Szele Tamás: Offenzívák zűrzavara

Bakhmutnál mintha enyhülne az orosz támadás ereje, minimális tért nyertek az ottani harcokban Moszkva csapatai, cserébe a Luhanszki Területen készülődni látszik egy új offenzíva, ellenben a zaporizzsjai hadművelet nyom nélkül eltűnt: vagy elfogyott, mint a pisztácia, vagy nem is volt soha, mint a csokoládé. Fehéroroszországban, melynek hadba lépését minden nap feltételezi, majd megünnepli az Origo, néma csend honol.

Mindenesetre valószínűnek tűnik a luhanszki offenzíva, éspedig – ismervén Putyin számmisztikára való hajlamát – én magam február 20-a környékére tenném a megindítását. Ez nagyjából egybeesne a háború kezdetének évfordulójával, más szempontból pedig elég korai ahhoz, hogy a most megígért nyugati páncélosok még ne érkezhessenek meg addig a harctérre.

Ezt majd még meglátjuk, egyelőre lássuk az elmúlt napok eseményeit, melyeket ma is az ISW napi jelentése nyomán állítottam össze.

Nyugati, ukrán és orosz források továbbra is azt jelzik, hogy Oroszország közelgő offenzívára készül, ami alátámasztja az ISW azon értékelését, hogy a következő hónapokban egy offenzíva a legvalószínűbb lépés (MLCOA). Jens Stoltenberg NATO-titkár január 30-án kijelentette, hogy semmi jel nem utal arra, hogy Oroszország béketárgyalásokra készülne, sőt minden jel az ellenkezőjére mutat. Stoltenberg megjegyezte, hogy Oroszország akár 200 000 fős személyi állományt is mozgósíthat, és folytatja a fegyverek és lőszerek beszerzését a fokozott hazai termelés és az olyan autoritárius államokkal való partnerségek révén, mint Irán és Észak-Korea. Stoltenberg hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök fenntartja maximalista céljait Ukrajnában. Az ukrán szárazföldi haderő tartalékosai tanácsának vezetője, Ivan Tymochko ehhez kapcsolódóan kijelentette, hogy az orosz hadsereg megerősíti csoportosulásukat Donbászban egy várható offenzíva részeként, és megjegyezte, hogy az orosz csapatoknak támadást kell indítaniuk a győzelmet követelő növekvő belföldi nyomás miatt. Stoltenberg és Tymochko nyilatkozatai alátámasztják az ISW korábbi előrejelzését, miszerint az orosz erők megteremtik a feltételeket egy támadási erőfeszítés elindításához, valószínűleg a Luhanszki Területen, az elkövetkező hónapokban. Orosz milbloggerek emellett továbbra is jelezték, hogy az orosz információs tér előkészíti a feltételeket és előrevetíti az orosz offenzívát. A milbloggerek megerősítettek egy orosz Telegram-csatornán tett kijelentést, miszerint az orosz hadműveletek jelenlegi üteme és jellege arra utal, hogy a várható offenzíva és a beígért áttörés fő erői még nem „léptek be a csatába.” Ez a kijelentés arra utal, hogy az orosz milbloggerek szerint az orosz hadsereg még nem aktiválta a döntő támadó erőfeszítéshez szükséges elemeket.

Oroszország és Irán folytatta a gazdasági kapcsolatok elmélyítésére irányuló erőfeszítéseket. (MEGJEGYZÉS: Ez a pár sor a Critical Threats Project (CTP) január 30-i Irán-válságfrissítésében jelent meg.) Az iráni állami média arról számolt be, hogy Irán és Oroszország január 29-én közvetlen pénzügyi kommunikációs csatornákat hozott létre az iráni bankok és több mint 800 orosz bank között. Mohsen Karami, az iráni központi bank helyettes kormányzója bejelentette, hogy az iráni és az orosz bankok azonnali hatállyal egyetértési megállapodást írtak alá a pénzügyi üzenetküldésről. Karami hozzátette, hogy a szándéknyilatkozatban a külföldön működő iráni bankok is szerepelnek, és képesek lesznek szabványos banki üzeneteket cserélni az orosz bankokkal. Iráni tisztviselők és az államhoz kötődő médiumok az egyetértési nyilatkozatot az Irán és Oroszország elleni nyugati szankciók kijátszásának eszközeként állították be, és az üzenetküldő rendszert a Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) rendszeréhez hasonlították, amely a világ legnagyobb pénzügyi üzenetküldő rendszereként működik. Az ISW korábban már beszámolt a Teherán és Moszkva közötti gazdasági és katonai kapcsolatok elmélyüléséről.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Nyugati, ukrán és orosz források továbbra is azt jelzik, hogy Oroszország egy közelgő offenzívára készül, ami alátámasztja az ISW értékelését, miszerint a következő hónapokban egy offenzíva a legvalószínűbb lépés (MLCOA).
      • Az iráni állami média arról számolt be, hogy Irán és Oroszország január 29-én közvetlen pénzügyi kommunikációs csatornákat hozott létre az iráni bankok és több mint 800 orosz bank között.
      • Az orosz hadsereg folytatta a szárazföldi támadásokat, hogy visszaszerezze elvesztett pozícióit Kreminnától nyugatra, miközben az ukrán egységek ellentámadást folytattak Szvatovétól északnyugatra.
      • Az ukrán csapatok folytatták a Luhanszki Terület hátországában lévő orosz haderő-koncentrációk elleni támadásokat.
      • Az orosz haderő folytatta a szárazföldi támadásokat a Donyecki Terület frontvonalán.
      • Az orosz csapatok továbbra is csekély területi nyereséget értek el Bakhmut közelében.
      • Az orosz haderő nem hajtott végre megerősített szárazföldi támadásokat a Zaporizzsjai Területen.
      • Az orosz védelmi minisztérium folytatta az orosz hadsereg professzionalizálására irányuló intézkedéseket, bár az intézkedésekkel szemben folyamatos ellenhatásokkal kell szembenéznie.
      • Az orosz csapatok és a megszálló hatóságok továbbra is a krími tatárokat veszik célba, hogy az oroszellenes érzelmeket szélsőséges vagy terrorista tevékenységgel hozzák összefüggésbe.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület – Nyugat-Luhanszk terület):

Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok január 29-én és 30-án Szvatovétól északnyugatra ellentámadási előkészületeket hajtottak végre. Egy orosz milblogger január 29-én azt állította, hogy az ukrán egységek megkíséreltek ellentámadást indítani Kuzemivka irányában ( Szvatovétól 13 km-re északnyugatra), de az orosz alakulatok visszaverték a támadást. Egy másik orosz milblogger január 30-án azt állította, hogy az ukránok aknákat helyeztek el a Szvatovétól északnyugatra lévő hidak mentén arra az esetre, ha az orosz csapatok megpróbálnának átkelni az Oszkil folyón. A milblogger azt is állította, hogy az ukrán alakulatok anyagot és személyzetet szállítottak Kupjanszk térségébe. Egy újabb orosz milblogger január 30-án azt állította, hogy a 144. motorizált lövészhadosztály (20. kombinált hadsereg, nyugati katonai körzet) egy kilométert haladt előre északra és elfoglalt néhány meg nem határozott erdősávot Szvatove közelében.

Az orosz haderő január 29-én és 30-án folytatta a szárazföldi támadásokat, hogy visszaszerezzék a Kreminnától nyugatra elvesztett állásaikat. Az ukrán vezérkar január 29-én és január 30-án jelentette, hogy az ukrán csapatok visszaverték a Luhanszki Területen lévő Dibrova (Kreminnától 5 km-re délnyugatra) és Bilohorivka (Kreminnától 12 km-re délre), valamint a Donyecki Területen lévő Jampolivka (Kreminnától 16 km-re nyugatra) elleni támadásokat. Egy orosz milblogger január 30-án azt állította, hogy az orosz egységek nem részletezett előretörést hajtottak végre Dibrova térségében és támadást intéztek Jampolivka irányába. Január 29-én orosz milbloggerek olyan felvételeket tettek közzé, amelyeken állítólag a 76. légitámadó gárdahadosztály (nyugati katonai körzet), az LNK 4. területi védelmi dandár és a 144. motorizált lövészhadosztály elemei támadó műveleteket hajtanak végre Kreminna közelében. A január 30-án közzétett geolokációs harci felvételeken az ukrán alakulatok meg nem határozott időpontban Dibrovától nyugatra meg nem határozott orosz célpontokat lőttek, ami arra utal, hogy az ukránok Kreminnától délnyugatra marginális előrenyomulást hajtottak végre.

Az ukrán tüzérség továbbra is célba veszi a Luhanszki Terület hátországában lévő orosz koncentrációs területeket. A január 29-én közzétett geolokációs felvételek egy állítólagos ukrán HIMARS csapás utóhatását mutatják egy kórház ellen Novoajdarban (Kreminnától 55 km-re keletre, a H21 Sztarobilszk-Luhanszk város autópálya mentén) a Luhanszki Területen. Az LNK Népi Milíciája január 30-án azt állította, hogy az ukrán erők HIMARS-szal csapást mértek Alcsevszkre (Luhanszk várostól 38 km-re nyugatra). Az ukrán erők állítólag HIMARS-szal csapást mértek Kadiivkára is (Luhanszk várostól 48 km-re nyugatra) január 29-ről január 30-ra virradó éjszaka.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg január 29-én és 30-án a Bakhmut körüli szárazföldi támadások során tovább folytatta a csekély mértékű előrenyomulást. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat magánál Bakhmutnál; Bakhmuttól északkeletre Verkhnokamjanszkénál (30 km északkeletre), Rozdolivkánál (13 km északkeletre), Szilnél (10 km északkeletre), Blahodatnénál (7 km északra), Paraszkovijivkánál (5 km északra) és Vaszjukivkánál (15 km északra); és Bakhmut-tól délnyugatra Ivanivszke (5km délnyugatra), Kliscsivka (7km délnyugatra), Kurdjumivka (13km délnyugatra) és Ozerjanivka (15km délnyugatra) közelében. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin január 28-án bejelentette, hogy a Wagner-csoport átvette az ellenőrzést Blahodatne felett – ezt az állítást később megerősítették a január 29-én közzétett geolokációs felvételek, amelyeken a Wagner-csoport harcosai a T1302 Bakhmut-Siversk autópálya mentén, Blahodatne-tól délre láthatóak. Orosz milbloggerek azt állították, hogy a Wagner-csoport harcosai Bakhmuttól északkeletre folytatják a támadásokat Kraszna Hora (5 km-re északra Bakhmuttól) ellen, és elérték Sacco és Vanzetti falu (10 km-re északra Bakhmuttól) külterületét. Több orosz forrás azt sugallta, hogy az orosz előrenyomulás Bakhmuttól északkeletre a T1302-es út mentén arra irányul, hogy délről Sziverszk felé nyomuljanak. Ez az állítás valószínűtlen, tekintve, hogy a Wagner-csoport erőfeszítései a Bakhmuthoz közelebbi és a város bekerítése vagy bekerítése szempontjából közvetlenebb célpontokra összpontosítanak. Egy orosz milblogger emellett azt állította, hogy a Wagner harcosok városi területeket rohamoznak a keleti Bakhmutban lévő Zabakhmutivka térségében. Orosz források továbbra is tárgyalták a Wagner erőfeszítéseit Bakhmuttól délre, hogy a Kliscsivka térségéből északnyugatra nyomuljanak és Ivanivszke közelében elvágják a T0504 Kosztyantyinivka-Csasziv Jar-Bakhmut országutat.

Az orosz hadsereg január 29-én és 30-án folytatta a szárazföldi támadásokat Donyeck város nyugati külterülete mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok január 29-én visszaverték az orosz támadásokat Vodyane (Donyeck város északnyugati peremén), valamint Marinka és Novomikhailivka (délnyugati peremén) közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) 100. brigádjának elemei tevékenykednek Nevelszke közelében, szintén Donyeck város északnyugati peremén. Vodyaneról készült geolokációs harci felvételek azt mutatják, hogy az orosz egységek valószínűleg január 16. óta elfoglalták a települést. Orosz források január 30-án továbbra is Marinka nyugati részén zajló harcokról beszéltek.

Az orosz hadsereg január 29-én és 30-án folytatta a szárazföldi támadásokat a Donyecki terület nyugati részén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csapatok január 29-én visszaverték az orosz támadásokat Pobjeda (Donyeck várostól 8 km-re délnyugatra, a T0524 Donyeck város-Vuhledar országút mentén) és Vuhledar (Donyeck várostól 30 km-re délnyugatra) közelében. Január 30-án az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a Keleti Katonai Körzet (EMD) elemei nem részletezett előnyös vonalakat foglaltak el ebben az irányban. Az orosz milbloggerek továbbra is súlyos harcokról beszéltek Vuhledaron belül január 29-én és 30-án, és egy milblogger azt állította, hogy az orosz haditengerészeti gyalogság január 30-tól mélyen Vuhledaron belülre nyomul előre. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz csapatok elvágták a T0524-es autópályát Vuhledar közelében, és megpróbálják elfoglalni a Vuhledartól északkeletre fekvő Pivdennodonbasszka szénbányát, hogy bekerítsék a települést. Orosz források január 29. és 30. között felvételeket tettek közzé a Vuhledar térségében zajló orosz támadó műveletekről.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz hadsereg január 29-én és 30-án nem hajtott végre megerősített szárazföldi támadásokat Zaporizzsjai területen. Jevhen Jerin, a Tavriszk irányú védelmi erők ukrán közös sajtóközpontjának vezetője január 30-án megismételte, hogy az orosz csapatok nem hajtanak végre támadó műveleteket Zaporizzsja irányában, és nem koncentráltak elég embert és felszerelést egy teljes körű offenzívához. Jerin megjegyezte, hogy az oroszok továbbra is 10 fős csoportokban hajtanak végre sikertelen támadásokat néhány meg nem határozott területen, hogy javítsák taktikai pozícióikat. Egyes orosz források, köztük az orosz védelmi minisztérium január 29-én és 30-án azt állította, hogy az orosz egységek nem részletezett előnyös pozíciókat foglaltak el Zaporizzsja irányában. Más orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok nem hajtottak végre támadó műveleteket a térségben.

Az ukrán tüzérség továbbra is célba vette az orosz logisztikai vonalakat a Zaporizzsjai Terület hátországában. Az ukránok január 29-én HIMARS csapást mértek a T0401 Melitopol-Tokmak autópályán lévő szvitlodolinszki vasúti hídra. Egy orosz milblogger azt állította, hogy a csapás megölte azokat a munkásokat, akik a korábbi ukrán csapások okozta károkat javították a hídon, és hogy a vasúti híd az orosz csapatokat látja el a frontvonalon.

Ukrán illetékesek arról számoltak be, hogy az orosz tüzérség január 29-én és 30-án gyújtóbombákkal csapást mért egyes dél-ukrajnai területekre. Az oroszok gyújtólövedékeket vetettek be január 29-én Beriszlavban (Herszon terület) és január 30-án Orikhivban (Zaporizzsjai terület). Egy ukrán tisztviselő január 29-én éjjel felvételt tett közzé arról, hogy Beriszlav felett gyújtólövedékek robbantak fel. A gyújtólövedékek folyamatos orosz használata az egyébként rutinszerű dél-ukrajnai csapásokhoz alátámasztja az ISW korábbi értékelését, miszerint az oroszok hiányt szenvednek a hagyományos tüzérségi lőszerekből.

Az oroszok január 29-én és 30-án továbbra is rutinszerűen lőtték a Herszon, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben lévő területeket.

on

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz védelmi minisztérium folytatta az orosz hadsereg professzionalizálására irányuló intézkedéseket, mivel folyamatos nyomás nehezedik rá. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter január 30-án bejelentette, hogy az orosz Védelmi Minisztérium átveszi az önkéntes orosz egységek fegyverekkel, felszereléssel, ruházattal, orvosi ellátással és élelemmel való ellátását, alátámasztva az ISW korábbi értékeléseit, miszerint az orosz szövetségi szubjektumok (régiók) viselték ezen egységek ellátásának pénzügyi terhét a nyár végi és őszi heves toborzási időszakban. A Védelmi Minisztérium kijelentette, hogy ez az új intézkedés nem igényel további forrásokat a szövetségi költségvetésből, és az önkénteseket is felelősségre vonja a hanyagság miatt megrongált felszerelésekért. Ezek az intézkedések azt jelzik, hogy ezek a problémák még mindig elég gyakran fordulnak elő ahhoz, hogy a minisztérium szükségesnek érezze a kezelésüket. Egy orosz milblogger január 29-én azt találgatta, hogy Sojgu nyomás alatt áll, hogy előrelépést érjen el az orosz erők professzionalizálása terén, és február 1-jéig jelentést tegyen Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.


Petro Andrjuscsenko ukrán mariupoli polgármesteri tanácsadó január 30-án arra figyelmeztetett, hogy az orosz csapatok átcsoportosítják az ember- és felszerelésállományukat a délnyugati Donyecki területen. Andrjuscsenko kijelentette, hogy az orosz alakulatok több mint 4000 mozgósított személyt telepítettek Bilosarajszka Koszába és más falvakba Mariupol járás északi részén, Mariupol és Volnovakha járások határa mentén. Andrjuscsenko kijelentette, hogy az orosz alakulatok a Luhanszki Területen is új fegyverekkel látják el erőiket. Andrjuscsenko megjegyezte, hogy orosz források szerint az orosz csapatok egy Vuhledar elleni offenzívára tömörülnek, és megjegyezte, hogy Mariupol járásban 3000-5000 orosz katona van, akik részt vehetnének egy offenzívában.

Az orosz tisztviselők továbbra is olyan intézkedéseket vezetnek be, amelyek arra utalnak, hogy egy második mozgósítási hullámra készülnek. Az Állami Duma védelmi bizottságának vezetője, Andrej Kartapolov január 28-án kijelentette, hogy az Állami Duma védelmi bizottsága több mint 20 törvényt vizsgál felül a mozgósítás elhalasztásáról, beleértve a fogyatékos gyermeket vagy háromnál több gyermeket nevelő családokra vonatkozó törvényeket. Egy orosz forrás azt állította, hogy a Pszkov területen fekvő Osztrovban lévő orosz katonai toborzók megpróbálnak munkanélkülieket önkéntes szerződéses szolgálatra toborozni. Egy másik orosz forrás arról számolt be, hogy Szentpétervár, Omszk és Vlagyimir Területek egyetemeinek mozgósítási osztályai a 2023 februárjában esedékes második mozgósítási hullám előkészületeinek részeként a diákoktól katonai regisztrációs adatokat követeltek.

A megszállt területek hírei:

Az orosz hadsereg és a megszálló hatóságok folytatják a krími tatárok azonosítására és letartóztatására irányuló erőfeszítéseket azzal a váddal, hogy egy Oroszországban betiltott pániszlamista politikai szervezettel állnak kapcsolatban. Az Ukrán Ellenállási Központ január 30-án arról számolt be, hogy az orosz katonaság 25 tatár otthont kutatott át és kilenc embert tartóztatott le azzal a váddal, hogy kapcsolatban állnak a Hizb ut-Tahrirral (egy pániszlamista politikai szervezet, amely Közép-Ázsiában és a Krímben a krími tatárok körében hagyományosan aktív volt, és amely Oroszországban be van tiltva). A központ arról is beszámolt, hogy az orosz fegyveresek etnikai tisztogatást folytatnak a krími tatárok ellen a terrorizmus elleni küzdelem ürügyén. Az orosz megszálló hatóságok történelmileg a krími tatár közösségeket vették célba, hogy megszilárdítsák a megszállt Krím feletti társadalmi ellenőrzést, azt a felfogást hirdetve, hogy az oroszellenes érzelmek szélsőséges vagy terrorista tevékenységnek minősülnek, a Hizb ut-Tahrirhoz kapcsolva őket. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz Szövetségi Állambiztonsági Szolgálat (FSZB) január 24-én hasonló razziákat hajtott végre a megszállt Krímben, Dzsankojban lévő krími tatár háztartásokban.


Az orosz hadsereg és a megszálló hatóságok továbbra is folytatják az ukránok kilakoltatását és deportálását a megszállt területeken lévő otthonaikból a „kiürítés” ürügyén. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület vezetője január 30-án arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok, valamint az orosz és Wagner-erők elhagyott házakban szállásolják el embereiket, miután erőszakkal kilakoltatták a lakosokat a megszállt Luhanszki Terület frontvonalak mentén lévő településeiről.

Jelentős tevékenység Fehéroroszországban (Az ISW nagyon valószínűtlennek ítéli, hogy az orosz vagy fehérorosz erők 2023 elején megtámadják Észak-Ukrajnát, ezért az aktualizálás ezen szakaszát úgy alakította át, hogy a korábbi, az Észak-Ukrajna elleni orosz offenzívára vonatkozó legveszélyesebb cselekménysorozatra vonatkozó figyelmeztető előrejelzéstől eltérve a Fehéroroszországban zajló jelentős katonai tevékenységről számol be.)

Január 30-án még mindig nincs jele annak, hogy az orosz hadsereg csapásmérő csoportot alakítana Fehéroroszországban, a Fehéroroszországba irányuló folyamatos orosz kiképzési rotációk ellenére. Az ukrán vezérkar megismételte, hogy január 30-tól nem figyelt meg csapásmérő csoportot alkotó orosz alakulatokat Fehéroroszországban. Az Ukrán Állami Határőrszolgálat egyik magas rangú tisztviselője január 30-án kijelentette, hogy az orosz hadsereg új katonai egységeket telepített Fehéroroszországba, és néhány Fehéroroszországban kiképzett orosz elemet visszatelepített Oroszországba, és hogy 9000 orosz személy tartózkodik Fehéroroszországban. Az ukrán fő hírszerzési igazgatóság szerint január 25-én 5800 orosz személy tartózkodott Fehéroroszországban. Oroszország valószínűleg további erőket telepített Fehéroroszországba, miután a Nyugati Katonai Körzet 1. Páncélos Gárdahadsereg 2. Motorizált Lövészhadosztályának elemei január végén befejezték a fehéroroszországi kiképzést, és visszatelepültek Oroszországba és a Luhanszki Területre.

A fehérorosz gépesített elemek továbbra is gyakorlatokat végeznek az országban. A belarusz 11. gépesített dandár logisztikai elemei január 30-án egy meg nem nevezett helyen készenléti feladatokat hajtottak végre a közös orosz-belorusz regionális csapatösszevonás (RGV) támogatására. A január 29-én közzétett felvételeken a belarusz 11. gépesített dandár elemei készenléti feladatokat hajtanak végre a Grodnói Területen lévő Szlonimban. A Hajun Project jelentése szerint a belarusz 11. gépesített dandár legalább 30 meg nem nevezett járműből álló oszlopa január 27-én a Grodnói területen lévő Szlonimon keresztül vonult be.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!