Szele Tamás: Harcok Bakhmutnál

Bakhmut környékén újból fellángoltak a harcok, mégsem „ment ki a divatból” az a front, nem múlt el a szezonja – még nem, bár annyi változás mindenképpen van, hogy mint a minap is mondtam, a VDV az új Wagner, és Prigozsin rakoncátlan, véres kezű fiait szépen telepítik át a Luhanszki Területre, ami biztos jele annak, hogy ott komoly támadás készülődik.

Egyébként teljes erejével dolgozik a vérszivattyú, és valószínűleg ez addig fog tartani, ameddig nem érkeznek meg Ukrajnába az új és még újabb fegyverszállítmányok, bár még így is kérdéses, hogy a síkvidéki hadviselésre nagyon is alkalmas harckocsiknak mennyi hasznuk lesz a bakhmuti dombvidéken: azokat inkább Zaporizzsjába kéne küldeni. De nem én vagyok az ukrán főparancsnok, majd eldönti ő, mihez kezd velük.

Mi inkább lássuk az elmúlt nap híreit, melyeket ma is, mint mindig, az ISW napi jelentése alapján válogattam össze.

Az orosz hagyományos erők bevonulása a bakhmuti frontvonalon ellensúlyozta a Wagner-csoport offenzívájának kulminációját, és megtartotta a kezdeményezést a város körüli orosz hadműveletek számára. Az ISW december 27-i előrejelzése, miszerint a Bakhmut elleni orosz offenzíva tetőzik, téves volt. A Wagner-csoport offenzívája tetőzött, ahogyan azt az ISW január 28-án értékelte, de az orosz hadvezetés elegendő hagyományos orosz alakulatot vetett be az erőfeszítésekhez, hogy újra felerősítse azt, így megelőzte a Bakhmut elleni offenzíva általános kulminációját, amely folytatódik. Egy Bakhmutban tevékenykedő ukrán egység parancsnoka, Denisz Jarolavszkij megerősítette, hogy „szuperkvalifikált” orosz hagyományos katonai csapatok erősítik most a Wagner-csoport magán katonai társaság (PMC) rohamosztagainak egységeit a Bakhmut bekerítésére irányuló folyamatos erőfeszítésben. Egy másik ukrán bakhmut-i frontparancsnok, Volodimir Nazarenko szintén megerősítette az ISW megfigyeléseit, miszerint az orosz katonai parancsnokság orosz légideszant csapatokat kötelezett a bakhmut-i offenzívához. Az orosz hadsereg folytatja a támadó hadműveleteket Bakhmuttól északkeletre és délnyugatra, és korlátozott területi nyereséget ért el Szoledar január 12-i elfoglalása óta.

Az ISW nem prognosztizálja Bakhmut közeli elestét, bár az ukrán parancsnokság inkább a visszavonulás mellett dönthet, minthogy elfogadhatatlan veszteségeket kockáztasson. Rendkívül valószínűtlen, hogy az orosz csapatok képesek lesznek az ukrán haderő meglepetésszerű bekerítésére Bakhmutban. Jaroszlavszkij megjegyezte, hogy az ukrán katonai parancsnokság az ukrán katonák életének megmentése érdekében az alakulatok ellenőrzött visszavonását hajtaná végre Bakhmutból, valószínűleg akkor, ha az ukrán parancsnokság úgy ítéli meg, hogy a város bekerítésének veszélye fenyeget. Január 31-én Szerhij Cserevaty, az ukrán erők keleti csoportosulásának szóvivője kijelentette, hogy az ukrán hadsereg még mindig képes hatékonyan ellátni a Bakhmutban lévő egységeket, és megjegyezte, hogy az ukrán katonai parancsnokság több készenléti tervet is kidolgozott a Bakhmut körüli orosz műveletekre való válaszadásra. Cserevaty hozzátette, hogy az orosz erők továbbra is súlyos veszteségeket szenvednek, és megjegyezte, hogy Ukrajna korábbi védelme és az azt követő visszavonulás Szeverodonyeckből és Liszicsanszkból 2022 nyarán kimerítette az orosz csapatokat, és megzavarta a Bakhmut elleni azonnali támadásra vonatkozó terveiket.

Az orosz vezetők ismét túlbecsülik az orosz katonai képességeket, hogy rövid időn belül előrenyomuljanak a Donyecki Területen és a hadszíntéren. A Donyecki Népköztársaság vezetője, Denis Pusilin január 31-én kijelentette, hogy Bakhmut orosz elfoglalása lehetővé teszi Oroszország számára, hogy Kramatorszk és Szlavjanszk felé nyomuljon, mindkettő Bakhmuttól mintegy 40 km-re északnyugatra. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója korábban azt állította, hogy az orosz előrenyomulás átlagos üteme Bakhmut körül körülbelül 100 méter naponta, és az orosz csapatoknak nyolc hónapba telt, hogy a Luhanszki Területen lévő elfoglalt Popasznából és Szvitlodarszkból a Bakhmut közelében lévő jelenlegi állásaikig (25 km, illetve 22 km távolság) előrenyomuljanak. Pusilin azt is állította, hogy Vuhledar feltételezett orosz elfoglalása lehetővé tenné az orosz hadsereg számára, hogy támadó hadműveleteket indítson Kurakhove, Marinka és Pokrovszk ellen – annak ellenére, hogy az oroszok 2022. március 17. óta képtelenek elfoglalni Marinkát, amikor az orosz védelmi minisztérium tévesen azt állította, hogy elfoglalták a települést. Pusilin azt is állította, hogy az orosz erők el fogják foglalni Avdiivkát, de nem adott magyarázatot arra, hogy az orosz egységek hogyan fogják áttörni a település körüli majdnem kilenc éve meglévő ukrán erődítményeket. Pusilin elvárásai Bakhmut hipotetikus orosz elfoglalásával kapcsolatban tovább mutatják, hogy az oroszok továbbra is kihívásokkal szembesülnek az orosz katonai képességek időbeli és térbeli viszonyainak pontos felmérése során a számla alapján.

Az orosz hagyományos haderő a kiürített Wagner PMC csapatok helyettesítését végezheti, áthelyezve azokat Bakhmutból a dél-ukrajnai frontvonalakra. A Tavrijszk irányú védelmi erők ukrán sajtóközpontjának vezetője, Jevhen Jerin ezredes kijelentette, hogy az orosz alakulatok nem részletezett erőrotációt hajtanak végre a Herszoni Területről, és hogy az ukrán hatóságok tisztázzák a Wagner-csoport csapatainak a zaporizzsjai műveleti irányba való érkezéséről szóló jelentéseket. Az ukrán tisztviselők először január 15-én jelentették, hogy Wagner-erők érkeztek a keleti (bal parti) Herszon területre, ami egybeesik a donbásszi Wagner-offenzíva csúcspontjával, Szoledar január 12-i elfoglalásával. Az orosz haderő rotálhatja ki a csúcspontra jutott és harcban megfáradt Wagner-erőket a hagyományos orosz egységek javára, amelyek valószínűleg pihentek és felszerelkeztek a novemberi orosz visszavonulás óta a keleti (bal parti) Herszon területre.

Az orosz védelmi minisztérium talán megpróbálja teljesen kiszorítani a Wagner-erőket Bakhmut közelében, és a hagyományos orosz katonai parancsnoki struktúrát egyedüli győztesként beállítani Bakhmut körül, feltételezve, hogy az orosz egységek végül elfoglalják a várost. Az orosz védelmi minisztérium és a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin egymással versengő állításokat tettek a Szoledar és Bakhmut körüli közelmúltbeli orosz győzelmekről Szoledar elfoglalását követően. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok január 31-én elfoglalták Blahodatnét Szoledartól nyugatra, miután Prigozsin azt állította, hogy a Wagner-erők január 28-án elfoglalták a települést. Prigozsin valószínűleg túlkompenzálja a Wagner-csapatok csökkent harci képességeit és a hagyományos haderőre való támaszkodását azzal, hogy területi nyereséget követel, mielőtt a Védelmi Minisztérium megvalósíthatóan az orosz hagyományos csapatoknak követelhetné azokat. Az orosz Védelmi Minisztérium valószínűleg a Wagner-csoport ukrajnai befolyásának aláásására törekszik annak ellenére, hogy július óta a Wagner-erőkre támaszkodik a Bakhmut körüli orosz erőfeszítések fenntartásában, és minimális területi nyereségért horrorisztikus veszteségeket vállal.

Ukrán illetékesek továbbra is támogatják az ISW azon értékelését, hogy a következő hónapokban egy közelgő orosz offenzíva a legvalószínűbb (MLCOA), és azt is sugallták, hogy az ukrán haderő nagyobb ellentámadás indítását tervezi. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danilov a Sky Newsnak adott január 31-i interjújában kijelentette, hogy az orosz csapatok „maximális eszkalációra” készülnek Ukrajnában a következő két-három hónapon belül, és erre akár már a következő két-három hétben sor kerülhet, hogy egybeessen az ukrajnai orosz invázió első évfordulójával. Az ukrán Katonai Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) vezetője, Kyrylo Budanov a Washington Postnak adott január 31-i interjújában kijelentette, hogy az orosz hadsereg Luhanszk és Donyeck megye nagyobb területének elfoglalására fog összpontosítani, ami alátámasztja az ISW azon értékelését, hogy az orosz haderő a jelek szerint egy közelgő offenzívára készül Kelet-Ukrajnában, különösen a Luhanszki Területen. Budanov kijelentette, hogy jelenleg 326 000 orosz katona harcol Ukrajnában, nem számítva a még mindig a gyakorlótéren lévő, nagyjából 150 000 főnyi mozgósított állományt, amelyet az orosz haderő állítólag még nem vont be a hadműveletekbe. Az orosz hadsereg valószínűleg folytatja a hagyományos erők felhalmozását a Luhanszki Területen, és növeli a fennmaradó mozgósított állomány Kelet-Ukrajnába történő telepítését egy közelgő, döntő stratégiai erőfeszítés támogatására a Luhanszki Terület nyugati részén. Danilov felvetette, hogy az ukrán hadseregnek saját hadműveleti tervei vannak az elkövetkező hónapokra, Budanov pedig kijelentette, hogy az ukrán erőknek 2023 nyaráig vissza kell foglalniuk a Krímet. Budanov nemrégiben kijelentette, hogy az ukrán erők 2023 tavaszán nagyszabású ellentámadást kívánnak indítani Ukrajna-szerte „a Krímtől a Donbásszig”.

A prominens orosz milbloggerek továbbra is egyre nyilvánosabb és elterjedtebb platformokon keresztül leplezik le az orosz katonai kudarcokat Ukrajnában. Egy prominens orosz milblogger az orosz állami televízió élő adásában azt állította, hogy az orosz légideszant erők (VDV) személyi állományuk 40-50%-át veszítették el az ukrajnai orosz invázió kezdete és 2022 szeptembere között, bár az ISW nem tudja függetlenül megerősíteni a milblogger becslésének pontosságát. Ennek a jelentős számadatnak a nyilvános közlése, függetlenül annak pontosságától, jelentősen aláássa az orosz védelmi minisztérium erőfeszítéseit, hogy minimalizálják az orosz információs térben jelentett orosz veszteségeket. A Kreml a közelmúltban megpróbált néhány kiválasztott milbloggert, köztük ezt is, integrálni a narratív irányításába azáltal, hogy platformot kínál nekik az orosz állami műsorszolgáltatókon, miközben megpróbálja feleleveníteni a Kremlről és az orosz védelmi minisztériumról kritikusan nyilatkozó milbloggerek szélesebb közösségét célzó cenzúra-törekvéseket is. A Kreml azon törekvése, hogy a milbloggerek egy kiválasztott csoportját a nyilvánosabb és elterjedtebb platformok biztosításával kooptálja, visszafelé sülhet el, mivel a milbloggerek megragadhatják a lehetőséget, hogy az orosz ultranacionalista közösséget szólítsák meg, amely egyre kritikusabb a Kreml hadvezetésével szemben.

Oroszország továbbra is fegyverként használja a terrorizmus elleni törvényeket a belföldi elnyomás igazolására. Orosz források január 31-én jelentették, hogy a Központi Katonai Kerületi Bíróság Vlagyiszlav Borisenkót terrorcselekmény elkövetésében bűnösnek találta és 12 év börtönbüntetésre ítélte a Hanti-Manszi körzetben található Nyizsnyevartovszk katonai nyilvántartó hivatal elleni 2022. májusi Molotov-koktélos támadásban játszott szerepe miatt. Ez az első eset, hogy egy katonai nyilvántartó hivatal elleni támadás elkövetőjét hivatalosan terrorcselekmény elkövetésével vádolják. Az ilyen incidensek vádjainak nyilvánvaló szigorítása (eleinte tulajdon rongálásnak és a huliganizmusnak ítélték ezeket a cselekményeket) arra utal, hogy az orosz igazságszolgáltatási rendszer az ukrajnai háború folytatódásával egyre inkább arra törekszik, hogy szigorúbb büntetéseket szabjon ki a belföldi ellenzéki cselekményekre, amint azt az ISW korábban értékelte. Vlagyimir Putyin orosz elnök emellett január 31-én aláírt egy rendeletet, amely egyszerűsíti a terrorfenyegetettségi riasztások végrehajtásának folyamatát Oroszországban. A rendelet lehetővé teszi az orosz régiók számára, hogy határozatlan időre emelt „terrorveszélyességi szintet” vezessenek be, így a korábbi 15 napos korlátot semmissé teszi. A január 31-i rendelet Putyin október 19-i hadiállapot-rendeletének kiterjesztése, amely Ukrajna megszállt területein és az orosz határ menti régiókban különböző szintű „hadiállapot-készültséget” vezetett be. Az új rendelet lehetővé teszi a terrorfenyegetettség „sárga szintjén” működő orosz régiók számára (mint Belgorod, Brjanszk és Kurszki terület), hogy a közigazgatási határokon megállítsák és átkutassák a járműveket fegyverek és robbanóanyagok után, olyan tevékenységeket enged meg, amelyek korábban csak a „piros szintű” régiókban voltak megengedettek. A terrorizmus mint jogi fogalom folyamatos jogalkotási manipulációi nagyobb mozgásteret biztosítanak az orosz hatóságoknak a belföldi ellenvélemény és minden olyan tevékenység elleni fellépéshez, amelyet az orosz érdekekkel ellentétesnek ítélnek.


A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz hagyományos alakulatok bevonulása a bakhmuti frontvonalba ellensúlyozta a Wagner-csoport offenzívájának kulminációját, és megtartotta a kezdeményezést a város körüli orosz hadműveletek számára. Az ISW december 27-i előrejelzése, miszerint a Bakhmut elleni orosz offenzíva kulminálódik, pontatlan volt.
      • Az ISW nem prognosztizálja Bakhmut közeli elestét, és rendkívül valószínűtlen, hogy az orosz hadsereg képes lesz az ukrán csapatok meglepetésszerű bekerítésére Bakhmutban.
      • Az orosz katonai vezetés túlbecsüli az orosz katonai képességeket a gyors előrenyomulásra a Donyecki Területen és a hadszíntéren.
      • Az orosz hagyományos alakulatok a kiürített Wagner PMC erők helyettesítésére szolgálhatnak azáltal, hogy áthelyezik őket Bakhmutból a Zaporizzsjai Terület frontvonalára.
      • Az orosz védelmi minisztérium megpróbálhatja teljes mértékben kiszorítani a Wagner-erőket Bakhmut közelében, hogy a hagyományos orosz katonai parancsnoki struktúrát egyedüli győztesként állítsa fel Bakhmut körül, feltéve, hogy az orosz egységek elfoglalják a várost.
      • Ukrán tisztviselők továbbra is támogatják az ISW értékelését, miszerint egy közelgő orosz offenzíva az elkövetkező hónapokban a legvalószínűbb (MLCOA), és tovább sugallták, hogy az ukrán hadsereg nagyobb ellentámadás indítását tervezi.
      • A prominens orosz milbloggerek továbbra is egyre nyilvánosabb és kiemeltebb platformokon keresztül leplezik le az orosz katonai kudarcokat Ukrajnában.
      • Oroszország továbbra is fegyverként használja a terrorizmus elleni törvényeket, hogy igazolja a belföldi elnyomást.
      • Az orosz csapatok január 31-én folytatták a korlátozott szárazföldi támadásokat, hogy visszaszerezzék elvesztett állásaikat a Szvatove-Kreminna vonal mentén.
      • Az orosz hadsereg folytatta az offenzív műveleteket a Donyecki Terület frontvonala mentén.
      • Az orosz haderő valószínűleg nem tud jelentős hasznot húzni a Vuhledar körüli lokális offenzívájából Kelet-Ukrajnában más részein.
      • Az orosz csapatok valószínűleg a szabotázs- és felderítő tevékenységeket helyezik előtérbe a dél-ukrajnai területi nyereségekkel szemben.
      • Igor Krasznov orosz főügyész elismerte az orosz mozgósítási kudarcokat, hogy a végrehajtási hibákat és a szakpolitikai jogsértéseket megoldottnak állítsa be.
      • Az orosz megszálló hatóságok továbbra is a fiatalok bevonását és az oktatási programokat használják a megszállt területek társadalmi ellenőrzésének megszilárdítására.

Ukrán ellenoffenzívák (ukrán erőfeszítések az orosz megszállás alatt álló területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület – Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg január 31-én folytatta a korlátozott szárazföldi támadásokat, hogy visszaszerezze elvesztett pozícióit a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat a Luhanszki Területen Novoszelivszke ( Szvatovétól 16 km-re északnyugatra) és Bilohorivka (Kreminnától 12 km-re délre), valamint a Donyecki Területen Jampolivka (Kreminnától 16 km-re nyugatra) közelében. Az ukrán erők keleti csoportjának szóvivője, Szerhij Cserevaty ezredes január 31-én kijelentette, hogy az ukrán előrenyomulás a Szvatove-Kreminna vonalon lelassult. A január 30-án közzétett geolokációs harci felvételeken orosz tüzérségi csapás látható egy Kreminnától mintegy 8 km-re nyugatra lévő ukrán állásra, ami azt jelzi, hogy az ukrán erők 8 km-en belülre nyomultak előre a településtől.


Az ukrán tüzérségi egységek továbbra is támadták az orosz koncentrációs területeket a megszállt Luhanszki Területen. A január 31-én közzétett geolokációs fotók megerősítik a Luhanszki Népköztársaság (LNK) állításait, miszerint az ukrán csapatok HIMARS-okkal csapást mértek Kadiivkára (Luhanszk városától 48 km-re nyugatra, a T0504 Liszicsanszk-Luhanszk város autópályán).

Orosz főerő – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg január 31-én folytatta a Bakhmut körüli offenzív hadműveleteket. Szerhij Cserevaty, az ukrán Keleti Csoportosulás szóvivője arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában 42 összecsapás volt az ukrán és orosz csapatok között Bakhmut térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat magának Bakhmutnak a közelében; Bakhmuttól 29 km-re északkeletre Spirne, Kraszna Hora és Paraszkoviivka közelében; és Bakhmuttól 7 km-re délnyugatra Ivanivske és Klicsivka közelében. Egy, a Donyecki Népköztársaság (DNK) 105. lövészezredhez kötődő forrás azt állította, hogy az orosz csapatok elfoglalták Sacco és Vanzetti falut (Bakhmuttól 17 km-re északra), bár az ISW nem figyelt meg olyan vizuális bizonyítékot, amely ezt az állítást igazolta volna. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy „rohamosztagok önkéntesei” hagyományos orosz egységek támogatásával elfoglalták Blahodatnét (Bakhmuttól 11 km-re északra), miután a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin január 28-án azt állította, hogy a Wagner-csoport harcosai elfoglalták a települést. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a január 29-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz alakulatok valószínűleg elfoglalták a települést. Az orosz védelmi minisztérium továbbra is „rohamosztagok önkéntesei” néven hivatkozik a Wagner-csoportra, hogy minimalizálja a Wagner-csoport felelősségét a Bakhmut térségében történt taktikai előrenyomulásért, miközben továbbra is elismeri szerepét. A DNK 105. lövészezredhez köthető forrás azt állította, hogy az orosz csapatok január 30-án masszív támadást kezdtek Bakhmut ellen, és a város keleti külterületén nyomultak előre. A forrás azt is állította, hogy az orosz egységek a T0504 Kosztyantyinivka-Bakhmut országút 1 km-es körzetében, Ivanivske közelében ( Bakhmuttól 6 km-re nyugatra) lévő állásokig nyomultak előre, bár az ISW szintén nem figyelt meg olyan vizuális bizonyítékot, amely ezt az állítást alátámasztaná.

Az orosz haderő január 31-én folytatta az offenzív hadműveleteket Donyeck város-Avdiivka térségében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Avdiivka, Vodyane (Avdiivkától 7 km-re délnyugatra) és Pjervomajszke (Avdiivkától 11 km-re délnyugatra) közelében. Egy BARS–13 (az ország orosz harci tartalékosai) kötelékébe tartozó forrás azt állította, hogy a BARS–14 elemei megsemmisítettek egy ukrán szabotázs- és felderítő csoportot Makiivka közelében (Avdiivkától 27 km-re délnyugatra).


Az orosz hadsereg január 31-én folytatta a helyi offenzívát a Donyecki Terület nyugati részén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Vuhledar közelében (Donyeck városától 30 km-re délnyugatra). Egy orosz milblogger január 29-én felvételeket tett közzé, amelyeken állítólag a Keleti Katonai Körzet 29. Összfegyvernemi Hadseregének 36. Különleges Motorizált Gárdalövészdandárjának orosz harckocsizó egységei támadnak ukrán harckocsizó egységeket Vuhledar közelében. Egy ukrán katonatiszt arról számolt be, hogy az orosz alakulatoknak nem sikerült ellenőrzés alá vonniuk a Vuhledar melletti állásokat, és hogy a magas veszteségek és a rossz időjárás korlátozza az orosz harci hatékonyságot a térségben. Az ukrán katonatiszt arról számolt be, hogy az ukrán egységek a Vuhledar melletti megújult orosz támadások első napjaiban felszámolták a legtapasztaltabb orosz alakulatokat, és hogy a Csendes-óceáni Flotta 155. tengerészeti gyalogosdandárja súlyos veszteségeket szenvedett. Az ukrán katonatiszt arról számolt be, hogy az orosz haderő nagyszámú erőt halmozott fel a térségben, és valószínűleg folytatja a Vuhledar elfoglalására irányuló helyi offenzívát. Orosz források január 30-án megerősítették azokat a felvételeket, amelyek állítólag a 155. haditengerészeti gyalogsági dandár elemeit mutatták Vuhledarba bevonulva, az egyik orosz forrás pedig azt állította, hogy január 30-án még magában a településen is harcok folytak. Egy orosz milblogger január 31-én azt állította, hogy az ukrán hadsereg nagy létszámú erőket telepített Vuhledar térségébe.

Az orosz hadsereg valószínűleg Kelet-Ukrajnában máshol nem profitál a Vuhledar körüli helyi offenzívából. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy az orosz alakulatok valószínűleg a Pavlivka (Donyeck várostól 36 km-re délnyugatra) és Vuhledar közelében végrehajtott szondázó támadásokat egy összehangoltabb támadássá fejlesztették, azzal a céllal, hogy egy új előrenyomulási tengelyt alakítsanak ki a Donyecki Területen belül. Az új orosz előrenyomulási tengely kialakítása azonban nem valószínű, hogy megerősíti a többi kelet-ukrajnai orosz támadást, mivel úgy tűnik, hogy nincs átfogó műveleti koordináció ezen különálló támadások között és a köztük lévő távolságok miatt. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a Vuhledar térségében zajló lokális orosz offenzíva része egy szélesebb körű erőfeszítésnek, amelynek célja az ukrán csapatok szétszórása az ukrajnai frontvonal mentén, és a feltételek megteremtése egy döntő orosz offenzívához a Luhanszki Terület nyugati részén. Az orosz hadseregnek valószínűleg egy nagyszabású offenzívát kellene aktiválnia Donyeck város környékéről, hogy operatív koherenciát teremtsenek a Vuhledar körüli offenzívák és a Bakhmut körüli műveletek között. Az ISW nem észlelte bizonyítékát annak, hogy az oroszok ilyen offenzíva indítására készülnének.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz hadsereg valószínűleg a szabotázst és a felderítést helyezi előtérbe a dél-ukrajnai területi nyereséggel szemben. A Tavrijszk irányítású védelmi erők ukrán sajtóközpontjának vezetője, Jevhen Jerin ezredes kijelentette, hogy az orosz szabotázs- és felderítő csoportok fokozták tevékenységüket a Dnyeper folyónál a Herszoni Területen és a Zaporizzsjai Terület frontvonala mentén, és nem próbálnak területi nyereséget elérni. Az ukrán vezérkar január 31-én jelentette, hogy az ukrán alakulatok az elmúlt napon legalább öt orosz szabotázs- és felderítőhajót semmisítettek meg a Dnyeper folyónál. Orosz és ukrán források már ötödik napja nem jelentették, hogy az orosz egységek január 31-én szárazföldi támadást hajtottak volna végre Zaporizzsjai területen. Ezek a jelentések (vagy azok hiánya) alátámasztják az ISW korábbi értékelését, miszerint Vlagyimir Rogov zaporizzsjai megszállási tisztviselő állításai a Zaporizzsjai Területen folyamatban lévő orosz offenzíváról valószínűleg túlzóak voltak és egy orosz dezinformációs művelet részét képezték.


Az orosz csapatok január 31-én rajtaütést hajtottak végre a Dnyeper folyó keleti (bal) partja ellen. A január 31-i geolokációs felvételeken két csónak látható a Dnyeper folyón, a Herszon várostól délnyugatra lévő deltaszigetek közelében. Orosz források arról számoltak be, hogy az ukránok rövid időre partra szálltak a folyó partján lévő lakónegyed közelében, és állást foglaltak ott, mielőtt az orosz tüzérségi tűz őket a keleti part elhagyására kényszerítette. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az ukrán csapatok felderítik az orosz állásokat, és talán megpróbálják rögzíteni az orosz egységeket a Herszoni Területen, de nem szándékoznak hídfőállást létesíteni a Dnyeper folyó keleti partján. A keleti parti Herszon terület elleni időszakos ukrán támadások továbbra is azt mutatják, hogy az orosz csapatok valószínűleg nem rendelkeznek teljes ellenőrzéssel a Dnyeper folyó keleti partja felett, ahogy arról az ISW korábban már beszámolt.

Az orosz megszálló hatóságok folytatták a Krasznodari Kraj és a Krím közötti orosz logisztikai vonal helyreállítására irányuló erőfeszítéseket. Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a hatóságok január 31-én helyreállították a Kercsi-szoros híd negyedik és egyben utolsó közúti hídfőjét. A megszálló hatóságok január 26-án állították fel a harmadik közúti hídfőt. Husznullin megismételte, hogy Oroszország azt tervezi, hogy 2023 márciusában újra megnyitja a Kercsi-szoros hídját a közúti forgalom előtt.

Az orosz hadsereg január 31-én folytatta a rutinszerű tüzérségi csapásokat Zaporizzsja, Herszon, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben lévő területek ellen.

Az orosz mozgósítás hírei:

Igor Krasznov orosz főügyész elismerte az orosz mozgósítási kudarcokat, miközben azt próbálta állítani, hogy a mozgósítással és a szakpolitikai jogsértésekkel kapcsolatos problémákat megoldották. Krasznov január 31-én jelentette Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy az orosz hatóságok több mint 9000 illegálisan mozgósított orosz állampolgárt küldtek haza. Krasznov elismerte a mozgósítással kapcsolatos „jelentős gondok egész sorát”, de azt állította, hogy az orosz hatóságok megoldották a testpáncélokkal és egyenruhákkal kapcsolatos kérdések többségét, és folyósították az orosz katonáknak járó összes kifizetést. Az ISW az elmúlt hetekben fokozott orosz erőfeszítéseket figyelt meg az orosz hadsereg professzionalizálására, de Krasnov nagy valószínűséggel eltúlozza, hogy az orosz tisztviselők milyen mértékben foglalkoztak a mozgósítással kapcsolatos kérdésekkel. A Rosztovi Terület törvényhozó közgyűlése január 30-án közölte, hogy Alekszandr Iszcsenko közgyűlési elnök azt javasolta, hogy az orosz régiók egységesítsék a mozgósított katonák kifizetéseit és hozzanak létre egy minimális fizetési számlát. Ez a javaslat a mozgósítással kapcsolatos orosz politika folyamatos következetlenségét, valamint a politika stabilizálásának igényét tükrözi.


Orosz források továbbra is zavart terjesztenek a különböző típusú orosz katonákra vonatkozó hivatalos ellátást, szerepüket, juttatásokat és leszerelési feltételeket illetően. Egy orosz milblogger január 31-én egy sor olyan hipotetikus helyzetet mutatott be, amelyeket Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter január 30-i bejelentése, miszerint az orosz védelmi minisztérium átveszi az orosz önkéntes egységek fegyverekkel, felszereléssel, ruházattal, orvosi ellátással és élelemmel való ellátását, tisztázatlanul hagyott. Egy másik milblogger megkérdőjelezte, hogy az orosz hatóságok miért hozták létre egyáltalán „ezeket a szükségtelen zászlóaljakat” és „érthetetlen katonai alakulatokat” ahelyett, hogy a meglévő egységeket töltötték volna fel. Egy orosz nacionalista Telegram-csatorna január 30-án azt írta, hogy az orosz hatóságok kibővítették a veteránok állami kártérítésre jogosult sérüléseinek és betegségeinek listáját anélkül, hogy konkrét részleteket közöltek volna, vagy konkrét információforrásra hivatkoztak volna. Egy ismert orosz milblogger január 30-án azt állította, hogy megkérdezte az orosz védelmi minisztériumot, hogy miért nem mondhatnak fel egyes orosz katonák a szerződésük lejárta után. A milblogger azt állította, hogy a Védelmi Minisztérium azt válaszolta, miszerint a részleges mozgósítás kihirdetését követően minden elbocsátást felfüggesztettek, kivéve bizonyos esetekben, amelyek az életkorra, az egészségi állapotra vagy jogi eljárásra vonatkoznak.

Egyes oroszok továbbra is korlátozottan ellenállnak az orosz mozgósításnak és Oroszország ukrajnai háborújának. Egy regionális orosz hírforrás január 30-án arról számolt be, hogy a hatóságok a Vlagyimir i Területen egy mozgósított katonát egy év börtönbüntetésre ítéltek dezertálásért „a katonai szolgálati kötelezettségek ideiglenes megkerülése érdekében.” Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója január 30-án felerősítette egy orosz nő felvételeit, aki azzal vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy elveszi az orosz nők férjét és gyermekeit, és „úgy tesz, mintha semmi sem történne”, majd felszólította Putyint, hogy tájékoztassa az oroszokat a mozgósított családtagjaik helyzetéről. A Baza orosz hírportál január 31-én közölte, hogy az orosz hatóságok közigazgatási feljelentették a Rjazanyi terület egyik lakosát, amiért „lejáratta az orosz fegyveres erőket” azzal, hogy háborúellenes graffitiket hagyott egy bevásárlóközpont mosdójában.


A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is a fiatalok bevonását és az oktatási programokat használják a megszállt területek társadalmi ellenőrzésének megszilárdítására. Jevgenyij Balickij, a Zaporizzsjai terület megszállási vezetője január 31-én kijelentette, hogy az „Elsők Mozgalma” (Dvizsenyije Pervykh) orosz ifjúsági mozgalom 14 fiókot nyitott a megszállt Zaporizzsjai területen, és Melitopolban is dolgozik a fiatalokkal. Balickij azt állította, hogy ez a mozgalom Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására jött létre azzal a küldetéssel, hogy egyesítse őket és egyenlő önfejlesztési lehetőségeket teremtsen a fiatalok körében, valamint a „helyes irányelveket” ültesse el a gyerekekben. Szergej Akszjonov krími megszálló vezető január 27-én hasonlóan találkozott a Krími Köztársaság Orosz Föderáció Hadseregét, Légierejét és Haditengerészetét Segítő Önkéntes Társaság (DOSAAF) vezetőjével, Andrej Popovval, hogy a krími fiatalok „katonai-patrióta” neveléséről tárgyaljanak. A DOSAAF egyébként egy szovjet korszakból származó maradvány. A megszálló hatóságok valószínűleg arra használják az ifjúság bevonását és az oktatási programokat arra hogy a megszállt területeket oroszbarát ideológiák beoltásával és az ukrán civil társadalom helyi szintű felszámolásával ruszifikálják.

Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is szociális juttatási rendszereket alkalmaznak a megszállt területek orosz rendszerbe való adminisztratív integrációjának erősítésére. A zaporizzsjai megszállás vezetője, Jevgenyij Balickij január 31-én bejelentette, hogy adminisztrációja tisztázta az anyakönyvi kivonatok kiállításának folyamatát a megszállt területeken, és hogy ahhoz, hogy a szülők az ukrán születési anyakönyvi kivonatra rábélyegezhessék az orosz állampolgárságot, a Belügyminisztérium migrációs szolgálatának munkatársának orosz nyelvű hiteles fordítást kell biztosítania a szülők számára az ukrán anyakönyvi kivonatról. Bár a zaporizzsjai megszállás adminisztrációja látszólag lehetővé teszi a szülők számára az ukrán anyakönyvi kivonat megtartását, továbbra is arra kényszeríti az ukrán állampolgárokat, hogy az orosz közigazgatási szervekkel lépjenek kapcsolatba a szükséges fordítás megszerzése érdekében. A fordítási komponens a kripto-oroszosítás egy figyelemre méltó formája, mivel a születési anyakönyvi kivonatokat az ukrán helyett az orosz helyesírással jegyzik be a nevek és a helységek esetében. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetője, Leonyid Pasecsnik ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy az LNK január 1-től anyasági tőkeigazolásokat állít ki. Az anyasági tőkeprogramok arra ösztönzik a családokat, hogy egynél több gyermeket vállaljanak, és bár ez nem új koncepció Oroszországban vagy a tágabb posztszovjet térségben, a megszálló hatóságok talán azért erőltetik az ilyen programokra való beiratkozást, hogy ösztönözzék a népességnövekedést a megszállt területeken, és hogy a családokat az orosz ellenőrzésű közigazgatási szerveknél való regisztrációra ösztönözzék.


Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is folytatják az infrastrukturális projekteket a megszállt területeken, amit részben az orosz szövetségi alanyoktól származó mecenatúra tesz lehetővé. A Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denis Pusilin közzétette Karcizk (egy 2014 óta megszállt település Donyeck várostól keletre) megszálló vezetőjének, Viktoria Zsukovának a nyilatkozatát, aki leírja, hogy az orosz Nyizsnyij Novgorod-i közigazgatás hogyan segítette Karcizkot különböző infrastrukturális projektek megvalósításában. Az ISW korábban már beszámolt a megszálló hatóságok azon erőfeszítéseiről, hogy orosz régiók védnökségét biztosítsák, amelyek anyagi és pénzügyi támogatást nyújtanak, ami megerősíti a megszállt területek feletti adminisztratív ellenőrzést azáltal, hogy elősegíti az ilyen infrastrukturális projektektől való függést. Zsukova emellett arról is beszámolt, hogy Nyizsnyij Novgorod tisztviselői megkönnyítették 380 gyermek elszállítását Karcizkból Nyizsnyij Novgorodban található „rehabilitációs táborokba”. Az orosz szövetségi alattvalók valószínűleg segítik a megszálló tisztviselőket abban, hogy ukrán gyermekeket toloncoljanak Oroszországba különböző orvosi és szociális álcák alatt, ahogy azt az ISW korábban már megfigyelte.

Az orosz hatóságok valószínűleg importált munkaerőt használnak védelmi erődítmények építéséhez Ukrajna megszállt területein. Egy orosz Telegram-csatorna arról számolt be, hogy az orosz hatóságok széles körben csábítanak munkásokat, főként közép-ázsiai és afrikai országokból származó migránsokat, hogy részt vegyenek a megszállt területeken zajló építkezési projektekben, és nem biztosítják számukra a beígért állást vagy fizetést a megszállt területekre való megérkezéskor. A bejegyzés megjegyzi, hogy a munkásoknak azt ígérik, hogy infrastrukturális projektekben fognak dolgozni, majd az ígért kompenzáció kevesebb mint feléért árkokat és védelmi erődítményeket ásnak. Az orosz hatóságok arra törekedhetnek, hogy kihasználják a jogfosztott etnikai kisebbségeket, hogy a megszállt területeken az építési projekteket fenntartsák, mivel a megszállt területeken nincsenek készséges orosz munkások vagy kollaboránsok.

Jelentős tevékenység Fehéroroszországban (Az ISW úgy értékeli, hogy egy 2023 elején Észak-Ukrajnába irányuló orosz vagy fehérorosz támadás rendkívül valószínűtlen, és ezért átstrukturálta az aktualizálás ezen szakaszát).

Az ISW továbbra is napi szinten beszámol majd a Fehéroroszországban megfigyelt orosz és fehérorosz katonai tevékenységről, de ezek nem jelentenek olyan indikátorokat, amelyek arra utalnak, hogy az orosz és fehérorosz erők Fehéroroszországból Ukrajna elleni közelgő támadásra készülnek. Az ISW felülvizsgálja ezt a szöveget és értékelését, ha olyan egyértelmű jeleket észlel, amelyek arra utalnak, hogy Oroszország vagy Fehéroroszország támadásra készül Észak-Ukrajnában).

Vlagyimir Putyin orosz elnök január 31-én utasította az orosz Védelmi Minisztériumot (Védelmi Minisztérium) és a Külügyminisztériumot (Külügyminisztérium), hogy írjanak alá egy megállapodást közös kiképzőközpontok létrehozásáról a közös orosz-belarusz kiképzésre. Putyin valószínűleg arra törekszik, hogy ezeket a fehérorosz létesítményeket használja fel arra, hogy több haderőjét képezze ki a kelet-ukrajnai aktív frontvonalak megerősítésére.

Az orosz és fehérorosz erők közös hadgyakorlatokat folytatnak Fehéroroszországban. A belarusz biztonsági tanács titkára, Alekszandr Volfovics altábornagy, a belarusz légierő és légvédelmi erők parancsnoka, Andrej Lukjanovics ezredes és az orosz légierő parancsnoka, Szergej Dronov altábornagy állítólag együttműködtek a közös taktikai repülési gyakorlatok részét képező repülési programok kidolgozásában. A belarusz védelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy a közös taktikai repülési gyakorlatok január 31-én folytatódtak a Ruszhanszkij gyakorlótéren. Az orosz és a belarusz erők közös törzsgyakorlatot is tartottak, és a következő héten közös döntéshozatali gyakorlatot fognak tartani a 2023 szeptemberében tartandó Unió Pajzsa gyakorlatok előkészítéseként.

A The Hajun Project független belarusz megfigyelő csoport szintén nem jegyzett fel nagyméretű konvojokat orosz katonai felszereléssel Fehéroroszországban, bár megjegyezte, hogy nagyméretű konvojok jelentek meg fehérorosz katonai felszereléssel a polacki járásban, a nyugat-beloruszországi Hodna és Szlonim közelében.

Ennyi harctéri hír jutott mára, és ma sajnos nem lesz második rész sem, idő hiányában, de majd bepótolom holnap.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!