Szele Tamás: Prigozsin magyarázkodik

Ha hajlamos volnék a misztikára, azt mondanám, tegnap este különös éleslátás szállhatott meg, mikor az orosz álcivil nőszervezetek kérdésének szenteltem egy írást, de nem misztikára, hanem logikára vagyok hajlamos, és mivel tudom, hogy az ISW-nál egy nap átfutási ideje van minden hírnek, abban, hogy ők is megerősítették tegnapi nézetemet, csak annyit látok, hogy – ugyanazokat a híreket olvastuk.

A háború teljes erővel tombol, nem is kell mondanom, viszont az figyelemre méltó, hogy Prigozsin, aki még pár napja is esélyes trónutódnak tűnhetett, kiválóan felépített legendával és rengeteg pénzzel, sőt, „katonai sikerekkel” a háta mögött, most már magyarázza a bizonyítványát, kiselőadásokat tart arról, miért nem sikerült a Wagnernek elfoglalnia Bakhmutot, holott még októberben napi 100, sőt, időnként 200 métereket haladtak: most ez lehetetlen, képzeljék, az ukránok védekeznek, ami elég nem szép tőlük. Márpedig ha a bakhmuti csoda elmarad, Prigozsin is mehet vissza komoly orosz belpolitikai tényezőből a balettba ugrálni a többi oligarchával.

De lássuk inkább az elmúlt nap híreit, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Vlagyimir Putyin orosz elnök január 2-án jóváhagyott egy sor utasítást az orosz ügynökségek és magas rangú tisztviselők számára, amelyek valószínűleg a Kreml katonai személyzettel való bánásmódjával kapcsolatos kritikákra irányulnak, és a Kremlt háborús apparátusként mutatják be. Ezek az utasítások látszólag a katonák édesanyái által a Putyinnal november 25-én rendezett, erősen megrendezett találkozón elhangzott sérelmek kezelésére irányulnak. A 11 utasítás az orosz kormány több magas rangú tagját – köztük Szergej Sojgu védelmi minisztert, Mihail Miszustin miniszterelnököt és Szergej Szobjanyin moszkvai polgármestert – és kormányzati szerveket (köztük az orosz védelmi minisztériumot) utasítja, hogy más szervekkel és nem kormányzati szervezetekkel együttműködve állítsanak össze egy listát a katonai személyzet ellátási, juttatási és egészségügyi folyamatainak kezelésére és javítására vonatkozó ajánlásokról. Putyin utasította a kulturális minisztériumot, hogy segítse a „Hazai Harcosok Családjainak Bizottsága” nevű nem kormányzati szervezetet, hogy segítsen dokumentumfilmek és egyéb anyagok készítésében az Ukrajnában szolgáló orosz erők „bátorságának és hősiességének” bemutatására, valamint hazai dokumentumfilmek vetítésére, hogy „küzdjön a neonáci és neofasiszta ideológia terjedése ellen”. Ezek az utasítások valószínűleg nem fognak jelentős változásokat generálni, ráadásul valószínűleg jelentős időt vesz igénybe a végrehajtásuk.

Vlagyimir Putyin orosz elnök megerősítette, hogy Oroszország különböző szociális sémákkal indokolja az ukrán gyerekek Oroszországba való átköltöztetését. Az éves újévi beszédében Putyin megköszönte az oroszok erőfeszítéseit, hogy a megszállt ukrán területekről „nyaralásra” küldtek gyerekeket.” Az ISW korábban már beszámolt olyan esetekről, amikor orosz tisztviselők az „ünnepek” és a nyaralási sémák álcáját használták fel ukrán gyerekek Oroszországba és az oroszok által megszállt Krímbe való áthelyezésének igazolására. Putyin utasításlistája arra is utasítja Maria Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztost és Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk megyék megszálló vezetőit, hogy „tegyenek további intézkedéseket a kiskorúak azonosítására (…) akik szülői gondoskodás nélkül maradtak” a megszállt területeken, hogy „állami szociális segélyben” és „szociális támogatásban” részesítsék őket. A Kreml ezt a szociális segélyezési rendszert arra használhatja, hogy az általa árvának tekintett gyermekek neveit táblázatba foglalja, hogy azonosítsa az Oroszországba deportálandó gyermekeket, és esetleg utat nyisson számukra az orosz családokba való örökbefogadáshoz. Az ISW továbbra is megjegyzi, hogy az ukrán gyermekek orosz családokba történő kényszer-örökbefogadása a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény megsértését jelentheti.

Az orosz haderőfejlesztő apparátus rendszerszintű hibái továbbra is sújtják a személyi képességeket, ami az ukrajnai orosz műveleti kapacitás rovására megy. Orosz katonai bloggerek január 3-án azt állították, hogy az orosz hadsereg nemrég mozgósított, tüzérnek és harckocsizónak kiképzett személyzetet küldött a mozgósításukat követően az ukrajnai gyalogsági hadosztályokhoz, formális gyalogsági kiképzés nélkül. Bár a nem gyalogsági ágakban dolgozó személyzet gyalogsági szerepkörben való alkalmazása nem szokatlan, az orosz hadsereg gyakorlata ebben az esetben valószínűleg nagyon problematikus. Az Orosz Fegyveres Erők túl kevés időt szenteltek a mozgósított személyzet kiképzésére, hogy a korábban szolgáló alakulatokban is bevethető legyen, mielőtt a frontra küldték volna őket. Minden bizonnyal nem volt idejük arra sem, hogy további szakterületekre képezzék ki őket.

Az orosz erők jelentős veszteségeket szenvedtek tüzérségi rendszerek és páncélozott járművek terén az ukrajnai műveletekben a részleges mozgósítás 2022. szeptemberi kezdete óta, ezért valószínűleg többletszemélyzettel rendelkeznek, akiket a speciális haditechnikai eszközök használatára képeztek ki. 2022 nyarához képest nagyjából egyharmadával kevesebb tüzérségi lövedéket használnak jelenleg a kelet-ukrajnai orosz erők, mint 2022 nyarán – jelentette Szerhij Cserevaty ezredes, az ukrán erők keleti csoportjának szóvivője. Az orosz tüzérségi tűz csökkentett mértéke valószínűleg a lőszerkészletek kimerülésének következménye, tekintettel azokra a jelentésekre, amelyek szerint az orosz erők szándékosan szállítanak lőszert a front egyik szektorából a másikba. A gyengén képzett tüzérek gyalogsági egységekbe helyezése anélkül, hogy a gyalogsági harci műveletekre képeznék ki őket, valószínűleg alig teszi őket többé, mint ágyútöltelékké.

A leromlott orosz katonai személyi képességek valószínűleg tovább súlyosbítják az orosz katonai bloggerek kritikáját az orosz haderőfejlesztési törekvésekkel és az orosz védelmi minisztériummal szemben. Egy orosz blogger azzal érvelt, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter öt új tüzérségi hadosztály létrehozására vonatkozó javaslatai és a Luhanszki Népköztársaság (LNK) 2. hadtestében nemrégiben létrehozott tüzérségi hadosztály a személyzet és a tüzérségi lőszerek pazarlása lesz, ha az orosz védelmi minisztérium továbbra is csak tüzérségi minőségben, gyalogsági képzés nélkül képzi ki ezt a személyzetet. Egy másik orosz blogger pontatlanul azzal érvelt, hogy egy harckocsizó vagy tüzér egyszerű gyalogosként való szolgálatba állítása olyan háborús bűn, amelyet még a szovjet parancsnokok sem követtek el a második világháború legnehezebb hónapjaiban, 1941-ben. (Természetesen semmiféle értelemben nem bűn bizonyos speciális képességekkel rendelkező egyének beosztása különböző szerepek és feladatok ellátására a háborúban, és a harckocsizók és tüzérek minden hadseregben háború esetén néha gyalogosként harcoltak, amikor a rendszereik megsemmisültek vagy nem álltak rendelkezésre). Egy másik orosz blogger a jelenlegi helyzetet egy 2015-ös hasonló incidenshez hasonlította, amikor a Donyecki Területen található Debalceve elfoglalására irányuló hadműveletben egy tüzérségi egység gyalogságként való orosz bevetése az egység 80 százalékának halálához vezetett, hogy azzal érveljen, hogy az ilyen döntéseket hozó orosz parancsnokoknak büntetőjogi felelősségre vonással kellene szembenézniük. Az orosz bloggerek rendszeresen bírálták az orosz védelmi minisztériumot a részleges mozgósítás rossz lebonyolítása miatt, és valószínűleg továbbra is ezt fogják tenni, mivel az orosz haderőgenerálási erőfeszítések degradált személyi képességeket eredményeznek, ami valószínűleg tovább korlátozza az orosz hadsereg képességét, hogy bármilyen műveleti sikert érjen el Ukrajnában. A milbloggerek által a védelmi minisztérium személyzeti gyakorlatával szemben megfogalmazott kritikák túlzása rávilágít a milblogger közösség egyes elemei körében a minisztériummal szembeni egyre növekvő ellenségességre és szkepszisre.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója megpróbálta megindokolni a Wagner-csoport haladásának hiányát Bakhmutban, részben támogatva az ISW azon értékelését, hogy az orosz haderő Bakhmutban kulminál. A RIA Novosztyi orosz állami média január 3-án megerősítette a Prigozsinnal készített december 31-i interjút, amelyben Prigozsin kijelentette, hogy a Wagner-csoport erői Bakhmutban nem képesek áttörni az ukrán védelmet. Prigozsin kijelentette, hogy a Wagner támadó műveletei Bakhmutban erősen veszteségesek, mivel Bakhmutban minden ház egy „erődítmény”, az ukránok 10 méterenként védelmi vonalakkal rendelkeznek, és az orosz erőknek épületről épületre kell felszámolniuk őket. Ez egy jelentős fordulat Prigozhin számára, és az első alkalom, amikor úgy fogalmazott, hogy a Wagner-erők Bakhmutban gyakorlatilag nem érnek el eredményt. Prigozsin korábban, 2022 októberében azt állította, hogy a Bakhmut térségében tevékenykedő Wagner-erők naponta 100-200 métert haladnak előre. 2022 decemberében a Wagner-csoport információs műveleteket hajtott végre, hogy azt állítsa, hogy a Wagner-csoport erői kizárólag más orosz elemek segítsége nélkül értek el nyereséget Bakhmutban.

Prigozsin valószínűleg azt készíti elő, hogy a Wagner-csoport kudarcát Bakhmut bevételében az orosz védelmi minisztériumra vagy az orosz ipari bázisra kenje. A Wagner-csoport katonái a klip egy valószínűleg forgatókönyvbe illesztett szakaszában elmondták Prigozsinnak, hogy a páncélozott járművek, lőszerek és 100 mm-es lövedékek elégtelensége miatt nem tudtak áttörni az ukrán vonalakon Bakhmutban. Ez a nyilatkozat a Wagner-csoportot és Prigozsint igyekszik felmenteni a személyes felelősség alól azzal, hogy Bakhmut elfoglalásának kudarcát a nagyobb orosz erőforrás-elosztási problémáknak tulajdonítja, amelyekről orosz és ukrán források december vége óta egyre gyakrabban beszélnek.

A legfontosabb hírek röviden:

      1. Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyott egy sor utasítást az orosz ügynökségek és magas rangú tisztviselők számára, amelyek célja valószínűleg az orosz katonai személyzet ellátásával és juttatásainak kifizetésével kapcsolatos széles körű kritikák lecsillapítása és a háború propagálása volt.
      2. Putyin megerősítette, hogy Oroszország különböző szociális sémákkal indokolja az ukrán gyerekek Oroszországba való átköltöztetését.
      3. Az orosz haderőfejlesztés rendszerszintű hibái továbbra is az orosz személyzeti képességeket sújtják, ami az ukrajnai orosz műveleti kapacitás rovására megy.
      4. Az orosz katonai személyzeti képességek romlása valószínűleg tovább súlyosbítja az orosz katonai bloggerek kritikáját az orosz haderőfejlesztési erőfeszítésekkel és az orosz védelmi minisztériummal szemben.
      5. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin megpróbálta megindokolni a Wagner-csoport eredménytelenségét Bakhmutban, részben alátámasztva az ISW értékelését, miszerint az orosz haderő Bakhmutban kulminál.
      6. Az orosz hadsereg folytatta a korlátozott ellentámadásokat a Szvatove-Kreminna vonal mentén, miközben az ukrán egységek folytatták az orosz katonai logisztika támadását a Luhanszki Területen.
      7. Az orosz csapatok folytatták az offenzív műveleteket Bakhmut és Avdiivka közelében, és valószínűleg megerősítik csoportosulásukat a nyugati Donyecki Területen.
      8. Az ukrán hadsereg a jelentések szerint január 2-ától állásokat foglalt el a Dnyeper folyó torkolatában lévő Velikiy Potemkinszkij-szigeten.
      9. Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely további juttatásokat ígér az orosz-ukrán határt védő orosz alakulatok és az orosz nemzeti gárda (Rosgvargyija) állományának.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület – Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg január 3-án folytatta a korlátozott ellentámadásokat, hogy visszaszerezze elvesztett pozícióit a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Sztelmahivka (Szvatovétól 16 km-re északnyugatra), Makijivka (Kreminnától 22 km-re északnyugatra), Ploscsanka (Kreminnától 17 km-re északnyugatra) és Bilohorivka (Kreminnától 12 km-re délre) közelében. A január 3-án közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz egységek Bilohorivkától 1 km-re északra működnek, ami azt jelzi, hogy az orosz haderő marginális előretörést hajtott végre a település körül. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azt állította, hogy az orosz hadsereg termobarikus tüzérségi rendszert, egy nagy értékű katonai körzeti szintű eszközt használt az ukrán erők ellen Kreminna térségében. Az orosz hadsereg részéről egy katonai körzeti szintű eszköz használata Kreminna térségében azt jelzi, hogy az orosz csapatok valószínűleg továbbra is a Kreminna-Szvatove vonal mentén folytatják a műveletek prioritását az orosz hadsereg lehetséges felkészülése közepette egy döntő erőfeszítésre a Luhanszki Területen.

Az ukrán tüzérség folytatta az orosz katonai logisztikára mért csapásokat a Luhanszki Területen. Az ukrán erők keleti csoportjának szóvivője, Szerhij Csereváty ezredes január 3-án arról számolt be, hogy az ukránok megsemmisítették az orosz tábori lőszerraktárakat, valamint egy üzemanyag- és kenőanyag raktárt Szvatove irányában.

Orosz főerő – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg január 3-án folytatta a Bakhmut körüli offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat magának Bakhmutnak a közelében; Bakhmuttól északkeletre Rozdolivka (18 km északkeletre), Szoledar (10 km északkeletre) és Kraszna Hora (5 km északkeletre) közelében; valamint Bakhmuttól délre Kurdjumivka (12 km délnyugatra) és Kliscsivka (6 km délnyugatra) közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy a Wagner-csoport támadást indított Kraszna Hora felé, és folytatják a kísérleteket, hogy észak, vagyis Bakhmut felé nyomuljanak a Kliscsivka, Ozerjanivka (14km délnyugatra Bakhmuttól) és Opitnye (3km-re délre Bakhmuttól) melletti állásokból. Geolokációs harci felvételek ukrán csapásokat mutatnak orosz járművekre és gyalogsági elemekre Szoledartól északra, ami arra utal, hogy az oroszok állásokat hoztak létre ezen a területen.


Az orosz haderő január 3-án folytatta a támadó hadműveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz csapatok támadásokat hajtottak végre Avdiivka (Donyeck várostól északra) és Marinka (Donyeck város délnyugati külterületén) közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz csapatok a Donyeck város nyugati külterületén, Krasznohorivka közelében lévő ukrán erődítményeket is megtámadták, és megpróbáltak előrenyomulni Nevelszke és Pjervomajszke felé. Egy másik orosz forrás arról számolt be, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) 9. ezredének elemei Avdiivka felé nyomulnak előre, és kis csoportokban harcolnak, hogy elkerüljék a személyi veszteségeket. Orosz források továbbra is azt állították, hogy Marinkában utcai harcok folynak.

Az orosz hadsereg megerősítheti csoportosulását a nyugati Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar január 3-án megjegyezte, hogy az orosz erők megerősítik csoportosulásukat Novopavlivka irányában (a Donyeck várostól délnyugatra fekvő területet jelölő műveleti irány) a Herszon irányából átcsoportosított egységek rovására. Ez a kijelentés összhangban van az ISW korábbi megfigyeléseivel, miszerint az orosz csapatok folytatják az állások megerősítését egész Kelet-Ukrajnában a korábban a Herszoni Területre telepített elemekkel. A január 3-án közzétett geolokációs felvételeken látható, amint az ukrán tüzérség Pavlivka közelében (Donyeck városától 40 km-re délnyugatra) megállít egy orosz gyalogsági rotációt. Az oroszok folytatták a rutinszerű tüzérségi támadásokat Donyeck nyugati és Zaporizzsjai területének keleti részén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az ukrán hadsereg azt állította, hogy január 2-ától állásokat létesítettek a Dnyeper folyó deltájában, a Herszon várostól délnyugatra fekvő Velykij Potomkin-szigeten. Geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az ukrán egységek január 2-án elérték a sziget északkeleti részét, és egyes közösségi média-felhasználók azt állították, hogy az ukrán csapatok elfoglalták a sziget egy részét vagy egészét. Szerhij Hlan, a Herszoni Terület ukrán katonai tanácsadója január 3-án kijelentette, hogy „vannak információk” arról, hogy az ukrán alakulatok elfoglalták a szigetet, de jelenleg nincs hivatalos megerősítés erről. A január 2-án közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz csapatok még mindig harcolnak a delta más területein. Egy orosz blogger azt állította, hogy a sziget továbbra is vitatott zóna, és hogy a sziget elfoglalásáról szóló hírek egy ukrán dezinformációs művelet részei.


Az ukrán tüzérség továbbra is célba vette az orosz erők koncentrációit Dél-Ukrajna hátországaiban. A január 2-án közzétett geolokációs felvételeken látható a Herszon területen található Oleskiben egy ukrán csapás következtében megsemmisült „Gran Prix” méneskomplexum. Egy orosz katona korábban közzétett egy képet magáról, amelyen a komplexum logója előtt áll, ami a műveleti biztonsági elvek megsértése, és valószínűleg segítette az ukrán csapatokat a csapás célba juttatásában. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csapatok december 31-én csapást mértek egy orosz haderő-koncentrációra a Herszon területén lévő Csukalivkában (35 km-re délnyugatra Herszon városától a T2216-os országúton), 500 orosz katonai személyt megölve és megsebesítve. Az orosz bloggerek tagadták a csapásról szóló jelentéseket. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukránok január 1-jén csapást mértek egy orosz erőkoncentrációra Fedorivkában (valószínűleg az E58 vagy az R47 autópálya mentén lévő településre utalva a keleti Herszoni Területen), és még mindig számolják az orosz veszteségeket. Egy ukrán forrás arról számolt be, hogy az ukránok csapást mértek az orosz erőkre a Herszon területén lévő Chaplynkában (69 km-re délre a Dnyeper folyótól a T2202 Nova Kakhovka-Armiansk autópályán). Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Terület megszálló tisztviselője január 3-án azt állította, hogy az ukránok lőttek egy kórházat Tokmakban, és geolokációs felvételek károkat mutatnak egy egészségügyi létesítményben, ahol az oroszok állítólag állásokat foglaltak el. Orosz források arról számoltak be, hogy az orosz légvédelem január 2-án és 3-án valószínűleg ukrán drónokat lőtt le a krími Szevasztopol és Dzsankoj felett.

Ukrán tisztviselők azt állították, hogy az orosz megszálló tisztviselők azon dolgoznak, hogy megerősítsék a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) feletti adminisztratív ellenőrzésüket. Az Ukrán Ellenállási Központ január 3-án arra figyelmeztetett, hogy az orosz megszálló tisztviselők azt tervezik, hogy valamikor 2023 januárjában Dmitrij Minyajevet, a Roszergoatom (az orosz atomenergetikai ügynökség, a Roszatom leányvállalata) különleges biztonsági szolgálatának tisztviselőjét nevezik ki a ZNPP fizikai védelemért és rendszerkérdésekért felelős igazgatóhelyettesévé.

Az orosz mozgósítás hírei:

Vlagyimir Putyin orosz elnök január 3-án aláírta azt a rendeletet, amely további juttatásokat ígér az orosz haderő személyi állományának és az Orosz Nemzeti Gárda (Roszgvargyija) különleges rendőri állományának. Putyin aláírta azt a rendeletet, amely 5 millió rubel (kb. 69 000 dollár) kifizetést ígér a határ menti régiókban – beleértve a megszállt ukrán területeket is – február 24-e óta szolgálatot teljesítő, orvosilag leszerelt vagy harcban elesett orosz katonák családjainak. A rendelet emellett 3 millió rubel (kb. 41 000 dollár) kifizetését ígéri azoknak a határvidéken szolgálatot teljesítőknek, akik szolgálat közben megsérültek. Ezek a kifizetések valószínűleg a Kreml kísérletét jelentik arra, hogy enyhítse az orosz határőrszolgálat alulfinanszírozottságával kapcsolatos bloggerkritikákat.


Az orosz katonai tisztviselők továbbra is találnak alattomos eszközöket a mozgósítás folytatására. Az Oroszországi Föderáció Központi Bankja 2022. december 27-én utasította fiókjait, hogy küldjenek mozgósítási idézést a rendszerükben lévő összes „férfi adósnak”, és mutassák be a férfi adósoknak a szolgálati szerződéseket. Az Oroszországi Föderáció Központi Bankjának hivatalos levele azt tanácsolta az alkalmazottaknak, hogy fenyegessék meg a rendőrség beavatkozásával, ha bármelyik férfi adós ellenáll vagy megtagadja az idézések elfogadását, de megnyugtatta az alkalmazottakat, hogy a mozgósítási toborzásban való részvétel kockázata „minimális”. Egy orosz forrás 2023. január 2-án arról számolt be, hogy a Krasznodari Körzet katonai nyilvántartási és sorozási hivatala levelet küldött egy helyi vállalkozásnak, amelyben azt követelték, hogy 20 alkalmazottja menjen el egy „45 napos katonai kiképzőtáborba.” A forrás úgy értékeli, hogy ez valószínűleg egy mozgósítási terv.

A Kreml tovább bővíti a megszállt területek lakosainak mozgósítására vonatkozó jogi kereteket. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. december 30-án aláírt egy rendeletet, amely legalább 2026-ig felfüggesztette a megszállt területeken történő mozgósítás korábbi korhatárait, és magasabb rangokat ígért azoknak, akik korábban az orosz hadseregben vagy a rendvédelmi szerveknél szolgáltak. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Putyin erősen kimerítette a rendelkezésre álló harcképes tartalékosok körét. Ez a rendelet valószínűleg egy kétségbeesett kísérlet a mozgósításra jogosultak körének bővítésére.

Az orosz illetékesek valószínűleg meghamisítják az Ukrajnában elesett orosz katonák halotti bizonyítványait. Az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) január 2-án megosztott egy lehallgatott hangfelvételt, amelyen egy orosz katonatiszt azt állítja, hogy az orosz hadsereg meghamisította az orosz katonák halotti bizonyítványait, hamisan állítva, hogy az Ukrajnában elesett orosz katonák a Belgorodi Területen haltak meg. Az ISW nem tudja ellenőrizni az orosz katonatiszt állítását.


A megszállt területek hírei:

A korábban megszállt területeken ukrán tisztviselők továbbra is orosz kínzókamrákat tárnak fel. A Herszoni Területi Rendőrség január 3-án jelentette, hogy ukrán rendőrök egy orosz kínzókamrát fedeztek fel a Herszoni Területi Rendőrkapitányság főépületének alagsorában, Herszon városában. A Herszoni Rendőrség közölte, hogy a rendőrök olyan tárgyakat találtak, amelyek arra utalnak, hogy az orosz alakulatok kínzásokat és kihallgatásokat végeztek a kamrában, és ott nyugdíjas rendvédelmi tisztviselőket, ukránbarát érzelműként azonosított személyeket és olyan egyszerű herszoni polgárokat tartottak fogva, akik nem voltak hajlandók együttműködni az orosz megszálló tisztviselőkkel. Az ukrán Állambiztonsági Szolgálat (SBU) jelentette, hogy az SBU munkatársai kínzókamrát fedeztek fel a felszabadított Olekszandrivka faluban, Horokhiv Hromadában, a Mikolajivi Területen. Az SBU jelentése szerint az orosz erők fojtogatással, veréssel és áramütésekkel kínozták azokat a lakosokat, akiket nem tartottak együttműködőnek. Ez a fegyveres konfliktusok törvényeinek és a Genfi Egyezmény III. cikkének közvetlen megsértése.

Az orosz tisztviselők kulturális programok ürügyén folytatják a gyermekek Oroszországba való deportálására irányuló erőfeszítéseket. A Zaporizzsjai Terület megszállási adminisztrációjának vezetője, Jevheniy Balitsky január 3-án kijelentette, hogy a megszállás ifjúságpolitikai minisztériuma a „Mind együtt vagyunk” orosz szövetségi projekt keretében azt tervezi, hogy a konfliktusban résztvevők gyermekeit és családjait Moszkvába viszi, hogy részt vegyenek a „Diótörő” című előadáson. Leonyid Pasecsnyik, a Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetője január 2-án kijelentette, hogy az orosz megszálló tisztviselők a „Moszkva – Nyílt város” kulturális program keretében 44 gyermeket küldtek Moszkvába az újévi ünnepekre a megszállt Luhanszki Területről. Nem világos, hogy ezek a gyermekek és családjaik visszatérnek-e Ukrajnába, és milyen körülmények között. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz tisztviselők szándékos elnéptelenítési kampányt folytatnak a megszállt területeken, és megjegyzi, hogy a gyermekek erőszakos deportálása a népirtás bűntettének megelőzéséről és büntetéséről szóló egyezmény potenciális megsértése, valamint egy szélesebb körű etnikai tisztogatási kampány alkotóeleme.


Az ISW továbbra is naponta jelenteni fogja a megfigyelt mutatókat, amelyek összhangban vannak a jelenlegi legveszélyesebbnek ítélt cselekvési irányvonallal (MDCOA): Észak-Ukrajna újbóli inváziója, amely valószínűleg Kijevet célozza meg.

Az ISW december 15-i MDCOA figyelmeztető előrejelzése egy lehetséges orosz offenzíváról Észak-Ukrajna ellen 2023 telén továbbra is a legrosszabb forgatókönyv marad az előrejelzési küszöbön belül. Az ISW jelenleg alacsonyra, de lehetségesnek értékeli az Ukrajnába Fehéroroszország felől történő orosz invázió kockázatát, és nagyon alacsonyra a fehérorosz közvetlen beavatkozás kockázatát. A napi frissítés ezen új szakasza önmagában nem jelent előrejelzést vagy értékelést. A napi megfigyelt mutatókat ismerteti, amelyek alapján finomítjuk értékeléseinket és előrejelzéseinket, amelyeket várhatóan rendszeresen frissíteni fogunk. Nem változott az az értékelésünk, hogy az MDCOA továbbra is valószínűtlen.

Az MDCOA megfigyelt mutatói az elmúlt 24 órában:

Semmi fontosat nem jelentettek.

Az MDCOA megfigyelt kétértelmű mutatói az elmúlt 24 órában:

Nincs jelentős jelentenivaló.

Az MDCOA megfigyelt ellenmutatói az elmúlt 48 órában:

Az ukrán vezérkar megismételte, hogy január 3-tól nem észlelte, hogy az orosz erők Fehéroroszországban csapásmérő csoportot alakítanának.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!