Szele Tamás: A hazugság tüze

A mai második rész megint egyetlen témát jár körül, éspedig az EU vs. Disinfo nevű uniós kutatócsoport egyik tanulmánya alapján, mely többek között az orosz háborús álhírekkel és azok terjedésével foglalkozik. Azok számára, akik kritikátlanul fogyasztják a híreket, meglepő dolgok következnek, én csak remélni tudom, hogy a Zóna olvasói között nem sokan ilyenek.

A háborús álhír egyidős az emberi háborúkkal és a hazugsággal, szóval igen ősi dolog, külön műfaj, aminek ezer funkciója lehet az ellenség demoralizálásától a saját népesség fanatizálásáig: most az utóbbira láthatunk néhány példát. És mindig az érzelmekre hatva éri el, hogy elhiggyék. De lássuk a tanulmányt!

Képzeljék el, mit éreznének, ha az esti tévéhíradóban látnák, hogy a templomuk lángokban áll. Aztán képzeljék el a reakciójukat, ha azt mondanák, hogy egy aljas szomszéd követte el a gyújtogatást a polgármester utasítására.

Ez az apró, de provokatív kérdés mutatja azt a kívánt hatást, amelyet a legtöbb propagandista megpróbál kiváltani. Az érzelmek a legjobb mozgósítók, nem a gazdaság, nem a hűvös racionalitás, nem a szigorú parancsok. Aki manipulálni akarja az embereket, játsszon a szeretettel, a gyűlölettel, a szenvedéllyel, a szégyennel vagy a bosszú érzésével. Ezek az első fejezetek a manipulátorok tankönyvében. Triviális, de működik.

Az EU vs. Disinfo a Kreml-barát dezinformáció és manipuláció trendjeit világítja meg. Az adatbázisban található mintegy 15 000 példával, valamint a 2015 óta megjelent több mint 1200 elemző cikkel és jelentéssel a terep jól feltérképezhető. Néha azonban a csúcspontot az jelenti, amikor egy hazugság különösen gyújtó hatású.

Az egyik világhírű példa erre egy kitalált történet egy fiatal fiú keresztre feszítéséről egy donbásszi faluban 2014. július 12-én. A legfőbb orosz állami média, az Egyes Csatorna adta le a történetet. A műsor azt is állította, hogy egy szeparatista harcos feleségét ezt követően egy harckocsi hátuljához kötözték és a halálba hurcolták. Az állítólagos elkövetők ukrán katonák, az áldozatok pedig orosz ajkúak voltak.

A történethez drámai felvételek készültek, amelyeken egy síró nő a faluból menekült szemtanúnak adta ki magát. Az adást nyáron sugározták, miután az első összecsapások megtörténtek a 2014 óta tartó donbászi harcokban, amelyből hamarosan háború lett. A történet megtette a hatását, lángra lobbantotta az orosz érzelmeket.

Azonban teljes mértékben hazugság volt. A „szemtanúról” kiderült, hogy egy orosz színésznő volt, akit Moszkváig követtek vissza, és nem egy helyi menekült. Nem volt fiú. Nem volt keresztre feszítés. Nincs feleség. Nincs ukrán harckocsi. Semmi sem volt. Csak színjáték, és egy kreatív, bár szégyentelenül manipuláló újságíró. De mire a tényellenőrök leleplezték ezt a koholmányt, oroszok milliói már látták azt az Egyes Csatornán, vagy továbbadták más platformokon.

Ez még csak a kezdet volt. Miután Oroszország 2022 februárjában teljes körű háborút kezdett, a dezinformáció folyója özönné vált. Végtelen számú álhír jelent meg ukrán háborús bűnökről a Donbássz lakosai ellen, akiket a Kreml orosz honfitársainak tekint, valamint olyan álhírek, hogy Kijev nukleáris vagy „piszkos” bombákat szerez be, vegyi támadásokat készít elő, terrortámadásokat tervez Oroszország ellen, és így tovább. Minden nap újabb és újabb hazugságokat terjesztenek a csatornák, hogy olajat öntsenek az érzelmek tüzére – ezeknek nagy részét a Zóna is cáfolta különben, de aki előzőleg elhitte őket, az már többnyire menthetetlen. Abban a pillanatban vész el, amint megosztja az álhírt: onnantól kezdve ugyanis be kéne ismerje a saját tévedését egy olyan bagatell dolog kedvéért, mint az igazság.

Lángoló templom – a hazugság anatómiája

Nemrégiben egy másik példát láthattunk egy érzelmileg felfokozott, de hamis történetről, amelyet az Egyes Csatorna terjesztett. Ez a történet azt állította, hogy az északnyugat-ukrajnai Voliny régióban felgyújtottak egy orosz ortodox templomot. Január 15-én a csatorna a történetet főműsoridőben, drámai szerkesztéssel adta hírként. A cél az volt, hogy a nézőkkel elhitessék, hogy ukrán nacionalisták gyújtottak fel egy, a moszkvai patriarchátushoz tartozó orosz ortodox templomot. A kommentelők kemény vádakat fogalmaztak meg a kijevi hatóságok ellen, mindezt a keresztre feszítéses történethez hasonló hangnemben és stílusban, amely az ukránokat embertelennek vagy sátáninak állította be.

A történet megint csak hazugság volt, semmi több.

Az ukrajnai Voliny régió helyi hatóságai úgy nyilatkoztak, hogy a térség egyetlen templomában sem jelentettek tüzet. Valójában az Egyes Csatorna olyan felvételek kiválasztott részeit használta fel, amelyeket az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat 2021 januárjában, egy évvel az invázió előtt, a YouTube-ra feltöltött videó alapján készített.

A videó egy balesetből eredő tüzet mutat Dnyipropetrovszk térségében. A teljes verzióban az is látható, ahogy a tűzoltók ikonokat és más tárgyakat mentenek ki a templomból. Az orosz tévé nyilván kihagyta ezeket a képeket, hiszen ezeken látható, hogy az ukránok gondosan ügyelnek a vallási kegytárgyak megőrzésére.

Trükkök a manipuláláshoz

Ugyanazokat a manipulációs technikákat látjuk a templomtűzzel kapcsolatos történetben és a keresztre feszítéssel kapcsolatos történetben. A csatornák rengeteg, állítólag a helyszínen forgatott felvételt mutatnak. A keresztre feszítési történet sok embert mutat be a menekülttáborban, és sok közvetett „bizonyítékot” mutat be, hogy hihető és hiteles környezetet építsen fel. A templomtűz története dinamikus képeket tartalmaz akcióval és a szónokok bevonásával.

Kövessük a nyomokat – hogyan terjedt a hazugság?

A Kreml-közeli sajtó-ökoszisztémában a dezinformációt általában vagy a csúcson kezdeményezik a Kreml-adminisztráció utasításait követve, vagy egy orosz minisztériumból, vagy a befolyásolási műveleteket végző orosz különleges szolgálatoktól. Néha azonban alulról szerveződő aktivisták és külső, kisebb csatornák is létrehozhatnak és terjeszthetnek dezinformációt.

A templomtűzzel kapcsolatos történet példa arra, hogy a kisebb, külső csoportok által létrehozott anyagot a központba vitték, ahol tovább terjesztették. Egy másik hasonlattal élve, a struktúra úgy működött, mint egy fa, ahol a víz a gyökerekből a törzsön keresztül felfelé áramlik, majd a koronából a levegőbe kerül. A folyamat általában néhány napig tart. Ebben az esetben négyet vett igénybe.

A belarusz állami csatornák általában a Kreml narratíváinak kulcsfontosságú elemeit másolják vagy adják tovább. Itt is így tettek. A minszki állami hírszolgálat és a minszki televíziós platformok visszhangozták a történetet.

A történet útja a közösségi médiaplatformokon, a weboldalakon és a televízióban is folytatódott. Verziói vegyítették a szöveget, a videót és a hanganyagot.

2023. január 11., a kezdet: a viszonylag kicsi @readovaknews Telegram-csatornára felkerült egy üzenet, amely egy videót is tartalmazott, amelyen állítólag a Voliny régióban égő templom látható. Az üzenet azt állította, hogy ukránok gyújtották fel a templomot, miután az apát nem volt hajlandó átadni a templomot a moszkvai patriarchátustól a kijevi patriarchátusnak. Az üzenet gyorsan elterjedt, több mint 700 ezer megtekintést ért el.

Január 11-12.: Ugyanezt a videót legalább 10 másik Telegram-csatorna is közzétette, köztük az @RtrDonetsk, a @swodki és a nagyobb @tsargradtv. A nagyobb orosz csatorna, az Ukraina.ru Telegram-csatornája, a @ukraina_ru újra közzétette a videót, miközben egy mostanra törölt üzenetet tett hozzá. A szövegben ezután a @radiomirby a „nacionalisták felgyújtották” kifejezés szerepelt. A videó terjedése felgyorsult, további 900 ezer megtekintést gyűjtött, és ekkor már nem kevesebb, mint 1,6 milliót számlált.

Az út egy még nagyobb Telegram-csatornán folytatódott, a @novorossinfo adta tovább. A Belta, a belarusz állami távirati iroda felvette az Ukraina.ru-verziót, és a @belta_telegram-csatornán keresztül terjesztette. A Readovka Telegram-üzenetét idéző cikket tettek közzé a regnum.ru jelentős platformon is.

Ugyanezen a napon egy másik, Belta üzenetét idéző cikket tett közzé a belarusz állami televízió ont.by oldala. A belarusz nézettséget óvatos becslések szerint félmillió nézőre becsülik, a médiaminták alapján, beleértve a Belta központi szerepét más, erősen ellenőrzött belarusz csatornák hírellátásában. A terjedés mostanra elérte a legalább kétmillió nézőt.

Január 15., a végéhez közeledve: Az Egyes Csatorna vasárnapi főműsoridős híradójában sugárzott felvételek megegyeztek azzal, amit eredetileg a @readovaknews mutatott be. Nem szerepelt rajta a Readovka logója vagy bannere. Ez a felvétel valószínűleg a Tsargrad @tsargradtv Telegram-csatornáról származik, amely január 12-én megosztotta a videó egyszerű, márkajelzés nélküli változatát. Az Egyes Csatorna hírfolyam-linkjét a csatorna Facebook-oldalán osztották meg.

Január 22.: Az orosz fegyveres erők televíziós platformja, a Zvezda közzétett egy cikket, amely a @readovka Telegram-posztjának szerkesztett videóját és felvételeit tartalmazta.

Az Egyes Csatorna vasárnapi főműsoridős hírműsorának nagyon nagy a nézettsége. A nézők dinamikája megváltozott a háború és a cenzúratörvények, valamint számos független médium bezárása miatt. De még ha az állami tévéfogyasztás a teljes orosz közönség 64% körülire is csökkent, a vasárnapi főműsoridőben sugárzott műsor még mindig a legnagyobb részesedéssel rendelkezik.


Az egyes csatorna a „His Masters Voice” gúnynéven is ismert. A Kreml gondosan irányítja, és politikai iránytűként szolgál a mondanivaló tekintetében, ami egyedülálló pozíciót biztosít a teljes Kreml-barát sajtó-ökoszisztéma számára, mint inspiráló eszköz. Üzenetei a világ minden platformján visszhangoznak a világ összes nyelvén. Idézik a külföldi médiumok, és hivatkozási pontként szolgál arra, amiről sok orosz beszél. A TV Zvezda egy másik referenciapont az orosz fegyveres erők számára.

A Kreml-párti platformok gyakran manipulálnak vallási témákkal (lásd itt). Az olyan üzenetek, hogy „Kijev tönkreteszi az orosz ortodox templomot”, az orosz ortodox hívőkön kívül mások számára is vonzóak. Nem véletlen, hogy az RT és a Sputnik spanyol és arab nyelvű változatai nagy közönséget érnek el Latin-Amerikában, illetve az arab világban. Az RT en Español a harmadik legmegosztottabb oldal a Twitteren az ukrajnai háborúról szóló spanyol nyelvű információk tekintetében, megelőzve a helyi híreket, valamint az olyan nemzetközi médiumokat, mint a BBC vagy a CNN, az NBC honlapján közzétett kutatás szerint.

Összefoglalva, a történet kollektív elérhetősége akár 100 millió emberre is rúghat az orosz nyelvű világban és azon túl. Egy olyan érzelmi bombaként ható történet esetében, mint a templomtűz története, egy ilyen hatalmas közönség tökéletes gyúanyag a dezinformáció tüzéhez.

Még ha meg is cáfolják, a dezinformáció akkor is nyomot hagy, mint amikor sárral dobálnak egy falat. Egy része leesik, de egy része megmarad, és látni fogjuk. Carl Hovland, a Yale kommunikációkutatójának úttörője szavaival élve, aki 1949-ben kimutatta, hogy a propaganda a hazugságok ismétlésével hogyan növekszik, és hogy a maradék üzenet akkor is megmarad, amikor a kevéssé megbízható propagandaplatformot már elfelejtették. Ezt a meggyőzési torzítást „alvóhatásnak” nevezte el.


A számokon túl a folyamatos gyűlöletbeszéd és az ellenfelek „kijevi náciként” való dehumanizálása inkább csak fokozta a dezinformáció hatását. Konkrétan, az ilyen narratívák megkönnyítik az atrocitások és a népirtás elkövetését, ahogyan azt itt elemeztük.

Az orosz független Levada Központ szociológiai kutatásai szerint az oroszok mindössze 5-7%-a szégyelli magát országa ukrajnai tettei miatt. Ez a megdöbbentően alacsony szám 2022-ben végig változatlan maradt.

Ironikus módon ugyanaz a tévés műsorvezető közvetítette a hazugságokat a templomtűzzel kapcsolatos történetet 2022-ben és a keresztre feszítéssel kapcsolatos történetet 2014-ben.

Lássunk itt egy ábrát az orosz propagandacsatornákról, amelyek a magyar média jelentős részét is félretájékoztatják!

Ez az apparátus mérgezi a fél világ tudatát, innen indul el a legtöbb hazugság, konteó, álhír, manipuláció. Ennek hisznek – még azok a politikusok is, akik megrendelik tőlük a hazugságokat. Ők főzik a mákonyt, amitől egyre gyakrabban esünk egymásnak.

Na, ezt kéne lebontani, a helyét felszántani és sóval bevetni.

Eddig tartott a mai második rész, holnap folytatódik a krónika.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!