Szele Tamás: Offenzíva előtt

Vlagyimir Vlagyimirovics nem titkolja terveit: a jelentések szerint kiadta az ukázt a hadseregnek, hogy március végéig vagy elfoglalják a Donbássz teljes területét, vagy ő maga sem tudja, mi lesz. Mondjuk az lesz, hogy nem foglalják el, ez is egy forgatókönyv… az odáig rendben van, hogy Putyin ultimátumot ad a seregnek, az izgalmas az lesz majd, mikor a sereg ad Putyinnak ultimátumot.

De az azért még odébb van. Egyelőre a legnagyobb titokban készülnek a rövidesen meginduló luhanszki offenzívára, olyan nagy titokban, hogy az orosz megszálló erők Luhanszk teljes általuk ellenőrzött területén kikapcsoltatták a mobilinternetet. Esetleg megtehetnék, hogy nagy, rikító színű táblákat hordoznak körbe „Mi itt egy monstre offenzívát készítünk elő, nincs itt semmi látnivaló, oszoljunk” felirattal, vagy a stratégiai szempontból fontosabb épületek, legfőképpen a parancsnokságok tetejét lemázolják feketére, amire azután nagy, öt-hat méteres célkereszteket festenek fehérrel, hogy az ukrán tüzérség véletlenül se tévessze el őket.

Mindegy, ezt az offenzívát majd meglátjuk, mikor elindul, egyelőre lássuk az elmúlt nap híreit, melyeket ma is, mint mindig az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Egy ukrán hírszerzési illetékes közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította az orosz hadsereget: 2023 márciusáig foglalják el Donyeck és Luhanszk területét, ami alátámasztja az ISW legvalószínűbb cselekvési menetre vonatkozó értékelését (MLCOA) egy kelet-ukrajnai orosz offenzívára vonatkozóan. Andrij Csernyak, az ukrán katonai főhadiszállás (GUR) képviselője február 1-jén a Kyiv Postnak elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította az orosz hadsereget, hogy 2023 márciusáig foglalják el Donyeck és Luhanszk teljes területét. Csernyak azt is kijelentette, hogy az orosz hadsereg további, meg nem határozott támadócsoportokat, egységeket, fegyvereket és katonai felszerelést telepít át Kelet-Ukrajna meg nem határozott területeire, valószínűleg a Luhanszki Területre.

Az orosz hatóságok blokkolták az internetes mobilszolgáltatást a megszállt Luhanszki Területen, valószínűleg a műveleti biztonság fokozására tett erőfeszítések részeként, hogy elrejtsék az orosz erők új telepítéseit. Az oroszok által megszállt Luhanszki Területen az egyetlen mobilcella-szolgáltató február 2-án jelentette, hogy az orosz Digitális Fejlesztési, Kommunikációs és Tömegmédiaügyi Minisztérium utasítására február 11-től felfüggeszti a mobilinternet-szolgáltatást a környéken. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz hatóságok már február 2-án letiltották a mobilinternetet a megszállt Luhanszki Területen. Ukrán állampolgárok mobiltelefonok segítségével gyűjtöttek információkat a megszállt Ukrajnában lévő orosz csapatokról, és célzott információkat küldtek az ukrán hadseregnek. Az orosz hadsereg talán tanul a korábbi műveleti biztonsági kudarcokból, és alkalmazkodik a Luhanszki Területen lévő orosz erők koncentrációjának védelméhez a nagy offenzíva előtt, amelyre ukrán tisztviselők egyre inkább figyelmeztetnek.

Lehet, hogy Putyin ismét túlbecsülte az orosz hadsereg képességeit, ahogyan azt az ISW korábban értékelte. Az ISW nem figyelt meg semmilyen bizonyítékot arra, hogy az orosz csapatok elegendő harci erőt állítottak volna helyre ahhoz, hogy legyőzzék az ukrán hadsereget Kelet-Ukrajnában, és március előtt elfoglalják a megszállt Donyecki Terület több mint 11 300 négyzetkilométeres területét ( a Donyecki Terület több mint 42 százaléka), ahogyan azt Putyin állítólag elrendelte. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy egy 2023 áprilisa előtti nagyszabású orosz offenzíva valószínűleg idő előtt, az áprilisi tavaszi esős évszakban (ha nem előbb) tetőzne, mielőtt operatív szempontból jelentős hatást érne el. Az orosz haderő kulminációja ezután kedvező feltételeket teremthetne az ukrán csapatok számára, amelyeket a nyugati harckocsi-szállítások integrálása után 2023 késő tavaszán vagy nyarán saját ellentámadásukban kihasználhatnak.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter támogatta az ISW MLCOA értékelését, és esetleg azt sugallta, hogy az orosz hadsereg lényegesen több személyt mozgósított egy közelgő offenzívára. Reznyikov február 2-án kijelentette, hogy az orosz haderő offenzíva indítására készül, valószínűleg Kelet- vagy Dél-Ukrajnában. Reznyikov kijelentette, hogy ukrán tisztviselők becslése szerint a mozgósított orosz személyzet száma magasabb, mint a Kreml hivatalos 300 000 fős száma. Reznyikov kijelentette, hogy a Kreml 500 000 orosz katonát mozgósított, bár nem világos, hogy ez a szám a 2022 szeptemberében megkezdett részleges mozgósítást követő orosz erőfejlesztő törekvésekre vagy az Oroszország által az ukrajnai háborúban elkötelezett erők teljes számára vonatkozik. Az Ukrán Katonai Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) vezetője, Kyrylo Budanov január 31-én kijelentette, hogy jelenleg 326 000 főnyi orosz fegyveres harcol Ukrajnában, leszámítva a még kiképzőtéren lévő 150 000 mozgósított állományt. 476 000 főnyi állomány lehet reprezentatív Reznikov számadata, vagy az 500 000-es számadat tükrözheti azt az értékelést, hogy az első mozgósítási hullám vége óta folyamatban lévő orosz kriptomobilizációs erőfeszítések jelentős számú további erőt generáltak. Az ISW azonban nem figyelt meg olyan jeleket, amelyek szerint az elmúlt hónapok kriptomobilizációs erőfeszítései akár 200 000 további mozgósított személyt is létrehoztak volna, bár ez is lehetséges. A 300 000 orosz állampolgár mozgósítása messzemenő belföldi társadalmi kihatásokat és ellátási kihívásokat eredményezett, és további 200 000 főnyi újabb titkos mozgósítás valószínűleg hasonlóan érezhető problémákat eredményezne.

Az orosz illetékesek továbbra is arra törekednek, hogy az ukrajnai háborút egzisztenciális fenyegetésként állítsák be az orosz közönség számára, hogy megteremtsék az elhúzódó háború információs feltételeit, és fenntartsák a belföldi támogatást a további katonai műveletekhez. Február 2-án, a náci csapatoknak a Vörös Hadsereg által a sztálingrádi csatában elszenvedett vereségének 80. évfordulója alkalmából tartott koncerten tartott beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök azt állította, hogy Oroszország ismét a nácizmus modern megnyilvánulásával áll szemben, amely közvetlenül fenyegeti az orosz biztonságot. Putyin hamisan vádolta a kollektív Nyugatot azzal, hogy Oroszországot kényszeríti agressziójának visszaverésére, és megjegyezte, hogy Oroszországot „ismét német Leopard tankokkal fenyegetik”, amelyek „Hitler leszármazottainak kezével fognak harcolni Oroszországgal Ukrajna földjén”. Putyin korábban hasonlóan téves történelmi párhuzamokat használt fegyverként, hogy az ukrajnai „különleges katonai műveletet” a Nagy Honvédő Háborúval hasonlítsa össze, részben azért, hogy hosszú távú információs feltételeket teremtsen egy elhúzódó ukrajnai háborúhoz A német tankok, és Ukrajna és a Nyugat általánosságban, a közelében sincsenek az orosz határok megtámadásának. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter február 2-án hasonló módon állandósította azt az információs műveletet, hogy az ukrajnai háború kézzelfogható belföldi fenyegetést jelent Oroszország számára, és azt állította, hogy a Nyugat által szállított nagy hatótávolságú fegyverek szükségessé teszik az ukrán tüzérségnek az orosz területtől elég messzire való eltávolítására irányuló erőfeszítéseket, hogy Ukrajna többé ne tudjon csapást mérni ezekre a területekre. Lavrov egy olyan folyamatos információs műveletet mozdít elő, amely az orosz területre irányuló ukrán szárazföldi támadások fiktív fenyegetését igyekszik kiemelni, hogy a háború következményei a belföldi közönség számára hangsúlyosabbnak tűnjenek.

Az orosz vezetők ezen erőfeszítései azonban nem érik el azt a kívánt hatást, amely az oroszokat a háborúban való részvételre ösztönözné. Az orosz állami szolgálatok bejelentették, hogy február 2-ától felfüggesztették az új útlevelek iránti kérelmek elfogadását. A Goznak orosz kutató és tervező részvénytársaság (amely olyan biztonsági termékek, mint a bankjegyek és személyi igazolványok gyártásáért felelős) közleményben reagált, miszerint elárasztották a külföldi útlevelek kiállítására irányuló kérelmek, amelyekhez speciális beágyazott mikrochipekre van szükség. Az útlevelekhez szükséges mikrochipek hiánya és az útlevélkérelmek ezt követő felfüggesztése részben a 2022-es tömeges külföldi útlevélkérelmek következménye, részben a részleges mozgósítás okozta elvándorlás hatására alakult ki. 2022-ben az orosz belügyminisztérium jelentése szerint több mint 5,4 millió útlevelet adtak ki, 40%-kal többet, mint az előző évben. 2022-ben az útlevélkérelmek számának növekedése azt jelzi, hogy az Oroszországba a „különleges katonai művelet” meghonosítására és a hazafias lelkesedés újraélesztésére irányuló társadalmi kondicionálási erőfeszítések nem érik el a kívánt hatást A Kremlnek nem kell az útlevélstatisztikáknál messzebbre néznie, hogy felmérje a hazai hozzáállást az orosz lakosság Putyin háborúja iránti vágyáról.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Egy ukrán hírszerzési tisztviselő kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította az orosz hadsereget, hogy 2023 márciusáig foglalják el Donyeck és Luhanszk területét, ami alátámasztja az ISW legvalószínűbb cselekvési menetre vonatkozó értékelését (MLCOA) egy kelet-ukrajnai orosz offenzívára vonatkozóan.
      • Az orosz hatóságok blokkolták az internetes mobilszolgáltatást a megszállt Luhanszki Területen, valószínűleg a műveleti biztonság fokozására irányuló erőfeszítés részeként, hogy elrejtsék az orosz erők új telepítéseit.
      • Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter támogatta az ISW MLCOA értékelését, és valószínűleg azt sugallta, hogy az orosz hadsereg lényegesen több személyt mozgósított egy közelgő offenzívához.
      • Az orosz tisztviselők továbbra is arra törekednek, hogy az ukrajnai háborút egzisztenciális fenyegetésként állítsák be az orosz közönség számára, hogy információs feltételeket teremtsenek az elhúzódó háborúhoz, és fenntartsák a belföldi támogatást a további katonai műveletekhez. Az orosz tisztviselők ezen erőfeszítései azonban nem érik el azt a valószínűsíthetően kívánt hatást, ami arra motiválná az oroszokat, hogy részt akarjanak venni a háborúban.
      • Orosz és ukrán források szerint az orosz hadsereg támadó akciókat készíthet elő Szvatove térségében.
      • Az orosz csapatok február 2-án fokozták a szárazföldi támadásokat Kreminna térségében.
      • Az orosz haderő folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut északkeleti és délnyugati részén.
      • Az orosz tisztviselők valószínűleg megpróbálják felkészíteni az orosz hadsereg fegyelmi apparátusát a mozgósított személyzet beáramlására.
      • Az orosz csapatok és a megszálló hatóságok folytatják a krími tatárok azonosítására és letartóztatására irányuló erőfeszítéseiket azzal a váddal, hogy az Oroszországban betiltott szélsőséges mozgalmakkal állnak kapcsolatban.
      • Az orosz szövetségi alanyok és a megszálló hatóságok folytatták a megszállt területeken megvalósuló infrastrukturális projektek támogatására irányuló mecenatúraprogramok bejelentését.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Orosz és ukrán források szerint az orosz hadsereg támadó akciókat készíthet elő Szvatove térségében. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület vezetője február 2-án kijelentette, hogy az orosz egységek fokozták a lövések ütemét Szvatove és Kremmina irányában egy februári offenzív erőfeszítés előkészítéseként, ami alátámasztja az ISW korábbi értékelését, miszerint egy orosz offenzív erőfeszítés a legvalószínűbb a Luhanszki Területen (MLCOA). Egy orosz milblogger február 2-án azt állította, hogy az ukrán hadsereg csapatokat vont vissza Kupjanszk térségébe a Hrianykivka-Petropavlivka-Szinkivka vonalon ( Szvatovétól kb. 50 km-re északnyugatra) zajló fokozott orosz előrenyomulások miatt. A milblogger azt is hozzátette, hogy az ukrán csapatok szabotázs- és felderítő csoportokat telepítettek Kiszlivka közelébe (Szvatovétól 25 km-re északnyugatra), hogy megfigyeljék az orosz jelenlétet a térségben. Az ukrán vezérkar február 2-án jelentette, hogy az orosz erők közúti infrastruktúra megsemmisítésére készülnek, valamint hidakat, gátakat és átkelőket aknáznak el Tavilzsanka közelében (Szvatovétól 50 km-re északra a P79 Kupjanszk-Liman Druhij autópályán) a Harkivi területen. Ezek a támadások arra utalhatnak, hogy az orosz hadsereg a jövőbeli ukrán előrenyomuláshoz szükséges ukrán logisztika megzavarására törekszik, vagy arra, hogy elszigetelje az ukránok által birtokolt területet Kupjanszk és a frontvonal között, hogy megkönnyítse az orosz támadó műveleteket ebben a szektorban.


Az orosz csapatok február 2-án fokozták a szárazföldi támadásokat Kreminna térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán haderő visszaverte az orosz támadásokat Ploscsanka (Kreminnától 16 km-re északnyugatra), Nyevszke (Kreminnától 18 km-re északnyugatra), Cservonopopivka (Kreminnától 6 km-re északra), Dibrova (Kreminnától 5 km-re délnyugatra) és Kuzminye (Kreminnától 3 km-re délnyugatra) közelében a Luhanszki Területen. Ez a bejelentett visszavert támadások számának jelentősen magasabb aránya, mint ami Kreminna térségében jellemző. Egy orosz milblogger február 2-án azt állította, hogy meg nem nevezett orosz légideszant elemek a 144. motorizált lövészhadosztály és annak 59. páncélos ezredének (20. kombinált hadsereg, nyugati katonai körzet) támogatásával egy kilométerrel szorították vissza az ukrán alakulatokat Kreminna közelében. Egy másik orosz milblogger február 2-án azt állította, hogy a 144. motorizált lövészhadosztály majdnem elérte a Donyecki Területen lévő Jampolivkát (Kreminnától 16 km-re nyugatra), és hogy támadócsoportok kezdtek előrenyomulni az ukrán állások felé Dibrova közelében. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy a következő hónapok MLCOA-ja egy orosz támadási erőfeszítés a Luhanszki Területen, valószínűleg a Szvatove-Kreminna vonal mentén, és továbbra is ismerteti az erre az offenzíva megkezdésére utaló jeleket, amint azokat megfigyeli. A Kreminna közelében február 2-án megnövekedett ütemű támadások arra utalhatnak, hogy az orosz alakulatok megteremtik a feltételeket egy offenzív erőfeszítéshez ebben az ágazatban, de maga az offenzív erőfeszítés valószínűleg még nem kezdődött meg.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg február 2-án folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut körül. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat magánál Bakhmutnál; Bakhmuttól északkeletre Spirne (27 km északkeletre), Bilohorivka (20 km északkeletre), Vaszjukivka (10 km északra), Blahodatne (5 km északra) és Kraszna Hora (4 km északra) közelében; és Bakhmuttól délnyugatra Kliscsivka (7 km délnyugatra) közelében. A geolokációs felvételek megerősítik, hogy az orosz alakulatok fokozatos előrenyomulást hajtottak végre Bakhmuttól északkeletre Rozdolivka közelében (15 km-re északkeletre Bakhmuttól) és magának Bakhmutnak az északi peremén. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója azt állította, hogy a Wagner-csoport február 1-jén és 2-án elfoglalta Sacco és Vanzettit és Mikolajivkát, két települést, amelyek Bakhmuttól mintegy 15 km-re északra fekszenek. Orosz milbloggerek továbbra is azt állították, hogy a Wagner-csoport egységei megpróbálják bekeríteni Krasznahorát Paraszkovijivka ( Bakhmuttól 5 km-re északra) és Blahodatne irányából, valamint előnyre tesznek szert a Bakhmut északi és keleti peremén lévő városi területeken. Orosz milbloggerek emellett arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok tartják állásaikat Ivanivskében (Bakhmuttól 5 km-re nyugatra, a T0504 Kosztyantyinivka-Csasziv Jar-Bakhmut országút mentén), és azt állították, hogy a Wagner harcosok a T0504-es országúttól két kilométerre előretörtek.

Továbbra sem világos, hogy a Bakhmuttól északkeletre, Rozdolivka-Mikolajivka térségében folytatott orosz hadműveletek célja Bakhmut bekerítésének támogatása a T1302 Bakhmut-Sziverszk autópálya mentén délnyugatra való nyomulással, vagy pedig a Bakhmut-tengelyről való leszakadás és a T1302 mentén északkeletre, Sziverszk felé való nyomulás. Az orosz csapatok valószínűleg arra törekedhetnek, hogy a Szoledartól északra elért előnyöket a Sziverszk felé irányuló északkeleti irányú támadások kiindulópontjaként használják fel, esetleg a Sziverszkij Donyeck folyó nyugati oldalán (jobb partján) lévő ukrán védelmi állás beborításának támogatására. Az orosz egységek azonban megpróbálhatják megszilárdítani a Bakhmuttól északkeletre elért előnyöket is, hogy egy szélesebb védhető területet hozzanak létre, ahonnan a T1302-es út mentén lefelé nyomulva megkísérelhetik Bakhmut bekerítését. Az ISW továbbra is figyelemmel kíséri a front ezen szektorának helyzetét, hogy meghatározza a Bakhmut bekerítésének támogatására vagy a Sziverszk felé irányuló új támadási tengely megnyitására irányuló szándékra utaló jeleket. A Rozdolivka-Mikolajivka térségétől északkeletre folytatott további orosz hadműveletek a sziverszki hadműveleti irányt (COA) jelezhetik.


Az orosz hadsereg február 2-án nem hajtott végre megerősített vagy bejelentett szárazföldi támadásokat Donyeck város nyugati peremén vagy Donyeck megye nyugati részén. Orosz milbloggerek megjegyezték, hogy a donyecki fronton a harcok üteme csökkent, de az orosz csapatok továbbra is küzdenek Marinka nyugati részeiért, Donyeck város délnyugati peremén. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy a Donyecki Népköztársaság 5. dandárjának elemei és a 150. lövészhadosztály (8. Összhaderőnemi Hadsereg, Déli Katonai Körzet) 103. motorizált lövészezredének harckocsizászlóalj elemei Marinka térségében tevékenykednek. Orosz milbloggerek azt is állították, hogy a frontvonal Vuhledar közelében (Donyeck várostól 30 km-re délnyugatra) stabilizálódott, és hogy a harcok ezen a területen pozíciós jellegűvé váltak. Egy ukrán tartalékos tiszt azt állította, hogy az orosz 3. hadtest egy meg nem határozott dandárja és a 36. vegyes hadsereg (keleti katonai körzet) néhány zászlóalja erősíti a frontot Vuhledar közelében. Az Ukrán Védelmi Erők Tavrijszk irányában működő Közös Sajtóközpontjának vezetője, Olekszij Dmytraszkij ezredes arról számolt be, hogy a 155. haditengerészeti gyalogosdandár 10 katonája megadta magát az ukrán csapatoknak Vuhledar közelében.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az ukrán tüzérség továbbra is támadja az orosz koncentrációs területeket és a logisztikát Dél-Ukrajnában. A közösségi médiaforrások február 2-án megosztották azokat a geolokált felvételeket, amelyeken az ukrán erők a Herszoni Területen fekvő Oleski közelében lévő orosz föld-levegő rakétarendszereket támadják, amelyek állítólag az Északi Flotta 80. Különálló Sarkvidéki Motorizált Lövészdandárjához tartoznak. A február 2-án közzétett geolokált felvételek egy orosz lőszerraktárra mért, bejelentett ukrán HIMARS csapás utóhatását mutatják Novoukrainka közelében, a Zaporizzsjai Területen.

Az orosz erők február 2-án folytatták a rutinszerű tüzérségi csapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk, Herszon és Mikolajiv területeken. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az oroszok csapást mértek Herszon városára és Ocsakivra, a Mikolajivi Területen.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz vezetés valószínűleg megpróbálja felkészíteni az orosz hadsereg fegyelmi apparátusát a mozgósított személyzet beáramlására. Andrej Kartopolov és Andrej Kraszov orosz Duma-képviselők olyan törvényjavaslatot nyújtottak be, amely lehetővé tenné az orosz katonai egységek parancsnokai és helyőrségparancsnokok számára, hogy letartóztassák az állományt, őrzött objektumokba küldjék őket, és bírósági döntés nélkül legfeljebb 10 napig tartsák ott őket. Az orosz kormány tisztviselői valószínűleg azért nyújtották be az intézkedést, hogy felkészítsék az orosz hadsereg fegyelmi apparátusát az elkövetkező hónapokban egy orosz offenzíva támogatására Ukrajnába vezényelt nagyjából 150 000 főnyi megmaradt mozgósított állomány valószínűsíthető bevetésére, valamint hogy felkészüljenek a mozgósítás jövőbeli hullámaira. Az orosz tisztviselők valószínűleg el akarják kerülni azt a káoszt, amellyel az orosz hadsereg a 2022 őszi részleges mozgósítás során szembesült, amikor a mozgósított állomány gyors beáramlása a dezertálás, a parancsmegtagadás és más fegyelmi vétségek számának jelentős növekedését eredményezte. A törvényjavaslat lehetővé tenné az orosz hadsereg számára, hogy gyorsabban reagáljon a fegyelmi vétségek növekedésére, amely valószínűleg a mozgósított személyzet nagyarányú bevetésével járna együtt.


Az orosz tisztviselők a jelentések szerint fokozzák a bevándorlókkal szembeni keményebb fellépést Oroszországon belül. Egy orosz forrás azt állította, hogy a moszkvai városi rendőrség szigorította a bevándorlók ellenőrzését, és tömegesen indított büntetőeljárásokat a migrációs okmányok hamisítása miatt. A forrás szerint az orosz bűnüldöző szervek nagyobb figyelmet fordítanak az illegális migránsok elleni büntetőeljárásokra ahelyett, hogy egyszerűen kiutasítanák őket Oroszországból. Válogatott orosz illetékesek az utóbbi időben a nem orosz migránsokat a bűnözés és a társadalmi nyugtalanság forrásaként állították be, és az oroszországi migránsokkal szembeni szigorodó büntetőeljárásokról szóló jelentések ehhez a retorikához köthetők. Az orosz tisztviselők arra is megpróbálhatják kényszeríteni a bevándorlókat, hogy a börtönbüntetés letöltése helyett az orosz hadseregben szolgáljanak Ukrajnában. Ez az esetleges erőfeszítés arra is irányulhat, hogy a Wagner-csoportnak nagyobb toborzási potenciált biztosítson, miközben a jelek szerint a börtönökben folytatott toborzási kampánya lassul.

Ukrán források arról számoltak be, hogy orosz hivatalnokok folytatják a titkos mozgósítási intézkedéseket a megszállt területeken. Az ukrán vezérkar február 2-án jelentette, hogy a Donyecki Területen lévő Horlivkában lévő orosz megszálló tisztviselők utasították az összes költségvetési és kommunális intézményt, hogy nyújtsák be a személyzetük listáit a megszálló katonai nyilvántartó hivatalnak, és hogy egy speciális bizottság fogja értékelni ezeket az embereket az orosz hadseregbe való besorozás céljából.

Ukrán források arról számoltak be, hogy a részleges mozgósítási rendelet miatt az orosz katonáknak továbbra is gondot okoz a szerződések kitöltése. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz hadsereg nem hajlandó felmenteni 300, a Luhanszki területen tevékenykedő orosz katonát a szolgálat alól, annak ellenére, hogy három hónapos szerződésük lejárt. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy ezek az orosz katonák a folyamatos szolgálatuk ellenére sem kaptak semmilyen anyagi támogatást. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy a Kreml hivatalosan nem fogja visszavonni a részleges mozgósítási rendeletet, hogy jogilag igazolja a mozgósított katonák határozatlan ideig tartó további szolgálatát.


Orosz források megerősítik azokat az állításokat, amelyek szerint külföldiek kiválasztott csoportjai szolgálnak egy orosz önkéntes zászlóaljban, hogy ezzel jelezzék bizonyos külföldi országoknak, hogy országaikban állítólag vannak olyan hazai választói csoportok, amelyek oroszbarát álláspontot képviselnek. Orosz források február 2-án felerősítették azokat az állításokat, amelyek szerint török önkéntesek megkezdték a harci kiképzést a Zaporizzsjai Terület megszállási adminisztrációjának vezetője, Jevgenyij Balickij Szudaplatov önkéntes zászlóaljával, amely Zaporizzsjai Területet foglalja el. Az egyik orosz forrás megosztott egy videót, amelyen egy névtelen önkéntes törökül beszél, de az orosz források nem szolgáltak más vizuális megerősítéssel arra vonatkozóan, hogy török állampolgárok szolgálnak az önkéntes zászlóaljban. Orosz források azt is állították, hogy szerb és svéd állampolgárok szolgálnak ugyanabban az önkéntes zászlóaljban. Az ISW nem figyelt meg semmilyen megerősítést arra vonatkozóan, hogy török, szerb vagy svéd állampolgárok szolgálnának ebben az önkéntes alakulatban. Akár szolgálnak ezek a külföldi állampolgárok ebben az alakulatban, akár nem, orosz források valószínűleg azért terjesztik ezeket az állításokat, hogy jelezzék Törökország, Szerbia és Svédország számára, hogy országaikban vannak olyan feltételezett hazai választói csoportok, amelyek oroszbarát álláspontot képviselnek. Ha ezek az állítások igazak, akkor az önkéntes zászlóalj valószínűleg jelentős parancsnoki és ellenőrzési kihívásokkal fog szembenézni.

A megszállt területek hírei:

Az orosz hadsereg és a megszálló hatóságok folytatják a krími tatárok azonosítására és letartóztatására irányuló erőfeszítéseiket azzal a váddal, hogy az Oroszországban betiltott szélsőséges mozgalmakkal állnak kapcsolatban. Orosz források február 2-án azt állították, hogy az orosz Szövetségi Állambiztonsági Szolgálat (FSZB) letartóztatta a Noman Cselebidzsikhan önkéntes zászlóalj (egy 2016-ban a Krím orosz megszállásának elutasítására létrehozott és feloszlatott fegyveres ellenállási formáció, amely továbbra is tiltott Oroszországban) egy állítólagos tagját. Az FSZB krími tatárokat érintő közelmúltbeli letartóztatásai valószínűleg összefüggnek Oroszország azon régóta tartó törekvésével, hogy megszilárdítsa a megszállt Krím feletti társadalmi ellenőrzést azáltal, hogy azt a felfogást hirdeti, hogy az oroszellenes érzelmek szélsőséges vagy terrorista tevékenységnek minősülnek. Az FSZB krími tatárok elleni fokozódó keménykedései valószínűleg összefüggnek Oroszországnak a megszállt területeken folytatott nagyszabású etnikai tisztogatási kampányra irányuló erőfeszítéseivel is.


Az orosz szövetségi szubjektumok és a megszálló hatóságok február 2-án is folytatták a megszállt területeken megvalósuló infrastrukturális projekteket támogató mecenatúraprogramok bejelentését. Denisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője és Vlagyimir Szolodov, Kamcsatka megye kormányzója február 2-án bejelentette, hogy Kamcsatka megye védnökséget vállalt a megszállt Donyecki Területen található Szvitlodarszk és Mironivszkij felett. Pusilin kijelentette, hogy Kamcsatka már humanitárius segélyt nyújtott a két településnek, és azt állította, hogy Szolodovval közösen megvitatták az utak, óvodák, iskolák és sportkomplexum építésének terveit. Pusilin kijelentette, hogy a megszállt Szvitlodarszk és Mironivszkij lakosai 2023 őszére várhatják a partnerség eredményeit.

Jelentős tevékenység Fehéroroszországban:

Az ISW továbbra is napi szinten beszámol majd a Fehéroroszországban megfigyelt orosz és fehérorosz katonai tevékenységről, de ezek nem jelentenek olyan indikátorokat, amelyek arra utalnak, hogy az orosz és fehérorosz erők Fehéroroszországból Ukrajna elleni közelgő támadásra készülnek. Az ISW felülvizsgálja ezt a szöveget és értékelését, ha olyan egyértelmű jeleket észlel, amelyek arra utalnak, hogy Oroszország vagy Fehéroroszország támadásra készül Észak-Ukrajnában.

A fehérorosz katonai hatóságok közölték, hogy a fehérorosz és az orosz erők február 2-án befejezték közös taktikai légi hadgyakorlatukat, ahogyan azt az ISW február 1-jén értékelte. Nem világos, hogy a fehéroroszországi repülőterekre telepített orosz repülőgépek, amelyek e gyakorlatokon való részvételre települtek, Fehéroroszországban maradnak-e, vagy visszatérnek Oroszországba.

A fehérorosz manőverelemek továbbra is gyakorlatokat tartanak Fehéroroszországban. A fehérorosz 38. légideszant támadó dandár meg nem határozott elemei február 2-án éleslövészetet tartottak a fehéroroszországi Bresztben lévő gyakorlótéren.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!