Szele Tamás: Felgyorsuló események

Putyin és Lukasenko bonyolult tánca folytatódna, de falsot fogott a zenekar, mert Zelenszkij, amilyen forrófejű, tegnap a háború háromszázadik napján elment Bakhmutba, hogy kitüntetéseket adjon át, Putyin meg eddig még a harctér közelében sem járt. Így nem lehet táncolni, Prigozsin a zenekarban belezavarodott a Lohengrin Nászindulójába, odalett a lagzi, most mindenki otthon duzzog.

Prigozsin különben is gyanús figura, mint a Török Szultán, ugyanis azzal fogta a falsot, hogy azt állította: ő is Bakhmut könyékén járt, éspedig azért, hogy Zelenszkijjel tárgyaljon, amiből persze egy szó sem igaz, hiszen ő a cári udvarban maximum séf, a seregben markotányos és tamburmajor a zenészek élén, de valódi, állami tisztséget sem civil, sem katonai minőségben nem visel. Közben kiderült, hogy Sojgu harctéri látogatásán 75-80 kilométerről szemlélte a frontot, a krími Armjanszkból, szóval most oda az orosz hadvezetés minden becsülete, hírneve, bár eredetileg se sok volt nekik. Hogy még rosszabb legyen a helyzet, Zelenszkij mindig olyan helyre megy, ahová Putyin nem mer: tegnap Bakhmutba, ma Washingtonba.

De lássuk az elmúlt nap híreit, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

A Fehéroroszországra gyakorolt fokozódó orosz nyomás csökkenti Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök mozgásterét, hogy ne kényszerüljön engedményeket tenni a Kremlnek. Vlagyimir Putyin orosz elnök hosszú távú játéka a Fehéroroszország feletti fennhatóság visszaállítása irányába halad, függetlenül Putyin azon erőfeszítéseitől, hogy Fehéroroszországot aktívabban bevonja az ukrajnai inváziójába. Lukasenko megerősítette, hogy Oroszország „adott” Fehéroroszországnak meg nem határozott számú Sz–400-as légvédelmi rendszert a Putyinnal való december 19-i minszki találkozója során, megerősítve ezzel az ISW 2021-es előrejelzését, miszerint az orosz gyártmányú Sz–400-as rendszerek megkezdik működésüket Fehéroroszországban. 2020-ban Lukasenko korábban elutasította a Fehéroroszországban működő Sz–400-as rendszereket. Lukasenko valószínűleg kisebb engedményekkel halogatja a Putyin komolyabb követeléseihez való csatlakozást – például a fehérorosz erők bevonását az Ukrajna elleni invázióba –, amelyeket évek óta halogat.

Az orosz katonai személyzet valószínűleg a fehéroroszországi Sz–400-as rendszereket fogja működtetni. Az orosz személyzet a fehéroroszországi Grodnóban található, úgynevezett közös orosz-belorusz légierő és légvédelmi erők kiképzőközpontból – a Kreml által 2021 tavaszán létrehozott állandó orosz katonai jelenlétből Fehéroroszországban – üzemeltetheti az Sz–400-as rendszereket.

Az ISW továbbra is megfigyeli a legveszélyesebb cselekvési tervnek (MDCOA) megfelelő jeleket, amelyek egy Fehéroroszországból kiinduló, Észak-Ukrajnába irányuló újbóli orosz invázióra utalnak. Ukrán katonai illetékesek továbbra is figyelmeztetnek a Fehéroroszországból kiinduló növekvő orosz fenyegetésre. Szerhij Najev, az ukrán egyesített erők parancsnoka december 20-án kijelentette, hogy a fehéroroszországi orosz egységek „jelenleg elegendő” katonai potenciállal rendelkeznek ahhoz, hogy meg nem határozott fenyegetést jelentsenek Ukrajnára, és hogy ezek az elemek meghatározatlan „taktikai akciókat” hajthatnak végre. Najev kijelentése fordulatot jelent az ukrán tisztviselők minősítésében a Fehéroroszországban állomásozó és erősödő orosz csapatokkal kapcsolatban; a korábbi ukrán leírások a fehéroroszországi orosz erőkről nem tulajdonítottak nekik taktikailag jelentős képességeket. Független fehérorosz források továbbra is növekvő orosz gépesített haderőről számolnak be. A jelentések szerint december 20-a körül mintegy 30 orosz T-80-as harckocsit telepítettek Fehéroroszországba.

Ezek a jelek alátámasztják az MDCOA előrejelzését, de ez a lépés jelenleg továbbra is valószínűtlen. Nem valószínű, hogy küszöbön áll egy orosz invázió Fehéroroszországból Észak-Ukrajnába. Najev megismételte, hogy Ukrajna védelme felkészült Észak-Ukrajna biztosítására. Az ukrán vezérkar megismételte, hogy december 20-án nem észlelte, hogy az orosz hadsereg csapásmérő csoportokat alakított volna Fehéroroszországban. Az ISW továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a háború 300. napján tett frontlátogatása Bakhmutban meghiúsítja a Kreml folyamatban lévő információs műveletét, amelynek célja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt a háborúban részt vevő hadvezérként mutassa be. Zelenszkij december 20-án meglepetésszerű látogatást tett az intenzív bakhmuti fronton szolgáló ukrán csapatoknál, és kitüntetéseket adott át. Ezzel szemben Putyin magas rangú díjátadó ünnepséget tartott, ahol olyan orosz megszállókat és Kreml-tisztviselőket ünnepelt, mint a megszállt Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja területek megbízott vezetői, az orosz propagandista és az RT főszerkesztője, Margarita Simonyan, valamint Szemjon Pegov orosz milblogger és más állami tisztviselők. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Putyin fokozta törekvéseit arra, hogy magát és az orosz védelmi minisztériumot kimenekítse a folyamatos kritikákból azáltal, hogy különböző, az orosz háborús erőfeszítések javítását célzó vállalkozásokkal kapcsolatos nyilvános szerepléseket vállal. Ez a díjátadó ünnepség tovább jelzi Putyin ragaszkodását ahhoz, hogy magát elkötelezett háborús vezetőként mutassa be. Putyin valószínűleg egy olyan látszat fenntartásával próbálja elterelni a felelősséget az ukrajnai orosz katonai kudarcokért, amely Putyint pozitív fényben tünteti fel, de felmenti őt a háborúért viselt felelősség alól.

Putyin döntése, hogy körének olyan tagjait tüntette ki, akik még csak közvetlenül nem is vettek részt a harcokban, ellentétben Zelenszkijnek a frontvonal közelében tett látogatásával Bakhmutban, némi kritikát váltott ki az orosz nacionalista hangadók körében. Egy volt orosz katonai parancsnok és az orosz információs tér kritikus hangja, Igor Girkin megjegyezte, hogy Putyin kitünteti „a Kremlben ülő hőseit”, de nem díjazza a frontvonalakon harcoló orosz és proxy katonákat. Más bloggerek azt feltételezték, hogy a Kreml titkos politikai döntést hozott az orosz tűzszünetről, lehetővé téve Zelenszkijnek, hogy Bakhmut környékén sétáljon. Egy másik blogger megismételte, hogy Putyin nem látogatott el a megszállt területekre, és kijelentette, hogy az orosz csapatok nem lennének képesek időben hatékonyan végrehajtani egy precíziós csapást Zelenszkij ellen. Zelenszkij látogatása Bakhmutban felborította Putyin próbálkozásait, hogy háborús főparancsnokká váljon, és Putyin saját információs műveletét még a háborúpárti orosz információs tér egy részén belül is kínos helyzetbe hozta.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner pénzembere tovább gyengítette Putyint, valószínűleg akaratlanul is, az orosz információs téren belül, amikor Zelenszkij bakhmuti látogatásának hátterében próbálta növelni a tekintélyét. Prigozsin egy sor videót tett közzé, amelyekben azt állította, hogy azért érkezett a Bakhmut melletti frontvonalhoz, hogy Zelenszkijjel beszéljen a térségben lévő területek ellenőrzéséről. Prigozsin „ajánlatai”, hogy tárgyaljon Zelenszkijjel, nem komolyak és nem mérvadóak, mivel nem tölt be semmilyen hivatalos pozíciót Oroszországban. Prigozsin azonban továbbra is kiemelkedő politikai és katonai személyiségként pózol Oroszországban. Az ilyen komikus megjegyzések valószínűleg válaszok Zelenszkij ismételt ajánlataira, hogy közvetlenül tárgyaljon Putyinnal, miután Oroszország kivonja erőit Ukrajnából. Prigozsin megjelenése a frontvonalon tovább gyengíti Putyin háborús vezetőként való bemutatkozását, mivel Putyin még az oroszok által megszállt területeket sem látogatta meg, nemhogy a frontvonal közelébe menjen. A közösségi média felhasználói ráadásul leleplezték, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter december 17-én valójában nem látogatott el a frontvonalakra – ahogyan azt állította –, azáltal, hogy geolokalizálták azokat a videókat, amelyeket az orosz védelmi minisztérium tett közzé Sojgu útjáról a krími Armjanszkban. Bár Prigozsin nem bírálta közvetlenül Putyint azért, mert nem tudta közvetlenül megszólítani Zelenszkijt, vagy nem érkezett a frontvonalakra, az ő és Zelenszkij frontlátogatása azzal fenyeget, hogy Putyin háborús főparancsnokként való pózolása inkább megalázóvá, mint hatékonnyá válik.

A Kreml erőfeszítései az orosz védelmi minisztérium hírnevének javítására arra ösztönözhették Prigozsint, hogy megduplázza a Wagner oroszországi legalizálására irányuló erőfeszítéseit. Az orosz állami média, az RT – amely valószínűleg a Wagnerrel kapcsolatban áll – egy 10 perces riportot tett közzé a Wagnerről, amelyben Prigozsin a félkatonai szervezet létrehozását úgy írta le, mint az „orosz érdekek” támogatására és az „orosz világ” védelmére tett kísérletet. Ez az ábrázolás arra utal, hogy Prigozsin megpróbálja megszabadítani a Wagnert a „zsoldos” stigmától, és ehelyett újra legitim katonai formációként próbálja bemutatni a csoportot Oroszországban, amely támogatja az orosz nemzeti érdekeket. Az RT olyan prominens Kreml-tisztviselőket is bemutatott, mint a Méltányos Oroszország – Az Igazságért párt elnöke, Szergej Mirnonov, aki bírálta az orosz kormányt, amiért nem ragadta meg a kezdeményezést a Wagner-csapatok ukrajnai „hősiességének” elismerésére, vagy a Wagner hivatalos státuszának megadására az orosz törvények szerint. A Wagnerhez hasonló katonai magáncégek Oroszországban kifejezetten illegálisak. Az RT jelentése alátámasztotta az ISW régóta fennálló értékelését is, miszerint Prigozsin stratégiailag növeli befolyását az orosz internetes térben, megjegyezve, hogy a Szentpéterváron nemrég megnyitott Wagner Központ egy olyan munkaterület a „hazafias” médiumok és bloggerek számára, amely ellenáll az Oroszország elleni információs háborúnak. Prigozsin valószínűleg folytatja erőfeszítéseit, hogy a Telegramon és a Wagner-közeli médián keresztül népszerűsítse magát és Wagner-csoportját Oroszországban, ami tovább gyengítheti a Kreml azon kísérleteit, hogy minimalizálja a védelmi vezetéssel kapcsolatos kritikát.

A Kreml valószínűleg folytatni fogja azon törekvéseit, hogy Putyint és az orosz védelmi minisztériumot az ukrajnai háború hatékony vezetőjeként tüntesse fel, amikor Putyin december 21-én megtartja az orosz védelmi minisztérium igazgatótanácsának ülését. A Kreml sajtószolgálata december 20-án bejelentette, hogy Putyin december 21-én tartja az orosz védelmi minisztérium igazgatótanácsi ülésének kibővített változatát, amely állítólag tartalmazni fogja az orosz fegyveres erők 2022-es tevékenységének összefoglalóját és az orosz hadsereg 2023-as feladatainak meghatározását. 2023-ban a Kreml sajtószolgálata bejelentette, hogy az ülésen Sojgu orosz védelmi miniszter fogja előadni a fő jelentést az ukrajnai „különleges katonai művelet” állásáról. A Kreml sajtószolgálata közölte, hogy a kibővített ülésen részt vesznek az orosz fegyveres erők katonai körzeteinek és szolgálatainak parancsnokai, a központi katonai hatóságok vezetői, valamint a szövetségi végrehajtó szervek képviselői. A Kreml sajtószolgálata azt is közölte, hogy a tanácskozáson videokonferencián keresztül 15 000 orosz katonai tisztviselő vesz részt. Putyin valószínűleg azért tartja a szokásosnál nagyobb létszámú orosz védelmi minisztériumi elnökségi ülést, hogy az orosz hadsereget szervezett és félelmetes harcoló erőként mutassa be, és hogy demonstrálja, hogy a haderő feletti ellenőrzése továbbra is megkérdőjelezhetetlen, annak ellenére, hogy az ukrajnai invázió során kifejezett katonai kudarcot vallott. Sojgu valószínűleg egy olyan jelentést fog benyújtani az ukrajnai háborúról, amely minimalizálja az orosz hadügyminisztérium felelősségét a fronton bekövetkezett kudarcokért, és optimista előrejelzést ad arra vonatkozóan, hogy az orosz erők 2023-ban milyen műveleti eredményeket lesznek képesek elérni Ukrajnában. A Kreml valószínűleg nyilvánosságra fogja hozni az esemény egyes aspektusait, hogy ezzel is erősítse a Kreml azon folyamatos erőfeszítéseit, hogy Putyint és az orosz Védelmi Minisztériumot az ukrajnai háború kompetens irányítójaként mutassa be, valamint hogy megvédje Putyint és az orosz Védelmi Minisztériumot az ultranacionalista háborúpárti közösség kritikájától. Az esemény azt mutatja, hogy Putyin egyre nagyobb gondot fordít arra, hogy katonai egyenruhába burkolózzon, valószínűleg abban a reményben, hogy felidézi a II. világháború alatt a szovjet STAVKA-val foglalkozó Joszif Sztálin emlékét, és hogy elkülönítse magát azoktól a híres képektől, amelyeken Putyint egy nagyon hosszú asztal választja el Sojgutól és Valerij Geraszimov tábornok vezérkari főnöktől.*

*Frissítés: megvolt a nagy össznépi patlacs, egyelőre annyit közöltek hivatalosan, hogy az Oroszországi Föderációban haderőreform várható. Szergej Sojgu, az orosz védelmi minisztérium vezetője a Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszélésen azt javasolta, hogy „fokozatosan” (hogy ez mit jelent, nem tudni) változtassák meg a sorkötelezettségi korhatárt: az alsó határt 18-ról 21 évre, a felsőt pedig 27-ről 30 évre. Oroszország a hadsereget is másfél millió főre kívánja növelni (a reguláris hadsereg létszáma jelenleg 1,15 millió fő). Ezenkívül Sojgu úgy véli, hogy a sorköteleseknek már a sorozás első napjától kezdve lehetőséget kell adni arra, hogy szerződést kössenek az orosz védelmi minisztériummal (a szerződéses katonák a sorkötelesekkel ellentétben egyenesen a háborúba mehetnek). Putyin támogatta a „fegyveres erők strukturális átalakítására” vonatkozó javaslatokat.


A legfontosabb hírek röviden:

      • A Fehéroroszországgal szembeni orosz nyomás csökkenti Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök mozgásterét, hogy kelljen engedményeket tennie a Kremlnek.
      • Az ISW továbbra is olyan jeleket figyel meg, amelyek a legkevésbé valószínű, de legveszélyesebb cselekvési tervnek (MDCOA), azaz az Észak-Ukrajnába Fehéroroszország felől történő újabb orosz inváziónak felelnek meg.
      • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bakhmuti látogatása meghiúsítja a Kreml folyamatban lévő információs műveletét, amelynek célja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt elkötelezett hadvezérként mutassa be.
      • Jevgenyij Prigozsin Wagner pénzember – valószínűleg véletlenül – aláásta Putyin azon erőfeszítéseit, hogy háborús vezetőként tüntesse fel magát az orosz információs térben.
      • A Kremlnek az orosz védelmi minisztérium hírnevének javítására irányuló erőfeszítései arra ösztönözhették Prigozsint, hogy fokozza a Wagner-csoport oroszországi legalizálására irányuló erőfeszítéseit.
      • A Kreml valószínűleg folytatni fogja törekvéseit, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt és az orosz védelmi minisztériumot hatékony vezetőként tüntesse fel, amikor Putyin december 21-én megtartja az orosz védelmi minisztérium éves kibővített igazgatótanácsi ülését.
      • Az orosz hadsereg korlátozott ellentámadásokat hajtott végre a Szvatove-Kreminna vonal mentén.
      • Az orosz csapatok folytatták a támadó műveleteket Bakhmut és Avdiivka térségében.
      • Az orosz erők bővítik a védelmi erődítményeket a Dnyeper folyó bal (keleti) partján, Herszon területén.
      • Egy Kreml-tisztviselő elhárította a kérdéseket egy moszkvai területi katonai toborzótiszt december 17-i állításával kapcsolatban, miszerint az orosz hatóságok meghosszabbítják a sorkatonák szolgálati idejét.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólította az orosz biztonsági szolgálatokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket az ukránbarát partizántevékenységgel szemben.

Ukrán ellenoffenzívák (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg december 20-án folytatta korlátozott ellentámadásait, hogy visszaszerezze elvesztett pozícióit a Kreminna-Svatove vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Sztelmahivka (Szvatovétól 16 km-re északnyugatra), Cservonopopivka (Kreminnától 6 km-re északra) és Hrihorivka (Kreminnától 11 km-re délre) közelében[25] Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az orosz csapatok támadásokat hajtottak végre Makiivka (Kreminnától 22 km-re északnyugatra) és Bilohorivka (Kreminnától 12 km-re délre) közelében is.


Az ukrán hadsereg a jelentések szerint december 20-án folytatta az ellentámadó hadműveleteket Kreminna térségében. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület vezetője arról számolt be, hogy az ukrán csapatok néhány kilométert haladtak előre Kreminna felé. Egy BARS-13 (orosz harci tartalékos) kötelékbe tartozó forrás azt állította, hogy az ukrán alakulatok folyamatosan próbálják áttörni az orosz védelmet Kreminna közelében. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) Népi Milíciája azt állította, hogy az ukrán erők HIMARS-rakétákkal és 155 mm-es tüzérséggel támadták Szvatove és Novoszelivka ( Szvatovétől 53 km-re délkeletre) településeket.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz előrenyomulás üteme Bakhmut térségében az elmúlt hetekben nem nőtt. Az ISW értékelése szerint az orosz egységek október 1. és december 20. között összesen 192 négyzetkilométernyi területet foglaltak el Bakhmut térségében. Az orosz erők október 1. és november 1. között 100 négyzetkilométert, november 1. és december 20. között pedig 92 négyzetkilométert szereztek Bakhmut térségében. Az orosz előrenyomulás üteme a Bakhmut térségben az elmúlt 50 napban nagyjából megegyezik az októberi orosz előrenyomulás ütemével. Az orosz források valószínűleg továbbra is megpróbálják majd hamisan azt állítani, hogy az orosz csapatok jelentős területeket foglalnak el a Bakhmut térségben.

Az orosz hadsereg december 20-án folytatta a Bakhmut körüli offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut közelében, Bakhmut-tól 33 km-en belül északkeletre Verkhnokamjanszke és Pidhorodne közelében, valamint Bakhmut-tól 14 km-en belül délre Opitnye és Kurdjumivka közelében. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy a Wagner-csoport elemei megpróbálták áttörni az ukrán védelmet Bakhmuttól északkeletre, Bakhmutszke közelében. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy Bakhmut külterületén továbbra is heves harcok folynak az orosz és ukrán alakulatok között. A Wall Street Journal interjút közölt egy ukrán parancsnokkal, aki azt állította, hogy az orosz tüzérségi csapások Bakhmutnál kevésbé intenzívek, mint amit az egysége a herszoni fronton tapasztalt az ottani ukrán ellentámadás során, és felvetette, hogy a Bakhmut térségében lévő orosz alakulatok kifogyhatnak a lőszerből. Egy közösségi médiaforrás egy ukrán katonáról tett közzé felvételeket, amelyeken az állítja, hogy az ukrán csapatok december 19-én 500 méternyi területet foglaltak vissza Opitnye közelében. A december 20-án közzétett geolokációs felvételeken az ukrán egységek Opitnye környékén járőröznek. Orosz bloggerek azt állították, hogy az orosz csapatok támadásokat hajtottak végre Bakhmuttól délre, Kliscsivka közelében is, ahol az ukránok állítólag erődítményekkel vették körül a települést, és komoly védelmi csomóponttá alakították azt. Egy orosz blogger azt állította, hogy a Wagner-csoport elemei azt tervezik, hogy megrohamozzák Kliscsivkát, és hogy a település elfoglalása lehetővé tenné az oroszok számára, hogy meggátolják az ukrán hadseret abban, hogy felszerelést és személyzetet szállítsanak a Bakhmut és Kosztantyinivka közötti utánpótlási útvonalon (a T0504-es autópályán).


Az orosz haderő december 20-án folytatta a támadó hadműveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Krasznohorivka (24 km-re délnyugatra Avdijivkától) és Marinka (28 km-re délnyugatra Avdijivkától) közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) Népi Milíciájának 5. dandárja marginális előretörést hajtott végre Marinka területén. Az orosz blogger azt állította, hogy még ha az orosz csapatok teljesen elfoglalják is Marinkát, a Marinka közelében felhalmozódott ukrán megerősített területek valószínűleg továbbra is korlátozni fogják az orosz egységek tevékenységét a térségben. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy az orosz alakulatok támadásokat hajtottak végre Novomikhailivka (37 km-re délnyugatra Avdiivkától) és Pobjeda (32 km-re délnyugatra Avdiivkától) közelében. Az orosz blogger azt is állította, hogy az orosz egységek sikertelen támadást hajtottak végre Olekszandropil (Avdiivkától 17 km-re északkeletre) irányában is, hogy megpróbálják elvágni az N20-as autópályát és bekeríteni az ukrán helyőrséget Novbakhmutivkában (Avdiivkától 14 km-re északkeletre). Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az oroszok folytatták a rutinszerű közvetett tüzet az érintkezési vonal mentén Donyeck és Zaporizzsja megye keleti részén.

Támogató erőfeszítések-déli tengely:

Az orosz hadsereg bővíti az erődítményeket a bal parti Herszoni Területen, és továbbra is lövi a településeket Herszon, Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk területeken. Geolokációs felvételek bizonyították, hogy az orosz alakulatok november 15. és december 20. között láthatóan bővítették az erődítményeket Bekhteri közelében (körülbelül 50 km-re délnyugatra Herszon városától). Natalija Humenyjuk, a Déli Védelmi Erők szóvivője kijelentette, hogy az orosz erők tovább küldik csapataikat a Kinburn-nyárs irányába, de az ukrán egységek folytatják az ellentámadásokat a térségben. Humenyjuk hozzátette, hogy az oroszok továbbra is lövik Nikopolt (Dnyipropetrovszki Terület), hogy ezzel próbálják provokálni az ukrán hadsereget, hogy tüzérségi tűzzel válaszoljon. Ukrán tisztviselők és a közösségi média felhasználói arról számoltak be, hogy az orosz erők lőtték Herszon városát és a Dnyeper folyó jobb partján lévő településeket a nyugati Herszoni Területen.

Az ukrán tüzérség folytatták az orosz logisztika elleni csapásokat Dél-Ukrajnában. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukránok december 18-án megsemmisítettek egy orosz állandó telepítési pontot Csaplynka térségében (Herszon várostól mintegy 76 km-re délkeletre). Az ukrán vezérkar azt is hozzátette, hogy az ukránok megtámadták az orosz ember- és eszközkoncentrációkat Polohiban, Vaszilivkában és Kaminka-Dniprovszkában, és akár 130 orosz katonát is megsebesítettek, valamint 10 eszközt megsemmisítettek.

Orosz csatornák közzétettek egy videót, amelyen egy orosz teherautó felrobban a Krími-félszigeten, a Chongar-félsziget közelében, a Herszon területen, de orosz források nem nyilatkoztak a robbanás okáról.

Az orosz mozgósítás hírei:

Egy Kreml-tisztviselő elhárította a kérdéseket egy moszkvai területi katonai toborzótiszt december 17-i állítása kapcsán, miszerint az orosz hatóságok meghosszabbítják a sorkatonák szolgálati idejét. Az ISW december 17-én jelentette, hogy Alekszej Asztahov ezredes, a moszkvai terület katonai megbízottja azt állította, hogy az orosz hatóságok a 2023 tavaszán besorozott katonák esetében 12 hónapról 18 hónapra, a 2023 őszén besorozottak esetében pedig két évre hosszabbítják meg a sorkatonák szolgálati idejét. Az ISW korábban arról is beszámolt, hogy az orosz védelmi minisztérium tisztviselői tagadták ezeket az állításokat. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője december 20-án elhárította az állítással kapcsolatos kérdést, kijelentve, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a legalkalmasabb arra, hogy a katonai szolgálat kétéves meghosszabbításával kapcsolatos híresztelésekkel foglalkozzon.


Egy független orosz oknyomozó szervezet, a Conflict Intelligence Team felerősített egy meg nem erősített jelentést, amely szerint az orosz haderő mozgósított katonákból és elítéltekből állított össze egy egységet. A jelentés szerint az egység egy meg nem nevezett településre települt a frontvonal Liman irányába, ahol jelenleg a parancsnokság parancsára vár. Az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ezeket az állításokat, de ha igazak, akkor azt jelzik, hogy az orosz hadsereg a Wagner-csoport által az ágyútöltelékek megszerzésére használthoz hasonló fogolytoborzási kampányt folytat.

A Wagner-csoport csapatainál továbbra is rendkívül magas a halálozási arány a magas sebesülési arány és a fertőző betegségek miatt. Egy erőszakkal mozgósított krími férfi, Vlagyimir Szajcsuk azt állította, hogy egysége a Donyecki területen a Wagner-erők mellett harcolt, és megjegyezte, hogy a halottak száma háromszorosa volt a Wagner-csapat sebesültjei számának. Szajcsuk azt is állította, hogy sok Wagner-katonán fehér és piros karszalagot is viseltek, amely jelezte, hogy HIV- vagy hepatitis C-fertőzöttek. Az ISW korábban október 25-én arról számolt be, hogy a Wagner súlyos fertőző betegségekkel rendelkező foglyokat toborzott.

A Kreml tisztviselői továbbra sem valószínű, hogy aláírják a mozgósítás befejezéséről szóló rendeletet. Borisz Visnyevszkij, a szentpétervári törvényhozó gyűlés képviselője megosztotta az orosz elnöki adminisztráció válaszlevelét, amelyben az áll, hogy az adminisztrációnak „további dokumentumokra és anyagokra” van szüksége ahhoz, hogy megvizsgálja Visnyevszkij felhívását a mozgósítás formális befejezésére, és februárig meghosszabbította a kérelme elbírálásának határidejét. A Kreml valószínűleg nem fogja kimondani a mozgósítás végét, mert ezzel a jelenleg a fronton tevékenykedő vagy a harcba való későbbi belépésre kiképzett katonákat leszerelnék. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy az orosz katonai tisztviselők nem bocsátották el a Shaimuratov zászlóalj önkénteseit a szolgálatból, annak ellenére, hogy a szerződésük novemberben lejárt. A jelentés szerint e katonák feleségei a helyi katonai ügyészséghez fordultak, ahol a helyettes ügyeletes kijelentette, hogy létezik egy „részleges” mozgósításról szóló rendelkezés, amely szerint a katonai szerződések a mozgósítás ideje alatt is érvényben maradnak.


A megszállt területek hírei:

Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólította az orosz biztonsági szolgálatokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket az ukránbarát partizántevékenység elleni fellépés érdekében, a folyamatos ukrán partizán szabotázskísérletek közepette. Putyin december 20-án kijelentette, hogy az Oroszország által megszállt területeken kialakult „rendkívül nehéz” helyzet megköveteli, hogy az orosz biztonsági szolgálatok „szigorúan visszaszorítsák a külföldi hírszerző szolgálatok tevékenységét, és gyorsan azonosítsák az árulókat, kémeket és szabotőröket.” Egy közösségi médiaforrás december 20-án azt állította, hogy ukrán partizánok felgyújtottak egy épületet a mariupoli Iljics kohászati üzemben. Az ISW értékelése szerint az ukrán partizántevékenység továbbra is arra kényszeríti a Kremlt, hogy a frontvonalbeli műveletekről erőforrásokat vonjon el a hátországok biztosítására. Putyin felhívása az orosz megszálló és biztonsági szolgálatokhoz a partizántevékenység elleni küzdelemre azt jelzi, hogy ezek a szolgálatok valószínűleg fokozni fogják a rendfenntartó intézkedéseket és más, a partizántevékenység megfékezésére irányuló lépéseket a megszállt területeken.

Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is olyan intézkedéseket hoznak, amelyek célja az orosz megszállás alatt álló területek politikai integrációja az Oroszországi Föderációba. Orosz források december 20-án azt állították, hogy a luhanszki, donyecki, zaporizzsjai és herszoni terület orosz megszállási adminisztrációinak megbízott vezetői szenátorokat neveztek ki, hogy képviseljék az illegálisan elcsatolt területeket az Orosz Föderációs Tanácsban. Az orosz források nem pontosították, hogy a szenátorok hivatalosan mikor kezdik el képviselni a megszállási adminisztrációkat az Orosz Föderációs Tanácsban.

Az orosz megszállás tisztviselői továbbra is népszerűsítik az orosz ideológiát és propagandát az orosz megszállt területek oktatási intézményeiben és ifjúsági csoportjaiban. Az Ukrán Ellenállási Központ december 20-án arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők propagandistákat foglalkoztatnak a megszállt területeken lévő iskolákban, gyermektáborokban és különböző ifjúsági tevékenységeken. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők létrehoztak egy „Az elsők mozgalma” nevű gyermekszervezetet, amely az ultranacionalista orosz propagandát hangsúlyozza. Az Ukrán Ellenállási Központ arról is beszámolt, hogy az orosz megszálló tisztviselők továbbra is aktívan toboroznak tizenéveseket a megszállt területeken a militarista orosz ultranacionalista „Junarmia” csoportba.


Lapzártakor érkezett a The Insider összefoglalója Zelenszkij elnök amerikai útjáról:

Joe Biden amerikai elnök azért hívta meg Washingtonba Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, mert szerinte az ukrajnai háború új szakaszba lépett – mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációs koordinátora.

Az elnök úgy véli, hogy a tél közeledtével, amikor a háború új szakaszába lépünk, itt az ideje, hogy a két vezető szemtől szemben leüljön és beszélgessen” – mondta Kirby.

A megbeszéléseken várhatóan az amerikai katonai és gazdasági segélyekről, valamint az ukrán nép támogatásáról és az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók fenntartásáról lesz szó.”

Kirby szerint az elnökök arról is tárgyalni fognak, hogyan érhet véget a háború. „Nincs kétségem afelől, hogy megvitatják majd Zelenszkij elnök úr elképzelését az „igazságos békéről”, hogy az hogyan nézhet ki, és hogyan segíthetünk Ukrajnának ennek elérésében” – mondta.

Putyin most egyértelműen nem érdekelt a diplomáciában” – hangsúlyozta Kirby. – „Éppen ellenkezőleg. Őt az érdekli, hogy még több ukrán civilt öljenek meg.”

Kirby azt is hozzátette, hogy Zelenszkij tisztában van azzal, hogy milyen kockázatokkal kell szembenéznie, amikor elhagyja Ukrajnát, és az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy az utazás biztonságos legyen.

Korábban a Fehér Ház közölte, hogy Zelenszkij december 21-én Washingtonba látogat és találkozik Bidennel. December 14-én az ukrán elnök hivatalos meghívást kapott.

Biden Zelenszkij látogatása során várhatóan egy új, közel 2 milliárd dolláros segélycsomagot jelent be Ukrajnának, amely Patriot föld-levegő rakétarendszert, valamint NASAMS és HAWK SAM-eket, Stingers MANPADS-eket és drónelhárító berendezéseket tartalmaz. A találkozón bejelentik az Ukrajnának nyújtandó következő, több mint 40 milliárd dollár értékű pénzügyi segélycsomagot.

Ez az első alkalom, hogy Zelenszkij elhagyta Ukrajnát az oroszországi teljes körű háború kezdete óta.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része, ami most kivételesen egy elméleti írás lesz, szintén az ISW terméke, a jelenlegi katonai-politikai helyzetről.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!