Szele Tamás: Vándorló frontvonalak

Mozognak a frontvonalak, jobban mondva újak látszanak kialakulni, a régiek kimennek a divatból, annak ellenére, hogy egyik fél sem ér el különösebb eredményeket, a bakhmuti orosz offenzíva kulminálni látszik, ott már komoly eredmény nem várható, így foszladozik a Wagner nimbusza is – az új csaták esetleg Vuhledar térségében zajlanak majd, Bakhmut szezonja lejárt.

Prigozsin és Girkin már egészen útszéli stílusban tépik egymást, mindkettő a vesztét érzi, de erről inkább a második részben írok részletesebben, mert külön figyelmet érdemelnek a háborúnak ezek a kiöregedő primadonnái, az viszont figyelemreméltó, hogy a VDV az új Wagner, mindenhol a deszantosok veszik át a zsoldosok helyét. Persze ez csak eben guba, nagy különbség nincs közöttük, de azért a VDV mégsem bűnözőkből áll – Prigozsin viszont beírta magát az orosz büntetés-végrehajtás történetébe azzal, hogy megvalósította az ország történetének legnagyobb szabású amnesztiáját, ami egyúttal tömeges kivégzésnek is bizonyult.

De lássuk inkább a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

A hagyományos orosz hadsereg valószínűleg a kimerült Wagner-csoport erőit váltja fel a bakhmuti offenzíva fenntartása érdekében, miután a Wagner-csoport offenzívája Bakhmutban Szoledar elfoglalásával kulminált január 12-e körül. A Wagner-csoport erői Bakhmutban nem értek el jelentős előnyöket azóta, hogy január 12-e körül elfoglalták Soledart. A hagyományos orosz egységek most részt vesznek a bakhmuti harcokban, hogy új lendületet adjanak az ottani orosz offenzívának. A január 20-án közzétett harci felvételek arra utalnak, hogy az orosz légideszant alakulatok (VDV) Bakhmut környékén tevékenykednek, mivel a felvételeken egy orosz BMD–4M – kizárólag a VDV által használt deszantharcjármű – látható. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy a Wagner és a VDV elemei december 27-én közös műveleteket hajtottak végre Bakhmutban. Az orosz védelmi minisztérium egyre gyakrabban jelentette, hogy az orosz VDV 2023. január eleje óta tevékenykedik Bakhmut térségében, ami azt jelzi, hogy a hagyományos orosz egységek kiegészítik, ha nem is helyettesítik a térségben valószínűleg kulminált Wagner-erőket. 2022 ősze óta a Wagner-csoport erői – különösen az elítéltek – súlyos veszteségeket szenvedtek Bakhmutban. Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő január 5-én azt állította, hogy a Wagner-csoport erői több mint 4100 halottat és 10 000 sebesültet veszítettek, köztük több mint 1000 halottat november vége és december eleje között Bakhmut közelében.

Ukrán tisztviselők fenntartották, hogy a Bakhmut elleni orosz offenzíva nem kulminált. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a Bakhmut elleni orosz offenzíva tetőzött. Továbbra is úgy értékeljük, hogy a Wagner-offenzíva tetőzött, de most úgy értékeljük, hogy az oroszok hagyományos egységeket vonnak be a harc folytatására. A Bakhmut elleni nagyobb orosz erőfeszítés tehát valószínűleg nem kulminált.

Az orosz erők megpróbálják megakadályozni, hogy Ukrajna visszaszerezze a kezdeményezést, valószínűleg egy tervezett döntő orosz offenzíva előtt a Donbásszban. Valerij Geraszimov, az orosz vezérkari főnök december 22-én kijelentette, hogy az orosz hadsereg a legtöbb erőfeszítést a Donyecki Terület elfoglalására összpontosítja, ami valószínűleg azzal jár, hogy az orosz csapatok kulcsfontosságú állásokat foglalnak el a nyugati Luhanszki Területen és az északkeleti Donyecki Területen, hogy elérjék a régiók közigazgatási határait. 2022. október végén az orosz egységek újraindították a szárazföldi támadásokat Vuhledar térségében (amelyet sikertelenül próbáltak elérni 2022 október végén), és kisebb támadásokat hajtanak végre a Zaporizzsjai Területen és Donyeck város környékén. Az oroszok jelenleg fő erőkifejtésként nagyszabású támadó műveletet hajtanak végre a bakhmuti frontvonalon, és egyelőre védelmi műveletet a Szvatove-Kreminna vonalon.

A vuhledari és a Donyecki és Zaporizzsjai Területen lévő települések elleni lokális támadások célja valószínűleg az ukrán csapatok szétszórása és a feltételek megteremtése egy döntő orosz offenzívához a Luhanszki Terület nyugati részén, ahogyan azt az ISW korábban felmérte. Az orosz alakulatok valószínűleg azért próbálják szétszórni az ukrán erők csoportosulását a Szvatove-Kreminna vonalon, hogy lehetővé tegyék a Donyecki Területen lévő Liman orosz visszafoglalását. Az oroszok arra törekedhetnek, hogy Limanból kiindulópontként használhassák a Donbássz biztosítására irányuló döntő offenzívát azáltal, hogy Limanból támadást indítanak egy Bakhmut elleni hadjárattal párhuzamosan, vagy Bakhmutból Szlavjanszk felé, ha az oroszoknak sikerülne elfoglalniuk Bakhmutot. Az oroszok elképzelhetőnek tartják, hogy a jelenlegi állásaikból közvetlenül a Donyecki Terület határáig tudnak előrenyomulni több független tengely mentén, bár nem valószínű, hogy nem ismerik fel egy ilyen kísérlet sikerének rendkívüli valószínűtlenségét. Sokkal valószínűbb, hogy a támadó műveletek több szakaszát kívánják folytatni, amelyek a Donyecki és a Luhanszki Terület határainak biztosításában csúcsosodnak ki. Ezek a fázisok valószínűleg hat és 12 hónap közötti orosz hadjáratot igényelnének, ha egyáltalán lehetségesek, a múltbeli orosz hadműveleti mintákból kiindulva, és az orosz harci erő és képesség magasabb szintjét feltételezve, mint amit az ISW a háború kezdete óta megfigyelt.

Az orosz csapatoknak valószínűleg nincs meg a szükséges harci ereje ahhoz, hogy egynél több nagyobb támadó műveletet folytassanak, miközben a nyugati Donyecki és a keleti Zaporizzsjai területen lévő ukrán erőket rögzítik. Nincs nyílt forrásból származó bizonyíték arra, hogy az oroszok elegendő harci erőt regeneráltak volna a háború korai szakaszában elszenvedett veszteségeikből ahhoz, hogy a következő hónapokban egyidejűleg nagyszabású gépesített offenzívákat hajthassanak végre. Az orosz hadsereg 2022 eleje óta nem bizonyította, hogy képes lenne összfegyvernemi támadó hadműveleteket végrehajtani. Oroszország legutóbbi, Bakhmut körüli térnyerései hónapokig tartó emberhullámos támadásokra támaszkodtak, hogy nyers erővel, óriási emberáldozatok árán biztosítsák a területi nyereséget Bakhmut körül. Oroszország korábbi, 2022 nyarán Szeverodonyeck és Liszicsanszk elfoglalásakor szintén nem használt kombinált fegyvereket, hanem nagyszabású gördülő tüzérségi sortüzekre támaszkodott az ukrán állások módszeres megsemmisítése érdekében. Az orosz tüzérség egyre nagyobb tüzérségi lőszerhiánnyal küzd, ami megakadályozná őket abban, hogy megismételjék ezt a taktikát. Ráadásul nem valószínű, hogy a hagyományos orosz hadsereg hajlandó lenne olyan szörnyű veszteségeket vállalni, mint amilyeneket az emberhullám-taktika okozott Wagner elítéltjeinek. Az oroszok képessége arra, hogy ezen a télen és tavasszal több tengelyen nagyszabású gyors offenzívákat hajtsanak végre, tehát igencsak kérdéses.

A hagyományos orosz hadseregnek még jelentős átalakuláson kell átesnie, mielőtt visszanyeri a hatékony manőverező hadviselésre való képességét. Az orosz védelmi minisztérium tervei, hogy 12 új manőverező hadosztállyal jelentősen megnövelje az orosz hadsereg létszámát, legalább 2026-ig tartanak, ha ez az erőfeszítés egyáltalán sikerrel jár. A nyugati hírszerzés és védelmi tisztviselők nem adtak ki semmilyen jelzést arra vonatkozóan, hogy Oroszország hatékony gépesített hadviselési harci ereje az utóbbi időben megnőtt volna, és az ISW sem észlelt ilyen irányú jeleket.

Az orosz katonai vezetés azonban lehet, hogy ismét egy olyan támadó műveletet tervez, amely az orosz hadsereg képességeire vonatkozó téves feltételezéseken alapul. Oroszország katonai kudarcai Kijev, Harkiv és Herszon körzetekben újra és újra bebizonyították, hogy az orosz katonai vezetés túlbecsüli az orosz hadsereg saját képességeit. A jelenleg Vuhledar ellen támadó, leépített keleti katonai körzeti haditengerészeti gyalogsági elemek valószínűleg akkor is kulminálnak majd, ha sikerül elfoglalniuk a települést. Vuhledar ukrán elvesztése, ha bekövetkezik, ezért valószínűleg nem jelentene azonnali orosz áttörést a donyecki előrenyomulás több vonalán vagy általában a hadszíntéren. Ukrajna tavaszi esős évszaka (amely általában április környékén következik be) rontja a terep alkalmasságát a manőverező hadviselésre. Ha az orosz csapatok a következő két hónapban egyidejűleg gépesített offenzívát kísérelnek meg, akkor valószínűleg rövid távon megzavarnák az ukrán erőfeszítéseket egy ellentámadás végrehajtására, de egy ilyen orosz offenzíva valószínűleg idő előtt, a tavaszi esős évszakban (ha nem előbb) érne véget, mielőtt operatív szempontból jelentős hatást érne el. Az orosz egységek kulminációja ezután kedvező feltételeket teremtene az ukrán csapatok számára, amelyeket a saját késő tavaszi vagy 2023 nyári ellentámadásukban ki tudnának használni. Ukrajna emellett egyre nagyobb előnyöket tapasztalna a nyugati harckocsi-szállítmányok bevonásából, amelyeket csak most ígértek meg.

Az oroszok tehát nagy valószínűséggel nem érnek el hadműveleti szempontból döntő sikereket a jelenlegi és valószínűleg a következő offenzív hadműveleteik során, bár taktikailag és esetleg hadműveleti szempontból is jelentős előnyökre tehetnek szert. Ukrajna nagy valószínűséggel jó helyzetben lesz ahhoz, hogy a tavaszi esős évszak előtt vagy alatt az orosz offenzívák tetőzését követően sikeres ellentámadásokat hajtson végre – mindig feltételezve, hogy az ukránok nem előzik meg vagy zavarják meg az orosz offenzívákat saját ellentámadással.

Az orosz hadsereg egyre kevésbé támaszkodik a Bakhmut körüli Wagner-erőkre, ami valószínűleg csökkenti a Wagner-csoport finanszírozójának, Jevgenyij Prigozsinak a befolyását. Az ISW január 22-én úgy értékelte, hogy a Kreml valószínűleg Prigozsin irreguláris erőihez fordult, hogy átvészeljen egy nehéz időszakot az orosz hagyományos hadsereg 2022 nyarán a Luhanszki Területen végrehajtott offenzívájának csúcspontját követően, ami félrevezette Prigozhint, így túlbecsülte jelentőségét az orosz katonai és politikai szférában. A Kremlnek azonban nem lesz szüksége Prigozsin megbékítésére, ha az orosz hagyományos alakulatok továbbra is felelősséget vállalnak a bakhmuti frontvonalért. Az ISW arról számolt be, hogy a Kreml valószínűleg már lassan megszüntette a kiváltságait. Geraszimov és az orosz védelmi minisztérium új erőfeszítéseket is tett a hadsereg professzionalizálására, ami, ha sikerrel jár, marginalizálná az olyan párhuzamos katonai formációkat, mint a Wagner-csoport.

Prigozsin valószínűleg érzékeli és túlkompenzálja csökkenő befolyását, ezért támadni kezdte a nacionalista veterán frakciót. A veterán frakció legalább 2022 májusa óta követeli, hogy az orosz katonai vezetés javítsa ki a hagyományos kampányban lévő hibákat ahelyett, hogy a hatástalan és nem hagyományos megoldásokra összpontosítana. Prigozsin január 28-án folytatta Igor Girkin – egy prominens orosz nacionalista hangadó, háborús bűnös és volt orosz tiszt, aki kapcsolatban áll az orosz veterán közösséggel – szidalmazását vulgáris sértésekkel és azzal a váddal, hogy ő a felelős az orosz erők 2014-es szlovjanszki veszteségéért. Prigozsin azzal vádolta Girkint, az orosz Állami Duma parlamenti képviselőjét és a védelmi bizottság tagját, altábornagyot (nyugállományú), aki az orosz veterán frakció tagja. ) Viktor Szoboljevet és Leonyid Szluckij, az Orosz Liberális Demokrata Párt vezetőjét, hogy egy olyan múltban élnek, amelyben Oroszország a hagyományos haderőre támaszkodott. Szoboljev korábban támogatta az orosz védelmi minisztérium azon törekvését, hogy a katonaságot az ápoltsági normák érvényesítésével professzionalizálják, Szluckij pedig lelkesen támogatta, hogy a Kreml 2022 kora őszén mozgósítást hirdessen a frontvonalakon kialakult szörnyű helyzet orvoslására. Prigozsin valószínűleg azért támadta ezt a három személyt, hogy aláássa a hitelességüket és a katonaságon belüli reformok és fejlesztések melletti kiállásukat, amelyek tovább marginalizálják az ő fegyelmezetlen és brutális párhuzamos katonai erőit.


Prigozsin megvesztegetési vádakkal is szembesül, ami tovább ronthatja a hírnevét, függetlenül azok megalapozottságától. Prigozsin január 27-én válaszolt a média megkeresésére, amely olyan találgatásokra vonatkozott, miszerint kenőpénzt kap olyan elítéltektől, akik aztán nem szolgálnak a fronton, de mégis kegyelmet kapnak a „szolgálatukért.” A vádak szerint Prigozsin beszervezte és hamarosan szabadon engedte az elítélt lipecki területi parlamenti képviselőt, Andrey Jaitszkijt (aki egyes kommentátorok szerint fizikailag alkalmatlan volt a katonai szolgálatra), aki kenőpénzért cserébe kegyelmet kapott. Prigozsin megpróbálta elhárítani a vádakat azzal, hogy azt állította, hogy Wagner kitüntetéssel bocsátotta el Jaitszkijt a fronton elszenvedett súlyos sérülései után, és állítólagos tanúvallomásokat mellékelt Jaitszkij állítólagos parancsnokaitól, akik hősként ábrázolták őt. Az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ezeket a Prigozsin elleni megvesztegetési vádakat, azonban ezek megjelenése figyelemre méltó, mivel a korrupció és a megvesztegetés Oroszországban endemikus és az oroszok körében gyűlölt kulturális bűn.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A hagyományos orosz haderő valószínűleg a kimerült Wagner-csoport csapatait váltja fel a bakhmuti offenzíva fenntartása érdekében, miután a Wagner-csoport bakhmuti offenzívája január 12-e körül Szoledar elfoglalásával kulminált.
      • Az orosz haderő megpróbálja megakadályozni, hogy Ukrajna visszanyerje a kezdeményezést, valószínűleg egy tervezett döntő orosz offenzíva előtt Donbásszban.
      • Az orosz hadseregnek valószínűleg nincs meg a szükséges harci ereje ahhoz, hogy egynél több nagyobb támadó műveletet fenntartsanak, miközben a nyugati Donyecki és a keleti Zaporizzsjai területen rögzítik az ukrán csapatokat.
      • Az orosz katonai vezetés ismét támadó hadműveletet tervezhet, amely az orosz hadsereg képességeire vonatkozó téves feltételezéseken alapul.
      • Az orosz hadsereg egyre kevésbé támaszkodik a Bakhmut körüli Wagner-erőkre, ami valószínűleg csökkenti a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin befolyását.
      • Az orosz egységek a jelentések szerint folytatták a korlátozott ellentámadásokat, hogy visszaszerezzék az elveszített pozíciókat a Szvatove-Kreminna vonal mentén.
      • Az ukrán tüzérség folytatta az orosz hátország támadását a Luhanszki Területen.
      • Az orosz csapatok folytatták a támadó hadműveleteket Bakhmut és Avdiivka-Donyeck város térségében. Az orosz haderő folytatta helyi offenzíváját a Donyecki Terület nyugati részén fekvő Vuhledar közelében.
      • Orosz források január 28-án már a második egymást követő napon nem jelentettek orosz szárazföldi támadást a Zaporizzsjai Területen.
      • Egyes orosz állampolgárok továbbra is korlátozott erőfeszítéseket tesznek az orosz erőfejlesztési törekvések szabotálására.
      • Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is biztosítják az ukrán gyermekek hosszú távú, Oroszországba való kényszertoloncolásának feltételeit.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület – Nyugat-Luhanszki terület):

Az orosz hadsereg a jelentések szerint január 28-án folytatta a korlátozott ellentámadásokat, hogy visszaszerezze elvesztett pozícióit a Szvatove-Kreminna vonal mentén. A január 28-án közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz csapatok marginális előrenyomulást hajtottak végre a Harkivi Területhez tartozó Hrianykivka közelében ( Szvatovétól 53 km-re északnyugatra), és valószínűleg állásokat tartanak a Luhanszki Területhez tartozó Novovodyane közelében (Kreminnától 24 km-re északnyugatra). Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz egységek támadásokat hajtottak végre Cservonopopivka közelében (Kreminnától 6 km-re északra) Nyevszke (Kreminnától 18 km-re északnyugatra) és Makijivka (Kreminnától 22 km-re északnyugatra) irányában. Egy orosz milblogger január 28-án azt állította, hogy az ukrán hadsereg január 26-án és 27-én felderítő hadműveleteket hajtott végre a Nyevszke-Ternye vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Bilohorivka közelében (Kreminnától 12 km-re délre).

Orosz milbloggerek továbbra is előrejelzéseket adnak a lehetséges ukrán akciókról. Egy milblogger azt állította, hogy az ukrán egységek arra számítanak, hogy az orosz csapatok támadást hajtanak végre a Szinkivka-Vilcsana vonal mentén a keleti Harkivi Területen (10-15 km-re északkeletre Kupjanszktól), és ezzel egyidejűleg egyes alakulatokat vonnak vissza Kupjanszkban a frontvonal mentén lévő, meg nem határozott területekre. A milblogger azt is állította, hogy az ukrán csapatok saját ellentámadást terveznek a Luhanszki Területen lévő Kuzjimivka közelében (Szvatovétól 18 km-re északnyugatra), és szabotázs- és felderítőcsoportokat vetettek be, hogy felmérjék az orosz erők képességeit a térségben. Egy másik milblogger azt állította, hogy az ukrán haderő csökkentette a szárazföldi támadások intenzitását, de növelték a tüzérségi tüzet a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Ezek az előrejelzések arra utalnak, hogy ezek az orosz milbloggerek egyre inkább aggódhatnak egy megújult ukrán erőfeszítés miatt valahol a frontvonalon, amelyre az ukránok a jelenleg Kupjanszk, Szvatove vagy Liman térségében működő erőforrásokat fordíthatják.


Az ukrán tüzérség január 28-án tovább folytatta az orosz hátország támadását a Luhanszki Területen. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az ukrán erők HIMARS rakétákkal csapást mértek egy kórházra Novoajdarban (Kreminnától keletre), 14 meg nem nevezett beteg halálát okozva. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki terület vezetője utalt arra, hogy az ukrán erők csapást mérhettek a kórházra, mely több tucat orosz katonai megölésével járt. Az ukránok valószínűleg fokozzák az orosz állások elleni csapásokat a Luhanszki Terület mélyen hátrébb fekvő területein, hogy megzavarják az orosz logisztikai és földi kommunikációs vonalakat (GLOC), amely erőfeszítést az ukrán csapatok arra használhatják, hogy megteremtsék a feltételeket a jövőbeli ellentámadásokhoz. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán alakulatok december 2-án csapást mértek egy orosz erőkoncentrációra Sztarobilszk közelében – amely szintén a hátország része a Luhanszki Területen –, 14 orosz személyt megölve és 30-at megsebesítve.

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz csapatok január 28-án folytatták a Bakhmut körüli offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat magának Bakhmutnak közelében, Bakhmuttól keletre 18 km-re északra Rozdolivka és Kraszna Hora közelében, Bakhmuttól nyugatra 6 km-re Ivanivszke közelében, és Bakhmuttól délre 20 km-re Kliscsivka és Druzsba közelében. A január 26-án közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz alakulatok valószínűleg Szil északnyugati külterületéig (Bakhmuttól 14 km-re északra) nyomultak előre. Orosz milbloggerek azt állították, hogy a Wagner-csoport harcosai visszaszorították az ukránokat a Sziltől északra fekvő állásokból, és hogy az orosz erők támadásokat hajtottak végre Paraszkoviivka (9 km-re északra Bakhmut-tól) és Verkhnokamjanszke (32 km-re északkeletre Bakhmut-tól) irányában. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok elfoglaltak egy erődítményt a Bakhmutka folyótól nyugatra Paraszkoviivka és Kraszna Hora (7 km-re északra Bakhmuttól) közelében. A január 28-án közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz egységek marginális előrenyomulást hajtottak végre Bakhmut északkeleti külterületén. Orosz milbloggerek azt állították, hogy a Wagner-csoport harcosai folytatták a támadásokat Bakhmut keleti külterületén. Egy orosz milblogger azt állította, hogy orosz rohamosztagok visszaszorították az ukránokat a Kliscsiivka (Bakhmuttól 7 km-re délnyugatra fekvő) melletti állásokból Ivanivszke felé, és a Sziverszkij Donyec-Donbássz csatorna felől Bila Hora (Bakhmuttól 15 km-re délnyugatra) felé nyomultak előre. A Donyecki Népköztársaság (DNK) Népi Milíciája azt állította, hogy az 1. hadtest 132. dandárja folytatta a sikeres támadó hadműveleteket Toretszk (Bakhmuttól 23 km-re délnyugatra) irányában, és visszafoglalta az ukrán erők elvesztett pozícióit.


Az orosz hadsereg január 28-án folytatta az offenzív hadműveleteket Donyeck város-Avdiivka térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Vodyane ( Avdiivkától 7 km-re délnyugatra), Marinka (Avdiivkától 27 km-re délnyugatra) és Pobjeda (Avdiivkától 32 km-re délnyugatra) közelében. A január 27-én közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz csapatok valószínűleg előrenyomultak Vodyane közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz erők Szjeverne közelében (Avdiivkától 7 km-re nyugatra) előrenyomultak, és megpróbálnak előrenyomulni a Szjeverne és Tonenke (Avdiivkától 7 km-re nyugatra) közelében lévő magaslatok felé. Az orosz milblogger azt állította, hogy ezek az állások lehetővé tennék az oroszok számára, hogy tovább nyomuljanak Orlivka (Avdiivkától 9 km-re északnyugatra) és Lasztocskine (Avdiivkától 6 km-re északnyugatra) felé, és elvágják az Avdiivka és Orlivka közötti ukrán földi kommunikációs vonalat (GLOC).

Az orosz haderő január 28-án folytatta helyi offenzíváját Donyeck megye nyugati részén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Precsisztivka (Donyeck várostól 43 km-re délnyugatra) és Vuhledar (Donyeck várostól 32 km-re délnyugatra) közelében. A január 28-án közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz alakulatok valószínűleg marginális előretörést hajtottak végre Mikilszkétől nyugatra (Avdiivkától 27 km-re délnyugatra) és Vuhledartól délre. Egy ukrán katonai illetékes arról számolt be, hogy a helyzet Vuhledar térségében stabil, és hogy az orosz erők sikertelen kísérleteket hajtottak végre a térségben lévő ukrán alakulatok áttörésére és a környező utak ellenőrzésének átvételére. Jan Gagin, a DNK főtanácsadója azt állította, hogy a DNK „Kaszkad” zászlóalja és más orosz alakulatai továbbra is állásokat tartanak Vuhledar keleti és délkeleti peremén. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok a település délkeleti peremére összpontosítják fő erőfeszítéseiket, és hogy az ukránok komoly védelmi vonalat építettek ki Vuhledar térségében. Orosz források megerősítették a január 28-án közzétett felvételeket, amelyek állítólag azt mutatják, hogy a Csendes-óceáni Flotta 40. haditengerészeti gyalogosdandárja szárazföldi támadást hajt végre Vuhledar közelében, és állítólag foglyul ejt egy csoport ukrán katonát.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Orosz források január 28-án már a második egymást követő napon nem jelentettek orosz szárazföldi támadást a Zaporizzsjai Területen. A Zaporizzsjai Terület megszálló tisztviselője, Vlagyimir Rogov, aki megkezdte az orosz dezinformációs műveletet egy orosz offenzíváról Zaporizzsjai Területen, január 26. óta nem nyilatkozott a Zaporizzsjai Területen végrehajtott orosz szárazföldi támadásokról. Az orosz források csak rutinszerű tüzérségi tűzről számoltak be, anélkül, hogy bármilyen szárazföldi támadásról említést tettek volna január 28-án. Egy orosz milblogger január 27-én azt állította, hogy a rossz időjárás napközben megakadályozza az oroszokat a tüzérség használatában, és hogy az oroszok éjszaka nem tudnak előrenyomulni a frontvonalak bonyolult erődítményhálózata miatt. A jelenlegi jelentések és az orosz előrenyomulásra vonatkozó bizonyítékok hiánya továbbra is alátámasztja az ISW azon értékelését, hogy az orosz alakulatok csak korlátozott támadó műveleteket hajtottak végre a Zaporizzsjai Területen.

Az orosz tüzérség január 28-án folytatta a rutinszerű csapásokat Zaporizzsja, Herszon és Mikolajiv régiókban. Orosz források azt állították, hogy az oroszok január 27-ről 28-ra virradó éjszaka Iszkander rakétával csapást mértek a Zaporizzsja városában lévő Zaporizhstal üzemre.

Az orosz mozgósítás hírei:

Egyes oroszok továbbra is korlátozott erőfeszítéseket tesznek az orosz erők létrehozására irányuló erőfeszítések szabotálására. Az OVD-Info és a Mediazona független orosz médiumok január 27-én arról számoltak be, hogy a brjanszki kerületi bíróság két hónapra előzetes letartóztatásba küldte Dmitrij Prohorenkót, a Brjanszki Terület Szurazs városának lakosát. A férfi ügyiratában az áll, hogy azért gyújtott fel egy orosz vasúti váltószekrényt, hogy „aláássa Oroszország gazdasági biztonságát és védelmi képességét”. Egy másik orosz hírforrás azt állította, hogy az orosz hatóságok további gyanúja szerint Prohorenko 2022 decemberében drónokkal támadott meg egy szurazsi olajraktárt. Az Osztorozsno Novosztyi orosz ellenzéki hírforrás január 7-én arról számolt be, hogy az orosz hatóságok négy krasznojarszki orosz tinédzsert is előzetes letartóztatásba küldtek, amiért felgyújtottak egy vasúti transzformátorszekrényt a Krasznojarszki Krajnai Ovinnyban. Az orosz lakosok által elkövetett, orosz infrastruktúrát célzó szabotázsakciók különösen figyelemre méltóak, mivel az orosz hatóságok általában a szabotázsakciókat külföldi ügynökök és terroristák művének állítják be, amint arról az ISW korábban beszámolt.


Az orosz katonák és hozzátartozóik továbbra is frusztrációjukat fejezik ki a rossz körülmények, a parancsnokok érzéketlensége és az információs zárlatok miatt. Egy nyílt forrású hírügynökségi aggregátor január 28-án közzétette egy beszélgetés képernyőfotóját, amelyben egy Szvatove irányában harcoló orosz katona azzal vádolta a parancsnokait, hogy leértékelték az életét, és olyan küldetésre küldték a századát, amely a század 70 százalékának halálát okozta. A katona a Wagner-csoport zsoldosainak tulajdonította, hogy felszereléssel látták el az egységet, és segítettek a sebesültek evakuálásában. Egy orosz hírforrás január 27-én egy olyan leleplező anyagot tett közzé, amely a volgográdi mozgósított katonák egyik egységének családtagjaival készített interjúkat tartalmazta, amelyben a családtagok azzal vádolták az orosz hatóságokat, hogy visszatartják a rokonaikra vonatkozó információkat. A forrás arra utalt, hogy a mozgósított katonák tucatjai október 24-én az orosz parancsnokok hibái és hanyagsága miatt haltak meg.

Az orosz tisztek továbbra is nyomást gyakorolnak a mozgósított katonákra, hogy önkéntesként szerződést írjanak alá. Az ASTRA független orosz média január 27-én felerősítette az orosz 346. ezred hozzátartozóinak beszámolóit, amelyek szerint az orosz parancsnokok az elemeknek való kitettséget, megfélemlítést, erőszakkal való fenyegetést és a katonák lábára leadott lövéseket használtak, hogy a mozgósított katonákat arra kényszerítsék, hogy beleegyezzenek az „önkéntes” harci szolgálatba.

A siralmas orosz fegyelem és az alapvető szabályok be nem tartása továbbra is csökkenti az orosz erők hatékonyságát, és kihívások elé állítja az orosz hatóságokat. Az orosz „Mozsem Objasznyit” Telegram-csatorna január 27-én tette közzé egy orosz mozgósított katona rögzített panaszát, amelyben azt állította, hogy egységében féktelen részegség uralkodik, ami harcokhoz, sőt egy be nem jelentett gyilkossághoz is vezetett. A katona azt állítja, hogy parancsnoka folyamatosan részeg, nem egyszer megverte a katonákat, és azzal fenyegetőzik, hogy lelövi őket, ezért ő őrökkel veszi körül magát, mert fél a katonatársaitól. Az orosz ellenzéki Versztka hírportál január 27-én arról számolt be, hogy az orosz hatóságok legalább 42 orosz katonát állítottak bíróság elé fegyverek, lőszerek és robbanószerkezetek illegális eltulajdonítása, birtoklása, szállítása és hordozása miatt, és úgy tűnik, hogy ezen esetek többsége a frontvonalról visszatérő katonák körében történt.


Az orosz hatóságok állítólag nem fizették ki azokat a munkásokat, akik Belgorodi területen futóárkokat ásnak, hogy megvédjék magukat az Oroszország elleni ukrán szárazföldi támadás nem létező veszélye ellen. Egy orosz ellenzéki hírforrás január 27-én megerősítette Vjacseszlav Gladkov Belgorodi terület kormányzójának VK-oldalán megjelent kommentárját, amely azzal vádolta a tisztviselőket, hogy a költségvetésből pénzt különítettek el az ároképítésre, de ezt a pénzt nem használták fel a munkások fizetésére. Egy belgorodi lakos állítólag egy korábbi időpontban telefonon beszélt Gladkovval az ügyről, és Gladkov az ügyészséghez irányította az illetőt. Az ilyen erődítmények építése továbbra is pazarolja Oroszország korlátozott erőforrásait, valamint a mozgósított katonákat és civil munkaerőt egy nem létező fenyegetésre.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is biztosítják az ukrán gyermekek hosszú távú, Oroszországba való kényszerdeportálásának feltételeit. Az orosz megszállás alatt álló Szevasztopol kormányzója, Mihail Razvozsajev január 28-án azt állította, hogy az orosz kormány 70 millió rubel (989 800 dollár) támogatást nyújtott Szevasztopolnak arra, hogy a gorniji gyermektáborban három nonprofit gyermekegészségügyi és rekreációs létesítményt hozzanak létre. Razvozsajev azt állította, hogy ezek az új épületek lehetővé teszik, hogy a táborban egyszerre több mint 400 gyermeket tudjanak elhelyezni, és az építkezés május 25-ig befejeződik. Az orosz megszálló tisztviselők erőszakkal deportáltak ukrán gyerekeket a Krímbe, beleértve a Herszon területről erőszakkal evakuált civilek ideiglenes elhelyezését, ahogy arról az ISW korábban már beszámolt. Az ukrán Verhovna Rada (parlament) emberi jogi biztosa, Dmytro Lubinyec január 26-án kijelentette, hogy ukrán tisztviselők megerősítették azokat az információkat, amelyek szerint az orosz megszálló hatóságok több mint 14 000 gyereket deportáltak erőszakkal Oroszországba, és összesen több mint 150 000 ukrán gyereket deportálhattak erőszakkal.


Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz megszálló hatóságok folytatták a megszállt ukrán területek integrálását az orosz közigazgatási és gazdasági struktúrákba. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz hatóságok a megszállt Donyecki Területen az állami és kommunális vállalatok alkalmazottai körében megkezdték az útlevelek erőszakos bevezetését, és hogy a vállalatok március 1-jéig elbocsátják azokat az alkalmazottakat, akik nem rendelkeznek orosz útlevéllel. Az Ellenállási Központ szerint a dolgozóknak le kell mondaniuk ukrán állampolgárságukról is, annak ellenére, hogy az orosz törvények lehetővé teszik a kettős állampolgárságot, és úgy értékelte, hogy az orosz hatóságok a megszállt Ukrajna demográfiai összetételét kívánják megváltoztatni a propaganda törekvések támogatása érdekében. Ivan Fedorov ukrán melitopoli polgármester kijelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok 55-ről 60 évre emelték a nők nyugdíjkorhatárát, késleltették a nyugdíjak és a fizetések kifizetését, a szolgálati idő hosszától és a korábbi fizetéstől függetlenül általános nyugdíjösszegeket hoztak létre, és 11 000 rubeles létminimumot állapítottak meg, ami a moszkvai létminimum fele, az orosz távol-keleti Csukotka Autonóm Körzetben pedig a létminimum harmada.

Jelentős tevékenység Fehéroroszországban (Az ISW nagyon valószínűtlennek ítéli, hogy az orosz vagy fehérorosz erők 2023 elején megtámadják Észak-Ukrajnát, és ezért átstrukturálta a frissítés ezen szakaszát, hogy a korábbi, az Észak-Ukrajna elleni orosz offenzívára vonatkozó legveszélyesebb cselekvési irányra vonatkozó figyelmeztető előrejelzéstől eltérve a Fehéroroszországban zajló jelentős tevékenységről számoljon be. Az ISW továbbra is naponta beszámol a Fehéroroszországban megfigyelt orosz és fehérorosz katonai tevékenységről).

Január 28-án még mindig nincs jele annak, hogy az orosz hadsereg csapásmérő csoportot alakítana Fehéroroszországban. Az ukrán vezérkar megismételte, hogy január 27-én nem figyelt meg csapásmérő csoportot alkotó orosz csapatokat Fehéroroszországban. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy a 3. hadtest orosz 6. motorizált lövészhadosztályának elemei (egy körülbelül 10-15 000 fős, rosszul kiképzett mozgósított erő, amelyet az ukrán erők 2022 őszén a harkivi ellentámadásban legyőztek) Fehéroroszországban gyakorlatoznak. Ez az egyik első kiemelkedő említés a 3. hadtestről a 2022-es, Harkivi Területen elszenvedett vereség óta. Nem világos, hogy a 3. hadtest még mindig összefüggő alakulatként létezik-e, vagy az ukrán vezérkar egyszerűen csak megfigyelte, hogy a 3. hadtest formális elemei Fehéroroszországban csoportosulnak át.


Az orosz hadsereg a közös taktikai repülési gyakorlatok keretében tovább bővíti légi jelenlétét Fehéroroszországban. A fehérorosz védelmi minisztérium január 28-án közölte, hogy nem részletezett (valószínűleg orosz és fehérorosz) repülőszemélyzet harci gyakorlatot hajtott végre a Ruszhanszkij gyakorlótéren a folyamatban lévő orosz-belarusz közös taktikai repülési gyakorlatok részeként. A The Hajun Project független belarusz megfigyelő szervezet arról számolt be, hogy január 27-én az Orosz Légierő An–26-os szállító repülőgépe érkezett a minszki Macsuliscsi repülőtérre. A Hajun Project arról is beszámolt, hogy nem részletezett belarusz repülőgépek repüléseket hajtottak végre a Machuliscsi, Baranavicsi és Lunyinec repülőterek közelében, és hogy január 27-én egy orosz Szu–34-es repült Oroszországba a Baranavicsi repülőtérről.

A fehérorosz gépesített elemek továbbra is gyakorlatokra települnek Fehéroroszország-szerte. A Hajun Project arról számolt be, hogy január 27-én a fehérorosz 11. gépesített dandár legalább 30 meg nem nevezett járműből álló oszlopát a grodnói terület Szlonim városán keresztül vonultatták fel.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része, Girkinnel, Prigozsinnal és más dicső orosz hadfiakkal.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!