Szele Tamás: Se pénz, se posztó

Habár nagyon lényeges harci cselekményekről ma nem lehet beszámolni, csak a megszokott mészárlásról, mégis figyelemre méltó, hogy az orosz hadseregnek semmi szüksége az ukránra ahhoz, hogy átszervezés útján felszámolja önmagát, mint haderőt, az átszervezés és a belső korrupció együtt pusztítóbb hatású, mint bármiféle ezerszer megígért csodafegyver. Igaz, hogy csak saját maga ellen.

Az is hiba, hogy az orosz hadseregbe integrált DNK- és LNK-alakulatok parancsnokait leváltják, mert így a legénységi állomány nem fog megbízni az új tisztikarban, de ez kisebb hiba annál, hogy elkezdték rendszerszinten nem fizetni a korábban már jelentkezett önkénteseket, akik, ha minden jól megy, visszamenőleg sem kaphatják majd meg a pénzüket, egyes szükséges iratok hiányában. Harcoló alakulatokról van szó, tehát nem csodálnám, ha kitörne néhány zendülés.

De lássuk a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz hadsereg újabb rakétacsapást mért az ukrán infrastruktúrára az ország egész területén. Az ukrán vezérkar február 18-án arról számolt be, hogy az orosz haderő 16 rakétát indított polgári infrastruktúra ellen Hmelnyickij városában és a Donyecki Területen található Ukrajinszkban (Donyeck várostól mintegy 30 km-re nyugatra). Ukrán katonai tisztviselők arról számoltak be, hogy az ukrán légvédelmi rendszerek a nap folyamán korábban indított négy Kalibr rakétából kettőt lelőttek, de a nap vége felé nem közölték az elfogott rakéták teljes számát. Az ukrán illetékesek a cikk megjelenésének időpontjáig arról sem közöltek információt, hogy az orosz csapatok milyen típusú rakétákat használtak a támadás során. Orosz források azt állították, hogy az orosz erők kritikus infrastrukturális létesítményeket támadtak Hmelnyickij városban és környékén, valamint Krivij Rihben. Az Energoatom ukrán nukleáris vállalat arról számolt be, hogy két orosz rakéta veszélyesen közel repült a dél-ukrajnai atomerőműhöz.

Az orosz hírösszefoglalók azt szorgalmazzák, hogy Oroszország „megtorló csapásokat” hajtson végre, amelyek szisztematikusan az ukrán atomerőműveket támogató elektromos infrastruktúrát vennék célba, hogy Ukrajnát az atomerőművek vészleállítására kényszerítsék. A Readovka neves orosz híraggregátor közel 1,7 millió előfizetőből álló közönségének azt mondta, hogy az orosz erőknek prioritásként kell kezelniük az atomerőművek külső elektromos infrastruktúrájának „leszerelését”, abban a reményben, hogy ez az ukrajnai atomerőművek vészleállításához vezet. A Readovka nem azt szorgalmazta, hogy az orosz erők közvetlenül csapást mérjenek az atomerőművekre, vagy próbáljanak meg radiológiai eseményeket előidézni, hanem inkább különálló alállomásokat célozzanak meg, amelyek elvágnák az erőművek biztonságos működéséhez elengedhetetlen elektromos ellátást, ezáltal az ukrán hatóságokat arra kényszerítve, hogy úgy állítsák le az erőműveket, hogy nagyon nehéz legyen újraindítani azokat. Readovka kijelentette, hogy az ilyen célpontok megsemmisítése az oroszok által megszállt területeken kívüli három ukrán atomerőmű esetében „sokszor nagyobb károkat fog okozni, mint a legutóbbi néhány masszív rakétacsapás.” A Readovka kevéssé magabiztosan állította, hogy a február 18-i, Hmelnyickij városára mért rakétacsapás egy ilyen, a hmelnyickiji atomerőművet támogató alállomást célozhatott, bár ukrán tisztviselők szerint az orosz hadsereg egy katonai létesítményt és egy polgári épületet talált el. A Readovka korábban is támogatta az ilyen csapásokat, megjegyezve, hogy Oroszország masszív rakétacsapásai nem váltották ki a kívánt hatást, ami az ukrán kormány kapitulációjára késztette volna. Az ISW-nek nincs más bizonyítéka arra, hogy Oroszország ilyen akciót folytat vagy fontolgat, de megjegyzi, hogy a Zaporizzsjai Atomerőmű orosz militarizálása, a Zaporizzsjai Atomerőmű területének használata ukrán állások lövésére, valamint a Zaporizzsjai Atomerőmű távvezetékeire mért jelentett orosz csapások mind arra utalnak, hogy nem haladja meg az elképzelhető tartományt, hogy a Kreml olyan akciókat folytathat, amelyek célja az ukrán atomreaktorok vészleállításának kikényszerítése.

Az orosz védelmi minisztérium jelentette a Donyecki Népköztársaság (DNK) katonai szóvivőjének, Eduard Baszurinnak az elbocsátását a DNK milíciájának az orosz Védelmi Minisztérium alá tartozó hivatalos átszervezése részeként, ami az orosz milíciát érő kritikák újabb hullámát váltotta ki az orosz milbloggerek részéről az orosz védelmi intézményrendszerrel szemben. Egy neves orosz milblogger közölte több mint egymillió feliratkozójával a hírt, hogy az orosz katonai tisztviselők február 17-én kirúgták a DNK katonai parancsnokságának sajtószóvivőjét, Eduard Baszurint. Ez a milblogger arról számolt be, hogy az orosz védelmi intézmény a DNK és a Luhanszki Népköztársaság (LNK) milíciáinak valamennyi parancsnokát hivatásos orosz tisztekkel kívánja helyettesíteni a DNK és az LNK milíciáinak az orosz védelmi minisztérium alá tartozó hivatalos átszervezésének részeként. Sok orosz milblogger elégedetlenséggel, csalódottsággal és felháborodással fogadta a hírt, mondván, hogy a DNK és az LNK parancsnokai gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek az ukrajnai harcokban, és jobbak, mint az „igazi” orosz parancsnokok, még akkor is, ha a DNK és LNK parancsnokai nem rendelkeznek formális katonai végzettséggel, nem ismerik a hadsereg békeidőszaki feladatait, nem rendelkeznek megfelelő bürokratikus tapasztalatokkal, és nem felelnek meg az orosz hadsereg fizikai alkalmassági követelményeinek. Néhány milblogger kijelentette, hogy a DNK és LNK tisztek eltávolítása rontaná az orosz harcosok morálját és aláásná az orosz katonai intézmény támogatását. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója kijelentette, hogy a közeljövőben találkozni fog a DNK parancsnokaival, hogy megvitassák Baszurin állítólagos elbocsátását, és kijelentette, hogy a hírnek valamiféle hamis propagandának kell lennie, mert a DNK és LNK parancsnokok kirúgása elfogadhatatlan lenne. Prigozsin valószínűleg ki fogja használni ezt az epizódot az orosz védelmi minisztérium elleni, folyamatban lévő információs ellentámadásában, ha Baszurin elbocsátása megerősítést nyer.

A DNK és az LNK 1. és 2. hadtestei nem hivatásos hadsereg, és soha nem is volt az, sőt, még csak nem is hatékony harcoló haderő. Ezek az orosz proxy erők hatástalanok voltak Ukrajna 2014-es kezdeti inváziója során a terület elfoglalásában és megtartásában, és 2015-ben Debalceve elfoglalásához a hagyományos orosz hadsereg erősítésére volt szükségük. 2014 óta a DNK és az LNK egységeinek hatékonysága nem javult, és a proxy erők és továbbra is hatástalanok voltak Ukrajna 2022-es újbóli inváziója során is. Az orosz milblogger közösség reakciója a DNK és az LNK erőinek professzionalizálására azt jelzi, hogy az ultranacionalista közösség a katonai professzionalizmus, a szakértelem és a harci hatékonyság helyett az orosz nacionalizmus DNK és LNK brandje melletti ideológiai elkötelezettséget értékeli.

A Kreml továbbra sem teljesíti az önkéntes alakulatoknak tett korábbi pénzügyi ígéreteit, ami valószínűleg káros következményekkel jár majd Oroszország azon képességére nézve, hogy hosszú távon önkéntes csapatokat tudjon létrehozni, mivel Oroszország a hadsereg professzionalizálására és bővítésére törekszik. Prominens orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz hadsereg számos egységben nem teljesíti az orosz harcoló katonáknak ígért pénzügyi kompenzációt, és megjegyezték, hogy a probléma különösen az Orosz Harcoló Hadsereg Tartalékos Erők (BARS) elemeit érinti. Az orosz védelmi minisztérium megpróbálta a BARS-t aktív tartalékosként létrehozni az önkéntes tartalékosok 2021 őszén kezdődő hároméves szerződéses szolgálatra történő toborzásával, és kisebb, havi 4000-9000 rubel (körülbelül 54-122 dollár) pénzügyi kompenzációt ajánlott fel egyéb juttatásokkal együtt, de ez a kezdeményezés szinte azonnal kudarcot vallott. A milbloggerek azt is megjegyezték, hogy az orosz bürokrácia lehetetlenné teszi, hogy a 2022 tavaszán-nyarán csatlakozott önkéntesek megszerezzék a harcokban való részvételt igazoló dokumentumokat – a beígért kifizetések felvételéhez szükséges iratokat. Egy milblogger megjegyezte, hogy az orosz tisztviselőknek hamarosan meg kell oldaniuk ezeket az aggályokat, különben „robbanásszerű” lesz az elégedetlenség. Egy másik milblogger azt jegyezte meg, hogy az orosz vezérkart meg kell büntetni a BARS személyzettel való rossz bánásmód miatt, mivel az aktív tartalékosok létrehozása az orosz vezérkar kezdeményezése volt. A milbloggerek azt is észrevették, hogy a 2022. szeptember végén a Szvatove-Kreminna vonalon harcoló orosz mozgósított katonák nem kapnak kártérítést a sérüléseikért, és hozzátették, hogy a katonai toborzóközpontok tisztviselői alul vannak szervezve és képtelenek kezelni ezeket a problémákat.

A Kreml érdektelensége az önkéntes alakulatok kifizetése iránt minden ösztönzést kiölhet az oroszok között arra vonatkozóan, hogy a háború alatt vagy után szerződést kössenek az orosz védelmi minisztériummal, mivel egyre nagyobb a bizalmatlanság az ígért pénzügyi ösztönzők megvalósulásával kapcsolatban. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz védelmi minisztérium 2022 nyarán valószínűleg nem érte el az önkéntesek toborzására vonatkozó célkitűzéseit, mivel az orosz hadsereggel szemben a véres háború hátterében elterjedt a bizalmatlanság az ígéretek betartása iránt, és hogy az orosz hadsereg valószínűleg tovább rontja a hírnevét azzal, hogy nem fizet és nem ismeri el az önkénteseket. Az orosz védelmi minisztériummal szembeni széles körű bizalmatlanság és bizalmatlanság egyre inkább alááshatja az oroszok hajlandóságát a szerződéses szolgálatra, és növelheti az orosz hadsereg függőségét a kényszermobilizációtól és toborzási gyakorlatoktól. A kiválasztott irreguláris erők, például a Donyecki vagy a Luhanszki Népköztársaság (DNK/LNK) integrálása tovább idegenítheti el az irreguláris önkéntes alakulatokat, és az ISW megfigyelte az orosz katonai vezetés egyenlőtlen bánásmódja miatt az irreguláris alakulatok közötti folyamatos konfliktusokat is. Az ISW korábban azt is felmérte, hogy a Kreml kimeríti az orosz állami költségvetést szövetségi és s szövetségi alanyi szinten, ha teljesíti az ígért kifizetéseket és a hosszú távú juttatási kötelezettségeket. A Kreml kudarca a BARS-alakulatok létrehozásában és megfelelő támogatásában azt is jelzi, hogy a Kreml nem valószínű, hogy hatékony önkéntes tartalékokat fog létrehozni – sem háborús, sem békeidőben.

Az orosz védelmi minisztérium előléptette a nyugati és keleti katonai körzet (WMD/EMD) parancsnokait, miután megerősítette a körzetparancsnoki kinevezésüket. Vlagyimir Putyin orosz elnök Jevgenyij Nyikiforov WMD-parancsnokot és Rusztam Muradov EMD-parancsnokot vezérezredessé léptette elő, miután az orosz védelmi minisztérium hivatalosan is katonai körzetparancsnokká nevezte ki őket. Nyikiforov és Muradov valószínűleg legalább néhány hónapja töltik be ezeket a pozíciókat a katonai körzetparancsnokokra jellemző vezérezredesi rang nélkül. A Kreml valószínűleg azért rendelte el az orosz védelmi minisztériumnak, hogy hivatalosan is megerősítse Oroszország négy katonai körzetparancsnokát, hogy az orosz hadsereget szervezett intézményként mutassa be, világos parancsnoki lánccal, miután hónapokig zavaros volt, hogy milyen parancsnokok irányítják az ukrajnai háborút.

Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság vezetője a jelek szerint elutasította a Wagner-csoport finanszírozójának, Jevgenyij Prigozsinak a felkérését, hogy csatlakozzon az orosz Védelmi Minisztérium elleni újabb információs kampányhoz, ami arra utal, hogy ez a kampány nem biztos, hogy helyre tudja állítani Prigozsin csökkenő befolyását. Kadirov valószínűleg reagált arra, hogy az orosz védelmi minisztérium február 17-én megerősítette a négy katonai körzetparancsnokot, kijelentve, hogy a csecsen alakulatok követni fogják a Vlagyimir Putyin orosz elnök által kinevezett bármelyik parancsnok utasításait, és hogy a csecsen harcoló tisztek kiváló, jól összehangolt kapcsolatot ápolnak a védelmi minisztériummal. Kadirov részéről az orosz védelmi minisztérium lépéseinek jóváhagyása azt követően történt, hogy Prigozsin február 16-án egy sebesült Akhmat különleges erők parancsnokánál tett, nyilvánosságra hozott látogatásával megpróbálta elérni Kadirov támogatását. Úgy tűnik, Prigozsin fokozza a védelmi minisztérium elleni tájékoztató kampányát, február 18-án kijelentve, hogy a Wagner-csoport nem tartozik a minisztérium alá, és „semmi köze az orosz hadsereghez.” Prigozsin és Kadirov eltérő hozzáállása a minisztériumhoz figyelemre méltó, mivel Prigozsin 2022 októberében arra használta fel Kadirov orosz katonai tisztviselőkkel szembeni kritikáját, hogy aláássa a minisztériumot és a Wagner-csoportot Oroszország ukrajnai elit haderejévé tegye. Kadirov valószínűleg azért nem volt hajlandó csatlakozni Prigozsin újabb információs támadásához a minisztérium ellen, mert a Kremlhez fűződő formális kapcsolatai és az orosz kormányban betöltött pozíciója előnyösebb, mint bármilyen politikai kapcsolat Prigozsinnal. Prigozsin valószínűleg megpróbálja megnyerni a Kreml ultranacionalista alakjait és kiválasztott orosz milbloggereket, hogy támogassák az oroszországi hatalomra törekvését, de valószínűleg azt fogja tapasztalni, hogy a Kremlhez kötődő személyek elfordulhatnak tőle, hogy megtarthassák pártfogásukat.


Ukrán illetékesek továbbra is megkérdőjelezik az orosz hadsereg képességét egy nagyszabású offenzíva végrehajtására az egész Donyecki Területen. Olekszij Dmytraszkivszkij, az Ukrán Védelmi Erők szóvivője a Tavriisk műveleti irányban február 18-án kijelentette, hogy az orosz csapatok valószínűleg nem képesek nagyszabású támadásokat végrehajtani az egész Donyecki Területen, és kezdenek veszíteni a lendületükből a front ezen szakaszán. Dmytraszkivszkij azt is kijelentette, hogy az orosz erők motorizált lövészosztagokat küldenek támadó műveletekre az egész Donyecki Területen, nem megfelelő felszereléssel és páncélozott járműtámogatás nélkül. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz hadsereg nagy ráfordításokkal járó ukrajnai hadjárata valószínűleg jelentősen kimerítette az ukrajnai nagyszabású offenzívákhoz szükséges orosz felszerelés- és személyzeti tartalékokat. Az orosz hadsereg gépesített manőverező hadviselési taktikák végrehajtására való valószínűsíthetően csökkent képessége lehet az, ami a Bakhmut térségében elért marginális nyereségeken kívül megtagadja az orosz hadseregtől az Ukrajna-szerte történő taktikai előretörést. Az ISW megfigyelte, hogy valószínűleg van néhány olyan orosz hagyományos egység, amelyet a jelenlegi harcokban nem vetettek be, és amely tartalékot képezhet a folyamatban lévő offenzíva támogatására, bár valószínűleg nem nagy léptékben vagy olyan módon, amely valószínűleg jelentős orosz lendületet generálna. Az ISW február 19-i különszámában részletesebben is megvizsgálja ezt a témát.

Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke február 18-án bejelentette, hogy az USA megállapította: Oroszország emberiesség elleni bűncselekményeket követett el Ukrajnában. Harris a müncheni biztonsági konferencián kijelentette, hogy az orosz csapatok „széles körű és szisztematikus támadást folytattak a polgári lakosság ellen” gyilkosság, kínzás, nemi erőszak és deportálás elkövetésével. Harris megjegyezte, hogy az orosz hadsereg több százezer embert deportált erőszakkal Ukrajnából Oroszországba, köztük gyerekeket is. Harris megjegyezte, hogy a bizonyítékok áttekintése után „nincs kétség” afelől, hogy Oroszország emberiesség elleni bűncselekményeket követett el. Antony Blinken amerikai külügyminiszter hozzátette, hogy az Egyesült Államok az emberiesség elleni bűncselekmények meghatározását a „legkirívóbb bűncselekményekre” tartja fenn.


A legfontosabb hírek röviden:

      • Kamala Harris amerikai alelnök február 18-án bejelentette, hogy az Egyesült Államok megállapította: Oroszország emberiesség elleni bűncselekményeket követett el Ukrajnában.
      • Az orosz hadsereg újabb rakétatámadást hajtott végre ukrán infrastruktúrát célozva.
      • Orosz hírösszefoglalók azt szorgalmazzák, hogy Oroszország „megtorló csapásokat” hajtson végre, amelyek szisztematikusan az ukrán atomerőműveket támogató elektromos infrastruktúrát céloznák, hogy Ukrajnát az atomerőművek vészleállítására kényszerítsék.
      • Az orosz védelmi minisztérium jelentette a Donyecki Népköztársaság (DNK) katonai szóvivőjének, Eduard Baszurinnak az elbocsátását a DNK milíciájának az orosz Védelmi Minisztérium alá tartozó hivatalos átszervezésének részeként, ami az orosz milbloggerek újabb kritikai hullámát váltotta ki az orosz védelmi intézményrendszerrel szemben.
      • A Kreml továbbra sem tartja be a pénzügyileg ösztönzött önkéntes erőkkel kapcsolatos kötelezettségvállalásait, ami valószínűleg káros következményekkel jár Oroszország azon képességére nézve, hogy hosszú távon önkéntes erőket tudjon létrehozni.
      • Az orosz védelmi minisztérium előléptette a nyugati és keleti katonai körzet (WMD/EMD) parancsnokait, miután megerősítette kinevezésüket a szerepkörökbe, annak a folyamatos erőfeszítésnek a részeként, hogy az orosz hadsereget jól szervezett harcoló erőként mutassa be.
      • Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető a jelek szerint visszautasította a Wagner-csoport finanszírozójának, Jevgenyij Prigozsinak a felkérését, hogy csatlakozzon az orosz védelmi minisztérium elleni megújított információs kampányhoz.
      • Ukrán illetékesek továbbra is megkérdőjelezik az orosz hadsereg képességét egy nagyszabású offenzíva végrehajtására az egész Donyecki területen.
      • Az orosz hadsereg folytatta az offenzív műveleteket Szvatovétól északnyugatra és Kreminna térségében.
      • Az orosz csapatok folytatták az offenzív műveleteket Bakhmut környékén, Donyeck város nyugati peremén és a Donyecki Terület nyugati részén.
      • Az orosz haderő folytatja a védelmi állások megerősítését a megszállt Zaporizzsjai Területen.
      • Az orosz hatóságok továbbra is eltúlozzák az Oroszország határ menti régióit fenyegető ukrán fenyegetés mértékét, és megpróbálják meggyőzni a közvéleményt az ukrajnai háború „egzisztenciális szükségességéről”.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő #1- Luhanszki terület (orosz célkitűzés: Luhanszki terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti Harkivi területen és az északi Donyecki területen):

Az orosz hadsereg február 18-án folytatta a szárazföldi támadásokat a Kupjanszk-Szvatove vonalon. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat a Harkivi Területen található Hrianykivka ( Szvatovétól 55 km-re északnyugatra) és Szinkivka (Szvatovétól 45 km-re északnyugatra), valamint a Luhanszki Területen található Sztelmakhivka (Szvatovétól 15 km-re északnyugatra) közelében. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a nyugati haderőcsoport orosz egységei elfoglalták Hrianykivkát. Egy orosz milblogger kétségét fejezte ki, hogy az orosz egységek be tudnák venni Kupjanszkot (Szvatovétól 46 km-re északnyugatra) annak ellenére, hogy az oroszok állítása szerint elfoglalták Hrianykivkát. Az ISW-nek nincs független igazolása arról, hogy az orosz erők elfoglalták volna Hrianykivkát.

Az orosz hadsereg február 18-án folytatta a szárazföldi támadásokat Kreminna és Liman közelében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat maga Kreminna és Cservonopopivka (Kreminnától 6 km-re északra) közelében. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Területi Adminisztráció vezetője kijelentette, hogy az orosz alakulatok továbbra is Kreminna irányában élveznek elsőbbséget, ami alátámasztja az ISW korábbi értékeléseit. Hajdaj kijelentette, hogy az orosz egységek nem haladtak előre Kreminna közelében, de fokozták a tüzérségi tüzet a térségben. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az oroszok sikertelenül próbálták megtámadni Bilohorivkát (10 km-re délre Kreminnától) és Zaricsnét (17 km-re nyugatra Kreminnától). Egy milblogger azt állította, hogy a 3. motorizált lövészhadosztály (20. Összhaderőnemi Gárdahadsereg, Nyugati Katonai Körzet) gyalogsági elemei támadó harcokat folytattak Makiivka közelében (Kreminnától 22 km-re északnyugatra). Egy milblogger azt állította, hogy az ukrán csapatok megkíséreltek előrenyomulni az orosz állások felé a Balka Zuravka szakadéknál, Jampolivka közelében (Kreminnától 17 km-re nyugatra). Egy másik milblogger azt állította, hogy az ukrán alakulatok február 17-én megpróbálták visszaszerezni elvesztett állásaikat Ploscsanka közelében (Kreminnától 15 km-re északnyugatra).

Orosz alárendelt főerő #2-Donyecki terület:

Az orosz hadsereg a Bakhmut körüli offenzív műveletek folytatása közepette csekély mértékű előrenyomulást ért el. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat magának Bakhmutnak a közelében; Bakhmuttól 23 km-re északra Vjimka, Fedorivka, Dubovo-Vaszilivka, Rozdolivka, Paraszkoviivka és Berkhivka közelében; és Bakhmuttól 12 km-re nyugatra Ivanivszke és Csasziv Jar közelében. A február 18-án közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz csapatok valószínűleg csekély előrenyomulást értek el Bilohorivkától északnyugatra (21 km-re északkeletre Bakhmuttól) és Rozdolivka közelében (18 km-re északra Bakhmuttól). A február 17-én közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz erők közelebb kerültek Zaliznianske (Bakhmuttól 11 km-re északra) és az E40-es autópálya Bakhmuttól északra lévő szakaszához. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója február 17-én azt állította, hogy a Wagner-csoport harcosai teljesen elfoglalták Paraszkoviivkát (7 km-re északra Bakhmut-tól), és közzétett egy képet a Wagner-csoport harcosairól a településen, amelyet később geolokalizáltak, ami arra utal, hogy a Wagner-csoport harcosai valószínűleg elfoglalták legalább Paraszkoviivka északi részét. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az ukrán egységek kivonultak Paraszkoviivkából, és hogy az orosz csapatok támadásokat hajtottak végre Berkhivka (Bakhmut-tól 5 km-re északra) ellen, ahol a település keleti peremén a jelentések szerint harcok folynak. Orosz források azt állították, hogy az orosz alakulatok jelenleg tisztítják Paraszkoviivkát és a környező területeket, és hogy a település elfoglalása lehetővé teszi az orosz egységeknek, hogy további támadásokat indítsanak az ukrán állások ellen Bakhmut északi részén és annak külvárosaiban. A február 18-án közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz hadsereg valószínűleg marginális előrenyomulást biztosított Bakhmut keleti külvárosában. A február 17-én közzétett geolokációs felvételek szerint az oroszok közelebb nyomultak a T0504-es autópályához Kliscsiivkától északkeletre (Bakhmuttól 6 km-re délnyugatra). Egy orosz milblogger február 18-án azt állította, hogy az orosz egységek február 17-én Ivanivszke (Bakhmuttól 6 km-re nyugatra) déli és délkeleti külterületének közelében haladtak előre.


Orosz források továbbra is hamisan állítják, hogy Bakhmut bekerítése küszöbön áll, és hogy az orosz csapatok a térségben a legtöbb ukrán logisztikai eszközt feltartóztatják. A Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetőjének tanácsadója, Jan Gagin február 18-án azt állította, hogy az orosz alakulatok elvágták a Bakhmutban lévő ukrán csoportosulás ellátását, és hogy az orosz egységek megkezdték a város operatív bekerítését. Egy Wagner-csoporthoz tartozó milblogger egyenesen cáfolta Gagin állítását, és kijelentette, hogy a hadműveleti bekerítésről szóló viták koraiak, mivel az ukrán alakulatok továbbra is erősítik állásaikat Bakhmut térségében. Orosz források azt állították, hogy Paraszkoviivka bejelentett elfoglalása lehetővé teszi az orosz csapatok számára, hogy fenyegetést jelentsenek az ukrán szárazföldi kommunikációs vonalakra (GLOC) északról Bakhmutba, az egyik orosz forrás pedig azt állította, hogy a település elfoglalása azt jelzi, hogy közel van Bakhmut operatív bekerítése. Egy orosz milblogger megismételte a régóta fennálló orosz állításokat, miszerint az orosz erők képesek megszakítani az összes ukrán GLOC-ot Bakhmutba, és azt állította, hogy az orosz tüzérségi egységek most már a Toreck (23 km-re délnyugatra Bakhmuttól) és Konsztantyinyivka közötti T0516-os országutat is meg tudják szakítani, amelyet az ukrán hadsereg állítólag arra használ, hogy személyzetet és felszerelést szállítson a Bakhmutban lévő csoportosuláshoz. Az, hogy az ukrán hadsereg továbbra is képes jelentős mennyiségű személyzetet és felszerelést küldeni Bakhmutba és a környező területekre, kétségbe vonja ezeket az orosz állításokat.

Az orosz haderő február 18-án folytatta az offenzív műveleteket Donyeck város nyugati külvárosai mentén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától 36 km-re délnyugatra, Vodyane, Marinka, Pobjeda és Novomikhailivka közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz erők Marinka északi külterületén (27 km-re délnyugatra Avdiivkától) nyomultak előre, és hogy az orosz erők célja a település bekerítése ahelyett, hogy folytatnák az ukrán állások elleni frontális támadásokat a település nyugati részén. A február 18-án közzétett geolokációs felvételeken a DNK 1. hadtest 3. dandárjának, jelenleg a Déli Katonai Körzet 132. motorizált lövészdandárjának elemei lövik az ukrán állásokat Novobakhmutivka közelében (Avdiivkától 13 km-re északkeletre).


Az orosz hadsereg február 18-án folytatta az offenzív hadműveleteket a nyugati Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Vuhledar közelében (Avdiivkától 30 km-re délnyugatra). Orosz források azt állították, hogy az orosz erők Mikilszkétől nyugatra (Vuhledartól 27 km-re délnyugatra) lévő állásokból próbálnak támadó műveleteket végrehajtani, és hogy Vuhledar körül pozícióharcok folynak. Szerhij Bratcsuk, az Odesszai Terület vezetője február 17-én megerősítette azokat a felvételeket, amelyeken csecsen Akhmat különleges erők állítólag Vuhledar irányában lévő állásokba vonulnak.

Támogató erőfeszítések – déli tengely (orosz célkitűzés: A frontvonalbeli állások fenntartása és a hátsó területek biztosítása az ukrán csapásokkal szemben):

Az orosz haderő folytatja a védelmi állások megerősítését a megszállt Zaporizzsjai Területen. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere olyan felvételeket tett közzé, amelyeken 43 busz látható, amelyeken a Wagner-csoport személyzete Melitopolon keresztül Zaporizzsja irányába halad. A geolokációs felvételeken Wagner-egyenruhát és -szimbólumot viselő katonák is láthatóak egy melitopoli buszmegállóban. Az ukrán vezérkar korábban, február 11-én jelentette, hogy a Wagner 1200 elítéltet toborzott a megszállt Krímben, de a két jelentés közötti kapcsolat egyelőre nem világos. Fedorov arról is beszámolt, hogy az orosz hadsereg Vlagyivosztokból is mozgósított embereket telepítettek Melitopolba, és földalatti alagutakat tanulmányoznak Melitopolban, valószínűleg erődítési célokra. Fedorov hozzátette, hogy az oroszok tengeri hajózási konténerekből erődítményeket építenek Novomikhailivka közelében (Melitopoltól mintegy 70 km-re északkeletre).


Az ukrán egységek továbbra is visszaverik az orosz szabotázs- és felderítőcsoportokat a Dnyeper folyó deltájában. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság február 18-án jelentette, hogy az ukrán alakulatok megsemmisítettek egy orosz szabotázs- és felderítőcsoportot, amely egy civil csónak segítségével próbált partra szállni a deltában egy meg nem határozott szigeten. Az ukrán csapatok a jelentések szerint 70 tűzharcot is folytattak, amelyek orosz állásokat és felszereléseket támadtak a Dnyipro folyó keleti (bal) partján. A geolokációs felvételeken látható, hogy az ukrán egységek orosz állásokat támadtak Nova Kakhovkában és Pishchanivkában. Az orosz erők továbbra is lőtték a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partján lévő településeket és Ocsakivot a Mikolaivi Területen.

Geolokációs felvételeken látható, hogy az orosz megszálló tisztviselők légvédelmi rendszereket telepítettek egy épület tetejére Szevasztopolban.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hatóságok a jelek szerint példát statuáltak a Szamara terület 1444. ezred két mozgósított katonájával, akiknek a megfelelő dokumentáció, kifizetések és utasítások hiányára vonatkozó videós panaszai vírusként terjedtek el. Egy orosz ellenzéki forrás február 17-én közzétett egy videót, amelyen a mozgósított katonák nyilvánosan bocsánatot kérnek panaszukért az orosz erők egy összegyűlt tömegétől. Az orosz katonai rendőrség elkíséri a katonákat, és egy jármű hátuljába vezeti őket a nyilvánvaló átirányításhoz. Az ISW február 16-án jelentette, hogy a Szamara terület katonai ügyészsége letartóztatott két mozgósítottat az 1444. ezredből. Az orosz hatóságok valószínűleg azt remélik, hogy a nyilvánosságra hozott bocsánatkérés és letartóztatás elriasztja a többi katonát attól, hogy csatlakozzanak a mozgósított egységek videós panaszsorozatához. Az orosz mozgósított egységek azonban továbbra is forgatnak videós panaszokat. Egy ukrán forrás február 18-án felerősítette az Omszkból mozgósított katonáknak az Omszki terület kormányzójához, Alekszandr Burkovhoz intézett videofelhívását. A katonák kritizálták az előretolt bevetésüket, a koherens parancsok hiányát, az eredeti egységükből való széttagolt bevetést, valamint a tüzérségi kiképzés ellenére gyalogosként való felhasználásukat.


Az orosz hatóságok továbbra is eltúlozzák az Oroszország határ menti régióit fenyegető ukrán fenyegetés mértékét, és megpróbálják meggyőzni a közvéleményt az ukrajnai háború „egzisztenciális szükségességéről”. Egy orosz ellenzéki hírforrás február 17-én arról számolt be, hogy az orosz Állami Duma megvizsgál egy törvényjavaslatot, amely azt javasolja, hogy az ukrán megszállt területekről, valamint Krasznodari terület, Belgorodi terület, Brjanszki terület, Voronyezsi terület, Kurszki terület és Rosztovi terület azon régióiból származó gyermekek számára, amelyek „szisztematikusan” ukrán bombázásoknak voltak kitéve, kiterjesszék a juttatásokat. Az ukrán erők nem tartanak olyan állásokat, amelyek a Rosztovi terület legnyugatibb közigazgatási határainak csőtüzérségi lőtávolságán belül vannak. Az a valószínűtlen állítás, hogy az ukrán erők rutinszerűen lövik Oroszország számos határ menti régióját, súlyosan aláássa az orosz terület elleni ukrán támadásokról szóló orosz állítások legitimitását általában véve.

A Meduza megerősítette a Faridaily orosz ellenzéki hírügynökség február 18-i jelentését, miszerint a Kreml elkészítette a katonai szolgálatra jogosult orosz civilekről szóló információs adatbázis tesztváltozatát. Az adatbázis elméletileg lehetővé teszi az orosz tisztviselők számára, hogy megakadályozzák a férfiak mozgósítás elől való menekülését, és megakadályozzák az orosz férfiak jogellenes mozgósítását vagy besorozását. Az adatbázis a hírek szerint 2024 áprilisában kezdi meg hivatalos működését, de már 2023 tavaszán használatba vehető.

A francia Auchan kiskereskedelmi cég február 18-án kategorikusan cáfolta a Le Monde, a The Insider és a Bellingcat február 17-én közzétett jelentésében szereplő tényeket és tényértelmezéseket, amelyek szerint az orosz hadsereg valószínűleg az Auchan orosz leányvállalatára támaszkodott az ukrajnai orosz csapatok alapvető ellátásában. Az Auchan hozzátette, hogy az Auchan leányvállalatai továbbra is nyitva állnak az orosz lakosság élelmiszerrel való ellátására, de nem nyújtanak önkéntes és aktív segítséget vagy jótékonysági támogatást a nem civil fogyasztóknak.

Az International Institute for Strategic Studies február 17-én megerősítette a Military Balance+ február 9-i cikkét, amely szerint Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese meglátogatta a Rainbow Manufacturing Design Bureau egyik létesítményét az oroszországi Dubnában. A Military Balance+ szerint Medvegyev arra használta fel a látogatást, hogy azt állítsa, hogy Oroszországban növekedni fognak a fegyverszállítások, hogy kiemelje további gyártóüzemek építését, és hogy megtekintett egy eddig soha nem látott, állítólag a fejlesztés utolsó szakaszában lévő rakétát: Izdelije 720 (a jelek szerint a H-69-es szárazföldi támadó cirkálórakéta mintájára).


Az orosz hatóságok továbbra is üldözik a lakosokat állítólagos szabotázstámadások és ellenállás miatt. A Radio Liberty szibériai ága február 17-én arról számolt be, hogy a rendőrség a Krasznojarszki Krajban, Kanszkban megkínzott egy tanárt, akit egy katonai szolgálati hirdetés megrongálásáért tartóztattak le, annak reményében, hogy arra kényszerítik, hogy bevallja a szeptember 24-i gyújtogatásos támadást egy kanszki katonai nyilvántartási és sorozási iroda ellen. Az Astra Press február 17-én arról számolt be, hogy a moszkvai hatóságok őrizetbe vettek egy menekültet az ukrajnai Harkiv területről, mert állítólag felgyújtotta a Podolszk-Hryvnia vasútvonalon a vonatok közlekedési lámpáit szabályozó váltószekrényt. Egy orosz emberi jogi projekt február 17-én közölte, hogy a dagesztáni Mahacskala regionális bírósága 150 000 rubel (kb. 2 027 dollár) pénzbírságra ítélt egy helyi lakost – mínusz 50 000 rubel (kb. 676 dollár) jóváírásként a férfi által a nyomozás során börtönben töltött időért –, amiért 2022 szeptemberében tiltakozott a mozgósítás ellen.

A megszállt területek hírei:

Az ukrán vezérkar február 18-án jelentette, hogy az orosz csapatok bombázzák az orosz ellenőrzés alatt álló polgári területeket, hogy lejárassák az ukrán alakulatokat a megszállt területek lakói körében.

Ramzan Kadirov orosz csecsen köztársasági vezető úgy tűnt, hogy dicsérte az orosz erőfeszítéseket, hogy ukrán gyerekeket használjanak a megszállt területek oroszosításának eszközeként. Kadirov dicsérte a csecsen Kucsaloj körzet belügyminisztériumi vezetőjét, Rusztam Agujevet, amiért „pártfogása” alá vette egy ukrán család lányát a Donyecki Területen. Az ISW korábban már beszámolt arról, hogy az orosz kényszer-örökbefogadási programok, kitelepítési programok és a gyermekek „nyaralását” célzó programok a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény megsértését jelenthetik, és egy szélesebb körű etnikai tisztogatási törekvést jelentenek.

Szerhij Hlan, a Herszon terület közigazgatásának tanácsadója február 17-én kijelentette, hogy az orosz hadsereg fokozatosan 15 km-ről 30 km-re bővíti a Dnyeper folyó keleti (bal) partján lévő Herszon terület lakosai számára a kényszerű kitelepítés zónáját.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!