. Az orosz bloggerek továbbra is bírálták az orosz erőket, amiért olyan műveleti szempontból jelentéktelen célpontokat támadnak, amelyek nem segítik elő Oroszország ukrajnai katonai céljait.

Igor Girkin, egy volt orosz militáns parancsnok és az orosz bloggerek információs terének kiemelkedően kritikus hangja december 19-én megosztotta egy orosz önkéntes kemény kritikáját az orosz hadsereg általános teljesítményéről a háborúban. Az önkéntes az ukrán ellentámadások elleni védekezés orosz kudarcait bírálta, az ezekhez a kudarcokhoz vezető körülményeket, valamint az orosz vezetés, a média és a bloggerek kudarcát, mert nem foglalkoztak a reális helyzettel, és a hamis pozitívumokra összpontosítottak. Girkin maga is behatóan bírálta a Kremlt és Oroszország katonai kudarcait, különösen az állítólagos kéthónapos ukrajnai harcai után, amint arról az ISW korábban beszámolt. Az önkéntes azt jósolta, hogy az orosz erőknek több várost, sőt teljes területeket kell majd átadniuk Ukrajnának, mivel képtelenek lesznek védekezni egy esetleges téli ellentámadás ellen, és Girkin ilyen előrejelzésének felnagyítása arra utal, hogy talán egyetért vele. Girkin saját, rendkívül pesszimista előrejelzései meglepően pontosak voltak, beleértve az orosz katonai önkéntesek májusban történt, a jelenlegi mozgósítási erőfeszítésekre is átterjedő eredménytelen generálásának elmaradásával kapcsolatos kritikáit, a Liszicsanszk júliusi elfoglalásából származó korlátozott nyereségért fizetett aránytalanul magas orosz árat, valamint az orosz logisztikai vonalak folyamatos sebezhetőségét a HIMARS csapásokkal szemben a hadszíntér egész területén. Más prominens orosz bloggerek nagyrészt figyelmen kívül hagyták a Girkin által december 19-én megerősített eszmefuttatást (ellentétben Girkin saját december 6-i, Oroszországba és a Telegramba való visszatérését követő eszmefuttatásával), ehelyett továbbra is ugyanolyan performatív jelleggel számoltak be a Bakhmut körüli orosz tevékenységről, amely a műveleti szempontból jelentéktelen nyereségeket hatalmas győzelemként ábrázolja – egy olyan megfogalmazás, amelyet az önkéntes eszmefuttatása több száz szóban ítélt el.

A Donyecki Népköztársaság (DNK) a jelentések szerint összeütközésbe került más oroszbarát hatóságokkal az alapvető közigazgatási funkciókat illetően, ami arra utal, hogy a megszállt Ukrajna különböző területein a megszállási adminisztrációk közötti kohézió hiánya tapasztalható. Az oroszok által támogatott Krímben a Teherfuvarozók és Szállítók Szövetségének elnöke, Anatolij Curkin december 18-án nyilvános felhívást tett közzé a DNK vezetőjéhez, Denis Pusilinhez, amelyben felszólította Pusilint, hogy szabályozza a „törvénytelen, alaptalan akciókat, amelyeket a DNK területén a különböző DNK katonai, közigazgatási, rendészeti és bürokratikus szervek alkalmazottai követnek el”. Curkin azt állította, hogy a DNK alkalmazottai Nikolszke és Manhush területén (Mariupoltól nyugatra fekvő közlekedési csomópontok, amelyeknek hozzáférése van az M14 Mariupol-Berdjanszk-Melitopol autópályához, amely az E105 Melitopol-Dzankoi autópályához vezet, amely a megszállt Zaporizzsjai Területet köti össze a megszállt Krímmel) különösebb ok nélkül és gyarló indoklással feltartóztatják a Krím felől közlekedő teherautókat, hogy elkobozzák a sofőrök személyes okmányait és illegálisan lefoglalják a gépkocsikat. Curkin panaszait valószínűleg részben az a fokozott nyomás okozza, amelyet az orosz hatóságok gyakorolnak, hogy alternatív logisztikai útvonalakat találjanak Oroszországból a Krímbe a Kercsi-szoros híd megrongálódása miatt. Emellett emblematikusak a DNK és más, Oroszországhoz kötődő frakciók közötti növekvő súrlódások tekintetében, amelyekről az ISW korábban már beszámolt. A Pusilin-rendszer adminisztratív kohéziójának hiányát nyilvánvalóan rosszul fogadják más orosz és orosz támogatású hatóságok, ami nagyjából arra utal, hogy Pusilin nem kommunikál hatékonyan más megszálló szervekkel, és ezért megnehezíti a logisztikát a DNK és más megszállt területek között.

A Wagner-csoport valószínűleg a taktikai brutalitás köré építette a támadási modelljét, hogy alkalmazkodjon a rosszul képzett és nemrég toborzott elítéltekből álló bázisához és kihasználja annak előnyeit. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma december 19-én jelentette, hogy a Wagner-csoport továbbra is jelentős szerepet játszik a Bakhmut körüli ukrán erők visszaszorításában, és hogy a csoport sajátos taktikáját arra a tényre építve fejlesztette ki, hogy újoncbázisát elsősorban kevéssé vagy egyáltalán nem képzett, korábbi elítéltek alkotják. A brit védelmi minisztérium megjegyezte, hogy a Wagner-csoport parancsnoksága kihasználja az újoncok brutális viselkedésre való hajlamát, mert így védi a nagy értékű vezetői eszközöket az alacsony értékű újoncok kárára. Az ISW széles körben beszámolt arról, hogy a Wagner-csoport elítélteket használ harci erőinek kiépítéséhez, és hogy a Wagner-csoport erői nagyrészt attríciós szerepet töltenek be a Bakhmut környéki műveletekben, nem tudnak jelentős területet elfoglalni, de hatékonyan beszorítják az ukrán erőket a környező területek védelmében.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök december 19-én valószínűleg elhárította Vlagyimir Putyin orosz elnök azon próbálkozásait, hogy Fehéroroszországot orosz-belorusz integrációs engedményekre kényszerítse.
      • Az orosz hadsereg december 18-ról 19-re virradó éjszaka Shahed-131 és 136 kamikaze dróncsapással vette célba Kijevet.
      • Igor Girkin, egy volt orosz katonai parancsnok és az orosz katonai bloggerek információs terének kiemelkedően kritikus hangja kemény kritikát írt az orosz hadsereg általános teljesítményéről a háborúban.
      • A Donyecki Népköztársaság (DNK) állítólag összeütközésbe került más orosz megszálló hatóságokkal az alapvető közigazgatási eljárásokkal kapcsolatban, ami feszültséget sugall a különböző ukrajnai megszálló közigazgatások között.
      • A Wagner-csoport valószínűleg a taktikai brutalitás köré építette támadási modelljét, hogy alkalmazkodjon a rosszul kiképzett és nemrég toborzott elítélteket tartalmazó bázisához és kihasználja annak előnyeit.
      • Az orosz csapatok folytatták a korlátozott ellentámadásokat a Szvatove-Kreminna vonal mentén, mivel orosz források azt állították, hogy az ukrán erők orosz hátországi állásokat vettek célba a Luhanszki Területen.
      • Az orosz hadsereg a jelentések szerint december 18-án elvesztette állásait Bakhmuttól délre, és folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut és Donyeck város közelében.
      • Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz csapatok egyes elemeket visszahúznak a Dnyeper folyó keleti (bal) partja mentén fekvő területekről Herszon területén.
      • A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin folytatta erőfeszítéseit, hogy a Wagner-csoportot legitim félállami szervezetként működtesse a Kreml közismerten nacionalista elemeinek kérésére.
      • Az orosz megszálló hatóságok továbbra is korlátozták a mozgást a megszállt területeken és társadalmi megfélemlítési taktikákat alkalmaztak.

Ukrán ellenoffenzívák (ukrán erőfeszítések az orosz megszállás alatt álló területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-nyugati Luhanszki terület):

Az orosz egységek december 18-án és 19-én folytatták a korlátozott ellentámadásokat, hogy visszaszerezzék elvesztett állásaikat a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok december 18. és 19. között visszaverték az orosz támadásokat Sztelmakhivka közelében (15 km-re nyugatra Szvatovétól). Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az orosz erők megpróbáltak előrenyomulni Sztelmakhivka és Novoszelivszke (15 km-re északnyugatra Szvatovétól) felé. Az ukrán vezérkar azt is közölte, hogy orosz csapatok megkísérelték megtámadni az ukrán állásokat Kreminna környékén, Cservonopopivka (Kreminnától 5 km-re északra), Makiivka (Kreminnától 22 km-re északnyugatra), valamint Hrihorivka, Szerebrjanka és Bilohorivka közelében, amelyek mindegyike Kreminnától mintegy 10 km-re délre található. Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint az orosz tüzérség csapást mért egy ukrán erőkoncentrációra Dibrova közelében (Kreminnától 5 km-re délnyugatra), ami arra utal, hogy ukrán csapatok nyomulhattak előre a térségbe. Orosz katonai bloggerek megjegyezték az orosz csapatok rossz körülményeit a Szvatove-Kreminna vonal mentén, és megjegyezték, hogy a Szvatove közelében állomásozó orosz katonák a hideg és nedves körülmények között a rossz higiéniai és elsősegélynyújtási gyakorlat miatt szenvednek betegségektől. Egy másik orosz katonai blogger azt állította, hogy a Szvatove-Kreminna vonal déli része „járhatatlan” a sár és a köd miatt.


Orosz források továbbra is azt állították, hogy az ukrán haderő csapást mért az orosz hátországra Luhanszk megyében. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) december 18-án azt állította, hogy az ukrán erők három HIMARS rakétát lőttek ki Scsasztia ellen, amely Luhanszk városától mintegy 15 km-re északra fekszik a H21-es országút mentén. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy egy december 16-i csapás Scsasztia ellen 16 orosz katonát likvidált és 12 eszközt semmisített meg. Orosz források azt is állították, hogy az ukránok december 18. és 19. között HIMARS-csapásokat mértek Szvatove, valamint Novoszelivka és Alcsevszk (mindkét város Luhanszk városától délnyugatra fekszik és 2014 óta az LNK ellenőrzése alatt áll) ellen.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg a jelentések szerint december 18-án elvesztette állásait Bakhmut déli részén, és december 18-án és 19-én folytatta a támadásokat a térségben. Egy orosz katonai tudósító, aki állítólag be volt ágyazva egy Bakhmuttól délre harcoló egységbe, december 18-án elismerte, hogy az ukrán alakulatoknak sikerült kiszorítaniuk az orosz csapatokat meg nem határozott pozíciókból, amelyekért „egész ősszel harcoltak.” Az ukrán közös haderő műveleti csoportjának jelentése szerint az ukrán csapatok naponta öt-hét orosz szabotázs- és felderítő csoportot vertek vissza Bakhmut közelében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok folytatták sikertelen szárazföldi támadásaikat maga Bakhmut, Bakhmut északkeletre Verkhnokamjanszke (30 km északkeletre), Vjimka (22 km északkeletre) közelében, Veszele (16km északkelet), Bakhmutszke, (7km északkelet) és Pidhorodne (3km északkelet), valamint Bakhmuttól délre Kliscsiivka (7km délnyugat) és Andriivka (10km délnyugat) közelében december 18-19. között. Orosz bloggerek azt állították, hogy a Wagner-csoport harcosai Bakhmuttól délre és magában Bakhmut ipari övezetében harcolnak, beleértve Bakhmut délkeleti külterületét is. A december 19-én közzétett geolokációs felvételeken ukrán koordinációs drónfelderítés látható, amely tüzérségi csapásokat irányít az orosz állásokra a Fedora Makszimenka utcában, Bakhmut keleti külterületén.


Az orosz csapato december 18-án és 19-én folytatták a támadásokat Donyeck város nyugati peremén. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az ukrán csapatok december 18. és 19. között visszaverték az orosz támadásokat Olekszandropil (15 km-re északra Avdiivkától), Pjervomajszke, Krasznohorivka és Nevelszke (mind Donyeck város északnyugati külterületén), valamint Marinka, Pobjeda és Novomikhailivka (mind Donyeck város délnyugati külterületén) közelében. Orosz bloggerek harcokról számoltak be ugyanezen területek közül sokról, és kiemelték a Donyecki Népköztársaság (DNK) 11. gárdaezredének és a „Szomáli” zászlóaljnak a Donyeck várostól északnyugatra fekvő Piszki és Pjervomajszke térségében folytatott műveleteit. Orosz források azt is széles körben állították, hogy az orosz csapatok december 18-án áttörték az ukrán védelmet Marinka városközpontjában, és december 19-én tovább nyomulnak nyugat felé. Orosz források azt állították, hogy Marinka orosz elfoglalása lehetővé teszi az orosz csapatok számára, hogy délnyugaton megkerüljék Vuhledart, és északnyugatra, Kurakhove felé nyomuljanak előre, amely állítólag egy fontos ukrán közlekedési csomópont és vasútvonal. Egy orosz blogger kifejezetten azt állította, hogy az ukrán csapatok kiszorították az orosz egységeket a Pobjedában lévő állásokból, és ellenőrzésük alá vonták a Marinkától délre lévő erődítményeket. Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok korlátozott ellentámadásokat hajtottak végre, hogy visszaszerezzék elvesztett állásaikat Donyeck várostól délnyugatra, Vuhledar térségében december 18-án és 19-én. Az oroszok december 18-án és 19-én folytatták a rutinszerű tüzelést Avdiivka-Donyeck város térségében, valamint Donyeck nyugati és Zaporizzsja keleti részén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz alakulatok visszavonulnak néhány elemet a Dnyeper folyó keleti (bal) partja mentén fekvő területekről a Herszoni Területen. A Tavrijszk Irányvédelmi Erők ukrán közös sajtóközpontjának vezetője, Jevhenyij Jeri december 19-én kijelentette, hogy az orosz egységek folytatják a védelem kiépítését a keleti Herszon területén, és megpróbálják fő egységeiket kivonni az ukrán tüzérség hatótávolságából a Dnyeper folyó mentén. Az orosz tüzérség hatótávolsága azonban megegyezik az ukrán tüzérségével, és az orosz alakulatok kivonása az ukrán tüzérség hatótávolságából gátolja az oroszok azon képességét is, hogy a Dnyeper folyón túlra csapást mérjenek a meglévő fegyverrendszereikkel. Az ukrán Herszon terület katonai közigazgatásának tanácsadója, Szerhij Hlan kijelentette, hogy az orosz egységek csökkentették jelenlétüket Nova Kakhovkában, de nem világos, hogy az oroszok teljesen kivonulnak-e a településről. Jeri megismételte ukrán illetékeseek december 19-i figyelmeztetéseit, miszerint az orosz erők dezinformációs műveletet folytathatnak, hogy a visszavonulásról szóló hamis állításokkal csapdába csalják az ukrán erőket a Dnyeper folyó keleti (bal) partján. Az orosz csapatok valószínűleg nem tudnak sikeresen meghamisítani egy visszavonulást anélkül, hogy az ukránok ne fedeznék fel a megtévesztést, ahogyan azt az ISW korábban értékelte. Az orosz egységek december 18-án és 19-én folytatták a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partján lévő területek, köztük Herszon város és környéke bombázását. Egy ukrán forrás robbanásokról számolt be Csaplynkában (69 km-re délre a Dnyeper folyótól a T2202 Nova Kakhovka-Armiansk autópályán) december 18-án.


Az ukrán hadsereg továbbra is támadta az orosz erők koncentrációit a Zaporizzsjai Terület hátországában, mivel az orosz egységek folytatják a védelem megerősítését és kiépítését a térségben. Az ukrán vezérkar december 19-én jelentette, hogy az orosz erők ellen Berdjanszkban, Tokmakban és Polohiban a közelmúltban végrehajtott ukrán csapások több mint 150 katonai személyt sebesítettek meg, valamint 10 berendezést és egy lőszerraktárt semmisítettek meg. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz hadsereg ellen december 16-án a Zaporizzsjai Terület nem meghatározott övezeteiben végrehajtott ukrán csapások több mint 150 katonai személyt sebesítettek meg, valamint 10 katonai eszközt és két lőszerraktárt semmisítettek meg. A Zaporizzsjai Terület orosz megszálló tisztviselője, Vlagyimir Rogov kijelentette, hogy mozgósított orosz személyzet érkezett Berdjanszkba kiképzésre és a megszállt Zaporizzsjai Terület védelmére, és az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok növelik létszámukat Melitopol körzetben. Ivan Fedorov ukrán melitopoli polgármester megosztott egy képet a sárkányfogas védművekről Melitopol egyik lakónegyedében, és kijelentette, hogy az orosz erők két egymást követő napon sárkányfogakat helyeztek el a városban.

Orosz források azt állították, hogy Ukrajna hírszerzési műveletet folytat a megszállt Krím destabilizálására. Orosz bloggerek december 18-án azt állították, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) utasította az ukránokat, hogy 2023. január 15-ig szóljanak a családjuknak, hogy evakuálják a Krímet, mert „megállapodás született” a Krím átadásáról. A bloggerek felszólították az oroszokat, hogy ne dőljenek be a dezinformációs műveletnek és ne essenek pánikba. Egy másik orosz blogger december 18-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről készült felvételeket tett közzé, azt állítva, hogy Zelenszkij támadást ígért a Krím ellen, és idézte Zelenszkijt, aki ukrán offenzívát ígért a Krím ellen, és azt mondta, hogy szívesen ellátogatna a (feltehetően felszabadított) félszigetre 2023 nyarán. A december 17-én az interneten közzétett geolokációs felvételeken látható, hogy a krími Szakij hőerőmű ismeretlen okból kigyulladt, ami hozzájárulhat a Krím biztonságával kapcsolatos orosz pánikhoz, amennyiben orosz források a tűz okától függetlenül Ukrajnát teszik felelőssé a tűzért.

Az orosz mozgósítás hírei:

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin folytatta erőfeszítéseit, hogy a Wagner-csoportot legitim félállami szervezetként működtesse a Kreml közismerten nacionalista elemeinek kérelmezése révén. Prigozsin továbbra is követelte, hogy a szentpétervári tisztviselők temessenek el egy elhunyt Wagner-katonát egy orosz katonai temetőben, azonos tartalmú leveleket küldve Vjacseszlav Volodinnak, az orosz Állami Duma elnökének, Gennagyij Zjuganovnak, az Orosz Kommunista Párt elnökének, Alekszej Necsajevnek, az Új Nép Párt elnökének, Szergej Mironovnak, a Méltányos Oroszország-Patrióták az Igazságért Párt elnökének, Andrej Turcsaknak, a Szövetségi Tanács elnökhelyettesének és Valentyina Matvijenkónak, a Szövetségi Gyűlés Szövetségi Tanácsának elnökének. Prigozsin közvetlenül felkereste azokat a kiemelkedő nacionalista személyiségeket, akik február 24-e előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök háborúval kapcsolatos információs előkészületeiben játszottak szerepet, valószínűleg azért, hogy az orosz kormány elismerését biztosítsa. Prigozsin azt is megjegyezte, hogy egy volt tiszt és az Oroszország Hőse kitüntetéssel kitüntetett Andrej Trosev petíciót nyújtott be Putyinnak a „különleges katonai művelet” valamennyi résztvevőjének tiszteletbeli temetésével kapcsolatban. Volodin ezt követően kijelentette, hogy az elhunyt Wagner katonáknak ugyanolyan elismerést és jogokat kell kapniuk, mint a katonai művelet valamennyi résztvevőjének.


Az orosz megszálló tisztviselők nagyrészt sikertelenül toboroznak ukrán civileket a megszállt területeken alakuló önkéntes zászlóaljakba. Az Ukrán Ellenállási Központ december 19-én arról számolt be, hogy a megszálló tisztviselők Oroszország egész területéről toboroznak férfiakat a megszállt Zaporizzsjai Területen lévő „Szudoplatov” önkéntes zászlóaljba, annak ellenére, hogy eredetileg a régióból jelentették be a toborzást. A közösségi médiában található orosz toborzási hirdetések megerősítik az ukrán jelentéseket, azt állítva, hogy a zászlóalj „egyesítette” az önkénteseket Herszon és Zaporizzsja területéről, a Krímről, az Urálból és Közép-Oroszországból.

Egyes orosz háborúpárti bloggerek továbbra is tagadják, hogy az orosz erőgyűjtési erőfeszítések pénzügyi ösztönzőkre támaszkodnának. A Donyecki Népköztársaság (DNK) információs minisztere, Danil Bezsonov bírálta azt a kijelentést, miszerint az orosz férfiakat csak az oroszországi szegénység motiválja az önkéntes háborúban való részvételre. Bezsonov és más bloggerek azzal vádolták a videó készítőjét, hogy lejáratja az orosz önkéntes mozgalmat az orosz fegyveres erőkön belül, megjegyezve, hogy az ilyen tartalmak célja az orosz erők demoralizálása. Putyin ugyanakkor rendeletet írt alá arról, hogy földterületeket oszt ki a moszkvai területen, a Krímben és Szevasztopolban az orosz „különleges katonai műveletben” szolgált orosz veteránoknak, ami arra utal, hogy a Kreml kifejezett anyagi ösztönzőket kíván létrehozni a háborúban való részvételre.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló csapatok fokozták az ukrán állampolgárok mozgásának korlátozására irányuló erőfeszítéseket a megszállt területeken. Az ukrán vezérkar december 18-án jelentette, hogy az orosz megszálló tisztviselők 24 órás kijárási tilalmat vezettek be a Zaporizzsjai Területen, és kifejezetten azt tervezik, hogy a kijárási tilalmat december 30-tól január 3-ig fenntartják Berdjanszkban és Csernyihivkában, a Zaporizzsjai Területen. Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere kijelentette, hogy az orosz megszállók „új terrorrendszert” kezdtek alkalmazni, és aktívan megakadályozzák, hogy az ukrán lakosok elhagyják a megszállt területeket az ünnepek előtt, részben azért, hogy emberi pajzsként használják őket az ukránok ellen. Fedorov kijelentette, hogy az orosz megszálló tisztviselők fokozták a szűrési tevékenységet a megszállt területek alternatív evakuációs útvonalain, és december 15-e óta megakadályozták az ukránok távozását a megszállt területekről. Az Ukrán Ellenállási Központ december 19-én arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők még a kilépési engedéllyel rendelkező ukránokat is megakadályozták abban, hogy elhagyják a megszállt területeket, és lezárták a Zaporizzsjai területen található Vaszilivkában lévő kilépési ellenőrzőpontot, hogy további intézkedésig megakadályozzák az ukránok kilépését a megszállt területekről. Szerhij Hlan, a Herszoni Terület katonai közigazgatási vezetőjének tanácsadója szintén arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők december 17-e óta megakadályozzák az ukránokat abban, hogy Vaszilivkán keresztül elhagyják Herszon területet.


Az orosz hatóságok továbbra is különböző módszereket alkalmaznak az ukrán gyermekek Oroszországba szállítására. Egy orosz új forrás december 18-án és 19-én arról számolt be, hogy az oroszok által megszállt Herszoni Területről Szkadovszk, Primorszkij, Henicseszk és más települések gyermekei Moszkvába utaztak, hogy részt vegyenek az „Orosz Gyermek- és Ifjúsági Mozgalom” első kongresszusán. A forrás arról számolt be, hogy a gyermekek három napon keresztül előadásokon, mesterkurzusokon és vitakörökön vesznek részt. Az ISW nem tudja ellenőrizni, hogy ezek a gyermekek várhatóan visszatérnek-e a megszállt Herszoni Területre a rendezvény után.

Az orosz megszálló hatóságok fokozták a társadalmi megfélemlítés taktikáját a megszállt területeken. Az Ukrán Ellenállási Központ december 18-án arról számolt be, hogy az orosz megszálló alakulatok fokozták az ukrán partizánok utáni kutatást, valamint razziákat és személyes tulajdon átvizsgálását hajtottak végre Berdjanszkban és Melitopolban, Zaporizzsjai területen. Jevheny Jevtusenko, Nikopol vezetője arról számolt be, hogy az orosz megszálló erők átvizsgálják a 40 év alatti férfiak autóit, személyes tárgyait és telefonjait, és hogy hasonló kutatások más megszállt területeken is zajlanak. Az ukrán vezérkar december 19-én jelentette, hogy az orosz csapatok fokozták jelenlétüket a Zaporizzsjai Területen található Melitopolban, és fontolgatják, hogy Oroszországhoz hű volt rendőröket vonnak be a helyi lakosság ellen. Leonyid Ragozin, a BBC egykori moszkvai újságírója és jelenlegi szabadúszó december 17-én felvételeket osztott meg arról, hogy orosz, szentpétervári rohamrendőrök járőröznek a Donyecki területen fekvő Mariupol központjában, hogy „fenntartsák a rendet.” Ragozin kijelentette, hogy számos online forrás, köztük az ukrán Mariupol polgármestere, Petro Andriuscsenko is arról számolt be, hogy az orosz csapatok az elmúlt napokban ellepték Mariupolt.


Az orosz megszálló erők továbbra is küzdenek az újjáépítéssel a megszállt területeken. Egy orosz blogger december 18-án bírálta az orosz kormányt, amiért nem képes gyorsan vagy hatékonyan újjáépíteni a megszállt Luhanszki Területet, és kijelentette, hogy „az orosz bürokrácia gépezete meglehetősen ügyetlen, és a polgári élet egyes aspektusai továbbra is megoldatlanok.” A blogger kijelentette, hogy a Luhanszki Terület nagy része úgy működik, mintha még mindig ukrán terület lenne, és hogy a terület nehézségeket tapasztal bizonyos árukhoz, üzemanyaghoz, kommunikációhoz és internethez való hozzáférésben; valamint az alapvető termékek árai az egekbe szöknek. A blogger szerint az orosz távközlési szolgáltatók vonakodnak belépni a megszállt területekre, mert attól tartanak, hogy a háború tönkreteszi a berendezéseiket, és megjegyezte, hogy nincs mód új kommunikációs bázisállomások beszerzésére, mert a Nokia és az Ericsson kivonult Oroszországból. A blogger szerint „az életminőség helyreállításának további késlekedése a felszabadított területeken a humanitárius helyzet romlásához vezethet”, valamint a társadalmi feszültségek növekedését okozhatja a helyiek körében.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!