Szele Tamás: A kékmellényes bloggerek

Béljósok és jövendőmondók kora jön, valamint fel fog menni az ára a kristálygömböknek is, mert a Kreml egyes tisztviselői elárulták a Bloombergnek, új orosz offenzíva készül, éspedig vagy idén februárban-márciusban, vagy egészen máskor, vagy a Luhanszki Területen, vagy nem ott, de ezt egészen biztosan állíthatjuk. A többi a jósok dolga. Jó sok dolguk lesz.

Ha csak olyan nem lesz, mint a zaporizzsjai offenzíva, amit eddig még csak Rogov, a helyi orosz gauleiter látott, meg azok a milbloggerek, akik Moszkvából szemlélik a harcteret nagy hősiességgel. Bolondok is lennének kimenni a hidegbe, fagyba, ki a lövészárokba, ahol ráadásul még jól látható, kék színű mellényt is kell viseljenek Geraszimov legújabb parancsa szerint, az ukrán mesterlövészek legnagyobb örömére. Okos ember ez a Geraszimov: sok fejfájást okoztak neki ezek a milbloggerek, most ő is okoz nekik egy keveset, és az elszántabbjától ez úton meg is szabadul.

De lássuk inkább az elmúlt nap híreit, melyeket most is, mint mindig, az ISW napi jelentése alapján válogattam össze.

A Kreml bennfentesei elmondták a Bloombergnek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök új offenzívát készít elő a kezdeményezés visszaszerzésére, amely akár már 2023 februárjában vagy márciusában megkezdődhet. Orosz tisztviselők, Kreml-tanácsadók és más, névtelenséget kérő, meg nem nevezett hozzáértők állítólag azt közölték a Bloomberggel, hogy Putyin egy új nagy offenzívára törekszik, és úgy véli, hogy az oroszok eddigi kudarcai ellenére az oroszok veszteségelfogadási toleranciája lehetővé teszi, hogy Oroszország hosszú távon megnyerje a háborút. Ez a jelentés összhangban van az ISW jelenlegi értékelésével és előrejelzésével, miszerint a Kreml valószínűleg egy döntő stratégiai akció végrehajtására készül – valószínűleg a Luhanszki Területen – a következő hat hónapban, amelynek célja, hogy visszaszerezze a kezdeményezést és véget vessen Ukrajna jelenlegi hadműveleti sikersorozatának. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a döntő stratégiai akció a Luhanszki Területen vagy egy nagy offenzíva, vagy egy orosz védelmi művelet lehet egy ukrán ellentámadás legyőzésére és kihasználására.

A Zaporizzsjai Területen a közelmúltban végrehajtott korlátozott orosz szárazföldi támadások célja lehet az ukrán erők szétszórása és a luhanszki offenzíva feltételeinek megteremtése. Oroszország a 2. motorizált lövészhadosztály elemeit Fehéroroszországból a Luhanszki Területre telepíti át. Ez a közelmúltbeli fejlemény arra utal, hogy a Bloomberg jelentésében említett tervezett orosz offenzíva valószínűleg a Luhanszki Területet célozza, bár a nyugat-donyecki Vuhledar térségében is megvalósulhat. Rendkívül valószínűtlen, hogy ez az új offenzíva Fehéroroszországból célozná meg Észak-Ukrajnát. Továbbra sincs jele annak, hogy az orosz erők csapásmérő csoportokat alakítanának Fehéroroszországban; a fehéroroszországi orosz elemek nagyrészt fehérorosz infrastruktúrát és kiképzési kapacitást használnak a kiképzési rotációkhoz. Az orosz milbloggerek is egyre inkább információs műveletként írják le a Kijev elleni második támadás gondolatát, és azt sugallják, hogy egy orosz offenzíva legvalószínűbb célpontja Kelet-Ukrajnában vagy a szomszédos Harkivi Területen lenne.

A Kreml megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök előzetesen kegyelmet ad az ukrajnai orosz hadműveletekben szolgáló elítélteknek. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője január 27-én kijelentette, hogy nem adhat további információkat a kegyelemről szóló elnöki rendeletekről, mert azokat „különböző titoktartási minősítések védik.” Peszkov nyilatkozata megerősíti, hogy Putyin megelőző elnöki kegyelmet ad ki elítélteknek, akiknek többségét valószínűleg a Wagner-csoport soraiba toborozták. Eva Merkacheva, az Emberi Jogi Tanács orosz tagja január elején kijelentette, hogy a Wagner által beszervezett elítélteket a büntetőtelepekről való szabadulásuk előtt kegyelemben részesítik. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy ezek az elnöki megelőző kegyelmek további toborzást ösztönözhetnek a büntetőtelepeken belül, és valószínűleg felhatalmazzák a Wagnert arra, hogy nagyobb büntetlenséggel működjön a hadszíntéren.

Egy orosz ellenzéki orgánum által végzett vizuális vizsgálat megerősítette, hogy az orosz hatóságok gyermekeket deportálnak a megszállt Herszon területéről a megszállt Krímbe. A Versztka orosz ellenzéki orgánum megvizsgálta az „Örökbefogadás a moszkvai területen” című honlapra feltöltött fényképeket, amelyeken 14, a Herszoni Területről származó, két és öt év közötti gyermek látható a megszállt Krímben, Szimferopolban található Jolocska árvaházban. A Versztka megjegyezte, hogy a Jolocska árvaház a krími egészségügyi minisztériumnak van alárendelve, és idegrendszeri problémák, mentális és viselkedési zavarok, hallás- és látászavarok, valamint HIV-fertőzött gyermekek ellátására szakosodott. A Jolocska árvaház hivatalos megbízatása előírja a gyermekek „hazafiságra és állampolgári hűségre” való nevelését azzal az indokkal, hogy „a Krím Oroszország déli részén fekszik”, valamint „a multinacionális Oroszország állampolgáraként való öntudatra ébresztését.” A RIA Novosztyi orosz hírügynökség 2020-ban számolt be a Jolocskáról, és megállapította, hogy a Jolocska gondozásában lévő gyermekek súlyosan alultápláltak és elhanyagolta őket az árvaház vezetősége, ami a Kreml által kinevezett korábbi gyermekjogi biztos, Anna Kuznyecova (a jelenlegi gyermekjogi biztos, Marija Lvova-Belova elődje) beavatkozását váltotta ki. A Versztka vizsgálata megerősíti, hogy az orosz megszálló infrastruktúra hatóságai Ukrajna megszállt területein aktívan részt vesznek az ukrán gyermekek deportálásában és kezelésében, ahogyan azt az ISW korábban már értékelte. Filippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetője január 27-én megismételte, hogy Oroszország következetesen megsérti „a gyermekvédelem alapvető elveit” azzal, hogy ukrán gyermekeket ad ki örökbefogadásra.*

*Erről a kérdésről fog szólni a mai második rész.

Orosz tisztviselők január 26-án cáfolták a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentését a Zaporizzsjai Atomerőműben (ZNPP) történt robbanásokról anélkül, hogy az ukrán erőket vádolták volna azzal, hogy felelősek a robbanásokért. Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója január 26-án arról számolt be, hogy a NAÜ megfigyelői a ZNPP-nél olyan robbanásokról és detonációkról tájékoztatták őt a létesítmény közelében, amelyek a közeli katonai tevékenységre utaltak. A katonai tevékenységre való utalás figyelemre méltó, mivel a NAÜ rendszeresen nem kommentálja az orosz hadseregnek a ZNPP-nél és annak közelében folytatott tevékenységét. Orosz tisztviselők azt állították, hogy az erőmű közelében nem történtek robbanások, és hogy a NAÜ megfigyelői valószínűleg tüzérségi párbaj hangjait hallották a ZNPP-től jelentős távolságra. Vlagyimir Rogov zaporizzsjai területi megszállóhelyettes azt állította, hogy a NAÜ politikai szerepet játszik Ukrajna támogatása érdekében, és felerősítette Szergej Nariskin orosz külügyi hírszerző szolgálat vezetőjének állítását, miszerint az ukrán erők katonai eszközök tárolására használják az atomerőműveket Ukrajna-szerte. Az a tény, hogy az orosz tisztviselők nem úgy állították be az eseményt, mint az erőművet ért ukrán provokatív lövést, eltér a ZNPP közelében történt robbanásokról szóló jelentésekre adott rutinszerű orosz reakciótól. Az orosz tisztviselők valószínűleg továbbra is arra fogják használni a NAÜ-vel való interakciókat, hogy a NAÜ-t arra kényszerítsék, hogy ismerje el a ZNPP tulajdonjogát, és de facto ismerje el Zaporizzsjai terület illegális annektálását.

Az orosz katonai vezetés valószínűleg azért próbálja korlátozni a milbloggerek frontvonalbeli tudósításait, hogy visszaszerezze az orosz információs tér feletti ellenőrzést egy esetleges új offenzíva előtt. Alexander Koc – az orosz emberi jogi bizottság tagja Vlagyimir Putyin orosz elnök alatt és neves milblogger – azt állította, hogy pletykák szerint az orosz hatóságok megkövetelik a haditudósítóktól, hogy élénk kék sajtómellényt viseljenek, hogy újságíróként azonosíthassák magukat a harci övezetben. Koc és más milbloggerek bírálták a feltételezett döntést, azt állítva, hogy a jól látható mellények csak segítenek az ukrán erőknek, hogy szándékosan célba vegyék az orosz egységekbe beágyazott haditudósítókat. Néhány milblogger még azt is elismerte, hogy évek óta rejtegetik a „PRESS” feliratú címkéket, és megjegyezték, hogy ez lehetővé tette haditudósítók százainak, hogy önállóan, senki hivatalos utasítása nélkül dolgozzanak a frontvonalakon. A Donyecki Népköztársaság (DNK) első információs miniszterhelyettese, Danil Bezsonov is azzal érvelt, hogy az ezeket a szabályozásokat bevezető tábornokoknak kellene felelősséget vállalniuk minden haditudósító haláláért, miután könnyen látható célponttá tették őket a terepen. Egy milblogger azzal vádolta az orosz védelmi minisztériumot (Védelmi Minisztérium), hogy szándékosan vezet be új bürokratikus követelményeket, amelyek korlátozzák a milbloggerek lehetőségét a frontvonalakon való működésre.

Ezek a korlátozási tervek – ha léteznek – valószínűleg az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov hadseregtábornok azon törekvésének részei, hogy professzionalizálja az orosz fegyveres erőket. Az ISW korábban arról számolt be, hogy orosz milbloggerek és nacionalista személyiségek bírálták az orosz katonai parancsnokság által bevezetett szabályokat, amelyek előírják az orosz hagyományos erők katonáinak borotválkozását, és megtiltják számukra a személyes járművek és mobiltelefonok használatát a frontvonalakon. Geraszimov és az orosz vezérkar valószínűleg megpróbálja hivatalossá tenni az orosz egységekbe beágyazott riporterekre vonatkozó útmutatást, ami a hivatásos hadseregeknél bevett gyakorlat, amelynek célja a műveleti biztonság fenntartása a frontvonalakon. Az orosz milbloggerek reakciója valószínűleg abban a félelmükben gyökerezik, hogy ezek a sajtómellények nem többek, mint az orosz védelmi minisztérium trükkje, hogy megfosszák a milbloggereket az orosz kormányzati felügyelettől való függetlenségüktől, tekintettel arra, hogy valószínűleg bonyolult bürokratikus eljárásokon kell keresztülmenniük ahhoz, hogy megkapják a minisztérium engedélyét a frontvonalakon való működésre a mellények megszerzéséhez.

Az orosz katonai parancsnokság talán megpróbálja feleleveníteni a korábban sikertelen cenzori erőfeszítéseit, amelyek a kritikus milblogger közösséget célozzák. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz hadügyminisztérium több sikertelen kísérletet tett arra, hogy öncenzúrát ösztönözzön a különböző nacionalista frakciókhoz tartozó milbloggerek körében – beleértve a Wagnerhez kötődőket is – 2022 nyarán és őszén. Az orosz katonai vezetés korábban azzal is megpróbálta ösztönözni az öncenzúrát a milíciabloggerek körében, hogy azt a narratívát erőltette, hogy az orosz milíciabloggerek megsértették az orosz műveleti biztonságot azáltal, hogy harci felvételeket töltöttek fel, vagy felfedték az orosz pozíciókat az interneten. Nem világos, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatja-e ezeket a korlátozásokat, tekintve, hogy korábban a háborúpárti milbloggereket megbékítette azzal, hogy találkozott velük, engedélyezte számukra az önálló működést a frontvonalakon, és eltűrte kritikáikat. A Kreml továbbra is integrál néhány kiválasztott milbloggert azzal, hogy felajánlotta nekik, hogy televíziós műsorokat vezethetnek az orosz állami műsorszolgáltatókon. Az orosz védelmi minisztérium talán Putyintól függetlenül is folytatja a saját törekvéseit a milbloggerek elhallgattatására. Az ISW továbbra is figyelemmel kíséri, hogy Putyin felülbírálja-e az orosz védelmi minisztériumnak a milbloggerek elhallgattatására irányuló erőfeszítéseit.


Az orosz hadügyminisztériumnak a hagyományos egységekbe beágyazott milbloggerek korlátozására irányuló erőfeszítései azonban nem fogják elhallgattatni az összes milblogger online kritikáját. Egy orosz blogger megjegyezte, hogy az olyan korlátozó intézkedések, mint a kormány által kiosztott sajtómellények, tovább fogják szilárdítani a Wagner Csoportot, mint a független frontinformációk domináns forrását, mivel a Wagner nem fogja betartani az ilyen korlátozásokat. Az orosz védelmi minisztérium taktikája, hogy elnyomja a frontvonalból származó információkat, vákuumot hozna létre az információs térben, amelyet a Wagnerhez kötődő milbloggerek tölthetnének be, akiknek az orosz védelmi minisztériummal szembeni ellenszenvük lényegesen erősebb. Az, hogy Oroszország nem hagyományos katonai formációkat alkalmaz, szintén aláássa az ilyen szabályozások hatékonyságát.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A Kreml bennfentesei a Bloombergnek állítólag azt mondták, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök új offenzívát készít elő a kezdeményezés visszaszerzésére, amely akár már 2023 februárjában vagy márciusában megkezdődhet.
      • A Kreml megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök előzetes kegyelmet ad az ukrajnai orosz hadműveletekben szolgáló elítélteknek.
      • Az egyik orosz ellenzéki orgánum vizuális vizsgálata megerősítette, hogy az orosz hatóságok a megszállt Herszon területéről gyermekeket deportálnak a megszállt Krímbe.
      • Orosz tisztviselők tagadták a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) közelében január 26-án történt robbanásokról szóló jelentéseket.
      • Az orosz katonai vezetés valószínűleg megpróbálja korlátozni a mibloggerek frontvonali tudósításait, hogy visszaszerezze az ellenőrzést az orosz információs tér felett az új offenzíva előtt. Ezek a korlátozások – ha tervbe vannak véve – valószínűleg részei Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnöknek, Valerij Geraszimov hadseregtábornoknak az orosz fegyveres erők professzionalizálására irányuló törekvéseinek.
      • Az ukrán hadsereg január 26-án és január 27-én folytatta az ellentámadást Kreminna közelében.
      • Az orosz csapatok folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén, Donyeck város nyugati peremén és a nyugati Donyecki területen.
      • Orosz források nem jelentették, hogy az orosz alakulatok január 27-én folytatták volna a Zaporizzsjai Területen a helyi támadó hadműveleteket.
      • Orosz tisztviselők azt állították, hogy a sorozási korhatár nem fog változni a közelgő 2023-as tavaszi sorozási ciklusban.
      • Az orosz megszálló hatóságok továbbra is fokozzák a megszállt területek orosz jogi és közigazgatási struktúrákba való integrálására irányuló erőfeszítéseket.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület – Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg a jelentések szerint január 27-én felderítő hadműveletet hajtott végre az északkeleti Harkivi Területen. Egy milblogger azt állította, hogy az orosz erők áttörték az ukrán védelmet Ternova közelében (38 km-re északkeletre Harkiv városától) 500 méter mélyre hatolva.

Az ukrán erők január 26-án és január 27-én folytatták az ellentámadást Kreminna közelében. Andrej Turcsak, az Egységes Oroszország Főtanácsának titkára azt állította, hogy Kreminna a frontvonal legnehezebb szakasza az orosz védelmi vonalak áttörésére irányuló ukrán kísérletek miatt, miután a beszámolója szerint január 26-án a térségben tett látogatást. Turcsak azt is állította, hogy az orosz légierő Kreminna irányában fenntartja a védelmet. Egy orosz milblogger január 26-án azt állította, hogy a 254. motorizált lövész gárdaezred (144. motorizált lövészhadosztály, 20. összfegyvernemi hadsereg, nyugati katonai körzet) visszaverte az ukrán támadásokat és 50-100 méteres távolságban tüzet váltott az ukrán egyélgekkel Kreminna közelében. Az ukrán vezérkar január 27-én közölte, hogy az ukrán alakulatok visszaverték az orosz támadásokat Ploscsanka (Kreminnától 16 km-re északnyugatra), Nyevszke (Kreminnától 18 km-re északnyugatra) és Cservonopopivka (Kreminnától 6 km-re északra) közelében.

Orosz fő erőfeszítés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg január 27-én folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat magánál a Bakhmutnál; Bakhmuttól északkeletre Verhnokamjanszkénál (30 km északkeletre) és Paraszkovijivkánál (6 km északra); és Bakhmuttól délnyugatra Kliscsivka közelében (6 km délnyugatra). A geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az ukrán tüzérség csapást mért egy orosz átkelőre a Bakhmutivka folyónál, Sziltől északnyugatra, ami azt jelzi, hogy az orosz csapatok körülbelül eddig a pontig nyomultak előre Szoledartól északnyugatra. Ukrán források azt is megerősítették, hogy az orosz csapatok elfoglalták Krasznopolivkát (Szoledartól északnyugatra) és Dvoricscsját (Szoledartól délnyugatra). Egy orosz milblogger azt állította, hogy a Wagner-csoport harcosai Szoledar térségében Blahodatne közelében (közvetlenül Szoledartól nyugatra) megpróbálják áttörni az ukrán védelmet. Geolokációs harci felvételek azt mutatják, hogy ukrán csapatok a Wagner-csoport harcosai ellen harcolnak az északkeleti Bakhmut Mjaszokombinat külvárosában, ami arra utal, hogy a Wagner továbbra is fokozatosan halad előre magában Bakhmutban. Egy orosz milblogger azt is állította, hogy Paraszkovijivka déli peremén is folynak a harcok. Orosz források emellett azt állították, hogy a Wagner-erők Bakhmuttól délnyugatra, Kliscsivka térségében megpróbálnak északnyugatra, Ivanivszke felé nyomulni, hogy elvágják a T0504-es Kosztyantyinivka-Csasziv Jar-Bakhmut autópályát.


Az orosz haderő január 27-én folytatta a szárazföldi támadásokat Donyeck város nyugati külterülete mentén. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Donyeck város északnyugati külterületén, Vodyane és Nevelszke közelében, valamint a délnyugati külterületén, Marinka közelében. A január 14-i geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz egységek előrenyomultak Vodyane belterületén. Orosz források azt állították, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) erői január 26-án elfoglalták Vodyanet. Az orosz gyalogsági állásokról készült geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz csapatok marginálisan előrenyomultak Piszkiben is, szintén Donyeck város északnyugati külterületén. Egy orosz milblogger azt állította, hogy a Marinka nyugati részén harcoló orosz csapatok magukhoz ragadták a kezdeményezést.

Az orosz alakulatok január 27-én szárazföldi támadást hajtottak végre Donyeck megye nyugati részén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Vuhledar ellen, Donyeck városától 30 km-re délnyugatra. A geolokációs harci felvételek szerint az orosz csapatok elfoglalták a Vuhledar délkeleti peremén lévő Mikilszke települést. Jan Gagin, a Donyecki Népköztársaság (DNK) tanácsadója azt állította, hogy Vuhledar külterületén heves harcok folynak, és hogy az orosz csapatok a település délkeleti és keleti peremvidékén sáncolták el magukat. Orosz források, köztük az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a 155. haditengerészeti gyalogosdandár és más keleti katonai körzetből származó alakulatok, valamint a DNK elemei tevékenykednek a térségben. A közösségi médiában közzétett felvételeken orosz csapatok egy TOS-1A termobarikus tüzérségi rendszerrel tüzelnek Vuhledarra. A katonai körzet szintű tüzérségi eszköz használata arra utal, hogy az orosz hadvezetés prioritást adhat a Vuhledar térségében történő előrenyomulásnak. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az ukrán erőket átcsoportosítják Bakhmutból Vuhledar védelmére.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Orosz források nem jelentették, hogy az orosz csapatok január 27-én folytatták volna a Zaporizzsjai Területen a helyi offenzív műveleteket. Orosz források azt állították, hogy az orosz egységek helyi offenzívákat indítottak az előző napokban a Zaporizzsjai Területen az érintkezési vonal mentén, és több települést elfoglaltak. Az ISW nem látott semmilyen vizuális megerősítést arról, hogy az oroszok elfoglaltak volna településeket a térségben, és továbbra is úgy értékeli, hogy az orosz források valószínűleg azért állították ezeket az állításokat, hogy eltereljék a figyelmet a Bakhmut elfoglalására irányuló orosz offenzíva előrehaladásának hiányáról. A Zaporizzsjai Területen végrehajtott helyi orosz offenzívákról szóló jelentések hiánya arra utal, hogy ezek a műveletek valószínűleg korlátozott kiterjedésűek voltak.

Az orosz erők január 27-én folytatták a rutinszerű tüzérségi ésrakéta-sorozatvető csapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Herszon és Dnyipropetrovszk megyékben. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz tüzérség folytatta a csapásokat Herszon városára is.

Az orosz mozgósítás hírei:

Orosz tisztviselők azt állították, hogy a sorozási korhatár nem fog változni a közelgő 2023-as tavaszi sorozási ciklusban. A Szentpétervári Terület közigazgatása január 26-án közzétett egy határozattervezetet a 2023 áprilisától júliusáig tartó sorkatonai szolgálatról, amely kimondja, hogy a sorkötelezettségi korhatár továbbra is 18 és 27 év között marad. Az orosz Duma védelmi bizottságának elnöke, Andrej Kartapolov január 26-án kijelentette, hogy az orosz védelmi minisztériumnak nincs oka arra, hogy a soron következő tavaszi sorkatonai ciklusban újabb sorkatonai korhatáremelést fogadjon el. Kartapolov január 11-én kijelentette, hogy az orosz tisztviselők a 2023-as tavaszi sorkatonai ciklusban 30 éves korig emelhetik a sorkötelezettségi korhatár felső határát. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter eredetileg a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel december 21-én tartott éves orosz védelmi tanácsi ülésen javasolta a sorkötelezettségi korhatár 21-30 éves korhatárra történő emelését.


Magas rangú orosz személyiségek továbbra is bírálják azokat az orosz állampolgárokat, akik elmenekültek az országból, hogy elkerüljék a mozgósítást. Kirill moszkvai pátriárka (a Kreml által ellenőrzött orosz ortodox egyház feje) január 26-án beszédet mondott az orosz Állami Dumában, és kijelentette, hogy azok az orosz állampolgárok, akik a mozgósítástól való félelem miatt menekültek el az országból, valószínűleg az Oroszországból „kívülről importált hamis értékek” miatt tették ezt, és lelki segítségre van szükségük. Kirill pátriárka rámutatott az orosz állampolgároknak a mozgósítás miatti menekülésére, mint bizonyíték arra, hogy az orosz kormánynak olyan oktatási normákat kell elfogadnia, amelyek a „hazafiságot” hangsúlyozzák. Kirill pátriárka nemrég felszólította az orosz kormányt, hogy zárja ki az ortodox papokat a mozgósítási erőfeszítésekből és a katonai szolgálatból, ami azt mutatja, hogy még a Kremlhez kötődő intézmények is népszerűtlennek tartják a további mozgósítás kilátásait.

Orosz tisztviselők olyan törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely lehetővé tenné az orosz hatóságok számára, hogy elkobzott vagyontárgyakat védelmi célokra osszanak ki. Az orosz kormány január 27-én törvényjavaslatot terjesztett elő, amely lehetővé tenné az orosz tisztviselők számára, hogy a közigazgatási szabálysértések esetén elkobzott könnyűipari javakat az orosz védelmi minisztériumnak és a rendkívüli helyzetek minisztériumának küldjék. Az orosz Szövetségi Vagyonkezelő Ügynökség állítólag a hatályos közigazgatási törvénykönyv szerint megsemmisíti ezeket az elkobzott javakat. Az RBK orosz hírügynökség január 17-én arról számolt be, hogy az orosz kormány jogalkotási tevékenységgel foglalkozó bizottsága jóváhagyta a törvényjavaslatot, miután az orosz pénzügyminisztérium eredetileg javasolta azt. A közigazgatási kódex ezen módosítása valószínűleg nem fog elegendő új anyagot termelni ahhoz, hogy jelentősen ellensúlyozza az orosz védelmi minisztérium rendszerszintű problémáit az ukrajnai orosz erők ellátásában.


Az ukrán hírszerzés arról számolt be, hogy az orosz hadsereg jelentős hiányt tapasztal az ukrajnai frontvonalbeli egységeknél a fiatalabb parancsnokokból. Andrij Csernyak, az Ukrán Katonai Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) képviselője január 27-én arról számolt be, hogy az orosz erőknél a frontvonalon lévő egységeknél a fiatalabb parancsnoki pozíciók mintegy 40 százaléka betöltetlen. Csernyak kijelentette, hogy ezek a szakasz- és századparancsnoki üresedések hozzájárulnak ahhoz, hogy az orosz egységek a parancsnokság és az alakulatok közötti megfelelő együttműködés nélkül hajtsanak végre támadásokat. Egy orosz milblogger január 27-én azzal érvelt, hogy sok orosz katonai parancsnok továbbra is bürokratikus kihívásokkal szembesül, amelyek megakasztják az orosz hadsereg képességét a problémák kezelésére és az új személyzet kiképzésére. Az orosz haderőgenerálási erőfeszítések az ukrajnai orosz invázió kezdete óta valószínűleg nem termeltek elég megfelelően kiképzett személyzetet, akik betölthetnék ezeket az üres pozíciókat, amelyek közül sok valószínűleg a magas veszteségek következménye. Az ISW korábban már beszámolt arról, hogy egy független, nyílt forrásból származó vizsgálat megállapította, hogy az Ukrajnában megerősített orosz katonai veszteségek jelentős részét orosz tisztek teszik ki.

Ukrán források arról számoltak be, hogy a Wagner-csoport a megszállt területekről deportált ukrán foglyokat próbál toborozni. Az Ukrán Ellenállási Központ január 27-én jelentette, hogy az orosz megszálló tisztviselők 3500 foglyot deportáltak Zaporizzsja és Herszon területéről az oroszok által megszállt Krímbe, ahol a Wagner-csoport jelenleg megpróbálja őket beszervezni.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is fokozzák a megszállt területek orosz jogi és közigazgatási struktúrákba való integrálására irányuló erőfeszítéseket. Vlagyimir Szaldo herszoni megszálló vezető január 24-én rendeletet írt alá, amely a Herszoni Terület Polgári-katonai Adminisztrációját a Herszoni Területi Adminisztráció jogi elnevezéssel váltja fel, azt állítva, hogy az intézkedéssel „békeidőben” megkezdődnek a normalizációs erőfeszítések. Szaldo azt állította, hogy a rendelet a megszállt Herszoni Terület hatóságait és más kormányzati szerveket összhangba hozza az orosz jogszabályokkal, összhangban „Az Oroszországi Föderáció szubjektumában a közhatalom szervezésének általános elveiről” szóló orosz szövetségi törvénnyel. A rendelet a megszállt Herszon területet Oroszország szövetségi szubjektumaként (régiójaként) ismeri el, a végrehajtó hatalom struktúrájával, amely magában foglalja a Herszon terület kormányzóját (Szaldo), a minisztériumokat, a hivatalokat, a szolgálatokat és más szervezeti egységeket. Szaldo január 27-én közzétette a herszoni területi közigazgatásban való elhelyezkedési lehetőségek listáját, ami arra utal, hogy az orosz megszálló hatóságok továbbra is küzdenek az elegendő oroszbarát munkaerő toborzásával és fenntartásával a megszállt területeken. Leonyid Pasecsnyik, a Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetője január 27-én azt állította, hogy az LNK tisztviselői törvénytervezetet nyújtottak be az orosz kereskedelmi minisztériumhoz, hogy a megszállt Luhanszki területet áttegyék a moszkvai időzónába, amely egy órával előrébb van az ukrán időnél, és nem vesz részt a nyári időszámításban.


Az orosz megszálló hatóságok folytatják az ukrajnai evangélikus baptista keresztény közösségek felszámolására irányuló erőfeszítéseket, és a Kremlhez kötődő moszkvai pátriárka ortodox egyházának meghatározó vallássá tételét a megszállt Zaporizzsjai Területen. Jevgenyij Balickij, a Zaporizzsjai terület megszálló vezetője január 27-én azt állította, hogy Kirill pátriárka meghívására Moszkvában meglátogatta a Moszkvai Patriarchátus ortodox egyházának pátriárkáját, Kirillt. Balickij azt állította, hogy Kirill pátriárkával az egyház-állam kapcsolatok kérdéseiről, a régióban lévő egyházak működéséről és a megszállt Zaporizzsjai Terület lelki életében bekövetkezett változásokról tárgyaltak. Az ISW január 26-án arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők a Zaporizzsjai Területen arra tesznek kísérletet, hogy a Kremlhez kötődő moszkvai patriarchátus ortodox egyházat a régió domináns hitvallásává tegyék.

Jelentős tevékenység Fehéroroszországban:

(Az ISW nagyon valószínűtlennek ítéli meg, hogy az orosz vagy fehérorosz erők 2023 elején megtámadják Észak-Ukrajnát, ezért a frissítés ezen szakaszát úgy alakította át, hogy a korábbi, az Észak-Ukrajna elleni orosz offenzívára vonatkozó legveszélyesebb cselekményre vonatkozó figyelmeztető előrejelzéstől eltérve a Fehéroroszországban zajló jelentős tevékenységről számol be. Az ISW továbbra is naponta beszámol a Fehéroroszországban megfigyelt orosz és fehérorosz katonai tevékenységről).

Január 27-én még mindig nincs jele annak, hogy az orosz haderő csapásmérő csoportot alakítana Fehéroroszországban. Az ukrán vezérkar megismételte, hogy január 27-én nem észlelte, hogy az orosz erők Fehéroroszországban csapásmérő csoportot alakítanának.


Az orosz hadsereg bővíti a légierő jelenlétét Fehéroroszországban. A fehérorosz védelmi minisztérium január 27-én arról számolt be, hogy orosz és fehérorosz légi elemek továbbra is települnek fehéroroszországi repülőterekre a folytatódó közös taktikai repülési gyakorlatok keretében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz egységek folytatják a kiképzést Fehéroroszországban, és hogy Oroszország közös gyakorlatok ürügyén növeli légi erőit Fehéroroszországban.

Egyes fehérorosz elemek folyami átkelési gyakorlatokat tartanak. A belarusz védelmi minisztérium január 27-én jelentette, hogy meg nem nevezett belarusz zászlóaljelemek pontonhídas folyami átkelési gyakorlatot hajtottak végre a Nyeman folyón Grodnóban, Belaruszban. A belarusz védelmi minisztérium január 26-án jelentette, hogy a belarusz 38. Különleges Légideszantos Támadó Gárdadandár elemei folyami átkelési gyakorlatot hajtottak végre BTR–82A gépekkel egy meg nem nevezett helyszínen.

A fehérorosz motorizált erők továbbra is gyakorlatokat hajtanak végre Fehéroroszország-szerte. A belarusz védelmi minisztérium január 27-én jelentette, hogy a belarusz 339. különálló gépesített zászlóalj nem részletezett elemei nem részletezett harcászati kiképzési feladatokat hajtottak végre a Minszk melletti Uruhcsa gyakorlótéren, Belaruszban. A belarusz védelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy a belarusz 11. különálló gépesített dandár egy nem részletezett gépesített zászlóalja egy nem részletezett területre települt harckészültségi tesztre. A fehérorosz 6. Különleges Gépesített Gárdadandár nem részletezett elemei január 26-án BMP-2 és kézifegyveres éleslövészetet hajtottak végre a fehéroroszországi Grodnóban lévő Gozsszkij gyakorlótéren.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik a második rész, ami ma a rejtelmes orosz demográfiáról fog szólni.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!