Szele Tamás: Kislányos civódások

Az ukrán légvédelem egyre biztosabban szedegeti le az iráni drónokat, a tegnapi tömeges támadásban például mindegyiket sikerült semlegesíteniük, szóval nem tudom, érdemes-e még rendelnie ebből a játékból Moszkvának, mert kezd nem lenni haszna. A rakétákat is ügyesen hárították el – 55-ből 47-et lőttek ki – szóval Szurovikin harcmodora kezd csődöt mondani, bár már nem ő a főparancsnok.

Hej, de Moszkvában három a kislány: Putyin, Prigozsin, Girkin és „haragszom rád”-ot játszanak, változó felállásban, most éppen Girkin nem szerette Prigozsint, mire fel a cserfes Prigozsin úgy visszavágott, hogy Girkin széttépte a csipkés kis zsebkendőjét, aminek aktuálisan Putyin örül, én meg hátradőlök és kérek egy kávét meg egy konyakot, itt minden pofon jó helyre megy.

De ezt is majd meglátják részletesebben a hírek között, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz hadsereg január 26-án újabb nagyszabású rakéta- és dróncsapás-sorozatot indított Ukrajna-szerte. Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok tábornok közölte, hogy az orosz erők 55 légi és tengeri rakétát, köztük H–101, H–555, H–47 és H–95 Kalibr és Kindzsal rakétákat lőttek ki Ukrajnára Tu–95, Szu–35 és MiG–31K típusú repülőgépekről a Fekete-tenger vizeiről. 55 rakétából 47-et, valamint mind a 24 Shahed 136 és 131 drónt lelőtte az ukrán légvédelem. Több rakéta kritikus infrastruktúrát talált el Vinnyica és Odessza megyékben. Az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov konkrétan arról számolt be, hogy az orosz erőknek január 7-én még 90 iráni gyártmányú drónja maradt. Az orosz erőknek csak néhány további nagyszabású csapásra elegendő drónjuk van, hacsak nem kaptak vagy kapnak hamarosan újabb drónszállítmányt Irántól. Az orosz duma elnöke, Vjacseszlav Volodin január 23-án Teheránban találkozott Ebrahim Raisi iráni elnökkel a kétoldalú együttműködési erőfeszítések bővítése érdekében, és a beszélgetések során szóba kerülhetett az iráni gyártmányú fegyverrendszerek Oroszországnak történő szállítása is.

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin és Igor Girkin volt orosz tiszt közelmúltbeli összetűzése az orosz nacionalista csoportok közötti, az oroszországi politikai befolyásért folytatott verseny új területét tárja fel. Girkin január 25-én azzal vádolta meg Prigozsint, hogy szándékosan félreértelmezte a Prigozsin politikai törekvéseivel és az információs tér kihasználásával kapcsolatos kritikáját az Ukrajnában harcoló Wagner-erők elleni támadásként. Girkin azt állította, hogy a Wagnerhez kötődő RiaFan csatorna interjúja egy meg nem nevezett Wagner-parancsnokkal, aki Girkint hibáztatta a donbászi állások 2014-es elhagyásáért, arra irányult, hogy névtelenül lejárassa őt. Girkin azzal is megvádolta Prigozsint, hogy továbbra is Wagner-erőket küld a szíriai és afrikai országok műveleteinek támogatására ahelyett, hogy zsoldosait az ukrajnai háború megnyerésére vetné be.

Prigozsin azt válaszolta, hogy nincsenek politikai ambíciói, és kijelentette, hogy csapata megpróbálta lekenyerezni Girkint, hogy elhallgattassa a Wagner-erőkkel kapcsolatos kritikáját, ami a harcosainak illegális zsoldostevékenység miatt történő bebörtönzéséhez vezethetett volna. Prigozsin emellett eltúlozta a tekintélyét, amikor azt állította, hogy nem tudja kivonni a Wagnert Afrikából, mert „több elnöknek ígéretet tett”, hogy „meg fogja védeni őket”, azt állította, hogy a Wagner „de facto” megnyerte a szíriai háborút, és megjegyezte, hogy a Wagnert 2015-ben kirúgták a Donbásszból. Prigozsin megismételte, hogy ő alapította, irányítja és szponzorálja a Wagnert, és szarkasztikusan meghívta Girkint, hogy csatlakozzon Wagner egyik rohamegységéhez a megszállt Luhanszki Területen, amire Girkin kijelentette, hogy megteszi, ha Prigozsin komoly meghívót küld neki. Prigozsin tovább alázta Girkint azzal, hogy kijelentette, hogy Wagner nem küld meghívókat, és kijelentette, hogy Girkin nem lenne hatékony a frontvonalon, mert csak abban érdekelt, hogy anyagi előnyökért reklámozza magát.

Prigozsin és Girkin – mindketten Vlagyimir Putyin orosz elnök hadvezetésének kritikusai – valószínűleg a háború menetéből kiábrándult háborúpárti politikusok között versengenek a befolyásért és a pártfogásért. Az ISW október 4-én úgy értékelte, hogy az orosz nacionalisták három különböző csoportra oszlanak, amelyek különböző célokat követnek, miközben egyoldalúan bírálják az orosz védelmi minisztériumot: Girkin a veterán frakciót képviseli a veterán szervezetekkel – például az Összorosz Tiszti Gyűléssel – való kapcsolatai miatt, míg Prigozsin egy önjelölt nacionalista, aki hozzáféréssel rendelkezik egy párhuzamos katonai struktúrához. Bár mindketten lelkesen tagadták politikai törekvéseiket Oroszországban, továbbra is kritizálják az orosz védelmi minisztériumot és a Kremlt, hogy az orosz katonai kudarcok hátterében az orosz társadalmi szerepvállalásukat növeljék. Prigozsin és Girkin valószínűleg ugyanazokkal a háborúpárti nacionalista mecénási hálózatokkal verseng a Kremlben, amelyeket a nyíltan nacionalista politikusok is képviselnek. Prigozsin például az Egy igazságos Oroszország – Az igazságért párt tagjait és az Állami Duma nacionalista irányultságú elnökét, Vjacseszlav Volodint is bevonja, hogy legalizálják a Wagner-zsoldosokat Oroszországban. Girkin azonban szakított sok olyan erős nacionalista retorikájú tisztségviselővel, mint Volodin, és talán frusztrált, hogy nem képes elérni ugyanazt a politikai hatalmat, amelyet 2014-ben a Krím, valamint Donyeck és Luhanszk megyék egyes részeinek megszállása során gyakorolt.

Prigozsin Girkin elleni támadása azonban Putyinnak kedvezhet. Prigozsin nagyon prominens az orosz információs térben, és sok milblogger vádolta Girkint harci tapasztalat hiányával és gyávasággal válaszul erre a szóváltásra. Prigozsin talán azért próbálta meggyengíteni Girkint, hogy befolyást szerezzen a nacionalista térben, miközben egyidejűleg, de nem feltétlenül szándékosan lejáratta az egyik legjelentősebb Putyin-kritikust.

Prigozsin valószínűleg megpróbálja maximalizálni befolyását, hogy elkerülje Girkin sorsát. A Kreml látszólag megszabadult Girkintől, miután a harcosai visszavonultak Szlovjanszkból, és miután 2014 júliusában részt vett a Malaysia Airlines 17-es járatának lezuhanásában. 2014 augusztusában Girkint eltávolították a Donyecki Népköztársaság (DNK) védelmi miniszteri posztjáról, és azóta nem sikerült újjáélesztenie befolyását a Kremlben. Prigozsin azonban igyekszik támogatói bázist kiépíteni a Kremlben és az orosz társadalomban, hogy megszilárdítsa jelenlétét az orosz belügyekben, még akkor is, ha Wagner a harctéren küzd.

Vlagyimir Putyin orosz elnök folytatta a kritikus és ellenzéki hangok elleni hadjáratát azzal, hogy több nagy ellenzéki médiumot is megszorongatott, miközben a rendkívül kritikus orosz milbloggerek platformját továbbra is támogatja. Putyin január 25-én törvényt írt alá, amely több jelentős orosz nyelvű médiumot és oknyomozó kiadványt, köztük a Meduzát, a Fontos történetek, a Bellingcatet, a The Bellt és a The Insidert nemkívánatos szervezetnek minősítette Oroszországban, és betiltotta a szervezetek és kiadványaik közzétételét, terjesztését és pénzügyi támogatását. Az orosz főügyészség azt állította, hogy a Meduza és más kiadványok tevékenysége veszélyezteti Oroszország „alkotmányos rendjének és biztonságának alapjait”. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója 2022 júliusában felszólította az orosz főügyészséget a Meduza cenzúrázására, azt állítva, hogy a kiadvány szándékosan hamis információkat terjeszt az orosz társadalom megosztása érdekében. Putyinnak azonban nem sikerült megfékeznie a rendkívül kritikus orosz nacionalista milbloggereket, akik régóta kritizálják és támadják az orosz védelmi minisztériumot, a Kremlt, sőt magát Putyint is, ahogy arról az ISW korábban beszámolt. Putyin valószínűleg azt reméli, hogy a hűséges milbloggerek csoportját nevelheti ki, hogy megtámadja felemelkedő ellenfeleit, például Prigozsint és Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezetőt.

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma új szankciókat jelentett be a Wagner-csoport globális támogatói hálózata ellen, valószínűleg válaszul a Wagner-csoport újbóli erőfeszítéseire, hogy támogassa Ukrajnán kívüli műveleteit. Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala (OFAC) 16, a Wagner-csoport katonai műveleteit támogató szervezetet jelölt meg szankcióval sújtott szervezetként, köztük egy orosz székhelyű technológiai céget, egy kínai székhelyű, műholdas képalkotással foglalkozó vállalatot, egy, a Wagner-csoport által ellenőrzött közép-afrikai köztársasági biztonsági vállalatot, egy egyesült arab emírségekbeli székhelyű légiközlekedési vállalatot és több orosz állampolgárt. Az OFAC a Wagner-csoportot jelentős transznacionális bűnszervezetnek minősítette újra, és hivatkozott az ukrajnai orosz műveletekben játszott szerepére, valamint a Közép-afrikai Köztársaságban és Maliban folytatott súlyos bűncselekményekben való részvételére. Az Oroszországon kívüli, most meghatározott szervezetekkel szembeni másodlagos szankciók bejelentése és a Wagner-csoport Száhel-övezetben folytatott tevékenységeire való összpontosítás arra utal, hogy az amerikai pénzügyminisztérium részben arra törekszik, hogy korlátozza a Wagner-csoport várható újbóli, az Ukrajnán kívüli műveletekre való összpontosítását. A Wagner-csoport valószínűleg megújította erőfeszítéseit a biztonsági kapacitásépítés és a terrorizmus elleni szerepvállalás fokozására az afrikai országokban, olyan feladatokra, amelyekre a Wagner-csoport erősen összpontosított, mielőtt komoly erőforrásokat kötött volna le Ukrajna orosz megszállása folyamán.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz hadsereg január 26-án újabb nagyszabású rakéta- és dróncsapás-sorozatot indított Ukrajna-szerte.
      • A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin és Igor Girkin volt orosz tiszt közelmúltbeli vitája az orosz nacionalista csoportok közötti, az ukrajnai orosz katonai kudarcok hátterében álló orosz politikai befolyásért folytatott verseny új területét tárja fel.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök folytatta a kritikus és ellenzéki hangok elleni hadjáratát azzal, hogy több nagy ellenzéki médium ellen is fellépett.
      • Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma új szankciókat jelentett be a Wagner-csoport globális támogatói hálózata ellen, valószínűleg válaszul a Wagner-csoport azon újbóli erőfeszítéseire, hogy Ukrajnán kívüli tevékenységét újra felerősítse.
      • Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok újrakezdték az ellentámadást Kreminna közelében.
      • Az orosz haderő folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén, Donyeck város nyugati külterületén és Vuhledar térségében.
      • Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz erők a Zaporizzsjai Területen nem folytatnak olyan méretű és léptékű támadó műveleteket, amelyek egy teljes körű offenzívához szükségesek lennének.
      • Orosz militaristák azt állították, hogy az orosz alakulatok továbbra is korlátozott és lokális szárazföldi támadásokat hajtanak végre a Zaporizzsjai területen.
      • A Wagner-csoport valószínűleg jelentős veszteségeket szenvedett az elmúlt hónapokban a kelet-ukrajnai attrakciós támadó műveletek során.
      • Az orosz megszálló tisztviselők a jelentések szerint továbbra is folytatják az ukrán evangélikus baptista keresztény közösségekhez tartozó ingatlanok „államosítását” és az istentiszteleti helyek bezárását a megszállt Zaporizzsjai Területen, hogy a Kremlhez kötődő moszkvai patriarchátus ortodox egyházát a régió domináns hitvallásává tegyék.

Ukrán ellenoffenzívák (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására).

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszki terület):

Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok január 26-án újraindították az ellentámadást Kreminna közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az ukrán egységek január 25-én éjjel támadó hadműveleteket indítottak a 144. motorizált lövészhadosztály (20. összfegyvernemi hadsereg, nyugati katonai körzet) Kreminna melletti állásai ellen. A milblogger azt állította, hogy a 144. motorizált lövészhadosztály visszaverte a támadást és az ukrán csapatokat arra kényszerítette, hogy visszavonuljanak eredeti állásaikba, de az ukrán csapatok január 26-án reggel Torszke irányából (Kreminnától 14 km-re nyugatra) újra támadási kísérleteket indítottak az orosz állások ellen. Orosz források olyan felvételeket tettek közzé, amelyeken állítólag Kreminna közelében lévő ukrán állásokat ért orosz csapások láthatóak. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) 4. motorizált lövészdandárja által eredetileg január 12-én közzétett geolokációs harci felvételeken állítólag az LNK erői egy ukrán járművet lőnek egy Kreminna melletti erdős területen. Az ukrán vezérkar szerint az orosz csapatok korlátozott szárazföldi támadást hajtottak végre Cservonopopivkában (Kreminnától 6 km-re északra).

Orosz főerőfeszítés – Kelet-Ukrajna:

Január 26-án az orosz hadsereg folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat magánál Bakhmutnál; Bakhmuttól északkeletre Verkhnokamjanszkénál (30 km északkeletre), Blahodatnénál (8 km északkeletre), Spirnénél (27 km északkeletre) és Rozdolivkánál (15 km északkeletre); és Bakhmuttól délre Kliscsivkánál (7 km délnyugatra). A január 25-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz csapatok fokozatos előrenyomulást hajtottak végre Bakhmut délkeleti külterületén. Az orosz milbloggerek továbbra is magának Bakhmutnak a belterületén zajló harcokról beszéltek. Az ukrán Keleti Erőcsoportosulás szóvivője, Szerhij Cserevaty arról számolt be, hogy az orosz alakulatok egy nap alatt 39 harci összecsapást folytattak Bakhmut irányában, és hogy az oroszok csak január 25-én majdnem egy egész zászlóaljat vesztettek el harc közben. Megjegyezte, hogy a Wagner-csoport kis egységek taktikáját és négy-öt fős, szakaszméretű rohamosztagokat használ Bakhmut városi területeinek megtámadására és megszállására.


Az orosz haderő január 26-án folytatta a szárazföldi támadásokat Donyeck város nyugati külterületén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Marinka ellen, Donyeck város délnyugati külvárosában. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz erők folytatják a harcot Marinka nyugati részéért. Egy másik orosz milblogger azt állította, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) 1. motorizált lövészdandárja ellenőrzése alá vonta Vodyanet, Donyeck város északnyugati külvárosában. Az orosz milblogger megjegyezte, hogy a DNK erői kimerültek az ezen a tengelyen vívott különböző harcoktól, és nincs elég emberük ahhoz, hogy megtartsák a területet vagy további előrenyomulást folytassanak Donyeck város közelében.

Az orosz hadsereg január 26-án korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre Donyeck megye nyugati részén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint orosz csapatok megtámadták Vuhledar és Pavlivka településeket, Donyeck várostól mintegy 30 km-re délnyugatra. Orosz források széles körben azt állították, hogy orosz csapatok zárták le a Pokrovszke-Vuhledar autópályát, bár nincs egy egyértelmű autópálya, amely Pokrovszkétől (Vulhedartól 75 km-re északnyugatra) Vuhledarig vezetne, ami valószínűleg azt jelenti, hogy az orosz források a T0509 Velika Novoszelivka-Pavlivka autópálya Vuhledartól délre futó szakaszának ellenőrzését emlegetik. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az oroszok áttörték az ukrán védelmet Vuhledar déli peremén, és állásokat szereztek magában Vuhledarban. Egy Vuhledar térségében ukrán csapatok által készített videón erős füst látható Vuhledar közelében, és egy ukrán katona azt állította, hogy az orosz csapatok aktívan ostromolják a települést. Több orosz forrás hangsúlyozta, hogy az orosz alakulatok még mindig nem ellenőrzik Vuhledar egészét, de súlyos harcok folynak.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Ukrán tisztviselők január 26-án arról számoltak be, hogy az orosz hadsereg a Zaporizzsjai Területen nem folytat olyan méretű és léptékű támadó műveleteket, amelyek egy teljes körű offenzívához szükségesek lennének, ami alátámasztja az ISW korábbi értékelését. Jevhen Jerin, a Tavriiszk irányú védelmi erők ukrán közös sajtóközpontjának vezetője kijelentette, hogy az orosz egységek nem gyűjtöttek össze elég erős csapásmérő csoportot egy offenzíva végrehajtásához Zaporizzsja irányában, de figyelmeztetett, hogy némileg megerősítették a létszámukat a Zaporizzsjai Területen más egységek és előrenyomulási irányok kárára. Jerin megjegyezte, hogy az orosz csapatok továbbra is 10 fős (osztagméretű) alakulatokkal folytatnak szárazföldi támadásokat, és cső- és rakétatüzérséggel tüzelnek az ukrán alakulatokra. Jerin azt is kijelentette, hogy az orosz egységek esetleg a Zaporizzsjai Terület frontvonala mentén szándékoznak rögzíteni az ukrán csapatokat. Ezek a törekvések nincsenek összhangban a Zaporizzsjai Területen folyamatban lévő és sikeres orosz offenzíváról szóló hangos orosz információs művelettel.


Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz hadsereg január 26-án továbbra is korlátozott és lokalizált szárazföldi támadásokat hajtott végre a Zaporizzsjai Területen. Orosz milbloggerek, köztük egy olyan, aki bizonyítottan hamis információkat gyártott a frontvonalakon kialakult helyzetről, azt állították, hogy orosz és ukrán erők harcoltak Scserbakij, Mali Scserbakij, Novodanyilivka és Novopokrovka közelében. Egy orosz milblogger az orosz offenzívát a térségben „pozíciós offenzívaként” jellemezte, és azt állította, hogy a frontvonal nem változott, ami alátámasztja az ISW korábbi értékelését, miszerint az állítólagos orosz szárazföldi támadások üteme és hatékonysága a térségben alacsony. Orosz és ukrán források továbbra is arról számoltak be, hogy az orosz tüzérség olyan területeket lőtt, amelyekről a Zaporizzsjai Terület megszálló tisztviselője, Vlagyimir Rogov korábban azt állította, hogy az orosz erők ellenőrzik azokat, beleértve Novodanyilivkát, Mala Tokmacskát, Novoandriivkát, Kamjanszkét és Bilohirját.

Több orosz milblogger továbbra is ukrán ellentámadásra figyelmeztetett Zaporizzsja irányában, jelezve, hogy az ezen a területen folyamatban lévő szárazföldi támadások és a kísérő információs művelet valószínűleg az ukrán erőfeszítések meghiúsítására irányul. Rogov továbbra is azt állította, hogy az ukrán csapatok a következő hónapokban döntő erőfeszítésre készülnek Melitopol és Berdjanszk ellen, de az orosz harctéri sikerek csökkenteni fogják az ukránok képességét ezen erőfeszítések végrehajtására. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az ukrán erők teljes harckészültségbe léptek egy újrainduló orosz offenzívára készülve az Orikhiv melletti Kamjanszke-Sztyepove térségében, jelezve, hogy továbbra is aggódnak az ukrán akciók miatt ezen a fronton. Egy másik orosz milblogger, aki bizonyítottan hamis információkat gyártott a frontvonalakon kialakult helyzetről, azt állította, hogy az ukrán alakulatok aktív harci cselekményekre készülnek, és páncélozott járművek oszlopát szállították Kamjanszke felé a Kakhovka víztározó keleti partján.


Orosz források azt állították, hogy az ukrán alakulatok január 26-án újabb partraszállást kíséreltek meg végrehajtani a keleti (bal) parton lévő Herszoni Területen. Orosz milbloggerek, köztük egy olyan, aki már korábban is gyártott hamis információkat, azt állították, hogy az orosz tüzérségi tűz megakadályozta, hogy az ukrán csapatok Kakhovka vagy Dnyiprjany közelében partra szálljanak január 25-26-án éjszaka. Az ukrán egységek január 23-24-én sikeres támadást hajtottak végre Kakhovka közelében, amint arról az ISW korábban már beszámolt.

Az orosz megszálló hatóságok folytatják az orosz logisztikai vonalak helyreállítására irányuló erőfeszítéseket a Krímen keresztül a déli Herszon és Zaporizzsjai területekre. A megszálló hatóságok január 26-án bejelentették, hogy a hatóságok helyreállították a Kercsi-szoros közúti hídjának javításához szükséges összesen négy hídfőből a harmadikat, és január 31-én tervezik a negyedik hídfő felállítását. Az orosz megszálló hatóságok fenntartják, hogy 2023 márciusában fejezik be a Kercsi-szoros közúti hídjának helyreállítását.

Az orosz mozgósítás hírei:

Hivatalos ukrán források továbbra is arról számolnak be, hogy orosz illetékesek egy második mozgósítási hullámra készülnek. Az ukrán vezérkar január 26-án arról számolt be, hogy a megszállt Krímben orosz tisztviselők előkészítő intézkedéseket hajtanak végre egy újabb mozgósítási hullámra, és minden krími állami és magánintézménytől megkövetelik, hogy január 29-ig nyújtsa be a katonai toborzóirodáknak a mozgósítandó alkalmazottak listáját. Hivatalos ukrán források az elmúlt hónapban arról számoltak be, hogy orosz tisztviselők egy második mozgósítási hullámra készülnek, és előre jelezték azokat az időpontokat, amikor az orosz tisztviselők különböző mozgósítási erőfeszítéseket fognak végrehajtani. Valószínű, hogy az orosz tisztviselők utasításokat kapnak arra, hogy az orosz katonai toborzó apparátust felkészítsék egy második mozgósítási hullámra, és az ukrán tisztviselők előrejelzéseiket ezekre a parancsokra alapozhatják. A CNN január 25-i jelentése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg még nem döntötte el, hogy mikor indít újabb mozgósítási hullámot, és hogy diszkréten kívánja azt végrehajtani, hogy elkerülje a további belpolitikai visszahatásokat. A korábbi ukrán előrejelzések azért tévedhettek, mert Putyin folyamatosan halogatja a mozgósítási folyamatok megkezdésére vonatkozó parancsok kiadására vonatkozó döntését, vagy esetleg a döntést is meghozza, mert aggódik az orosz közvélemény reakciói miatt.


Ukrán tisztviselők továbbra is arról számolnak be, hogy az orosz hatóságok a nemzetközi jogot megsértve erőszakkal mozgósítják a lakosokat. Hana Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes január 26-án arról számolt be, hogy az orosz erők továbbra is erőszakkal mozgósítják a lakosokat a megszállt területeken, és szándékosan küldik ezeket az ukránokat a frontállásokba megfelelő ellátás és kiképzés nélkül. Malyar arról számolt be, hogy az orosz katonák rendszeresen bántalmazzák és zaklatják ezeket az erőszakkal mozgósított ukránokat. A genfi egyezmény 51. cikke megtiltja a megszálló hatalomnak, hogy védett civil nem harcoló személyeket kényszerítsen arra, hogy a fegyveres vagy segédhaderőiben szolgáljanak. A megszállt területek ukrán lakosainak az orosz fegyveres erőkbe való rendszeres kényszerítése valószínűleg olyan alakulatokat is létrehoz, amelyek nem megfelelő harci hatékonysággal rendelkeznek, és nem rendelkeznek kohézióval más orosz alakulatokkal. Az orosz hadsereg talán azért folytat ilyen nem megfelelő erőfejlesztést, hogy csökkentse az ukrán lakosságot a megszállt területeken, és támogassa a valószínűleg szándékos etnikai tisztogatási kampányt.

A Wagner-csoport valószínűleg jelentős veszteségeket szenvedett az elmúlt hónapokban a kelet-ukrajnai attrakciós támadó műveletekben. A The New York Times és a Reuters január 26-án egyaránt oknyomozó riportokat tett közzé a Wagner-csoport által üzemeltetett temetőről a Krasznodari Körzetben található Bakinszkajában, amelyek szerint a Wagner-csoport jelentős számú személyt temetett el a helyszínen az elmúlt hónapokban. A műholdas felvételek szerint a helyszínen található temetkezési hely 2022. november 24. és 2023. január 24. között hétszeresére bővült, és a Reuters újságírói, akik meglátogatták a temetkezési helyet, arról számoltak be, hogy a helyszínen mintegy 200 hant van, és szinte nincs több szabad sírhely. A Wagner-csoport azt követően kezdte használni a temetkezési helyet, hogy állítólag elfogyott a hely a közeli Gorjacsi Kljucs város Wagner-csoporthoz tartozó kápolnájában, amely a The New York Times beszámolója szerint 882 temetkezési rekesszel rendelkezett. A két temetkezési helyen a Wagner-csoport 1000 halottja lehet, akiknek jó része valószínűleg a Wagner-csoport Bakhmut körüli műveleteiben halt meg. A Wagner-csoport e helyeken eltemetett személyi állományának többsége a jelentések szerint fogoly volt, ami annak az eredménye, hogy a Wagner-csoport túlságosan nagymértékben támaszkodott a fogoly-toborzásra, és operatív módon használta fel őket a nagy veszteséggel járó támadásokban. A veszteségek magas száma valószínűleg korlátozza a Wagner-csoport képességét a támadó műveletek nagy ütemű folytatására, és valószínűleg további fogoly-toborzási erőfeszítéseket fog ösztönözni.


Az orosz hadsereg továbbra is folytat nem hagyományos erők létrehozására irányuló erőfeszítéseket, amelyek valószínűleg rontják a hagyományos orosz hadsereg hatékonyságát. Orosz és közösségi médiaforrások olyan felvételeket osztottak meg, amelyek állítólag az orosz légideszant erők (VDV) 106. gárdista légideszant hadosztályának Kelet-Ukrajnában működő felderítő csoportját mutatják, amely teljes egészében egy futballhuligán klub személyzetéből áll. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az alakulat az egyik legmotiváltabb és legharcképesebb orosz alakulat Ukrajnában. A hír, hogy a VDV, amelyet történelmileg a hagyományos orosz erők legelitebbjei között tartanak számon, egy teljes egységet valószínűleg kiképzetlen és rosszul fegyelmezett személyzettel látott el, arra utal, hogy a hagyományos orosz alakulatok első számú vezetői olyan jelentős veszteségeket szenvedtek Ukrajnában, hogy kénytelenek voltak nem hagyományos toborzási erőfeszítésekhez folyamodni.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló tisztviselők a jelentések szerint továbbra is folytatják az ukrán evangélikus baptista keresztény közösségek tulajdonának „államosítását” és az istentiszteleti helyek bezárását a megszállt Zaporizzsjai területen, hogy a Kremlhez kötődő moszkvai patriarchátus ortodox egyházát a régió domináns felekezetévé tegyék. Az Ukrán Ellenállási Központ január 26-án jelentette, hogy az orosz megszálló tisztviselők lefoglalták egy evangélikus templom épületét Melitopolban, és megjegyezte, hogy az oroszok üldözik a Kreml által támogatott Moszkvai Patriarchátus Ortodox Egyháztól eltérő felekezetek képviselőit. A központ arról is beszámolt, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnöktől kapott támogatásokkal támogatott, a vallásszabadságot védő orosz egyesület felelős azért, hogy a megszállt ukrán egyházakat „integrálják” az „orosz szociokulturális térbe”, lefoglalva tulajdonukat és imahelyeiket. Az Evangélikus Baptista Keresztények Ukrán Közössége azt is bejelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok január 22-én és január 23-án bezártak két, a közösséghez tartozó imaházat Berdjanszkban. A közösség korábban arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok szeptember végén az esti ima alatt bezártak egy ukrán evangélikus baptista keresztény gyülekezetet a megszállt Zaporizzsjai területen található Cskalove városában. Az ukrán hírügynökségek arról számoltak be, hogy fegyveres orosz katonák szeptember elején megszakították a melitopoli „Blahodat” ukrán evangélikus templom istentiszteletét, és letartóztatták két lelkészüket. Az ukrán hírügynökségek hozzátették, hogy az orosz erők bejelentették a templom „államosítását”, azzal vádolták az istentiszteletek híveit, hogy együttműködnek az USA-val, majd követelték és meg is kapták az útlevelük adatait.


Az orosz tisztviselők hivatalosan is büntetőtelepek létrehozását tervezik a megszállt területeken. Egy január 23-án kelt orosz kormányrendelet 27 büntetőtelep megnyitását írja elő a megszállt Ukrajna területén – tizenhármat donyecki területen, hetet luhanszki területen, hármat Herszon területén és hármat zaporizzsjai területen. Az orosz tisztviselők ezeket a büntetőtelepeket a társadalmi ellenőrzés kiterjesztésére használhatják a megszállt területeken azáltal, hogy az ukránbarát és partizán tevékenységekért börtönbüntetéssel fenyegetik a lakosokat. Az orosz hatóságok alternatívaként arra is törekedhetnek, hogy ezeket a büntetőtelepeket arra használják, hogy megszilárdítsák a megszállt területeken a mozgósítási erőforrást. Ukrán források a közelmúltban beszámoltak az orosz erőfeszítésekről, amelyek célja az ukrán foglyok erőszakos mozgósítása az orosz börtönökben. A börtönök létrehozása a megszállt területeken ugyanezen törekvések részét képezheti.

Az orosz tisztviselők és a megszálló hatóságok folytatják az ukrán iskoláknak az orosz oktatási apparátusba való integrálására irányuló erőfeszítéseket. A Zaporizzsjai Terület megszálló tisztviselője, Vlagyimir Rogov január 26-án azt állította, hogy az első olvasatban elfogadott, az orosz rendszerbe való oktatási integrációról szóló törvényjavaslat a megszállt területeken szerzett diplomákat és címeket Oroszországban érvényesnek ismeri el. 2026. január 2-ig érvényes ideiglenes bizonyítványokat biztosít az iskolák számára. Rogov azt is állította, hogy a törvényjavaslat 2024. szeptember 1-jéig mentesíti a megszállt területeken tanító tanárokat a minősítési követelmények alól.

Az orosz megszálló hatóságok folytatják az erőfeszítéseket a megszállt területek adminisztratív ellenőrzésének megszilárdítására. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) Belügyminisztériuma január 26-án azt állította, hogy az LNK Belügyminisztérium Migrációs Szolgálatának négy újabb alosztálya kezdte meg az orosz útlevél megszerzéséhez szükséges dokumentumok elfogadását a megszállt Luhanszki Terület négy körzetében. Az LNK Belügyminisztériuma január 26-án azt is bejelentette, hogy a megszállt Luhanszki Területen élő lakosokat keres az LNK Belügyminisztérium szerveiben való szolgálatra.


Az ISW továbbra is naponta beszámol a Fehéroroszországban megfigyelt orosz és fehérorosz katonai tevékenységről.

Az ISW legveszélyesebb cselekvési irányt jelző figyelmeztető előrejelzése egy esetleges nagyobb orosz offenzíváról Észak-Ukrajna ellen Fehéroroszországból egyre valószínűtlenebbnek tűnik. Az ISW jelenleg nagyon alacsonyra értékeli az Ukrajna Fehéroroszország felől történő orosz invázió kockázatát. Az ISW továbbra is jelenteni fogja a megfigyelt mutatókat, amelyeket az értékeléseink és előrejelzéseink finomításához használunk, és amelyeket várhatóan rendszeresen frissíteni fogunk.

Az elmúlt 24 órában megfigyelt jelentős katonai tevékenységek Fehéroroszországban, amelyek arra utalnak, hogy egy Fehéroroszországból indított támadás egyre valószínűbb:

Nincs jelenteni való.

Az elmúlt 24 órában Fehéroroszországban olyan jelentős katonai tevékenységet figyeltek meg, amely nem egyértelmű:

Az orosz és fehérorosz erők január 26-án folytatták a közös taktikai repülési gyakorlatokat.

Jelentős katonai tevékenység Fehéroroszországban az elmúlt 24 órában, ami arra utalna, hogy egy Fehéroroszországból indított támadás továbbra is valószínűtlen:

Az ukrán vezérkar megismételte, hogy január 26-tól nem figyelt meg csapásmérő csoportot alkotó orosz erőket Fehéroroszországban.

Az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője, Jurij Ihnat január 26-án kijelentette, hogy a közös fehérorosz és orosz légi hadgyakorlatok célja a pszichológiai nyomásgyakorlás, és nem jelentenek fenyegetést északi irányból.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!