Szele Tamás: Egy „eseménytelen” háború

Tegnap egy kis karbantartásra volt szükség a Zónán, amivel végeztek is, jobb nem lett a szerkesztői felület, de legalább rosszabb sem: a gyakori és jogos olvasói panaszokra valószínűleg egy erősebb tárhelyre költözés lesz a megoldás, erre sor is kerül még idén, az első félévben a tervek szerint. Szebb attól sem lesz a lap, de gyorsabb lesz és nem omlik majd össze.

Ami a háborút illeti, a tegnapi kieséssel nem sokat vesztettünk, minden ugyanott van, ahol tegnapelőtt hagytuk, métereket hullámzik ide-oda a front, csak épp hatalmas véráldozatok árán teszi, az orosz hadsereg átszervezése közben zavartalanul folyik, Prigozsin is a szokásos módon őrjöng és kavarja a kvaszt, szóval mintha csak ki sem hagytuk volna a tegnapi napot.

Lássuk is a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

A Kreml valószínűleg a belarusz védelmi ipari bázis (DIB) elemeit is magába olvasztja majd, Moszkva azon nagyobb erőfeszítésének részeként, hogy az orosz hadsereget újra felszerelje az Ukrajna elleni elhúzódó háború támogatására. Alekszandr Lukasenka belarusz elnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel február 17-én Moszkvában tartott találkozóján kijelentette, hogy a belarusz repülőgépipar kész Szu–25-ös földi támadó repülőgépeket gyártani az orosz hadsereg számára, orosz technológiai transzferek támogatásával. Lukasenka azt is kijelentette, hogy a fehérorosz állami Minszki Autógyár megkezdte az orosz KAMAZ (orosz nehéz tehergépkocsi-gyártó) termékek támogatására szolgáló alkatrészek gyártását, és kifejezte készségét arra, hogy segítsen Oroszországnak elektronikai alkatrészek gyártásában, hogy helyettesítse a kieső nyugati importot. Lukasenka továbbá kijelentette, hogy Belarusz 100 százalékban végrehajtja a nem részletezett védelmi és biztonsági együttműködési megállapodásokat, amelyekről Belarusz és Oroszország „három hónappal ezelőtt” állapodott meg.

A további Szu–25-ösök és teherautók alkatrészei valószínűleg nem kritikus anyagok Oroszország hosszú távú háborús erőfeszítéseinek sikeréhez. A Kreml lefoglalhatja a belarusz gyárakat, és átállíthatja őket, hogy olyan kritikus anyagokat állítsanak elő, amelyekre az orosz hadseregnek szüksége van, Lukasenka nyilatkozatai ellenére. Az oroszok arra is törekedhetnek, hogy a jelenleg Szu–25-ösök és teherautók gyártásában részt vevő vagy ahhoz felszerelt orosz gyárakat átcsoportosítsák a sürgősebben szükséges anyagok előállítására. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz erők belarusz gyakorlóterepeket és kiképzőket kezdtek használni a mozgósított oroszok kiképzésére, hogy kompenzálják Oroszország leépült kiképzési kapacitását. Úgy tűnik, hogy a Kreml hasonlóan beépíti a belarusz DIB elemeit az orosz védelmi termelés növelésére, mivel Putyin igyekszik újraéleszteni Oroszország DIB-jét az Ukrajnával folytatott elhúzódó háború támogatására.

Lukasenka megerősítette, hogy Belarusz több uniós állam integrációs programot hajtott végre – ami előrelépést jelent a Kreml évtizedeken át tartó, az orosz-belarusz uniós állam hivatalossá tételére irányuló folyamatos nyomásgyakorlásában. Lukasenko február 17-én kijelentette, hogy Oroszország és Belarusz végrehajtotta a 28 uniós állami program 80 százalékát, beleértve a vám- és adóügyi programokat is – ez jelentős eredmény a Kremlnek az uniós állam formalizálására irányuló kampányában. Lukasenka történelmileg ellenállt az uniós állami integrációs programok végrehajtásának, legalább 2019 óta húzta az időt kifejezetten a bonyolult vám- és adóharmonizációs kérdésekben. Lukasenka kijelentése, hogy Belarusz végre ratifikálta a vám- és adóügyi uniós állami programokat, ezért jelentős orosz nyereséget jelent. Lukasenka kijelentette, hogy a fennmaradó, még végre nem hajtott uniós állami programok humanitárius kérdéseket érintenek.

Lukasenka valószínűleg kisebb engedményekkel fizet azért, hogy elutasította Putyin nagyobb követelését, miszerint a belarusz erők csatlakozzanak az Ukrajna elleni invázióhoz, amit az ISW értékelése szerint évek óta elakaszt, Lukasenka megkésett engedményei és a belarusz erők orosz invázióba való bevonásának folyamatos elutasítása azt jelzi, hogy Lukasenka eltökélt szándéka, hogy a belarusz erők ne vegyenek részt közvetlenül az orosz háborúban.

A Kreml belarusziai térnyerése aláhúzza, hogy Putyin imperialista ambíciói túlmutatnak Ukrajnán, és hogy az orosz fenyegetés megfékezése a Nyugat folyamatos figyelmét igényli. Putyin nagy valószínűséggel jelentős eredményeket fog elérni a Belarusz feletti orosz fennhatóság helyreállításában, függetlenül az ukrajnai inváziójának kimenetelétől. Az ISW már régóta úgy értékeli, hogy a Nyugat néha figyelmen kívül hagyja Putyin jelentéktelennek tűnő tevékenységeit, de a látszólag jelentéktelen, a radar alatt zajló tevékenységek hosszú távon elengedhetetlenek Putyin stratégiai előnyeihez. Putyin belarusziai győzelmei azt jelzik, hogy az ilyen hosszú távú kampányok előnyeit learatja. Oroszország és Belarusz 1999-ben alkotta meg az uniós államszerkezetet. A Kreml jelentősen fokozta politikai és gazdasági nyomásgyakorló kampányait, hogy Belaruszt legkésőbb 2019-ig integrálják az uniós állami struktúrán keresztül. 2021 novemberében Putyin és Lukasenko először ratifikálta a 28 uniós állami integrációs programcsomagot – amelyet mostanra nagyrészt végrehajtottak – a Kreml lassabban fejlődő, hosszú távú erőfeszítéseivel kapcsolatos nyugati rövidlátás segíti Putyin stratégiai előretörését.

Az orosz védelmi minisztérium 2022 februárjában megerősítette Oroszország négy katonai körzete parancsnokainak nevét, ezzel véglegesítve az orosz hadsereg első számú parancsnokságának teljes cseréjét az ukrajnai invázió kezdete óta. Az orosz védelmi minisztérium február 17-én megerősítette, hogy Andrej Mordvicsev altábornagyot nevezte ki a Központi Katonai Körzet (CMD) parancsnokává, korábban pedig Szergej Kuzovlev vezérezredest nevezte ki a Déli Katonai Körzet (SMD) parancsnokává, Jevgenyij Nyikiforov altábornagyot a Nyugati Katonai Körzet (WMD) parancsnokává, Rusztam Muradov altábornagyot pedig a Keleti Katonai Körzet (EMD) parancsnokává. Az orosz védelmi minisztérium megerősítette az ISW korábbi jelentését, miszerint Muradov, Nyikiforov és Kuzovlev a saját katonai körzetük parancsnokai. Mordvicsev állítólag Alekszandr Lapin vezérezredest váltotta fel a CMD parancsnokaként, amikor az orosz hadsereg január 10-én kinevezte Lapint az orosz szárazföldi erők vezérkari főnökévé. Úgy tűnik, Lapin az egyetlen korábbi ukrajnai orosz katonai parancsnok, aki továbbra is jelentős pozíciót tölt be a Védelmi Minisztériumban, mivel Alekszandr Dvornikov tábornok, aki korábban az ukrajnai orosz erők parancsnoka volt, Alekszandr Csajko vezérezredes, a korábbi keleti katonai körzet parancsnoka, aki az orosz hadsereg Kijev elfoglalására irányuló sikertelen offenzíváját felügyelte, és Alekszandr Zsuravlev vezérezredes, a WMD eredeti parancsnoka úgy tűnik, nem tölt be jelentős pozíciót.

A katonai körzetparancsnokok hivatalossá tétele valószínűleg része annak az erőfeszítésnek, hogy az orosz hadsereget eltávolítsák a múltbeli kudarcoktól, és felkészítsék az orosz hadsereget egy újabb nagyszabású ukrajnai offenzívára. A katonai körzetparancsnokok hivatalossá tétele együtt jár a védelmi minisztérium azon valószínűsíthető kísérletével is, hogy az egyes katonai körzetek számára világosabb felelősségi területeket jelöljenek ki Ukrajnában. Ezeknek a parancsnokoknak a kinevezése nem jelenti a hadügyminisztérium háború előtti vezetői blokkjának helyreállítását vagy az ultranacionalista szilovik-frakció hatalmának kiterjesztését, annak ellenére, hogy a jelentések szerint Nyikiforov kapcsolatban áll Jevgenyij Prigozsin Wagner-pénzemberrel, és Mordvicsevnek gyenge kapcsolatai lehetnek Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezetővel. A Kreml valószínűleg a Wagner PMC finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin és a Védelmi Minisztérium közötti harcban viszonylag semleges személyeket nevezett ki ezekre a pozíciókba, hogy mindkét felet megnyugtassa, miközben valószínűleg potenciális bűnbakokat is felállított az esetleges jövőbeli ukrajnai kudarcokért, hogy megvédje a nemrég kinevezett hadszíntérparancsnokot és orosz vezérkari főnököt, Valerij Geraszimov hadseregtábornokot az esetleges kritikától.

Úgy tűnik, hogy a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin információs ellentámadást indít a hagyományos orosz katonai intézményrendszer ellen. Egy február 16-án közzétett videót követően, amelyen a Wagner-csoport katonái azt állítják, hogy elzárják őket a tüzérségi utánpótlástól, a Wagner harcosai február 17-én egy másik videót tettek közzé, amelyen egy elhunyt Wagner- harcosok holttestével teli szoba látható. A videón szereplő harcos azt állítja, hogy a Wagner naponta több száz embert veszít el, mert az orosz védelmi minisztérium nem biztosítja számukra a szükséges fegyvereket, lőszert és egyéb ellátmányt. Több, Wagnerhez kötődő Telegram-csatorna is felerősített egy #GiveShellstoWagner posztot, amely kifejezetten az orosz védelmi minisztériumot taggeli, és azt állítja (tévesen), hogy a Wagner az egyetlen formáció, amely jelenleg Ukrajnában előrenyomul, és ezért a Wagner-elemeknek azonnali támogatásra van szükségük. A Wagner közvetlen vádjainak eszkalációja az orosz védelmi minisztériummal szemben Prigozsin új információs ellentámadását jelenti, amely az orosz védelmi minisztérium hibáinak a minisztériumra hárításával igyekszik tovább aláásni az apparátust és elfedni a Wagner kopáson alapuló műveleti modelljét.

Prigozsin valószínűleg intenzívebb információs kampányt indított az orosz Védelmi Minisztérium ellen, válaszul arra, hogy a Védelmi Minisztérium valószínűleg szerepet játszott abban, hogy a Wagner-csoport nem folytathatta börtönben toborzó kampányát, és hogy Prigozsin befolyása összességében csökken. Prigozsin csökkenő ismertsége és a Wagner-csoport börtönben toborzó kampányának vége valószínűleg korlátozza a Wagner-csoport műveleti képességeit Ukrajnában, és úgy tűnik, hogy a Védelmi Minisztérium továbbra is háttérbe szorítja a Wagner-csoport erőit a döntő erőfeszítésekből. Prigozsin úgy tűnik, hogy udvarol az ultranacionalista figuráknak, a szilovik társainak, mint például Ramzan Kadirov csecsen vezetőnek, és kiválasztott orosz milbloggereknek, hogy segítsenek neki abban az erőfeszítésében, hogy visszanyerje prominenciáját, de valószínűleg megbízhatatlannak fogja találni ezeknek a figuráknak a támogatását. Prigozsin azáltal vált ilyen befolyásos figurává a háborúpárti ultranacionalista közösségben, hogy burkolt és nyílt kritikát fogalmazott meg a hagyományos orosz berendezkedéssel szemben, és a Wagner-csoportot olyan elit erőként népszerűsítette, amely képes olyan taktikai előnyöket biztosítani, amelyeket a hagyományos orosz hadsereg nem tudott. Prigozsin valószínűleg megpróbálja majd ezt az utat követni a megújult ismertség felé, de nem világos, hogy képes lesz-e erre.


A legfontosabb hírek röviden:

      • A Kreml valószínűleg a belarusz védelmi ipari bázis (DIB) elemeit fogja magába olvasztani Moszkva azon nagyobb erőfeszítésének részeként, hogy újból felszerelje az orosz hadsereget az Ukrajna elleni elhúzódó háború támogatására.
      • Lukasenka megerősítette, hogy Belarusz több uniós állam integrációs programot hajtott végre – ami előrelépést jelent a Kreml évtizedek óta tartó nyomásgyakorlási kampányában az orosz-belarusz uniós állam hivatalossá tételére.
      • A Kreml belarusziai térnyerése aláhúzza, hogy Putyin imperialista ambíciói túlmutatnak Ukrajnán, és hogy az orosz fenyegetés megfékezése a Nyugat folyamatos figyelmét igényli.
      • Az orosz védelmi minisztérium megerősítette a négy katonai körzetparancsnok nevét, ezzel véglegesítve az orosz hadsereg kezdeti parancsnokságának teljes cseréjét az ukrajnai invázió kezdete óta.
      • Úgy tűnik, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója információs ellentámadást indít a hagyományos orosz katonai intézményrendszer ellen.
      • Az orosz hadsereg folytatta a támadó hadműveleteket a Szvatove-Kreminna vonal mentén.
      • Az orosz csapatok folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén, Donyeck város-Avdiivka térségében és Donyeck megye nyugati részén.
      • Az orosz és ukrán katonai tevékenység Nova Kakhovka közelében (Herszon terület) azt jelzi, hogy az orosz csapatok valószínűleg a Dnyeper folyó partjához közeli állásokba vonultak.
      • Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma jelentése szerint az orosz haderő valószínűleg akár 200 000 fő veszteséget is elszenvedett az ukrajnai orosz invázió kezdete óta.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök február 17-én számos törvényt írt alá a megszállt területek orosz jogi, gazdasági és közigazgatási struktúrákba való integrálásáról.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő #1- Luhanszki terület (orosz célkitűzés: a Luhanszki Terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti Harkivi területen és az északi Donyecki területen):

Az orosz hadsereg február 17-én folytatta a támadó hadműveleteket a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok Hrianykivka (Szvatove-tól 55 km-re északnyugatra), Szinkivka (Szvatove-tól 45 km-re északnyugatra) és Sztelmakhivka (Szvatove-tól 15 km-re északnyugatra) közelében támadtak. Az egyik orosz forrás azt állította, hogy az orosz egységek átvették a teljes ellenőrzést Hrianykivka felett, míg más források szerint a település közelében folynak a harcok, és hogy az orosz alakulatok ellenőrzésük alá vonták a Szvatovétól 45 km-re északnyugatra fekvő Kupjanszk térségében lévő, meg nem határozott pozíciókat. Egy orosz milblogger hangsúlyozta, hogy az ukrán erők Szvatovétól északnyugatra, Kupjanszk térségében a védelmi előkészületekre összpontosítanak az orosz támadó akciókra, és azt jósolta, hogy az orosz csapatok támadást indíthatnak a Szvatovétól mintegy 45 km-re északnyugatra fekvő Liman Persij és Vilsana felé. Az orosz haderő február 17-én Kreminna környékén is folytatta a támadó hadműveleteket. Az ukrán vezérkar orosz szárazföldi támadásokról számolt be magának Kreminnának a közelében, valamint Dibrova (Kreminnától 5 km-re délnyugatra) és Bilohorivka (Kreminnától 10 km-re délre) közelében. Szerhij Hajdaj ukrán Luhanszk megyei vezető megjegyezte, hogy az orosz hadsereg minden erejét Kreminna környékére összpontosította. Orosz milbloggerek pozícióharcokról számoltak be a Balka Zsuravka szakadék mentén Kreminnától nyugatra, Jampolivka közelében (Kreminnától 17 km-re nyugatra) és a Szerebrjanszka erdő területén (Kreminnától 8 km-re délre). Egy orosz milblogger azt is állította, hogy az ukrán egységek orosz offenzívára készülnek a Kreminnától 20 km-re délnyugatra fekvő Sziverszkben.

Orosz alárendelt főerő #2-Donyecki terület:

Az orosz hadsereg február 17-én folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat magánál Bakhmutnál, valamint Fedorivka (20 km-re északra Bakhmuttól), Rozdolivka (19 km-re északkeletre Bakhmuttól), Paraszkoviivka (9 km-re északra Bakhmuttól) és Ivanivszke (5 km-re nyugatra Bakhmuttól) közelében. A február 17-én közzétett geolokációs felvételek, amelyeken egy ukrán páncélozott harcjármű tüzel az orosz állásokra Bakhmut északkeleti részén, azt mutatják, hogy az orosz alakulatok kisebb előrenyomulást hajtottak végre Bakhmut városközpontja felé. Orosz milbloggerek azt állították, hogy Wagner rohamosztagok február 16-án éjjel három oldalról nyomultak előre Paraszkoviivkába, és heves harcok folynak a település körül. Orosz milbloggerek egymásnak ellentmondó állításokat közöltek az Ivanivszke közelében lévő Wagner-csoport állásairól. Az egyik milblogger azt állította, hogy a Wagner-erők Ivanivszke külterületéig nyomultak előre, míg egy másik milblogger azt állította, hogy az ukrán alakulatok a Wagner-erőket az autópályától távolabb szorították.


Az orosz hadsereg február 17-én folytatta a szárazföldi támadásokat Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Donyeck város külterületén, Sziverne és Vodyane (az északnyugati külterületeken), valamint Marinka és Novomikhailivka (a délnyugati külterületeken) közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok szárazföldi támadásokat hajtottak végre Vodyane, Novomikhailivka és Pjervomajszke (Donyeck város északnyugati peremén). Egy másik orosz milblogger azt állította, hogy az oroszok kiterjesztették ellenőrzésüket Marinkán belül, és kiszorították az ukrán csapatokat a meg nem határozott vonalakból.

Az orosz haderő február 17-én folytatta a szárazföldi támadásokat Donyeck megye nyugati részén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Vuhledar közelében (Donyeck várostól 30 km-re délnyugatra). Egy orosz miliblogger azt állította, hogy az orosz csapatok Novoszilka (Donyeck várostól 65 km-re délnyugatra) és Precsisztivka (Donyeck várostól 35 km-re délnyugatra) közelében hajtottak végre szárazföldi támadásokat, és megpróbáltak előrenyomulni Vuhledartól délre és keletre.

Támogató erőfeszítések – déli tengely (orosz célkitűzés: A frontvonalbeli állások fenntartása és a hátsó területek biztosítása az ukrán csapásokkal szemben):

Az orosz és ukrán katonai tevékenység Nova Kakhovka (Herszon terület) közelében azt jelzi, hogy az orosz erők valószínűleg a Dnyeper folyó partjához közeli állásokba vonultak. A február 17-én közzétett geolokációs felvételeken az ukrán csapatok egy orosz harckocsit találnak el egy híd alatt a Nova Kakhovka vízerőmű közelében. Egy orosz milblogger február 17-én megosztotta azokat a felvételeket, amelyeken az orosz fegyveresek egy páncéltörő irányított rakétát indítanak a Nova Kakhovka vízerőműnél lévő állásból, és egy meg nem határozott időpontban csapást mérnek a Veszelénél (a Dnyeper folyó nyugati partján) lévő ukrán állásokra.


Orosz források azt állították, hogy az ukrán erők dróntámadást hajtottak végre a Krím ellen február 17-én. Mihail Razvozsajev szevasztopoli megszálló vezető azt állította, hogy az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán drónt a krími Szevasztopol közelében lévő Balaklava hőerőmű közelében.

Az orosz hadsereg február 17-én folytatta a rutinszerű tüzelést Huljajpolétól nyugatra, valamint Herszon és Mikolajiv területeken. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz tüzérség csapást mért Herszon városára és annak külvárosaira. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság jelentette, hogy az orosz erők drónfelderítést és elszigetelt csapásokat hajtanak végre Herszon területén.

Az ukrán tüzérség továbbra is csapásokat mér az orosz logisztikai eszközökre a keleti (baloldali) parton Herszon területén. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága jelentette, hogy az ukrán erők légicsapásokat hajtottak végre az orosz katonai koncentrációs területekre Hola Prisztanban és Picsanivkban, valamint megsemmisítettek öt lőszerraktárt és egy megfigyelőállást Herszon területen, amelyek közül néhány a Dnyeper folyó keleti (bal) partjához közeli szigeteken volt.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy az orosz erők valószínűleg akár 200 000 áldozatot is vesztettek az ukrajnai invázió kezdete óta. Február 17-én az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy az orosz katonai állomány és a félkatonai századok személyzete 175 000-200 000 áldozatnyi veszteséget szenvedett Ukrajnában, akik közül 40 000-60 000-en meghaltak. A brit védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a Wagner-csoport harcosai valószínűleg akár 50 százalékos veszteséget is elszenvedtek, és hogy az orosz hadsereg áldozatainak száma jelentősen megnőtt a részleges mozgósítás 2022. szeptemberi kezdete óta. Nyugati tisztviselők február 2-án arról számoltak be, hogy az orosz erők közel 200 000 áldozatot szenvedtek az invázió kezdete óta. Sokkal több orosz katona halhatott meg Ukrajnában, mint amennyit a brit hadügyminisztérium feltételez, mivel a Meduza független orosz hírügynökség nemrég arról számolt be, hogy csak a Wagner-csoport elítélt újoncai közül több mint 32 000 halott vagy eltűnt. A magas orosz áldozati arány, különösen a halottak és sebesültek magas aránya továbbra is károsan hat az orosz hadsereg harci hatékonyságára, és valószínűleg arra készteti az orosz tisztviselőket, hogy folytassák a kriptomobilizációs erőfeszítéseket.

Orosz források megerősítették a Donyecki Népköztársaság (DNK) parancsnokok kiképzésére irányuló erőfeszítésekre vonatkozó hirdetéseket, valószínűleg a DNK ad-hoc alakulatainak az orosz fegyveres erőkbe való integrálására irányuló erőfeszítések támogatására. A hirdetés szerint a jelentkezőket a Donyecki Felsőbb Fegyverzeti Parancsnoki Iskolába várják, hogy elsajátítsák a motorizált lövész szakaszok parancsnoki pozícióinak betöltéséhez szükséges készségeket. A DNK Népi Milícia valószínűleg azért indította el ezt az erőfeszítést, mert jelentős veszteségeket szenvedett a parancsnoki káderek között, valamint azért, hogy támogassa a DNK ad hoc alakulatainak a hagyományos orosz katonai alakulatokba való integrálására irányuló, folyamatban lévő erőfeszítéseket. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter korábban új gépesített manőverező hadosztályok létrehozását javasolta, és a DNK Népi Milícia lehet, hogy a motorizált lövész szakaszok parancsnokait képzi ki annak az erőfeszítésnek a részeként, hogy részben a meglévő DNK-alakulatokból új orosz katonai alakulatokat hozzanak létre. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz mozgósított személyzet DNK-egységekbe történő alárendelése széles körű elégedetlenséget eredményezett, és egy orosz forrás február 17-én azt állította, hogy az orosz hadsereg a nyilvánosságra hozott panaszaikat követően ezeket a mozgósított személyeket hagyományos orosz alakzatokba helyezte át. Az ISW úgy értékeli, hogy a meglévő ad hoc DNK-alakulatok hagyományos orosz katonai alakzatokba történő gyors integrálására irányuló erőfeszítések valószínűleg parancsnoki és ellenőrzési problémákkal és csökkent harci hatékonysággal rendelkező integrált egységeket fognak létrehozni.


Az orosz tisztviselők a jelentések szerint folytatják az orosz védelmi minisztérium kriptomobilizációs erőfeszítéseit támogató intézkedéseket, miközben megpróbálják csillapítani a mozgósítással kapcsolatos hazai elégedetlenséget is. Orosz források február 15-én azt állították, hogy Tomszk és Novoszibirszk városok egyetemei listákat készítenek a mozgósítandó hallgatókról, és mozgósítási parancsokat adnak ki a hallgatóknak. Egy másik orosz forrás azt állította, hogy Omszk város tervbizottsága helyt adott egy keresetnek, amely 12 nem védelmi vonatkozású vállalatnál dolgozó 2660 lakos mozgósítását késleltette. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírt egy rendeletet, amely a harcoló veteránok minden özvegyére és árvájára kiterjeszti a szociális támogatást. Az orosz tisztviselők valószínűleg folytatják a részleges erőfeszítéseket az orosz katonáknak nyújtott juttatások biztosítására és további személyzet mozgósítására kriptomobilizációs intézkedések révén, mivel a Kreml továbbra is el akarja kerülni egy második mozgósítási hullám elindítását.

Egy oknyomozó jelentés szerint az orosz hadsereg valószínűleg a francia Auchan cég egyik orosz leányvállalatára támaszkodott az ukrajnai orosz erők alapvető ellátásában. Az orosz ellenzéki The Insider február 17-én a francia Le Monde és a hollandiai székhelyű nyílt forráskódú Bellingcat csoporttal közösen közzétett egy jelentést, amelyben részletezték, hogy az Auchan orosz leányvállalata „humanitárius segélyakciók” ürügyén hogyan gyűjtötte össze az orosz áruházakban az alapvető árucikkeket, és küldte el azokat az Ukrajnában harcoló orosz csapatoknak. Orosz tisztviselők állítólag közvetlenül szervezték meg az orosz hadseregnek az Auchan egyes oroszországi áruházaiból történő szállítást. Az Auchan áruházak állítólag segítették az orosz katonai toborzó irodákat is a részleges mozgósítás kezdetét követő mozgósított személyzet toborzásában alkalmazottaik közül.


A megszállt területek hírei:

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 17-én számos törvényt írt alá a megszállt területek orosz jogi, gazdasági és közigazgatási struktúrákba való integrálása érdekében. Putyin rendeleteket írt alá, amelyek a betegszabadságot, az anyasági és gyermekgondozási ellátásokat, valamint a megszállt területeken élő veteránok és rokkantak támogatását állapították meg. Putyin azt is elrendelte, hogy a megszállt területeken nyugdíjat igénylők nyújtsák be a megfelelő dokumentumokkal együtt a kérelmeket, megjegyezve, hogy a kérelmezőknek nem kell majd oroszra fordítaniuk a pályázati dossziékat. Putyin rendelete 2027-ig tartó átmeneti időszakot állapított meg, amely alatt a megszállt területeken a nyugdíjkorhatár 60 évről 65 évre emelkedik, amely utóbbi a törvényes nyugdíjkorhatár Oroszországban. A felhatalmazás lehetővé teszi, hogy az ukrán nyugdíjkorhatárnak megfelelő nyugdíjban részesülők továbbra is jogosultak maradjanak a regionális kifizetésekre. Az orosz tisztviselők valószínűleg folytatni fogják az erőfeszítéseket, hogy a megszállt területek jogi integrációját az orosz rendszerbe fokozzák az ilyen rendeletek elfogadásával, amelyek racionalizálják a megszállt Ukrajna megszállási ellenőrzését.

Az orosz tisztviselők és a megszálló hatóságok folytatják az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a megszállt területek iskoláit integrálják az orosz oktatási apparátusba. Putyin február 17-én törvényt is aláírt arról, hogy a megszállt területeken szerzett tudományos fokozatokat és címeket Oroszországban legitimnek ismerik el. 2024. szeptember 1-jéig Putyin rendelete értelmében a megszállt területek tanárainak nem kell tanúsítványt szerezniük, és a megszállt területeken működő oktatási és tudományos szervezeteknek az orosz jogszabályokkal összhangban kell működniük. 2024. szeptember 1-jéig a megszállt területeken működő tanároknak nem kell tanúsítványt szerezniük. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Terület megszálló képviselője február 17-én azt állította, hogy a Rosztovi, Volográdi és Voronyezsi Területen lévő orosz egyetemeken növelni fogják az államilag finanszírozott helyek számát a megszállt területek lakói számára. Rogov megjegyezte, hogy a diákoknak le kell tenniük az orosz egységes államvizsgát, egy vizsgasorozatot, amelyet az orosz középiskolásoknak le kell tenniük ahhoz, hogy bejussanak a főiskolára vagy egyetemre.

Az orosz tisztviselők és a megszálló hatóságok továbbra is kihasználják az elfoglalt ukrajnai városok vagyonát gazdasági és katonai haszonszerzés céljából, felerősítve az intézményesített korrupció folyamatát a megszállt területeken. Vlagyimir Szaldo herszoni megszállási vezető február 17-én kijelentette, hogy az Államtanács kis- és középvállalkozások fejlesztésével foglalkozó orosz bizottsága Moszkvában ülésezett, hogy megvitassák a kis- és középvállalkozások fejlődését a megszállt Herszon területén. Szaldo kijelentette, hogy a bizottság számos lehetséges támogatási intézkedést vitatott meg a megszállt Herszon terület számára, beleértve a gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatos büntetőügyek lezárását, amelyeket a megszállt Herszoni Terület Oroszországhoz való illegális csatolása előtt indítottak. Szaldo kijelentette, hogy a Bizottság tárgyalt továbbá a kisvállalkozás-fejlesztési intézmények megszervezéséről valamennyi régióban, azonnali kedvezményes mezőgazdasági géplízingprogramok biztosításáról, valamint a kisvállalkozások orosz jogszabályokhoz való igazodásának magyarázó munkájáról.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!