Szele Tamás: Alternatívák

Ez a mai második rész arról szól, hogy kezdenek forrni az indulatok. Biden tegnapi látogatása Kijevben valószínűleg heveny eperohamot váltott ki Putyinnál, aki a felgyűlő keserűségét ma majdnem két órán keresztül okádta a nyugati világ felé, majd kilépett a START-szerződésből és visszavont néhány alapvető külpolitikai vezérelvet is. Mire fel Biden is odamondogatott neki Varsóból.

Putyin beszédét máshol már kiveséztem, de lássuk, miket vont vissza, mármint azon kívül, hogy „felfüggesztette” a fegyverzetkorlátozó tárgyalásokat?

Visszavonta az Oroszország külpolitikai irányvonaláról szóló 2012-es rendeletét Ez az irányvonal azt irányozta elő, hogy Oroszország közelebb kerül az EU-hoz és az USA-hoz, tiszteletben tartja Moldova szuverenitását és minden ország területi integritását.

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely visszavonja egyik 2012-es „májusi rendeletét” az „Oroszország külpolitikai irányvonalának végrehajtásához szükséges intézkedésekről”. Putyin az új rendeletet „az Oroszországi Föderáció nemzeti érdekeinek biztosítása érdekében írta alá a nemzetközi kapcsolatokban végbemenő mélyreható változásokkal összefüggésben” – áll a dokumentumban. A határozat 2023. február 21-én lépett hatályba.

Döntésével Putyin számos utasítást visszavont, amelyet 2012-ben adott a külügyminisztériumnak és más orosz hatóságoknak. A 11 évvel ezelőtti rendelet különösen az Egyesült Államokkal kötött stratégiai fegyverzetkorlátozási szerződés (START) „következetes végrehajtására” szólított fel. Korábban Vlagyimir Putyin február 21-én, a Szövetségi Gyűléshez intézett beszédében bejelentette, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét a szerződésben.

Mint arra a média felhívta a figyelmet, az új rendelet Oroszország 2012-ben meghatározott külpolitikai irányvonalának más rendelkezéseit is visszavonja, hogy csak néhányat említsünk:

      • Kedvező külső feltételek megteremtése Oroszország hosszú távú fejlődéséhez;
      • Határozott kiállás az ENSZ Alapokmányának alapelvei mellett, amelyek a nemzetek közötti baráti kapcsolatok fejlesztésére szólítanak fel az egyenlőség, a szuverenitás és a területi integritás tiszteletben tartása alapján;
      • A Dnyeszteren túli kérdés megoldásának aktív keresése Moldova szuverenitásának, területi integritásának és semleges státuszának tiszteletben tartása alapján;
      • Az uniós állam keretein belül továbbra is a Belarusszal való együttműködés aktívan bővítése;
      • A részben elismert Abházia és Dél-Oszétia modern demokráciává válásának aktív előmozdítása;
      • Az Európai Unióval való kapcsolatokban az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig terjedő közös gazdasági és emberi térség egységesítése, a rövid távú utazásokra vonatkozó vízumok eltörlése, és egy közös európai energiakomplexum kialakítása;
      • Stabil és kiszámítható kölcsönhatás fenntartása az Egyesült Államokkal az egyenlőség, a belügyekbe való be nem avatkozás és a kölcsönös érdekek tiszteletben tartása alapján, valamint a további vízumliberalizációra irányuló kezdeményezések előmozdítása;
      • Az egyenlő bizalmi partnerség és a stratégiai együttműködés elmélyítése Kínával, stratégiai partnerség Indiával és Vietnámmal, valamint a kölcsönösen előnyös együttműködés Japánnal, Koreával, Ausztráliával és Új-Zélanddal;
      • A NATO-val való kapcsolatok fejlesztése a szövetségnek az orosz érdekek befogadására való hajlandóságának megfelelően.

Ezt mind visszavonta. Nos, Biden elnök sem maradt adósa gesztus szintjén: olyan beszédet mondott Varsóban (valószínűleg már a visszavonások ismeretében), hogy a fal adta a másikat, és Putyin újabb epeömlést kapott. A beszéd kivonatát a Meduza nyomán idézem.



Egy évvel ezelőtt orosz tankok vonultak be Ukrajnába. A világ Kijev bukását várta. De Ukrajna szabad maradt. A Vlagyimir Putyin által remélt könnyű győzelem helyett lángoló harckocsik és szétvert csapatok maradtak Kijev alatt. Putyin azt várta, hogy a NATO kettészakad, de most a NATO egységesebb, mint valaha.

Az autokratákat nem lehet megbékíteni – csak szembeszállni lehet velük. Az autokraták csak egy szót értenek: nem. Nem, nem fogjátok elfoglalni az országomat. Nem, nem veszik el a szabadságomat. Nem, nem veszik el a jövőmet.

Ukrajna továbbra is harcol az orosz agresszió ellen. Ez egy kemény harc, de Ukrajna készen áll rá. Segíteni fogjuk Ukrajnát abban, hogy megvédje magát. Ne legyenek kétségeink – nem fogunk meginogni és nem fogunk elfáradni Ukrajna támogatásában. Ezen a héten újabb szankciókat fogunk bejelenteni Oroszország ellen.

Az orosz néphez fordulok. Az Egyesült Államoknak és az európai országoknak nem áll szándékukban elpusztítani Oroszországot. A Nyugatnak nem állt szándékában megtámadni Oroszországot, ahogy Putyin állítja. Ezt a háborút Putyin választotta, és ő azonnal véget is vethet neki. De meg fogjuk büntetni mindazokat, akik háborús és emberiség elleni bűnöket követnek el.

Hamarosan ünnepeljük a NATO alapításának 75. évfordulóját. Az Egyesült Államok mindig tiszteletben fogja tartani a Kollektív Biztonsági Szerződés 5. cikke szerinti kötelezettségeit. Az egy elleni támadás az összes elleni támadás.

Isten áldja Ukrajna védelmezőit és mindazokat, akik a szabadságot védik.”

Én nem akarok senkit sem befolyásolni, kedvelje mindenki azt a felet, amelyiket akarja. Én csak bemutatom a kínálatot, ez van, ilyen a helyzet. Az egyik elvesz, megszorít, visszavon és fenyeget, a másik nem hagyja.

Tessék választani. Ennyi az egész.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!