Szele Tamás: Döntő csaták és egyéb népmesék

Azt beszélik a hírszerzők, döntő lépésre, végső csatára készülnek az oroszok, ami aztán hű meg ha lesz, de az sincs kizárva, hogy irgum és burgum. Lássuk be: ez nem figyelmen kívül hagyható hír, főleg, amennyiben tekintetbe vesszük azt is, hogy erre a döntő csatára vagy idén tavasszal, vagy idén nyáron kerül sor, esetleg ősszel, de talán elhúzódhat az ütközet kezdete télig is, még jó, hogy több évszak nincs.

És ha elmaradna, megtartják jövőre, ugyebár. Sosem volt jó az a nagy sietség, el lehet még háborúzni, ha nem is akármeddig, csak, míg írmagjuk marad a hadviselő feleknek. Persze ezt a „döntő csatáról” szóló hírt, mint minden más prognózist is, az ISW szakértői a helyén kezelik, tekintve, hogy az ukrán hírszerzéstől, a GUR-tól származik – de elképzelem a holnapi Origo és Pesti Srácok szalagcímeit:

Végső ütközettől rettegnek az ukránok!”

Menekül, menekül, fut az ellen, fut a sok kozák atamán!”

Ez utóbbit Stefka István jegyezné, aki kora és élettapasztalatai miatt igen alaposan ismeri ezt a szöveget, kívülről is tudja, mert egy időben nagyon sokat énekelte. Mindegy, hagyjuk is, olyannak érzem ezt az eljövendő döntő csatát, ami akárhol és akármikor kezdődhet, ellenben el is tarthat akármeddig, mint a mostani „offenzívát” Zaporizzsjában, amit egyedül Rogov, a kollaboráns tisztviselő lát, rajta kívül senki, még az oroszok sem tudnak a tulajdon győzelmeikről, de már róla szól a fél magyar sajtó.

Mi foglalkozzunk inkább a konkrét hírekkel, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján válogattam össze.

Az ukrán hírszerzés úgy értékelte, hogy az orosz hadsereg 2023 tavaszán vagy kora nyarán támadásra készül, ami részben megerősíti az ISW azon állandó értékelését, hogy az orosz csapatok a következő hónapokban döntő akciót hajthatnak végre. Az ukrán fő hírszerzési igazgatóság (GUR) képviselője, Vadim Szkibickij január 20-án kijelentette, hogy 2023 tavasza és kora nyara döntő lesz a háborúban, és megerősítette, hogy a GUR olyan jeleket figyelt meg, amelyek szerint az orosz csapatok átcsoportosulnak egy „nagy offenzívára” készülve Donyeck és Luhanszk megyékben. 2023-ban Szkibickij azt is megismételte, hogy az orosz csapatok valószínűleg nem indítanak támadást Fehéroroszországból vagy Dél-Ukrajnából. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz hadsereg egy döntő (akár támadó, akár védekező jellegű) erőfeszítésre készülhet a Luhanszki Területen, és megfigyelte a hagyományos erők, például a légideszant (VDV) elemek átcsoportosítását a Szvatove-Kreminna tengelyre a Herszoni Területről történő orosz kivonulást követően. Az ISW azt is fenntartja, hogy nagyon valószínűtlen, hogy az orosz haderő egy új offenzíva indítását tervezi Észak-Ukrajna ellen Fehéroroszország irányából. 2023 első felében Szkibickij értékelései nagymértékben alátámasztják az ISW 2023 első felére vonatkozó, az orosz szándékokra vonatkozó futó előrejelzéseit, és aláhúzzák, hogy továbbra is szükség van a nyugati partnerek támogatására annak biztosítása érdekében, hogy Ukrajna ne veszítse el a kezdeményezést egy újbóli orosz offenzív hadművelet miatt.

Úgy tűnik, hogy a Wagner-csoportnak a büntetőtelepeken történő toborzásra való túlzott támaszkodása egyre nagyobb mértékben befolyásolja a Wagner harci képességeit. Olga Romanova, a „Rusz Szigyjascsaja” (Ülő Oroszország) független orosz emberi jogi szervezet vezetője január 23-án azt állította, hogy a Wagner által toborzott mintegy 50 000 fogolyból mindössze 10 000 harcol az ukrajnai frontvonalakon a magas veszteségek, kapitulációk és a dezertálás aránya miatt. Az ISW nem tudja függetlenül megerősíteni ezeket az adatokat, de nagyon is hihetőek, figyelembe véve Wagner modelljét, amely szerint az elítélteket ágyútöltelékként használja a rendkívül veszteséges támadó műveletekben. A Wagner által alkalmazott modell, miszerint a magasan képzett, hosszú ideje szolgáló zsoldosokat megtartja vezető és különleges erőkhöz hasonló egységként a képzetlen elítéltek tömegén belül, szintén magas harci veszteségekhez, megadáshoz és dezertáláshoz vezet. A Wagner-csoport azon célja, hogy csökkentse a nem elítélt zsoldosok veszteségeinek számát, valószínűleg rontja képességét arra, hogy az elítéltek nagy tömegét hosszú távon és nagy léptékben megtartsa és hatékonyan felhasználja. Az ISW korábban beszámolt olyan esetekről, amikor a Wagner-csoport harcosainak hozzátartozói üres koporsókat kaptak, miután közölték velük, hogy szeretteik Ukrajnában haltak meg, ami arra utal, hogy a Wagner nem rendelkezik az alapvető adminisztratív és bürokratikus infrastruktúrával saját veszteségeinek nyomon követéséhez és bemutatásához, ami tovább növeli a „Rusz Szigyjascsaja” becslésének hitelességét.

Oroszország folytatja a katonai és gazdasági kapcsolatok elmélyítését Iránnal, hogy kölcsönösen előnyös szankciók kijátszására törekedjen. Vjacseszlav Volodin, az orosz Állami Duma elnöke január 23-án Teheránban találkozott Mohammad Bagher Ghalibaf iráni parlamenti elnökkel és Ebrahim Raisi iráni elnökkel a kétoldalú együttműködési erőfeszítések bővítése érdekében. Ghalibaf megjegyezte, hogy Moszkvának és Teheránnak törekednie kell a kapcsolatok erősítésére a banki, energetikai és áruforgalmi szektorban az amerikai szankciókkal szemben, amit Volodin a két ország közeledésének tulajdonított. Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) forrásai emellett további katonai együttműködési erőfeszítésekre spekuláltak Teherán és Moszkva között. Az IRGC-hez kötődő Tasnim News szerkesztőségi cikket tett közzé, amelyben azt állította, hogy egy orosz-iráni közös gyártási megállapodás lehetővé teheti Irán számára, hogy orosz Mi-28-as és Ka-52-es harci helikoptereket kapjon. Valószínűleg mind Teherán, mind Moszkva ezektől a megállapodásoktól várja, hogy enyhítse az USA által ellenük bevezetett szankciók nyomását.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az ukrán hírszerzés úgy értékelte, hogy az orosz hadsereg 2023 tavaszán vagy kora nyarán támadásra készül, ami részben megerősíti az ISW állandó értékelését, miszerint az orosz csapatok a következő hónapokban döntő akciót hajthatnak végre.
      • Úgy tűnik, hogy a Wagner-csoportnak a büntetőtelepekről történő toborzásra való túlzott támaszkodása egyre inkább kihat a Wagner harci képességére.
      • Oroszország továbbra is elmélyíti katonai és gazdasági kapcsolatait Iránnal, hogy kölcsönösen ösztönözzék a szankciók kijátszását.
      • Az orosz hadsereg folytatta a korlátozott ellentámadásokat, hogy visszaszerezze elvesztett pozícióit a Szvatove-Kreminna vonal mentén.
      • Az ukrán egységek csapást mértek az orosz koncentrációs területekre a megszállt Luhanszki Területen.
      • Az orosz haderő folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén és Donyeck város nyugati külterületén.
      • Az orosz csapatok az elmúlt 72 órában valószínűleg sikertelen támadó műveletet hajtottak végre a Zaporizzsjai Területen.
      • Az orosz hadsereg nem ért el megerősített területi nyereséget a Zaporizzsjai Területen, annak ellenére, hogy az egyik orosz megszálló tisztviselő továbbra is ezt állítja. A megszálló tisztviselő talán a Zaporizzsjai területen elért orosz taktikai sikerek narratíváját erőlteti, hogy pozitív híreket generáljon, és elterelje az orosz közönség figyelmét az ígért haladás hiányáról Bakhmutban.
      • A Kremlnek az orosz fegyveres erők professzionalizálására irányuló erőfeszítései továbbra is kritikát váltanak ki az új orosz párhuzamos katonai struktúrák támogatói körében.
      • Az orosz tisztviselők és a megszálló hatóságok folytatják az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a megszállt területeket integrálják az orosz társadalmi, közigazgatási és politikai rendszerekbe, és keményen fellépnek a megszállt területeken a partizánok ellen.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület – Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg január 22-én és 23-án folytatta korlátozott szárazföldi támadásait, hogy visszaszerezze elvesztett pozícióit Szvatovétól északnyugatra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok január 22-én és 23-án visszaverték az orosz támadásokat Sztelmahivka (15 km-re nyugatra Szvatovétól) és Novoszelivszke (15 km-re északnyugatra Szvatovétól) ellen. A január 22-én közzétett geolokációs harci felvételek azt mutatják, hogy az orosz egységek „emberi hullám” stílusú támadást hajtanak végre az ukrán állások ellen Novoszelivszke közelében.[ Orosz milbloggerek azt állították, hogy súlyos harcok folynak Novoszelivszkénél, ahol az ukrán csapatok megpróbálnak kelet felé, Kuzemivka ( Szvatovétól 15 km-re északnyugatra) felé előrenyomulni.

Az orosz hadsereg január 22-én és 23-án folytatta a korlátozott szárazföldi támadásokat, hogy visszaszerezze elvesztett pozícióit Kreminna környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok január 22-én visszaverték az orosz támadásokat Ternyi (Kreminnától 15 km-re nyugatra) és a Szerebrjanka erdőterület (Kreminnától 10 km-re délnyugatra) felé. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) volt oroszországi nagykövete, Rogyion Mirosnyik azt állította, hogy az orosz erők Kreminna közelében az ukrán csapatoktól 50-200 méterre lévő állásokat tartanak. A január 21-én közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz alakulatok Ploscsankától délnyugatra (Kreminnától 15 km-re északnyugatra), a Zsuravka-szakadék közelében helyezkednek el. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz csapatok 22-én egész nap aktívak voltak a Kreminnától északnyugatra lévő Ploshchanka-Makiivka vonal mentén, és azt állították, hogy az orosz légideszant egységek (VDV) elemei három ukrán erődítményt foglaltak el Kreminna közelében, meg nem határozott területeken. A január 20-i geolokációs harci felvételek azt mutatják, hogy az ukrán csapatok visszaveszik a Kreminnától 10 km-re délre lévő Bilohorivka közelében lévő állásaikat. A Kreminnától mintegy 10 km-re délre lévő Ploscsanka-Makiivka vonal mentén az orosz alakulatok aktívak voltak.

Az ukrán tüzérség január 22-én és 23-án HIMARS-csapásokat mért egyes orosz koncentrációs zónákra a Luhanszki Területen. Az LNK Népi Milícia állítása szerint az ukrán csapatok január 22-én csapást mértek Kadiivkára (Luhanszk városától 50 km-re nyugatra, a T0504-es és a T1317-es autópályák találkozásánál). Szerhij Bratcsuk, az ukrán Odessza terület katonai közigazgatásának szóvivője megjegyezte, hogy az egyik csapás egy gépjavító üzemet célzott, amelyet a csecsen erők kórházként használtak. LNK-források emellett azt állították, hogy az ukrán tüzérség január 23-án HIMARS-csapást mért egy Zolote és Pjervomajszke (Luhanszk várostól mintegy 50 km-re északnyugatra) közötti elektromos alállomás ellen.

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz alakulatok január 22-én és 23-án folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat magára Bakhmutra; Bakhmuttól északkeletre Verkhnokamjanszke (30 km északkeletre), Bilohorivka (20 km északkeletre), Kraszna Hora (5 km északra), Vjimka (23 km északkeletre), Rozdolivka (15 km északkeletre) és Paraszkoviivka (8 km északra) közelében; és Bakhmuttól nyugatra Sztupocska (10 km nyugatra Bakhmuttól) közelében január 22. és 23. között. Orosz milbloggerek azt állították, hogy a Wagner-csoport erői Bakhmuttól délnyugatra, Kliscsivka térségében tevékenykednek, hogy Ivanivszk felé nyomuljanak és elvágják az ukrán T0504 Kosztyantyinivka-Csasziv Jar-Bakhmut földi kommunikációs vonalat (GLOC). Az Ukrán Állami Határőrszolgálat megismételte, hogy az ukrán csapatok magának Bakhmutnak a nagy részét ellenőrzik, és sikeres ellentámadásokat hajtanak végre, hogy visszaszerezzék az elvesztett pozíciókat a térségben. Egy orosz milblogger azt állította, hogy a Wagner-csoport erői előrenyomulnak a városi területeken Bakhmut keleti és déli peremén. A január 22-én közzétett geolokációs harci felvételek megerősítik, hogy az orosz csapatok elfoglalták Opitnye északi részét Bakhmut déli peremén.


Az orosz haderő január 22-én és 23-án folytatta a szárazföldi támadásokat Donyeck város nyugati külterületén. Az ukrán vezérkar beszámolt az orosz támadásokról Novobakhmutivka (Donyecktől 20 km-re északra), Pjervomajszke és Vodyane (mindkettő Donyeck város északnyugati külvárosában), valamint Marinka (Donyeck város délnyugati külvárosában) ellen január 22. és 23. között. A január 20-án közzétett geolokációs harci felvételek szerint az orosz csapatok marginális előretörést hajtottak végre Vodyanétól keletre. Egy orosz milblogger január 23-án felvételeket tett közzé arról, hogy a Déli Katonai Körzet 8. Összevont Hadserege 150. Motorizált Lövészhadosztályának orosz katonái támadó akciókat hajtanak végre Marinka irányában. Az orosz milbloggerek továbbra is azt állították, hogy az orosz erők Marinka nyugati részének ellenőrzéséért harcolnak.

Az orosz alakulatok január 22-én és 23-án nem hajtottak végre állítólagos vagy megerősített szárazföldi támadásokat Donyeck nyugati vagy Zaporizzsja keleti területén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok védelmi műveleteket hajtanak végre ezen a területen. Az oroszok január 22-én és 23-án egész nap folytatták a rutinszerű tüzelést a Donyeck várostól délnyugatra és a Zaporizzsjai Terület keleti részén húzódó kontaktvonal mentén.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz csapatok az elmúlt 72 órában valószínűleg sikertelen támadó műveletet hajtottak végre a Zaporizzsjai Területen. Az orosz alakulatok nem értek el megerősített területi nyereséget, annak ellenére, hogy egy orosz megszálló tisztviselő továbbra is ezt állítja. Az ukrán vezérkar január 23-án megerősítette, hogy az orosz egységek január 20-án és 21-én Zaporizzsja irányában támadó akciókat hajtottak végre Mali Scserbakij közelében, de nem pontosította, hogy területi nyereséget értek-e el. Nem világos, hogy ez a művelet e cikk megjelenésekor még folyamatban van-e. Az orosz védelmi minisztérium január 22-én azt állította, hogy a Zaporizzsjai területen végrehajtott támadó műveletek során nem részletezett keleti katonai körzet (EMD) elemei kedvezőbb pozíciókat foglaltak el, de további részleteket nem közölt. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Terület megszálló képviselője, aki január 20-án megalapozatlan állítások sorát kezdeményezte arról, hogy az orosz erők több települést is elfoglaltak a Zaporizzsjai Területen, azt állította, hogy az orosz csapatok január 23-án elfoglalták Kamjanszkét (Zaporizzsja várostól mintegy 30 km-re délre, a Dnyeper folyó partján). Rogov korábban azt állította, hogy az oroszok január 20-án elfoglalták Mali Scserbakij, Scserbakij és Novoandrijivka, Novodanyilivka, Mala Tokmacska és Bilohirja településeket.


Orosz források ellentmondanak Rogov állításainak, jelezve, hogy az orosz egységek január 23-ig valószínűleg nem értek el területi nyereséget a zaporizzsjai frontvonalon. A cikk megjelenésekor nincs nyílt forrásból származó bizonyíték, amely Rogov állításait alátámasztaná. A rendelkezésre álló geolokációs vizuális bizonyítékok január 21-22-én szakasznyi orosz elemeket mutatnak, amelyek Novodanyilivkától és Mali Scserbakitól 2-3 km-re délre lévő mezőkön harcolnak. Egy ismert orosz milblogger január 23-án arról számolt be, hogy az ukrán egyégek átcsoportosították és január 23-án megtartották a Mali Scserbaki-Scserbaki-Novoandriivka-Novodanyilivka vonalat. Más orosz milbloggerek arról számoltak be, hogy az oroszok január 23-án áttértek a zaporizzsjai frontvonal mentén lévő célpontok – köztük Rogov állítása szerint az orosz egységek által elfoglalt települések – lövöldözésére, miután január 22-én megkíséreltek egy orosz offenzívát, ami arra utal, hogy az offenzíva sikertelen volt. Az ukrán Zaporizzsjai Katonai Igazgatóság január 23-án arról számolt be, hogy az orosz erők több olyan falut is lőttek, amelyeket Rogov állítása szerint elfoglaltak. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok a zaporizzsjai hadműveleti területen január 23-án védelmi műveleteket hajtottak végre. Egy magas rangú ukrán katonai szóvivő kijelentette, hogy az oroszok Dél-Ukrajnában nem hajtanak végre nagyszabású támadó műveleteket, és január 22-én nem értek el tartós taktikai nyereséget.

Rogov talán azért erőlteti a Zaporizzsjai Területen elért orosz taktikai sikerek narratíváját, hogy pozitív híreket generáljon, melyekkel eltereli az orosz közönség figyelmét az ígért haladás hiányáról Bakhmutban. Rogov állításai nagy visszhangot keltettek az egész orosz nyelvű információs térben, és széles körben elterjedtek a főáramú orosz állami hírforrások, mint a TASZSZ, és az orosz militarista bloggerek körében a Telegramon. Sok orosz milblogger eltúlozta Szoledar jelentőségét, és azt állította, hogy az oroszok taktikai előretörése Szoledarban előrevetíti az orosz erők bekerítését Bakhmutban. Az orosz erők nem értek el jelentős előnyöket Bakhmut közelében annak ellenére, hogy január közepén előrenyomultak Szoledarban, és Bakhmut küszöbön álló orosz bekerítése vagy elfoglalása továbbra sem valószínű. A Bakhmutra vonatkozó orosz információs műveletek által támasztott magas elvárások és az orosz erők képtelensége a gyors elérésükre közötti eltérések az orosz információs tér jelenlegi sebezhetőségét jelentik, amelyet Rogov talán megpróbál fedezni.

Az orosz és ukrán felderítő elemek valószínűleg a Dnyeper folyó torkolatának Herszon várostól délre fekvő szigetein csatároztak. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az ukrán alakulatok január 23-án megsemmisítették a Potemkin-szigetekre települni próbáló orosz szabotázs- és felderítőcsoportot szállító, lefoglalt civil hajót. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz erők január 21-én legyőzték az ukrán szabotázs- és felderítőcsoportokat, amelyek megpróbálták elfoglalni a Belohrudove és Veliki Potemkin-szigeteket.

Az orosz mozgósítás hírei:

A Kremlnek az orosz fegyveres erők professzionalizálására irányuló erőfeszítései továbbra is kritikát váltanak ki az új orosz párhuzamos katonai struktúrák támogatói körében. A brit védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov hadseregtábornok az ukrajnai orosz haderő parancsnokaként betöltött új szerepében igyekszik javítani a bevetett csapatok ápoltsági színvonalán és a napi fegyelmezésen. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az olyan látszólag triviális ügyek, mint az ápoltság valójában jelentősek, mivel egy katonai egység szakmaiságának és a parancsnokok parancsainak követésére való általános képességének mutatója lehet. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin január 23-án szólt bele az ápoltságról folyó vitába, kijelentve, hogy teljes mértékben támogatja Ramzan Kadirov csecsen vezető rosszallását az orosz védelmi minisztérium azon parancsaival kapcsolatban, hogy az orosz katonáknak le kell borotválniuk az arcszőrzetüket. Prigozsin azt állította, hogy az ő elítélt erői jobban harcolnak, mint az orosz hagyományos „gárdista” (tiszteletbeli cím, amely az elit erőket jelöli) egységek, amelyek szabványosított ápoltsági eljárásokat követnek. Prigozhin ezután azt javasolta, hogy az orosz kormány fogadjon el egy törvényt a „hadsereg glamourizálásának” kriminalizálására – egy újabb kísérlet annak állítására, hogy Prigozsin Wagner-erői hatékonyabbak, mint a korrupt védelmi minisztérium vezetése alatt álló hagyományos orosz hadsereg. Wagner-közeli milbloggerek felerősítették Prigozsin állítását. Prigozsin valószínűleg megpróbálja aláásni az orosz védelmi minisztérium utasításainak tekintélyét a hazai információs térben, ami valószínűleg tovább rontja a hagyományos orosz hadsereg fegyelmét, szakmaiságát és hatékonyságát. Az orosz hadsereg ápoltsági normáiról szóló heves vita a jelentőségéhez képest abszurd életet kezdett élni.


Az orosz védelmi minisztérium a hírek szerint 2022 őszén foglyokat toborzott a haderő-generáló kampány részeként. A Vazsnije Isztorii orosz független csatorna arról számolt be, hogy az orosz védelmi minisztérium tisztviselői szeptember végén és október elején mintegy 100 foglyot toboroztak a „Vihar” zászlóaljba. A Wagner viszont továbbra is toborzási hirdetéseket vet be, hogy megerősítse egységei elsőbbségét, csaliként használva a Wagner ukrajnai hadműveleteiről szóló állami televíziós adások szegmenseit.

A Kreml illetékesei továbbra is ellentmondásos nyilatkozatokat tettek egy esetleges közelgő mozgósítási hullámmal kapcsolatban. Dmitrij Guszev, az orosz Állami Duma képviselője (és Vlagyimir Putyin orosz elnök mozgósítási munkacsoportjának tagja) kijelentette, hogy a mozgósított katonák csak akkor térhetnek haza, ha a háború véget ér, vagy ha Putyin kiadja a mozgósítást megszüntető parancsot. Guszev azt is kijelentette, hogy a mozgósított katonák rotálódni fognak, ami arra utal, hogy egyesek hazamehetnek, vagy legalábbis egy időre visszamehetnek nem harcoló állomásokra, míg mások elfoglalják helyüket a sorban. Egy másik orosz parlamenti képviselő, Viktor Szoboljev tábornok azt állította, hogy biztos abban, hogy a Kreml nem fogja kihirdetni a mozgósítás második hullámát, és végleg befejezte a részleges mozgósítást. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője továbbra is azt állította, hogy a részleges mozgósítási rendelet behívási része befejeződött, míg más, meg nem nevezett rendelkezések még aktívak. Peskov valószínűleg arra utalt, hogy a Kreml nem tudja jogilag megszüntetni a mozgósítási rendeletet anélkül, hogy az összes mozgósított tartalékost az orosz törvényeknek megfelelően leszerelné, mivel ugyanez a rendelet engedélyezi a behívásokat és a mozgósított személyzetnek a hadseregnél tartását. A Kreml következetes igénye, hogy nyilvánosan foglalkozzon a részleges mozgósítás témájával, azt jelzi, hogy folyamatosan aggódik az orosz nyilvánosság elvárásainak kezelése miatt a Kreml haderő-fejlesztési erőfeszítéseivel kapcsolatban. Másrészt a Kreml talán értékeli a törvény által bevezetett komplexitást, mivel a mozgósított tartalékosok aktív erőknél tartására vonatkozó parancs fenntartásának követelménye lehetővé teszi a Védelmi Minisztérium számára a kriptomobilizáció és a korlátozottabb behívások folytatását is.


A megszállt területek hírei:

Az orosz tisztviselők és a megszálló hatóságok folytatják a megszállt területek orosz közigazgatási és politikai rendszerekbe való integrálására irányuló erőfeszítéseket. Az Ukrán Ellenállási Központ január 23-án arról számolt be, hogy orosz tisztviselők oroszbarát kollaboránsokat keresnek, akik segítenek nekik választásokat rendezni a 2023. szeptember 9-11-re tervezett oroszországi helyi, kormányzói és szövetségi választások egységes választási napján.

Ukrán partizánok január 20-án IED-támadást (pokolgép-támadást) hajthattak végre Mariupolban. A Mariupoli Ellenállás című helyi hírportál arról számolt be, hogy ukrán partizánok IED-t helyeztek el az orosz katonai tisztviselők autójában, miután tanulmányozták viselkedésüket és időbeosztásukat. A Mariupoli Ellenállás megjegyezte, hogy az orosz megszállók azonnal eltávolították a megsemmisült autó nyomait, és valószínűleg nyilatkozatot fognak kiadni arról, hogy az autó az aknamentesítés miatt robbant fel, és nem történt partizántámadás. Orosz források nem jelentettek semmilyen partizántevékenységet Mariupolban január 20-a óta.

Az orosz hadsereg január 22-23-án folytatta a magánházak átkutatását, valószínűleg a partizánok és az ukránbarát állampolgárok azonosítására tett erőfeszítéseik során a megszállt területeken. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) belügyminisztériuma január 23-án azt állította, hogy az oroszok lefoglaltak egy épületet, amelyben állítólag fegyvereket és lőszereket tartottak a Luhanszki Terület Szlovjanoszerbszk járásában. Január 22-én Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Terület megszállóhelyettese azt állította, hogy az orosz hatóságok fegyverek, lőszerek és ukrán egyenruhák rejtekhelyét fedezték fel egy elhagyatott házban a Zaporizzsjai területen fekvő Enerhodarban.


Az orosz csapatok továbbra is lefoglalják az egészségügyi erőforrásokat, és növelik a katonai és polgári egészségügyi rendszerek terheit Ukrajna megszállt régióiban. Az ukrán vezérkar január 23-án jelentette, hogy az orosz erők mintegy 150 sebesült orosz katonát szállítottak át egy civil kórházba a Zaporizzsjai terület Dnyiprorudnéban. Az Ukrán Ellenállási Központ január 23-án jelentette, hogy az oroszok orvosokat importálnak Oroszországból, hogy további kórházakat lássanak el a krími Szevasztopolban, mivel az egészségügyi infrastruktúra nem elegendő a sebesült orosz katonák ellátásához a Zaporizzsjai Területen. Az ukrán vezérkar január 23-án kijelentette, hogy a Herszoni Területen súlyosan megsebesült összes orosz katona továbbra is a területen lévő kórházakban összpontosul, és csak kis számban részesülnek kezelésben a Krímben. Az ukrán Herszoni Terület katonai közigazgatási tanácsadója, Szerhij Hlan január 22-én azt is kijelentette, hogy az orosz erők elfoglaltak egy óvodát, hogy abban a megszállt Herszoni Területen sebesült orosz katonákat helyezzenek el.

Az orosz megszálló hatóságok fokozzák az ukrán gyermekek agymosására irányuló erőfeszítéseket, mint a megszállt területeken a társadalmi ellenőrzés megszilárdításának eszközét. Az Ukrán Ellenállási Központ január 23-án arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok egy 10 éves ruszifikációs tervet dolgoztak ki az ukrán fiatalok átnevelésére, mivel felmérések azt mutatják, hogy a dél-ukrajnai gyerekek nem támogatják az orosz megszállást. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy Viktor Kaurov, az orosz Ifjú Katonai Kadétok Nemzeti Mozgalmának (Junarmia) helyettes vezetője találkozót tartott a Herszon és Zaporizzsjai terület megszálló hatóságaival, és kidolgozott egy tervet, amely szerint nagyobb hangsúlyt fektetnek Oroszország második világháborús szerepére, rendszeresen bemutatják a „különleges katonai művelet veteránjait” az iskolákban, és növelik az orosz hazafias tartalmakat a tantervben.


Az orosz megszálló hatóságok fokozzák az erőfeszítéseket, hogy az oroszok által bevezetett szociális rendszerek sikerét ábrázolják a megszállt területeken. Leonyid Pasecsnik, a Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetője január 23-án kijelentette, hogy az orosz tisztviselők kiadták az első igazolást a megszállt területeken az anyasági tőke megszerzéséről, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. december 15-én bevezette az intézkedést az Orosz Stratégiai Fejlesztési és Nemzeti Projektek Tanácsának ülésén. Pasecsnik január 23-án a programmal kapcsolatban fenntartásokkal élt, hangsúlyozva, hogy a kérelmezőknek orosz útlevéllel kell rendelkezniük és az LNK területén kell élniük ahhoz, hogy megkapják az anyasági tőkét és az egy gyermek után járó támogatást. Vlagyimir Szaldo, a herszoni megszállási közigazgatás vezetője január 22-én kijelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok kedvezményes hiteleket és támogatásokat nyújtanak a helyi Herszon terület gazdálkodóinak támogatására az infrastruktúra javítására és termelési képességeik maximalizálására.

Az orosz megszálló hatóságok folytatják a megszállt területek orosz jogrendszerbe való integrálására irányuló erőfeszítéseket. Orosz források január 23-án közölték, hogy orosz tisztviselők Oleg Fjodorovics Bolomozsnov vezérőrnagyot nevezték ki a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) megszállt Donyecki Területen működő kirendeltségének vezetésére. Orosz források hangsúlyozták, hogy az FSZB a megszállt területeken az orosz alkotmánnyal, valamint az orosz törvényekkel és szabályozási normákkal összhangban működik.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is elviselhetetlenné teszik az életet a megszállt területeken. Az ukrán Herszoni Terület katonai közigazgatási tanácsadója, Szerhij Hlan január 22-én kijelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok visszatartják az ukránoktól az áramot, amíg nem fogadják el az orosz vállalatokkal kötött energiaszerződéseket. Az Ukrán Ellenállási Központ január 22-én jelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok kifosztották a Herszoni Területen található Szkadovszkban lévő Szkadovszki Központi Kórházat.


Az ISW továbbra is naponta beszámol a Fehéroroszországban megfigyelt orosz és fehérorosz katonai tevékenységről.

Az ISW legveszélyesebb cselekménysorozatra vonatkozó figyelmeztető előrejelzése egy esetleges nagyobb orosz offenzíváról Fehéroroszországból Észak-Ukrajna ellen egyre valószínűtlenebbnek tűnik. Az ISW jelenleg nagyon alacsonynak ítéli meg az Ukrajna Fehéroroszországból történő orosz inváziójának kockázatát. Az ISW továbbra is jelenteni fogja a megfigyelt mutatókat, amelyeket az értékeléseink és előrejelzéseink finomításához használunk, és amelyeket várhatóan rendszeresen frissíteni fogunk.

Az elmúlt 24 órában Fehéroroszországban megfigyelt jelentős katonai tevékenységek, amelyek arra utalnak, hogy valószínűbb egy Fehéroroszországból indított támadás:

Nem volt semmi jelentenivaló.

Az elmúlt 24 órában Fehéroroszországban olyan jelentős katonai tevékenységet figyeltek meg, amely nem egyértelmű:

Nem volt semmi jelentenivaló.

Jelentős katonai tevékenység Fehéroroszországban az elmúlt 24 órában, ami azt jelzi, hogy egy Fehéroroszországból érkező támadás továbbra is valószínűtlen:

Az ukrán vezérkar megismételte, hogy január 23-tól nem észlelte, hogy az orosz erők Fehéroroszországban csapásmérő csoportot alakítanának.

Az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) helyettes vezetője, Vadim Szkibickij kijelentette, hogy nem valószínű egy újabb orosz támadás Kijev ellen Fehéroroszországon keresztül, és hogy az orosz és ukrán erők Kelet-Ukrajnában fogják végrehajtani döntő erőfeszítéseiket.

Viktor Jahun, az Ukrán Állambiztonsági Szolgálat tartalékos vezérőrnagya január 23-án kijelentette, hogy jelenleg „biztosan nincs veszély Fehéroroszország felől.” Jahun kijelentette, hogy az enyhe tél és a hódgátak miatt a patakok és folyók elárasztották a Pripjaty mocsaraiban lévő vizes élőhelyeket Voliny, Zsitomir és Rivne megyékben, ami lehetetlenné tette az orosz gépesített manővereket a területen keresztül.

Azért a hódoknak kéne adni valami kitüntetést, igaz, ami igaz, érnek annyit, mint egy utászalakulat.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!