Szele Tamás: Taktikai szakaszcsoportok

Valahogy az az ember érzése, hogy Lavrov orosz külügyminiszter olyasféle bűvész, aki akkor is elvárja a tapsot, ha nem húz ki semmiféle nyulat a kalapból, sőt, ha se nyúl, se kalap, de még mutatvány sincs: úgy gondolja, neki mindenképpen jár a taps. Ilyen értelemben nyilatkozott tegnap a TASZSZ-nak, egy feltehetően erős épületben, mert nem szakadt rá semmiféle födém, mikor a világot kezdte el fenyegetni.

Azzal az orosz hadsereggel, ami most készül feladni a bakhmuti csatát, a tüzérségi lőszerek hiánya miatt. Amelyik már hónapok óta képtelen megtalálni másfél millió egyenruhát, tehát jótékonysági gyűjtés útján öltözködik, amelynek akkorák a veszteségei, hogy kezdik bevezetni a „taktikai szakaszcsoport” fogalmát, és ami maximum egy moszkvai puccsra lenne alkalmas jelen állapotában, de arra sem biztos, mert ha megjelenne Prigozsin tízezer kilométer kolbásszal és egymillió liter vodkával, azt is abbahagynák. Iletve, ha Prigozsin nem leállítaná, hanem fizetné a puccsot, akkor más lenne a helyzet.

Azért ezt nevezem önbizalomnak – ha nekem ilyen hadseregem volna, nem dicsekednék és fenyegetőznék vele, hanem társaságban egyenesen kerülném a témát, igyekeznék nem beszélni róla, ha nagyon erőltetik: panaszkodnék rá, de hát én közelebbi viszonyban vagyok a Valósággal, mint Lavrov. Ő még mindig azt hiszi, hogy senki sem meri kimondani: nem csak a király, a mobik is meztelen.

Hagyjuk is ezt, lássuk inkább az elmúlt nap valós és ellenőrzött híreit, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján válogattam össze.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy a Kreml addig ragaszkodik a háború katonai megoldásához, amíg az ukrán kormány nem enged Oroszország követeléseinek. Lavrov a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott december 27-i interjújában kijelentette, hogy Ukrajna és a Nyugat „jól ismeri Oroszország javaslatait az ukrán ellenőrzés alatt álló területek demilitarizációjáról és denazifikációjáról”, és hogy az orosz hadsereg rendezni fogja ezeket a kérdéseket, ha Ukrajna nem hajlandó elfogadni ezeket a javaslatokat. A „demilitarizációra” vonatkozó orosz követelések célja, hogy megszüntessék Ukrajna képességét arra, hogy ellenálljon a további orosz támadásoknak, míg a „denazifikációra” vonatkozó követelések egyenértékűek az ukrajnai rendszerváltásra való felhívással. Lavrov hozzátette, hogy Ukrajnának és az Egyesült Államoknak el kell ismernie, hogy Oroszország elfoglalta a megszállt Luhanszki, Donyecki, Zaporizzsjai és Herszoni Területeket. Lavrov kijelentette, hogy az USA által irányított Ukrajna és az Egyesült Államok felelősek a háború elhúzódásáért, mivel „véget vethetnének Ukrajna értelmetlen ellenállásának.” Lavrov az ukrajnai háború katonai rendezésére való felhívása, amely megvalósítja Oroszország eredeti háborús céljait, Vlagyimir Putyin orosz elnök december 25-i, szándékosan homályos kijelentéseit követi, miszerint Oroszország nyitott a tárgyalásokra. Az ISW értékelése szerint Putyin megjegyzései nem jelentenek tárgyalási ajánlatot Ukrajna számára, és jelezték, hogy nem fogalmazott meg komoly feltételeket a tárgyalásokhoz.

Lavrov kijelentette, hogy Oroszország nem tud semmilyen megállapodásra törekedni a Nyugattal az Ukrajnában és máshol végrehajtott provokatív akciói miatt. Lavrov kijelentette, hogy az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei „az Oroszország feletti győzelemre törekszenek a csatatéren” Ukrajnában „az Orosz Föderáció jelentős meggyengítésének vagy akár megsemmisítésének” eszközeként. Lavrov értelmetlenül azzal vádolta az amerikai katonai tisztviselőket, hogy a Kreml elleni csapást terveznek, amely magában foglalja Vlagyimir Putyin orosz elnök megölését. Lavrov azzal is megvádolta az Egyesült Államokat és a NATO-tagokat, hogy de facto részesei az ukrajnai háborúnak, és veszélyes nukleáris fenyegetésekkel élnek. Lavrov azzal érvelt, hogy az orosz tisztviselők képtelenek normális kommunikációt fenntartani, vagy bármilyen javaslaton vagy megállapodáson dolgozni az Egyesült Államokkal ilyen körülmények között, mivel az Egyesült Államok stratégiai vereséget akar okozni az Orosz Föderációnak. Lavrov kijelentette, hogy az orosz illetékesek készek megvitatni a biztonsági kérdéseket Ukrajna kapcsán és egy szélesebb, stratégiai terv keretében, de csak akkor, ha az amerikai tisztviselők „felismerik a jelenlegi irányvonal hibás voltát” és visszatérnek „a kölcsönösen tiszteletteljes kapcsolatok építéséhez a legitim orosz érdekek kötelező figyelembevétele alapján”.

A Kreml valószínűleg továbbra is a Nyugat elleni sérelmeire összpontosít majd, és figyelmen kívül hagyja Ukrajnát mint szuverén entitást a folyamatban lévő kommunikációs műveletek támogatása érdekében, amelyek célja, hogy a Nyugatot megelőző engedmények felajánlására kényszerítsék, és tárgyalásra kényszerítsék Ukrajnát. A Kreml rutinszerűen úgy állítja be Ukrajnát, mint egy nyugati bábut, amely nem rendelkezik tényleges szuverenitással, hogy kizárja az ukrán hatóságokat a jövőbeli közvetlen tárgyalásokból, és ehelyett az Oroszországgal folytatott tárgyalásokat úgy állítsa be, mintha azok a nyugati hatóságok felelősségi körébe tartoznának. A Kreml hangsúlyozza a Nyugattal szembeni sérelmeit az ukrajnai háború miatt ahelyett, hogy magával Ukrajnával kapcsolatos sérelmeket emelne ki, hogy kihasználja a nyugati tárgyalások iránti vágyat, és olyan dinamikát hozzon létre, amelyben a nyugati hatóságok úgy érzik, hogy arra kényszerülnek, hogy megelőző engedményekkel csalják Oroszországot a tárgyalóasztalhoz. A Kreml rutinszerűen úgy fogja beállítani az ukrán kormányzat vezetőit, mint akik szükségtelenül meghosszabbítják a háborút, miközben megismétli háborús céljait, hogy megpróbálja befolyásolni a nyugati tisztviselőket, hogy nyomást gyakoroljanak Ukrajnára, hogy Oroszország számára kedvezőbb feltételekkel tárgyaljon. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy a Kreml nem érdekelt komoly tárgyalásokban, amelyek az ukrajnai háború végleges rendezését eredményeznék, hanem ehelyett a harcok ideiglenes beszüntetésére törekszik, ami lehetővé tenné számára, hogy újjáépítse és feltöltse hadseregét az Ukrajna elleni további offenzív hadjáratokhoz.

A Kreml egyre inkább bevonja a kiválasztott katonai bloggereket a tájékoztatási kampányaiba, valószínűleg azért, hogy visszaszerezze a domináns narratívát az információs térben. Egy prominens orosz katonai blogger, aki részt vett a megszállt Donyecki területen folytatott harcokban, közel 20 perces interjút adott egy orosz szövetségi csatornának, amelyben a Kreml kulcsfontosságú narratíváit népszerűsítette a mozgósításról és a háborús erőfeszítések támogatásáról. A blogger kifejtette, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) erői 2014-ben a Donyecki Területen lévő Horlivkában lévő börtönből toborozták őt, és gyengeséggel vádolta a mozgósított férfiakat, akik panaszkodnak a feleségüknek a mozgósításról és a frontvonalakon uralkodó rossz körülményekről. A blogger egy szexista megjegyzést is tett, miszerint az orosz nők érzelmi kéréseket fogalmaznak meg, és felszólította őket, hogy ne panaszkodjanak férjeik problémái miatt. A blogger bírálta azokat az oroszokat, akik a háború elleni tiltakozásul elhagyták az országot, mondván, hogy ezek az oroszok nem tisztelik a társadalmat és annak érdekeit. Lekicsinyelte a rossz frontkörülményekről szóló jelentéseket, megjegyezve, hogy ezekről a körülményekről kizárólag a helyi parancsnokok tehetnek. Ezek a kijelentések összhangban vannak Vlagyimir Putyin orosz elnök és az orosz Védelmi Minisztérium közelmúltbeli elismeréseivel a mozgósítással és a háború támogatásának megteremtésével kapcsolatos problémákról, amelyek valószínűleg az orosz társadalom felkészítését célozzák egy elhúzódó háborúra. Ez a blogger korábban azt is elárulta, hogy a Kreml most felajánlja, hogy együttműködik a milbloggerekkel.

A Kreml is fokozta a prominens milbloggerek kooptálására irányuló erőfeszítéseit azzal, hogy hatalmi pozíciókat kínál nekik, ami viszont lehetővé teszi számukra, hogy felerősítsék a hivatalos retorika egyes elemeit. Egy orosz milblogger, akit Putyin az orosz Emberi Jogi Tanácsba nevezett ki, felerősítette a tanács hivatalos nyilatkozatát, amelyben azt állította, hogy nem kapott semmilyen információt a foglyok erőszakos mozgósításáról, hogy részt vegyenek a háborúban. Egy orosz blogger, aki helyet kapott Putyin mozgósítási munkacsoportjában, szintén izgatottan nyilatkozott arról, hogy aggodalmait közvetlenül Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterhez juttatja el a munkacsoport december 28-i első ülésén. Azzal, hogy a Kreml felajánlja ezeket a pozíciókat a kormányon belül, öncenzúrát érvényesít, és a katonai bloggertér egyes szereplőinek bemutatja saját narratíváit. Az, hogy Putyin kinevezte ezeket a bloggereket hivatalos pozíciókba, azt is sugallja, hogy jóváhagyja szélsőséges és néha népirtásra uszító kijelentéseiket.

A Kreml jelentős hasznot húzhatna abból, ha egyes prominens katonai bloggerek hangját integrálná információs terébe, de Putyin továbbra sem valószínű, hogy a teljes közösséget domesztikálná. A Kreml legalább hét olyan prominens bloggert integrált részben a tájékoztatási szférájába, akik általában nem kötődnek más frakciókhoz, például a Wagner-csoporthoz, Ramzan Kadirov csecsen vezetőhöz vagy az orosz veterán közösségekhez. Az orosz sajtóorgánumok elkezdték rangsorolni a bloggereket és növekvő népszerűségüket, megjegyezve, hogy a több ezer milblogger Telegram-csatorna között legalább 50 rendkívül befolyásos blogger van különböző frakciókból. Egy prominens orosz blogger megjegyezte, hogy a milblogger közösség mentette meg a Kreml rosszul megvalósított és elavult információs kampányát, ugyanakkor rámutatott, hogy „lehetetlen központosítani” egy ilyen hatalmas létszámú csoportot. Egy másik blogger megjegyezte, hogy a Kreml tájékoztatási erőfeszítései annyira nevetségesek, hogy a blogger közösséget tette „az egyetlen tisztességes információforrássá.” A blogger azt is megállapította, hogy egyes társai még mindig szembesülnek a Kreml cenzúrájával, ami feszültséget szíthat a közösségen belül.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy a Kreml addig ragaszkodik a háború katonai megoldásához, amíg az USA el nem fogadja követeléseit, és nem kényszeríti Ukrajnát is erre.
      • Lavrov kijelentette, hogy Oroszország képtelen bármilyen megállapodásra a Nyugattal, annak feltételezett provokatív lépései miatt.
      • A Kreml valószínűleg folytatni fogja a dezinformációs műveleteket, hogy megpróbálja a Nyugatot arra kényszeríteni, hogy megelőző engedményeket tegyen, és tárgyalásra kényszerítse Ukrajnát.
      • A Kreml egyre inkább bevonja a kiválasztott bloggereket információs kampányaiba, valószínűleg azért, hogy visszaszerezze a domináns narratívát az információs térben.
      • Az ukrán hadsereg valószínűleg nagyobb előnyre tett szert Északkelet-Ukrajnában, mint ahogyan azt az ISW korábban értékelte.
      • Az orosz csapatok talán a tetőponthoz közelednek a Bakhmut térségében az ott és Avdiivka-Donyeck város térségében folytatódó orosz offenzív műveletek közepette.
      • Az orosz haderő folytatja erődítési tevékenységét Dél-Ukrajnában.
      • A Kreml folytatja a dezertőrök és szabotőrök nyilvános megbüntetésére irányuló törekvéseit.
      • Az orosz tisztviselők fokozzák a megszállt területekről származó gyermekek Oroszországba való deportálására irányuló erőfeszítéseket.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület – Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg a jelentések szerint december 27-én visszaverte az ukrán támadásokat a Szvatove-Kreminna vonalon. Több orosz forrás is arról számolt be december 27-én, hogy az orosz erők – köztük a 144. motorizált lövészhadosztály és annak 254. motorizált lövészezredének elemei, amelyek korábban Izjum térségében tevékenykedtek – visszaverték a Szvatove-Kreminna szektor elleni ukrán támadásokat. Egy neves orosz katonai blogger arról számolt be, hogy az ukrán egységek elfoglaltak egy orosz erődítményt Cservonopopivka közelében (Kreminnától mintegy 5 km-re északnyugatra), ahol az ISW értékelése szerint az ukrán csapatok valószínűleg legalább december 23. óta előrenyomultak. Orosz források azt állították, hogy az ukrán egységeket átcsoportosítják és erősítést telepítenek Harkiv területéről, hogy folytassák a Kreminna-Svatove vonal és Kreminna város elleni támadó műveleteket, bár az ISW nem tudja megerősíteni ezt a hírt.


Az ukrán hadsereg valószínűleg nagyobb előnyre tett szert Északkelet-Ukrajnában, mint ahogyan azt az ISW korábban értékelte. Oleh Szinegubov, a Harkivi Terület közigazgatási vezetője december 27-én kijelentette, hogy az orosz erők a Harkivi Terület 1,6 százalékát tartják megszállva. Az ISW december 26-i terepellenőrzési becslése szerint az orosz erők a Harkivi Terület mintegy 1,747 százalékát tartják birtokukban (ez mintegy 46 négyzetkilométeres eltérést jelent). Az ukrán egységek valószínűleg elfoglalták Dvoricsnát, Novomlinszkot és Tavilzsankát az északkeleti Harkivi Területen, valamint Kolomijcsikát a Luhanszki Területen, mivel mind orosz, mind ukrán források arról számoltak be, hogy december 27-én orosz lövések érték ezeket a településeket. Az ISW ennek megfelelően frissítette térképeit.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg Bakhmutban a csúcsponthoz közeledhet, ahogyan Herszonban 2022 augusztusában. Az orosz harci veszteségek valószínűleg arra kényszerítik az orosz alakulatokat Bakhmut térségében, hogy szakaszméretű rohamcsapatokat alkalmazzanak. Az Ukrán Keleti Haderőcsoport szóvivője, Szerhij Cserevaty ezredes december 27-én arról számolt be, hogy az orosz egységek Bakhmut térségében már nem taktikai század- és zászlóaljcsoportokként működnek, hanem kisebb, tíz-tizenöt katonából álló csoportokban (rajméretű szervezetek). 2022 augusztusában a Herszoni Területen lévő orosz egységek jelentős leépülésével az orosz erők hasonlóan század és zászlóalj taktikai csoportokról egyéni rajméretű csoportokba degenerálódtak. Az ISW akkor úgy értékelte, hogy a szakaszméretű csoportok használata a Herszoni Területen azt jelezte, hogy az orosz offenzíva tetőzött, mivel az orosz szárazföldi alakulatok olyannyira leépültek, hogy már nem tudtak elég magas szintű elemeket működtetni ahhoz, hogy érdemi előnyöket érjenek el. Az orosz hadsereg előrenyomulásának üteme a Bakhmut térségben a közelmúltban lelassult a növekvő személyi és lőszerhiány miatt, ami valószínűleg megakadályozza, hogy a közeljövőben fenntartsák a támadó műveletek magas ütemét a térségben. Az orosz hadsereg által bejelentett szakaszméretű csoportok használata valószínűleg az elhúzódó harci cselekmények eredménye, és a szakaszszint feletti nagyobb doktrinális formációk leépülését jelzi. Az orosz előrenyomulás üteme Bakhmut térségében valószínűleg csökkenni fog, ha az orosz erők egyáltalán folytatják az előrenyomulást, hacsak nem érkezik hamarosan jelentős új erősítés és tüzérségi lövedék-utánpótlás.


Orosz források azt állították, hogy az orosz egységek fokozták a Szoledar elfoglalására irányuló támadó műveletek ütemét. Orosz források december 27-én azt állították, hogy a Wagner-csoport elemei fokozták a Szoledar elfoglalására irányuló támadó műveleteket, és kiszorították az ukrán csapatokat Bakhmutszke nagy részéből (Szoledartól 3 km-re délkeletre). Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz erők a Szoledartól délkeletre és keletre fekvő állásokból, valamint a Szoledartól északkeletre fekvő Jakovlvika (Szoledartól 6 km-re északkeletre) melletti állásokból próbálnak Szoledar felé előrenyomulni. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy a Wagner-csoport elemei folytatják az előrenyomulást Szoledar keleti külterületén. A Szoledar elfoglalására irányuló támadó műveletek fokozódása valószínűleg tovább súlyosbítja a személyi és felszerelési korlátokat, amelyek befolyásolják a Wagner-csoport lassuló előrenyomulási ütemét Bakhmut térségében. Az orosz bloggerek szerint a Wagner-csoport tagjai továbbra is a Szoledar keleti külterületén haladnak előre.

Az orosz hadsereg december 27-én folytatta a Bakhmut körüli támadó hadműveleteket. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán erők visszavertek egy orosz támadást Diljivka közelében (16 km-re délnyugatra Bakhmuttól). A Wagner-barát orosz RIA FAN azt állította, hogy Opitnyénél (4 km-re délre Bakhmuttól) több mint egy hónapja súlyos harcok folynak az orosz és ukrán alakulatok között, és hogy a Wagner-csoport támadó különítményei továbbra is áttörik az ukrán védelmet a településen. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy a Wagner-csoport elemei kiszorították az ukrán erőket Opitnye egy meg nem nevezett erődítményéből. Az orosz blogger azt állította, hogy heves harcok folynak az orosz és ukrán egységek között Kliscsivka külterületén (Bakhmuttól 7 km-re délre). Azt is állította, hogy a Wagner-csoport és a Luhanszki Népköztársaság (LNK) Népi Milíciájának elemei több támadást hajtottak végre Bakhmut közelében, és hogy Bakhmut-tól északkeletre Rozdolivka és Veszele közelében harcok folynak az orosz és ukrán csapatok között.


Az orosz haderő december 27-én folytatta a támadó hadműveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától 32 km-en belül délnyugatra Krasznohorivka, Vodyane, Veszele, Marinka és Pobjeda közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz erők Marinkában nem tesznek jelentős előrelépést. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy az orosz hadsereg azért összpontosítja erőfeszítéseit Marinka elfoglalására, hogy csökkentse az ukrán erők képességét Donyeck városának bombázására és további támadó hadműveleteket indítson egy kulcsfontosságú ukrán közlekedési csomópont felé Kurakhovában, valamint hogy jobban bekerítse az ukrán megerősített állásokat Avdiivkában. Avdiivka város vezetője, Vitalij Barabas jelentette, hogy az orosz haderő jelentősen csökkentette a tüzérségi csapások számát Avdiivka irányába a tüzérségi lőszerekkel kapcsolatos ellátási problémák miatt. Az orosz hadsereg kelet-ukrajnai offenzív műveletei nagymértékben támaszkodtak a tüzérségi támogatásra a szárazföldi támadások kiegészítése érdekében, és a tüzérségi lőszerekkel kapcsolatos ellátási problémák jelentősen befolyásolhatják az orosz haderő azon képességét, hogy fenntartsa az Avdiivka-Donyeck város térségében folytatott offenzív műveletek jelenlegi ütemét. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az oroszok folytatták a közvetett tüzelést az érintkezési vonal mentén Donyeck és Zaporizzsja keleti részén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz hadsereg fenntartja erődítési törekvéseit Dél-Ukrajnában, és továbbra is lövik az ukrán állásokat és a polgári infrastruktúrát Herszon, Mikolajiv, Dnyipropetrovszk és Zaporizzsja megyékben. A geolokációs műholdképek azt mutatják, hogy az orosz egységek Tokmaktól mintegy 70 km-re keletre védelmi vonalakat hoztak létre, és árkokat ástak egy radarállomás körül a délkeleti Krím délkeleti részén található Lazurne városában. Natalija Humenyjuk, az Ukrán Déli Védelmi Erők szóvivője kijelentette, hogy az oroszok továbbra is lövik a jobb parti Herszoni Területet, de az ukránok megtorlásul viszonozzák a tüzet a Dnyeper folyó bal partján lévő orosz állásokra. Az orosz tüzérség továbbra is támadta az ukrán létesítményeket – nevezetesen egy gyárat, valamint magán- és lakóházakat – Herszon városában, annak ellenére, hogy a jelentések szerint Donyeck város irányában lőszerhiányt tapasztaltak. Az oroszok lőtték az ocsakivi kikötői területeket és a Dnyeper folyó jobb partján lévő településeket is Herszon és Dnyipropetrovszk megyékben. Úgy tűnik tehát, hogy az orosz erők a dél-ukrajnai sűrűn lakott területek elleni tüzérségi tűz fenntartását és a Dnyeper folyó mentén stabilizált frontvonal megtartását helyezik előtérbe a lőszerek Avdiivka és Bakhmut területekre történő szállításával szemben, amelyek a jelentések szerint hiányt szenvednek.


Az ukránok továbbra is támadják az orosz hátországokat. Ukrán közösségi médiaforrások arról számoltak be, hogy az ukrán tüzérség csapást mért egy mozgósított legénységet tartalmazó orosz bázisra Titovéban (Mariupoltól mintegy 75 km-re nyugatra). Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy egy december 25-i ukrán csapás során akár 100 orosz katona, köztük az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) 15 tagja is meghalt és megsebesült Novobilozerivka közelében (Melitopoltól mintegy 57 km-re északnyugatra).

Az orosz mozgósítás hírei:

A Kreml továbbra is fokozza a dezertőrök és szabotőrök megbüntetésére irányuló erőfeszítéseit Oroszországban a nyilvánosság előtt. Egy orosz médium arról számolt be, hogy az orosz hatóságok őrizetbe vettek nyolc mozgósított férfit Kalinyingrádi területről, akik dezertáltak a Luhanszki területen lévő állásaikról, és Moszkvába érkeztek, hogy átadják a fegyvereiket. A médium arról is beszámolt, hogy az orosz hatóságok megkezdték a háborúban való részvételt megtagadó férfiak elítélését: egy kamcsatkai férfit közel két év börtönbüntetésre ítéltek „háborús parancsmegtagadásért”. Orosz források arról is beszámoltak, hogy az FSZB december 26-án Kabardino-Balkán Köztársaságban megölt két férfit, akiket azzal gyanúsítottak, hogy támadást készítettek elő egy helyi katonai toborzóközpont ellen. Az orosz tisztviselők továbbra is üldöznek olyan embereket, akik „lejáratják” az orosz fegyveres erőket. A Kreml valószínűleg megteremti a feltételeket a tüntetők, dezertőrök és szabotőrök további üldözéséhez az elhúzódó háború közepette.

Az oroszok egy része továbbra is kifejezi elégedetlenségét az orosz haderőfejlesztéssel kapcsolatos erőfeszítéseivel kapcsolatban. Egy nyugdíjas házaspár december 27-én gyújtogatást követett el egy orosz katonai toborzóközpont ellen a moszkvai terület Podolszkban- Egy orosz független hírügynökség arról is beszámolt, hogy a Komi Köztársaságban található Sziktivkarban egy fiatalember öncsonkítást követett el egy katonai toborzóközpontban, valószínűleg a sorozástól való félelmében.


A megszállt területek hírei:

Az orosz hatóságok fokozták az ukrán gyermekek Oroszországba való deportálására irányuló erőfeszítéseket. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők a megszállt területeken élő gyermekeket kötelező, oroszok által irányított orvosi vizsgálatoknak vetik alá, amelyek Oroszországba való deportálásukat eredményezhetik. Az Ukrán Ellenállási Központ december 27-én arról számolt be, hogy magas rangú orosz tisztviselők 2022 októbere óta több mint 350 millió rubelt különítettek el a programra. A Zaporizzsjai Terület megszállási képviselője, Vlagyimir Rogov arról számolt be, hogy az orosz Miniszteri Kabinet az a magas rangú orosz szerv, amely ennek az orvosi vizsgálati programnak a finanszírozásáért felelős, és 435 millió rubelt különített el a program folytatására. Az orosz Miniszteri Kabinet saját rendeleteit és utasításait hajtja végre, és az orosz kormány második legmagasabb szintű végrehajtó szerveként működik, az orosz elnök után. Vlagyimir Putyin orosz elnök visszavonhatja az orosz Miniszteri Kabinet bármely olyan döntését, amely nem rendelkezik az ő jóváhagyásával, vagy amely ellentétes az orosz alkotmánnyal és az orosz szövetségi törvényekkel. Az ISW fenntartja, hogy az ukrán gyermekek erőszakos deportálása a népirtás bűncselekményének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény lehetséges megsértését jelenti.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is fokozzák a deportálási törekvéseiket a megszállt területeken. Vlagyimir Szaldo, a Herszoni Terület megszállási adminisztrációjának vezetője december 27-én kijelentette, hogy az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma 2022-ben 150 000 lakost „evakuál” a Herszoni Területről. Az Ukrán Ellenállás Központ jelentése szerint az orosz megszálló tisztviselők humanitárius válsághelyzet előidézésének szándékával evakuálják a lakosokat a Zaporizzsjai Területen található Enerhodarból. A jelentés szerint az orosz megszálló tisztviselők célja az ukrán lakosság demográfiai adatainak eltorzítása és az Ukrajnából „menekülő” ukránokról szóló információs műveletek előmozdítása.

A Wagner-csoport zsoldosai meggyilkolhattak egy etnikailag roma családot, köztük három gyermeket a megszállt Makiivkában, a Donyecki Területen. Ukrán nyílt forrású hírszerzési aggregátorok arról számoltak be, hogy a Wagner zsoldosai december 26-án megöltek egy nyolcfős ukrán roma családot – köztük három egy, hét és kilenc éves gyermeket – a Donyecki területhez tartozó Makiivkában. Az egyik ukrán nyílt forrású aggregátor azt állította, hogy nem valószínű, hogy Wagner zsoldosok követték el ezt a bűncselekményt. Orosz források azt állították, hogy három, korábban elítélt lakos a Donyeck város Kalinszkij körzetéből, Kalinszk városából követte el a szörnyű bűncselekményt, hogy ellopják az értékes vagyontárgyaikat és a család autóját. Egy másik orosz forrás azt állította, hogy a lövöldözés helyszínén „egy géppisztollyal felfegyverzett csoport” tartózkodott. Az ISW nem tudja függetlenül megerősíteni egyik jelentést sem.


Az orosz hatóságok továbbra is folytatják az ukrán magántulajdon államosítását a háborús erőfeszítések támogatására. Az Ukrán Ellenállási Központ december 27-én arról számolt be, hogy a Kreml megbízta a megszállási adminisztráció tisztviselőit, hogy foglaljanak le ukrán ipari létesítményeket a megszállt területeken, hogy ellássák az orosz hadsereget. Az orosz megszálló hatóságok állítólag nem részletezett ipari létesítményeket foglaltak le, és új orosz vezetőséget neveztek ki, mert a legtöbb dolgozó nem volt hajlandó együttműködni a megszálló tisztviselőkkel. Az Ukrán Ellenállási Központ arról is beszámolt, hogy az orosz megszálló tisztviselők a Zaporizzsjai Területen fekvő Henicseszkben ingatlanokat és ingatlanokat foglaltak le a megszállás elől elmenekült ukránoktól, és hirdetményeket osztottak ki, amelyekben bejelentették, hogy a lakosoknak be kell bizonyítaniuk a tulajdonjogukat az orosz megszálló tisztviselőknek. A jelentés szerint, ha a lakosok nem mutatják be a bizonyítékot, akkor az orosz megszálló tisztviselők államosítják az ingatlant. Egy ukrán forrás arról számolt be, hogy a henicseszki megszálló tisztviselők nem adtak címet vagy telefonszámot, ahol a lakosok jelentkezhettek volna, hogy bemutassák a tulajdonjogukat igazoló bizonyítékot.

Az ISW továbbra is naponta jelenteni fogja a megfigyelt mutatókat, amelyek összhangban vannak a jelenlegi legveszélyesebbnek ítélt cselekvési irányvonallal (MDCOA): Észak-Ukrajna újbóli inváziója, amely valószínűleg Kijevet célozza meg.

Az ISW december 15-i MDCOA figyelmeztető előrejelzése egy lehetséges orosz offenzíváról Észak-Ukrajna ellen 2023 telén továbbra is a legrosszabb forgatókönyv marad az előrejelzési lehetőségeken belül. Az ISW jelenleg alacsonynak, de lehetségesnek értékeli az Ukrajnába Fehéroroszország felől történő orosz invázió kockázatát, és nagyon alacsonyra a közvetlen fehérorosz beavatkozás kockázatát. A napi frissítés ezen új szakasza önmagában nem jelent előrejelzést vagy értékelést. A napi megfigyelt mutatókat ismerteti, amelyek alapján finomítjuk értékeléseinket és előrejelzéseinket, amelyeket várhatóan rendszeresen frissíteni fogunk. Nem változott az az értékelésünk, hogy az MDCOA továbbra is valószínűtlen.


Az MDCOA megfigyelt mutatói az elmúlt 24 órában:

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma megismételte korábbi jelentéseket, miszerint az orosz 1. páncélos gárdahadsereg elemei december 27-től valószínűleg Fehéroroszországban vannak. Az 1. páncélos gárdahadsereg valamennyi manőverező eleme súlyos veszteségeket szenvedett Harkivnál, Szuminál és a Kijevi Terület keleti részénél, ami megkérdőjelezi az „elit” státuszát és hatékony harci erejét még a mozgósított tartalékosokkal és/vagy sorkatonákkal történő újjáalakítás után is.

Az elmúlt 24 órában megfigyelt kétértelmű mutatók az MDCOA számára:

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök december 27-én Szentpéterváron találkozott a Független Államok Közössége (FÁK) találkozójának margóján. Mind az orosz, mind a fehérorosz hivatalos magyarázatok homályosak erről a találkozóról, és nem utalnak jelentős aktivitásra. A találkozó azonban a két államfő közötti találkozók megnövekedett gyakoriságát jelezte az elmúlt évben. Putyin és Lukasenko korábban december 19-én Minszkben találkozott. Putyin ezen felül a nyolc FÁK államfőnek – beleértve Lukasenkót is – külön ezüstből és aranyból készült gyűrűket ajándékozott. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Putyin orosz fennhatóságot kíván létrehozni a FÁK-tagállamok fölött.

A december 27-én közzétett geolokációs felvételeken egy legalább 13 harckocsit szállító vonat látható a Szaha Köztársaságban található Jakutszke közelében, amely állítólag Ukrajna felé tart. Nem világos, hogy a harckocsik Fehéroroszországba, a Donbásszba vagy máshová tartanak.

Az MDCOA-val ellentétes megfigyelt jelek az elmúlt 24 órában:

Az ukrán vezérkar megismételte, hogy december 27-én nem észlelte, miszerint az orosz erők Fehéroroszországban csapásmérő csoportot alakítanának.

Az Ukrán Állami Határőrszolgálat szóvivője, Andrij Demcsenko december 27-én kijelentette, hogy a helyzet a fehérorosz határon továbbra is ellenőrzés alatt áll, és „információs szempontból kissé feszült.” Demcsenko kijelentette, hogy az ukrán-belorusz határon továbbra is fehérorosz elemek tartózkodnak, de összetételük, pozícióik és méreteik nem változnak. Demcsenko kijelentette, hogy Fehéroroszország és Oroszország szándékosan feszültséget kelt a határon a demonstratív közös kiképzéssel, a felszerelések telepítésével és az uniós állam regionális erőcsoportosításán belüli tevékenységgel.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!