Szele Tamás: Araszoló offenzíva

Azt, kérem, nem lehet mondani, hogy ne lenne orosz offenzíva Ukrajnában, mert van. Kifejezetten decens, kis csinos, visszafogott offenzíva zajlik, nem túl sok sikerrel, de komoly erők bevetésével és feláldozásával. Nyilván nem várhatunk jelentős áttörést tőle két nap után, de gyanús, hogy minden frontról érkező jelentés azzal kezdődik, hogy „visszaverték a korlátozott orosz támadásokat”.

Amúgy tényleg eléggé hiányozhat az orosz hadseregnek az a körülbelül 1500 harckocsi, amit eddig így vagy úgy elvesztettek a specoperacija során, mert nem könnyű újakat készíteni, főleg, ha tudjuk, hogy a célzóoptikák annak idején mind Ukrajnában készültek. De a többi alkatrésszel is bajok vannak, a lövegcsöveket már nem lehet nyugati technológia nélkül legyártani, akárhogyan is követeli az új páncélosokat Medvegyev a friss hírek szerint – azokra löveget már csak nyírfácskából faraghatnak. Így viszont az offenzívát fenyegeti kudarc.

De lássuk inkább az elmúlt nap konkrét híreit, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin február 9-én bejelentette, hogy a Wagner-csoport teljesen leállította a foglyok toborzását. Prigozsin egy sajtómegkeresésre adott válaszában azt állította, hogy a Wagner „teljesen leállította” a foglyok toborzását, és hogy „minden kötelezettségét teljesíti” azoknak, akik jelenleg a Wagner alkalmazásában állnak. Prigozsin abszurd módon azt is állította, hogy több mint 10 millió amerikai jelentkezett a Wagnerhez. A Wagner-csoport valószínűleg továbbra is fog börtönökből toborozni, bár sokkal korlátozottabb kapacitással. Ahogy az ISW korábban megjegyezte, a Wagner foglyok toborzása az elmúlt hónapokban lelassult, ezt az értékelést megerősítik a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat statisztikái, amelyek szerint az orosz börtönnépesség csökkenése 2022 novembere és 2023 januárja között stabilizálódott. Ez a jelenség összhangban van azzal az általános tendenciával, hogy a hagyományos orosz csapatok lassan felváltják a Wagner-csoportot Bakhmut körül, ami azt jelzi, hogy az orosz katonai vezetés talán eltolódik a Wagnerre való támaszkodásától, és ezért a foglyokat ágyútöltelékként használja.

A Kreml továbbra is olyan intézkedéseket folytat, amelyekkel fokozatosan felkészíti Oroszország védelmi-ipari bázisát egy elhúzódó ukrajnai háborúra, miközben elkerüli a szélesebb körű gazdasági mozgósítást. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 9-én megbeszélést tartott a Stratégiai Kezdeményezések Ügynökségének felügyelőbizottságával, és utasította az ügynökséget, hogy támogassa a szövetségi szubjektumokat a pilóta nélküli repülőgéprendszerek gyártásának fejlesztésében. Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese korábban kijelentette, hogy az orosz katonai gyártók az ukrajnai műveletek támogatására felderítő és támadó drónok szállítását kívánják bővíteni, és orosz és iráni tisztviselők állítólag egy olyan gyár építését tervezik Oroszországban, amely 6000 drón gyártását teszi lehetővé „az elkövetkező években”.

Medvegyev február 9-én meglátogatott egy harckocsigyártó üzemet az Omszki Területen, és kijelentette, hogy Oroszországnak növelnie kell a különböző fegyverek, köztük a modern harckocsik gyártását, válaszul az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítségre. Az Oryx holland nyílt forráskódú csoport jelentése szerint az orosz erők 1012 megsemmisült harckocsit vesztettek Ukrajnában, további 546 harckocsit pedig az ukrán erők foglaltak el. Az Oryx jelentése szerint ezek az együttes veszteségek nagyjából a felét jelentik azoknak a harckocsiknak, amelyeket az orosz erők az invázió kezdetén Ukrajnába vezényeltek. 1500 harckocsi elegendő több mint 15 harckocsiezred vagy dandár, vagy körülbelül 150 taktikai zászlóaljcsoport felszerelésére. Az orosz hadseregnek gyorsan pótolnia kell ezeket a harckocsiveszteségeket, hogy fenntarthassa a nagyszabású gépesített manőverező hadviselés képességét a kelet-ukrajnai támadó hadműveletek valószínűsíthetően megnövekedett üteme előtt. Medvegyev valószínűleg a nyugati katonai segítségre adott válaszként fogalmazta meg a termelés növelésére vonatkozó felhívását, hogy elfedje azt a tényt, miszerint a jelentős katonai felszerelésveszteségek miatt van szükség a termelés növelésére. A Kreml azon erőfeszítései, hogy fokozatosan felkészítse Oroszország védelmi ipari bázisát egy elhúzódó háborúra, miközben elkerüli az orosz gazdaság szélesebb körű mozgósítását, továbbra is összeegyeztethetetlenek az orosz hadsereg által Ukrajnában vívott háború nagyságrendjével és az orosz haditechnikai veszteségek mértékével.

Egy neves, Wagnerhez kötődő orosz milblogger Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter menesztésére szólított fel az orosz katonai egyenruhák beszerzési botránya miatt. Számos prominens orosz katonai blogger élesen bírálta Sojigut és az orosz védelmi minisztériumot (Védelmi Minisztérium) azon hírek miatt, hogy az orosz Szövetségi Állami Vagyonkezelő Ügynökség helyettes vezetőjének 22 éves fia szerződést nyert az orosz hadsereg új egyenruháinak szállítására. A milbloggerek azzal érveltek, hogy az új egyenruhák rosszabb minőségűek és túlárazottak (körülbelül 130 000-210 000 rubelbe, azaz 1780 – 2875 dollárba kerülnek egyenruhánként), és egy kicsinyes korrupciós rendszer részét képezik, amely az orosz védelmi tisztviselők családjainak gazdagítását szolgálja. A Szürke Zóna Telegram-csatorna – egy prominens Wagner-csoporthoz tartozó milblogger – 426 ezer feliratkozójának írt egy magyarázó jellegű, szónoklatokkal teli eszmefuttatást, miszerint Sojgu elvesztette hitelét az orosz nemzet előtt, és hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy módosíthat a helyzeten, hogy kirúgja Sojgut és Sojgu „környezetét” az orosz vezérkarból, és kitiltja Sojgut és társait minden orosz katonai ügyből. Ez a legújabb epizód egy olyan eseménysorozatban, amely arra késztette az orosz katonai blogger közösségeket, hogy támadják az orosz Védelmi Minisztériumot és a Kreml magas rangú tisztviselőit kicsinyes korrupció és alkalmatlanság miatt, ami harctéri kudarcokat és rosszabb életminőséget eredményez az átlagos orosz katonák számára.

A Kreml változatlanul nem hajlandó megfékezni az ultranacionalista, háborúpárti személyiségek megosztó retorikáját. Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető nyilvánosan szóváltásba keveredett Viktor Szoboljev duma-helyettessel, miután Szoboljev bírálta Kadirovnak az orosz hadseregben alkalmazott, a muszlimokkal szemben diszkriminatív ápolási normákkal kapcsolatos kijelentéseit, valamint az orosz hadseregnek a lengyelországi sátánizmus elleni harcra való felhívását. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője február 9-én kijelentette, hogy a Kreml „nem vesz részt ebben a vitában, és nem szeretne semmilyen értékelést adni” róla. A Kreml továbbra is tolerálja az ultranacionalista személyiségek megosztó retorikáját, mivel igyekszik megszólítani a szélesebb háborúpárti közösséget.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin bejelentette, hogy a Wagner-csoport teljesen leállította a foglyok toborzását.
      • A Kreml továbbra is olyan intézkedéseket folytat, amelyekkel fokozatosan felkészíti Oroszország védelmi ipari bázisát egy elhúzódó ukrajnai háborúra.
      • Egy prominens, Wagnerhez kötődő orosz milblogger Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter menesztésére szólított fel az orosz katonai egyenruhák beszerzési botránya miatt.
      • A Kreml továbbra is azt illusztrálja, hogy nem hajlandó megfékezni az ultranacionalista, háborúpárti személyiségek megosztó retorikáját.
      • Az orosz hadsereg folytatta a támadó hadműveleteket a Szvatove-Kreminna vonal mentén.
      • Az orosz csapatok korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre a nyugati Donyecki területen és Avdiivka-Donyeck város térségében, valamint folytatták a Bakhmut körüli offenzív műveleteket.
      • Az orosz haderő korlátozott szárazföldi támadást hajtott végre Zaporizzsjai területen.
      • Orosz források azt állították, hogy az orosz hadsereg integrálta a Donyecki Népköztársaság (DNK) önkéntes alakulatát az orosz fegyveres erőkbe.
      • Orosz források azt állították, hogy az orosz hatóságok őrizetbe vettek egy ukrán szabotázs- és felderítőcsoportot, amely megpróbált merényletet elkövetni orosz megszálló tisztviselők ellen.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Orosz alárendelt főerő #1- Luhanszki terület (orosz célkitűzés: a Luhanszki terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti Harkivi területre és az északi Donyecki területre):

Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy Oroszország legvalószínűbb hadműveleti iránya (MLCOA) egy közelgő támadó hadművelet a Luhanszki Területen, és ezért módosítja a napi hadműveleti értékelések szerkezetét. A továbbiakban nem fogjuk a kelet-harkivi és a nyugati luhanszki területet az ukrán ellentámadások részeként figyelembe venni, és ezt a területet a kelet-ukrajnai orosz fő erőfeszítés alárendelt részeként fogjuk értékelni. A Luhanszki Területnek az orosz fő erőfeszítések részeként történő értékelése nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a jövőben itt vagy a hadszíntéren bárhol máshol folytatódjanak az ukrán ellentámadások. Az ISW az ukrán ellentámadási erőfeszítésekről azok bekövetkeztekor jelentést fog tenni.

Az orosz hadsereg február 9-én folytatta a támadó akciókat a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Sztelmahivka közelében, 15 km-re nyugatra Szvatovétól. Orosz milbloggerek olyan felvételeket terjesztettek, amelyeken állítólag a 3. motorizált lövészhadosztály (20. összfegyvernemi hadsereg, nyugati katonai körzet) elemei tüzérségi csapásokat korrigálnak a Szvatove-Kreminna vonal egy azonosítatlan szektorában. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a Központi Katonai Körzet elemei Liman irányában (a Kreminnától nyugatra fekvő területen) tevékenykednek, és TOS–1 termobarikus rakéta-sorozatvető rendszereket használnak. Egy olyan katonai körzeti szintű eszköz, mint a TOS–1, Kreminna térségében való bevetése arra utal, hogy az orosz védelmi minisztérium prioritásként kezeli ezt a tengelyt. A közösségi médiában február 9-én közzétett, széles körben terjesztett felvételek ráadásul egy orosz BMPT Terminator páncélozott harcjárműre mért ukrán csapást mutatnak Kreminnától mintegy 8 km-re délre, ami arra utal, hogy az orosz hadvezetés új felszereléseket rendel a front ezen területére. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Bilohorivka közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok támadó műveleteket hajtanak végre Bilohorivkától északra, és támadást intéztek a Sepilove-Dibrova vonal mentén, Kreminnától mintegy 5 km-re délre.

Orosz alárendelt főerő #2 – Donyecki terület:

Az orosz haderő február 9-én folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat magánál Bakhmutnál; Bakhmuttól északkeletre Vjimka (22 km északkeletre) és Fedorivka (15 km északkeletre) közelében; Bakhmuttól északra Kraszna Hora (4 km északra) és Paraszkoviivka (5 km északra) közelében; és Bakhmuttól nyugatra Ivanviszke (5 km nyugatra) és Csasziv Jar (10 km nyugatra) közelében. Egy orosz milblogger megjegyezte, hogy az orosz csapatok a közelmúltban megváltoztatták taktikájukat Bakhmut térségében, és kevésbé a kisebb települések elleni frontális támadásokra, hanem inkább az ukrán földi kommunikációs vonalak (GLOC) Bakhmutba történő megszakítására összpontosítanak az E40 Bakhmut-Szlovjanszk és a T0504 Kosztyantyinivka-Csasziv Jar-Bakhmut országutak mentén. Ez a megfigyelés összhangban van az ukrán vezérkar jelentésével, amely szerint orosz támadások érik Csasziv Jart és Ivanivszkét, ezt a két kritikus települést a T0504-es út mentén. Más orosz milbloggerek hasonlóképpen azt állították, hogy a Wagner-csoport erői Ivanivszke felé nyomulnak és támadnak az E40-es út mentén Orikhovo-Vaszilivka (10 km-re északnyugatra Bakhmuttól) és Dubovo-Vaszilivka (5 km-re északnyugatra Bakhmuttól) közelében. Orosz források azt állították, hogy a Wagner-csoport erői ezen felül Kraszna Hora felé támadnak három oldalról, és hogy az ukrán csapatok közel vannak a településről való kivonuláshoz.


Az orosz hadsereg február 9-én korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Avdijivka közelében, Avdiivkától északra Novokalinove közelében, valamint Donyeck város nyugati peremén Vodyane, Pjervomajszke, Veszele, Krasznohorivka és Marinka közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz alakulatok Donyeck város északnyugati külterületén Krasznohorivka közelében folytatták az offenzívát, Vodyane és Opitnye közelében előrenyomultak, Pjervomajszke közelében nem sikerült áttörniük, és folytatták a támadásokat Marinka nyugati részén. A közösségi médiában február 9-én közzétett felvételeken állítólag az 1. hadtest 5. dandárjának (a Donyecki Népköztársaság erői) elemei támadják az ukrán állásokat Marinka közelében. Az orosz hadsereg hadseregének 5. dandárja (a Donyecki Népköztársaság erői) állítólag Marinka közelében támadja az ukrán állásokat.

Az orosz erők február 9-én korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre Donyeck megye nyugati részén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Bohojavlenka (Donyeck várostól 25 km-re délnyugatra) és Precsisztivka (Donyeck várostól 38 km-re délnyugatra) közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok újraindították a támadó műveleteket Vuhledar külvárosában. Egy ukrán tartalékos tiszt arról is beszámolt, hogy a 72. motorizált lövészdandár (3. hadtest) „Alga” nevű, többségében tatár etnikumú önkéntes zászlóalja február 6-án Vuhledar közelében harcolt. A tartalékos tiszt szerint az önkéntes zászlóaljak alkalmazása ezen a területen arra utal, hogy a korábban a térségben tevékenykedő 155. és 40. haditengerészeti gyalogosdandár pótolhatatlan veszteségeket szenvedett, és más alakulatokat állítanak a helyükre. A közelmúltban közzétett felvételek a Vuhledar térségből egy legyőzött orosz gépesített alakulatot mutatnak a 155. haditengerészeti gyalogsági dandárból, amely 13 harckocsit és 12 BMP gyalogsági harcjárművet veszített egyetlen ütközetben – körülbelül egy fél orosz harckocsizászlóaljat. A felvételeken az orosz alakulat egy oszlopban halad, ami rossz taktikát és a korábbi orosz taktikai kudarcokból való tanulás hiányát mutatja. A február 8-án közzétett külön drónfelvételeken ukrán csapatok mérnek csapást a Vuhledarhoz közeledő orosz egységekre. A február 7-én közzétett geolokációs felvételeken a jelentések szerint a 36. Különleges Gárdista Motorizált Lövészdandár (29. Összhaderőnemi Hadsereg, Keleti Katonai Körzet) elemei is csapást mérnek ukrán állásokra Vuhledar keleti külterületén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely (orosz célkitűzés: A frontvonalbeli állások fenntartása és a hátsó területek biztosítása az ukrán csapásokkal szemben):

Az orosz hadsereg február 9-én korlátozott szárazföldi támadást hajtott végre a Zaporizzsjai Területen. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Novoandriivka közelében, Zaporizzsjai területen. Az oroszok emellett folytatták a rutinszerű tüzelést Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Herszon területeken február 9-én. Ukrán források jelentették, hogy az oroszok csapást mértek Herszon városára és Nikopolra, Dnyipropetrovszk területen.

Az orosz mozgósítás hírei:

Orosz források azt állították, hogy az orosz hadsereg integrálta a Donyecki Népköztársaság (DNK) egy önkéntes alakulatát az orosz fegyveres erőkbe. Egy orosz milblogger azt állította, hogy a korábbi DNK Vosztok önkéntes zászlóalj mostantól hivatalosan az Orosz Fegyveres Erők 11. ezredének tagja. A DNK Vosztok önkéntes zászlóalj parancsnoka, egy neves orosz milblogger nem foglalkozott a bejelentett integrációval. Az orosz milblogger nem pontosította, hogy a 11. ezred milyen magasabb alakulatnak van alárendelve, de lehetséges, hogy a DNK 1. hadtestet formálisan irányító Déli Katonai Körzet alá tartozik. Ez az ezred egy új, meg nem nevezett orosz manőverező hadosztályhoz kerülhet. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz védelmi minisztérium úgy tűnik, hogy sietve integrálja az irreguláris hagyományos erőket a hagyományosabb struktúrákba, és valószínűleg küzdeni fog azzal, hogy az integrációs erőfeszítések során korrigálja ezen alakulatok alacsony hatékonyságát.


Egy orosz katonai bíróság állítólag úgy döntött, hogy az orosz parancsnokok jogszerűen megtagadhatják a katonák szolgálatból való elbocsátását a szerződésük lejártakor. Egy orosz médium február 8-án arról számolt be, hogy a Permi Terület katonai helyőrségi bírósága az orosz parancsnokok javára döntött egy olyan perben, amelyet egy katona nyújtott be, aki azt állította, hogy a parancsnokok megtagadták tőle a szolgálatból való felmentését, amikor 2022 szeptemberében lejárt a szerződése. A bíróság állítólag azzal érvelt, hogy a részleges mozgósítási rendelet a felmentési okok kimerítő listáját állapította meg, amely nem tartalmazza a szerződés lejártát, és ezért arra a következtetésre jutott, hogy nincs ok arra, hogy a parancsnokok cselekedeteit törvénytelennek ismerjék el. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy a Kreml nem fogja hivatalosan visszavonni a részleges mozgósítási rendeletet, hogy jogilag igazolja a mozgósított személyzet határozatlan ideig tartó további szolgálatát.

Egy orosz megszálló tisztviselőhöz kötődő önkéntes zászlóalj állítólag frontállásokba települt Ukrajnában. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Terület megszálló képviselője február 9-én azt állította, hogy a Zaporizzsjai Terület megszálló vezetője, Jevgenyij Balickij Szudoplatov önkéntes zászlóaljának elemei frontállásokba települtek Ukrajna egy meg nem határozott területén. Orosz források korábban azt állították, hogy török, svéd és szerb önkéntesek szolgálnak az önkéntes zászlóaljban. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy ez az önkéntes zászlóalj valószínűleg jelentős parancsnoki és ellenőrzési kihívásokkal fog szembenézni, ha ezek az állítások igazak.

A megszállt területek hírei:

A Kreml továbbra is prioritásként kezeli a megszállt ukrajnai területek fejlesztését. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 9-én találkozott a Stratégiai Kezdeményezések Ügynökségének felügyelőbizottságával, és utasította az ügynökséget, hogy a megszállt Luhanszki, Donyecki, Zaporizzsjai és Herszoni terület társadalmi-gazdasági fejlesztési terveinek kidolgozására és végrehajtására összpontosítson. Putyin kijelentette, hogy Oroszországnak a jelenlegi évtizedben fejlesztenie kell a megszállt régiókat az Oroszország iránti társadalmi elkötelezettség elősegítése érdekében. Denisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője február 9-én találkozott Nyikolaj Sulginov orosz energiaügyi miniszterrel, hogy megvitassanak egy új üzemanyag- és energiakomplexumot a Donyecki Területen. A Kreml és az orosz megszálló tisztviselők valószínűleg úgy vélik, hogy a gyors gazdasági fejlődés elősegíti a széles körű oroszbarát érzelmeket a megszállt területeken.


Az orosz tisztviselők továbbra is folytatják a lakosok és a gyermekek deportálását a megszállt területekről különböző rendszereken keresztül. Jevgenyij Balickij, a Zaporizzsjai Terület megszállási vezetője február 9-én kijelentette, hogy az orosz orvosi szolgálatok a Zaporizzsjai Területen nem kezelhető betegségben szenvedő nőket és újszülötteket Oroszországba viszik perinatális ellátásra. Balickij azt is kijelentette, hogy orosz orvosok és az orosz egészségügyi minisztérium szülészeti szolgáltatásokat nyújt a megszállt Zaporizzsjai Területen. Mindkét szülészeti intézkedés célja valószínűleg a gyermekek és lakosok megszállt területekről való deportálására irányuló folyamatos orosz erőfeszítések támogatása az orvosi áttelepítési programok álcája alatt. Az orosz Stratégiai Kezdeményezések Ügynökségének tagja, Svetlana Csupseva egy Putyinnal folytatott találkozón kijelentette, hogy az ügynökség segített több tucat lakosnak a megszállt területekről Oroszországba való költöztetésében az orvosi áttelepítési program keretében. Csupseva azt is kijelentette, hogy a Stratégiai Kezdeményezések Ügynöksége 5000 donyecki gyermek felvételét tervezi egy programozási kurzusba, amely előkészítheti e gyermekek Oroszországba való áttelepítését. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy ezek a programok valószínűleg egy szélesebb körű etnikai tisztogatási kísérlet részét képezik.

Orosz források február 9-én azt állították, hogy az orosz hatóságok őrizetbe vették egy ukrán szabotázs- és felderítőcsoport tagjait, akik megpróbálták meggyilkolni a berdjanszki megszálló helyettes vezetőjét, a berdjanszki megszálló közlekedési rendőrség helyettes vezetőjét és a berdjanszki megszálló parancsnokot. Orosz források azt is állították, hogy az ukrán szabotázs- és felderítőcsoport támadást készített elő a Berdjanszk közelében lévő „Együtt Oroszországgal” központ ellen. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a Kreml valószínűleg azért alapította, koordinálja és támogatja a „Együtt Oroszországgal” szervezetet, hogy a nyilvánosság támogatásának látszatát keltse a megszállt ukrán területek Oroszországhoz való csatolásához és integrálásához.


Jelentős tevékenység Fehéroroszországban:

A belarusz manőverező elemek továbbra is gyakorlatokat tartanak Belaruszban. A 6. Különleges Gépesített Gárdabrigád nem meghatározott elemei február 9-én taktikai éleslövészeti gyakorlatot hajtottak végre a Grodnóban lévő Gozhszkij gyakorlótéren. A 11. Különleges Gépesített Brigád egyik harckocsizászlóalja február 9-én éleslövészeti gyakorlatot hajtott végre T-72-es harckocsikkal a Bresztben lévő Obuz-Lesnovszkij gyakorlótéren.

A jelentések szerint Belarusz február 9-én kezdte meg a tartalékos újoncok egy hónapos kiképzését. A Grey Zone Telegram csatorna február 9-én jelentette, hogy a belarusz tartalékos újoncok egy hónapos kiképzést kezdtek meg.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!