Szele Tamás: Prigozsin – Putyin ellen?

Prigozsin végleg kiesni látszik az elnöki kegyekből, de csak a kegyekből esett ki, az ablakon egyelőre még nem: valószínűleg egészséges életösztönnel óvakodik a magas épületek látogatásától, de kieshet ő szuterén ablakából is, ha nagyon muszáj lesz neki… mindenesetre mostani helyzetében lehet, hogy szembefordul Putyinnal, ami érdekes helyzetet teremthet.

Ha belegondolunk, hogy a mostani ellentét is Szoledar elfoglalása következtében alakult ki – Prigozsin váltig állítja, hogy a városért csakis a Wagner-alakulatok harcoltak, a védelmi minisztérium pedig váltig tagadja ezt – láthatjuk: a Wagner tulajdonosa olyan sértődékeny, hiú és hisztériás, mint egy tizenéves kislány, tulajdonképpen azért kockáztatja mindenét vagyonától életéig, mert nem hajlandó osztozni egy nem túl komoly győzelmen. Ami mellesleg lehet még vereség is – a település térségéből még mindig jelentenek harcokat.

Mindegy, lássuk inkább az elmúlt nap híreit, melyeket most is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

A Kreml továbbra is nyilvánosan vitatja Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója állításait, miszerint a Donyecki Területen található Szoledar január 12-i elfoglalásáért kizárólag a Wagner-csoport erői voltak felelősek. Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz védelmi minisztérium és vezérkar terveinek tulajdonította a frontvonalon elért sikereket, amikor január 15-én egy újságírói kérdésre válaszolva a Szoledarban történt orosz előrenyomulást taglalta. Putyin nyilatkozatát élőben sugározta az államilag ellenőrzött televízió, és valószínűleg szándékos kísérlet volt Prigozsin befolyásának gyengítésére az orosz információs térben, mivel Putyin korábban tartózkodott az ukrajnai taktikai előrenyomulások kommentálásától. Putyin talán azt is igyekezett demonstrálni, hogy továbbra is ellenőrzése alatt tartja a hagyományos orosz tömegmédiát, miközben Prigozsin folyamatosan növeli közönségét a Telegramban és más közösségi médiahálózatokon. Az orosz védelmi minisztérium viszont továbbra is arról számolt be, hogy az orosz Déli Katonai Körzet (SMD) rohamosztagai és orosz légideszant csapatok támadják az ukrán állásokat Bakhmut környékén, és valószínűleg szándékosan nem említette a Wagner-erőket a január 15-i napi tájékoztatójában.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője valószínűleg közvetve azzal vádolta Prigozsint, hogy szándékosan felfedte az orosz védelmi minisztérium és a Wagner közötti konfliktust az orosz információs térben. Peszkov megpróbálta eloszlatni a Prigozsin és az orosz védelmi minisztérium közötti konfliktusról szóló híreket, január 16-án kijelentve, hogy ezek a hírek „információs manipulációk termékei.” Peszkov azonban hozzátette, hogy bár az ilyen manipulációk többsége Oroszország „ellenségeitől” származik, a Kremlnek vannak „barátai”, akik szintén hasonló módon viselkednek. Peszkov kijelentése hallgatólagosan Prigozsinra irányulhatott, akinek az orosz védelmi minisztériummal szembeni kritikája egyre pimaszabbá válik. Peszkov folytatta Putyin azon törekvését is, hogy aláássa Wagner azon törekvését, hogy olyan narratívát terjesszen elő, miszerint csak a Wagner-alakulatok voltak felelősek Szoledar elfoglalásáért, megjegyezve, hogy az oroszok mind az orosz katonákra, mind a Wagner-alakulatokra emlékezni fognak az elért eredményeikért.

Prigozsin folytatja erőfeszítéseit, hogy megingassa az orosz védelmi minisztériumba és a Putyinnal szövetséges szereplőkbe vetett hitet. Prigozsin közvetlenül reagált Peszkov kijelentésére egy interjúkérdésben a minisztérium-Prigozsin konfliktusra vonatkozóan, kijelentve, hogy nincs oka arra, hogy ne bízzon Peszkovban. Prigozsin könnyen cáfolhatta volna a konfliktusról szóló jelentéseket egyszerű tagadással, de folytatta taktikáját, hogy szándékosan homályos üzeneteket használjon annak érdekében, hogy több vitát generáljon az orosz információs térben, végső soron azzal a céllal, hogy aláássa a minisztériumba és Putyinba vetett bizalmat. Prigozsin kitüntetéseket is átadott a Wagner-erőknek Szoledar január 15-i elfoglalásáért, többek között szimbolikusan kitüntetett egy olyan harcost, aki korábban már kapott vitézségi érmet Putyintól.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár január 15-én kijelentette, hogy az orosz-ukrán háború „döntő fázisban” van. Stoltenberg január 15-én a Handelsblatt német hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a NATO-országok elismerik a jelenlegi helyzetet, és „biztosítaniuk kell Ukrajnának a győzelemhez szükséges fegyvereket.” Stoltenberg nyilatkozata alátámasztja az ISW január 15-i értékelését, miszerint a Kreml valószínűleg 2023-ban döntő stratégiai lépéseket kíván tenni. 2023-ban a Kreml valószínűleg döntő stratégiai lépéseket kíván tenni. Stoltenberg nyilatkozata nem jelenti azt, hogy a háború a végső fázisban van, vagy hogy az orosz hadsereg az összes rendelkezésre álló erőforrást be kívánja vetni a közelgő akciókban. Az ukrán belügyi és kommunikációs minisztérium képviselője, Andrij Juszov január 15-én megjegyezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök felismerte, hogy az orosz csapatok nem tudják gyorsan elfoglalni Ukrajnát, és egy elhúzódó kimerítő háborút fontolgat. Január 15-én az ISW megjegyezte, hogy a Kreml fenntartja hosszú távú maximalista céljait Ukrajna elfoglalására, és valószínűleg többféle cselekvési irányt fontolgat e célok elérése érdekében.

Stoltenberg elutasította Olaf Scholz német kancellár ismételt aggodalmait, miszerint a nyugati fegyverellátás Ukrajnának nukleáris eszkalációt okozhat. Stoltenberg kijelentette, hogy „a nukleáris fegyverek használatának ez a kockázata alacsony”, és hogy egyes országok, köztük Kína is, azt közvetítették a Kreml felé, hogy „nem szabad nukleáris fegyvereket használni.” Stoltenberg kijelentései összhangban vannak az ISW folyamatos értékeléseivel, amelyek szerint rendkívül valószínűtlen, hogy a Kreml nukleáris fegyvereket vetne be Ukrajnában.

Egy neves milblogger felelevenítette a 2022 februárja előtti vitákat a Kreml azon szándékáról, hogy a Putyin közeli szövetségesét, Viktor Medvedcsukot visszahelyezzék a hatalomba Ukrajnában. Igor Girkin, egy volt orosz tiszt, háborús bűnös és prominens nacionalista hangadó január 16-án azt állította, hogy a Kreml Medvedcsukot szeretné egy alternatív ukrán kormány élére állítani. Girkin és a Kremlhez kötődő milblogger, Szása Koc kritizálta Medvedcsuk alkalmasságát és annak lehetőségét, hogy valaha is ilyen pozícióba kerüljön. Ez a beszélgetés hasonlít a korábbi médiaspekulációkhoz, amelyek egy lehetséges Kreml-tervről szóltak, hogy 2022 elején a kegyvesztett volt ukrán diktátort, Viktor Janukovicsot ültessék Ukrajna élére.

Az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov hadseregtábornok kinevezése az ukrajnai orosz erők hadszíntéri parancsnokává feltűnően nem váltott ki jelentős kritikai hullámot az orosz nacionalista milbloggerek diskurzusában. A milbloggerek nagyrészt azt állították, hogy Geraszimov kinevezése azt jelzi, hogy az orosz védelmi minisztérium visszaveszi a felelősséget a háborúért. A milbloggerek Geraszimov kinevezését több folyamatban lévő problémával hozták összefüggésbe, köztük a védelmi minisztérium belső feszültségeivel; a védelmi minisztérium és a Wagner-csoport közötti konfliktussal; és a háború menetének rosszra fordulásával. A milbloggerek defetista álláspontot foglaltak el Geraszimov kinevezésével kapcsolatban, megjegyezve, hogy Geraszimov saját katonai karrierjének sorsa a háború hosszú távú kimenetelén múlik. Néhány kritikusabb nacionalista hang azt állította, hogy Geraszimov kinevezése annak a példája, hogy a Kreml képtelen tanulni a történelmi vereségekből, tekintettel arra, hogy Geraszimovnak nem sikerült megtartania a háború kezdetén megszállt észak-ukrajnai területeket, de az ilyen diskurzus korlátozott volt. A milbloggerek nagyrészt reményüket fejezték ki, hogy Geraszimov továbbra is együttműködik elődjével (mostani parancsnokhelyettesével), az orosz légierő hadsereg parancsnokával, Szergej Szurovikin tábornokkal, és folytatja az ukrán energetikai infrastruktúra elleni rakétacsapásokat. A vegyes reményű, de apatikus milblogger reakciók azt jelezhetik, hogy reményeik szerint az orosz védelmi minisztérium és a Kreml kezdi reálisan elképzelni az ukrajnai háborút egy központosított parancsnoki struktúra bevezetésével, amely átveszi a katonai hadjárat irányítását.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A Kreml továbbra is vitatja Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója állításait, miszerint kizárólag Wagner-erők foglalták el a Donyecki Területen található Szoledárt.
      • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője esetleg közvetve azzal vádolta Prigozsint, hogy szándékosan tárta fel az orosz információs térben az orosz védelmi minisztérium és a Wagner közötti konfliktust.
      • Prigozsin folytatta erőfeszítéseit, hogy aláássa az orosz védelmi minisztériumba és a Putyinnal szövetséges szereplőkbe vetett hitet.
      • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette, hogy az orosz–ukrán háború „döntő fázisban” van, ami nem jelenti azt, hogy a háború a végső fázisban van, vagy hogy az orosz hadsereg minden erőforrást be kíván vetni a közelgő akciókban.
      • Egy neves milblogger felelevenítette a 2022 februárja előtti vitákat a Kreml azon szándékáról, hogy a Putyin közeli szövetségesét, Viktor Medvedcsukot visszahelyezzék a hatalomba Ukrajnában.
      • Az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov hadseregtábornok kinevezése az ukrajnai orosz erők hadszíntéri parancsnokává nem váltott ki jelentős kritikai hullámot az orosz nacionalista milbloggerek körében.
      • Az orosz csapatok folytatták a helyi támadásokat, hogy visszaszerezzék elvesztett állásaikat Szvatove környékén és Kupjanszk irányában, miközben az ukrán egységek folytatták a Kreminna körüli offenzív műveleteket.
      • Az orosz hadsereg további területi nyereségeket ért el Bakhmut északi részén, és valószínűleg fokozza a támadásokat Bakhmuttól délre, Kliscsiivka közelében.
      • Az orosz csapatok folytatták a szárazföldi támadásokat Avdiivka és Donyeck város közelében.
      • Az orosz hadsereg folytatta erőfeszítéseit a keleti (bal parti) Herszoni Területen az emberállomány felhalmozására, valamint az Oroszország és Dél-Ukrajna közötti új logisztikai útvonalak kiépítésére.
      • Az orosz haderő alacsony fegyelme továbbra is közvetlenül veszélyezteti az orosz katonákat és korlátozza az állomány hatékonyságát.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv megye – Nyugat-Luhanszk megye):

Az orosz erők január 15-én és január 16-án folytatták a helyi támadásokat, hogy visszaszerezzék elvesztett állásaikat Szvatove környékén és Kupjanszk irányában. Egy neves orosz milblogger arról számolt be, hogy a frontvonal nem változott jelentősen Kupjanszk irányában. Egy orosz közvetítő forrás január 16-án azt állította, hogy az orosz különleges alakulatok elemei ellenőrzésük alá vonták Novoszelivszkét ( Szvatovétól mintegy 14 km-re északnyugatra). Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatoknak nincs elegendő katonai felszerelése és személyzete Kupjanszk irányában, kijelentve, hogy a 47. páncélos gárdahadosztály 26. páncélos ezredének egyik harckocsizászlóalja mindössze 30 fős személyzettel és 10 működő T-80BV harckocsival maradt a frontvonalon (a nagyjából 30 harckocsiból álló állandó állományból). Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy egy orosz S-300-as rakétát nem sikerült kilőni és megrongált egy lakóházat Novopszkovban, Sztarobilszk körzetben, a Luhanszki Terület orosz hátországában.


Az ukrán hadsereg január 15-én és január 16-án folytatta az ellentámadást Kreminna közelében. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy a hétvégén folytatódtak a harcok a Kreminna szektorban, megjegyezve, hogy az ukrán egységek folytatják az előrenyomulást Kreminna keleti szélén. Az ukrán Luhanszki Területi Adminisztráció arról számolt be, hogy az ukrán csapatok január 16-án visszavertek egy orosz támadást Kreminna közelében, és ukrán katonai tisztviselők közölték, hogy az orosz alakulatok sikertelen támadást indítottak Makiivka és Bilohorivka ellen, Kreminnától mintegy 23 km-re északnyugatra, illetve 13 km-re délre. Egy neves orosz milblogger viszont arról számolt be, hogy a 20. Összhaderőnemi Hadsereg orosz 3. motorizált lövészhadosztályának elemei január 15-én nem részletezett támadó műveletet hajtottak végre a Ploscsanka-Makiivka vonalon. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz alakulatok ukrán állásokat támadtak meg Cservonopopivka térségében (Kreminnától mintegy 8 km-re északnyugatra), és sikeres támadást hajtottak végre Kreminnától nyugatra meg nem határozott ukrán védelmi állások ellen. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az oroszok visszavertek egy ukrán támadást Dibrova közelében. Egy orosz milblogger is megerősítette az állítólagos drónfelvételeket, amelyeken orosz tüzérség csapást mér ukrán állásokra Dibrovától délkeletre, és azt állította, hogy az orosz hadsereg továbbra is használja a drónokat az alacsony hőmérséklet és a rossz időjárás miatti kihívások ellenére.

Orosz főerőfeszítés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg január 15-16-án további területi nyereséget ért el Bakhmut északi részén. A Wagner-csoport erői január 16-án elfoglalták a Szoledartól északnyugatra fekvő Szil vasútállomását. Orosz források azt állították, hogy az orosz erők január 16-án elfoglalták Szil teljes területét, bár az ISW jelenleg nem tudja ellenőrizni ezt az állítást. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok január 15-én elfoglaltak egy ukrán erődítményt Beresztovétól nyugatra (15 km-re északkeletre Szoledartól), de nem szolgált bizonyítékkal. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán egységek január 15-én és 16-án visszaverték az orosz támadásokat Szoledar, Szil és Krasznopolivka (Sziltől északra) ellen.

Az orosz alakulatok valószínűleg fokozzák a támadásokat Kliscsiivka közelében (Bakhmut délnyugati részén), miután elfoglalták Szoledart (Bakhmuttól északra), egy újabb erőfeszítés keretében, hogy bekerítsék Bakhmutot, a hónapok óta tartó eredménytelen frontális támadások után. Egy neves orosz milblogger január 15-én azt állította, hogy az orosz erők Kliscsiivkát támadják, és megjegyezte, hogy az orosz előrenyomulás Bakhmut déli részén lehetővé teszi az orosz egységek számára, hogy veszélyeztessék az ukrán földi kommunikációs vonalakat (GLOC) a Csasziv Jar és Bakhmut közötti T0504-es autópályán. Orosz források arról számoltak be, hogy január 16-án súlyos harcok folytak Kliscsiivkában. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán egységek január 15-én és 16-án visszaverték az orosz támadásokat maga Bakhmut, Kliscsiivka és Majorszk ellen. A január 15-én közzétett geolokációs harci felvételek szerint az oroszok csekély mértékű előrenyomulást értek el Bakhmut délkeleti részén, a bakhmuti szeméttelep közelében.


Az orosz hadsereg január 15-16-án folytatta az offenzív műveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukránok visszaverték az orosz támadásokat Krasznohorivka, Novobakhmutivka, Pobjeda, Vodyane és Marinka ellen január 15-én és 16-án. Orosz milbloggerek arról számoltak be, hogy az orosz 42. gépesített lövészhadosztály, a 150. gépesített lövészhadosztály és a Donyecki Népköztársaság 1. hadtestének 5. dandárjának elemei nehéz harcot vívnak az előrenyomulásért Marinkában, de az ukrán csapatok január 16-tól visszaverik az orosz támadásokat.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz hadsereg január 15-én és 16-án folytatta a keleti (bal parti) Herszon területen az emberállomány felhalmozását. Az ukrán Herszon terület katonai közigazgatási tanácsadója, Szerhij Hlan január 15-én jelentette, hogy az orosz erők növelték jelenlétüket a Dnyeper folyó keleti partján, és hogy a Wagner-csoport elemei megérkeztek Herszon területére. Az ISW jelenleg nem észlelt más jelentést a Wagner-csoport erőiről Herszon területén. Az oroszok folytatták a rutinszerű tüzérségi ágyúzást a nyugati (jobb parti) Herszon területen lévő térségek ellen, beleértve Herszon városát és környékét.

Az orosz megszálló hatóságok azt állították, hogy az orosz légvédelem január 15-én és 16-án 10 ukrán UAV-t lőtt le a Fekete-tenger felett, Szevasztopol közelében. Nincs arra utaló jel, hogy az UAV-k közül bármelyik eltalálta volna a célját.

Az orosz csapatok folytatták az Oroszország és Dél-Ukrajna közötti új logisztikai útvonalak kiépítésére irányuló erőfeszítéseket, valószínűleg azért, hogy szétszórják a kommunikációs vonalaikat az ukrán csapásokkal szemben. A Herszon terület orosz megszállási vezetője, Vlagyimir Szaldo azt állította, hogy az orosz hatóságok befejezték a Henicseszk-Arabat Spit híd helyreállítását, ami javítja az orosz szállítási logisztikát. Szaldo azt is állította, hogy a megszálló hatóságok egy nagy utat építenek, amely összeköti a Herszon, Zaporizzsja és Donyeck területeken lévő hátországokat a Krímmel és Rosztov-na-Donuval.


Az orosz tüzérségi erők január 15-én és 16-án folytatták a rutinszerű tüzelést Zaporizzsja, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyei területek ellen. Orosz források azt állították, hogy az orosz tüzérség január 16-án S–300-as rakétákkal csapást mért Zaporizzsja város ipari infrastruktúrájára. Egy orosz forrás azt állította, hogy az ukránok január 15-én csapást mértek Berdjanszkra.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz csapatok alacsony fegyelme továbbra is közvetlenül veszélyezteti az orosz katonákat és csökkenti az erő hatékonyságát. Több orosz fősodratú és ellenzéki forrás arról számolt be, hogy egy szakaszparancsnokként szolgáló főtörzsőrmester, aki a Belgorodi területen lévő Tonenkojében állomásozott, január 15-én véletlenül felrobbantott egy RGD-5 gránátot, miközben a kezében tartotta, hogy megmutassa a tekintélyét. A robbanás egy második robbanást is kiváltott egy közeli lőszerraktárnál, három orosz katona meghalt, és 16 katona megsebesült. Nyolc katona holléte továbbra is ismeretlen.

Egy neves orosz milblogger január 16-án azt állította, hogy az orosz parancsnokok folyamatos eredménytelen konfrontációkat folytatnak a katonákkal a borotválkozási parancsok megtagadása miatt. A blogger azt állította, hogy az egyik rohamrepülő ezred katonái szidalmaztak egy felettes tisztet, aki ilyen parancsot adott, és nem kellett fegyelmi következményekkel számolniuk, ami az orosz egységek fegyelmének lazaságát mutatja. Az orosz parancsnokok erőfeszítései a borotválkozási protokollok megszegésével való szembenézésre azt mutatják, hogy az alapvető katonai protokollok végrehajtása továbbra is nehézségekbe ütközik, miközben az orosz erők súlyos logisztikai, szervezési és hatékonysági kihívásokkal néznek szembe. A milblogger rendszerszintű beavatkozást sürgetett az orosz parancsnoki állomány és rendszerek legmagasabb szintjein, hogy megszüntessék az orosz parancsnokok azon törekvéseit, hogy jelentéktelen teljesítményekkel dicsekedjenek a felső vezetés előtt.


Az ukrán vezérkar január 16-án jelentette, hogy az orosz hatóságok új erőfejlesztő próbákozásokat indítanak a Wagner-csoport és a BARS (az ország orosz harci tartalékosai) különítményeinek feltöltésére, amelyek jelentős veszteségeket szenvednek a frontvonalakon. Ez az erőfejlesztő kísérlet egy figyelemre méltó továblépést jelentene a nem hagyományos orosz katonai csoportok orosz elismerése és az azokba való befektetés felé. A Wagner és a BARS egységei túlnyomórészt a Bakhmut körüli legharcigényesebb állásokban és a Szvatove-Kreminna vonal mentén tevékenykednek.

Az orosz katonák folyamatos harcképtelensége miatti növekvő hivatalos aggodalom valószínűleg arra ösztönözte az orosz hatóságokat, hogy nyilvánosságra hozzák büntetési képességeiket. A Kreml hírügynöksége, a TASZSZ január 16-án jelentette, hogy az orosz Központi Katonai Körzet fegyelmi fogdákat szervez a mozgósított katonák számára, akiket bűncselekmény miatt letartóztatnak vagy gyanúsítanak. Az orosz tisztviselők korábban is fenntartottak ilyen fogdákat titokban, amint arról az ISW korábban beszámolt.

Egyes orosz lakosok továbbra is korlátozott ellenállást tanúsítanak az orosz mozgósítással és védelmi termeléssel szemben. A közösségi médiában január 14-én közzétett videofelvételek azt mutatják, hogy a Baskír Köztársaságból származó orosz mozgósított férfiak arról panaszkodnak, hogy a hatóságok kiképzés, rádiók és üzemanyag nélkül küldték őket a Kreminna melletti frontvonalra, aminek következtében egységük 10 nap alatt elveszítette állományának 50%-át. A Meduza független hírportál január 16-án jelentette, hogy az Udmurt Köztársaságban található Izsevszk lakói petíciót tettek közzé, amelyben ellenzik a hatóságok azon terveit, hogy egy helyi bevásárlóközpontot katonai dróngyártó telephellyé alakítsanak át. A lakosok azt állították, hogy a katonai építkezés helyének bejelentése biztonsági kockázatot jelent a lakosokra nézve. A Baza orosz hírportál szerint ismeretlenek január 16-án Burjátföldön, január 13-án pedig Ulan-Ude közelében gyújtogatást követtek el a vasúti relé-szekrények ellen. Ezek a támadások a katonai szállítmányok tranzitjának korlátozására irányuló kísérletek lehettek.


Az orosz hatóságok elkezdhetik felajánlani az orosz állampolgárrá való honosítást az orosz fegyveres erőkbe való „önkéntes” bevonulásért. Az ukrán vezérkar január 16-án arról számolt be, hogy az orosz állampolgárságért sorban álló külföldi állampolgárok automatikusan megkapják az állampolgárságot, ha besorozzák őket.

A Wagner-csoport dezertőre, Andrej Medvegyev január 12-én Norvégiába szökött, és nyilvánosságra hozta a Wagner finanszírozóját, Jevgenyij Prigozsint és a csoport brutális fegyelmi eljárásait bíráló jelentéseket. Medvegyev azt állította, hogy ő volt a Wagner dezertőr Jevgenyij Nuzsin nagy nyilvánosságot kapott, kalapáccsal elkövetett meggyilkolásáért felelős különítmény parancsnoka. Medvegyev kijelentette, hogy 10 olyan esetről tud, amikor a Wagner-erők saját tagjaikat ölték meg, mert megtagadták a harcot, beleértve egy esetet, amikor Wagner-katonákat végeztek ki, miközben megpróbáltak elmenekülni egy kórházból a megszállt Donyecki területen. Egy orosz milblogger megkérdőjelezte, hogy Medvegyev szökése az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hibája volt-e, vagy szándékos kísérlet Prigozsin hírnevének csorbítására, bár az ISW egyelőre nem tudja felmérni Medvegyev szökésének körülményeit.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is államosítják a megszállt Ukrajnában található eszközöket az orosz katonai igények kielégítésére. Az Ukrán Ellenállási Központ január 16-án arról számolt be, hogy az orosz csapatok katonai célokra lefoglaltak egy polgári egészségügyi létesítményt a Herszoni Területen található Kakhovkában. Petro Andrjuscsenko, Mariupol ukrán polgármesteri tanácsadója január 16-án kijelentette, hogy „gyakorlatilag az egyetlen kórház” Mariupolban, a 2.-es számú Mariupol Városi Kórház kórház, újraindította a működését az orosz hadsereg számára, és elküldi a civileket. Andruscsenko kijelentette, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) hatóságai szántóföldeket foglaltak le ukrán gazdáktól, hogy azokat az Ukrajnában harcoló orosz veteránoknak adják.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is erőszakkal telepítik át és korlátozzák az ukrán civilek mozgását a megszállt területeken. Az Ukrán Ellenállási Központ január 15-én közölte, hogy a megszálló hatóságok fokozzák az ukrán civilek deportálását és kényszerű kitelepítését a megszállt területekről, és hogy az orosz hatóságok többletforrásokat különítettek el Krasznodar megye, valamint Voronyezs, Szverdlovszk, Kurszk és Rosztov megyék számára a deportált ukránok elhelyezésére. Vaszilivka ukrán polgármestere, Szerhij Kaliman január 15-én kijelentette, hogy a megszálló hatóságok öt civilt deportáltak a Zaporizzsjai területhez tartozó Vaszilivka körzetben lévő Selkijből ismeretlen helyre. Egy orosz milblogger felvételeket tett közzé arról, hogy az orosz megszálló hatóságok ukrán civileket ítéltek kiutasításra a megszállt Zaporizzsjai Területről ismeretlen helyre „az orosz állam és a megszálló hatóságok lejáratására irányuló tevékenységért”. Az ukrán Luhanszki Területi Adminisztráció közölte, hogy az orosz megszálló hatóságok lezárták a környező megszállt területekről a megszállt Rubizsnye és Liszicsanszk be- és kilépési pontjait, és csak a helyi regisztrációval rendelkező civileket engedték át az ellenőrző pontokon. Egy ukrán forrás közzétett egy képet egy állítólagos megszálló Herszon Területi Egészségügyi Minisztérium dokumentumáról, amely azt állítja, hogy a megszálló hatóságok a Dnyipro folyó keleti (bal) partján lévő településeken lévő egészségügyi létesítmények „evakuálását” tervezik az orosz hátországban távolabb eső területekre.


Az orosz megszálló hatóságok valószínűleg továbbra is küszködnek azzal, hogy a megszállt területeken belül ellátják a kitelepített civileket. Vlagyimir Szaldo, a Herszoni Terület orosz megszállási vezetője január 15-én kijelentette, hogy több mint 30 000 ukrán civil él a Fekete-tenger és az Azovi-tenger partvidéke mentén lévő ideiglenes szállásközpontokban Herszon területén. Szaldo kijelentette, hogy a civileknek nincs téli ruházatuk, mivel a civilek azt hitték, hogy csak rövid ideig lesznek ezekben a központokban, és hogy az orosz megszálló hatóságok ellátják őket a szükséges téli felszerelésekkel. Az orosz hatóságok korábban lakhatási utalványokat adtak a dél-ukrajnai kitelepített civileknek, amint arról az ISW korábban beszámolt.

A megszálló hatóságok folytatják a megszálló intézmények és infrastruktúra orosz megfelelőikbe való integrálására irányuló intézkedéseket. Az orosz Digitális Fejlesztési Minisztérium január 16-án azt állította, hogy a megszállt Ukrajnában már minden orosz mobilszolgáltató működik. Az orosz hatóságok valószínűleg arra fogják kényszeríteni az ukrán civileket, hogy orosz szolgáltatókra váltsanak, amit az orosz kormány jobban tud ellenőrizni és felhasználni az információs tér korlátozására Ukrajna megszállt részein. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetője, Leonyid Pasecsnik január 16-án bejelentette, hogy az LNK és az orosz hatóságok találkoztak, hogy megvitassák az LNK költségvetését és pénzügyi integrációját az orosz szövetségi kormánnyal. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz hatóságok Ukrajnában zsarolják az ukrán civileket, hogy orosz gépjármű-rendszámtáblákat használjanak.

Az ISW továbbra is naponta jelenteni fogja a megfigyelt mutatókat, amelyek összhangban vannak a jelenlegi legveszélyesebbnek ítélt cselekvési irányvonallal (MDCOA): ez Észak-Ukrajna újbóli inváziója lenne, amely valószínűleg Kijevet célozza meg.

Az ISW december 15-i MDCOA figyelmeztető előrejelzése egy lehetséges orosz offenzíváról Észak-Ukrajna ellen 2023 telén továbbra is a legrosszabb forgatókönyv marad az előrejelzési lehetőségeken belül. Az ISW jelenleg alacsonynak, de lehetségesnek értékeli az Ukrajnába Fehéroroszország felől történő orosz invázió kockázatát, és nagyon alacsonynak a közvetlen fehérorosz beavatkozás kockázatát. A napi frissítés ezen új szakasza önmagában nem jelent előrejelzést vagy értékelést. A napi megfigyelt mutatókat ismerteti, amelyek alapján finomítjuk értékeléseinket és előrejelzéseinket, amelyeket várhatóan rendszeresen frissíteni fogunk. Nem változott az az értékelésünk, hogy az MDCOA továbbra is valószínűtlen.


Az MDCOA megfigyelt mutatói az elmúlt 24 órában:

Semmi fontosat nem jelentettek.

Az MDCOA megfigyelt kétértelmű mutatói az elmúlt 24 órában:

Az ukrán vezérkar január 16-án arról számolt be, hogy az orosz erők közös gyakorlatok ürügyén megerősítették a Fehéroroszországban lévő harci repülőcsoportjukat, és hogy növekszik az orosz rakétatámadások és légicsapások veszélye a fehérorosz légtérből.

A fehérorosz védelmi minisztérium január 16-án bejelentette, hogy az orosz és a fehérorosz katonai repülés közös repülési és taktikai gyakorlatokat kezdett Fehéroroszországban. A gyakorlatok feladatai között szerepelnek légi felderítések, közös légi járőrözések, légi támogató feladatok a szárazföldi egységek számára, taktikai légi célba juttatások, valamint ellátmányszállítási és egészségügyi evakuálási feladatok.

A belarusz erők továbbra is gyakorlatokat tartanak Fehéroroszországban. A fehérorosz védelmi minisztérium január 16-án bejelentette, hogy a fehérorosz 120. Különleges Gárdista Gépesített Dandár elemei a fehéroroszországi Barysawban lévő 227. Kombinált Fegyveres Gyakorlótérre települtek, nem részletezett harci gyakorlatra.


Az MDCOA megfigyelt ellenjelzői az elmúlt 24 órában:

Az ukrán vezérkar megismételte, hogy január 16-tól nem észlelte, hogy a fehéroroszországi orosz erők csapásmérő csoportot alakítanának.

Meg kell még említenem a tervezett orosz haderőfejlesztés részleteit is, melyekről nem az ISW számolt be, de idetartozik, mint katonai jellegű hír. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter ma egyeztetést tartott a december végén bejelentett hadseregreformról, amely többek között a fegyveres erők létszámának 1,5 millió főre történő növelését irányozza elő.

Az ülésen – jelentette az Interfax – Sojgu bejelentette, hogy 2023 és 2026 között „nagyszabású változásokat hajtanak végre a fegyveres erők összetételében, növelik erejüket, és változtatnak az Orosz Föderáció katonai-adminisztratív felosztásán.”

A védelmi minisztérium vezetője emlékeztetett arra, hogy a reformok részeként egyebek mellett „egy hadtest felállítását tervezik a Karéliai Köztársaságban, három motorizált lövészhadosztályét a szárazföldi erőknél és két légideszant támadó hadosztályét a légideszant (VDV) erőknél, valamint hét motorizált lövészdandár átszervezését a nyugatiaknál, Sojgu elmondta: „A fegyveres erők két új stratégiai területi formációját hozzuk létre: a moszkvai és a leningrádi katonai körzetet, valamint az Oroszországi Föderáció új alanyainak területén önellátó erőcsoportosulásokat.”

Továbbá, Sojgu azt mondta, hogy „növelni kell a katonai körzetekben és az Oroszországi Föderáció új alanyainak területén lévő kiképzési tartományok számát, meg kell szervezni a képzésüket a csapatok gyakorlati műveleteinek biztosítása érdekében, és meg kell határozni a kadétok és gyakornokok képzésének volumenét a védelmi minisztérium felsőoktatási intézményeiben.”

Ami igen jól hangzik, én már csak egyet kérdeznék: tessék mondani, miből?

Ennyi katonai és harctéri hír jutott a mai első részbe, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!