Szele Tamás: Kibic pátriárka és a klérus

Putyin valami rosszban, de legalábbis furcsában töri a fejét, olyasmiben, amit máskor ezerszer átgondolna és aztán el is vetné: mintha az oligarchák vagyonának és termelőeszközeinek, gyárainak államosítására készülne szorult anyagi helyzetében. Persze lesz olyan oligarcha, akire ez nem vonatkozik, például Prigozsin, de ő is furán érezheti magát, mert hangosan szónokol az elit ellen (csak akkor nem tudom, melyik társadalmi osztályhoz tartozik).

Mindeközben az ortodox egyház felmentést kér a behívások alól a klérus tagjainak. Ebben az a pikáns, hogy Kirill pátriárka és egyháza az első pillanatoktól a háború lelkes (vagy inkább lelketlen) híve, ha akad is pár ortodox pap, aki a háború ellen beszélt – mert azért akadt – azokat kiátkozták, kiközösítették, átadták a világi hatóságoknak, szóval nagy az ő lojalitásuk, csak, amint látom, addig terjed, míg nem lőnek. Hatalmas hazafiak, de csak a hátországban: a fronttól számított távolsággal négyzetesen nő a militarizmusuk és patriotizmusuk. Nem kétlem, hogy a Duma majd meghozza a törvényt, amit kérnek, Putyin is aláírja, de attól kezdve tessék a nagytiszteletű Kirillt Kibic pátriárkának szólítani, mert az is lesz, az összes papjával együtt: kibic, akinek semmi sem drága.

De lássuk inkább az elmúlt nap híreit, melyeket ma is, mint mindig az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz hadsereg előrenyomulásának üteme Bakhmut térségében valószínűleg lelassult az elmúlt napokban, bár még korai lenne megítélni, hogy a Bakhmut elfoglalására irányuló orosz offenzíva tetőfokára hágott-e. Orosz katonai bloggerek elismerték, hogy az ukrán csapatoknak Bakhmut térségében sikerült némileg lassítaniuk az orosz előrenyomulás ütemét Bakhmut és a környező települések körül, sőt, az egyikük azt állította, hogy az ukrán erők visszaszorították a Wagner-csoport elemeit a napokkal ezelőtt elfoglalt állásaikba. Ukrán közösségi médiaforrások korábban azt állították, hogy az ukrán egységek december 21-e körül teljesen kiszorították az orosz erőket Bakhmut keleti külterületéről. Az ISW értékelése szerint az orosz haderő novemberben és decemberben együttesen valamivel kevesebbet nyomult előre Bakhmut térségében, mint októberben.

Az orosz hadsereg valószínűleg nehezen fogja tudni fenntartani a Bakhmut térségében folytatott támadó hadműveleteinek ütemét, és lehet, hogy taktikai vagy műveleti szünet elrendelésére törekszik majd. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma december 24-én arról számolt be, hogy az orosz csapatok jelenleg nem rendelkeznek a nagyszabású támadó műveletek támogatásához szükséges tüzérségi lőszerkészlettel, és hogy a védelmi műveletek fenntartása a hosszú ukrajnai frontvonal mentén megköveteli, hogy az orosz hadsereg naponta jelentős mennyiségű lövedéket és rakétát használjon fel. Az Ukrán Közös Erők Munkacsoportja december 24-én egy interjút tett közzé egy, a Bakhmut térségében tartózkodó ukrán katonatiszttel, amely részletesen leírja, hogy az orosz erők rendkívül nagy ütemben folytatnak támadásokat a térségben lévő ukrán állások ellen, kevés megfelelő előrelépés mellett. A Wagner-csoport által a Bakhmut térségében az elmúlt hetekben jelentett súlyos veszteségek valószínűleg szintén megterhelték az orosz csapatok jelenlegi műveleti képességeit a térségben.

Az orosz hadsereg személyzeti- és lőszerhiánya valószínűleg megakadályozza, hogy a közeljövőben fenntartsa a Bakhmut térségében folyó offenzív műveletek jelenlegi intenzív ütemét. Az orosz haderő korábban jelentős erőforrásokat különített el egy húsbavágó erőfeszítésre, hogy 2022 tavaszán-nyarán elfoglalja Szeverodonyeck és Liszicsanszk területét. Az orosz haderő képességei azt követően tetőztek, hogy július elején elfoglalták Liszicsanszkot, és nem sikerült elfoglalniuk a keletre fekvő szomszédos Sziverszket, illetve az északkeletre fekvő Szlovjanszkot. Az orosz hadseregnek az a ragaszkodása, hogy egy erősen veszteséges hadjáratot folytasson a taktikai célok elérése érdekében, azaz Szeverdonyeck és Liszicsanszk elfoglalására, végül aláásta az orosz hadsereg azon képességét, hogy elérje a fontosabb műveleti célját, hogy az E40-es autópálya mentén üstbe zárja az ukrán erőket, és végül a Donyecki Terület nyugati közigazgatási határai felé haladjon. Oroszország könyörtelen és költséges nyomulása Bakhmut ellen szintén ronthatja Oroszország azon képességét, hogy hosszú távú célokat kövessen a donbászi hadszíntéren.

Az orosz szilovikok talán olyan információs feltételeket teremtenek, amelyek igazolják az oligarchák erőforrásainak államosítását Oroszország háborús erőfeszítéseinek szponzorálására. Jevenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója december 24-én Szentpéterváron részt vett a Wagner-csoport egyik elhunyt zsoldosának temetésén, ahol kijelentette, hogy Oroszországnak el kell koboznia a luxustulajdont és a szálláshelyeket azoktól az elitektől, akik figyelmen kívül hagyják vagy nem támogatják a háborús erőfeszítéseket, mert félnek attól, hogy elveszítik kiváltságos életmódjukat. Prigozsin hozzátette, hogy ezek a jómódú egyének egy olyan víziót támogatnak, amelyben „nyugati kurátorok” uralják Oroszországot, cserébe életstílusuk szponzorálásáért, és a mai orosz oligarchiát az ukrajnaihoz vagy az 1990-es évek Oroszországához hasonlította. Prigozsin az elmúlt hetekben botrányt robbantott ki a Wagner-katonák temetésével kapcsolatban, hogy politikai céljait – például a Wagner legalizálását Oroszországban – előmozdítsa, és a temetésen a vagyon újraelosztását szorgalmazó kijelentései jelentős visszhangot kaptak az orosz interneten. A Wagnerhez kötődő bloggerek széles körben támogatták Prigozsin orosz tisztviselőkkel szembeni kritikáját, és dicsérték a háborús erőfeszítések támogatását. Prigozsin talán az ilyen populista javaslatokat használja fel, hogy növelje tekintélyét az orosz társadalomban, vagy befolyásolja a szigorúbb államosítási intézkedések visszatérését.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban december 22-én közvetve az orosz oligarchákat is támadta, kijelentve, hogy azok az oroszok, akik külföldről szívják el Oroszország pénzét, és nem kötődnek az országhoz, „veszélyt jelentenek” az országra. Putyin azt állította, hogy bár az orosz üzletemberek túlnyomó többsége hazafi, vannak, akik nem osztják ezt az érzést. Putyin arra a következtetésre jutott, hogy „mindenki nemcsak arra törekszik, hogy Oroszországban maradjon, éljen és dolgozzon, hanem arra is, hogy hazánk javára dolgozzon”. Putyin korábban a 2000-es évek elején nagyvállalatokat államosított, hogy megszilárdítsa tekintélyelvű kleptokráciáját, és lehet, hogy megpróbálja kihasználni az államosítást, hogy rákényszerítse az eliteket, az ukrajnai háború támogatására, vagy lefoglalja a vagyonukat a katonai kiadások finanszírozására.

Az ukrán hírszerzés továbbra is azt sugallja, hogy az orosz hadsereg nem követi a megfelelő parancsnoki struktúrákat vagy eljárásokat. Az ukrán katonai főhírszerzési igazgatóság (GUR) főnöke, Kiril Budanov kijelentette, hogy Prigozsin szövetséget kötött az ukrajnai orosz fegyveres erők parancsnokával, Szergej Szurovikin hadseregtábornokkal. Budanov megjegyezte, hogy mind Prigozsin, mind Szurovikin az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu riválisai, és hogy Prigozsin a szövetséget a maga javára használta fel, hogy nehézfegyvereket kapjon az orosz fegyveres erőktől a Wagner-erők számára. A katonai erőforrások elosztása elvileg a védelmi miniszter és nem a hadszíntérparancsnok hatáskörébe tartozna, bár Szurovikin felhatalmazást kaphatna az átcsoportosításokra, amint a felszerelés a hadszíntérre kerül. A Prigozsin-Surovikin szövetség hihető, tekintve, hogy Prigozsin korábban dicsérte Szurovikin erőfeszítéseit az összeomló Szovjetunió megmentéséért.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz hadsereg valószínűleg nehezen fogja tudni fenntartani a Bakhmut térségében folytatott támadó műveletek ütemét, és taktikai vagy műveleti szünet elrendelésére törekedhet.
      • Az orosz szilovikok talán olyan információs feltételeket teremtenek, amelyek igazolják az oligarchák erőforrásainak államosítását az orosz háborús erőfeszítések szponzorálására.
      • Az ukrán hírszerzés továbbra is azt sugallja, hogy az orosz hadsereg nem követi a megfelelő parancsnoki struktúrákat vagy eljárásokat.
      • Az orosz egységek továbbra is korlátozott ellentámadásokat folytattak, hogy visszaszerezzék elvesztett állásaikat a Kreminna-Szvatove vonal mentén.
      • Az orosz csapatok folytatták a Bakhmut és Avdiivka környéki támadó hadműveleteket.
      • Az orosz SZPECNAZ valószínűleg felderíti a Dnyeper folyó torkolatát, hogy tanulmányozza az ukrán védelmet a jobb parti Herszon területen.
      • Az orosz erők egy Grad rakéta-sorozatvetővel csapást mértek Herszon város egyik lakónegyedére, legalább 10 ember meghalt és 55 megsebesült.
      • Az orosz ortodox egyház – a Kremlhez közel álló intézmény – mozgósítási mentességet kért a Kremltől papjai számára, annak ellenére, hogy lelkesen támogatja Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai háborúját.
      • Orosz tisztviselők azt tervezik, hogy a donyecki Horlivkából gyermekeket visznek Fehéroroszországba, valószínűleg az ukrán gyermekek deportálására irányuló terv keretében.
      • Az ISW a jelentés frissítésében egy új részt vezetett be, amely a naponta megfigyelhető mutatók és ellenmutatók nyomon követésére szolgál, amelyek összhangban vannak a jelenleg legveszélyesebbnek ítélt cselekvési irányvonallal – Ukrajna orosz inváziójával Fehéroroszország felől.

Ukrán ellenoffenzívák (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására).

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg december 24-én folytatta korlátozott ellentámadásait, hogy visszaszerezze elvesztett pozícióit a Kreminna-Szvatove vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást a Luhanszki Területhez tartozó Andriivka közelében ( Szvatovétól 15 km-re nyugatra). Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az orosz egységek támadásokat hajtottak végre Sztelmahivka (Szvatovétól 16 km-re északnyugatra) és Nadija (Szvatovétól 16 km-re nyugatra) irányában. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy az orosz csapatok a támadó műveletekről áttértek a pozícióharcokra Dvoricsna közelében (Szvatovétól 55 km-re északnyugatra). Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az orosz erők támadásokat hajtottak végre Makiivka (Kreminnától 23 km-re északnyugatra) és Cservonopopivka (Kreminnától 6 km-re északnyugatra) irányában, valamint hogy Ploscsanka (Kreminnától 17 km-re északnyugatra) közelében pozícióharcok folynak az orosz és ukrán erők között. Egy orosz blogger december 23-án azt állította, hogy az orosz csapatok már elég közel vannak Makiivkához ahhoz, hogy hatékonyan használhassanak kézifegyveres tüzet az ukrán erők ellen. Ukrán források arról számoltak be, hogy az oroszok támadást hajtottak végre a Donyecki Területen Jampolivka irányában (Kreminnától 17 km-re nyugatra) és Bilohorivka közelében (Kreminnától 12 km-re délre) is. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz csapatok támadást hajtottak végre Dibrova közelében (Kreminnától 5 km-re délnyugatra).


Az ukrán egységek december 24-én folytatták az orosz hátországok támadását. Orosz források azt állították, hogy az ukrán tüzérség HIMARS rakétákkal csapást mért a Luhanszki területen lévő Polovinkine városára (Szvatove városától 56 km-re délkeletre). A közösségi médiaforrások olyan felvételeket tettek közzé, amelyek szerint az ukrán egységek állítólag egy meg nem nevezett raktárépületre mértek csapást Polovinkine városában.

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg december 24-én folytatta a Bakhmut körüli offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut közelében, Bakhmuttól 19 km-re északkeletre Rozdolivka és Bakhmutszke közelében; valamint Bakhmuttól 31 km-re délre Pivicsnye és Niu York közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy Bakhmuttól északkeletre, Pidhordone közelében is heves harcok folynak, ahol az oroszok állítólag erődített állásokat foglaltak el a település déli peremén. Az orosz blogger azt állította, hogy az orosz erők új állásokat foglaltak el Bakhmuttól északkeletre, meg nem határozott területeken is, a Rozdolivka-Jampolivka vonal mentén. Egy orosz blogger azt állította, hogy heves harcok folynak az ukrán alakulatok és a Wagner-csoport egységei között Bakhmut keleti külterületén, ahol már napok óta folynak a harcok. Az orosz bloggerek azt állították, hogy az oroszok Bakhmuttól délre, Andriivka közelében is támadást hajtottak végre, és hogy Bakhmuttól délre, 17 km-en belül Opitnye, Klicsijivka és Diliivka közelében harcok folynak az orosz és ukrán csapatok között.

Az orosz haderő december 24-én folytatta a támadó hadműveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától 27 km-re délnyugatra Krasznohorivka, Vodyane és Marinka közelében. Orosz bloggerek azt állították, hogy az oroszok tovább nyomulnak Marinka felé, de az ukrán csapatok még mindig a település központjában lévő egyes állásokban állnak elbarikádozva. Egy orosz blogger azt állította, hogy az ukrán egységek a település taktikai helyzetének gyors romlása és a kiterjedt veszteségek miatt Marinka nyugati peremén halmozzák fel erőiket. Az orosz blogger azt is állította, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) Népi Milíciájának 11. ezrede felderítő hadműveletet hajtott végre Pjervomajszke (Avdiivkától 13 km-re délnyugatra) irányában, és megvetette lábát a település peremén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz tüzérség folytatta a közvetett tüzelést a Donyecki és a keleti Zaporizzsjai Terület érintkezési pontjai mentén.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz hadsereg december 24-én nem hajtott végre megerősített szárazföldi támadást a déli tengelyen, de lehet, hogy Donyeckből felszerelést telepítenek a déli tengelyre. Petro Andriuscsenko, Mariupol polgármesterének ukrán tanácsadója december 24-én arról számolt be, hogy az orosz csapatok szokatlanul nagyszámú páncélozott személyszállító járművet és teherautó-konvojt szállítanak Mariupolon keresztül a Zaporizzsjai Területen lévő Berdjanszk felé, hogy megerősítsék a melitopoli frontot.

Az orosz haderő december 24-én egy Grad rakéta-sorozatvetővel csapást mért Herszon város egyik lakónegyedére, legalább 10 ember meghalt és 55 megsebesült, az áldozatok többsége, ha nem az összes áldozat civil volt. Több orosz forrás tévesen azt állította, hogy az ukrán hadsereg hajtotta végre a csapást egy hamis zászlós támadás részeként, hogy tisztázatlan okokból az oroszokat hibáztassák. Egy orosz forrás tévesen azt állította, hogy ez a támadás egy ismételt ukrán hamis zászlós támadás volt, amelyet az orosz Tochka-U csapás után mintáztak, amely április 8-án 60 ukrán civilt ölt meg a Donyecki területen található Kramatorszk vasútállomásán – egy orosz csapás, amelynek végrehajtásával az orosz kormány tévesen Ukrajnát vádolta. Néhány orosz blogger kigúnyolta azt a hazugságot, hogy az ukránok hajtották végre a Herszon város elleni támadást. Független megfigyelők alaposan dokumentálták Oroszország szándékos és rendszeres csapásait civil célpontok ellen Ukrajnában.


Az orosz SZPECNAZ valószínűleg felderítést végez a Dnyipro folyó deltájában, hogy tanulmányozza az ukrán védelmet a jobb parti Herszoni Területen. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy december 23-án meg nem nevezett orosz SZPECNAZ egységek szálltak partra a Herszon várostól délnyugatra fekvő Velikij Potomkin-szigeten egy meg nem nevezett közelmúltbeli időpontban. Ez a jelentés összhangban van ukrán illetékesek nyilatkozataival. A Tavrijszk Irányvédelmi Erők ukrán közös sajtóközpontjának vezetője, Jevhen Jerin december 23-án kijelentette, hogy az orosz erők nem változtattak taktikájukon Dél-Ukrajnában, és továbbra is szabotázs- és felderítőcsoportokkal derítik fel a Dnyeper folyó deltavidékén lévő szigeteket Herszon területén, hogy teszteljék az ukránok képességét az orosz támadások visszaverésére.

Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz csapatok visszaverték az ukrán partraszállási kísérleteket a Kinburn-nyárson. A forrás arról számolt be, hogy az ukrán erők rendszeresen nagy hatótávolságú tüzérségi lövedékekkel lövik a nyársat, és leromboltak egy meg nem nevezett kikötői épületet rajta. A forrás arról számolt be, hogy az orosz erők legyőzték a nyárson való partraszállásra irányuló meg nem nevezett ukrán kísérleteket, hogy az ukrán alakulatok folyamatosan próbálják megvetni a lábukat a nyárson, és hogy az orosz erők teljes mértékben ellenőrzik a területet annak ellenére, hogy több ukrán támadási kísérlet is történt. Vlagyimir Szaldo, a Herszoni Terület megszállási adminisztrációjának vezetője december 22-én hasonlóképpen azt állította, hogy az orosz egységek visszaverték az ukrán partraszállási kísérleteket a nyárson. Natalja Humenyjuk, az ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője november 22-én kijelentette, hogy az ukrán hadsereg műveleti csendben műveleteket hajt végre a Kinburn-nyárson.


Az ukrán haderő december 24-én valószínűleg dróntámadást hajtott végre krími célpontok ellen. A december 24-én kora reggel közzétett videón állítólag egy ukrán drón robbanása látható, amely egy olajfinomítót támad a krími Nyizsnyijohirszkij körzetben. Egy prominens, Kremlhez kötődő katonai blogger arról számolt be, hogy az ukrán erők december 24-én kora reggel hét kínai gyártmányú Mugin–5 drónt indítottak az ozsdolai nemzetközi repülőtérről, hogy krími célpontokat támadjanak meg. Ez a beszámoló azt állítja, hogy az orosz légvédelem mind a hét drónt lelőtte: öt drónt a Karkiniti-öböl felett, kettőt pedig a Krím felett, amikor a drónok a nyizsnyijohirszkiji járásban lévő olajfinomító és a Szimferopol közelében lévő Tavricseszka hőerőmű közelében lévő célpontokat közelítették meg. Nem világos, hogy az oroszok lelőtték-e az olajfinomító közelében lévő drónt, ahogy arról a blogger beszámolt, tekintettel a robbanásról készült kétértelmű videóra.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz ortodox egyház – amely a Kreml által ellenőrzött intézmény – mozgósítási mentességet kért a Kremltől a papság számára, annak ellenére, hogy lelkesen támogatja Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai háborúját. Kirill pátriárka, az Orosz Ortodox Egyház feje kijelentette, hogy a december 22-én Moszkvában tartott egyházmegyei gyűlésen számos aggályt hallott a papságtól azzal kapcsolatban, hogy az egyházat mozgósításnak vetik alá. Kirill megjegyezte, hogy jelenleg az orosz törvények nem mentesítik a papságot a katonai szolgálat alól, ami ellentmond a szent kánonoknak, amelyek ellenzik az egyház részvételét a harcokban. Kirill hozzátette, hogy az egyház mentességet kapott a részleges mozgósítás idejére, de felszólította a Kremlt, hogy hivatalosan is biztosítsa törvényben ezt a rendelkezést a papság számára. Kirill azonban nyilvánosan kijelentette, hogy nagyon „fontos kérdésekben” osztja Putyin véleményét, és felszólította az oroszokat a „lelki mozgósításra”, hogy Oroszország és Ukrajna újra egyesülhessen az orosz ortodox egyház egységes szférájában. Az orosz papok többször is megáldották az orosz katonai állományt és felszerelést a harcok előtt, katonai egyenruhába öltözve Putyin mozgósítási parancsa után is. Kirill kérése még inkább rávilágít arra, hogy a mozgósítás még a Kremlhez kötődő intézmények körében sem népszerű a háborús erőfeszítések folyamatos támogatása ellenére.

A Kreml december 23-án felhatalmazta az orosz Védelmi Minisztériumot és az Információs Minisztériumot, hogy egy központi nyilvántartáson keresztül naprakész információkat kérjenek az állampolgárokról, valószínűleg azért, hogy megkönnyítsék a katonai nyilvántartásba vételi és mozgósítási folyamatokat Oroszországban. Az orosz Védelmi Minisztérium hozzáférhet az útlevéladatokhoz, az állandó lakóhely regisztrációs okmányaihoz és a gyermekszámra vonatkozó információkhoz a sorozási vagy mozgósítási listák elkészítéséhez. Novemberben Putyin utasította a Kremlt, hogy 2024 áprilisáig hozzon létre egy központi adatbázist a katonai regisztrációhoz, és felszólította az orosz védelmi minisztériumot, hogy kezdje meg a nyomtatott dokumentumok digitalizálását, amelyeket jelenleg Oroszország-szerte a helyi katonai toborzóközpontokban tárolnak. Az ukrán hírszerzés korábban arról számolt be, hogy a Kreml 2023 februárjáig elektronikus adatbázist kíván létrehozni, valószínűleg egy második mozgósítási hullám támogatására készülve.

Ukrán katonai tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz áldozatok továbbra is túlterhelik a megszállt Ukrajna egészségügyi rendszerét. Hanna Malyar védelmi miniszterhelyettes arról számolt be, hogy sok orosz katona hal meg orvosi segítségre várva, mert nincsenek szakemberek, szükséges orvosi felszerelések és gyógyszerek. Malyar hozzátette, hogy az orosz hadsereg fémrácsokat is felszerel a kórházak ablakaira, hogy megakadályozza, hogy a könnyű sérüléseket szenvedett orosz katonák dezertáljanak az orosz fegyveres erőkből. Az orosz védelmi minisztérium korábban azt állította, hogy az orosz katonák haláleseteinek 92%-a az elsősegélynyújtás hiánya miatt következik be; az ISW azonban nem tudja függetlenül ellenőrizni ezt az értékelést.


Az orosz katonai bloggerek továbbra sem értettek egyet az orosz védelmi minisztérium december 22-én javasolt tervének egyes részeivel, amelyek új katonai alakulatokat hoztak létre. Egy neves blogger és Putyin mozgósítási munkacsoportjának egyik tagja kijelentette, hogy az orosz védelmi minisztériumnak nem kellene öt tengeri gyalogos hadosztályt és két új légideszant támadó hadosztályt létrehoznia, ahogyan azt Sojgu javasolta, hanem inkább sorkatonai nehézgyalogos és motorizált lövészhadosztályokat kellene létrehoznia. A blogger azzal érvelt, hogy az orosz tengeri gyalogos és légideszant csapatok nem rendelkeznek a szükséges tüzérségi erővel ahhoz, hogy hatékonyak legyenek az ukrajnai háborúban.

A megszállt területek hírei:

Az orosz tisztviselők azt tervezik, hogy a donyecki Horlivkából gyermekeket visznek Fehéroroszországba, esetleg az ukrán gyermekek deportálására irányuló terv keretében. Vlagyimir Rogov zaporizzsjai megszállási képviselő december 24-én bejelentette, hogy fehérorosz állampolgárok szerveztek egy utat a Donyecki Területen található Horlivkából származó gyermekek számára, hogy Fehéroroszországba utazzanak. Azt állította, hogy a gyermekek már úton vannak. Az ISW nem tudja ellenőrizni, hogy ezek a gyermekek várhatóan visszatérnek-e a megszállt Donyecki Területre az események után. A gyermekek deportálása a népirtás bűntettének megelőzéséről és büntetéséről szóló egyezmény megsértésének minősülhet, és egy szélesebb körű etnikai tisztogatásnak minősülhet, amint arról az ISW korábban már beszámolt.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is fokozzák a megszállt területeken a bűnüldözési szigorításokat. Egy orosz médiaforrás azt állította, hogy az orosz belügyminisztérium december 24-én nyolc embert vett őrizetbe Herszon területén az ukrán haderő támogatásának gyanújával. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz megszálló tisztviselők a Herszon területen lévő Hornosztojivkában 24 órás kijárási tilalmat rendeltek el a lakosok számára december 25-től január 3-ig, valószínűleg annak érdekében, hogy az ukrán lakosok ne hagyják el a megszállt területeket az ünnepek alatt.


Az orosz megszálló tisztviselők folytatják az ukrán tulajdon államosítására irányuló erőfeszítéseket a megszállt területeken. Az Ukrán Ellenállási Központ december 24-én arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők továbbra is a megszállt területeken élő ukránokat fenyegetik a tulajdonuk államosításával. A jelentés szerint a megszálló tisztviselők arra kényszerítik a lakosokat, hogy az orosz törvények szerint újra regisztrálják a tulajdonjogukat, és azzal fenyegetőznek, hogy elveszik a tulajdont, ha a lakosok ezt nem teszik meg. Az Ukrán Ellenállási Központ megjegyezte, hogy az orosz megszállók már létrehoztak egy platformot az államosított tulajdon és a megszállt területekről elmenekült emberek ingóságainak értékesítésére. A Luhanszki Katonai Adminisztráció arról is beszámolt, hogy az orosz megszálló hatóságok a Luhanszki Területen nyilvánosságra hozták azoknak az otthonoknak és lakásoknak a nevét, amelyeket „rugalmas lakásállomány” – államosítás és az orosz erők általi elfoglalás – céljára jelöltek ki, és felszólítják a lakosokat, hogy a nyilvánosságra hozataltól számított 10 naptári napon belül jelenjenek meg, hogy hozzájáruljanak vagy elutasítsák a „rugalmas ház” kijelölését az ingatlanukon. A jelentés szerint, ha a lakó nem jelenik meg, az orosz megszálló tisztviselők automatikusan három évre elhelyezik ott az új lakókat.

Az orosz megszállók továbbra is megnehezítik az ukránok életét a megszállt területeken. A Luhanszki Katonai Adminisztráció arról számolt be, hogy a Luhanszki területen élő ukránok egyre gyakrabban panaszkodnak az alapvető szükségleti cikkek egyre emelkedő áraira. A Luhanszki Katonai Adminisztráció arról is beszámolt, hogy az orosz megszálló hatóságok jelezni kezdték, hogy senki sem fogja újjáépíteni a Luhanszki területen lerombolt lakásokat, annak ellenére, hogy korábban ennek ellenkezőjét ígérték.

Az ISW továbbra is naponta jelenteni fogja a megfigyelt jeleket, amelyek összhangban vannak a jelenlegi legveszélyesebbnek ítélt cselekvési irányvonallal (MDCOA): ez Észak-Ukrajna esetleges újbóli inváziója, amely valószínűleg Kijevet célozza meg.


Az ISW december 15-i MDCOA figyelmeztető előrejelzése egy lehetséges orosz offenzíváról Észak-Ukrajna ellen 2023 telén továbbra is a legrosszabb forgatókönyv marad az előrejelzési kereten belül. Az ISW jelenleg valószínűtlennek, de lehetségesnek ítéli az Ukrajna elleni orosz invázió kockázatát Fehéroroszország felől, és nagyon alacsonyra valószínűségűnek a közvetlen fehérorosz beavatkozás kockázatát. A napi frissítés ezen új szakasza önmagában nem jelent előrejelzést vagy értékelést. A napi megfigyelt mutatókat ismerteti, amelyek alapján finomítjuk értékeléseinket és előrejelzéseinket, amelyeket várhatóan rendszeresen frissíteni fogunk. Nem változott az az értékelésünk, hogy az MDCOA továbbra is valószínűtlen.

Az MDCOA megfigyelt mutatói az elmúlt 24 órában:

A december 23-án közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz hadsereg mintegy 40 harckocsit (köztük T–62, T–80 és T–90M típusokat) szállít Rosztov területén, valószínűleg Fehéroroszország felé.

Megfigyelt kétértelmű jelzők az MDCOA számára az elmúlt 24 órában:

Szerhij Najev, az ukrán egyesített erők parancsnoka december 24-én kijelentette, hogy az oroszok Fehéroroszországban egy motorizált lövészzászlóaljat és két harckocsizászlóaljat telepítettek az ukrán-fehérorosz határ mentén lévő, meg nem határozott területekre.

A fehéroroszországi orosz erőkről készült független képelemzés megállapította, hogy az orosz erők mintegy 10 000 főt tartanak fenn Fehéroroszországban, akik közül december 23-án mintegy 5 000 fő állomásozott a 230.-as Obuz-Lesnovszkij gyakorlótéren a fehéroroszországi Bresztben.

Az MDCOA megfigyelt ellenjelzői az elmúlt 24 órában:

Az ukrán vezérkar megismételte, hogy december 24-én nem észlelte, hogy az orosz hadsereg Fehéroroszországban csapásmérő csoportot alakított volna. Az ukrán katonai hírszerzési főigazgatóság (GUR) főnöke, Kirill Budanov december 23-án a New York Timesnak azt mondta, hogy Oroszország a fehéroroszországi színleléssel próbálja elterelni az ukrán egységekeket délkeletről, megjegyezve, hogy a fehéroroszországi katonai tevékenység egy dezinformációs kampány egyik eleme. Budanov kijelentette, hogy a fehéroroszországi orosz csapatok felsorakozása nem utal támadás előkészületeire, és hogy a fehéroroszországi orosz alakulatok nem rendelkeznek elegendő páncélozott járművel egy gépesített támadáshoz.


Végezetül szomorú hírt kell közölnünk, mely a Zónát is érinti. Az ukrán S.T.A.L.K.E.R. című videojáték egyik fejlesztője. Volodimir Jezsov az ukrajnai harci cselekmények során elhunyt – közölte testvére, Vjacseszlav Jezsov a közösségi oldalakon.

Az UNIAN azt írja, hogy Jezsov a Donyecki Területen lévő Bakhmutért folytatott harcokban halt meg. December 22-én vesztette életét.

Volodimir Jezsov ukrán számítógépes játéktervező és cybersportoló volt. Részt vett a 2008-ban megjelent S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky című játék elkészítésében. Úgy vélik, hogy az ő külsejét használták fel a S.T.A.L.K.E.R.: The Call of Pripyat játék egyik karakterének, a Freedom frakcióhoz tartozó Lokinak a megalkotásakor a játékban. Részt vett a Call of Cthulhu és The Cossacks fejlesztésében is.

A teljes körű háború legelején önként jelentkezett a frontra, később pedig a 23. Különleges Erők Zászlóalja légi felderítő egységének vezetője lett. Jezsov 38 éves volt, és két kisgyermek maradt utána árván.

Bakhmutban zajlottak az elmúlt hónapok leghevesebb harcai Ukrajnában. Az ukrán fegyveres erőkkel szemben ezen a területen a Wagner PMC-k tagjai állnak. A Wagner PMC offenzívájának üteme Bakhmut közelében az elmúlt napokban lelassult, valószínűleg a súlyos veszteségek miatt.

Ez annyiban érinti a Zónát, hogy lapunk borítóképe, a S.T.A.L.K.E.R. egyik képernyőmentése szintén Jezsov keze munkáját dicséri – nyugodjon békében, és ha lehet, szabad földben.

Ennyi harctéri és katonai hír jutott mára, holnap kicsit formabontó lesz a lap, ugyanis az ISW egy nap karácsonyi szünetet tart, és nem tudom még, honnan fogom összeszedni a híreket – de megoldom. Maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!