Szele Tamás: Kadirov és a kádik

Úgy néz ki, Ramzan Kadirov nem teljesen érti Putyin szándékait és tévedésben él, mivel valamilyen oknál fogva azt hiszi, hogy Ukrajnában a háború után csecsenek fognak élni, és majd a saria lesz a jogrendszer alapja. Már képzik is a kádikat az ukrán bíróságok élére, csak nem tudom, mit fog ehhez szólni Kirill pátriárka.

Ezzel szemben Prigozsin egyre aktívabb, mintha vesztét érezné, most már lassan az orosz kormányköröket is megpróbálja megosztani, ami eddig lehetetlennek tűnt. Érdekes lenne egy moszkvai Wagner-puccs, de nincs reális esélye a sikerre: valószínűleg előbb érkezik el a Hosszú Kések Éjszakája, mintsem a zsoldosvezér megpróbálkozhatna vele.

Nem is érdemes erről spekulálni, lássuk inkább a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján válogattam össze.

Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság vezetője továbbra is kifejezetten vallási alapokra helyezi a csecsen harcosok ukrajnai háborúban való részvételét, ezzel öregbítve saját és hatalmi bázisának hírnevét. Kadirov reagált az orosz hadsereg ápolási normáira vonatkozó, nemrégiben kiadott irányelvek listájára, és megjegyezte, hogy a csecsen harcosok többsége a szunnának megfelelően szakállat visel, és emellett azt állította, hogy csecsen harcosai felelősek a Mariupolban, Szeverodonyeckben és Liszicsanszkban elért jelentős győzelmekért. Kadirov megkérdőjelezte az orosz védelmi minisztérium indoklását ezekre az irányelvekre, és azt mondta, hogy ezek demoralizálják a harcosokat, akik „szent háborút vívnak”. Kadirov ezen felül megerősítette Magomed Khitanaev csecsen teológus január 20-án tartott prédikációját, amelyben azt állította, hogy az ukrajnai „különleges katonai művelet” célja az ukrán „sátánizmus” felszámolása. Kadirov többször is kifejezetten vallási alapon indokolta a csecsen harcosok háborúban való részvételét, így magát a muszlim harcosok védelmezőjének mutatta be, és áthidalta a szakadékot a csecsen erők és a háború vallási és erkölcsi alapon történő, Vlagyimir Putyin orosz elnök által történő keretezése között.

Kadirov január 20-án felvételeket tett közzé csecsen teológusok egy csoportjáról, akik az orosz különleges erők egyetemén, a csecsenföldi Groznijban fejezik be a kiképzést, és megjegyezte, hogy több mint 300 qadis (a saría törvényt végrehajtó bírák és elöljárók) és imámok tervezik, hogy hasonló képzésen vesznek részt, és Ukrajnába települnek. Figyelemre méltó az a tény, hogy a csecsen kádik állítólag be lesznek ágyazva az Ukrajnába telepített csecsen egységekbe – a kádik jellemzően igazságszolgáltatási szerepet töltenek be büntető- és polgári ügyekben, és ukrajnai jelenlétük arra utalhat, hogy Kadirov azt tervezi, hogy a csecsen erők alapvető kormányzati funkciót töltenek be a megszállt területeken. Az ISW korábban már beszámolt Kadirov azon törekvéseiről, hogy magát és csecsen hatalmi bázisát a hagyományos orosz fegyveres erőkkel párhuzamos és kiegészítő struktúraként pozícionálja. Kadirov talán azt reméli, hogy a kádik és az imámok segítségével Ukrajnában társadalmi feltételeket teremthet a Kaukázusból származó muzulmán lakosság hosszú távú áttelepítéséhez Ukrajna megszállt területeire, bár nincs független bizonyíték ilyen tervekre. Az ISW korábban már beszámolt Kadirov azon törekvéseiről, hogy csecsen elemeket importáljon Ukrajnába, hogy hasonló céllal töltsenek be adminisztratív és bűnüldözési feladatokat a megszállt területeken.

Úgy tűnik, hogy a Wagner-csoport küzd azért, hogy hatékony párhuzamos katonai struktúraként mutatkozzon be, így egyre inkább parazita félkatonai alakulatnak bizonyul. Az orosz ellenzéki Dozsgy TV január 20-án arról számolt be, hogy egy nő, akinek férje állítólag a Wagnerrel harcolva halt meg Ukrajnában, megkapta férje lepecsételt koporsóját, halotti bizonyítványát és egy kitüntetést, majd eltemette azt, akiről azt hitte, hogy a férje, mielőtt kiderült volna, hogy a férfi él és ukrán őrizetben van. A Dozsgy TV azt állította, hogy sok ilyen történetet gyűjtött össze, és hogy a Wagner képviselői lényegében megfélemlítették a családtagokat, hogy ne ellenőrizzék a koporsókat, hogy megerősítsék hozzátartozóik halálát. Jevgenyij Sztupin moszkvai dumai képviselő ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy választópolgároktól kapott fellebbezéseket, amelyekben azt állították, hogy miután rokonaik szerződést kötöttek a Wagnerrel és Ukrajnába települtek, teljesen megszűntek a hírek róluk. Ezek a jelentések arra utalnak, hogy a Wagnernek nincsenek alapvető adminisztratív szervei az egyes katonák nyilvántartásának vezetésére és a hatóságokkal való megfelelő kommunikációra. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin ironikus módon sokat foglalkozott az orosz védelmi minisztérium intézményének kritizálásával, amelyet azzal vádolt, hogy pontosan ilyen szempontból alkalmatlan.

A Wagner-csoport ráadásul az orosz védelmi minisztériumra támaszkodhat a frontvonalon lévő katonai eszközök használatában. Egy prominens, a Wagner-csoporttal kapcsolatban álló orosz militarista blogger január 20-án közzétett egy infografikát, amely állítólag a Wagner által Bakhmut környékén használt katonai eszközök sokaságát mutatja be, köztük egy TOS–1A termobarikus tüzérségi rendszert (tipikusan katonai körzeti szintű eszköz), különböző önjáró lövegeket és aknavető rendszereket, számos páncélozott járművet és egy Szu–25 repülőgépet. Ezen eszközök használata, különösen az olyan légi járműveké, mint a Szu–25, arra utal, hogy Wagner az orosz védelmi minisztériummal dolgozik együtt, hogy hozzáférjen és üzemeltesse ezeket a rendszereket. Bár a Wagner katonái megvalósíthatóan önállóan is működtethetik ezeket a rendszereket, logisztikai támogatás és karbantartási feladatok tekintetében valószínűleg továbbra is a védelmi minisztériumra támaszkodnak. Azzal együtt, hogy a Wagner kötelékében az adminisztratív és kommunikációs hibákról szóló jelentések szerint a hadügyminisztérium felszereléseinek használata arra utal, hogy a Wagner inkább az orosz fegyveres erőkhöz csatolt parazitaként működik, mint olyan teljesen önálló, félállami szervezetként, amilyennek Prigozsin próbálja beállítani.

Az amerikai hírszerzés január 20-án megerősítette az orosz védelmi minisztérium és a Wagner-csoport közötti rivalizálást. John Kirby, a stratégiai kommunikációért felelős nemzetbiztonsági koordinátor kijelentette, hogy a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin és az orosz védelmi minisztérium tisztviselői között szakadás van kialakulóban a hagyományos orosz erők és a Wagner zsoldosai között Ukrajnában zajló verseny eredményeként. Kirby hozzátette, hogy a Wagner „az orosz hadsereg és más orosz minisztériumok rivális hatalmi központjává válik” az Ukrajnában lévő 50 000 fős, 40 000 elítéltből és 10 000 szerződésesből álló csoportjával. Az ISW továbbra is figyelemmel kíséri a Wagner és az orosz védelmi minisztérium közötti konfliktus alakulását az információs térben, ahol az orosz védelmi minisztérium ismét szándékosan elkerülte, hogy közvetlenül elismerje a Wagner-csapatok részvételét a Donyecki Területen található Kliscsivka állítólagos elfoglalásában január 19-én.

Prigozsin törekvése a Wagner-csoport jogi elismerésére az orosz kormányon belül is kiválthat némi megosztottságot – akár szándékosan, akár nem. Szergej Mironov, az orosz szocialista Csak Oroszországért – az Igazságért párt elnöke közzétett egy képet magáról egy Wagner pöröllyel, amely szerinte Prigozsin ajándéka volt. Prigozsin bevésette a Donyecki Területen található Bakhmut és Szoledar településneveit, valószínűleg azért, hogy támogassa azt a folyamatos törekvését, hogy erőit a Szoledarért folytatott csata győzteseként reklámozza. Mironov egy közösségi médiafelhasználó megjegyzésére is válaszolt, aki megkérdezte, hogy szándékozik-e ezt a pörölyt harcban használni, szarkasztikusan arra utalva, hogy jelenlegi pozíciójában már a frontvonalon és a lövészárkokban van. Mironov tettei arra utalhatnak, hogy tagja annak a háborúpárti frakciónak, amelyre Prigozsin korábban a szónoklataiban hivatkozott, és talán a Wagner oroszországi legalizálása mellett érvel. Mironov szóváltásba keveredett egy másik kommentelővel, aki arra kérte, hogy definiálja a Wagnert és azt, hogy a Kreml hogyan szabályozza a csoportot, mire Mironov azt válaszolta, hogy a kommentelő elkésett a beszélgetéssel. Ez a közösségi média felhasználó viszont úgy értelmezte Mironov válaszát, hogy figyelmen kívül hagyja az orosz büntető törvénykönyv illegális katonai struktúrák, például katonai magáncégek elleni rendelkezéseit. Az ISW korábban arról számolt be, hogy Prigozsin Mironov képmását használta a szentpétervári Wagner Központ reklámjaiban, és valószínűleg megpróbálja bővíteni a Kremlben lévő támogatói csoportját, hogy támogassa kereskedelmi érdekeit.

A Kreml valószínűleg fokozza erőfeszítéseit, hogy Oroszország ukrajnai invázióját egzisztenciális háborúnak állítsa be, hogy információs feltételeket teremtsen egy elhúzódó ukrajnai háborúhoz. Orosz és közösségi médiaforrások január 19-én és 20-án olyan képeket terjesztettek, amelyeken orosz tisztek légvédelmi rendszereket telepítenek az orosz védelmi minisztérium épületének tetejére Moszkvában és máshol a város közelében. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem volt hajlandó kommentálni a képeket, Jevgenyij Lebegyev, az Állami Duma képviselője pedig hamisítványnak nevezte azokat. Néhány orosz milblogger elégedetten reagált ezekre a képekre, mondván, hogy a moszkvai lakosok végre tudatosítják, miszerint Oroszország „nehéz háborúban” vesz részt Ukrajnában. A Kreml valószínűleg azért vetette be a légvédelmi rendszereket Moszkvában, hogy uszító képeket generáljon, amelyek a háborút fenyegetőbbnek állítják be az orosz közvélemény számára. Nem valószínű azonban, hogy a Kreml úgy gondolja, hogy Ukrajna Moszkvát venné célba, és valószínűleg azért vállalkozott erre a hivalkodó színjátékra, hogy támogassa a fokozódó információs műveleteket és felkészítse az orosz belföldi információs teret egy elhúzódó ukrajnai háborúra és további áldozatokra. Ez a demonstráció valószínűleg része annak a kialakulóban lévő információs műveletnek is, amelynek célja az ukrajnai háború kontextusba helyezése a Nagy Honvédő Háború orosz mítoszában, ami valószínűleg a háborús erőfeszítések és a további mozgósítás orosz támogatásának növelését szolgálja azáltal, hogy abszurd módon úgy állítja be Ukrajnát, mint amely Moszkvát és a többi orosz belföldet fenyegeti, hasonlóan ahhoz, ahogyan a náci Németország tette a Szovjetunió elleni inváziója során.

Prominens orosz milbloggerek azt állították, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök január 20-án leváltotta az orosz légierő parancsnokát, Mihail Teplinszkij vezérezredest és helyére az orosz vezérkari akadémia első helyettes vezetőjét, Oleg Makarevics altábornagyot nevezte ki. Egy prominens orosz hírforrás január 13-án először azt állította, hogy Teplinszkij csak ideiglenes szabadságon van, és cáfolta a milbloggerek Teplinszkij elbocsátásáról szóló értesüléseit. Néhány milblogger arra panaszkodott, hogy Makarevics a legkevésbé alkalmas jelölt az orosz légideszant erők parancsnokságára, és felszólították Putyint, hogy helyette Vadim Pankov ezredest, a 45. Különleges Szpecnaz Gárdadandár jelenlegi parancsnokát nevezze ki. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) még nem erősítette meg Teplinszkij elbocsátását, és nem erősítette meg Makarevics kinevezését sem. Teplinszkij 2022. június közepén váltotta fel az orosz légierő korábbi parancsnokát, Andrej Szerdjukov vezérezredest, ahogy arról az ISW korábban beszámolt. 2022. december végén Teplinszkij a keleti (bal parti) Herszon terület hátsó területeire látogatott.


A Kreml továbbra is népszerűsíti az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítséggel kapcsolatos eszkalációval fenyegető információs műveleteket. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője január 20-án kijelentette, hogy ha a nyugati védelmi miniszterek a németországi Ramstein légibázison tartott találkozójukon úgy döntenek, hogy nehéz harckocsikat biztosítanak Ukrajnának, akkor ez csak „további problémákat okozna Ukrajnának és az ukrán népnek”. A Kreml azzal igyekszik aláásni a nyugati hajlandóságot, hogy segítséget nyújtson Ukrajnának, hogy félelmeket szít egy olyan eszkalációtól, akár Oroszország és a Nyugat között, akár magától az ukrajnai háborútól, amelyet Oroszország nem tud végrehajtani. A Kreml az Ukrajnának nyújtott további katonai segítségről szóló nyugati tárgyalásokra valószínűleg továbbra is az eszkalációval kapcsolatos homályos fenyegetésekkel fog reagálni, amelyeknek nincs megfelelő súlyuk.

Vlagyimir Putyin orosz elnök január 20-án elbocsátotta Alekszej Pavlov orosz biztonsági tanácsi titkárhelyettest, valószínűleg válaszul Pavlov 2022 őszén tett antiszemita megjegyzéseire. Pavlov 2009 óta Nyikolaj Patrusev orosz biztonsági tanácsi titkár beosztottja volt. A Kreml hírügynöksége, a TASZSZ arról számolt be, hogy Pavlov elbocsátása összefüggésben áll azzal, hogy új, meg nem nevezett pozíciót kapott, de nem közölte a következő kinevezésének ütemezését. 2022 októberében Pavlov elbocsátása azonban valószínűleg Pavlov nagy nyilvánosságot kapott, Ukrajna „deszatanizálásának” szükségességére vonatkozó megjegyzéseivel függ össze, amelyeket egy moszkvai kormányközeli, Argumenty I Fakty című kiadványban tett 2022 októberében. Pavlov kijelentette, hogy azért van szükség a „deszatanizálásra”, mert Ukrajnában a 2014-es ukrajnai „Méltóság Forradalma” után számos vallási szekta van, például a haszid zsidók. Pavlov antiszemita kijelentése bírálatot váltott ki Berel Luzar orosz haszid rabbi részéről, és arra kényszerítette Patrusevet, hogy bocsánatkérést adjon ki, ígéretet téve arra, hogy megteszi a megfelelő intézkedéseket a cikk szerzőjének fegyelmezésére. Nem világos, hogy Patrusev vagy Putyin miért várt volna ilyen sokáig az intézkedéssel.


A legfontosabb hírek röviden:

      • Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető továbbra is kifejezetten vallási alapúnak állítja be a csecsen harcosok ukrajnai háborúban való részvételét, ezzel öregbítve saját és hatalmi bázisának hírnevét.
      • Úgy tűnik, hogy a Wagner-csoport küzd azért, hogy hatékony párhuzamos katonai struktúraként mutatkozzon be, így egyre inkább parazita félkatonai alakulatnak bizonyul.
      • Az amerikai hírszerzés megerősítette az orosz védelmi minisztérium és a Wagner-csoport közötti rivalizálást, amelyről az ISW már régóta beszámolt.
      • Prigozsin törekvése a Wagner-csoport jogi elismerésére az orosz kormányon belül is további frakcióképződést indíthat el.
      • A Kreml továbbra is demonstratív nyilvános akciókat folytat, amelyek célja az elhúzódó ukrajnai háború információs feltételeinek megteremtése.
      • Orosz Telegram-források azt állították, hogy Putyin elbocsátotta a légierő orosz parancsnokát, Mihail Teplinszkij vezérezredest, de ezek a hírek egyelőre meg nem erősítettek.
      • A Kreml továbbra is támogatja az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítséggel kapcsolatos eszkalációval fenyegető információs műveleteket, hogy gyengítse a nyugati támogatást.
      • Az orosz és ukrán csapatok a jelentések szerint folytatták a támadó hadműveleteket Szvatove és Kreminna közelében.
      • Az orosz hadsereg folytatta az offenzív műveleteket a Donyecki Terület frontvonalán. Orosz források továbbra is hamisan állították, hogy az orosz haderő közel áll Bakhmut bekerítéséhez.
      • A Zaporizzsjai Területen az orosz hadsereg valószínűleg továbbra is egy hosszú távú defenzív hadműveletre készül, annak ellenére, hogy a közelmúltban területi nyereségről szóló állításokat tettek.
      • Orosz tisztviselők és források továbbra is azt jelzik, hogy a mozgósítási intézkedések folyamatban vannak, annak ellenére, hogy számos állítás szerint a mozgósítás hivatalosan befejeződött.
      • Az orosz tisztviselők és a megszálló hatóságok továbbra is folytatják az ukrán gyermekek deportálását a megszállt Ukrajnából Oroszországba.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület – Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz és ukrán egységek a jelentések szerint január 20-án folytatták az offenzív műveleteket Szvatove közelében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán erők visszavertek egy orosz támadást Novoszelivszke közelében (15 km-re északnyugatra Szvatovétól). Egy orosz milblogger azt állította, hogy az ukrán csapatok folytatták az ellentámadást a szomszédos Kuzemivka közelében (15 km-re északnyugatra Szvatovétól), és hogy az orosz alakulatok veszélyes helyzetben vannak, mivel nincs más település, ahová visszavonulhatnának a közvetlen térségben. Vitalij Kiszelev volt luhanszki népköztársasági (LNK) miniszter január 20-án felvételeket tett közzé arról, hogy az orosz csapatok termobarikus tüzérségi rendszereket használnak egy Novoszelivszke melletti ukrán állás ellen. A katonai körzet szintű eszköz használata arra utal, hogy az orosz haderő a Szvatovétól északra lévő frontvonalat helyezheti előtérbe. Egy orosz milblogger azt állította, hogy a Központi Katonai Körzet 90. páncéloshadosztálya 6. páncélos ezredének elemei 2022 október vége óta Szvatove térségében tevékenykednek.

Az orosz és ukrán egységek a jelentések szerint január 20-án Kreminna közelében is folytatták a támadó hadműveleteket. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok megpróbáltak előrenyomulni Zsitlivka közeléből (Kreminnától 2 km-re északra) a Donyecki Területen található Ternyi (Kreminnától 17 km-re nyugatra) felé. Egy másik orosz milblogger azt állította, hogy az ukrán alakulatok folytatták a Kreminna délről való elérésére irányuló kísérleteket, és a település körül fokozódnak a harcok. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán erők Bilohorivka közelében (Kreminnától 12 km-re délre) szintén visszavertek egy orosz támadást. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) közölte, hogy a Központi Katonai Körzet (CMD) meg nem határozott elemei Kreminna térségében tevékenykednek.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg január 20-án folytatta a Bakhmut körüli offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat magának Bakhmutnak a közelében, Bakhmuttól 32 km-re északra Verhnokamjanszke, Krasznopolivka, Szoledar és Kraszna Hora közelében; és Bakhmuttól 16 km-re délnyugatra Ivanivszke és Diliivka közelében. A január 19-én közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz erők valószínűleg elfoglalták Szil keleti részét (15 km-re északra Bakhmuttól). Egy orosz milblogger azt állította, hogy a Wagner-csoport harcosai támadást hajtottak végre Blahodatne közelében (12 km-re északra Bakhmut-tól), és folytatták az előrenyomulási kísérleteket Bakhmut keleti külterületén. A Der Spiegel arról számolt be, hogy a német hírszerzésnek olyan értesülései vannak, amelyek szerint az ukrán haderő naponta három számjegyű számban veszít katonákat Bakhmut térségében. A harcok Bakhmut térségében továbbra is roppant veszteségesek az oroszok számára is. Az orosz védelmi minisztérium és a Donyecki Népköztársaság (DNK) Területi Védelme azt állította, hogy az orosz csapatok január 20-án elfoglalták Kliscsivkát (Bakhmuttól 7 km-re délnyugatra), miután Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója azt állította, hogy a Wagner-csoport harcosai január 19-én elfoglalták a települést. Az orosz védelmi minisztérium a Wagner-csoport harcosait ismét „rohamosztagok önkénteseiként” említette, valószínűleg azért, hogy lekicsinyelje a Wagner-csoport taktikai előrenyomulásban játszott szerepét, és egyúttal megvédje magát attól a korábbi kritikától, hogy nem ismeri el a Wagner-csoport részvételét az ilyen állítólagos előrenyomulásokban.


Orosz források továbbra is hamisan állítják, hogy az orosz hadsereg közel áll Bakhmut bekerítéséhez. A DNK vezetője, Denisz Pusilin január 20-án kijelentette, hogy a Wagner-csoport harcosai közel vannak ahhoz, hogy megkezdjék Bakhmut operatív bekerítését, miután az orosz taktikai előrenyomulást követően Szoledarban és állítólag Kliscsiivkában is. Az orosz csapatok még mindig nem vágták el a Sziverszk, Szlovjanszk és Kosztyantyinivka felől Bakhmutba vezető főbb ukrán szárazföldi kommunikációs vonalakat (GLOC). Az oroszoknak el kellene vágniuk e GLOC-ok többségét, és tovább kellene nyomulniuk Bakhmut körül, hogy egyáltalán megkezdhessék a város operatív bekerítését. Azonban nem valószínű, hogy a közeljövőben elérik a város operatív bekerítését, mivel a közelmúltbeli, kisebb, taktikai jelentőséggel nem bíró települések elfoglalására irányuló offenzívák valószínűleg tovább csökkentették az orosz alakulatok létszámát és felszerelését a térségben. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy a Bakhmut elfoglalására irányuló orosz offenzíva valószínűleg a tetőfokára hág, mivel az orosz hadsereg műveleti képességei egyre inkább leromlanak a térségben.

Az orosz hadsereg január 20-án folytatta az offenzív műveleteket Donyeck város-Avdiivka térségében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától 32 km-re délnyugatra Vodyane, Marinka és Pobjeda közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz és ukrán egységek folytatják a pozícióharcokat Marinkán belül (27 km-re délnyugatra Avdiivkától). Egy másik orosz milblogger azt állította, hogy az orosz erők támadást hajtottak végre Paraszkoviivka közelében (36 km-re délnyugatra Avdiivkától).

Az orosz haderő január 20-án korlátozott szárazföldi támadást hajtott végre Donyeck megye nyugati részén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán erők visszavertek egy orosz támadást Novoszilka közelében (Donyeck várostól 65 km-re délnyugatra) a nyugati Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz erők folytatták a rutinszerű közvetett tüzelést az érintkezési vonal mentén Donyeck és a keleti Zaporizzsjai Területen.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz hadsereg a megszállt Zaporizzsjai Területen a közelmúltban a területi nyereségről szóló állításai ellenére valószínűleg továbbra is hosszú távú védelmi műveletre készül. Orosz források azt állították, hogy az orosz egységek január 20-án a Zaporizzsjai Területen területi nyereséget értek el. Az orosz védelmi minisztérium és több orosz milblogger azt állította, hogy az orosz Keleti Katonai Körzet (EMD) nem részletezett elemei elfoglalták az Orikhivtól 25 km-re délnyugatra fekvő Lobokove városát. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az EMD 5. Összhaderőnemi Hadseregének és a Déli Katonai Körzet (SMD) 58. Összhaderőnemi Hadseregének meg nem nevezett elemei elfoglalták továbbá az Orikhivtől délnyugatra fekvő Malij Scserbaki, Scserbaki és Novoandriivka, valamint az Orikhivtől délkeletre fekvő Novodanyilivka, Mala Tokmacska és Bilohirja településeket, hogy több oldalról közvetlen szárazföldi támadást lehessen indítani a település ellen. A prominens orosz nacionalista médium, a Cárgrád jelentette, hogy az állítások nem igazoltak. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok az orosz állításokkal ellentétben visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Sztyepove (20 km-re délnyugatra Orikhivtől) és Mala Tokmacska (7 km-re délkeletre Orikhivtől) közelében. Egy milblogger január 19-én újra közzétette az ukrán vezérkartól származó harci felvételeket, amelyeken az orosz erők egy szakasznyi (30 fős) csoportja látható az 58. Összhaderőnemi Hadseregből, amint Zaporizzsjai területen szárazföldi támadást hajt végre. A milblogger bírálta az orosz katonai vezetést, amiért megengedte az orosz alakulatoknak, hogy nehézfegyverzet és páncélozott járműtámogatás nélkül kíséreljenek meg szárazföldi támadást, ami arra utal, hogy az oroszoknak jelenleg nincs ilyenjük, vagy nem hajlandóak a Zaporizzsjai Területen egy hosszabb támadás fenntartásához szükséges felszerelésre áldozni. Egy másik milblogger azt állította, hogy az oroszok talán azért hajtották végre a lokalizált támadást, hogy felkutassák az ukrán védelmi állásokat egy közelgő offenzívához, de elismerte, hogy az orosz csapatok csak korlátozott műveletek végrehajtására képesek a jelenlegi lőszer- és embermennyiségükkel.


Orosz milbloggerek január 20-án képeket terjesztettek egy megsemmisült orosz Sz–400-as légvédelmi rendszerről a Zaporizzsjai területen fekvő Iljinében 2022 őszéről, ami az első megerősített harci veszteség egy orosz Sz–400-as rendszer esetében Ukrajnában. Az ISW korábban észlelt orosz Sz–400 légvédelmi rendszereket a Krím északi részén, de nem a Zaporizzsjai Területen vagy más megszállt ukrán területeken. Egy milblogger tévesen azt állította, hogy Iljine az ukrán HIMARS vagy HARM rakéták hatótávolságán kívül van. Iljine 55 km-re van a jelenlegi frontvonaltól, és az ukrán HIMARS-ok hatótávolsága 80 km (50 mérföld).

Az oroszok január 20-án folytatták a rutinszerű tüzelést a nyugati (jobb parti) Herszon területen és a Mikolajivi Területen lévő régiók ellen. Ukrán tisztviselők közölték, hogy az oroszok hat hónap alatt ötödször nem lőttek lövedéket Dnyipropetrovszk Területen lévő területekre.

Az orosz mozgósítás hírei:

Orosz tisztviselők és források továbbra is azt jelzik, hogy a mozgósítási intézkedések folyamatban vannak, annak ellenére, hogy számos állítás szerint az orosz mozgósítás hivatalosan befejeződött. Artur Gajduk, Pszkov terület képviselője kérvényt nyújtott be Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, hogy adjon ki egy, a mozgósítást hivatalosan befejező rendeletet, amire az orosz elnöki adminisztráció kijelentette, hogy Putyin eredeti részleges mozgósítási rendelete továbbra is érvényben van. Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára kijelentette, hogy az eredeti mozgósítási rendelet egy „jogi jellemző” miatt továbbra is érvényben maradt, és felszólította az oroszokat, hogy Putyin mozgósításra vonatkozó nyilatkozataira összpontosítsanak, és ne a mozgósítási rendelet további érvényességének jogtechnikai kérdéseire. Egy helyi Telegram-csatorna emellett beszámolt a Permi Területen folytatódó rejtett mozgósítási gyakorlatról, és kijelentette, hogy a katonai sorozó irodák csendben hetente öt-hét embert küldenek kiképzőközpontokba, hogy a mozgósított osztagokat feltöltsék anélkül, hogy tömeges mozgósítással pánikot keltenének a helyi lakosságban. Egy másik orosz forrás arról számolt be, hogy az Uráli Szövetségi Egyetem december végén egyetemi tisztviselőket nevezett ki, akik a mozgósítási tartalékban lévő diákok és alkalmazottak számára a behívók kiosztásáért felelősek, ami arra utal, hogy az egyetem infrastruktúrája folytatja a rejtett mozgósítási intézkedéseket.

Az orosz mozgósítási hatóságok továbbra is bürokratikus problémákkal szembesülnek a haderőfejlesztésre irányuló erőfeszítések során. Egy orosz katonai tudósító január 20-án interjúfelvételeket tett közzé a Központi Katonai Körzet 90. harckocsizó hadosztályának cebarkuli 6. harckocsizó ezredének önkénteseiről, akik a Luhanszki Területen lévő Szvatove térségében tevékenykednek. Az önkéntesek állítólag októberben érkeztek a harci övezetbe, és októberben 9000 rubeles (körülbelül 131 dollár), novemberben pedig 19 000 rubeles (körülbelül 287 dollár) kifizetést kaptak, de a két kifizetésen túl nem kapták meg a beígért illetményüket. Az önkéntesek nyilvánvalóan azért nem kapták meg a kifizetéseket, mert az irataik szerint még mindig a cebarkuli gyakorlótéren vannak, ami azt is jelenti, hogy nem lehet őket sebesültként vagy halottként nyilvántartásba venni, mert bevetésüket hivatalosan nem ismerik el. Egy orosz médium beszámolt 31 Krasznodar körzetből származó mozgósított újonc esetéről, akiket szolgálatra alkalmatlannak minősítettek, de még mindig kapják a havi 180 000 rubeles fizetésüket, mert az orosz katonai bürokrácia nem tudja, hogyan kell törölni a mozgósítási parancsukat vagy kezelni a helyzetet.


A Kreml folytatja a védelmi ipari bázis (DIB) újjáélesztésére irányuló erőfeszítéseit irreális határidőkkel, miközben megpróbálja megkerülni a nyugati szankciókat is. Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök január 18-án felszólította az orosz tisztviselőket, hogy legkésőbb 2023 februárjáig küldjék el a frontvonalakra az összes hiányzó anyagot és technikai eszközt, amelyre az orosz fegyveres erőknek 2022-ben szükségük volt. Misusztyin hozzátette, hogy a kormánytisztviselőknek haladéktalanul meg kell hozniuk minden releváns irányítási döntést az orosz csapatok ellátása érdekében, tükrözve Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben adott utasítását, hogy egy hónapon belül fejlesszék az orosz DIB-et az orosz haderő rövid és hosszú távú ellátása érdekében. A Kreml továbbra is talál kiskapukat a szankciók elkerülésére az orosz DIB fenntartása érdekében az orosz állami atomenergetikai vállalat, a Roszatom felhasználásával a szankciókkal sújtott vállalatok nyersanyagainak beszerzésére. Az ukrán hírszerzés megosztott a The Washington Posttal egy állítólag a Roszatomtól származó, 2022 októberében kelt levelet, amely szerint a cég – amely „civil szervezetként” mutatja be magát – azon dolgozott, hogy Oroszország hadiiparának alkatrészeket, technológiát és rakétaüzemanyaghoz szükséges nyersanyagokat szállítson. A The Washington Post arról számolt be, hogy a Roszatomnak sikerült elkerülnie a szankciókat, mivel világszerte széles körben részt vesz az atomerőművekben és ellenőrzi a beszállításokat.

A Kreml megpróbálja kiterjeszteni a Roszgvargyija (Orosz Nemzeti Gárda) hatáskörét, valószínűleg annak érdekében, hogy megerősítse ellenőrzését az orosz vállalatok és katonai magáncégek (PMC-k) szegmensei felett az elhúzódó háborúra való felkészülés közepette. Az Egységes Oroszország és az Új Emberek pártok parlamenti képviselői január 20-án törvényjavaslatot nyújtottak be, amely lehetővé tenné a Roszgvargyijának, hogy elemeit állami ügynökségekbe és vállalatokba küldje. Más orosz biztonsági struktúrák már rendelkeznek ilyen engedélyekkel, és a Roszgvargyijának feladata lesz a fontos állami létesítmények és különleges rakományok védelme, a fegyverek és PMC-k forgalma feletti állami ellenőrzés felügyelete, valamint részvétel a „terrorizmus, szélsőségesség és sok más” elleni küzdelemben. A Kreml arra használhatja a Rosgvargyiját, hogy ellenőrzést gyakoroljon az alacsonyabb szintű állami tisztviselők – például a katonai toborzótisztek – felett, vagy hogy figyelemmel kísérje a DIB vállalatok munkafolyamatait. A Kreml a jövőben rendelkezéseket hozhat létre a PMC-k, például a Wagner-csoport szabályozására is.


A megszállt területek hírei:

Az orosz tisztviselők és a megszálló hatóságok folytatják az ukrán gyermekek deportálását a megszállt Ukrajnából Oroszországba. Maria Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztos január 20-án kijelentette, hogy Mariupolból tizenévesek utaztak Moszkvába a „Tinédzserek Oroszországért” nevű szervezet tagjaiként, amely állítólag a személyes fejlődésre és önmegvalósításra ösztönzi Oroszország tizenéves lakosságát. Egy ukrajnai Herszon területi Telegram-csatorna január 20-án arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok 138 ukrán gyermeket deportáltak a megszállt Krímbe, megerősítve egyes krími tisztviselők azon állításait, hogy a gyermekek nem térnek vissza otthonaikba Herszon területére. A Telegram-csatorna megjegyezte, hogy az orosz megszálló hatóságok azt állították: 18 korábban deportált ukrán gyermeket visszaszállítottak Herszonba, de ezt az állítást nem igazolták.

Az orosz erők és a megszálló hatóságok továbbra is folytatják a polgári infrastruktúra lefoglalását és katonai célokra való átcsoportosítását a megszállt területeken. Az ukrán vezérkar január 20-án arról számolt be, hogy az orosz hadsereg továbbra is a megszállt területeken lévő polgári egészségügyi létesítmények hálózatát használja a sebesült katonák ellátására. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz csapatok a Luhanszki Területen lévő Novopszkovban egy szülészeten tábori kórházat hoztak létre, ahol több mint 300 sebesült Wagner-katonát kezelnek. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere január 20-án kijelentette, hogy az orosz alakulatok túlságosan megtöltik a civil kórházakat sebesült orosz katonákkal, mivel továbbra is jelentős veszteségeket szenvednek a frontvonal mentén a Zaporizzsjai Területen. Szerhij Hlan, az ukrán Herszon terület katonai közigazgatási tanácsadója január 20-án kijelentette, hogy az orosz egységek magánházakat fosztogatnak és lakóépületekben gyakorlatoznak Herszon területen.


Az orosz megszálló hatóságok továbbra is logisztikai problémákkal küzdenek a Zaporizzsjai Atomerőműben (ZNPP) az elegendő oroszbarát munkaerő fenntartása terén. Az Energoatom ukrán atomenergetikai üzemeltető vállalat január 20-án arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok küzdenek a ZNPP üzemeltetéséhez szükséges, magasan képzett mérnökök toborzásával, mivel az ukrán munkavállalók továbbra sem hajlandók munkaszerződést kötni a Roszatommal. Az Energoatom január 20-án azt is közölte, hogy az orosz megszálló alakulatok erődítményeket építenek az erőműegységek és a kiégett nukleáris fűtőelemek száraz tárolója körül a ZNPP-ben, továbbra is figyelmen kívül hagyva a polgári és nukleáris biztonságot a megszállt területeken.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is korlátozzák a civil lakosság mozgását a megszállt területeken. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok március 1-jétől megkövetelik a melitopoli lakosoktól, hogy a katonai parancsnoki irodától igazolványokat szerezzenek be a melitopoli ellenőrzőpontokon való áthaladáshoz. Ez része lehet annak az orosz erőfeszítésnek, hogy visszaszorítsák a partizánok tevékenységét Melitopolban. A Luhanszki Terület hatóságai január 20-án közölték, hogy az orosz csapatok továbbra is blokkolják a megszállt Luhanszki Terület településeinek bejáratait és kijáratait, hangsúlyozva, hogy az orosz megszálló hatóságok munkalehetőségi igazolásokat kérnek a Liszicsanszk és Rubizsnye területére való belépéshez.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is fokozzák az ukrán „evakuáltak” kitelepítését és az ukrán „evakuáltak” útlevél-ellenőrzését. Az Ukrán Ellenállási Központ január 20-án arról számolt be, hogy az orosz hatóságok 2022. február 24-e óta több mint kétmillió ukrán állampolgárt toloncoltak ki az Orosz Föderációba. Vlagyimir Szaldo, a herszoni megszállási adminisztráció vezetője megköszönte a megszállt Krím tisztviselőinek, hogy január 20-tól 30 000 kitelepített lakost fogadtak be Herszon területről.

Az ISW továbbra is naponta jelenteni fogja a megfigyelt mutatókat, amelyek összhangban vannak a jelenlegi legveszélyesebbnek ítélt cselekvési irányvonallal (MDCOA): ez Észak-Ukrajna újbóli inváziója, amely valószínűleg Kijevet célozza meg.

Az ISW MDCOA figyelmeztető előrejelzése egy lehetséges orosz offenzíváról Észak-Ukrajna ellen 2023 őszén továbbra is a legrosszabb forgatókönyv marad az előrejelzési lehetőségeken belül. Az ISW jelenleg alacsonynak, de lehetségesnek értékeli az Ukrajnába Fehéroroszország felől történő orosz invázió kockázatát, és nagyon alacsonyra a közvetlen fehérorosz beavatkozás kockázatát. A napi frissítés ezen új szakasza önmagában nem jelent előrejelzést vagy értékelést. A napi megfigyelt mutatókat ismerteti, amelyek alapján finomítjuk értékeléseinket és előrejelzéseinket, amelyeket várhatóan rendszeresen frissíteni fogunk. Nem változott az az értékelésünk, hogy az MDCOA továbbra is valószínűtlen.

Az MDCOA megfigyelt mutatói az elmúlt 24 órában:

Semmi jelentőset nem jelentettek.

Az MDCOA megfigyelt kétértelmű mutatói az elmúlt 24 órában:

A fehérorosz védelmi minisztérium jelentése szerint orosz és fehérorosz pilóták január 20-án folytatták a közös taktikai repülési gyakorlatokat a közös orosz-belorusz regionális erők csoportosítása (RGV) keretében. A fehérorosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy ezek a gyakorlatok a Ruszanyi és a Mahuliscsi repülőtereken zajlanak.

A fehérorosz elemek továbbra is gyakorlatokat tartanak Fehéroroszországban. A belarusz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a belarusz 6. Különleges Gépesített Gárdadandár és a 11. Különleges Gépesített Dandár nem részletezett elemei nem részletezett feladatokat hajtottak végre egy nem részletezett helyszínen a közös orosz-belorusz regionális erők csoportosításával (RGV) közös harci koordináció keretében január 20-án. A belarusz védelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy a belarusz 103. Légideszant Dandár elemei taktikai éleslövészetet hajtottak végre a Loszvido gyakorlótéren.

Az MDCOA megfigyelt ellenjelzői az elmúlt 24 órában:

Az ukrán vezérkar megismételte, hogy január 20-tól nem figyelt meg csapásmérő csoportot alkotó orosz erőket Fehéroroszországban. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy orosz egységek továbbra is folytatják a kiképzést Fehéroroszországban, és hogy Oroszország közös gyakorlatok ürügyén növeli légierejét Fehéroroszországban.

Ennyi harctéri és katonai vonatkozású hír jutott mára és sajnos van egy rossz hírem is: ma idő hiányában nem lesz második rész, egyszerűen nincs mikor megírni, pótoljuk majd holnap vagy valamikor.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!