Szele Tamás: Leopardok és moduláris Armaták

Most minden hír a nyugati harckocsikról szól, amiket Ukrajna fog kapni, és amelyek minden pillanatban elindulhatnak, hiszen Olaf Scholz német kancellár ma hivatalosan is bejelentette, hogy tizennégy Leopard 2-vel támogatja Kijevet, az Egyesült Államok harminc Abramsről beszél, Lengyelország odaadja, amije van – ez sokat segíthet Ukrajnának.

Sokat, de magát a háborút nem fogja megnyerni. Összesen 112 harckocsiról van szó első lépésben, de például a német szállítmány csak körülbelül három hónap múlva érkezhet meg, szóval Bakhmutnál egyelőre nem fogják Leopardok elsöpörni a rohamozó wagneristákat. De akkor is: nagy segítség ez. Emellett csak epizód az a hír, hogy a nagy dérrel és dúrral (néha mollal) Ukrajnába vezényelt T–14 Armata csodaharckocsikat szép csendben visszavonják a harcoló alakulatoktól, illetve azok el sem fogadják őket, köszönik szépen, olyan rossz állapotban vannak. Eleve ki sem lett volna szabad küldeni őket, rosszak a hajtóműveik és a hőkamerás rendszereik, ráadásul gondoljuk meg, mekkora blamázs lenne, ha egy ukrán katona a kezében egy Javelinnel egyetlen lövéssel semlegesíti azt a csodafegyvert, amit már időtlen idők óta fejlesztenek, és ami a legendák szerint épp csak repülni és kutyát sétáltatni nem tud. Illetve, miután eltalálták, repülni tud, éspedig modulárisan, vagyis darabokban, csak utána nem lehet összerakni.

Mindegy is, foglalkozzunk a konkrét hírekkel, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

A NATO-tagállamok koalíciója modern harckocsikat küld Ukrajnának. A Wall Street Journal január 24-én arról számolt be, hogy Joe Biden amerikai elnök „jelentős számú” Abrams M1 harckocsit készül Ukrajnának küldeni, és hogy a Fehér Ház már január 25-én bejelentheti a szállítást. A Der Spiegel című német lap január 24-én arról számolt be, hogy Olaf Scholz német kancellár úgy döntött, hogy legalább egy harckocsiszázad (14 darab) Leopard 2 harckocsit szállít Ukrajnának meg nem határozott határidőn belül. Lengyelország valószínűleg Leopard 2 harckocsikat küld Ukrajnának Németország döntését követően. Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter január 24-én kijelentette, hogy Lengyelország hivatalosan kérte Németországtól az engedélyt a lengyel Leopard 2 harckocsik Ukrajnának történő átadására, Annalena Baerbock német külügyminiszter pedig kijelentette, hogy Berlin nem fog beavatkozni, ha Lengyelország Leopard 2 harckocsikat akar Ukrajnának küldeni. Brit tisztviselők január 16-án megerősítették, hogy az Egyesült Királyság 14 Challenger 2 harckocsit fog Ukrajnának küldeni. Emmanuel Macron francia elnök január 22-én kijelentette, hogy nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Franciaország Leclerc harckocsikat küldjön Ukrajnának.

A nyugati államok által Ukrajnának biztosított harckocsik segítenek abban, hogy Ukrajna gépesített hadviselést folytathasson az orosz hadsereg legyőzése és az ukrán területek felszabadítása érdekében. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a Nyugat hozzájárult ahhoz, hogy Ukrajna nem tudta kihasználni, hogy az orosz erőket Bakhmutban beszorította, mivel lassan szállította vagy visszatartotta a nagyszabású ellentámadásokhoz elengedhetetlen fegyverrendszereket és ellátmányt. 2022 decemberében Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok korábban hangsúlyozta, hogy Ukrajnának 300 harckocsira van szüksége (más fegyverrendszerek mellett), hogy lehetővé tegye az ukrán ellentámadásokat.

Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök folytatta erőfeszítéseit, hogy önmagát és a hagyományos orosz katonai parancsnoki struktúrát Oroszország igazi védelmezőjeként tüntesse fel. Geraszimov január 23-án megismételte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tervét az orosz erők azon képességének fejlesztésére, hogy reagáljanak Oroszország „katonai biztonságát fenyegető új fenyegetésekre”, majd Geraszimov azzal vádolta Ukrajnát és a NATO-államokat, hogy Oroszországot akarják fenyegetni. Geraszimov az orosz vezérkar történelmi szerepére hivatkozott, amely Oroszországot több katonai válságon, köztük a Nagy Honvédő Háborún (II. világháború) keresztül vezette és védte. Geraszimov azt állította, hogy „a modern Oroszország soha nem ismert ilyen szintű és intenzitású ellenségeskedést”, és erősen utalt arra, hogy a jelenlegi ukrajnai háború a Nagy Honvédő Háború óta a legnagyobb fenyegetést jelenti Oroszország számára, ezért szükségessé teszi az orosz vezérkar vezetését és védelmét Geraszimov vezetésével. Az, hogy Geraszimov a háborút és a vezérkar folyamatban lévő újjáélesztési erőfeszítéseit a Nagy Honvédő Háború történelmi kontextusában fogalmazta meg, része annak a folyamatos kampánynak, amely a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin, Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető és a hozzájuk tartozó félkatonai struktúrák növekvő hatalmával és befolyásával szemben zajlik, amelyek mind fenyegetik Geraszimovot és az orosz vezérkart, amint arról az ISW korábban már beszámolt. Emellett folytatja Putyin erőfeszítéseit, hogy a jelenlegi harcot a Nagy Honvédő Háborúhoz hasonló erőfeszítésként fogalmazza meg, hogy igazolja az orosz nép előtt elhúzódó áldozatvállalási és mozgósítási igényeit.

Az orosz RBK január 23-án azt állította, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Szergej Kuzovlev vezérezredest nevezte ki a Déli Katonai Körzet (SMD) parancsnokává, Jevgenyij Nyikiforov altábornagyot pedig a Nyugati Katonai Körzet (WMD) parancsnokává. Az RBK azt állította, hogy Nyikiforov váltotta Kuzovlevet a WMD parancsnokaként, miután Kuzovlev 2022. december 13-tól 2023. január 23-ig töltötte be a pozíciót. Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma azt állította, hogy az orosz Védelmi Minisztérium 2022 októberének végén nevezte ki Kuzovlev WMD parancsnokot. 2022 októberében azonban az RBK ugyanakkor közölte, hogy az orosz védelmi minisztérium 2022 októberében nevezte ki Roman Berdnikov altábornagyot WMD parancsnoknak. Az Ukrán Katonai Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) 2022. december 26-án jelentette, hogy Nyikiforov a keleti katonai körzet (EMD) vezérkari főnöki posztjáról Kuzovlev helyére távozott, a Jevgenyij Prigozsin, Sojgu és Geraszimov közötti belső hatalmi harcok részeként. Nyikiforov korábban a Wagner-csoport harcosainak parancsnoka volt Ukrajnában az 58. Összevont Fegyveres Hadsereg parancsnokaként 2014-ben, és kapcsolatban állhat Prigozsinnal. A WMD és SMD parancsnokságról szóló ellentmondásos jelentések arra utalnak, hogy a katonai körzetek parancsnoki dinamikája továbbra is átláthatatlan, ami arra utal, hogy az orosz hadsereg küzd a szilárd parancsnoki struktúrák bevezetéséért és a hagyományos parancsnokság fenntartásáért.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A NATO-tagállamok koalíciója modern harckocsikat fog küldeni Ukrajnának.
      • Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök továbbra is arra törekedett, hogy magát és a hagyományos orosz katonai parancsnoki struktúrát Oroszország igazi védelmezőjeként tüntesse fel.
      • Az RBK orosz hírügynökség január 23-án azt állította, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Szergej Kuzovlev vezérezredest nevezte ki a déli katonai körzet (SMD) parancsnokává és Jevgenyij Nyikiforov altábornagyot a nyugati katonai körzet (WMD) parancsnokává.
      • Az orosz csapatok folytatták a korlátozott ellentámadásokat a Szvatove-Kreminna vonal mentén, és az ukrán egységek a jelentések szerint folytatták az ellentámadást Kreminna közelében.
      • Az orosz hadsereg folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut és Avdiivka-Donyeck város térségében. Az orosz csapatok Bakhmut közelében csekély területi nyereséget értek el.
      • Orosz források azt állították, valószínűleg azért, hogy eltereljék a figyelmet a Bakhmutnál elért haladás hiányáról, hogy az orosz haderő offenzívát indított Vuhledar környékén.
      • Az orosz hadsereg valószínűleg továbbra is korlátozott és lokális szárazföldi támadásokat hajtott végre Zaporizzsjai területen, de valószínűleg nem értek el területi előnyöket, ami még inkább aláássa Vlagyimir Rogovnak, a Zaporizzsjai terület megszállási tisztviselőjének korábbi állításait.
      • Az ukrán különleges alakulatok január 23-24-én rajtaütést hajtottak végre a Dnyeper folyón át a Herszoni Területen.
      • Az orosz hatóságok valószínűleg folytatják az etnikai kisebbségek mozgósítására irányuló erőfeszítéseket, hogy Ukrajnában harcoljanak.
      • Az orosz védelmi ipari bázis (DIB) a jelentések szerint növeli a drónok és a lőszerek gyártását.
      • Ukrán partizánok célba vették a zaporizzsjai megszálló közigazgatás egyik tagját.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület – Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg folytatta a korlátozott ellentámadásokat a Szvatove-Kreminna vonal mentén, és az ukrán egységek a jelentések szerint január 24-én folytatták az ellentámadást Kreminna közelében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz haderő továbbra is sok mozgósított személyt telepít a frontvonalhoz a Luhanszki Területen. Egy orosz milblogger azt állította, hogy Novoszelivszke közelében ( Szvatovétól 15 km-re északnyugatra) harcok folynak, ahol az orosz és ukrán csapatok a Szvatove felé vezető N-26-os országút ellenőrzéséért küzdenek. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az ukrán egységek megpróbálják tartani állásaikat Novoszelivszke közelében, és kiszorítani az orosz alakulatokat a területről, hogy folytathassák az ellentámadást Szvatove irányába. Egy másik orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok megpróbáltak előrenyomulni Sztelmahivka ( Szvatovétól 16 km-re nyugatra) irányába. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán alakulatok erők visszavertek egy orosz támadást Cservonopopivka közelében (Kreminnától 6 km-re északra). Egy BARS egység (az orosz harci tartalék) parancsnoka azt állította, hogy az ukrán erők továbbra is kis csoportokkal próbálnak állásokat elfoglalni a Kreminna környéki erdőkben, és délről gyalogsági támadásokat folytatnak Kreminna felé. Orosz és közösségi médiaforrások megerősítették a Kreminna közelében tevékenykedő orosz légideszant erőkről (VDV) készült felvételeket, köztük olyanokat, amelyeken a 76. légideszant gárdahadosztály egy meg nem határozott időpontban Hrihorivka közelében (Kreminnától 11 km-re délre) egy ukrán támadással szemben védekezik.

Orosz fő erőfeszítés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg január 24-én folytatta a Bakhmut körüli offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat magának Bakhmutnak a közelében; Bakhmuttól 22 km-re északkeletre Bilohorivka, Rozdolivka, Szil és Kraszna Hora közelében; és Bakhmuttól 7 km-re délnyugatra Kliscsiivka közelében. A január 23-án közzétett geolokációs felvételek valószínűleg azt jelzik, hogy az orosz erők Pidhorodnétól nyugatra (5 km-re északkeletre Bakhmuttól) előrenyomultak, és ők ellenőrzik a települést. A január 23-án közzétett geolokációs felvételek azt jelzik, hogy az orosz csapatok valószínűleg csekély mértékben előrenyomultak Bakhmut keleti külterületén. A Donyecki Népköztársaság (DNK) Területi Védelme megismételte állításait, miszerint az oroszok január 23-án elfoglalták Dvoricscsiát (12 km-re északra Bakhmuttól) és Krasznopolivka (15 km-re északkeletre Bakhmuttól), bár az ISW nem talált vizuális megerősítést ezen állítások alátámasztására. Orosz milbloggerek azt állították, hogy a Wagner-csoport harcosai támadnak Veszele (20km északkeletre Bakhmuttól), Mikolajivka (17km északkeletre Bakhmuttól) és Blahodatne (12km északkeletre Bakhmuttól) irányában. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz alakulatok behatoltak Paraszkoviivka délkeleti részébe (9km északra Bakhmuttól), bár az ISW nem észlelt vizuális megerősítést erről az előrenyomulásról. Egy másik orosz milblogger azt állította, hogy a Wager Csoport harcosai folytatták az előrenyomulási kísérleteket Bakhmut déli, északi és keleti külterületén. A január 23-án közzétett geolokációs felvételek Bakhmuttól délre és Kliscsiivkától nyugatra orosz alakulatokat mutatnak, és valószínűleg arra utalnak, hogy az oroszok ellenőrzik a települést. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz csapatok megpróbálnak Ivanivszke felé (Bakhmuttól 6 km-re nyugatra) előrenyomulni, és támadást hajtottak végre Predtecsnye közelében (Bakhmuttól 15 km-re délnyugatra), hogy elvágják a T0504 Kosztyantyinivka – Csasziv Jar-Bakhmut országút egy szakaszát.

Orosz források továbbra is tévesen állítják, hogy az orosz alakulatok január 24-től elvágják az ukrán földi kommunikációs vonalakat (GLOC) Bakhmutba. A DNK vezetője, Denisz Pusilin azt állította, hogy az ukrán hadsereg csak egy utat ellenőriz Bakhmutba, miután Kliscsiivka orosz elfoglalásával az oroszok operatív ellenőrzést szereztek a GLOC-ok többsége felett Bakhmut térségében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csaptok január 20-tól képesek teljesen elzárni az ukrán erőket az M03-as autópályán Pidhorodne, Paraszkoviivka és Kraszna Hora között, valamint január 22-től a T0504-es autópályán Ivanivszke és Bakhmut között. Az orosz milblogger azt állította, hogy a Csasizv Jar és Bakhmut közötti T0504-es autópálya az ukrán erők utolsó megmaradt GLOC-ja Bakhmutba, amelyet az oroszok nem zárnak el teljesen. 2022. december 1-én egy másik orosz forrás korábban azt állította, hogy az oroszok teljesen le tudják zárni az összes ukrán GLOC-ot Bakhmutba. Az orosz források valószínűleg azért erősítik fel azt az állítást, hogy az oroszok képesek a Bakhmutba vezető ukrán GLOC-k többségét elzárni, hogy a közelmúltbeli taktikai előrelépéseket hadműveleti jelentőségűnek mutassák be, és hogy leküzdjék azokat az értékeléseket, amelyek szerint a Bakhmut elfoglalására irányuló orosz offenzíva valószínűleg kulminál. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy az oroszok nem vágták el a Bakhmutba vezető ukrán GLOC-ok többségét. Ezek a GLOC-ok hónapok óta az orosz hagyományos tüzérség hatótávolságán belül vannak; a Szoledar és Kliscsiivka körül a közelmúltban elért orosz taktikai előnyök nem biztosítottak az orosz csapatoknak új képességet arra, hogy a már meglévő képességeken túlmenően károsítsák ezeket a GLOC-okat.

Az orosz hadsereg január 24-én folytatta a támadó műveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán alakulatok visszaverték az orosz támadásokat Novobakhmutivka közelében (14 km-re északkeletre Avdiivkától) és Avdiivkától 32 km-re délnyugatra Krasznohorivka, Vodyane és Marinka közelében. A január 17-én és 23-án közzétett geolokációs felvételek szerint az oroszok valószínűleg előrenyomultak Vodyane (Avdiivkától 7 km-re délnyugatra) külterületére. Egy orosz milblogger azt állította, hogy a DNK „Szomáli” zászlóalja elfoglalt egy Vodyane közelében lévő, meg nem határozott magaslatot, és kiszorította az ukrán csapatokat a településről. Egy másik orosz milblogger azt állította, hogy az orosz különleges erők és a DNK „Spárta” zászlóalja elfoglalta Vodyanét és kiürítette a települést, bár az ISW még mindig nem tudja függetlenül ellenőrizni, hogy az oroszok elfoglalták-e a települést. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz erők támadást hajtottak végre Pjervomajszke (Avdiivkától 12 km-re délnyugatra) irányában is. Az ukrán egységek január 23-ról 24-re virradó éjszaka HIMARS csapást mértek az orosz vasúti infrastruktúrára Ilovajszkban (Donyeck várostól 14 km-re keletre).


Orosz források széles körben azt állították, hogy az orosz csapatok január 24-én offenzívát indítottak Vuhledar (Donyeck várostól 28 km-re délnyugatra) körül. Az állítás célja valószínűleg az volt, hogy pozitív narratívákat generáljanak, és eltereljék a figyelmet a Bakhmutban elért haladás hiányáról. Orosz milbloggerek azt állították, hogy a Csendes-óceáni Flotta 155. haditengerészeti gyalogosdandárjának elemei áttörték az ukrán védelmet Vuhledar térségében, és Pavlivkától északra ( Avdiivkától 32 km-re délnyugatra) és Mikilszkétől nyugatra ( Avdiivkától 27 km-re délnyugatra) nyomultak előre. Sok orosz milblogger felerősítette Alekszandr Hodakovszkij, a Vosztok zászlóalj parancsnoka állítását, miszerint a 155. haditengerészeti gyalogosdandár részt vett a hadműveletekben, de Hodakovszkij módosította eredeti bejegyzését, eltávolítva a konkrét orosz egységekre való hivatkozásokat. Danil Bezsonov, a DNK első tájékoztatási megbízottja azt állította, hogy a DNK „Kaszkad” zászlóalja is részt vett a Vuhledar térségében folytatott támadó műveletekben. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz alakulatok folytatják a támadó műveleteket Vuhledar felé és Velika Novoszilka (Donyeck várostól 55 km-re délnyugatra) közelében is. Az ISW január 25-ig nem figyelt meg olyan felvételeket, amelyek arra utalnának, hogy az orosz erők lokális offenzívát indítottak volna Vuhledar térségében. Az orosz források valószínűleg meg akarják ismételni a Zaporizzsjai Területen folyamatban lévő hasonló erőfeszítést, ahol orosz források megerősítés nélkül terjesztették a helyi orosz előrenyomulásról szóló állításokat, hogy eltereljék a figyelmet arról a tényről, hogy az oroszok nem értek el semmilyen műveleti szempontból jelentős nyereséget Bakhmut környékén. Akár helyi offenzívát hajtanak végre az orosz erők Vuhledar közelében, akár eltúlozzák az orosz források a tevékenységet a front ezen szektorában, az orosz erőfeszítés valószínűleg ennek az információs műveletnek a támogatására összpontosít, és nem jelzi az orosz offenzíva folytatását a Donyecki Terület nyugati részén. A 155. haditengerészeti gyalogosdandár korábban súlyosan leromlott a Vuhledar térségében 2022 novemberében végrehajtott offenzív műveletek során, és nem valószínű, hogy képes lenne egy új offenzíva újraindítására a front ezen szektorában.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz hadsereg valószínűleg január 24-én is folytatta a korlátozott és lokalizált szárazföldi támadásokat a Zaporizzsjai Területen. Orosz források azt állították, hogy az orosz egységek lassú ütemben folytatták a támadó műveleteket, de nem értettek egyet abban, hogy a Déli Katonai Körzet orosz 58. Összfegyvernemi Hadseregének elemei Mala Tokmacska, Novodanyilivka és a Novoandriivka-Novodanyilivka vonal megtámadása után marginális területi nyereséget értek-e el, vagy az ukrán alakulatok sikeresen visszaverték a támadásokat. Egy másik orosz forrás azt állította, hogy az orosz erők a Malinyivka-Cservone vonal mentén Huljajpolétól délkeletre állásokat szereztek. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz csapatok csekély előnyre tettek szert a Kakhovka víztározó partja mentén, de azt állította, hogy nem hatoltak be Kamjanszkéba, annak ellenére, hogy állításuk szerint az ukránokat a faluból való visszavonulásra kényszerítették. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az oroszok 450 sebesültet szállítottak egy kórházba a Zaporizzsjai Területen fekvő Dniprorudnéban (az állítólagos frontvonaltól 30 km-en belül) az ukrán csatokkal vívott, nem részletezett harcokat követően, ami alátámasztja azokat az orosz jelentéseket, amelyek szerint a közelmúltban harcok folytak a Zaporizzsjai szektorban.


Az orosz és ukrán jelentések szerint az orosz csapatok valószínűleg nem értek el területi nyereséget január 24-én, ami még inkább cáfolja a Zaporizzsjai Terület megszálló tisztviselőjének, Vlagyimir Rogovnak a korábbi területi állításait. Egy milblogger azt állította, hogy az ukrán egységek olyan települések közelében tartanak fenn állásokat, amelyeket Rogov korábban azt állította, hogy az orosz erők elfoglaltak, beleértve Mala Tokmacskát, Novodanyilivkát és Bilohirját. A milblogger azt is állította, hogy az orosz tüzérség lőtta Mala Tokmacska, Novodanyilivka és Novoandriivka településeket, amelyeket Rogov korábbi állításai szerint már el is foglaltak. Egy másik milblogger a Zaporizzsjai Területen zajló állítólagos orosz „offenzívát” „nyugodtnak” jellemezte, azt sugallva, hogy ezen a tengelyen az orosz szárazföldi támadások lassú előrenyomulással történnek, hasonlóan a Donyecki területen található Szoledar és Bakhmut körüli orosz szárazföldi támadásokhoz. Ezek az orosz jelentések alátámasztják az ukrán hivatalos jelentéseket az ebben a szektorban zajló katonai tevékenységről. Az ukrán vezérkar és a Zaporizzsjai Területi Katonai Igazgatóság továbbra is arról számolt be, hogy az orosz tüzérség mind a hat települést lőtte, amelyeket Rogov korábban orosz ellenőrzés alatt állónak mondott. Ezek: Mala Tokmacska, Novodanyilivka, Novoandriivka, Bilohirja, Mali Scserbakij és Scserbakij. Rogov területi állításainak folyamatos aláásása tovább erősíti az ISW korábbi értékelését, miszerint Rogov és más orosz források dezinformációs műveletet hajtottak végre, hogy eltereljék a figyelmet arról, hogy az orosz erők részéről Bakhmut közelében nem történt meg az ígért előrehaladás.

Az ukrán különleges alakulatok január 23-24-én rajtaütést hajtottak végre a Dnyeper folyón túl a Herszoni Területen. Az ukrán fő hírszerzési igazgatóság (GUR) január 24-én olyan felvételeket tett közzé, amelyeken az ukrán különleges erők egy éjszakai rajtaütést hajtottak végre Nova Kakhovka közelében, a Dnyeper folyó keleti (bal) partján. A GUR jelentése szerint az ukrán erők a rajtaütés során felfedeztek egy orosz előretolt telepítési pontot és megsemmisítettek egy orosz parancsnoki állást. Orosz milbloggerek január 24-én azt állították, hogy az orosz egységek visszavertek egy ukrán partraszállási kísérletet a keleti (bal) parton lévő Herszon területen, Kakhovka közelében. A milbloggerek feltehetően jelentősen eltúlozták az ukrán veszteségekről szóló állításaikat, valószínűleg egy újabb kísérletként, hogy eltereljék a figyelmet a tengelyen való orosz előrehaladás hiányáról. Az egyik milblogger azt állította, hogy az ukrán csapatok felderítő küldetést hajtottak végre egy jövőbeli kísérlethez, hogy hídfőállást létesítsenek a Herszon folyó keleti partján, és figyelmeztetett, hogy az ukrán tevékenység a térségben valószínűleg eszkalálódni fog a közeljövőben.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hatóságok valószínűleg folytatják az etnikai kisebbségek mozgósítására irányuló erőfeszítéseket, hogy azok Ukrajnában harcoljanak. A Szabad Európa Rádió Szabadság Rádiója (RFE/RL) január 22-én jelentette, hogy az orosz határőrök megakadályozzák a kirgiz bevándorlókat abban, hogy elhagyják Oroszországot, és közlik a bevándorlókkal, hogy nevük szerepel a mozgósítási listákon. Az RFERL jelentése egy héttel azután érkezett, hogy az orosz Nyomozó Bizottság vezetője, Alekszandr Basztrukin javasolta az összes olyan migráns mozgósítását, aki orosz útlevelet kapott. Az Ukrán Ellenállási Központ január 24-én megjegyezte, hogy a bevándorlók mozgósításának politikája elképzelhető, hogy kiterjed az erőszakkal kitoloncolt ukránokra is, akik most Oroszországban élnek, és akiket arra kényszerítettek, hogy orosz állampolgárságot szerezzenek. Az ISW korábban beszámolt az orosz katonai hatóságok azon törekvéseiről, hogy a mozgósítás terhét az etnikai kisebbségi enklávékra helyezzék.


Orosz és ukrán források továbbra is tárgyalnak az orosz és a megszállt ukrán területeken folyó rejtett mozgósítás különböző formáiról. Egy helyi forrás a sztavropol körzeti médiában január 20-án arról számolt be, hogy több személy is felszólítást kapott, hogy egy héten belül jelenjen meg a katonai sorozó irodákban, hogy „tisztázza” személyes adatait. Ukrán források azt is közölték, hogy az orosz hatóságok folytatják a rejtett mozgósítást a megszállt Krímben, és most mozgósítási felszólításokat küldenek az informatikai és gazdasági ágazatban dolgozóknak, akik korábban halasztást kaptak. Az orosz Digitális Fejlesztési Minisztérium hasonlóképpen január 19-én bejelentette, hogy azok az informatikai alkalmazottak, akik megfelelnek bizonyos kritériumoknak, jogosultak lesznek halasztást kérni a behívásra, ami arra utal, hogy bizonyos orosz iparágak folytatják a törekvést, hogy a halasztási lehetőségek bővítésével megőrizzék a munkaerő-állományukat a mozgósítással szemben.

Az orosz védelmi ipari bázis (DIB) a jelentések szerint növeli a drónok és a lőszerek gyártását. Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese január 24-én meglátogatta a Kalasnyikov Konszern gyártóüzemét, és bejelentette, hogy az orosz DIB bővíti a felderítő és támadó drónok és lőszerek kínálatát az ukrajnai műveletek támogatására. Medvegyev azt állította, hogy a drón- és lőszergyártás növelése cáfolja azokat, akik azt állítják, hogy Oroszország kifogy ezekből az eszközökből, és arról számolt be, hogy az orosz DIB 2023-ban képes lesz mindent előállítani, ami az ukrajnai műveletekhez szükséges. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban arra panaszkodott, hogy hiányzik a katonai felszerelések, például a felderítő drónok gyártása, és felszólította minisztereit, hogy gyorsabban adjanak ki állami védelmi beszerzési szerződéseket. Az orosz tisztviselők nemrég egy sor erőfeszítést tettek az orosz DIB újjáélesztésére, hogy megfeleljenek Putyin felhívásainak és az ukrajnai csapatok igényeinek.

A CNN január 24-én arról számolt be, hogy megszerzett egy ukrán katonai hírszerzési dokumentumot, amely részletezi Wagner ukrajnai taktikáját. A hírszerzési dokumentum kiemeli az elítélteken alapuló, legfeljebb 12 fős, szakaszméretű támadócsoportok szerepét, amelyeket tapasztaltabb harcosok követnek jobb minőségű felszereléssel. A CNN hangsúlyozta, hogy Wagner sikere azon alapul, hogy a kis területre dobott elítéltek puszta száma miatt közeli harcokban túlméretezett fenyegetést jelent, és akiknek a halála végső soron nem számít az orosz társadalom számára. Az ISW korábban beszámolt arról, hogy Wagner egy olyan modellt alkalmaz, amely az elítéltek taktikai kimerítésére támaszkodik, hogy támogassa és irányítsa a műveleteit.


A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin folytatja erőfeszítéseit, hogy erősítse a Wagner elítélt haderő és a taktikai lemorzsolódásos műveleti modell hírnevét. Prigozsin január 24-én felhívást nyújtott be az orosz Állami Duma elnökéhez, Vjacseszlav Volodinhoz, hogy az orosz büntető törvénykönyvbe vezessenek be egy olyan cikkelyt, amely „tiltaná az önkénteseket és elítélteket lejárató” nyilvános akciókat és a „múltbeli bűncselekményeikről” szóló információk terjesztését.

A megszállt területek hírei:

Ukrán partizánok január 24-én célba vették a zaporizzsjai megszálló közigazgatás egyik tagját. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy ukrán partizánok rögtönzött robbanószerkezettel (IED) felrobbantották Berdjanszkban Valentina Mamai oroszbarát kollaboráns, vállalkozó, a zaporizzsjai megszállási tanács tagja autóját. Az orosz bűnüldöző szervek és a rendkívüli helyzetek minisztériuma a jelentések szerint a robbanás helyszínén dolgoznak, és terrorizmus és szélsőségesség ügyeként vizsgálják az esetet. A berdjanszki orosz megszálló hatóságok az incidensre válaszul valószínűleg fokozni fogják a bűnüldözési szigort a vélt partizánokkal szemben.

Az orosz biztonsági hatóságok továbbra is célkeresztben tartják a krími tatár közösségeket a megszállt Krímben. Az oroszok által támogatott krími megszálló közigazgatás vezetője, Szergej Akszjonov azt állította, hogy a bűnüldöző szervek hat személyt vettek őrizetbe a Hizb ut-Tahrir al-Islami (egy pániszlamista politikai szervezet, amely történelmileg Közép-Ázsiában és a Krímben a krími tatárok körében tevékenykedett, és amely Oroszországban be van tiltva) szervezethez való tartozás gyanújával. A Krími Szolidaritás emberi jogi civil szervezet közölte, hogy az orosz Szövetségi Állambiztonsági Szolgálat (FSZB) január 24-én a kora reggeli órákban önkényes rajtaütéseket hajtott végre a krími tatár háztartásokban Dzankojban, és hat személyt tartanak fogva ismeretlen helyen. Az orosz biztonsági szolgálatok az őslakos krími tatár közösségeket vették célba, hogy megszilárdítsák a megszállt Krím feletti társadalmi ellenőrzést, és az oroszellenes érzelmeket szélsőséges vagy terrorista tevékenységnek minősítsék, az Oroszországban betiltott Hizb ut-Tahrirhoz kapcsolva azokat.


A Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denisz Pusilin kinevezte a mariupoli megszállási adminisztráció új vezetőjét, hogy megszilárdítsa a Donyecki Terület egyik legfontosabb megszállt városa feletti adminisztratív ellenőrzést. Pusilin január 24-én rendeletet írt alá, amelyben Oleg Morgunt, a Novoazovszki körzet korábbi vezetőjét nevezte ki Mariupol élére. Az orosz média arról számolt be, hogy Morgun Konsztantyin Ivascsenkót váltotta fel, bár Pusilin rendelete nem említette, hogyan és miért váltotta le Ivascsenkót. Mariupol polgármesterének ukrán tanácsadója, Petro Andrjuscsenko azt sugallta, hogy Pusilin az orosz hatóságoknak próbál megfelelni azzal, hogy a DNK-hoz kötődő tisztviselőket orosz kötődésű tisztviselőkkel váltja fel. Pusilin valószínűleg azért hajtotta végre ezt a változtatást, hogy megszilárdítsa Mariupol adminisztratív ellenőrzését és a DNK vezetését az orosz hatóságokhoz igazítsa, hogy ezáltal jobb finanszírozást biztosítson a kormánya mariupoli tevékenységének.

Az orosz megszálló hatóságok folytatják az erőfeszítéseket a megszállt területek társadalmi, gazdasági és bürokratikus ellenőrzésének megszilárdítására különböző „életszínvonal” projektek bevezetésével. Vlagyimir Putyin orosz elnök január 24-én felszólította Mihail Misusztyin orosz miniszterelnököt, hogy gyorsítson fel egy sor intézkedést az életszínvonal javítására Ukrajna megszállt területein, és hangsúlyozta, hogy már kiutaltak forrásokat ezekre a célokra. Vlagyimir Szaldo, a Herszoni Terület megszállási vezetője azt állította, hogy Putyin utasította a Herszoni Terület megszállási adminisztrációját, hogy 2027-ig hozza megfelelő „normatív” állapotba a Herszon terület útjainak 85%-át, és erre a projektre 10 milliárd rubelt (kb. 144 446 dollár) különített el. Leonyid Pasecsnyik, a Luhanszki Népköztársaság vezetője felvázolta az LNK építésügyi és lakásügyi minisztériumának erőfeszítéseit, hogy előkészítse a „Lakás és városi környezet” építési pályázatot. Pasecsnyik azt is megjegyezte, hogy orosz tisztviselők a Tyumenyi területről átvettek egy projektet, amelynek célja a kórházak ellenőrzésének felújítása a Luhanszki Területen található Szorokinében. A DNK vezetője, Denisz Pusilin hasonlóképpen bejelentette, hogy orosz tisztviselők a Rosztovi Területről egy csővezetéket építenek, hogy vizet vezessenek a Rosztovi Területről a megszállt Donyecki Területre. Az ilyen infrastrukturális projektek célja valószínűleg az, hogy a megszálló közigazgatásokat produktívnak és eredményesnek mutassák be, miközben az orosz infrastruktúrára és szociális és gazdasági szolgáltatásokra való támaszkodást generálják.


Az orosz megszálló hatóságok folytatják az ukrán identitás eltörlésére és az oroszbarát eszmék meghonosítására irányuló intézkedéseket a megszállt területek társadalmi szférájában. Az Ukrán Ellenállási Központ január 24-én arról számolt be, hogy az orosz hatóságok a megszállt Luhanszki Területen nagy mennyiségben foglalják le az ukrán történelemmel és identitással kapcsolatos könyveket. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere kijelentette, hogy az oroszok eltávolítják az ukrán irodalmat a könyvesboltokból és könyvtárakból, és orosz irodalommal helyettesítik.

Az orosz megszálló hatóságok intézkedéseket tesznek a helyi választási infrastruktúra kiépítésére a megszállt területeken. Egy orosz ellenzéki orgánum a Kreml belső forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz elnöki adminisztráció választási blokkja az ukrajnai megszállt területeken a területi parlamentek és önkormányzati tanácsok megválasztására készül. A cikk megjegyezte, hogy a Kreml reméli, hogy 2023 szeptemberében Oroszország egységes választási dátumához igazodva helyi választásokat tartanak, hogy a megszállási adminisztrációkat feltöltsék oroszbarát kollaboránsokkal. Putyin valószínűleg azt reméli, hogy a helyi választások segítségével megteremtheti a jogi legitimitás látszatát Ukrajna régióinak orosz megszállása számára azáltal, hogy a helyi lakosságot a választási folyamatban részt vevőnek és oroszbarát politikusokra szavazni hajlandónak mutatja be.


Az ISW továbbra is naponta beszámol a Fehéroroszországban megfigyelt orosz és fehérorosz katonai tevékenységről.

Az ISW legveszélyesebbnek tartott figyelmeztető előrejelzése egy esetleges nagyobb orosz offenzíváról, amely Fehéroroszországból indulhatna Észak-Ukrajna ellen, egyre valószínűtlenebbnek tűnik. Az ISW jelenleg nagyon alacsonynak ítéli meg az Ukrajna Fehéroroszországból történő orosz inváziójának kockázatát. Az ISW továbbra is jelenteni fogja a megfigyelt mutatókat, amelyeket az értékeléseink és előrejelzéseink finomításához használunk, és amelyeket várhatóan rendszeresen frissíteni fogunk.

Az elmúlt 24 órában megfigyelt jelentős katonai tevékenységek Fehéroroszországban, amelyek arra utalnak, hogy egy Fehéroroszországból indított támadás egyre valószínűbb:

Nem jelentettek semmi fontosat.

Az elmúlt 24 órában Fehéroroszországban olyan jelentős katonai tevékenységet figyeltek meg, amely nem egyértelmű:

Borisz Rozsin orosz milblogger január 24-én arról számolt be, hogy a fehérorosz hadsereg hivatalosan megnyitotta nem részletezett fehéroroszországi hosszú távú katonai raktárait, és megkezdte nem részletezett járművek biztosítását a közös orosz-belorusz regionális erőcsoportosítás (RGV) harci koordinációs tevékenységeihez. Az orosz erők ezeket a járműveket Fehéroroszországban történő kiképzésre használhatják, vagy Oroszországba szállíthatják őket az ukrajnai harci műveletek támogatására. A jelentések szerint Fehéroroszország 2022 nyara óta tüzérségi lőszert küld Oroszországba a fehérorosz lőszerraktárakból.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök január 24-én aláírta a fehéroroszországi éves tavaszi sorozási ciklusról szóló rendeletet. A fehérorosz védelmi minisztérium jelentése szerint Lukasenko január 24-én aláírta a 2023 februárjában és márciusában besorozandó fehérorosz tartalékosok besorozásáról szóló rendeletet. Ez a tevékenység összhangban van a szokásos fehérorosz tavaszi sorozási ciklussal, és nem utal arra, hogy valószínűbb lenne egy Fehéroroszországból indított orosz offenzíva Ukrajna ellen. Lukasenko minden év januárjában vagy februárjában ír alá hasonló rendeleteket.

Az elmúlt 24 órában zajló jelentős katonai tevékenység, ami azt jelezné, hogy egy Fehéroroszországból indított támadás mennyire valószínű:

Az ukrán vezérkar megismételte, hogy január 24-től nem figyelt meg csapásmérő csoportot alkotó orosz erőket Fehéroroszországban.

Ennyi harctéri és katonai hír fért ma az első részbe, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!