Szele Tamás: Kapkodás és időhiány

Fő az orosz hadvezetés feje, mert a most engedélyezett még újabb amerikai fegyvertámogatás miatt a két hét múlva tervezett offenzíva kudarcba fulladhat, a siker reményéhez már most zajlania kéne, de még össze se csomagoltak az orosz legények. Kapkodás lesz ebből, hogy előbb lépjenek, mintsem a posta meghozná Ukrajnának a csomagot.

Ha meg kapkodás lesz, akkor kevés az esély a győzelemre, de ha bevárják az általuk eddig tervezett időpontot, nagyon valószínű a vereség. És amennyiben az időjárás is ellenük fordul egy váratlan felmelegedés és az azzal járó esőzések formájában, szó szerint lőttek a támadó hadműveletnek. Elég sokat lőnek majd neki, nincs más megoldás, gyertyát kell gyújtani Szent Péternek, hozzá tartozik az időjárás. Ha pedig az sem segít, és megindulnak a tavaszi esők, azonnal deportálni kell Magadánba az összes orosz meteorológust.

Ezt még majd meglátjuk, egyelőre lássuk az elmúlt nap híreit, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

A Biden-kormányzat február 3-án jelentett be egy új, 2,2 milliárd dolláros katonai segélycsomagot Ukrajnának, amely többek között precíziós nagy hatótávolságú rakétákat tartalmaz a HIMARS-hoz. A csomag tartalmaz földi indítású kis átmérőjű bombákat (GLSDB), amelyek a HIMARS hatótávolságát 151 km-re növelik a korábbi nagyjából 80 km-ről.* A csomag tartalmaz továbbá Javelin páncéltörő rendszereket, két HAWK légvédelmi löveget, rendszeres HIMARS lőszert, valamint 120 mm-es aknavető- és 155 mm-es tüzérségi lövedékeket.

*Frissebb hírek szerint az M142 HIMARS és a GLSDB egyelőre nem teljesen kompatibilisek, de már folyamatban van a probléma megoldása.

Vlagyimir Putyin orosz elnök folytatta a hazai információs térben a bizonyos ellenzéki hangok elleni kampányát, miközben továbbra is platformot biztosít a kritikus nacionalista milbloggereknek. A moszkvai hatóságok február 3-án bejelentették Alekszandr Guszov, a Novij Vek és a VcsK-OGPU Telegram-csatornák állítólagos adminisztrátorának letartóztatását zsarolás vádjával. Az OVD Info független orosz hírportál azt állította, hogy az orosz hatóságok Oleg Szeliverovot is letartóztatták terrorizmussal kapcsolatos vádakkal, miután a moszkvai hatóságok nemrég nyomozást folytattak Szeliverov ellen a Nexta Live ellenzéki csatornához fűződő kapcsolatai miatt. Szeliverov háborúellenes aktivista, a VcsK-OGPU pedig úgy jellemzi magát, hogy leleplezi a „hivatalnokok, oligarchák, gengszterek, biztonsági tisztviselők titkait.” Guszov január 26-án tagadta a Novij Vekkel és a VcsK-OGPU-val való kapcsolatát, Szeliverov pedig január 28-án tagadta a Nexta Live-hoz fűződő kötődését. A VcsK-OGPU elítélte a letartóztatásokat, és azt állította, hogy Szergej Csemezov, a Rosztek vezérigazgatója és Csemezov társai befolyásolták a lecsapásokat. 2023. január végén Putyin több nagy ellenzéki kiadványt cenzúrázott, ahogy arról az ISW korábban beszámolt. Putyin valószínűleg arra törekszik, hogy lecsapjon azokra az ellenzéki kiadványokra, amelyek közvetlenül ellenzik Putyin rendszerét vagy céljait, beleértve a háborúellenes hangokat is, miközben fenntartja az olyan hangokat, mint a nacionalista milbloggerek, akik támogatják Putyin rendszerét és háborúját, még akkor is, ha a milbloggerek kritizálják a rezsimet az általuk elégtelennek tartott háborús célok gyenge végrehajtása miatt.

Az orosz illetékesek továbbra is fenntartják azt a dezinformációs műveletet, amely szerint az ukrajnai háború közvetlen veszélyt jelent az orosz biztonságra, méghozzá jogalkotási manipulációkkal. Brjanszk és Kurszk megyék február 3-án bejelentették, hogy határozatlan időre meghosszabbítják a „sárga” terrorfenyegetettségi szintet, mivel az orosz területek védelme és megóvása érdekében fokozott intézkedésekre van szükség. Vlagyimir Putyin orosz elnök január 31-én aláírt egy rendeletet, amely egyszerűsíti a terrorfenyegetettségi riasztások végrehajtásának folyamatát Oroszországban, és lehetővé teszi, hogy a Putyin október 19-i hadiállapot-rendeletének értelmében „sárga” terrorfenyegetettségi szintre sorolt orosz régiók határozatlan időre emelt „terrorfenyegetettségi szintet” vezessenek be. A brjanszki és a kurszki terület tisztviselői valószínűleg ezt az új „terrorszintű” rendszert fogják felhasználni a bűnüldözési intézkedések fokozására a belföldi ellenvélemények visszaszorítása érdekében, részben pedig arra, hogy az ukrajnai háborút az orosz belbiztonságot közvetlenül fenyegetőnek állítsák be, hogy további támogatást generáljanak az orosz műveletekhez.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A Biden-kormányzat február 3-án új, 2,2 milliárd dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, beleértve a HIMARS precíziós nagy hatótávolságú rakétákat.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök folytatta a belföldi információs térben egyes ellenzéki hangok elleni kampányát, miközben továbbra is a kritikus nacionalista milbloggerek platformját támogatja.
      • Az orosz tisztviselők továbbra is fenntartják azt a dezinformációs műveletet, hogy az ukrajnai háború közvetlen fenyegetést jelent az orosz biztonságra, jogalkotási manipulációkkal.
      • Az orosz hadsereg folytatta az offenzív akciókat a Szvatove-Kreminna vonal mentén, a Kreminna melletti hadműveletek intenzívebbé váltak.
      • Az orosz csapatok folytatták a támadó műveleteket Bakhmut környékén.
      • Az orosz haderő nem ért el megerősített területi nyereséget Dél-Ukrajnában.
      • Nyugati szakértők becslései szerint az orosz hadsereg közel 200 000 fős veszteséget szenvedett az ukrajnai háborúban.
      • Az orosz tisztviselők továbbra is a megszállt területeken működő, kormány által szervezett nem kormányzati szervezetekre támaszkodnak, hogy megteremtsék az orosz megszállás alulról jövő támogatásának látszatát.

Ukrán ellenoffenzívák (ukrán erőfeszítések az orosz megszállás alatt álló területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv megye – Nyugat-Luhanszk megye):

Az orosz hadsereg korlátozott szárazföldi támadást hajtott végre Szvatovétól északnyugatra, és február 3-án folytatta az offenzív műveleteket a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Sztelmahivka közelében (15 km-re nyugatra Szvatovétól) a Luhanszki Területen. Egy ismert orosz milblogger január 2-án azt állította, hogy az ukrán alakulatok felkészültek egy orosz támadás visszaverésére a Hrianykivka-Petropavlivka-Szinkivka vonal közelében, és hogy egy ukrán szabotázs- és felderítő csoport működött Kiszlivka közelében (26 km-re északnyugatra Szvatovétól). A milblogger megerősített egy február 3-i híradást, amely szerint az orosz csapatok visszaverték az ukrán előrenyomulást Szvatove-Kreminna térségében, amelyet a híradás a luhanszki front „legfeszültebb részének” nevezett. A híradás azt állította, hogy az orosz 488. motorizált lövészezred (144. motorizált lövészhadosztály, 20. Összhaderőnemi Hadsereg, nyugati katonai körzet) rendszeresen lőtte az ukrán állásokat Szvatove-Kreminna térségének közelében. Egy másik milblogger február 2-án azt állította, hogy a 144. motorizált lövészhadosztály február 1-jén sikeres hadműveleteket hajtott végre Szvatove-Kreminna térségében, és hogy az ukrán alakulatok az éjszaka folyamán tartalékosokat vezényeltek a térségbe. A milblogger azt is állította, hogy az ukránok fokozták a tüzérségi tűz ütemét és ellentámadásokat hajtottak végre, amelyeket az orosz erők visszavertek. A milblogger azt állította, hogy az orosz egységek támadásokat hajtottak végre egy meg nem határozott területen a Szvatove-Kreminna vonal mentén, áttörve az ukránok első védelmi vonalát. A milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok ezen új védelmi pozíciók fenntartására összpontosítottak és felderítést végeztek az ukrán vonalakon. A milblogger azt állította, hogy az orosz 59. harckocsi ezred (144. Motorizált Lövészhadosztály, 20. Összhaderőnemi Hadsereg, nyugati katonai körzet) sikeres támadó műveleteket hajtott végre a Szvatove-Kreminna vonal mentén.

Az orosz hadsereg február 3-án fokozta a Kreminnától nyugatra folyó támadó hadműveletek ütemét. Az ukrán vezérkar február 3-án jelentette, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat a Luhanszki Területen lévő Nyevszke (Kreminnától 18 km-re északnyugatra) és Bilohorivka (Kreminnától 12 km-re délre) közelében. Az ukrán erők keleti csoportjának szóvivője, Szerhij Cserevaty február 3-án kijelentette, hogy az orosz csapatok fokozták katonai tevékenységüket Luhanszk irányában, és rekordszámú tüzérségi csapást (384) és 20 harci összecsapást hajtottak végre. Egy orosz milblogger február 2-án azt állította, hogy a 3. motorizált lövészhadosztály (20. Összhaderőnemi Hadsereg, Nyugati Katonai Körzet) offenzívát indított a Balka Zsuravka szakadék közelében, Kreminnától északnyugatra. A milblogger azt is állítja, hogy a 144. motorizált lövészhadosztály két kilométerrel áttörte az ukrán védelmet Jampolivka felé (Kreminnától 16 km-re nyugatra), és hogy orosz támadócsoportok nyomultak előre az ukrán állások felé Dibrova közelében (Kreminnától 5 km-re délnyugatra). A milblogger azt állította, hogy az ukrán csapatok visszavonultak a második védelmi vonalukba egy orosz támadást követően a Szerebrjanszke erdőben (Kreminnától 10 km-re délnyugatra). Egy másik milblogger február 3-án azt állította, hogy az orosz egységek megkíséreltek előrenyomulni Cservonopopivka közelében (Kreminnától 5 km-re északra) Ploscsanka (Kreminnától 15 km-re északnyugatra) felől, hogy az ukrán alakulatokat a Zserebec folyón átszorítsák. Különböző orosz források emellett azt állították, hogy az ukrán csapatok átvették az ellenőrzést Bilohorivka felett. Liszicsanszk megszálló polgármestere, Andrey Skory február 3-án azt állította, hogy az ukrán csapatok elhagyták állásaikat Bilohorivkában, amit más milbloggerek megerősítettek. A Bilohorivka státuszára vonatkozó állítások azonban ellentmondásosak. Egy másik milblogger február 3-án azt állította, hogy az oroszok megtámadták Bilohorivkát, de nem tudták elfoglalni a települést. A február 1-jén közzétett felvételek konkrétan azt mutatják, hogy ukrán gyalogságnak álcázott orosz csapatok támadnak ukrán állásokat Bilohorivka közelében. Ha az ukrán egyenruhába öltözött oroszok ukrán állásokat támadnak, az a háborús bűncselekményekről szóló genfi egyezmény megsértése lenne, amely tiltja „az ellenség katonai jelvényeinek és egyenruhájának… helytelen felhasználását”.

Orosz főerőfeszítés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz haderő február 3-án folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat magánál Bakhmutnál; Bakhmuttól északkeletre Verkhnokamjanszke, Mikolajivka, Kraszna Hora és Paraszkoviivka közelében; és Bakhmuttól délnyugatra Ivanivszke és Kurdjumivka közelében. Az ukrán Keleti Erőcsoport szóvivője, Szerhij Cserevaty február 3-án kijelentette, hogy az orosz és ukrán erők 23 harci összecsapást vívtak Bakhmut térségében egy nap alatt. Február 2-án közzétett geolokációs felvételek megerősítik, hogy az orosz csapatok előrenyomultak Bakhmut keleti külterületén. Egy orosz milblogger azt állította, hogy a Wagner-csoport egységei kiterjesztették ellenőrzésüket a kelet-bakhmuti Siniat üzem közelében. Orosz források emellett továbbra is beszéltek állítólagos Wagner-előrenyomulásról Bakhmuttól északkeletre, a Mikolajivka-Rozdolivka térségben, Bakhmuttól mintegy 15 km-re északra. Igor Girkin volt harci parancsnok és elítélt háborús bűnös megjegyezte, hogy a Bakhmuttól északkeletre zajló orosz műveletek egy Sziverszk (Bakhmuttól 30 km-re északra) felé irányuló offenzíva kifejlesztésére irányulnak. Orosz milbloggerek azt állították, hogy a Bakhmuttól délnyugatra lévő Wagner-csapatok folytatják az erőfeszítéseket, hogy a Kliscsiivka térségéből Ivanivszke (Bakhmut-tól 5 km-re nyugatra) felé nyomuljanak előre, és elvágják a T0504 Konsztyantyinivka-Csasziv Jar-Bakhmut autópályát.

Az orosz hadsereg február 3-án nem hajtott végre megerősített szárazföldi támadásokat Donyeck város nyugati külterületén vagy Donyeck megye nyugati részén. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz erők támadást intéztek Vodyane felé (Donyeck város északnyugati peremén), de az ellenségeskedések üteme Donyeck irányában egyébként csökkent. Maksim Verbovszkij, Vuhledar (Donyeck várostól 30 km-re délnyugatra) alpolgármestere kijelentette, hogy az orosz erők már nem próbálják áttörni az ukrán védelmet Vuhledar körül, hanem két oldalról (valószínűleg délről és keletről) próbálják bekeríteni a várost. Egy orosz milblogger megjegyezte, hogy a helyzet Vuhledar körül továbbra is nagyon feszült és pozícióharcok jellemzik.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz alakulatok február 3-án nem értek el megerősített területi nyereséget a déli tengelyen. Ukrán illetékesek február 3-án továbbra is egy lehetséges orosz offenzívát tartanak számon a déli irányban az előrejelzési lehetőségek között. Natalija Humenyjuk, a déli erők ukrán közös koordinációs sajtóközpontjának vezetője kijelentette, hogy az oroszok továbbra is Kelet-Ukrajnában összpontosítják erőfeszítéseiket, de nem zárta ki egy „váratlan” másodlagos offenzíva lehetőségét déli irányban. A Tavriisk Irányvédelmi Erők Ukrán Közös Sajtóközpontjának szóvivője, Olekszij Dmytrashkivszkij kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította az orosz csapatokat, hogy 2023. március 31-ig foglalják el Zaporizzsja városát, és hogy az oroszok műveleteket hajtottak végre Putyin parancsának végrehajtása érdekében, valószínűleg a Zaporizzsjai területen 2023. január végén végrehajtott helyi szárazföldi támadásokra utalva. Ukrán tisztviselők és orosz források nem számoltak be arról, hogy az orosz egységek február 3-án szárazföldi támadásokat hajtottak volna végre Dél-Ukrajnában. Orosz források azt állították, hogy a frontvonal Zaporizzsjai területen nem változott, és hogy orosz és ukrán szabotázs- és felderítő csoportok továbbra is annak mentén tevékenykednek.


Egy orosz forrás azt állította, hogy az ukrán csapatok február 2-án és 3-án korlátozott támadásokat hajtottak végre a Kinburn-nyárstól délre fekvő Kruhlji- és Dovhij-szigetek közelében, ami az első olyan eset, amikor az ukrán erők a Kinburn-nyárstól délre fekvő területre jutottak, mióta az orosz egységek eredetileg elfoglalták azt. Az ISW azonban nem figyelt meg olyan felvételeket vagy ukrán jelentéseket, amelyek ezt az állítást alátámasztanák. A forrás azt állította, hogy az ukránok 2023. január vége óta megnövelték a Dnyeper folyón keresztüli rajtaütések számát, hogy az orosz alakulatokat a Dnyeper folyó keleti (bal) partján, a Herszoni Területen rögzítsék.

Az orosz hadsereg február 3-án folytatta a rutinszerű tüzérségi csapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk, Herszon és Mikolajiv területeken. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság február 3-án arra figyelmeztetett, hogy az orosz erők növelték a Kalibr rakétákat szállító hajók számát a Fekete-tengeren, és újabb rakétacsapásokra készülnek.

Az orosz mozgósítás hírei:

Nyugati tisztviselők becslései szerint az orosz hadsereg közel 200 ezer fős veszteséget szenvedett az ukrajnai háborúban. A The New York Times február 2-án arról számolt be, hogy amerikai és más nyugati tisztviselők kijelentették, hogy a Donyecki Területen található Bakhmut környékén zajló harcok megnövelték az amúgy is magas orosz veszteségek számát, és a jelentések szerint naponta több százan haltak meg vagy sebesültek meg Bakhmut térségében. Eirik Kristofferson norvég védelmi főnök, tábornok január 22-én azt nyilatkozta, hogy az orosz erők 180 000 főt vesztettek Ukrajnában, bár megjegyezte, hogy e becslésekkel kapcsolatban sok a bizonytalanság. Mark Milley vezérkari főnök, az egyesített vezérkari főnökök amerikai elnöke 2022. november 10-én kijelentette, hogy amerikai tisztviselők becslése szerint több mint 100 000 orosz katona halt meg vagy sebesült meg Ukrajnában. 2022 novembere és 2023 januárja között e nyugati becslések növekedése az orosz veszteségekre vonatkozó nyugati becslések általános kiigazítását tükrözheti, és nem csak az előző hónapokban bekövetkezett új orosz veszteségeket. A The New York Times arról számolt be, hogy nyugati tisztviselők szerint több ezer orosz elítélt önkéntes halt meg a Bakhmut térségében, ami alátámasztja a Meduza független orosz hírügynökség jelentését, miszerint a Wagner-csoport által bejelentett 40 000 elítélt önkéntes több mint 80 százaléka vagy meghalt, vagy eltűnt. Az ukrajnai háború magas orosz veszteségei továbbra is káros hatással vannak az orosz hadsereg harci hatékonyságára, és valószínűleg részben arra ösztönzik az orosz tisztviselőket, hogy egy második mozgósítási hullámot folytassanak, miközben az orosz hadsereg felkészül a jövőbeli ukrajnai offenzívákra.


Orosz milbloggerek továbbra is azt állítják, hogy az orosz védelmi minisztérium azt tervezi, hogy hivatalosan is integrálja a donyecki és luhanszki népköztársasági (DNK és LNK) erőket az orosz hadseregbe. Egy neves orosz milblogger február 2-án azt állította, hogy az orosz védelmi minisztérium az LNK és a DNK alakulatokat reguláris dandárokká, zászlóaljakká és ezredekké alakítja át. Orosz források korábban azt állították, hogy az orosz elnök, Vlagyimir Putyin által 2022. december 31-én a DNK 1. hadtest és az LNK 2. hadtest alakulatainak átadott harci zászlók azt jelentik, hogy ezek az alakulatok hivatalosan is az orosz fegyveres erők részévé váltak. Az orosz védelmi minisztérium valószínűleg az LNK és a DNK alakulatokat új reguláris orosz alakulatokká szervezi át, hogy segítse Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter által javasolt reformok támogatását, amelyek célja az orosz katonai állomány létszámának növelése és új hadműveleti divíziók létrehozása. Az esetleges orosz átszervezés valószínűleg megkövetelné, hogy ezek az LNK és DNK alakulatai egy időre kivonuljanak az ukrajnai frontvonalbeli állásokból, ami vagy azt jelzi, hogy az orosz hadsereg ezeket az alakulatokat más orosz alakulatokat kívánja felváltani, vagy azt, hogy az átszervezési erőfeszítés erőit elvonja a vonal bizonyos részeiről.

Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz párhuzamos katonai formációk folytatják a börtöntoborzást. Az ukrán vezérkar február 3-án jelentette, hogy egy meg nem nevezett félkatonai alakulat az elmúlt héten akár 1000 foglyot is toborzott a Novoszibirszki Terület büntetés-végrehajtási intézeteiből. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz fogolyállomány 2022 novembere óta jelentett kisebb mértékű csökkenése arra utalhat, hogy a Wagner-csoport börtöntoborzási kampánya lelassult az elmúlt hónapokban.

A krími orosz megszálló hatóságok bejelentették, hogy az orosz katonák ellátását az ukrán tulajdon államosításával tervezik finanszírozni. A megszállt Krím vezetője, Szergej Akszjonov február 3-án kijelentette, hogy adminisztrációja az ukrán üzletemberek államosított ingatlanjainak eladásából származó összes pénzt a háborúban részt vevő krími orosz személyzet felszerelésére fogja fordítani. A krími megszálló tisztviselők által ezen pénzeszközök felhasználása az orosz katonák ellátásának támogatására azt sugallja, hogy a megszálló adminisztrációnak nehézséget okozhat a megszállt Ukrajna más részein a háborús erőfeszítések támogatására vonatkozó kötelezettségeinek finanszírozása.


Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is megerősítik azokat az állításokat, amelyek szerint külföldi önkéntesek meghatározott csoportjai szolgálnak orosz önkéntes alakulatban, hogy Oroszországot nemzetközileg kevésbé elszigeteltnek tüntessék fel. Jevgenyij Balickij, a Zaporizzsjai terület megszállási vezetője fényképeket tett közzé, amelyeken Szergej Kirijenko, az orosz elnöki adminisztráció első helyettes vezetője találkozik a Pavel Szodaplatov önkéntes zászlóalj önkénteseivel, és megismételte azokat az állításokat, hogy az önkéntesek egy része szerb és török állampolgár, bár az ISW nem tapasztalta ennek az állításnak a megerősítését. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Terület megszállási helyettes vezetője azt állította, hogy több mint 40 országból származó önkéntesek készek önkéntesnek jelentkezni az Ukrajnában működő orosz alakulathoz, és felszólította az orosz kormányt, hogy oldja meg azokat a logisztikai problémákat, amelyek állítólag megakadályozzák, hogy ezek az önkéntesek eljussanak Ukrajnába. Az orosz tisztviselők valószínűleg azért népszerűsítik ezeket az állításokat, hogy jelezzék bizonyos külföldi országoknak, hogy ezeknek az országoknak vannak oroszbarát nézeteket valló belső választói, és hogy úgy mutassák be Oroszországot, mintha az ukrajnai háború miatt nem lenne nemzetközileg elszigetelve.

A megszállt területek hírei:

Az orosz hivatalnokok továbbra is a megszállt területeken működő, kormány által szervezett nem kormányzati szervezetekre támaszkodnak, hogy az orosz megszállás alulról jövő támogatásának látszatát keltsék. Az Ukrán Ellenállási Központ február 3-án arról számolt be, hogy orosz tisztviselők közvetlenül az orosz szövetségi költségvetésből finanszíroztak nem kormányzati szervezeteket, és utasították őket, hogy imitálják a humanitárius és civil társadalmi szerepeket a megszállt területeken. Az Ellenállási Központ arról számolt be, hogy a Kreml 2015 óta finanszírozza a „Győzelem önkéntesei” nevű szervezetet, és megbízta azzal, hogy agitálja a lakosságot az orosz megszállás támogatására. Egy orosz megszállási tisztviselőkkel kapcsolatban álló orvosi szervezet állítólag orosz orvosokat küldött, hogy orvosi vizsgálatokat végezzenek, amelyek támogatják Oroszország folyamatban lévő orvosi áttelepítési programját a megszállt területeken élő gyermekek és más lakosok számára. Az Ellenállási Központ arról is beszámolt, hogy a Kreml megpróbál egy, a szovjet Komszomolhoz hasonló propagandahálózatot létrehozni a Luhanszki területen egy „Az Orosz Ifjúsági Szövetség Képviselői a Luhanszki Népköztársaságban (LNK)” nevű szervezeten keresztül.


Az orosz tisztviselők valószínűleg megpróbálják megszilárdítani a megszállt területek bankrendszerei feletti további ellenőrzést. Az orosz megszálló tisztviselők február 3-án bejelentették, hogy az orosz Promsvyazbank megvásárolta a PSB Donetsk LLC Bankot és a PSB Luhansk LLC Bankot. Leonyid Pasecsnik, az LNK vezetője kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte el a felvásárlást egy rendelettel. Az orosz tisztviselők valószínűleg megpróbálják megszilárdítani a megszállt területek bankrendszerei feletti ellenőrzést a megszállt területekre vonatkozó kedvezményes hitelekkel és jelzáloggal kapcsolatos orosz befektetések valószínűsíthető növekedése előtt.

Ukrán partizánok február 3-án rögtönzött robbanószerkezettel (IED) meggyilkolták Jevgenyij Kuzmin volt rendőrtisztet és az orosz megszálló Belügyminisztérium tisztviselőjét, miközben Kuzmin az autójában ült a Zaporizzsjai Területen található Enerhodarban.

Az orosz tisztviselők továbbra is fokozzák a megszállt területek orosz oktatási apparátusba való beolvasztására irányuló intézkedéseket, részben az ukrán fiatalok Oroszországba való deportálására irányuló erőfeszítések révén. Az Ukrán Ellenállási Központ február 3-án arról számolt be, hogy az orosz erők a megszállt területekről középiskolásokat visznek Oroszországba, hogy letegyék az egységes államvizsgát, egy olyan vizsgasorozatot, amelyet az orosz középiskolásoknak teljesíteniük kell ahhoz, hogy bejussanak a főiskolára vagy egyetemre. A Központ arról számolt be, hogy orosz tisztviselők 50 tizenegyedikes diákot vittek a megszállt Luhanszki Területen lévő Liszicsanszkból a tatárföldi Jelabugába, hogy felkészüljenek és letegyék az éves egyetemi vizsgáikat, és ingyenes oktatást ígértek nekik az orosz egyetemeken. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) volt oroszországi nagykövete, Rodion Miroshnik február 3-án azt állította, hogy Oroszország 28 000 tankönyvet és kézikönyvet szállított a megszállt Luhanszki Területre, hogy támogassa az egységes államvizsgára való felkészülést.


Az orosz megszálló hatóságok továbbra is ukrán gyerekeket vesznek célba, hogy megszilárdítsák a megszállt területek társadalmi ellenőrzését. Vlagyimir Szaldo herszoni megszállási vezető február 3-án kijelentette, hogy adminisztrációja két Szuvorov-kadétosztályt fog létrehozni a katonai oktatást és az orosz történelmet népszerűsítve a megszállt Szkadovszkban, a Herszoni Területen, és megjegyezte, hogy biztos benne, hogy más megszállt települések is követni fogják a példáját, annak ellenére, hogy a program állítólag nem kötelező. Szaldo hangsúlyozta, hogy létfontosságú a megszállt területeken élő gyermekek (orosz) katonai és hazafias nevelése, jelezve, hogy a kadétosztályok valószínűleg az ukrán kulturális identitás felszámolására irányuló erőfeszítések további fokozását szolgálják.

Jelentős tevékenység Fehéroroszországban:

Az ISW továbbra is napi szinten beszámol majd a Fehéroroszországban megfigyelt orosz és fehérorosz katonai tevékenységről, de ezek nem jelentenek olyan indikátorokat, amelyek arra utalnak, hogy az orosz és fehérorosz erők Fehéroroszországból Ukrajna elleni közelgő támadásra készülnek.

Azok az orosz repülőgépek, amelyek 2023 januárjában közös taktikai repülési gyakorlatok keretében fehéroroszországi repülőterekre települtek, a jelentések szerint nem térnek vissza Oroszországba, annak ellenére, hogy a gyakorlatok hivatalosan február 2-án befejeződtek. A The Hajun Project független belarusz megfigyelő szervezet arról számolt be, hogy az orosz erők február 2-án még nem kezdték meg a fehéroroszországi orosz repülőgépek visszatelepítését Oroszországba. A Hajun Project arról is beszámolt, hogy február 2-án nagyméretű orosz katonai konvojokat figyeltek meg több mint 20 darab nehézgépjárművel az M1 autópályán Baranavicsi és Sztolbcseny között, valamint az orosz-belorusz határtól a fehéroroszországi Vityebszki területen az Orsha felé tartó tranzitban. A Project arról is beszámolt, hogy február 2-án legalább négy orosz S-300/S-400-as légvédelmi rendszert figyeltek meg tranzitban a Gomeli területen, Ziabrauka közelében.

A fehérorosz manőverelemek továbbra is gyakorlatokat tartanak Fehéroroszországban. A fehérorosz 6. önálló gépesített dandár egy harckocsizó szakasza február 3-án éleslövészetet hajtott végre a Grodnói területen lévő Gozsszkij gyakorlótéren. A fehérorosz 120. önálló gépesített dandár nem meghatározott motorizált lövész elemei február 3-án éleslövészetet hajtottak végre BMP–2 páncélozott személyszállító járművekkel egy Bariszav melletti gyakorlótéren, a Minszki Területen. Az Oszipovicsiban állomásozó fehérorosz 51. tüzérdandár nem részletezett elemeit február 3-án egy nem részletezett gyakorlótérre vezényelték.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!