Szele Tamás: Értetlenkedés Bakhmut körül

A frontok ide-oda mozognak Ukrajnában, ami annyit jelent, hogy lényegében véve állnak, de ez a stagnáló állapot is felmorzsolja mindkét fél erőit. Nyugaton nem mindenki érti Ukrajna stratégiáját, ez már télen is így volt, mikor fegyvernyugvást szerettek volna elérni azzal, hogy „majd tavasszal, a szép időben folytatják a harcot” – és nem értették, hogy ezt miért utasította el Ukrajna.

Nem azért, mert imádná a vérengzést, hanem mert ő van otthon, tudja, hogy tavasszal nem a szép idő jön arrafelé, hanem az esőzések és a raszputyica, a sártenger, amibe minden beleragad. Most a Bakhmuthoz való ragaszkodást nem értik Nyugaton, pedig annak is van oka: viszonylag alacsony ukrán veszteségek mellett nagyon sok orosz áldozattal járnak ott a harcok, a Wagner már szinte felmorzsolódott, az értékes és elit VDV-alakulatok is hullanak, mint a legyek – lehet, hogy fel fogják adni azt a kisvárost, de hogy nem akkor, amikor mondják nekik, hanem akkor, amikor jónak látják majd, az is biztos.

De lássuk inkább az elmúlt nap konkrét híreit, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter február 14-én jelezte, hogy az Ukrajna-Védelmi Kapcsolattartó Csoport 54 tagállama hosszú távon továbbra is támogatni fogja Ukrajnát. Austin kijelentette, hogy az Ukrajna-Védelmi Kapcsolattartó Csoport (az Ukrajna védelmét támogató 54 állam koalíciója) „hosszú távon támogatja Ukrajna szabadságharcát”, és támogatni fogja Ukrajnát egy tavaszi ellentámadás során.” A Washington Post február 13-án arról számolt be, hogy a Biden-kormányzat „a jövő héten” újabb segélycsomagot jelent be Ukrajnának.

A Washington Post viszont arról is beszámolt, hogy amerikai tisztviselők bizalmasan jelezték Ukrajnának, hogy az országnak nyújtott nyugati biztonsági támogatás azonban véges. A Washington Post február 13-án arról számolt be, hogy egy névtelenül nyilatkozó amerikai kormánytisztviselő kijelentette, hogy az amerikai kormánytisztviselők megpróbálják „meggyőzni az ukrán tisztviselőket arról, hogy az amerikai kormány nem tud mindent és bármit örökké megtenni.” A Washington Post arról is beszámolt, hogy amerikai tisztviselők kijelentették, hogy az Ukrajnának nyújtott legújabb nyugati segélycsomagok „Kijev számára a legjobb esélyt jelentik arra, hogy döntően megváltoztassa a háború menetét.”

A nyugati tudósítások szerint továbbra is nyugati aggodalmak merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna eltökélten tartja Bakhmutot. A Washington Post arról is beszámolt, hogy az amerikai védelmi tervezők úgy értékelik, hogy az ukrán hadsereg képtelen egyszerre megvédeni Bakhmutot és tavaszi ellentámadást indítani, ezért sürgették Ukrajnát, hogy a tavaszi ellentámadást helyezze előtérbe Bakhmut védelmével szemben. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy Ukrajna döntése Bakhmut megvédéséről valószínűleg stratégiailag megalapozott erőfeszítés, annak ellenére, hogy ez Ukrajnának sokba kerül. Bakhmut ukrán védelme arra kényszerítette a Kremlt, hogy a Wagner-csoportnak, mint haderőnek nagy részét feláldozza, és nagy értékű orosz légidesszant-erőket vessen be, hogy fenntartsák a harci előrenyomulást. Bakhmut ukrán védelme jelentős orosz erőket degradált, és valószínűleg kedvező feltételeket teremt egy jövőbeli ukrán ellentámadáshoz. Ha az orosz csapatok jelentős ukrán ellenállás nélkül foglalták volna el Bakhmutot, akkor remélhették volna, hogy olyan módon terjeszthetik ki a műveleteket, amely arra kényszeríthette volna Ukrajnát, hogy elsietett védelmi állásokat építsen ki a kevésbé kedvező terepen. Ezért Bakhmut védelme és az Ukrajna által az ellentámadás feltételeinek megteremtésére tett erőfeszítések valószínűleg egymást kiegészítő, nem pedig egymást kizáró tevékenységek, figyelembe véve, hogy az orosz csapatok Bakhmuton túl is folytatták volna offenzívájukat, ha Ukrajna korábban feladja a várost.

Az orosz védelmi minisztérium a jelentések szerint elítélteket toboroz, és utánozza a Wagner-csoportnak az elítéltekkel ágyútöltelékként való bánásmódját. A CNN arról számolt be, hogy az orosz Védelmi Minisztérium 2022 októberében közvetlenül toborzott foglyokat, akiket a Donyecki terület Szoledarban telepítettek a Luhanszki Népköztársaság (LNK) 2. hadtestének alakulataiba. 2022 októberében az elítéltek a CNN-nek szörnyű bántalmazásokról panaszkodtak, és megjegyezték, hogy súlyos veszteségeket szenvedtek, miután ukrán védelmi állások megrohamozására kaptak parancsot. A CNN megszerezte egy elhunyt elítélt felvételét is, aki attól tartott, hogy az orosz hadügyminisztérium kivégzi őt, miután túlélte a Szoledar elleni támadást, bár ez a katona napokkal később mégis meghalt a harcban. Ezek az elítéltek pontosították, hogy az orosz védelmi minisztérium beszervezte őket, miután a Wagner-csoport kezdetben figyelmen kívül hagyta jelentkezésüket, és azzal is megvádolták az orosz erőket, hogy szándékos baráti tüzet folytattak az elítéltek ellen.

Az orosz védelmi minisztérium döntése, hogy foglyokat toboroz, azt jelzi, hogy a Kreml a Wagner-csoporthoz hasonló módon igyekszik kihasználni az elítélteket a jövőben emberhullámos támadásokhoz, annak ellenére, hogy az elítéltek korlátozott harci hatékonysággal rendelkeznek. Az ukrán katonai hírszerzési főigazgatóság képviselője, Andrij Usov kijelentette, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök olyan elítélt ágyútöltelék-tartalékot hoz létre, amelyet közvetlenül ellenőrizhetnének a védelmi minisztérium saját katonai magáncégein keresztül. Az orosz védelmi minisztérium által ezen elítélt erők LNK-alakulatokba való integrálása azt is sugallhatja, hogy az orosz katonai parancsnokok megpróbálják elkerülni egyes hagyományos egységeik átszervezését, hogy azokba ne kelljen alulképzett elítélteket beillesszenek. Az ISW korábban megfigyelt olyan eseteket, amikor az orosz fegyveres proxy alakulatokat rossz bánásmódban részesítették az orosz hagyományos erők, és az orosz parancsnokság talán arra törekedett, hogy az elítéltek integrálásával ne zavarja tovább az egységek morálját.

Az orosz védelmi minisztérium 2022 őszén végrehajtott fogolytoborzása egybeeshet a Wagner-csoport finanszírozójának, Jevgenyij Prigozsinnak az egyre élesedő kritikájával is. Prigozsin október elején kezdte nyilvánosan támadni az orosz katonai parancsnokokat, és a minisztérium beavatkozása az ő toborzási tervébe talán fellobbantotta e sérelmek egy részét a hagyományos orosz katonai és minisztériumi bürokráciával szemben. Az orosz fogolycsoport, a Gulagu.net képviselője is megjegyezte, hogy Moszkvában sokan kezdtek félni Prigozsintól és az ő kiszámíthatatlan és egyre növekvő „zsoldosokból és gyilkosokból álló szervezett bűnözői csoportjától.” A Kreml azóta elhatárolódik a Wagnertől – mind retorikailag, mind azzal, hogy valószínűleg megfosztotta Prigozsint az elítéltek toborzásának és kiképzésének lehetőségétől. Az ukrán vezérkar például arról számolt be, hogy az orosz védelmi minisztérium néhány hétig a Rosztovi Területen lévő Kadamovszkij gyakorlóterepet kezdte használni mozgósított és önkéntes állomány kiképzésére, míg a Wagner 2023 eleje óta nem tudott a gyakorlótéren edzeni.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter február 14-én jelezte, hogy az Ukrajna-Védelmi Kapcsolattartó Csoport 54 tagállama hosszú távon továbbra is támogatni fogja Ukrajnát. A The Washington Post arról számolt be, hogy amerikai tisztviselők négyszemközt jelezték Ukrajnának, hogy az Ukrajnának nyújtott nyugati biztonsági támogatás azonban véges.
      • Az orosz védelmi minisztérium állítólag elítélteket toboroz, és hasonlóképpen a Wagner-csoporthoz, ágyútöltelékként bánik velük.
      • Az orosz hadsereg február 14-én folytatta a támadó akciókat Kupjanszk irányában és a Szvatove-Kreminna vonal mentén.
      • Az orosz csapatok február 14-én folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén és Donyeck város nyugati peremén.
      • Az orosz haderő február 14-én nem hajtott végre megerősített szárazföldi támadásokat a nyugati Donyecki területen, valamint Herszon, Mikolajiv és a nyugati Zaporizzsjai területen.
      • Az orosz szárazföldi csapatok az északnyugat-oroszországi Kola-félszigeten az ukrajnai invázió előtti eredeti létszámuk egyötödére csökkentek, ami alátámasztja az ISW régóta tartó értékelését, miszerint a Kreml nem aggódik az Oroszországgal szembeni hagyományos NATO katonai fenyegetés miatt.
      • Egy ukrán és tatár partizáncsoport a jelentések szerint február 10-én Nova Kakhovkában egy improvizált robbanószerkezetes (IED) támadást hajtott végre egy autó ellen, amelyben két orosz katonai alkalmazott és két orosz különleges szolgálat képviselője tartózkodott.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök és Alekszandr Lukasenko belarusz elnök február 17-én találkozhat.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő #1- Luhanszki terület (orosz célkitűzés: Luhanszki terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti Harkivi területre és az északi Donyecki területre):

Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy a jelenlegi legvalószínűbb orosz hadműveleti irány (MLCOA) egy közelgő támadó erőfeszítés a Luhanszki területen, és ezért kiigazította a napi kampányértékelések szerkezetét. A továbbiakban a Kelet-Harkiv és a nyugati Luhanszki területet nem fogjuk az ukrán ellentámadások részeként figyelembe venni, és ezt a területet a kelet-ukrajnai orosz fő erőfeszítés alárendelt részeként fogjuk értékelni. A Luhanszki Területnek az orosz fő erőfeszítések részeként történő értékelése nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a jövőben itt vagy a hadszíntéren bárhol máshol folytatódjanak az ukrán ellentámadások. Az ISW az ukrán ellentámadási erőfeszítésekről azok bekövetkeztekor jelentést fog tenni.

Az orosz hadsereg február 14-én Kupjanszk irányában folytatta a támadó akciókat. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Hrianyivka közelében, Kupjanszktól 16 km-re északnyugatra. Orosz milbloggerek azt állították, hogy a harcok fokozódtak a front ezen szektorában, és hogy az orosz erők behatoltak Liman Persijbe (10 km-re északkeletre Kupjanszktól), előrenyomultak Szinkivka környékén (8 km-re északkeletre Kupjanszktól), és támadó erőfeszítést indítottak Maszjutivka közelében (13 km-re északkeletre Kupjanszktól). Egy orosz forrás azt a megalapozatlan állítást tette, hogy ukrán illetékesek kiürítik Kupjanszkot az orosz offenzívákra számítva. Igor Girkin volt orosz tiszt és neves milblogger lekicsinyelte az orosz támadó műveletekről szóló állításokat ezen a területen, és taktikai nyereséget eredményező, helyi jelentőségű harcokként jellemezte őket.

Az orosz hadsereg február 14-én folytatta a támadó akciókat a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Kreminna, Nyevszke (Kreminnától 18 km-re északnyugatra), Kuzmine (Kreminnától 3 km-re délnyugatra), Sipiljivka (Kreminnától 8 km-re délkeletre) és Bilohorivka (Kreminnától 10 km-re délre) közelében. [18] A Ploscsankától nyugatra (Kreminnától 15 km-re északnyugatra) működő orosz harckocsikról készült geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz alakulatok fokozatos előrenyomulást hajtottak végre a Kreminnától északnyugatra fekvő területen. Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei ukrán vezető megjegyezte, hogy mozgósított orosz csapatok érkeznek a Luhanszki Területre, hogy pótolják a frontvonalbeli egységek veszteségeit, és hogy az orosz egységek folyamatosan szondázzák az ukrán védelmet a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Hajdaj figyelmeztetett, hogy ukrán vezetők nagyszabású orosz támadásokra számítanak a következő napokban, mivel az orosz hadsereg megpróbálja elérni Vlagyimir Putyin orosz elnök célját, hogy elfoglalja a teljes Luhanszki Területet. Az ukrán Keleti Erők Csoportjának szóvivője, Szerhij Cserevaty ezredes megjegyezte, hogy az orosz tüzérség rekordszámú csapást hajtott végre a Kreminnától nyugatra fekvő Liman irányában az elmúlt héten, valószínűleg azért, mert az oroszok tüzérségi előkészítést végeznek a harctéren a támadó műveletek támogatására. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma úgy értékelte, hogy az orosz csapatok megpróbálhatnak előrenyomulni a Zserebec folyótól nyugatra, amely nagyjából párhuzamosan fut a Szvatove-Kreminna vonallal. Egy orosz milblogger azt állította, hogy orosz csapatok támadtak a Dibrova-Zaricsne vonal mentén Kreminnától délnyugatra, és megpróbálnak áttörni Jampolivka és Nyevszke felé, Kreminnától 15 km-re nyugatra, illetve északnyugatra.

Az ukrán tüzérség a jelentések szerint február 13-án HIMARS csapást mért egy orosz koncentrációs területre Kadiivkában (Luhanszk városától 40 km-re nyugatra).

Orosz alárendelt főerő #2-Donyecki terület:

Az orosz hadsereg február 14-én folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat magánál Bakhmutnál, Bakhmuttól északra Fedorivka közelében (15 km északkeletre), és Bakhmuttól északra Paraszkoviivka közelében (5 km északra). Az Ukrán Keleti Erők Csoportjának szóvivője, Szerhij Cserevaty ezredes kijelentette, hogy az orosz és ukrán csapatok február 13-án 17 alkalommal kerültek harcérintkezésbe Bakhmuton belül, és cáfolta a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin állítását, miszerint a Wagner-csapatok elfoglalták Krasznahorát (Bakhmuttól 4 km-re északra). Prigozsin február 14-én egy káromkodással teli kirohanást tett közzé, amelyben hangsúlyozta, hogy Wagner közel sem fejezte be Bakhmut bekerítését a terület folyamatos ukrán védelme miatt. Orosz milbloggerek azt állították, hogy a Wagner-erők elvágták az E40-es Bakhmut-Szlovjanszk autópályát, és hogy harcok folynak Paraszkoviivkában, ahonnan a Wagner-csoport harcosai előrenyomultak Vaszjukivka felé (12 km-re északra Bakhmut-tól). A február 13-án közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz erők egy kilométerre délkeletre vannak Vaszjukivkától. Egy orosz milblogger megjegyezte, hogy az orosz csapatok Bakhmuttól északra, Dubovo-Vaszilivka közelében és magában Bakhmut délnyugati részén csekély előrenyomulást hajtanak végre. Orosz források továbbra is beszéltek a T0504 Kosztyantyinivka-Csasziv Jar-Bakhmut országút mentén Bakhmuttól délnyugatra fekvő települések, különösen Ivanivszke, Csasziv Jar és Sztupocski felé irányuló orosz támadásokról.


Az orosz hadsereg február 14-én folytatta a szárazföldi támadásokat Donyeck város nyugati külvárosa mentén. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Donyeck város északnyugati külterületén, Vodyane közelében, valamint a délnyugati külterületén, Marinka és Pobjeda közelében. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz egységek elfoglaltak egy meg nem határozott ukrán állást Novobakhmutivka közelében, Donyeck várostól mintegy 15 km-re északra. A Donyecki Népköztársaság (DNK) egy interjút tett közzé, amelyben állítólag a DNK 1. brigádjának katonái nyilatkoztak, akik Vodyane közelében harcolnak. Egy orosz milblogger azt állította, hogy a 381. tüzérezred (150. motorizált lövészhadosztály, 8. kombinált hadsereg, déli katonai körzet) elemei célpontokat támadnak Marinka közelében. Az RT orosz csatorna felvételeket tett közzé Marinkáról, és azt állította, hogy az orosz erők ellenőrzik a település kétharmadát, és minden megmaradt épületért harcolnak.

Az orosz haderő február 14-én nem hajtott végre megerősített szárazföldi támadást a nyugati Donyecki területen. A DNK vezetője, Denis Pusilin azt állította, hogy Vuhledartól délkeletre heves harcok folynak, és egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz alakulatok Vuhledar délkeleti külterületén, a Mikilszke dácsaterület közelében harcolnak, ami arra utal, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz egységeket Vuhledar közvetlen környezetén kívülről. A február 13-án közzétett légi felvételek azt mutatják, hogy a tüzérségi tűz teljesen a földdel tette egyenlővé a Vuhledartól délkeletre fekvő dácsaterületet.

Támogató erőfeszítés – déli tengely (orosz célkitűzés: Az ukrán csapások ellen a frontállások fenntartása és a hátországok biztosítása):

Az orosz hadsereg február 14-én nem hajtott végre megerősített támadó műveleteket Herszon, Mikolajiv és a nyugati Zaporizzsjai területen. Az orosz tüzérség február 14-én folytatta a déli tengely mentén a rutinszerű ágyúzást.

Az orosz hadsereg valószínűleg a dél-ukrajnai erők harc- és védelmi készültségének növelésére irányuló erőfeszítéseket helyezi előtérbe, miközben eltúlozza egy közelgő orosz offenzíva fenyegetését ebben az irányban, hogy elterelje és szétszórja az ukrán erőket. Natalija Humenyjuk, az Ukrán Déli Védelmi Erők szóvivője február 14-én arról számolt be, hogy az orosz csapatok a déli tengely mentén minden irányban akciókra készülnek, miközben szabotázs- és felderítő csoportok bevetésével, valamint a Dnyeper folyó deltájában lévő szigeteken ellenőrzőpontok, megfigyelőállások és lőszerraktárak elhelyezésével próbálják azt a benyomást kelteni, hogy közelednek az ukrán állásokhoz, és az ukrán erők megsemmisítik ezeket a pontokat. Humenyjuk azt is megjegyezte, hogy az orosz csapatok az orosz Nemzeti Gárda (Roszgvargyija) 200 tagját telepítették Herszon területére, hogy helyreállítsák a rendet a demoralizált, elégedetlen orosz egységek között, és növeljék a nyomást a helyi lakosságra. A január 21-i és február 13-i műholdfelvételek összehasonlítása azt mutatja, hogy az oroszok új árkokat és akadályokat építettek a T2202-es autópálya mentén a Herszon területbeli Csaplinka és a krími Armanszk között.

Az oroszok által ellenőrzött Zaporizzsjai Terület megszállási adminisztrációjának vezetője, Vlagyimir Rogov február 14-én cáfolta azokat a nyugati jelentéseket, amelyek szerint Oroszország szándékosan csökkentette volna a Kakhovka víztározó vízszintjét, hogy ökológiai katasztrófát idézzen elő és leállítsa a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) hűtőrendszerét. Rogov azzal vádolta az ukrán hadsereget, hogy a Nova Kakhovka gátra csapást mértek és a vízszint csökkenését okozták, majd a helyzetet a ZNPP orosz irányításának lejáratására használták fel.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz katonai tisztviselők valószínűleg megpróbálnak nyilvánosan úgy tenni, mintha foglalkoznának a mozgósított orosz személyzet felmerülő sérelmeivel. Tatjana Moszkalkova orosz emberi jogi ombudsman azt állította, hogy felhívást küldött Valerij Geraszimov vezérkari főnöknek, hogy vizsgálja ki a Tatár Köztársaságból mozgósított személyzet fellebbezéseit. Moszkalkova valószínűleg az 1231. tatárföldi ezred elemeinek fellebbezésére utalt, akik korábban panaszkodtak az ágyútöltelékként való rossz bánásmódra és a katonai felszerelés hiányára, miután a Donyecki Népköztársaság (DNK) 1. hadtestének meg nem nevezett elemeinek parancsnoksága alá rendelték őket. Az 1231. ezred mozgósított katonái hivatalos panaszt nyújtottak be, miszerint a DNK parancsnoksága a mozgósítottakat feláldozható rohamcsapatoknak minősítette, ami után az orosz parancsnokok állítólag visszavonták az 1231. ezredet. Az 1231. ezred katonáinak hozzátartozói azonban arról számoltak be, hogy a mozgósított katonák a panaszt társszerzőként aláíró személyeket más egységekhez helyezték át, néhányukat a DNK parancsnoksága alá rendelve, valószínűleg büntető intézkedésként.


Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a Kreml nem tudja hivatalosan megszüntetni Vlagyimir Putyin orosz elnök eredeti mozgósítási rendeletét, arra hivatkozva, hogy a rendelet érvénytelenítése azt eredményezné, hogy az orosz katonák elveszítenék mozgósítási juttatásaikat és pénzügyi kompenzációjukat. A Kreml és az orosz védelmi minisztérium azonban valószínűleg ellenez bármilyen rendeletet, amely hivatalosan megszüntetné a mozgósítást, mert ez lehetővé tenné a mozgósított oroszok számára, hogy hazatérjenek a frontvonalból. Az orosz védelmi minisztérium valószínűleg a mozgósítást a juttatások jogalapjaként fogalmazta meg, hogy félrevezesse a mozgósítás formális befejezését szorgalmazó oroszokat. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz tisztviselők megpróbálják mozgósítani a Poljusz Tudományos Kutatóintézet tudósait azzal, hogy a mozgósítottaknak járó juttatásokat és szociális juttatásokat reklámozzák.

Az orosz védelmi minisztérium folytatja kriptomobilizációs gyakorlatát, ami arra késztette az Egyesült Államok Külügyminisztériumát, hogy február 13-án figyelmeztesse az amerikai-orosz kettős állampolgárokat, hogy tartózkodjanak az Oroszországba való utazástól a mobilizáció elkerülése érdekében. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az amerikai figyelmeztetésre reagálva kijelentette, hogy bár Oroszországban nem terveznek újabb mobilizációs hullámot, az oroszországi kettős állampolgárok „mindenekelőtt oroszok.” Peszkov nyilatkozata tehát arra utalt, hogy a Kreml fontolóra veszi a kettős állampolgárok toborzását vagy mozgósítását. Az orosz ellenzéki Meduza arról számolt be, hogy a bajkonuri városi adminisztráció 260 000 rubelt (3530 USD) ajánl fel a kazahsztáni Bajkonur (egy olyan város, amelyet Oroszország bérel az ottani orosz irányítású űrkikötő miatt) lakosainak, hogy vegyenek részt az ukrajnai háborúban. 2022 szeptemberében a bajkonuri városi adminisztráció bejelentette, hogy nem fogja megengedni, hogy a Kreml akaratuk ellenére mozgósítsa a lakosokat.

A Kreml folytatja az erők és katonai felszerelések kivonását a NATO-val határos északnyugati határairól, hogy támogassa az ukrajnai orosz háborút. A norvég hírszerző szolgálat vezetője, Nils Andreas Stensønes a The Barents Observer című lapnak elmondta, hogy az északnyugat-oroszországi Kola-félszigeten lévő orosz szárazföldi erők az ukrajnai invázió előtti eredeti létszámuk egyötödére csökkentek. Stensønes úgy becsülte, hogy a Kola-félszigeten állomásozó mintegy három orosz taktikai zászlóaljcsoport (körülbelül 3000 katona) vett részt az orosz invázióban, amelyből a beosztott állomány akár fele is meghalt a harcokban. Stensønes értékelése szerint az orosz Északi Flotta akár 100 harckocsit és páncélozott személyszállító járművet is elveszített. A Kreml azon döntése, hogy csapatokat telepít Oroszország NATO-hoz legközelebb eső határaitól távolabb, alátámasztja az ISW régóta tartó értékelését, miszerint a Kreml nem aggódik az Oroszországgal szembeni hagyományos katonai NATO-fenyegetés miatt.


Az orosz csapatok – különösen az alulképzett mozgósított állomány – továbbra is súlyos veszteségeket szenvednek, miközben Oroszország fokozza offenzív műveleteit Donbászban. A BBC, az orosz ellenzéki Mediazona és nyílt forrású önkéntesek által végzett vizsgálat arról számolt be, hogy az invázió során megerősített 14 093 orosz halálos áldozat közül 1082 orosz mozgósított állományú katona harc közben esett el – 40 százalékuk 2023 első heteiben. A jelentés megjegyzi, hogy a mozgósított állományú katonák októberi gyászjelentésének dátumai azt mutatják, hogy a csapatok három-hét napig kpatak kiképzést. A jelentés megállapítja, hogy az orosz hadsereg az egyik szakterületre kiképzett csapatokat más szakterületen alkalmazta a fronton, ami az erőforrások rossz elosztására, a kohézió hiányára és a tervezési felkészületlenségre utal.

A megszállt területek hírei:

Az orosz hivatalnokok folytatják a megszállt területek orosz kormányzati rendszerbe való integrálására irányuló erőfeszítéseket. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetője, Leonyid Pasecsnik és a Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denisz Pusilin február 14-én kijelentette, hogy a Kreml több mint 6000 jelenlegi és leendő megszálló tisztviselő számára tart képzést a közszolgálatról és az integrációs folyamat irányításáról az Orosz Elnöki Nemzetgazdasági és Közigazgatási Akadémia Orosz Felsőfokú Közigazgatási Iskolájában. Az Ukrán Ellenállási Központ megjegyezte, hogy Oroszország indította el ezt a programot, és nagyszámú orosz köztisztviselőt hozott be, hogy pótolja a helyi kollaboránsok hiányát. A programban végzett 6000 „szakember” több mint 80 százaléka állítólag orosz lesz. Az Oroszországi Föderáció gyermekjogi biztosa, Maria Lvova-Belova február 13-án ehhez kapcsolódóan kijelentette, hogy 60 DNK és LNK szakember egyhetes gyermekjogi gyakorlatot fog végezni Moszkvában. Jevheny Balickij, a Zaporizzsjai Terület megszállási adminisztrációjának vezetője február 14-én azt állította, hogy az Oroszországi Föderáció Tanácsának gazdaságpolitikai bizottsága összeült, hogy megvitassák a Zaporizzsjai terület gazdasági fejlődését és integrációját.

Az Ukrán Ellenállási Központ február 14-én arról számolt be, hogy az „Atesh” ukrán és tatár partizáncsoport tagjai improvizált robbanószerkezetes (IED) támadást hajtottak végre egy autó ellen, amelyben két orosz katonai alkalmazott és két orosz különleges szolgálat képviselője tartózkodott a megszállt Herszoni Területen lévő Nova Kahovkában. Az Ukrán Ellenállási Központ szerint a robbanás két halálos áldozatot követelt, kettő pedig súlyos állapotba került. Egy helyi ukrán Telegram csatorna állítása szerint a támadás február 10-én történt egy orosz megszálló rendőrőrs előtt.

Jelentős aktivitás Belaruszban:

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője február 14-én kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Alekszandr Lukasenko belarusz elnök február 17-én találkozhat.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!