Szele Tamás: Hidzsáb és vidéke

Iránban megint a nyomor és a hidzsáb körül forog minden, és az ember eltöpreng: hogy nem képesek az ajatollahok felmérni a makacskodásuk súlyát?

Az emberiség fele nőnemű, így az iráni népé is. Ha olyan szabályt hozunk, ami kellemetlen minden második állampolgárnak, amiatt nem csak ők fognak haragudni, hanem férfi hozzátartozóik, barátaik is, tehát rövidesen a lakosság száz százaléka. Kivéve a rendszer szolgáit.

Nem most kellett volna ezt belátni, hanem még 1979-ben, csak ha erre képesek lettek volna, nem vallási állam jön létre már akkor sem, hanem egyszerű, szekuláris köztársaság, melyben szabad a vallásgyakorlás. De ez akkor nem merült fel, most kell tehát elvégezni a dolgot. És ha már nekilátnak, jóvá kell majd tegyék a többi emberi jogi és kisebbségi sérelmet is. Aztán következik a gazdaság és a külpolitika… lesz dlga Irán jövendő vezetőinek.

Mi azonban lássuk inkább az elmúlt nap eseményeit. Az iráni híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

A rendszer magas rangú tisztviselői egyre inkább elismerik, hogy az Iszlám Köztársaság azt kockáztatja, hogy végleg elidegenedik a népétől, és hogy a probléma sürgős, de látszólag eltérő következtetéseket vontak le azzal kapcsolatban, hogy miként lehet ezt a kockázatot csökkenteni. Ali Khamenei legfelsőbb vezető február 23-án a Szakértők Gyűléséhez intézett beszédében hallgatólagosan figyelmeztetett az iráni vezetés és a fiatalok közötti növekvő szakadékra. Khamenei a közgyűlést – az iráni legfelsőbb vezető felügyeletéért, elbocsátásáért és kiválasztásáért felelős 88 klerikusból álló testületet – a demokrácia mintaképének nevezte. Khamenei hangsúlyozta az iszlám köztársaság társadalmi tőkéje „megőrzésének” fontosságát – ami valószínűleg arra utal, hogy a rendszer kockáztatja a társadalmi tőke elvesztését –, és felszólította a közgyűlést, hogy növelje az iráni fiatalok politikai részvételét, megismételve az iráni politikai spektrum szereplőinek az elmúlt hetekben elhangzott hasonló felhívásait. Khamenei hozzátette, hogy a társadalmi tőke növelését célzó intézkedéseknek a rendszer ideológiai keretein belül kell történniük, és megbízta a Szakértők Gyűlését, hogy „kövessék nyomon és tartsák fenn a rendszer általános mozgását és fontos részeit, hogy a forradalom ne tévedjen el, mint más forradalmak”. Khamenei látszólag óva intett a rendszer központi ideológiájának nyilvános kritikájától is, kijelentve: „senki ne mondja az interneten vagy máshol, hogy az Iszlám Köztársaság ellenséget teremtett magának”, és azt tanácsolta a tisztviselőknek, hogy „ne beszéljenek lazán és logikátlanul”. Khamenei úgy tűnt, hogy az iráni fiatalokkal való kapcsolattartást küzdelmes harcnak állítja be, és azt mondta hallgatóságának, hogy „nem szabad megsértődni a kétségek miatt … fel kell készülni arra, hogy szembenézzünk a kétségekkel”. Khamenei emellett felszólította a tisztviselőket, hogy „komolyan és fáradtság vagy gyengeség nélkül végezzék a feladataikat”, ami valószínűleg Ebrahim Raisi elnöknek szólt, aki részt vett a találkozón. Figyelemre méltó, hogy Khamenei nem jelezte, hogy véget kíván vetni a Raisi kormányának tisztségviselői elleni vádemelési felhívásoknak, amelyeket a parlamenti képviselők az elmúlt napokban tettek, mivel Irán jelentős gazdasági kihívásokkal néz szembe. 2020-ban a legfelsőbb vezető korábban utasította a parlamentet, hogy ne vonják felelősségre Haszan Rouhani korábbi elnököt, ami feltűnővé teszi hallgatását ebben az összefüggésben.

Khamenei megjegyzései nem feltétlenül rendhagyóak; korábban is elismerte a rendszer hiányosságait a közelmúltbeli tüntetéseket követően. A legfelsőbb vezető a szociokulturális engedmények nyújtása helyett az iráni fiatalok további ideologizálására utasította az Iszlám Forradalmi Gárdát (IRGC), arra kérve a gárdát, hogy „kettőzze meg erőfeszítéseit a tehetséges fiatalok vonzására, ápolására és képzésére… a gárda szellemi, forradalmi és katonai alapjainak megerősítésére” egy február 23-i, a rendszer ünnepét köszöntő nyilatkozatában. Az a gyakoriság és az a kontextus azonban, amelyben Khamenei az Iszlám Köztársaság és a fiatalok közötti mélyülő szakadékról beszél, azt jelzi, hogy Khamenei fokozottan sürgetőnek érzi és ki akarja nyilvánítani a helyzetet, még akkor is, amikor a rendszer más tisztviselői nyíltabban fejezik ki a sürgősséget és a riadalmat.

Mohammad Bagher Ghalibaf parlamenti elnök külön felhívást intézett a kormányváltás sürgetésére egy február 23-i parlamenti ülésen. Ghalibaf arra figyelmeztetett, hogy a rendszer a delegitimizáció veszélyét kockáztatja, ha nem reformál, kijelentve, hogy „ha nem reformáljuk meg a kormányzást… az Iszlám Köztársaság szent intézménye kárt szenved”. Ghalibaf hozzátette, hogy „az iszlám forradalom túlélése a nép nélkül kérdéses”. A CTP korábban úgy értékelte, hogy Ghalibaf pragmatikus keményvonalas, és hogy az ilyen reformfelhívások inkább az Iszlám Köztársaság megerősítése, mintsem alapvető megváltoztatása céljából hangzottak el, mivel Ghalibaf őszintének tűnik a forradalom eszméi és megőrzése iránti elkötelezettségében. Ghalibaf kijelentette, hogy az iráni tisztviselőknek „hatékonnyá kell tenniük a rendszer kormányzását”, és hogy „az emberek szeretik a forradalmat, de kritizálják a tisztviselőket”, jelezve, hogy támogatja a rendszer ideológiai magját, de elismeri, hogy a hatalomnak értelmes kormányzati reformokat kell bevezetnie annak érdekében, hogy ne veszítse el az emberek bizalmát.

Ghalibaf a 90. cikkely szerinti bizottság működéséről szóló ülésen mondta el észrevételeit. Az iráni alkotmány 90. cikke és a 90. cikkely szerinti bizottság a parlament, a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás elleni panaszokkal kapcsolatos. A 90. cikkely meghatározza az említett szervek tisztviselőinek – köztük a minisztereknek és az elnöknek – az interpellációjára, felelősségre vonására és eltávolítására vonatkozó eljárásokat is. Ghalibaf ezt a beszédet valószínűleg válaszul mondta a parlamenti képviselők körében a közelmúltban elhangzott, a Raisi-kormány tisztviselőinek felelősségre vonására irányuló felhívásokra. Ghalibaf célja lehet, hogy elrettentse a felelősségre vonási eljárások lázát, mivel az ilyen intézkedések azzal a kockázattal járnak, hogy súlyosbítják Irán belső problémáit, és elvonják a tisztviselők figyelmét a gazdaság helyreállításától. Jelenleg azonban nincs közvetlen bizonyíték e hipotézis alátámasztására.

Ghalibaf kifejezetten felszólította a félállami szervezeteket, hogy csökkentsék részvételüket az iráni gazdaságban. Ghalibaf kijelentette, hogy az iráni gazdaság jelentős része „khasoulati”, ami a kormány által ellenőrzött szervezetek gazdaságban betöltött aránytalan szerepére utaló becsmérlő kifejezés. Ghalibaf hozzátette, hogy a korábbi legfelsőbb vezető, ajatollah Ruhollah Khomeini figyelmeztette a kormányt, hogy ne avatkozzon bele olyan ügyekbe, amelyeket az iráni nép maga is el tud intézni (bár Khomeini maga is számos ilyen szervezetet hozott létre). Ezek a kijelentések Ghalibaf február 22-i beszédét követik, amelyben arra utalt, hogy az IRGC akadályozza az iráni gazdaság hatékony működését. Ghalibaf talán arra utal, hogy Irán gazdasági problémáit csak alapvető változásokkal lehet megoldani. Ghalibaf megállapításai helytállóak, miszerint a félállami szervezetek, köztük többek között az IRGC és az általa irányított szervezetek súlyosan torzítják az iráni gazdaságot, és évtizedek óta akadályozzák az iráni gazdaság egészségének és hatékonyságának növelésére irányuló erőfeszítéseket. Az, hogy az ilyen szervezetek bírálatára összpontosít egy olyan beszédben, amely látszólag a felelősségre vonással kapcsolatos alkotmányos cikkelyről szól, alátámasztja azt a feltételezést, hogy a parlamenti figyelmet a gazdasági javuláshoz nem vezető eredménytelen felelősségre vonási eljárásokról az iráni gazdaság küzdelmeinek és alapvető problémáinak kezelése felé igyekszik terelni.

Egy izraeli OSINT Twitter-fiók megerősítetlen állításokat terjesztett arról, hogy ismeretlenek február 23-án belső forrásokra hivatkozva az IRGC-hez kapcsolódó két komplexumot támadtak meg az Alborz tartománybeli Karaj közelében. A helyi lakosok arról számoltak be, hogy robbanásokat és légvédelmi tevékenységet hallottak az Alborz tartománybeli Karajtól mintegy 13 mérföldre. Az egyik lakos megjegyezte, hogy a légvédelmi tevékenység „úgy tűnt, mintha egy drónt célzott volna meg”, ami összhangban van azokkal a felvételekkel, amelyek állítólag rögzítették az eseményt. Az izraeli OSINT Twitter-fiók szerint az állítólagos támadásnak egy áldozata volt. A CTP nem tudja függetlenül ellenőrizni ezt a jelentést. Az IRGC-hez kötődő Tasnim hírügynökség elismerte a Karajban történt robbanásokról szóló jelentéseket, de azt állította, hogy ezek a robbanások „Baszidzs kiképzési gyakorlatok” közben történtek. Az eseményt állítólag rögzítő felvételeken két robbanás látható a földön vagy annak közelében. Izrael korábban január 28-án kamikaze dróntámadást hajtott végre egy katonai lőszergyár ellen Iszfahán város közelében, Iszfahán tartományban, amint arról a CTP korábban beszámolt.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A rendszer magas rangú tisztviselői egyre inkább elismerik, hogy az Iszlám Köztársaság azt kockáztatja, hogy tartósan elidegenedik a népétől, és hogy a probléma sürgős, de látszólag különböző következtetéseket vontak le arra vonatkozóan, hogy miként lehet ezt a kockázatot csökkenteni.
      • Egy izraeli OSINT Twitter-fiók belső forrásokra hivatkozva meg nem erősített állításokat terjesztett arról, hogy ismeretlen szereplők két, az IRGC-hez kapcsolódó komplexumot vettek célba az Alborz tartománybeli Karaj közelében.
      • Két tartomány két városában legalább két tüntetés történt.
      • Hamid Sajjadi sport- és ifjúsági miniszter súlyos sérüléseket szenvedett a Kerman tartománybeli Baftban történt helikopterbaleset következtében.
      • Az iráni közösségi média felhasználói továbbra is a vegyi mérgezés tüneteiről számoltak be néhány középiskolás diáknál.
      • Egy meg nem nevezett magas rangú iráni tisztviselő február 23-án az Al Monitornak azt mondta, hogy Irán támogatná a közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) újjáélesztését vagy egy külön nukleáris megállapodás létrehozását az Egyesült Államokkal.
      • Az iráni rial árfolyama február 23-án tovább zuhant, és megközelítőleg 526 500 rialt ért egy amerikai dollárért.
      • Musztafa al-Kadhimi volt iraki miniszterelnök február 21-én Teheránban találkozott Hoszein Amir Abdollahian iráni külügyminiszterrel.
      • A független iraki politikai pártok bojkottálták a parlament egyik ülését.

Belső biztonság és tiltakozó tevékenység:

Február 23-án két tartomány két városában legalább két tüntetésre került sor. A CTP nagy valószínűséggel úgy értékeli, hogy egy tüntetés a következő helyszínen zajlott:

Sanandaj, Kurdisztán tartomány

Méret: Kicsi

Megjegyzések: A Kurdisztán tartománybeli Sanandajban, a Behesht Mohammadi temetőben gyűltek össze a résztvevők. Néhányan rendszerellenes jelszavakat skandáltak, bár nem világos, hogy a gyászolók többsége részt vett-e az ilyen skandálásban.

A CTP mérsékelt biztonsággal úgy értékeli, hogy egy tüntetés a következő helyszínen zajlott:

Kerman város, Kerman tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Esfandagheh krómbánya dolgozói

Hamid Sajjadi sport- és ifjúsági miniszter súlyos sérüléseket szenvedett, miután február 23-án a Kerman tartománybeli Baftban lezuhant a helikoptere. Az iráni média arról számolt be, hogy a balesetben Sajjadi tanácsadója meghalt, két másik személy pedig megsérült, Sajjadi agyvérzést szenvedett, és jelenleg a helyi intenzív osztályon fekszik Baftban.


Az iráni állampolgárok állítólag február 22-én SMS-t kaptak a hírszerzési és biztonsági minisztériumtól, amelyben azt írták, hogy a Moszad kihasználja „információhiányukat és tájékozatlanságukat”. Az sms azt állította, hogy a Moszad készpénzt kínál a polgároknak, cserébe azért, hogy egy járművet egy kijelölt helyen parkoljanak.

Az iráni közösségi média felhasználói továbbra is a vegyi mérgezés tüneteiről számoltak be egyes középiskolások körében. A Lorestan tartománybeli Boroujerdben és a Qom tartománybeli Qom városában élő diákok állítólag február 22-én „mérgezést” szenvedtek, aminek következtében több tucat diákot kellett kórházba szállítani. Az érintett diákok olyan tünetekről számoltak be, mint zsibbadás, hasi fájdalom, fejfájás és légszomj.

Külpolitika és diplomácia:

Egy meg nem nevezett magas rangú iráni tisztviselő február 23-án az Al Monitornak azt mondta, hogy Irán támogatná a közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) felélesztését vagy egy külön nukleáris megállapodás létrehozását az Egyesült Államokkal. A tisztviselő kijelentette, hogy Irán „a Nyugattal való normális kapcsolatot részesítené előnyben – a JCPOA-val”, és azt állította, hogy az USA és Irán közvetve tárgyalásokat folytat és felkészült a fogolycserére. A tisztviselő kijelentette, hogy Irán akkor is ragaszkodna az atomsorompó-szerződéshez, ha a P5+1 és Irán nem tudná újraéleszteni a JCPOA-t. Az Al Monitor hozzátette, hogy az iráni tisztviselő a külföldi résztvevőkkel való fokozott együttműködést elengedhetetlennek tartotta az iráni belső környezet stabilizálása érdekében, és kijelentette, hogy „a tiltakozások elültek, de nincs más választásunk, mint a reformok folytatása. Ez egy belföldi, nem pedig külföldi szükségszerűség… a regionális államokkal való normalizáció a prioritásunk”. A tisztviselő hozzátette, hogy Irán igyekszik megakadályozni az USA és Irak közötti eszkalációt.


A Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácshoz tartozó Nour hírügynökség február 23-án cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint Irán 84 százalékos tisztaságú uránt dúsított volna. A Bloomberg korábban február 19-én két magas rangú diplomatára hivatkozva arról számolt be, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megfigyelői 84 százalékos tisztaságú uránt – az eddig bejelentett legmagasabb szintű iráni dúsítást – észleltek egy meg nem nevezett nukleáris létesítményben.

Musztafa al-Kadhimi volt iraki miniszterelnök február 21-én Teheránban találkozott Hoszein Amir Abdollahian iráni külügyminiszterrel. Kadhimi nyilatkozatot adott ki, amelyben azt állította, hogy az iráni külügyminisztérium meghívta őt Teheránba, állítólag azért, hogy regionális és iraki belpolitikai kérdéseket vitasson meg. Kadhimi február 22-én és 23-án Ebrahim Raisi iráni elnökkel és Mohammad Bagher Ghalibaf parlamenti elnökkel is találkozott. Az iraki síita koordinációs keretrendszer egy azonosítatlan forrása arról számolt be, hogy a koordinációs keretrendszer megpróbálja enyhíteni a feszültséget az USA-val.

2022 decemberében az amerikai jegybank öt nagy iraki bankon keresztül korlátozta a dollártranzakciókat, hogy korlátozza az iráni intézményeknek történő átutalásokat. A korlátozások elvágták az Irán felé történő iraki adósságfizetéseket, és súlyosbították az iráni gazdasági válságot. Musztafa al-Khadimi közvetítőként járhat el Irán és az Egyesült Államok között, hogy feloldják a korlátozásokat, és lehetővé tegyék Irak számára, hogy kifizesse adósságait. Másik lehetőség, hogy Kadhimi összekötőként jár el Irán és az Egyesült Államok között, miután újra érdeklődés mutatkozik a nukleáris megállapodás felélesztése iránt.


A független iraki politikai pártok bojkottálták a parlament február 23-i ülését. Az iraki Jogállami Koalíció február 22-én előrehozott szavazást kért a parlamentben az új választási törvényről. A parlamenti napirendeket 48 órával a parlamenti ülések előtt teszik közzé, és az előrehozott szavazás az eljárástól való eltérést jelentette. Az iraki parlament február 27-re tűzte ki a szavazást. A javasolt választási törvényt a Koordinációs Keret támogatja, az iraki független és kisebbségi politikai pártok pedig ellenzik.

Gazdasági ügyek:

Az iráni rial árfolyama február 23-án tovább zuhant, és egy amerikai dollárért körülbelül 526 500 rialt adnak. Február 21-én egy amerikai dollár körülbelül 500 000 rialt ért, ami akkor minden idők legalacsonyabb értéke volt. A rendszernek jelentős gazdasági reformokat kell végrehajtania ahhoz, hogy érdemben kezelje Irán gazdasági helyzetét, bár jelenleg nem világos, hogy az iráni tisztviselők megfogalmazzák-e a gondokat és összefognak-e egy ilyen megoldás körül.

Ebrahim Raisi elnök február 23-án feltűnően távol maradt a romló gazdasági körülményekről folyó nyilvános vitákról. Isza Zahreh Pour információs és kommunikációs technológiai miniszter február 23-án kijelentette, hogy külföldi szereplők célba vették az iráni rialt, és azt állította, hogy a Raisi-kormányzatnak tervei vannak a gazdasági növekedés ösztönzésére, bár Zahreh Pour nem felügyeli a kormány gazdaságpolitikáját. Egy iráni parlamenti képviselő korábban, február 22-én bejelentette, hogy a Raisi-kormányzat tisztviselői nem tudtak részt venni a valutaingadozásokról szóló tervezett megbeszélésen, ami miatt a megbeszélést február 25-re halasztották.


Külbiztonság és katonai ügyek:

Hoszein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter február 22-én és 23-án találkozott iraki tisztviselőkkel, hogy megvitassák az Irán biztonságával kapcsolatos iraki aggodalmakat. Amir Abdollahian azzal érvelt, hogy az Iraki Kurdisztánban működő fegyveres szeparatista csoportok fenyegetést jelentenek Irán nemzetbiztonságára, és hogy jelenlétük Iraki Kurdisztánban elfogadhatatlan az iráni rezsim számára. Amir Abdollahian és az iraki külügyminiszter, Fouad Husszein közös nyilatkozatot adott ki, amelyben bejelentették, hogy Irán és Irak közös terrorizmusellenes bizottságot hozott létre az iraki Kurdisztánban működő kurd milíciák elleni küzdelemre. Amir Abdollahian találkozott Abdul Latif Rashid iraki elnökkel és Faleh al-Fayyaddal, a Népi Mozgósítási Erők vezetőjével is, hogy megvitassák az iraki terrorizmusellenes műveleteket.

Irán propagandagépezete kezdi továbbfejleszteni azt a technikát, amit vagy ők tanultak a csecsenektől, vagy a csecsenek őtőlük, és abból áll, hogy az elfogott ellenzékieket a televízióban nyilvános bocsánatkérésre, önkritikára kötelezik, bár mivel látszanak rajtuk a verés nyomai, ez az eszköz a nézőket nem győzi meg – most már a közösségi oldalakon is erre kötelezik, akit tudnak.

Az iráni rezsim, miután sokáig a televízióban sugározta a másként gondolkodók kikényszerített „vallomásait”, egyre inkább arra kényszeríti az embereket, hogy általuk diktált nyilatkozatokat tegyenek közzé a közösségi médiában.


A múlt héten egy teheráni hivatalos rendezvényen hidzsábját eldobó nő videója terjedt el a közösségi médiában. (Erről a Zóna is beszámolt.) Szerdán ugyanez a nő egy videót tett közzé magáról, amelyben bocsánatot kér „meggondolatlan” viselkedéséért.

Zeynab Kazempour mérnöknő a Teheráni Építőmérnöki Szervezet (szakszervezet) éves közgyűlésén vette le a fejkendőjét, miután elutasították a jelentkezését az igazgatótanácsba való jelöltségre, feltehetően azzal az indokkal, hogy nem tartotta be a kötelező hidzsábszabályokat.

A videón Kazempour a zsúfolásig megtelt előadóterem színpadán – fejkendőjét a feje helyett a nyakában hordva – rövid nyilatkozatot tesz arról, hogy kizárták a szakszervezeti választásokról. Ezután a fejkendőt a padlóra dobja, miközben kiviharzik, miközben a színpadon és a közönség soraiban lévő férfi és női kollégái közül sokan éljenzik és tapsolnak neki.

Pillanatnyi reakció volt, előre megfontolt szándék nélkül… megbántam, és bocsánatot kérek a nyilvánosságtól” – mondja a videóban.

Az ilyen típusú videók közzétételének már régóta van előzménye” – tweetelte szerdán a Dadban, egy önkéntesekből álló csapat, amely jogi tanácsadást nyújt aktivistáknak és tüntetések áldozatainak, hozzátéve, hogy a biztonsági szervek most arra kényszerítik a másként gondolkodókat, hogy a biztonsági erők kamerái helyett a saját kameráik előtt tegyenek kényszerített nyilatkozatokat a televízió számára.


Az iráni állami televízió már az iszlám forradalom kezdete óta sugározza a másként gondolkodók, aktivisták, terrorizmussal, gazdasági szabotázzsal, istenkáromlással vádolt személyek, sőt a kormány által elkövetett erőszak áldozatainak családtagjai úgynevezett „vallomásait” vagy kényszerített vallomásait, hogy igazolja az egyének felelősségre vonását vagy kivégzését, és lejárassa az ellenzéki csoportokat.

Októberben az állami televízió olyan nyilatkozatokat sugárzott, amelyeket nagy valószínűséggel kényszer hatására szereztek Toomaj Salehi másként gondolkodó rapperről.

Sok iráni úgy véli továbbá, hogy szeptemberi letartóztatása és októberi óvadék ellenében történő szabadon bocsátása óta egy másik népszerű művész, Shervin Hajipour, akinek „Baraye Azadi” (A szabadságért) című dala az iráni tüntetők himnuszává vált, nyomás alatt áll, hogy „diktált” tartalmakat tegyen közzé az Instagramon.

Shervin, akinek dala idén elnyerte a Grammy-díj „Legjobb dal a társadalmi változásokért” új kategóriáját, a börtönből való szabadulása után az Instagramon közzétett bejegyzésében sajnálatát fejezte ki, hogy dalát Iránon kívüli másként gondolkodó politikai csoportok használják fel. A díj elnyerése után egy posztban azt is közölte, sajnálja, hogy díját távollétében az amerikai First Lady, Jill Biden vette át.


Az egykor igen hatásos televíziós „vallomások” nagyrészt elvesztették hatásukat az iráni társadalomban, ahol sokan elutasítják őket, mint puszta propagandát. Ellenintézkedésként sokan már azt is megtagadják, hogy megosszák vagy lájkolják azokat a közösségi médiában közzétett bejegyzéseket, amelyeket szerintük a biztonsági erők diktáltak a szerzőnek, vagy amelyeket a börtönben kényszer hatására készítettek, sőt, blokkolják azokat, akik ilyen videókat terjesztenek a fiókjaikon.

Az ilyen kikényszerített vallomások a forradalom kezdeti napjaiban talán működtek, de szerencsére mára már elvesztették kívánt hatásukat, mivel ismételten mindenféle dolgokra használják őket. Ezek még az inkompetens biztonsági szerveket is viccek céltáblájává tették”

– tweetelte Maziar (Mazyar) Ebrahimi üzletember, akit megkínoztak, hogy „bevallja”, hogy Izraelnek kémkedett és részt vett iráni atomtudósok meggyilkolásában 2012-ben, a kötelező hidzsáb elleni aktivista, Sepideh Rashno kényszerített vallomásainak augusztusi sugárzásáról.

Tehát az államgépezet azért mozdult meg, hogy lehetetlenné tegyen egy hölgyet, aki dühében földhöz vágta a kendőjét, ráadásul igaza is volt. Nem tudom, mit csinálnának ezek a hősök, ha partra szállna a Tengerészgyalogság, illetve tudom: menekülnének. Nőkkel, fegyvertelenekkel szemben bátrak, különben gyáva egy csürhe ez. Bizonyítja az is, amit Teherán mellett műveltek.


A Baszidzs milícia egy csoportja megtámadott egy női nyelviskolát a Teherán melletti Eslamshahrban, letartóztatva több lányt azzal az ürüggyel, hogy nem viseltek hidzsábot.

Az Iran Internationalhoz eljuttatott videón látható, amint a Baszidzs civil ruhás ügynökei szerda este rajtaütnek a Zabangostar iskolán, és két tizenéves lányt tartóztatnak le, miután lezárták az iskolát.

Szemtanúk szerint a támadás során a baszidzsi erők filmezték az órákat.

A beszámolók szerint a polgárok, a szülők és a nyelvtanuló nők ellenálltak a támadásnak, és olyan jelszavakat skandáltak, mint „Halál a baszidzsikra”.

A nők, különösen a tinédzser lányok elleni erőszak a rezsim által „nem megfelelő hidzsábnak” nevezett viselet miatt már több mint négy évtizede tart. Az iráni nép felkelése során az erőszak fokozódott a nők polgári engedetlenségének növekedésével a kötelező hidzsáb ellen.

Az Iszlám Köztársaság azonban az ilyen polgári engedetlenséget súlyos büntetéssel szembesíti az általa „hidzsáb eltávolításának” nevezett magatartásért.


A rendszer ilyen megmozdulások elfojtására tett erőfeszítései ellenére több híres személyiség, köztük színésznők és sportolónők is csatlakoztak a kötelező hidzsáb elleni mozgalomhoz, és levették a fejkendőjüket.

Egy januári nyilatkozatban tizenöt neves iráni személyiség, akiket általában „vallásos értelmiségieknek” neveznek, elítélte a kormány kötelező hidzsábra és a nők elnyomására irányuló politikáját.

Az iráni kormányzati szervek által végzett felmérések eredményeit általában nem hozzák nyilvánosságra, de az iszlám útmutatásért felelős minisztérium 2015-ben végzett felmérése szerint az irániak több mint 70 százaléka nem ért egyet a kötelező hidzsábbal.

Még mindig hidzsáb, és megint olyan ügy, amivel foglalkoztunk már: tovább gyűrűzik a diplomáciai és közéleti botrány a svájci nagykövet asszony fekete leple körül. Svájc ugyanis azt állítja, hogy az iráni követ látogatása Qomban a vallásközi párbeszéd része volt.

A svájci külügyminisztérium megvédte teheráni nagykövetének, Nadine Olivier Lozanónak azt a döntését, hogy tegnapi (szerdai) látogatásán a teljes testet takaró csador viseléséről döntött, miután világszerte felháborodást váltott ki, hogy ezzel aláásta a kötelező hidzsáb elleni, öt hónapja tartó tiltakozásokat.

Léa Zürcher, a külügyminisztérium szóvivője azt állította, hogy a nagykövet azért látogatott el a szent városba, hogy részt vegyen egy meg nem nevezett egyetemen tartott vallásközi rendezvényen. Zürcher azt állította, hogy „rövid látogatásra került sor egy fontos vallási helyszínen”, és „a nőkre vonatkozó öltözködési protokollt követték”.


Az egész testet takaró fekete csador azonban nem kötelező a látogató külföldi női méltóságok számára, akik a helyszínen egyszerűen hosszú fejkendőt viselhetnek.

A közösségi médiát elárasztotta a bírálat, beleértve a világ vezető politikai képviselőit is, akik szerint a lépés szembemegy a tüntetések globális támogatásával, amelyeket Mahsa Amini őrizetben bekövetkezett halála váltott ki, akit az erkölcsrendészet tartóztatott le a hidzsáb nem megfelelő viselése miatt. Az országos tiltakozásokban szeptember óta több százan haltak meg és több ezren kerültek őrizetbe a biztonsági erők brutális fellépése során.

Hillel Neuer, a Human Rights Watch ügyvezető igazgatója a következő sorokat tweetelte:

Ismerjék meg Nadine Olivieri Lozanót, Svájc iráni nagykövetét és a gyilkos rezsim propagandájának sztárját. Miközben Iránban nőket vernek, vakítanak meg, kínoznak, erőszakolnak meg és ölnek meg azért, mert tiltakozni mernek a kötelező hidzsábtörvények ellen, ő bűnrészességet vállal tetőtől talpig csadorban és hidzsábban.”

A svájci nagykövetség a globális felháborodásra reagálva tagadta, hogy a lépés aláássa a tiltakozások emberi jogi aspektusát, amelyek megtagadják a nők alapvető jogát az öltözködésük megválasztásához.

Svájc ismételten és egyértelműen állást foglal az emberi jogok iráni megsértésével kapcsolatban” – tette hozzá Zurcher. „Az elmúlt hónapokban többször és egyértelműen elítélte a tüntetők elleni erőszak alkalmazását különböző szinteken, és felszólította az iráni hatóságokat is, hogy válasszák a de-eszkaláció útját, és keressék a párbeszédet a tüntetőkkel.”


A látogatás során Lozano több klerikussal együtt látható, és egy vallásos könyvet kapott ajándékba a szentély egyik gondnokától Irán második legszentebb városában, Mashhad után a legnagyobb és legtekintélyesebb iráni síita szemináriumnak otthont adó Mashhadban. Qom évek óta a viták középpontjában áll, nem utolsósorban azért, mert intézményeit aránytalanul nagy mértékben finanszírozzák, miközben az ország keserves gazdasági válságtól szenved.

Az olyan intézmények, mint az Al-Mustafa Nemzetközi Egyetem, külföldi diákokat vonzanak Kína, Afrika és Latin-Amerika országaiból, akiket a síita iszlám alapjaira tanítanak, hogy hazájukban továbbadhassák őket, az iráni nép költségén, miközben irániak milliói nem engedhetik meg maguknak, hogy a keserves téli hónapokban egyenek vagy fűtsék otthonukat.

Maszih Alinezsád, egy vezető iráni száműzetésben élő aktivista, akinek életét nemrégiben az ország biztonsági erői fenyegették, „szégyenletesnek” és „az iráni nők elárulásának” nevezte a nagykövet döntését.

Twitteren azt írta:

Miközben tinédzsereket és nőket vernek, börtönbe zárnak és megölnek azért, mert NEM-et mondtak a kényszerített hidzsábra, NEM-et a nemi apartheid rendszerre, a svájci nagykövet Iránban engedelmeskedett a rákényszerített hidzsábviseletnek… Svájcnak válaszolnia kell, miért állt a gyilkosaink oldalára.”





De lázonganak a nyugdíjasok is, a kereskedők is. Miközben Iránban folytatódnak a „Nő, élet, szabadság” tüntetések, különböző csoportok továbbra is tiltakoznak a rossz életkörülmények és a nemzeti valuta leértékelődése ellen, mivel az infláció meghaladta az 50%-ot.

Szerdán Irán több városában, köztük Teheránban, Ahvazban és Arakban is tüntetések zajlottak, amelyek a polgárok kétségbeesését tükrözték, amiért a rendszer nem képes kezelni a bénító gazdasági körülményeket. Az átlagemberek és számos politikus egyre gyakrabban bírálják a kormányt, amiért az nem hatékony és nem rendelkezik hiteles tervvel a pénzügyi válság kezelésére.

A déli Ahvaz városában nyugdíjasok gyűltek össze a társadalombiztosítási épület előtt, „hogy tiltakozzanak a rossz életkörülmények és a havi juttatásaik alacsony szintje ellen”.

A nyugdíjas tanárok Teheránban szintén tüntetéseket tartottak, hogy támogassák kollégáikat, akiknek a fizetése alig elegendő a megélhetésre, miközben a nyugdíjak igazságtalan kiigazítása ellen is tiltakozásukat fejezték ki. Eközben Arakban az üzlettulajdonosok sztrájkba léptek, aminek következtében a városszerte bezártak az üzletek, mivel az árak az egekbe szöktek.

Ezek a mindennapos tiltakozások fokozzák a rendszerre nehezedő nyomást, mivel a diktatúra elleni országos tiltakozásokkal párhuzamosan több mint öt hónapja tartanak az országban.

Mára ennyi iráni hír jutott, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója.


Oszd meg másokkal is!