Szele Tamás: Lovak és pacsirták

Oroszország tegnap tömeges rakétatámadást intézett Ukrajna ellen – már megint – a támadás arányához képest mérsékelt sikerrel, ami azért fontos, mert utána az orosz védelmi minisztérium megüzente a világnak: „Sosem fogunk kifogyni a Kalibr cirkáló rakétákból!” Az Iszkanderekről, Kindzsalokról és a H-sorozatról érdekes módon nem üzentek semmit.

Azt tudjuk, hogy képesek most is Kalibrok gyártására, csak épp nem túl gyorsan, négy nap alatt készül el egy darab, azt nem tudjuk, mennyi mikroelektronikai alkatrészük van még tartalékban, mennyit kapnak a csempészektől. Ugyanis ha a tegnapi támadás méreteit tekintjük, abban több, mint száz eszközt vetettek be, ha ez mind Kalibr lett volna, legközelebb négyszáz nap múlva gondolhatnának megint ilyesmire, de természetesen a nagy részük Shahed drón volt meg mindenféle zavaró, ám repülő selejt, szóval keverik a tömeges rakétatámadást, mint a pacsirtapörköltet szokás lóhússal. Keverési arány: egy ló – egy pacsirta.

De lássuk inkább a valós és ellenőrzött híreket, melyeket ma is, mint minden nap, az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz hadsereg december 29-én újabb nagyszabású rakétacsapás-sorozatot hajtott végre az ukrán kritikus infrastruktúra ellen. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz erők 69 cirkálórakétát és 23 drónt indítottak Ukrajna ellen, és hogy az ukrán légvédelem 54 rakétát és legalább 11 drónt lelőtt. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz hadsereg Lviv, Kijev, Odesa, Harkiv és Donyeck megyékben csapott le célpontokra, elsősorban infrastrukturális létesítményekre, széles körű fennakadásokat okozva az energia-, fűtés- és vízellátásban. Orosz források azt állították, hogy az oroszok célpontokat támadtak Szumi, Csernyihiv, Zsitomir, Vinnyica, Hmelnyickij, Ternopil, Ivano-Frankivszk, Poltava, Dnyipropetrovszk és Zaporizzsja területeken is. A belarusz védelmi minisztérium azt állította, hogy a belarusz légvédelem lelőtt egy ukrán Sz–300-as légvédelmi rakétát az orosz csapáshullám során, és a roncsok belarusz területre hullottak. Jelenleg nem világos, hogy az ukrán légvédelem esetleg az orosz rakétakilövésekre válaszolt-e belarusz területről, amelyeket az orosz haderő többször is használt az ukrán kritikus infrastruktúra elleni hadjáratának támogatására. Az ukrán légvédelem az orosz légvédelmi rakétáknak belarusz területről történő kilövésére válaszolt.

Az orosz védelmi minisztérium az Ukrajna elleni tömeges csapás közepette azzal válaszolt azokra a folyamatos nyugati értékelésekre, amelyek szerint jelentősen kimerítette nagy pontosságú fegyverrendszerek készletét, hogy kijelentette, hogy soha nem fog kifogyni a Kalibr rakétákból. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz erők jelentősen kimerítették a nagy pontosságú fegyverrendszerekből álló arzenáljukat, de valószínűleg továbbra is fenyegetni fogják az ukrán kritikus infrastruktúrát a közeljövőben, és jelentős szenvedést okoznak az ukrán civileknek. Az ukrán katonai hírszerzési főigazgatóság vezetője, Kiril Budanov december 26-án kijelentette, hogy az orosz erőknek elegendő rakétájuk van még két vagy három nagyszabású csapás végrehajtására. Az ISW értékelése szerint az ukrán harci szellem megtörésére irányuló orosz kampány a kritikus infrastruktúrák elleni nagyszabású rakétacsapások révén még akkor is kudarcot fog vallani, ha az oroszok képesek lesznek a Budanov által becsültnél több sortüzet végrehajtani.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter december 29-én megismételte, hogy Oroszország nem hajlandó elkötelezni magát valódi tárgyalások mellett, és nem hajlandó Ukrajnát független tárgyalófélként elismerni. Lavrov egy neves orosz hírforrásnak adott interjúban kijelentette, hogy Oroszország nem fogadja el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által javasolt béketervet, és hogy a Kreml nem fog tárgyalni egyetlen ukrán tárgyalóféllel sem olyan feltételek mellett, amelyek az orosz csapatoknak a megszállt Ukrajnából való kivonását, a jóvátétel orosz fizetését és a nemzetközi bíróságokon való orosz részvételt tartalmazzák. Lavrov kijelentette, hogy nem tudja megállapítani, hogy maradt-e Kijevben egy „megfelelő,” független politikus, akivel Oroszország tárgyalhat. Lavrov azt állította, hogy Zelenszkij elutasítása az Oroszországgal való tárgyalások folytatására áprilisban azt bizonyította, hogy „a fontos döntések meghozatalában [Zelenszkij] teljesen független”, és hogy a Nyugat manipulálja az ellenségeskedések folytatását. Lavrov kétségbe vonta, hogy a „kijevi rezsim” alatt „elfogadható” politikus kerülne elő, nyilvánvalóan újra megerősítve a Kreml álláspontját, hogy Zelenszkij nem legitim politikai vezető vagy elfogadható tárgyalópartner, és újra elkötelezte Oroszországot maximalista célja mellett, hogy rendszerváltást hajtson végre Ukrajnában.

Ukrajna Katonai Hírszerzési Főigazgatóságának (GUR) vezetője, Kiril Budanov december 29-én kijelentette, hogy az ukrajnai harcok holtponton vannak. A BBC-nek adott interjújában Budanov kijelentette, hogy „a helyzet egyszerűen megrekedt”, és hogy sem az orosz, sem az ukrán csapatoknak nincsenek meg az erőforrásai vagy képességei az előrelépéshez. Budanov hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem tudja „minden irányban átfogóan” legyőzni az orosz csapatokat, és megismételte, hogy Ukrajna új és fejlettebb fegyverrendszerek szállítására vár. Budanov kijelentése összhangban van az ISW december 28-i értékelésének bizonyos elemeivel, amely azt sugallta, hogy a Bakhmut körüli orosz offenzíva talán a tetőpontján van, és hogy az orosz csapatok ezen a területen valószínűleg nem lesznek képesek operatív szempontból jelentős előnyökre szert tenni. Az ISW azonban arra utaló jeleket is megjegyzett, hogy az orosz egységek döntő (valószínűleg védelmi jellegű) erőfeszítésre készülhetnek Luhanszk megyében, ami arra utal, hogy az Ukrajnában folyó harcok nem feltétlenül jutottak patthelyzetbe.

A Kreml továbbra is manipulálja az orosz törvényeket, hogy az államnak egyre szélesebb jogköröket biztosítson homályos megfogalmazásokat használva, hogy felszámolja az ellenvéleményt és fenyegesse az ukrán-szimpatizánsokat. Vlagyimir Putyin orosz elnök december 29-én aláírta az orosz büntető törvénykönyv kiegészítését, amely lehetővé teszi az orosz hatóságok számára, hogy az oroszokat „felforgató tevékenységhez való segítségnyújtásért” vagy „szabotázstevékenység végzése céljából történő kiképzésben való részvételért”, valamint „szabotázsközösség szervezéséért” és „ilyen közösségben való részvételért” 5 és 10 év közötti börtönbüntetésre ítéljék. Putyin egy olyan törvényt is aláírt, amely lehetővé teszi az orosz hatóságok számára, hogy 3 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy 3 millió rubelig (40 541 USD) terjedő pénzbírsággal ítéljenek meg minden olyan magánszemélyt, aki „meggyalázza” a Szent György-szalagot (egy kiemelkedő orosz katonai szimbólum, amelyet különösen az ukrajnai háborúval hoznak összefüggésbe). Ezek a törvények az orosz ellenzék maradékát célzó orosz politikai döntések sorát követik, és fokozzák a Kreml ellenőrzését Oroszország amúgy is korlátozott információs tere felett annak leple alatt, hogy megakadályozzák az oroszokat a hadsereg „lejáratásában”.

A messze az orosz hátországban lévő jogos katonai célpontokra mért ismételt ukrán csapások azt mutatják, hogy az orosz légvédelem hatástalan a drónok ellen. Az ukrán erők december 29-én egy pilóta nélküli légi járművel (UAV) támadták az Engels légibázist, három nappal azután, hogy a jelentések szerint a légvédelem lelőtt egy ukrán UAV-t Engels felett, és meghalt három orosz katona. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma december 29-én kijelentette, hogy „egyre világosabb”, hogy Oroszország „küzd a mélyen (a területén) lévő légi fenyegetésekkel szemben.” Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma úgy értékelte, hogy az orosz légvédelem valószínűleg nehezen tud megfelelni az ukrajnai frontvonalhoz közeli tábori parancsnokságok légvédelmére vonatkozó nagy igénynek, miközben olyan stratégiai fontosságú helyszíneket is véd, mint az Engels légibázis. Az Engels légibázist ért ismételt csapások valószínűleg súlyosbítják a bloggerek kritikáit, hogy Oroszország nem tudja megvédeni a saját területét az ukrán csapásokkal szemben. Egy neves orosz blogger megkérdőjelezte, hogy az ukrán UAV-k és rakéták hogyan tudnak ilyen távolságokat átlépni és „ilyen büntetlenül” orosz területre hatolni, és megkérdőjelezte az orosz védelmi minisztérium válaszának őszinteségét. A blogger azzal viccelődött, hogy egy észrevétlenül a Vörös téren landoló pilóta (utalva Matias Rust 1987-es, Helsinkiből Moszkvába tartó repülésére) minden bizonnyal egy mondatnál hosszabb választ váltana ki az orosz kormányból. Az ISW december 26-án hasonló elégedetlenségről számolt be az orosz katonai bloggerek körében.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz erők újabb tömeges rakétacsapás-sorozatot hajtottak végre az ukrán kritikus infrastruktúra ellen.
      • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megismételte, hogy Oroszország nem hajlandó elkötelezni magát valódi tárgyalásokra Ukrajnával.
      • Az ukrán katonai hírszerzés főigazgatóságának (GUR) vezetője, Kiril Budanov kijelentette, hogy az ukrajnai harcok holtponton vannak.
      • A Kreml továbbra is manipulálja az orosz törvényeket, hogy az államnak egyre szélesebb jogköröket biztosítson kétértelmű feltételek mellett, hogy felszámolja az ellenvéleményeket.
      • Az Oroszországi Föderáció hátországában lévő, jogos katonai célpontok elleni ismételt ukrán csapások az orosz légvédelem drónokkal szembeni hatástalanságát bizonyítják, és súlyosbítják azokat a kritikákat, amelyek szerint Oroszország nem képes megvédeni saját területét.
      • Az ukrán hadsereg folytatta az ellentámadást Kreminna közelében, miközben az orosz egységek korlátozott ellentámadásokat hajtottak végre a Szvatove-Kreminna vonal mentén.
      • Az orosz csapatok folytatták a támadó hadműveleteket Avdiivka térségében, valamint Bakhmut környékén, ahol valószínűleg az orosz offenzíva potenciális csúcspontjának elérése gyorsul fel.
      • Az orosz haderő folytatta a védelmi műveleteket a Herszon területen.
      • A Kreml mozgósítási munkacsoportja december 29-én ülésezett először. A mozgósítás végrehajtását bíráló fórum valószínűleg súrlódásokat fog okozni az orosz védelmi minisztériummal.
      • Az orosz megszálló hatóságok továbbra is fokozzák a rendfenntartó intézkedések szigorítását, sikertelenül próbálva visszaszorítani a partizánnyomást a megszállt területeken.

Ukrán ellenoffenzívák (ukrán erőfeszítések az orosz megszállás alatt álló területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Az ukrán hadsereg december 29-én folytatta az ellentámadást Kreminna közelében. Az ukrán vezérkar fő műveleti igazgatóságának helyettes vezetője, Olekszij Hromov dandártábornok arról számolt be, hogy az ukrán egységek az elmúlt héten 2,5 km-t haladtak előre Kreminna irányába, és folytatják a támadó akciókat a település felé. Hromov kijelentette, hogy a Luhanszki Népköztársaság (LNK) 2. hadtestének tisztjei között olyan információk keringenek, hogy a 2. hadtest jelentős része megadja magát, ha az ukrán alakulatok áttörik a Szvatove-Kreminna vonalat. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki terület vezetője kijelentette, hogy az ukrán csapatok 2023 elejére elfoglalhatják Kreminnát. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy jelenleg 1500 ukrán katona próbálja áttörni az orosz állásokat Kreminna közelében Torszke (Kreminnától 14 km-re nyugatra), Dibrova (Kreminnától 5 km-re délnyugatra) és Kuzmyne (Kreminnától 3 km-re délnyugatra) irányából.


Az orosz csapatok december 29-én folytatták a korlátozott ellentámadásokat, hogy visszaszerezzék elvesztett állásaikat a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Szvatovétól északnyugatra Sztelmahivka (Szvatovétól 16 km-re északnyugatra) és Andriivka (Szvatovétól 16 km-re nyugatra) közelében, valamint Kreminnától északnyugatra Ploscsanka (Kreminnától 17 km-re északnyugatra) és Cservonopopivka (Kreminnától 6 km-re északra) közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy orosz szabotázs- és felderítő csoportok szondázzák az ukrán állásokat Hrihorivka (Kreminnától 11 km-re délre) közelében. Hajdaj arról számolt be, hogy az orosz hadsereg továbbra is több felszerelést és személyzetet szállít Kreminna térségébe, köztük jelentős számú Wagner-állományt. Az ISW értékelése szerint az orosz haderő valószínűleg döntő erőfeszítésre készül a Luhanszki területen, bár még nem világos, hogy ez a döntő erőfeszítés támadó vagy védekező jellegű-e.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg december 29-én folytatta a támadó hadműveleteket Bakhmut körül. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut közelében; Bakhmut-tól 21 km-en belül északkeletre Bilohorivka, Szoledar, Bakhmutszke és Pidhorodne közelében; és Bakhmut-tól 13 km-en belül délre Kliscsiivka és Kurdjumivka közelében. Orosz bloggerek azt állították, hogy az ukrán csapatok kivonultak a Szoledarban és Pidhorodnében lévő, meg nem határozott erődökből, ahol a Wagner-csoport elemei megpróbálják elvágni az M-03-as autópálya egy szakaszát. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz egységek jelentős előrenyomulást hajtottak végre Bakhmut déli részein, bár az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni, hogy valóban így tettek-e. Orosz bloggerek azt állították, hogy az orosz erők támadásokat hajtottak végre Bakhmut déli részén, Opitnye közelében is.

A Bakhmut elleni orosz offenzíva lehetséges csúcspontjának ütemét valószínűleg felgyorsítja a már amúgy is leromlott személyi állomány és felszerelés megnövekedett igénybevétele. Az ukrán vezérkar fő műveleti főigazgatóságának helyettes vezetője, Olekszij Hromov dandártábornok arról számolt be, hogy az ukrán csapatok naponta akár 20 orosz támadást is visszavernek a Bakhmut térségében. Hromov arról is beszámolt, hogy az orosz hadsereg a tüzérségi tűz 40 százalékát a Harkivi Területen található Kupjanszktól a Donyecki területen található Marinkáig húzódó 200 km hosszú frontvonal mentén Bakhmutra összpontosította. Hromov arról számolt be, hogy az orosz csapatok az elmúlt hetekben szándékosan csökkentették a közvetett tüzet Herszon és Zaporizzsjai területen, és tüzérségi lövedékeket szállítottak Bakhmut térségébe, hogy fenntartsák az ottani tüzérségi tűz ütemét. Az ISW értékelése szerint az orosz személyi és felszerelési kapacitások a Bakhmut térségben súlyosan leépültek, és ennek következtében a Bakhmut elfoglalására irányuló orosz offenzíva valószínűleg kulminálódik. Az orosz csapatok nagy igénye a személyi állományra és a tüzérségi lőszerre a támadások folyamatos gyors ütemének támogatása érdekében valószínűleg tovább rontja az orosz egységek műveleti képességeit Bakhmut térségében, és felgyorsítja az orosz offenzíva kulminálódásának ütemét.


Az orosz hadsereg december 29-én folytatta az offenzív műveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Avdiivka közelében és Avdiivkától 32 km-en belül délnyugatra Krasznohorivka, Marinka és Pobjeda közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy az ukrán egységek magas épületekben kialakított védelmi pozíciókat használnak erősségek létrehozására és a tüzérségi tűz kiigazítására Marinkában, és azt sugallta, hogy ez lehetővé teszi az ukrán csapatok számára, hogy lelassítsák az orosz előrenyomulás ütemét a településen. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az oroszok folytatták a rutinszerű közvetett tüzet az érintkezési vonal mentén Donyeck és Zaporizzsja megye keleti részén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz hadsereg december 29-én folytatta a védelmi műveleteket a Herszoni Területen. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz haderő Herszon irányában átcsoportosít, erősít és pozícióvédelmet folytat. A Tavrijszk Irányvédelmi Erők ukrán közös sajtóközpontjának vezetője, Jevhen Jerin kijelentette, hogy kisebb orosz szabotázs- és felderítő csoportok próbálnak átkelni a Dnyeper folyón naponta, és hogy az ukrán egységek felderítik és semlegesítik ezeket a csoportokat. Az ukrán vezérkar fő műveleti igazgatóságának helyettes vezetője, Olekszij Hromov dandártábornok megjegyezte, hogy a mozgósított orosz alakulatok Herszon területére települnek, hogy a hagyományos harci egységek hátrébb vonulhassanak, és vélhetően feltöltődhessenek a további átcsoportosításhoz. Hromov azt is kijelentette, hogy az orosz hadsereg „területi csapatokat” telepít a Herszoni Terület frontvonalára, hogy segítsék az átcsoportosítási erőfeszítéseket. Az orosz tüzérség folytatta a rutinszerű ágyúzást a Herszoni Terület nyugati (jobb) partján, és csapást mértek a Herszoni Terület Kardiológiai Rendelőintézetére Herszon városában. Oleski (Herszon várostól délre, a Dyneper folyó keleti partján) lakói december 28-án és 29-én is lövésekről számoltak be a településen, és az ukrán vezérkar és más ukrán források azt állították, hogy az oroszok lőtték Oleskit. Orosz források ellenben az ukrán csapatokat vádolták Oleski megtámadásával. Az ISW nem észlelt semmilyen vizuális megerősítést arról, hogy az ukrán erők Oleskiban lennének, és nem világos, hogy az orosz csapatok miért lőnék az általuk ellenőrzött területet. A december 28-án készült geolokációs felvételeken egy ukrán drón csapást mér egy orosz lőszeres teherautóra Oleski közelében, ami arra utal, hogy az ukrán csapatok nemrégiben orosz állásokat támadtak meg Oleskiben.


Ukrán tisztviselők december 29-én ellentmondásos jelentéseket adtak a Zaporizzsjai Területen kialakult helyzetről. Hromov arról számolt be, hogy jelenleg nincs jelentős veszélye egy orosz támadó csoport létrehozásának Zaporizzsja irányában, ami összhangban van az ukrán tisztviselők korábbi megfigyeléseivel, miszerint a Zaporizzsja irányában jelenleg formálódó orosz egységek nem rendelkeznek támadó képességekkel. Hromov kijelentését követően azonban az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz alakulatok arra összpontosítják erőfeszítéseiket, hogy támadó akciókat hajtsanak végre Zaporizzsja irányában, ami eltérést jelent a vezérkar által jellemzően használt nyelvezetben, amely az orosz akciókat ezen a területen védekezőnek írja le. Az ISW nem figyelt meg semmilyen jelét annak, hogy az orosz csapatok támadó műveletekre készülnének vagy támadó műveleteket hajtanának végre Zaporizzsja területén. A vezérkar és Hromov kijelentései közötti eltérések oka nem világos.

Az ukrán hadsereg továbbra is támadja az orosz koncentrációs területeket a Zaporizzsjai Területen. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy december 27-én ukrán csapások értek különböző orosz katonai eszközöket és személyi koncentrációkat Tokmak, Tyitove, Csernyihivka, Polohi és Berdjanszk településeken. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy december 28-án az ukrán erők csapást mértek egy orosz személyi koncentrációra Berdjanszkban.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter december 29-én megtartotta a Kreml mozgósítási munkacsoportjának első ülését. Az orosz Föderációs Tanács első alelnöke, Andrej Turcsak a jelentések szerint a munkacsoport vezetője, amely lehetővé teszi, hogy az orosz parlament mindkét házának képviselői, az összes jelentős orosz politikai párt, vezető haditudósítók és katonai bloggerek, valamint nem részletezett társadalmi szervezetek vezetői megvitassák a mozgósítási politikát a védelmi minisztérium képviselőivel. A Kreml valószínűleg azt reméli, hogy a munkacsoportot a hatóságok mozgósítással kapcsolatos hibás intézkedéseivel kapcsolatos kritikák minimalizálására használja fel. Turcsak azt állította, hogy az orosz védelmi minisztérium „kész” együttműködni más szereplőkkel. A védelmi minisztérium hibáinak nyilvános elismerése és megvitatásának fóruma azonban valószínűleg további súrlódások forrása lesz a védelmi minisztérium számára. Sojgu december 29-én azt állította, hogy az orosz tisztviselőknek már sikerült szinte minden mozgósítási problémát elég gyorsan megoldaniuk, de elismerte, hogy a mozgósított katonák igényei „folyamatos, hosszú távú figyelmet” és koordinációt igényelnek minden szintű hatóság között. Egy orosz katonai blogger december 27-én tévesen azt állította, és az ISW ezért tévesen jelentette, hogy a munkacsoport december 28-án ülésezik.

Az orosz hatóságok folytatják az erőfeszítéseket, hogy megbüntessék azokat a mozgósított katonákat, akik megtagadják a harcot, és nyilvánosságra hozzák a mozgósítás alól kibúvókat fenyegető intézkedéseket. Orosz hírforrások december 27-én és 28-án arról számoltak be, hogy három orosz parlamenti képviselő törvényjavaslatot terjesztett elő vagy dolgozik rajta, hogy korlátozza az Oroszországból február 24-e óta elmenekült férfiak jogait, különösen a mozgósításra jogosultak esetében. A javaslatok között szerepel a vagyonelkobzás, a közszolgálatban való munkavégzés jogának korlátozása és a „külföldi ügynökké” való hivatalos minősítés. Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese december 28-án posztolta, hogy Oroszországnak meg kell tiltania, hogy az országot február 24-e óta elhagyó „árulók” visszatérjenek. A mozgósított katonák feleségeinek egy csoportja Volgográdból december 26-án panaszt tett a katonai ügyészségen, hogy az orosz parancsnokok 9 mozgósított katonát, akik megtagadják a harcot, a Donyecki Területen lévő Amvrosziivkában lévő „refuznyik börtönben” tartanak fogva.


Az orosz hatóságok továbbra is hosszú távú orosz haderőfejlesztési kapacitásokba és a katonáknak tett hosszú távú pénzügyi ígéretekbe fektetnek be, amelyek a jelenleg Oroszország által megszállt területek megtartásától függenek. Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök december 23-án rendeletet írt alá arról, hogy Oroszország-szerte 16 orosz egyetemen katonai kiképzőközpontokat hoznak létre. Az Oroszország által megszállt Krím vezetője, Szergej Akszjonov december 29-én azt állította, hogy kormánya jóváhagyta a megszállt Krímből származó földterületek biztosítását egyes Ukrajnában harcoló katonák számára.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is partizánnyomásnak vannak kitéve a megszállt területeken. Szerhij Hlan, a Herszoni Terület közigazgatási tanácsadója december 29-én jelentette, hogy valószínűleg ukrán partizánok felrobbantották a Nova Kakhovka-i megszállo rendőrségi osztály vezetőjét, Jehor Kuzakovot. Hlan megjegyezte, hogy további információkra és az incidens hivatalos megerősítésére vár.

Az orosz megszálló hatóságok az ukrán partizántevékenységre válaszul tovább fokozzák a rendfenntartó intézkedéseket a megszállt területeken. Az Ukrán Ellenállási Központ december 29-én arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok újabb házkutatást tartottak ukrán partizánok után a Zaporizzsjai területhez tartozó Tokmakban. Az Ukrán Ellenállási Központ december 29-én arról is beszámolt, hogy az orosz megszálló hatóságok igyekeznek minél több szabotőrt letartóztatni, és eltúlozzák sikereiket, hogy kedvező jelentéseket adjanak a moszkvai orosz tisztviselőknek. Egy orosz forrás december 29-én azt állította, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) őrizetbe vett egy ukrán lakost a megszállt Herszon területen azzal a váddal, hogy információkat továbbít az ukrán biztonsági szolgálatnak (SBU) az orosz erők mozgásáról.

Az orosz megszálló hatóságok a megszállt területeken élő gazdák nyomásával szembesülnek. Egy orosz forrás december 29-én azt állította, hogy a megszállt Herszoni Területen élő ukrán gazdáknak a területgazdálkodási szervek és az öntözőrendszerek hiányával kell szembenézniük, ami megakadályozza őket abban, hogy újraindítsák a mezőgazdasági tevékenységet az egész Herszoni Területen. Az orosz forrás december 29-én azt állította, hogy az ukrán gazdák kérik, hogy Vlagyimir Szaldo, a Herszoni Megszálló Adminisztráció vezetője sürgősen foglalkozzon a közelgő mezőgazdasági szezont fenyegető veszélyekkel, mivel az orosz megszálló hatóságok nem biztosították az ukrán gazdáknak megígért támogatást.


Az orosz megszálló hatóságok továbbra is folytatják a megszállt területeken a polgári infrastruktúra lefoglalását és katonai célokra való hasznosítását. Az Ukrán Ellenállási Központ december 29-én jelentette, hogy az orosz hadsereg csapatokat és katonai felszerelést összpontosít a megszállt területek elhagyott iskoláiban. Az Ukrán Ellenállási Központ december 29-én arról is beszámolt, hogy az orosz erők a frontvonalak mentén lévő iskolák pincéit használják a Zaporizzsjai Területen található Vasziljevszkij járásban szándékos provokációk megrendezésére és propagandára. Az ukrán vezérkar december 29-én jelentette, hogy az orosz erők továbbra is használják a megszállt területeken a civil egészségügyi hálózatokat a sebesült katonák és a zsoldosok kezelésére. Az ukrán vezérkar december 29-én jelentette, hogy az orosz csapatok lefoglaltak egy kórházat a Luhanszki területen lévő Bilovodszkban, ahol több mint 100 sebesült orosz és Wagner katonát kezelnek, és hogy az orosz fegyveresek mintegy 120 sebesült katonát helyeztek el egy civil kórházban a Zaporizzsjai területen lévő Tokmakban. Az ukrán vezérkar december 29-én arról is beszámolt, hogy az orosz egységek átirányították az egészségügyi dolgozókat és felszerelést a Kalinyin Donyecki Regionális Kórházból Mariupolba.

Az orosz hatóságok december 29-én folytatták a megszállt területek adminisztratív és gazdasági ellenőrzésének megszilárdítására irányuló erőfeszítéseket. Vlagyimir Putyin orosz elnök december 29-én aláírta azt a rendeletet, amely a megszállt Donyecki, Luhanszki, Herszon és Zaporizzsjai területen Oroszország által kijelölt ügyészeket nevez ki. Az Ukrán Ellenállási Központ december 29-én arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok arra ösztönzik az ukrán állampolgárokat, hogy szociális juttatásokért cserébe fogadják el az orosz útleveleket. Vlagyimir Szaldo, a herszoni megszállási adminisztráció vezetője december 29-én kijelentette, hogy a megszállt területeken a vállalkozások külső irányítása irreleváns, mivel most már minden vállalkozás állami tulajdonban van. Szaldo december 29-én azt is kijelentette, hogy a most már állami tulajdonban lévő vállalkozások vezetői csak akkor folytatják munkájukat, ha teljesítik a megszálló tisztviselők által meghatározott kötelezettségeket. Szaldo kijelentette, hogy körülbelül 26 000 vállalkozás van bejegyezve a Herszoni Területen, és az orosz tisztviselők azon dolgoznak, hogy ezeket az orosz jogi keretek között újra bejegyezzék.


Az ISW továbbra is naponta jelenteni fogja a megfigyelt mutatókat, amelyek összhangban vannak a jelenlegi legveszélyesebbnek ítélt cselekvési irányvonallal (MDCOA): Észak-Ukrajna újbóli inváziója, amely valószínűleg Kijevet célozza meg.

Az ISW december 15-i MDCOA figyelmeztető előrejelzése egy lehetséges orosz offenzíváról Észak-Ukrajna ellen 2023 telén továbbra is a legrosszabb forgatókönyv marad az előrejelzési küszöbön belül. Az ISW jelenleg alacsonynak, de lehetségesnek értékeli az Ukrajnába Fehéroroszország felől történő orosz invázió kockázatát, és nagyon alacsonynak a fehérorosz közvetlen beavatkozás kockázatát. A napi frissítés ezen új szakasza önmagában nem jelent előrejelzést vagy értékelést. A napi megfigyelt mutatókat ismerteti, amelyek alapján finomítjuk értékeléseinket és előrejelzéseinket, amelyeket várhatóan rendszeresen frissíteni fogunk. Nem változott az az értékelésünk, hogy az MDCOA továbbra is valószínűtlen.

Az MDCOA megfigyelt mutatói az elmúlt 24 órában:

Olekszij Hromov ukrán vezérkari főnök-helyettes december 29-én kijelentette, hogy az orosz hadsereg azt tervezi, hogy a fehéroroszországi Macsuliscsi repülőteret kulcsfontosságú orosz „logisztikai központtá” alakítja át, és hogy a fehéroroszországi Macsuliscsi, Baranovicsi, Lunyinec repülőtereken és a hozzájuk tartozó infrastruktúrán nem részletezett munkálatok folynak az orosz haderő támogatása érdekében. Ez a mutató támogathatja az MDCOA-t, valamint a Kreml régóta tartó kampányát, hogy állandó orosz katonai jelenlétet hozzon létre Fehéroroszországban.


Az MDCOA megfigyelt kétértelmű mutatói az elmúlt 24 órában:

Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) december 29-én közzétett egy videót, amelyen az orosz nyugati katonai körzet nem részletezett elemei (valószínűleg a 2. motorizált lövészhadosztály, 1. Páncélos Gárdahadsereg) taktikai gyakorlatot tartanak fehérorosz személyzettel egy nem részletezett fehéroroszországi gyakorlótéren. Az orosz védelmi minisztérium megismételte, hogy az orosz és fehérorosz egységek az uniós államon belül egy kombinált regionális erőcsoportosulást alkotnak.

A december 28-án közzétett geolokációs videofelvételeken látható, amint egy orosz katonai felszerelést, köztük harckocsikat és teherautókat szállító vonat nyugat felé halad a Gomeli terület Krasznij Bereg vasútállomásáról.

Olekszij Hromov ukrán vezérkari főnök-helyettes december 29-én kijelentette, hogy az orosz hadsereg jelenleg 11 000 főt és 400 darab eszközt állomásoztat Fehéroroszországban. 22 000 orosz katonát állomásoztatnak jelenleg Fehéroroszországban, a Brjanszk és Kurszki Területen, és ez feleannyi (45 500 fő), mint amennyit Oroszország a február 24-i invázió előtt telepített erre a területre. Hromov kijelentette, hogy még ha az összes fehérorosz harci erő csatlakozik is Oroszországhoz, Oroszországnak csak mintegy 30 000 fős személyi állománya lenne. Ez egy kétértelmű mutató, mivel az orosz erőknek nem kell megismételniük a 2022. februári haderőcsoportot ahhoz, hogy elterelő támadást hajtsanak végre Észak-Ukrajna ellen. Az orosz parancsnokok azt is hihetik – valószínűleg tévesen –, hogy egy kisebb erővel sikerrel járhatnak ezen a télen ott, ahol egy nagyobb erő 2022-ben kudarcot vallott.

Az MDCOA megfigyelt ellenjelzői az elmúlt 24 órában:

Olekszij Hromov ukrán vezérkari főnökhelyettes december 29-én kijelentette, hogy Oroszország eltávolította az összes tüzérségi lövedéket és rakéta-sorozatlövő lőszert, amelyet Oroszország a február 24-i invázió előtt Fehéroroszországba telepített, és hogy Fehéroroszországnak korlátozottak a lehetőségei egy orosz támadócsoport lőszerrel való utánpótlására.

Az ukrán vezérkar megismételte, hogy december 29-én nem észlelte, hogy az orosz hadsereg Fehéroroszországban támadócsoportot alakítana.

Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes december 29-én kijelentette, hogy a Fehéroroszországból kiinduló esetleges orosz invázióról szóló állandósult hírek az ukránok demoralizálására irányuló orosz dezinformációs művelet részei.

Ukrajna Katonai Hírszerzési Főigazgatóságának vezetője, Kiril Budanov december 29-én kijelentette, hogy a Fehéroroszországban folytatott orosz tevékenység egy dezinformációs művelet része, amelynek célja az ukrán erők elterelése Ukrajna déli és keleti részéből. Budanov azt is kijelentette, hogy nem észlelt orosz erőket, amelyek Kijev város vagy Észak-Ukrajna lerohanására készülnek.

Az ukrán Állami Határőrszolgálat vezetője, Szerhij Deyneko december 28-án kijelentette, hogy az orosz és fehérorosz alakulatok nem rendelkeznek valós képességekkel Ukrajna megtámadására, és az ukrán hatóságok nem figyelték meg, hogy az orosz egységek Fehéroroszországban csapásmérő csoportot alakítanának. Azt is kijelentette, hogy a 10 000 fős fehérorosz harci állomány nem képes megtámadni Ukrajnát.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!