Szele Tamás: Karácsonyesti háború

Azzal szeretném kezdeni, hogy boldog és mindenekelőtt békés karácsonyt kívánok a világon mindenkinek. Sajnos a háború nem maradt abba az ünnep alkalmából, aminek az is lehet az oka, hogy az ortodox karácsony január hetedikén lesz, ha jól számolom, így aztán ha van ünnep, ha nincs, a harcok folynak és be is kell számolni az eseményekről, nincs mese.

Hogy mit kapunk a fa alá Moszkvából, még nem tudni, de azt igen, hogy alaposan számon tartják a „nyugati” karácsonyt, mert tavaly ilyenkor épp december 24-én este jelentette be Putyin elfogadhatatlan ultimátumát a NATO-nak és az Európai Uniónak, amit én magam a háború valódi kezdetének tartok. Szóval idén is jöhet még valami meglepetés, egyelőre ott tartunk, hogy egy maszkirovkát már kaptunk. A Belarusz felől érkező esetleges offenzívát nem tudom hova tenni: az ISW szintén nem érti, minden jel arra mutat, hogy készülődik ott valami, csak épp a józan ész mondja, hogy őrültség lenne, ha az orosz hadsereg abból az irányból támadna, idén nem olyan kemény a tél, hogy harminc-ötven centi mélységben fagyott lenne a talaj a pripjatyi mocsarakban, tehát elbírná a páncélosokat, és annyi más fronton nélkülözhető harckocsijuk sincs, hogy a puszta erő elsöpörné az ukrán védelmet. Közúton már próbálkoztak februárban-márciusban, igen rossz eredménnyel, szóval nem tűnik reálisnak ez a támadás, de ha mégis megindul, biztosak lehetünk benne: Szurovikin nem Szun-ce vagy Clausewitz tanítványa, illető urak ugyanis mindig felhívták a figyelmet arra, hogy legalább a saját állományunkra vigyázzunk (Szun-ce arra is, hogy az oktalan rombolás és kegyetlenkedés vereséghez vezet). Furának tűnik ez a lehetőség, de nem zárható ki. Ezt majd még meglátjuk, mindenesetre reméljük, legközelebb nem fogják magukat megint a Vörös Erdőben beásni az orosz egységek, mert már tavasszal is sugárbetegekkel volt tele az összes fehérorosz kórház emiatt.

Ezen a hídon majd akkor megyünk át, mikor odaérünk (és remélem, túl messze van), lássuk azonban az elmúlt nap híreit, melyeket, mint mindig, ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Moszkva legalább 2022 októbere óta egy új, legveszélyesebb cselekvési tervet készít elő (MDCOA – Most Dangerous Course Of Action) – egy újbóli észak-ukrajnai invázióét, amely valószínűleg Kijevet célozza. Ez az MDCOA lehet egy orosz dezinformációs művelet, vagy tükrözheti Vlagyimir Putyin orosz elnök tényleges szándékait. A jelenleg rendelkezésre álló adatok ambivalensek – a Fehéroroszországban zajló orosz haderőfejlesztés néhány ellenőrzött bizonyítéka inkább értelmezhető egy megújított offenzíva előkészületeinek részeként, mint a folyamatban lévő harcászati gyakorlatok és kiképzések részeként, de továbbra sincs bizonyíték arra, hogy Moszkva aktívan készülne csapásmérő erővel Fehéroroszországban. A Putyin által várható esetleges MDCOA iránti aggodalom bizonyosan nem pusztán egy ukrán információs művelet, amelynek célja, hogy nyomást gyakoroljon a Nyugatra, hogy Kijevet több fegyverrel lássa el, ahogyan azt egyes nyugati elemzők sugallták. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy egy újbóli nagyszabású orosz invázió Fehéroroszország felől ezen a télen valószínűtlen, de ez egy olyan lehetőség, amelyet komolyan kell venni.

Prominens orosz háborúpárti katonai bloggerek felerősítik az MDCOA lehetőségét a téli-tavaszi időszakban. Igor Girkin volt orosz katonai parancsnok, az orosz milblogger tér egyik kiemelkedő kritikus hangja december 23-án reagált az orosz információs térben folyó vitákra, amelyek arról szóltak, hogy Oroszország képes lenne Fehéroroszország felől újból támadást indítani Északnyugat-Ukrajna ellen, hogy elvágja a Kijev és Európa közötti földi kommunikációs vonalakat (GLOC). Girkin az MDCOA-t két lehetséges részfolyamatra bontotta: azzal érvelt, hogy az orosz hadsereg nem tudna hatékonyan végrehajtani egy támadó műveletet a terület elfoglalására, de egy elterelő hadműveletnek, amely egy orosz offenzívát támogatna Ukrajna más részein, lenne katonai értelme. Girkin arra is rámutatott, hogy a nyilvános diskurzus erről az MDCOA-ról elterjedt az orosz nyelvű interneten, és megjegyezte, hogy más prominens bloggerek is feltételeztek különböző forgatókönyveket az MDCOA-ról.

Egyes bloggerek legalább 2022 októbere óta spekulálnak az Észak-Ukrajna elleni újabb orosz támadás valószínűségéről. A Rybar neves orosz Telegram-csatorna, amelynek szerzője jelenleg Putyin mozgósítási munkacsoportjának tagja, október 20-án azt állította, hogy „küszöbön álló” orosz támadó hadműveletről szólnak a hírek Lviv, Volinyi, Kijev, Csernyihiv vagy Harkiv ellen. Egy másik blogger október 20-án azt állította, hogy a fehéroroszországi közös erők túl kicsik ahhoz, hogy megtámadják Kijevet, de kijelentette, hogy nem lenne kifogása az ellen, ha az orosz erők megtámadnák Csernyihiv városát.

Putyin közelgő találkozója Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökkel december 26-27-én Szentpéterváron elő fogja mozdítani az MDCOA körüli orosz információs műveletet, még ha közvetlenül nem is támogatja az előkészületeket. Lukasenko hivatala bejelentette, hogy Putyin és Lukasenko a Független Államok Közössége (FÁK) államfői találkozója során találkozik december 26-27-én Szentpéterváron. Ez a találkozó elő fogja mozdítani a Kremlnek az MDCOA-val kapcsolatos, folyamatban lévő előkészületeit, ahogyan Putyin december 19-i minszki látogatása is tette, tekintettel a növekvő orosz katonai jelenlétre Fehéroroszországban.

Az orosz hadsereg továbbra is korlátozott mértékben operál az MDCOA-ra vonatkozó mutatókkal, megerősítve az MDCOA valószínűségének vagy az MDCOA végrehajtásának tényleges előkészületeire irányuló információs műveletet. Az orosz védelmi minisztérium november 24-én hivalkodóan bejelentette, hogy egy tábori kórházzal rendelkezik Fehéroroszországban. Az ukrán vezérkar december 23-án jelentette, hogy az orosz erők legalább egy további tábori kórház telepítését tervezik Fehéroroszországban. A tábori kórházak nem szükségesek a kiképzési gyakorlatokhoz, és a harci műveletek előkészítésére utalhatnak. A tábori kórházak megjelenése Fehéroroszországban 2022 elején az utolsó megfigyelt jelek közé tartozott, mielőtt Oroszország megkezdte volna a teljes körű inváziót. Oroszország továbbra is erőket telepít Fehéroroszországba kiképzés címén. Néhány orosz T–90-es harckocsit, amelyeket állítólag 2022 decemberének végén telepítettek Fehéroroszországba, téli álcázással figyeltek meg. A harckocsik téli álcázással való felszerelése nem teljesen szükséges a kiképzési tevékenységhez, és a tényleges téli harci műveletekre való felkészülésre utalhat. A tábori kórházak telepítése és a harckocsik átfestése szintén egy (dez)információs művelet része lehet.

Az orosz hadsereg azonban sokkal egyértelműbben készülődik egy offenzívára az északnyugati Luhanszki Területen. Az ukrán vezérkar december 23-án arról számolt be, hogy megnövekedett mennyiségű személyi állomány, katonai felszerelés és lőszer vasúti szállítását figyelték meg a harci területekre. A december 23-án közzétett geolokációs felvételeken egy orosz T–90M és T–62M harckocsikkal megrakott vonat is látható, amely a Rosztovi Területről Luhanszk Terület felé tart. Az ISW korábban megfigyelte, hogy az orosz hadsereg elit légideszant csapatokat és más, korábban Herszon és Harkiv irányában tevékenykedő elemeket helyez át a Luhanszki Területre. A Kreml továbbra is prioritásként kezeli a mozgósított emberek mozgósítását a Szvatove-Kreminna vonal stabilizálására a front más területeivel szemben, mint például Bakhmut, Avdiivka vagy a nyugati Donyecki Terület. Nem valószínű, hogy az orosz erők a Dnyeper folyón keresztül támadnának a Herszoni Területen, miután épp most vonultak vissza Nyugat-Herszonból, és az orosz aknatelepítési és erődítési tevékenységek a Zaporizzsjai Területen azt jelzik, hogy az orosz alakulatok nem törekszenek arra, hogy ott támadást folytassanak. A Kreml megkísérelhet egy támadást a délkeleti Harkivi Terület ellen is Luhanszk felől, hogy visszaszerezze az Oszkil folyótól nyugatra elvesztett területeket. Korántsem egyértelmű, hogy az orosz csapatok képesek lennének-e hatékonyan végrehajtani egy ilyen műveletet, mivel a terep az ukrán védők számára előnyös, és az orosz támadó képességek nagyon korlátozottak.

Az orosz hadsereg mindazonáltal megpróbálhat elterelő támadást indítani a szárazföldön (vagy csak az információs térben) Észak-Ukrajna ellen, valószínűleg azért, hogy elterelje az ukrán hadsereg figyelmét a donbásszi védekezésről, vagy egy luhanszki, vagy esetleg kevésbé valószínűen máshol indítandó offenzíváról. Az ukrán katonai főhadviselés (GUR) főnöke, Kiril Budanov december 23-án kijelentette, hogy Oroszország egy fehéroroszországi színjáték megrendezésével próbálja elterelni az ukrán erőket délkeletről, megjegyezve, hogy a fehéroroszországi katonai tevékenység egy dezinformációs kampány eleme. Az orosz elterelő támadás sikere azonban azon múlik, hogy Oroszország képes lesz-e meggyőzni Ukrajnát egy mélyebb támadó hadművelet fenyegetésének valószínűségéről. Ukrán katonai tisztviselők továbbra is jelzik, hogy az ukrán erők készen állnak megvédeni északi határaikat, és Ukrajna heves védekezése Bakhmut körül azt mutatja, hogy az ukrán erők képesek visszatartani a sokkal nagyobb létszámú orosz támadó csapatokat is.

Az ISW december 15-i MDCOA figyelmeztető előrejelzése egy lehetséges orosz offenzíváról Észak-Ukrajna ellen 2023 telén továbbra is a legrosszabb forgatókönyv marad az előrejelzési küszöbön belül. Az ISW jelenleg alacsonynak, de lehetségesnek értékeli az Ukrajnát Fehéroroszország felől támadó orosz invázió kockázatát. Továbbra is rendkívül valószínűtlen, hogy a fehérorosz erők orosz csapásmérő erő nélkül lerohanják Ukrajnát. Ukrán katonai tisztviselők megjegyezték, hogy Oroszország nem hozott létre csapásmérő csoportokat Fehéroroszországban. Orosz bloggerek azt is megjegyzik, hogy Oroszország nem javította ki a hadjárat alapvető hibáit, mint például az új felszerelések hiánya, a rossz vezetés és az elégtelen erők egy sikeres támadó hadművelet fenntartásához.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök állítólag arra készül, hogy 2023 februárjában béketervet terjesszen elő, amelyet úgy időzíthetnek, hogy kihasználjanak egy sikertelen orosz téli offenzívát. A The Wall Street Journal ukrán és európai diplomatákra hivatkozva december 22-én arról számolt be, hogy Zelenszkij csapata azt tervezi, hogy 2023 februárjában egy közelebbről meg nem határozott béketervet terjeszt elő. 2022 novemberében a G20-ak csúcstalálkozóján Zelenszkij egy 10 pontból álló béketervet terjesztett elő, amely Oroszországtól engedményeket követel, beleértve az összes csapata kivonását Ukrajnából és Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartását a nemzetközi jog értelmében. 2023 elején egy várhatóan sikertelen orosz katonai offenzíva után készülhet Zelenszkij a béketerv bemutatására.

A Kreml továbbra is úgy hárítja el az Oroszország ukrajnai katonai kudarcaival kapcsolatos kritikát, hogy retorikailag szűkíti az eredeti háborús célok meghatározását anélkül, hogy hivatalosan megváltoztatná azokat. Amikor az orosz invázió előrehaladásáról kérdezték, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy az orosz erők december 23-án „jelentős előrelépést” értek el Ukrajna „demilitarizálására” vonatkozó háborús célkitűzésükben. Girkin szarkasztikusan bírálta Peszkov válaszát, megjegyezve, hogy az ukrán fegyveres erők létszáma a háború előtti mintegy 250 000 főről mára 700 000 főre nőtt, és hogy az ukrán erők most fejlett nyugati páncéltörő szárazföldi rakétákkal, precíziós tüzérséggel és más olyan rendszerekkel vannak felszerelve, amelyekkel Ukrajna nem rendelkezett az orosz invázió előtt. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy Oroszország maximalista háborús céljai nem változtak, annak ellenére, hogy Peszkov a Kreml orosz belföldi közönsége előtt az arcát próbálja menteni.


Vlagyimir Putyin orosz elnök újbóli nyilvános szereplései valószínűleg azt jelzik, hogy jobban aggódik népszerűsége és megítélése miatt Oroszországban. Putyin az elmúlt napokban látszólag többször jelent meg nyilvánosan orosz városokban, és gyakrabban tett homályos nyilatkozatokat Oroszország ukrajnai inváziójáról, ahhoz képest, hogy a háború első tíz hónapja alatt jelentősen távol maradt a Kremlen kívüli nyilvános tevékenységtől. Putyin december 23-án meglátogatta a Tulai Területen található KBP Műszertervező Irodát (egy fegyvergyártó üzem), és állítólag ugyanezen a napon tervezte meglátogatni a Nyizsnyij Tagilban található Uralvagonzavod gépgyártó üzemet is, mielőtt az utolsó pillanatban lemondta az eseményt. Az ilyen fellépések valószínűleg részei a Kreml azon törekvésének, hogy Putyint háborús vezetőként mutassa be, és visszaszerezze a domináns narratívát a hazai információs térben, ahogy Oroszország a háború második éve felé halad. Putyin következetesen támaszkodott a személyes megjelenésekre egész uralkodása alatt, ami segített neki abban, hogy a mindent látó és mindig jelenlévő uralkodó képét keltse. Putyin talán megpróbál kedvező körülményeket teremteni az információs térben a következő orosz elnökválasztás előtt, 2024 elején.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az ISW úgy értékeli, hogy a Kreml legalább 2022 októbere óta egy új, legveszélyesebb cselekvési irány (MDCOA) – egy újbóli, valószínűleg Kijevet célzó fehéroroszországi offenzíva – feltételeit teremti meg. A Kreml lehet, hogy dezinformációs műveletet folytat, vagy valóban erre az MDCOA-ra készül, amit az ISW továbbra is valószínűtlennek, de lehetségesnek tart.
      • A prominens orosz háborúpárti katonai bloggerek a téli-tavaszi időszakban felerősítik az MDCOA lehetőségét.
      • Az orosz hadsereg egyre egyértelműbben megteremti a feltételeket egy offenzívához az északnyugati Luhanszki területen.
      • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök állítólag arra készül, hogy 2023 februárjában béketervet terjesszen elő, amelyet egy sikertelen orosz téli offenzíva kihasználására időzíthetnek.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök újbóli nyilvános szereplései valószínűleg azt jelzik, hogy jobban aggódik népszerűsége és megítélése miatt Oroszországban.
      • Az orosz haderő december 22-23-án legalább két felderítő hadműveletet hajtott végre Észak- és Északkelet-Ukrajnában.
      • Az ukrán egységek az elmúlt 72 órában valószínűleg taktikai előnyre tettek szert Bakhmut várostól keletre és délre.
      • Az orosz csapatok továbbra is védelmi pozíciókat alakítanak ki a bal parti Herszon és Zaporizzsja megyékben, és védelmi műveleteket hajtanak végre Dél-Ukrajnában.
      • A Kreml fokozza cenzúrázási erőfeszítéseit, hogy elhallgattassa az orosz fegyveres erők bővítésével és egy második mozgósítási hullámmal kapcsolatos aggodalmakat.
      • Ukrán partizánok továbbra is megtámadták az orosz tisztviselőket a megszállt területeken.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület – Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg december 22-23-án valószínűleg legalább két felderítő hadműveletet hajtott végre Észak- és Északkelet-Ukrajnában. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat a Szumi területen található Viszockijban (Viszockij az államhatáron fekszik, 50 km-re délkeletre Szumi városától) és a Harkivi Területen található Khatnében (kb. 8 km-re az államhatártól és 90 km-re északkeletre Balaklijától). Dmytro Zsivickij, a Szumi terület katonai közigazgatásának vezetője arról számolt be, hogy az ukrán területvédelmi alakulatok december 22-én megsemmisítettek egy orosz szabotázs- és felderítőcsoportot Viszockijban. Az Ukrajna északi határának orosz felderítése egyrészt egy olyan orosz információs műveletet mozdít elő, amelynek célja Ukrajna és a Nyugat meggyőzése arról, hogy az orosz erők megtámadják Észak-Ukrajnát, másrészt egy tényleges művelet előkészületeit is jelenthetik.

Az ukrán egységek egy másik falut is elfoglalhattak Szvatove irányában. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok először december 23-án lőtték a Luhanszki területen lévő Kolomijicsikát (10 km-re északnyugatra Szvatovétól). A december 22-én közzétett, de valószínűleg korábbi időpontból származó geolokációs harci felvételeken az ukránbarát fehérorosz önkéntes alakulatok Kolomijicsikában lövik az orosz állásokat. Az ukrán haderő a közelmúltban előrenyomulhatott Kolomijicskába.


Az ukrán hadsereg továbbra is visszaverte az orosz támadásokat a Kreminna-Szvatove vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték a Sztelmahivka (15 km-re északnyugatra Szvatovétól), Andriivka, Cservonpopivka (6 km-re északnyugatra Kreminnától) és Ploscsanka (2 km-re az R-66-os Kreminna-Szvatove autópályától) elleni támadásokat. A Kreml-párti WarGonzo Telegram-csatorna arról számolt be, hogy az orosz tüzérség december 23-án ukrán csapatokat vett célba Cservonopopivka közelében. Az ISW értékelése szerint egyes ukrán alakulatok valószínűleg Cservonopopivkában vannak, annak ellenére, hogy nincs vizuális bizonyíték Cservonopopopivka felszabadítására.

Orosz források szerint az ukrán hadsereg fokozta a felderítő tevékenységet Dibrova közelében (Kreminnától 5 km-re délnyugatra). Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok december 23-án megsemmisítettek két ukrán szabotázs- és felderítő csoportot a Dibrovától délre fekvő erdőkben. Egy neves orosz blogger megerősítette azokat a jelentéseket, amelyek szerint az ukránok december 22-én fokozták a felderítést ugyanebben az erdőövezetben.

Orosz fő erőfeszítések-Kelet-Ukrajnában:

Az ukrán hadsereg az elmúlt 72 órában valószínűleg taktikai előnyre tett szert Bakhmut várostól keletre és délre.

Az ukrán csapatok az elmúlt 72 órában valószínűleg visszaszorították az ideiglenesen Kelet-Bakhmutba behatoló orosz erőket a kelet-bakhmuti ipari övezetbe. A december 23-án közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az ukrán egységek közvetett tüzet folytatnak az oroszok ellen Bakhmut keleti ipari területein. A felvételek, amennyiben megerősítést nyer, hogy frissek, alátámasztják a korábbi ukrán közösségi média-jelentéseket, amelyek szerint az ukrán erők taktikai ellentámadást hajtottak végre, amely visszaszorította az orosz egységeket Bakhmut külvárosából december 21-én. Girkin december 22-én kijelentette, hogy az ukránok a Wagner-csoport erőit Bakhmutban kiszorították a több napja elfoglalt pozícióikból és visszaszorították a keleti ipari övezetbe.

Az ukrán csapatok december 22-e körül visszafoglaltak egy lövészárkot Ozarjanivkától 700 méterre nyugatra (13 km-re délre Bakhmuttól).* A december 23-án közzétett geolokációs harci felvételeken az ukrán 28. gépesített dandár alakulatai láthatóak, miután megtisztítottak egy korábban oroszok által elfoglalt lövészárkot Ozarjanivkától nyugatra, valószínűleg december 22-én. Egy neves orosz blogger azt állította, hogy az ukrán 28. gépesített dandár elemei Ozarjanivkában harcoltak, és nem sikerült visszafoglalniuk a települést december 23-án.


*Ez a pontos helymeghatározás is mutatja, hogy mennyire minimális területi sikerekért folyik a minden korábbinál ádázabb állóháború. Hasonlónak akkor lehettünk tanúi, mikor nyáron egy liszicsanszki utca páros és páratlan oldala között folytak a harcok napokig.

Az orosz haderő december 23-án folytatta a támadó hadműveleteket Bakhmutnál. Egy orosz forrás azt állította, hogy az oroszok december 23-án elfoglalták Kliscsivka keleti részét (4 km-re délre Bakhmut-tól), bár az ISW nem tudja ellenőrizni ezt az állítást. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Jakovlivka, Bakhmutszke, Bakhmut város, Majorszk és Niu York közelében.

Az orosz hadsereg december 22-23-án az ukrán hátországban, Kramatorszkban nem részletezett ukrán célpontok ellen hajtott végre csapásokat. Orosz források arról számoltak be, hogy az oroszok ukrán koncentrációs területekre és egy laktanyára mértek csapást.

Az orosz hadsereg december 23-án folytatta az offenzív hadműveleteket Donyeck megye nyugati részén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán alakulatok visszaverték az orosz támadásokat Vodyane, Krasznohorivka és Marinka ellen. Az orosz haditengerészeti gyalogság elemei továbbra is a Donyecki Terület nyugati részén tevékenykednek. A december 22-én közzétett geolokációs harci felvételek azt mutatják, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz haditengerészeti gyalogsági elemeket Neszkucsnyétól nyugatra (30 km-re nyugatra Vuhledartól). A december közepén-végén készült felvételek a Csendes-óceáni Flotta 40. haditengerészeti gyalogsági dandárjának Vuhledar térségében tevékenykedő elemeit dokumentálják.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz hadsereg továbbra is védelmi állásokat épít ki a bal parti Herszon és Zaporizzsja megyében, és védelmi műveleteket folytat Dél-Ukrajnában. Az ukrán vezérkar december 23-án arról számolt be, hogy az orosz csapatok a Krím északi részén lévő Krasznoperekopszk-Dzsankoj autópálya mentén mérnöki állásokat építenek ki. Műholdfelvételek azt is mutatják, hogy az orosz utászok árkokat építettek Tokmak, a megszállt Zaporizzsjai Területen lévő, operatív jelentőségű település körül, amely a Berdjanszk és Melitopol felé vezető orosz földi kommunikációs vonalakon (GLOC) helyezkedik el. A Tavrijszki Védelmi Erők ukrán közös sajtóközpontjának vezetője, Jevhen Jerin kijelentette, hogy az orosz csapatok nem változtattak taktikájukon Dél-Ukrajnában, és továbbra is szabotázs- és felderítőcsoportok segítségével derítik fel a Dnyeper folyó deltájában lévő szigeteket Herszon területén.


Az orosz hadsereg december 23-án folytatta az ukrán állások és a polgári infrastruktúra bombázását Herszon, Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk megyékben. Ukrán katonai tisztviselők és a közösségi média felhasználói olyan felvételeket osztottak meg, amelyeken állítólag az orosz erők fehér foszforos lőszerrel lőtték Herszon városát. Ukrán katonai illetékesek hozzátették, hogy a gyújtóbomba használata a polgári lakosság ellen háborús bűncselekménynek számít. Yerin azt is megjegyezte, hogy az orosz erők továbbra is a Zaporizzsjai Atomerőművet (ZNPP) használják erőik fedezésére.

A közösségi média felhasználói felerősítették azt a videót, amely egy robbanásról készült, amelyet állítólag egy ukrán csapás okozott december 22-én a tokmaki orosz főhadiszálláson.

Az orosz mozgósítás hírei:

A Kreml fokozza cenzúrázási törekvéseit, hogy elhallgattassa az orosz fegyveres erők bővítésével és egy második mozgósítási hullámmal kapcsolatos aggodalmakat. Két névtelen, az orosz állami média struktúráihoz kötődő forrás azt mondta a The Moscow Timesnak, hogy a Kreml megtiltotta az orosz szövetségi csatornáknak, hogy a mozgósítási hírekről tudósítsanak. A források hozzátették, hogy az utasítás az orosz elnöki adminisztrációtól származik, és gyakorlatilag megtiltja az állami médiának, hogy a mozgósítással kapcsolatos előrejelzéseket adjon, vagy akár a szenátorok és parlamenti képviselők mozgósítással kapcsolatos nyilatkozatait megossza. Egy független orosz emberi jogi projekt, az OVD-Info megállapította, hogy a Kreml 2022-ben több mint 210 000 weboldal betiltásával és 22 új elnyomó törvény elfogadásával fokozta represszív intézkedéseit, amelyek tovább korlátozzák a szólás- és gyülekezési szabadságjogokat. A Kreml azonban nem vezet be hasonlóan megtorló intézkedéseket a háborúpárti milbloggerekkel szemben, akik folyamatosan kritizálják az orosz háborús erőfeszítéseket és katonai kudarcokat egyre növekvő közönségüknek.


A Wagner-csoporthoz tartozó bloggerek október végén ismét kritikát fogalmaztak meg a Donyecki Területen található Pavlivka elleni katasztrofális támadásért felelős orosz parancsnokkal szemben. Néhány blogger megjegyezte, hogy egy meg nem nevezett orosz parancsnok nem írta alá azt a dokumentumot, amely a Pavlivkában tevékenykedő orosz haditengerészeti gyalogságnak az Oroszország Hőse státuszt adta volna. A bloggerek feltételezték, hogy az orosz katonai parancsnokságon belül meg nem nevezett személyek talán neheztelnek a haditengerészet gyalogságára, amiért leleplezte a Pavlivkában a rossz vezetés miatt bekövetkezett magas orosz veszteségeket. A Wagnerhez kötődő bloggerek továbbra is kritizálják az orosz védelmi minisztériumot, valószínűleg azért, hogy a Wagner-erők hírnevét növeljék a hagyományos orosz katonai intézmény rovására.

A Kreml új rendelkezéseket próbál bevezetni, hogy több orosz állampolgárt ösztönözzön a hadsereghez való csatlakozásra. Az Orosz Föderációs Tanács december 23-án elfogadott egy törvényt, amely felfüggeszti a bírósági eljárást a mozgósított katonák és önkéntesek ellen, akik részt vesznek az ellenségeskedésekben Oroszország ukrajnai inváziója során. Ez a törvény az orosz bankokat is arra kötelezi, hogy függesszék fel az adósságbehajtást és a hitelek visszafizetését. Arra ösztönözheti a folyamatban lévő büntetőeljárások hatálya alatt álló vagy banki hitelekkel terhelt oroszokat, hogy csatlakozzanak a háborús erőfeszítésekhez. A Kreml továbbra is célba veszi a bevándorlókat, hogy beszervezze őket a háborúba. Egy blogger arról számolt be, hogy orosz sorozótisztviselők Moszkvában a katonai szolgálatot hirdető brosúrákat osztogattak a bevándorlóknak.

A megszállt területek hírei:

Az orosz tisztviselők december 23-án folytatták a megszállt területek adminisztratív ellenőrzésének megszilárdítására irányuló erőfeszítéseket. Egy oroszbarát Telegram-csatorna közölte, hogy az Orosz Föderációs Tanács december 23-án nyolc hivatalos oklevelet adott át az Oroszország által kinevezett, megszállt területek képviselőinek. Az oroszbarát Telegram-csatorna megerősítette Valentina Matvienko, a Föderációs Tanács elnöke állításait is, miszerint ezek a személyek a megszállt területek civil lakosságát képviselik, akik elutasítják az ukrán hatalmat, és meg akarják őrizni „nyelvüket, történelmüket és kultúrájukat”.

December 23-án ukrán partizánok továbbra is megtámadták az orosz megszálló tisztviselőket a megszállt Zaporizzsjai Területen. Orosz és ukrán források megerősítették, hogy ukrán partizánok megsebesítettek két valószínűsíthetően a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kötelékében szolgáló tisztet egy rögtönzött bomba-támadásban a Zaporizzsjai Területen fekvő Melitopol központjában.


Az orosz megszálló hatóságok továbbra is fokozzák a bűnüldözési szigorításokat a megszállt területeken folytatott esetleges partizántevékenység felderítése érdekében. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület vezetője december 23-án kijelentette, hogy az orosz FSZB tisztviselői a magánlakások, telefonok és dokumentumok átkutatását a megszállt Luhanszki Területen lévő esetleges partizánok azonosítására irányuló „szabotázsellenes” intézkedésként indokolják. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere december 23-án kijelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok továbbra is kényszerű evakuálásokat szerveznek és fokozzák az ukrán civilekre gyakorolt nyomást a partizánok azonosítása érdekében a megszállt Zaporizzsjai területen. Az ukrán vezérkar december 22-én jelentette, hogy mintegy 500 orosz Roszgvargyija-katona érkezett Berdjanszkba az adminisztratív ellenőrzés és a bűnüldözés megerősítésére.

Az orosz megszálló tisztviselők egy ukrán kulturális műemléket rombolnak le Mariupolban, valószínűleg azért, hogy elrejtsék a város elfoglalásakor az orosz erők által okozott pusztítást. Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális és információpolitikai miniszter december 23-án kijelentette, hogy az orosz tisztviselők azért rombolják le a mariupoli drámai színházat, hogy elfedjék a háborús bűnöket, megjegyezve, hogy Oroszország nem törődik az ukrán kulturális műemlékek lerombolásával. Egy oroszbarát blogger december 23-án visszautasította ezeket a vádakat, ehelyett korábbi orosz megszálló tisztviselők kijelentéseire hivatkozott, miszerint a Drámai Színház egy részét le kell rombolni, hogy 2023-ra teljesen helyreállítsák. Az ISW december 2-án jelentette, hogy a Maxar november 30-i műholdfelvételei azt mutatják, hogy az orosz erők egy rosszul megépített kerítést állítottak fel a mariupoli Drámai Színház körül.

Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is lefoglalják és átirányítják a polgári infrastruktúrát az orosz haderő támogatása érdekében. Az ukrán vezérkar december 23-án jelentette, hogy az orosz hadsereg több turisztikai létesítményt foglalt le orosz katonák elhelyezésére, és egy üdülőközpontot katonai kórházzá alakított át a Zaporizzsjai Területen, Berdjanszkban sebesült orosz katonák ellátására. Szerhij Haidai, a Luhanszki Terület vezetője december 23-án kijelentette, hogy az orosz hadsereg civil orvosokat visz a megszállt Luhanszki Területre, hogy katonai kórházakban dolgozzanak.

Ennyi harctéri hír jutott erre a mai háborús karácsonyestére, ma második rész nem lesz (tudom, tegnap sem volt, de ígérem, komoly írással kárpótolom a közönséget), a fáradt krónikás elteszi a pennát holnapig és megvacsorál, ahogy azt ilyenkor kell is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Karácsonykor meg főleg.


Oszd meg másokkal is!