Szele Tamás: Patrióták, jellemgrófok, kapcabetyárok

A mai második rész három talpig becsületes orosz hazafiról szól, három valódi példaképről, akik sosem mulasztják el kinyilvánítani hűségüket az állam, annak vezetése, a hadsereg és leginkább Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin iránt, aki ezt azért el is várja ettől a három cégéres gazembertől. Mert azok: hiába „hazafias példaképek”, ha megvakargatja őket az ember, kilátszik a kilométeres priuszuk.

A Versztka pedig alaposan megvakarta a múltjukat. Ennél alaposabban már csak reszelővel lehetett volna, de abba el is kopnak, pedig kár lenne értük: hol találna még három ilyen elvetemült lókötőt támasznak Oroszhon vezetése, ha velük történne valami? De lássuk a jellemgrófokat, szépen, sorban.

Az első a 35 éves Szpartak Miskin, aki a csuvasföldi Jalcsiki faluból származik. A férfi vállalkozást vezetett – ruhákat és faanyagot árult az édesanyjával együtt –, és a közösségi média fiókjai alapján nem folytatott nyilvános életmódot. A VKontaktén időnként megszólalt, többnyire sporttal kapcsolatos témákban.

Minden megváltozott az életében 2022. április 12-én, amikor Miskin aláírta a katonai szolgálatra vonatkozó szerződést, és a csecsenföldi önkéntesek egyikeként egy katonai különleges műveletre küldték – írja a Csuvas Pro-Gorod portál. Ott részt vett Mariupol és Azovstal ostromában. Másfél héttel később megsebesült, és kórházba szállították. Elmondása szerint visszatér a különleges művelethez, „amint elkezd működni a keze” és tud újból lőni.

Öt hónappal a sérülése után azonban úgy tűnik, megtalálta új hivatását – a hazafias aktivizmust. 2022 szeptembere után Miskin rendszeresen és aktívan kezdett hazafias témájú posztokat közzétenni és nyilvános rendezvényeken részt venni. Találkozik a halott katonák hozzátartozóival, és bosszút ígér, meglátogatja a sebesült katonákat a kórházakban, humanitárius segélyt gyűjt a sebesült katonáknak az édesanyja kártyájára, elkíséri a mozgósítottakat a frontra, részt vesz az oktatásban, találkozik az iskolásokkal és a diákokkal, találkozik a duma képviselőivel, televíziós történetek hőse lesz, a csuvas sportminiszterrel együtt sporteseményeket nyit meg, és interjút ad a Csuvas Rádiónak.

Miskin nyilvános rendezvényeken szívesebben beszél hazafias hősökről, de közelmúltbeli bűnözői múltjáról hallgat. Éppen három évvel ezelőtt, 2020 januárjában rabolt ki Szpartak Miskin egy bankot Csebokszáriban. A Guy Fawkes maszkját viselő férfi bement a Szovkombank irodájába, ahol a felesége dolgozott, és egy pisztolyszerű tárgyat a női alkalmazott fejére szegezve pénzt követelt tőle. A női alkalmazottak azonban nem voltak hajlandóak átadni neki a kulcsokat, ezért elmenekült. A rendőrség büntetőeljárást indított a Büntetőtörvénykönyv 162. cikkének 2. része „Rablás” alapján fegyverrel elkövetett rablás miatt, és egy hónappal később letartóztatta és őrizetbe vette Miskint – a férfi akár 10 év börtönbüntetésre is számíthatott. A csekovszki Moszkvai Kerületi Bíróság eredetileg a 4. rész 162. cikke – különösen nagy értékre, fegyverrel elkövetett rablás – alapján vizsgálta az ügyét. Miskin maga is teljes mértékben elismerte bűnösségét és megbánta tettét, de megtagadta a tanúvallomást. Mivel a fegyverek megtalálása és lefoglalása nem volt lehetséges, és nem lehetett bizonyítani, hogy a vádlott több millió rubelt követelt a banki alkalmazottól, az ügyész a vádat a 162. cikkely 1. részére változtatta, és ennek eredményeként 2021 januárjában Szpartak Miskint 1 év 6 hónap általános büntetőtelepre ítélték. Az ítélet és a letartóztatásának időpontja (2020 februárja) alapján nem sokkal azelőtt szabadult, hogy Kadirov egységének önkéntese lett.

Azért bakrablóból arrafelé lett már nagyobb potentát is – de lássuk a második jellemgrófot, Ramzan Khalitovot.

A 47 éves Ramzan Khalitov 2022 áprilisában a csecsenföldi Akhmat különleges erők önkénteseinek egy szakaszát vezette, akik az ukrajnai katonai műveletekben vettek részt. Ott a férfi megsebesült, és visszatért Oroszországba.

Az oroszországi hazafias mozgalmak résztvevője” és a „Nem hagyjuk el a mieinket” önkéntes projekt szervezője – így mutatják be Ramzan Khalitovot most az Újjászületett Polgárok Hazafias Nevelési Alapjának adminisztrátorai. A szervezetet 2022 júniusában alapították Kazanyban. A Vozrozsgyenyije Alapítvány szerint Khalitov az „Különleges Katonai Művelet Veteránjainak Szövetsége” nevű összoroszországi közmozgalom elnöke, amely többek között „a katonai műveletek által érintett civileket” segíti. Most pénzt ajánl fel a sebesült orosz katonáknak, részt vesz hazafias fórumokon, és Fedorov államduma-képviselővel együtt a „Haza hangja” RuTube-csatorna műsorvezetőjeként népszerűsíti az Oroszország iránti szeretetet és a nemzeti vezető iránti hűséget.

Három évvel az ukrajnai háború előtt a leendő „hazafi” Khalitovot egy másik háború résztvevőjeként állították bíróság elé – Szíriában ugyanis az oroszok és Basszar el-Aszad erői ellen harcolt egy olyan fegyveres alakulatban, amelyet Oroszország terrorista szervezetként ismert el.

A bírósági ítélet szerint Ramzan Khalitov azért ment Szíriába, hogy hazahozza öccsét, Khasan Khalitovot. Ott Ramzan Khalitov csatlakozott a Ruszlan Azsijev vezette különítményhez.

Azsijev a második csecsenföldi hadjáratban a szeparatisták oldalán vett részt, és az Icsker Hadsereg Központi Frontjának parancsnoka volt. 2013 és 2017 között részt vett a szíriai polgárháborúban a szíriai ellenzék oldalán Bassár el-Aszad kormányerőivel szemben, amelyeket Oroszország támogatott. Ő volt a szíriai csecsen mudzsahedek egyik vezetője és az Ajnad al-Kavkaz, az orosz Észak-Kaukázus őslakosaiból álló dzsamaat társalapítója.

A Csecseninfo hírügynökség azt írta, hogy az Ajnad al-Kavkaz az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban működött. A Kavkaz Realii arról számolt be, hogy az Ajnad al-Kavkaz terrorista egységként van elismerve Oroszországban, bár nem szerepel az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat egységes listáján. 2021-ben az orosz légierő légicsapást mért a csoport idlíbi táborára.

2022 októberében Ruszlan Azsijev is elment az ukrán háborúba – ő vezette a konfliktusban részt vevő csecsen önkénteseket Kijev oldalán.

Más volt a sorsa harcostársának, Ramzan Khalitovnak. Néhány napig részt vett a szíriai rohamműveletekben, súlyosan megsebesült, és 2014 márciusában visszatért Csecsenföldre.

2019 májusában a csecsenföldi Shatojszkij kerületi bíróság az orosz büntető törvénykönyv 208. cikkének 2. része alapján 2 év próbaidőre és egy év szabadságvesztésre ítélte Khalitovot, amiért egy másik állam területén „az Oroszországi Föderáció érdekeivel ellentétes célokért” idegen fegyveres alakulatban harcolt. Ugyanakkor az egyetlen szankció e cikk értelmében 8-15 év börtönbüntetés. Khalitov valószínűleg alkut kötött az igazságszolgáltatással: elfogadta a vádakat, megbánta tettét, és kérte, hogy az ügyet tárgyalás nélkül tárgyalják.

2021-ben újabb önkritikát gyakorolt – méghozzá nyilvánosan, a testvére vétkei miatt. Az öccse, Khasan Khalitov ellenzéki csecsen blogger bolt, aki kritizálta Kadirov hatalmát. Néhány napig részt vett a szíriai rohamműveletekben, súlyosan megsebesült, és 2014 márciusában visszatért Csecsenföldre. Kadirov csecsenjei hagyományos módon reagáltak: Ramzan Khalitovot csecsenföldi otthonából rabolták el. Később pedig videoüzenetet tett közzé, és elítélte testvérét, Khasant a csecsen vezetés bírálatáért.

A köztársasági hatóságok elfogadták a bocsánatkérést: 2022-ben Ramzan Khalitovot nemcsak felvették Kadirov önkéntes egységeibe, hanem még szakaszparancsnok is lett. Most pedig honfitársait tanítja a hazaszeretetre.

Akkor lássuk a harmadik Gráciát, de felőlem nevezhetjük mákvirágnak is.

A 45 éves acsinszki Viktor Pankov korábban időnként sportról és harcművészetekről szóló bejegyzéseket tett közzé a VKontakte-oldalán. 2022 márciusában azonban nyilvánosan az orosz elnökhöz fordult, és arra kérte, hogy fogadjon el egy olyan törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a nem katonák is részt vehessenek a harci műveletekben. A fellebbezés oka az volt, hogy a katonai sorozótisztek megtagadták Pankov különleges műveletre küldését. Ennek ellenére a férfit felvették az Akhmat különleges erők önkénteseinek soraiba, és május 4-én elindult egy ukrajnai különleges műveletre. Néhány héttel később Pankov megsebesült, és hamarosan visszatért Acsinszkba, megígérve, hogy a rehabilitáció után visszatér a frontra.

Ettől kezdve aktívan népszerűsítette a „különleges műveletet” a közösségi média fiókjain, és részt vett az azt támogató gyűléseken. A mozgósítás bejelentése után Pankov ismét nyilvánosan az orosz elnökhöz fordult, és arra kérte, hogy fogadjon el új törvényeket a szeptember 21-e után távozott oroszok ellen – nyilvánítsa őket „a nép ellenségeinek” és „árulóknak”, és kobozza el minden vagyonukat az állam javára. Ezen kívül kérte, hogy az Oroszországban maradt „árulókat” 15 évre száműzzék a Kolima-félszigetre.


De ki ez a makulátlan szuperpatrióta, ez az ezüst páncélos lovag? Annyit tudunk róla, hogy eddig ötször ítélték el.

2002 nyarán az orosz Btk. alapján a 158. cikk 2. része, a 159. cikk 2. része, a 167. cikk 1. része, a 327. cikk 1. és 3. része alapján lopás, csalás, mások tulajdonának jelentős mértékű megrongálása és okirat-hamisítás miatt 7 évre és 4 hónapra ítélték. 2002 őszén ismét elítélték a 159. cikk 2. és 3. része alapján elkövetett csalásért, és összbüntetése 8 év és 8 hónap volt. 2003 őszén a 159. cikk (2) bekezdése szerinti csalás miatt több alkalommal is elítélték, és a rá kiszabott büntetés 8 év 11 hónapra emelkedett. De 2007 februárjában feltételesen szabadlábra helyezték. 2010 februárjában 3 év 10 hónap börtönbüntetést kapott bíró megsértéséért a 297. cikk 2. része alapján.

Viktor Pankov azonban 2012 márciusában kapta a legsúlyosabb büntetését, amikor a krasznojarszki terület acsinszki városi bírósága a büntető törvénykönyv 159. cikkének 1., 2., 3. és 4. része alapján 111 csalás miatt 14 év 10 hónap szigorított fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Az eset után Krasznojarszk megyében Vitya Boomer néven vált ismertté. A férfi használt autókat árult a Boomer nevű autókereskedésében, ahol a tulajdonosoktól jutalékért kölcsönözte az autókat, és az eladás után csak a pénz töredékét fizette ki a tulajdonosoknak. Emellett nagy összegeket vett kölcsön, és nem adott vissza, valamint ellopta a házépítésre kifizetett pénzt. Letartóztatásakor Pankov ártatlannak vallotta magát. Letartóztatása alatt megpróbálta megszerezni a Zimbabwei Köztársaság állampolgárságát, hogy elkerülje a felelősségre vonást az Oroszországban elkövetett bűncselekményekért – írja a Zapad24 hírügynökség.

Nagy kár, hogy nem sikerült neki, most lehetne Zimbabwéban Gyedmaróz, de így sem járt rosszul. Ahogy nézem, ez a „hazafi” az elmúlt két évtizedben csak tévedésből került időként szabadlábra, azért jött ki, hogy gyorsan visszamehessen a börtönbe – és most másokat küldene száműzetésbe, mások vagyonát koboztatná el ez a honfiba ojtott kapcabetyár.


Én azért Putyin helyében megválogatnám a támaszaimat és barátaimat, mert ilyen cimborákkal semmi szüksége az embernek ellenségre.

Bár az is igaz, hogy ez a három csibész együtt nem tesz ki egy század Prigozsint, az meg a cár legjobb barátja. De legalábbis annak mondja magát. Amíg ő Putyin szakácsa, nincs mit panaszkodni, ha a kukták sem az apácazárdából jönnek.

Ennyi fért a mai második részbe, holnap folytatódik a krónika.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!