Gaál Péter: Ukrajna és a tévútra vezetett Tigris

Csak úgy, néhány finom kis észrevétel. Ellenzéki és nem ellenzéki sajtóban egyaránt szó van arról, hogy mit terveznek az oroszok. Az ukránok tervei titkosabbnak látszanak. Mit gondol, kedves Olvasó, létezik olyan hülye vezérkar, aki ezt kiszellőzteti?

Hacsak nem azért, hogy az ellenség oda összpontosítson, és kivéreztethessék, ilyen volt a német OKW (Oberkommando der Wehrmacht) Kurszk előtt, ugyanazt a botorságot elkövetve, amit a császári német hadsereg ugyanezen indokkal elkövetett a verduni támadással. A vége persze az lett, ami az efféle csaták vége lenni szokott, hogy durván ugyanannyi saját erő veszett oda, mint az ellenoldalon. Halovány emlékeim szerint ilyesmit szeretett volna Micimackó és Malacka tenni az öntelt Tigrissel, hagyni, hogy eltévedjen, aztán a végén… ők maguk tévedtek el.

Az ukrán–orosz háború se lehet más (a vezérkarok ellenséges veszteségről szóló adatait kell csak összehasonlítani, nem számszerűen, hanem arányaiban).

De a műholdak!” Igen, a műholdak és a légi felderítés általában. Az mondhat valamit, hacsak nem… szóval, a műholdak mutatják, amit mutatnak, de az értékeléseket emberek végzik. Én kizártnak tartom, hogy véletlenül gyakorlatozzanak annyit az orosz csapatok Belaruszban. Ha orosz volnék, most (is, ahogy 2022. február előtt leírtam, és voilá, valóban ez volt a terv) északról mérném a főcsapást, Kijev irányába. Hagynám a francba a többit, annyiban nem, hogy ott kötném le az ukránokat, azzal, hogy egyébként nekem ráér, majd az egésszel úgyis az ölembe hullik. Vérem, ellentéteben az ukránokkal, van elég, a kérdés csak a technika és áttételesen a pénz. A gazdaságom teljesítménye, ami valóban kérdéses. Ezen áll vagy bukik az egész. És persze a közhangulaton, mert nem tévesztenének meg a közvéleménykutatások (amelyek még a kozmetikázatlanok is, egyelőre nekem kedveznek). Egy pillanat alatt átfordulhat minden az ellenkezőjébe. Szent Nyikolaj II. megtapasztalhatta.

Ha az orosz gazdaság bírja, nekik áll a zászló. Nincs annyi nyugati fegyver, amennyi orosz ágyútöltelék. És persze, ha az orosz közvélemény nem fordul meg, amihez néhány – ez az ukrán esély – nagy vereség elég lehet. Jól kell tálalni, legalább olyan hatásosan, Oroszországba átsugározva, mint annak idején a Tet-offenzívát az amerikai média. Azon – amiben egyébként az amerikaiak győztek, iszonyatos veszteségeket okozva a Vietkongnak és az északi hadseregnek – bukott meg az egész vietnámi háború.

Most kétesélyes az állás, hajszállal az oroszoknak kedvezőbb. Mit se von le a hosszútávú prognózisból, de az hosszútávú prognózis.

Oszd meg másokkal is!